Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
sekerbay

#3726 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

arzuhal wrote:Sjeti se samo sebe kada si bio u njihovoj koži
Bio musliman?
Čekaj, mogu li se onda ovi njegovi upisi nategnut da potpadnu u onaj propis koji se spušta na one koji se bore protiv Allaha i poslanika?
arzuhal

#3727 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

sekerbay wrote:
arzuhal wrote:Sjeti se samo sebe kada si bio u njihovoj koži
Bio musliman?
Čekaj, mogu li se onda ovi njegovi upisi nategnut da potpadnu u onaj propis koji se spušta na one koji se bore protiv Allaha i poslanika?
Pa u početku je bio skoro pa selefija, znam da je branio i bio protiv generalizacije kada je riječ o kritici i napadima na selefije/vehabije, izdvajajući od toga recimo kritiku usmjerenu protiv vlasti poput Sauda i sl. Ali citati velikih islamskih učenjaka i hadisa su bili redovni u argumentaciji.
Potom se primakao tradicionalnom ehli-sunnetskom centru i tu bio lijep komad vremena (mislim na forumsko vrijeme, novi oblik računanja vremena :mrgreen:), a onda lagano krenuo ljevlje prema mu'tezilizmu i, potom, ubrzo nekako postao kur'anija odbacivši hadis i sunnet kao smislen i ispravan izvor islama.
Nakon toga je odbacio i Kur'an, kakav je već i red.
Sada vjeruje u nešto, osjeća, zna, šta li (uglavnom to nije samozaljubljeni, ljubomorni, osori "abrahamski Bog"), ali nije još deklarisani ateista kako kaže. Al' polahko... :mrgreen:

Misliš na ajet o unakrsnom, khm...Pa možda sredimo kakvu fetvicu, znam neku raju :wink: :lol:
Smrcak15

#3728 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

Ja u neku ruku i razumijem ovog towlie, on je napustio islam, jer je bio turisticki u njemu, a sad ga napada, on mora da ga napada da zadovolji svoju dusu jer on hoce sebe da ubijedi u ispravnost svog postupka sto je izasao iz islama, jer sto vise argumenata ima dusa mu je smirenija, kao da je uradio ispravnu odluku.
sekerbay

#3729 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

Neki sljedbenici Knjige govore: 'Pokažite da i vi vjerujete u ono što se objavljuje vjernicima, i to na početku dana, a pri kraju dana to porecite ne bi li i oni svoju vjeru napustili.

Hmmm, liči mi na one koje opisuje ovaj ajet. :)

To, il od samog starta fura pogrešno pa mu se zgadilo :lol:
arzuhal

#3730 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

sekerbay wrote:Neki sljedbenici Knjige govore: 'Pokažite da i vi vjerujete u ono što se objavljuje vjernicima, i to na početku dana, a pri kraju dana to porecite ne bi li i oni svoju vjeru napustili.

Ne mislim uopće da se na njega odnosi taj ajet, mislim da je bio veoma iskren kao musliman. Ja vjerujem da je njegov problem kao muslimana bio u tome što nije imao džemat, odnosno nije imao normalne ljude, bliske prijatelje s kojima pije kahvu, igra lopte, tabiri politiku, ganja cure ili dijele strahove od hanuma, a usput su i muslimani, klanjaju, idu na namaze, pozivaju se na iftare i sl.
Towelie

#3731 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Slabo mislite, mogu vam kazati. :P
Idemedosumom

#3732 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

arzuhal wrote:
sekerbay wrote:Neki sljedbenici Knjige govore: 'Pokažite da i vi vjerujete u ono što se objavljuje vjernicima, i to na početku dana, a pri kraju dana to porecite ne bi li i oni svoju vjeru napustili.

