P.S. Sad on surfa i trazi kako sve to funkcionise.
---------
Smrle, ne trazi. Objasnicu ti ja na brzinu.
Zenska jajna celija, ili ti spolna/jajna stanica, sadrzi samo 1 spolni hromosom, i to X (inace, nase celije imaju 22 para hromosoma, tj. 44 ukupno, od cega su samo 2 hromosoma spolna).
Muska spolna celija, ili ti stanica, odnosno spermij, moze imati ili X ili Y hromosom.
Ako jajnu celiju oplodi X spermic, tada je kombinacija hromosoma XX i dobices curicu.
Ako je oplodi Y spermic , tada je kombinacija XY i dobices djecaka.
Drugim rijecima, i ovo je odgovor na tvoje pitanje - spermici "odlucivaju" koji ce spol djeteta biti, pri cemu zapravo to ne odlucuje ni jedan spermic jer, kao sto znamo, spermici ne mogu misliti i razmisljati, pa samim tim ni donositi odluke.
Njihov posao se svodi na trku do jajne celije, pa ko prije stigne - njegova je. Pri tome, X hromosomi se nazivaju jos i "postojani" ili "stabilni", i zive duze od Y hromosoma koji se nazivaju "brzi".
Ali, poenta ovoga nije ko "odluciva" o spolu djeteta, nego je poenta u tome da Adem nikako nije mogao sam sebe oploditi, a jos manje roditi dijete.
Drugim rijecima - za radjanje/reprodukciju/produzenje vrste su potrebni i muskarac i zena.
Ako je muskarac sam, sve sto moze jeste da "odluciva" gdje ce ga izdrkati i napraviti genocid svojih X i Y spermica. Jer, bez zene - dzaba mu sve stotine hiljada plivaca u ejakulatu, kontas?