Ne mislim uopće da se na njega odnosi taj ajet, mislim da je bio veoma iskren kao musliman. Ja vjerujem da je njegov problem kao muslimana bio u tome što nije imao džemat, odnosno nije imao normalne ljude, bliske prijatelje s kojima pije kahvu, igra lopte, tabiri politiku, ganja cure ili dijele strahove od hanuma, a usput su i muslimani, klanjaju, idu na namaze, pozivaju se na iftare i sl.
Znači towelie i duh-sa-sjekirom ne spadaju u istu kategoriju, po tebi?
славянин

#3733 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

Pokusava smrcak objasniti da je nest sto je “vlasnistvo desne ruke” ustvari slobodno i ima isti nivo kao i zena ,znaci mozes saketati otvorenom rukom sto je defintivno jeli super.Hej vlasnistvo .. ali ne nije to to nego nesto drugo...jos ja sam postavio ne samo taj hadis nego 10 jos i uz to i sire iz Kurana.
arzuhal

#3734 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Idemedosumom wrote:
Sada možda spadaju čak i u isti džemat, ne znam, to je njihova stvar. Ali mislim da nisu od starta imali iste nijete i razloge svog bivanja na forumu.
sekerbay

#3735 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

arzuhal wrote: nije imao džemat
Nemam džemat :?
arzuhal wrote:nije imao normalne ljude, bliske prijatelje s kojima pije kahvu, igra lopte, tabiri politiku, ganja cure ili dijele strahove od hanuma, a usput su i muslimani, klanjaju, idu na namaze, pozivaju se na iftare i sl.
Nemam ni ovo :shock:
Sad si me bacio u depru :oops:
Towelie wrote:Slabo mislite, mogu vam kazati. :P
Ma zaboli nas. Naš šta piše u vezi onih koji okrenu leđa.
Meni sigurno ne štetiš
Smrcak15

#3736 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:Pokusava smrcak objasniti da je nest sto je “vlasnistvo desne ruke” ustvari slobodno i ima isti nivo kao i zena ,znaci mozes saketati otvorenom rukom sto je defintivno jeli super.Hej vlasnistvo .. ali ne nije to to nego nesto drugo...jos ja sam postavio ne samo taj hadis nego 10 jos i uz to i sire iz Kurana.
pogledaj video gore covjek sa instituta u Americi govori o ropkinjama i sexu, pojasnjava sirtuaciju u detalje.
Idemedosumom

#3737 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

arzuhal wrote:
Idemedosumom wrote:
Sada možda spadaju čak i u isti džemat, ne znam, to je njihova stvar. Ali mislim da nisu od starta imali iste nijete i razloge svog bivanja na forumu.
Trenutni nastupi su im dosta slični. Znam da sam prvobitno pomislio da je neko towelie-a prohako.
tlr

#3738 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tlr »

De ba pustite čoeka. Je li islam sposoban davati neke smislenije odgovore od onih: kako je Towelie izbjegao najgore i umakao raljama islama. :D

Bolje bi hbilo da ste ga zovnuli da zaigra hlopte.

... Njegov put je zapravo sasvim logičan. Ja sam sa 12-13 godina bio prilično uvjeren u priču o Muhammedu a.s. i prihvatio njegovu ideju o bogu - jednom jedinom kreatoru svijeta i naših sudbina.

Kada sam počeo zaista sa razumijevanjem čitati (učiti :lol:), to je učvrstilo moje sumnje ... Oko 15-te, a za vrijeme ateizma - ja odlučih da postanem iskreni ateista, pri tome ne upisavši se u komuniste, niti iskoristih niti jednu od brojnih pogodnosti koje su imali ćafiri. Iz principa.

Tu su pomogle bezbrojne kur'anske mudžize (koje Smrle prodaje), pa onda pred(s) raće, pa onda sranje i po(s)raće ... tako da je na koncu islam (što se mene tiče) u BiH završio kao etničko-vjerska platforma, bazirana na pustinjskom mitu - a u kojoj većina ummeta spreman prihvatiti kakvugod glupost ukoliko je naljepnica preko "Islam" i autor "učenjak" (eki učenjak :lol:, šta je on hud naučio ...), jedna mala manjina Bošnjaka za to vrijeme šuti i guta knedle (đe si Arzuhaga) - ali trpi zbog mira u kući i bratstva među muslimanima, a druga mala manjina je zajahala i ummetu praktično pokazala da je islam ništa drugo nego li sredstvo za manipulaciju slabo obrazovanog ummeta. Očekivati da idealistična i zamrznuta sliku društvenih odnosa od prije 1400 godina - putokaz i rješenje svih problema, je u najmanju ruku budalasto, da ne iskoristim neku teži pridjev.

Boga pod nazivom "Allah" i sa atributima koji su opisani neJma, pa da je k'o Univerzum velik.
Bog koji dopušta da njegove ideale prezentiraju polupismene ili neumne budale sasvim sigurno ili ne postoji ili je "čkapi" ili je nezainteresovan za svoj 'poso'.
Ja se sa nepostojećim ili takvom kategorijom osoba iz principa ne družim niti im dozvoljavam da postoje. Pa makar popušio. Jebi ga - ja sam iskreni nevjernik.

Što će vam Towelie ili bilo ko sličan u toj priči. Islam je postala hermetična struktura, koja je napukla na nekoliko mjesta (šiti, suniti ... pa onda međ njima selefije, pa onda i nezavisni - ahmedije, pa onda oni između bahaje ...).

Izgleda da taj unutarnji (ideološki i politički) sukob unutar ummeta i guranje glave u pijesak nikome ne smeta.
Barem tako viču selefije i svi ovi drugi. Haman svi su postali nikad jači i pravovjerniji :lol:

Ko sam ja da sudim. Ako oni tako tvrde, onda je tako. NOrod najbolje znO.

Nemojte šta zamerat' što ja serendam kontra vašeg svjetonazora na ovoj temi. Slično se dešava na Ateizmu i drugim temama. Hoće svako da nešto kaže, pa makar na gu'icu izašlo. Tako i ja.
славянин

#3739 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

TLR wrote:De ba pustite čoeka. Je li islam sposoban davati neke smislenije odgovore od onih: kako je Towelie izbjegao najgore i umakao raljama islama. :D

Bolje bi hbilo da ste ga zovnuli da zaigra hlopte.

... Njegov put je zapravo sasvim logičan. Ja sam sa 12-13 godina bio prilično uvjeren u priču o Muhammedu a.s. i prihvatio njegovu ideju o bogu - jednom jedinom kreatoru svijeta i naših sudbina.

Kada sam počeo zaista sa razumijevanjem čitati (učiti :lol:), to je učvrstilo moje sumnje ... Oko 15-te, a za vrijeme ateizma - ja odlučih da postanem iskreni ateista, pri tome ne upisavši se u komuniste, niti iskoristih niti jednu od brojnih pogodnosti koje su imali ćafiri. Iz principa.

Tu su pomogle bezbrojne kur'anske mudžize (koje Smrle prodaje), pa onda pred(s) raće, pa onda sranje i po(s)raće ... tako da je na koncu islam (što se mene tiče) u BiH završio kao etničko-vjerska platforma, bazirana na pustinjskom mitu - a u kojoj većina ummeta spreman prihvatiti kakvugod glupost ukoliko je naljepnica preko "Islam" i autor "učenjak" (eki učenjak :lol:, šta je on hud naučio ...), jedna mala manjina Bošnjaka za to vrijeme šuti i guta knedle (đe si Arzuhaga) - ali trpi zbog mira u kući i bratstva među muslimanima, a druga mala manjina je zajahala i ummetu praktično pokazala da je islam ništa drugo nego li sredstvo za manipulaciju slabo obrazovanog ummeta. Očekivati da idealistična i zamrznuta sliku društvenih odnosa od prije 1400 godina - putokaz i rješenje svih problema, je u najmanju ruku budalasto, da ne iskoristim neku teži pridjev.

Boga pod nazivom "Allah" i sa atributima koji su opisani neJma, pa da je k'o Univerzum velik.
Bog koji dopušta da njegove ideale prezentiraju polupismene ili neumne budale sasvim sigurno ili ne postoji ili je "čkapi" ili je nezainteresovan za svoj 'poso'.
Ja se sa nepostojećim ili takvom kategorijom osoba iz principa ne družim niti im dozvoljavam da postoje. Pa makar popušio. Jebi ga - ja sam iskreni nevjernik.

Što će vam Towelie ili bilo ko sličan u toj priči. Islam je postala hermetična struktura, koja je napukla na nekoliko mjesta (šiti, suniti ... pa onda međ njima selefije, pa onda i nezavisni - ahmedije, pa onda oni između bahaje ...).

Izgleda da taj unutarnji (ideološki i politički) sukob unutar ummeta i guranje glave u pijesak nikome ne smeta.
Barem tako viču selefije i svi ovi drugi. Haman svi su postali nikad jači i pravovjerniji :lol:

Ko sam ja da sudim. Ako oni tako tvrde, onda je tako. NOrod najbolje znO.

Nemojte šta zamerat' što ja serendam kontra vašeg svjetonazora na ovoj temi. Slično se dešava na Ateizmu i drugim temama. Hoće svako da nešto kaže, pa makar na gu'icu izašlo. Tako i ja.
Cafircino jedna :D
tlr

#3740 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tlr »

Dobri moj i prepošteni Islame, želio bih Vas pitati sljedeće.

Kako muslimani vide vlastiti put u današnjem svijetu. U budućnosti (ne mislim onom tamo s'one strane duge). Kako druže Islam Vi vidite sebe i Vašu ulogu u razvoju ljudskog roda u budućnosti?

Kako misli drug Islam pomiriti Towelie, nekave selefije, sa druge strane Serbske časti, pa na trećoj strani Smrčke, na četvrtoj Arzuhale, na petoj Nuridine ... pa što ne i mene (ako more) ... tako da žive skladno u zajedničkom društvu, koje cijeni znanje, dobrotu i istinu.
Ja iskreno ne vidim da se bilo znanje, dobrota ili istina ukazuje iđe u nas. Isto kod nas, ali i drugim društvima gdje religija (počinje ili od ranije) vodi glavnu riječ.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#3741 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Nurudin »

Towelie wrote:
Idemedosumom wrote:Čuj žena ima pravo odbiti seks čo'eku? Briši to dok hanume nisu vidjele!!!
Formalno ima, ali je meleki proklinju do sabaha. :mrgreen:
I to je poseban vid uslovljavanja zena i nabijanje osecaja krivice ako izia bilo kojeg razloga ne zele sex.
Ima u islamu i dobrih stvari, nemoj tako.
Npr ovo sa melekima koji proklinju ćemo ostaviti
tlr

#3742 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tlr »

I još jedno pitanje za druga Islama.

Zašto se u Islamu žene tradicionalno i praktično tretiraju kao nezrela bića, nesposobna da same planiraju, izrode i podignu porodicu, bića sklona laganju, a koje treba zazidati iza četiri zida i skloniti ih od svakakvih zala. Ja nisam još čuo od žene (na ovom forumu i šire) nekog plahog efendiju komentarišu kao seksualni objekat i da bi mu bile spremne "dat' s'nogu", obrnuto sam doživio od ekipe na ovom forumu (šećerko, smrle i drugi) - kada su obrazložili da bi dobroj imamki samo u guzove gledali.
Ko se zapravo pokazuje kao nezreo??? Muškinje ili ženskinje? Koga dakle treba štititi, kome ne treba dopustiti da ode do Zenice bez pratnje rodice ili vlastite žene? :lol:

Moje životno iskustvo o ženama danas i prije govori da su ta bića sasvim drugačija od toga kako su opisana tamo đe su opisana.

Možete li me uputiti i objasniti mi gdje griješim?
tlr

#3743 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tlr »

славянин wrote: Cafircino jedna :D
Tako je. Ćafir, kaurin, nevjernik, ateista (kažu panteista).

Nikad robom!
sekerbay

#3744 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

TLR wrote:Dobri moj i prepošteni Islame
Ehlen ve sehlen, bujrum, bujrum
TLR wrote:Kako muslimani vide vlastiti put u današnjem svijetu
Il ćemo vas sve pokoriti pa da smireno plaćate zećat, il ćemo se pritajit do prave prilike.
TLR wrote:Kako misli drug Islam pomiriti Towelie, nekave selefije, sa druge strane Serbske časti, pa na trećoj strani Smrčke, na četvrtoj Arzuhale, na petoj Nuridine ... pa što ne i mene (ako more) ...
Tovel je otpadnih, a vi znate(mi jok, al vi sigurno) šta treba i kako. Čuj mir :lol:
TLR wrote:žene
Šejtanove majke. Treba udarat(ne onako kako ti misliš)
Kad prođu kvare avdest. One i haman crno seto.
tlr

#3745 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tlr »

sekerbay wrote:
TLR wrote:Dobri moj i prepošteni Islame
Ehlen ve sehlen, bujrum, bujrum
TLR wrote:Kako muslimani vide vlastiti put u današnjem svijetu
Il ćemo vas sve pokoriti pa da smireno plaćate zećat (1), il ćemo se pritajit do prave prilike.
TLR wrote:Kako misli drug Islam pomiriti Towelie, nekave selefije, sa druge strane Serbske časti, pa na trećoj strani Smrčke, na četvrtoj Arzuhale, na petoj Nuridine ... pa što ne i mene (ako more) ...
Tovel je otpadnih, a vi znate(mi jok, al vi sigurno) šta treba i kako. Čuj mir :lol:
TLR wrote:žene
Šejtanove majke. Treba udarat(ne onako kako ti misliš)
Kad prođu kvare avdest. One i haman crno seto.
1. Ćuj to. Mojne te me vi pokoravat', crknuću od smijeha. ZeĆat??? Što će ti ba to u 21 vijeku? Za mir se slažem. Homo Sapiens je u sukobu (moj u sukobu sa prirodom, tvoj u sukobu sa Bogom) nastao, u sukobu je rastao, u sukobu je zaronjen i zatočen ... samo što bi taj sukob trebalo nekako ljudski, bez krvi rješavat'. Nije to lako, đebaji ga. Treba kontat'.
Znaš li šta je socijalno, penziono ... ima'l ikakvih tekovina iz 20 vijeka da je ostalo u tvojoj sredini, a da ih ovi tvoji mumini još nisu privatizovali i sjebali?
Bolje da se tajiš. To ti bolje ide, a i rezultati su bolji. Nema ih. Barem nisu negativni.

Ja sam prilično siguran da si ti (kad su žene u pitanju), najjači na jeziku ... ali isključivo u muškom društvu. Nisi ti drug moj žene vidio. Ni nacrtane. :razz:
Last edited by tlr on 15/01/2018 17:16, edited 2 times in total.
Towelie

#3746 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Understandable. :D

Pa vidi, ako zelimo bit sto je moguce blize objektivnosti, bilo bi nefer ne spomenuti i neke pozitivne aspekte Islama. Ima tu ajeta i hadisa koji promovisu pravdu, socijalna davanja, iskrenost, postenje..I to je druga strana novcica zvanog Islam. Ono sto se jos tu moze kazati da sve te stvari covek ima i bez religije, kao i da one postoje i u drugim religijama pa Islam neka ekskluzivno pravo na njih.
sekerbay

#3747 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

TLR wrote:Nisi ti drug moj žene vidio. Ni nacrtane.
Pročita me čojk ko ja alana forda :sad:
arzuhal

#3748 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Uvijek se, u svakoj priči, nekako na kraju dođe do žena, nije to slučajno...I lošeg vina :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3749 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Nurudin wrote:
Towelie wrote:
Idemedosumom wrote:Čuj žena ima pravo odbiti seks čo'eku? Briši to dok hanume nisu vidjele!!!
Formalno ima, ali je meleki proklinju do sabaha. :mrgreen:
I to je poseban vid uslovljavanja zena i nabijanje osecaja krivice ako izia bilo kojeg razloga ne zele sex.
Vala nek proklinju do sudnjeg dana
ja ne dam
Bloo
Globalna šefica

#3750 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

arzuhal wrote:Uvijek se, u svakoj priči, nekako na kraju dođe do žena, nije to slučajno...I lošeg vina :mrgreen:
Da se crossreferencam na TLR-a
tebe treba zbost :mrgreen: čakijom
Post Reply