TV uređaji - sve o tome
Moderator: Benq
- semirsar
#3726 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
ma kad nadjoh na yubitu kako skuhati jaje, vala.... ne treba mi forum uopste za te stvari 
-
CooK
#3727 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Kad smo vec kod toga, ovo je nabolji tutorial na youtubeu: https://m.youtube.com/watch?v=sCIukFS6b ... e=youtu.be

- Cossack
#3728 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Spoji ga HDMI kablom za comp ili laptop i šibaj!zippoo87 wrote:sony mozda daje najbolju sliku na svojim modelim ali imaju ocajan media player
najvise me nervira sto se titlovi ne mogu povecavati
na starom LGju,media player je vrhunski ,isto kao na telefonu ili kompu,podesavanje svega i svacega,titlovi...ma sve
na sonyju nista...slova nekakva sitna i tanka...dzaba sto je ekran velik,kada slova nisu skalirana jednako sa velicinom ekrana
da li neko zna mogu li se kako povecavati titlovi,mislim kada se gleda film sa usb sticka
da li se moze povecati font u samom prijevodu pa da ga i tv prikazuje (ovo sam probao ali se nista nije desilo,pa kontam da nisam nesto dobro odradio)
znam da bi problem rijesilo lijepljenje titla u sami film ali to znaci dekodiranje filma ponovo i ostale zahebancije,ovo traje poprilicno dok odradi i nije to to
-
CooK
#3730 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
HahahahaCossack wrote:Spoji ga HDMI kablom za comp ili laptop i šibaj!zippoo87 wrote:sony mozda daje najbolju sliku na svojim modelim ali imaju ocajan media player
na starom LGju,media player je vrhunski ,isto kao na telefonu ili kompu,podesavanje svega i svacega,titlovi...ma sve
na sonyju nista...slova nekakva sitna i tanka...dzaba sto je ekran velik,kada slova nisu skalirana jednako sa velicinom ekrana
da li neko zna mogu li se kako povecavati titlovi,mislim kada se gleda film sa usb sticka
da li se moze povecati font u samom prijevodu pa da ga i tv prikazuje (ovo sam probao ali se nista nije desilo,pa kontam da nisam nesto dobro odradio)
znam da bi problem rijesilo lijepljenje titla u sami film ali to znaci dekodiranje filma ponovo i ostale zahebancije,ovo traje poprilicno dok odradi i nije to to![]()
-
moke_31
#3731 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ja mu htjedoh reći da instalira Kodi i završena stvar, kad ono nije android. Ja se ne sjećam da sam ikad išta pustio na svom sonyiju preko njegovog nativnog playera. I kad nešto stavim preko USB-a, što je isto gotovo nikad, opet koristim Kodi. Obično filmove streamam preko Kodija direktno ili plex adona u Kodiju.
Sony se vjerovatno ne trudi oko svog playera zbog Kodija na androidu i ostalih media playera koji se mogu skinuti sa stora, ali bi ipak trebali malo dotjerati media player za svoje televizore koji nemaju android.
Sony se vjerovatno ne trudi oko svog playera zbog Kodija na androidu i ostalih media playera koji se mogu skinuti sa stora, ali bi ipak trebali malo dotjerati media player za svoje televizore koji nemaju android.
- semirsar
#3732 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
nesto gledam... dumam, sve su prilike moj slijedeci prozor u svijet bi mog'o da mi bidne... sony 55XE8505 oli 55XE8577, neki ekvivalent bi mu bio sammy 55MU6502....mada, sony imade u mene mi dosti kredita 
-
zippoo87
#3733 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
jos samo cekam komentar tipa "tv prije upotrebe ukljuci u struju"CooK wrote:HahahahaCossack wrote:Spoji ga HDMI kablom za comp ili laptop i šibaj!zippoo87 wrote:sony mozda daje najbolju sliku na svojim modelim ali imaju ocajan media player
znam da bi problem rijesilo lijepljenje titla u sami film ali to znaci dekodiranje filma ponovo i ostale zahebancije,ovo traje poprilicno dok odradi i nije to to![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
izgleda opet neke kvalitetne droge dosle na trziste a ja kokuz bekrija trenutno...ebem ti srecu
- Cossack
#3734 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Samo ti paša i dalje gledaj sa USB sticka i kuni sudbinu što ništa ne valja!zippoo87 wrote: jos samo cekam komentar tipa "tv prije upotrebe ukljuci u struju"
izgleda opet neke kvalitetne droge dosle na trziste a ja kokuz bekrija trenutno...ebem ti srecu
- zomri
#3735 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
šta fali gledanju sa USB sticka?
većina stvari može preko mreže ali full HD filmovi sa velikim bitrateom ili 4k ripovi baš i ne bez prekidanja. ovako prebacim sebi na disk i gledam bez ikakvih problema.
većina stvari može preko mreže ali full HD filmovi sa velikim bitrateom ili 4k ripovi baš i ne bez prekidanja. ovako prebacim sebi na disk i gledam bez ikakvih problema.
- PlusSA
#3736 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Hoce li moci 4k filmovi raditi glatko preko USB stika bez trzanja i slicno?
Jel potreban 3.0 USB stik?
Imam eksterni disk al 2.5 sumnjam da bi preko njega islo glatko.
Uzimam u naredna dva tri dana 4k TV pa cu javiti utiske modela kojeg sam uzeo ako nekoga bude zanimalo konkretno o modelu prije kupovine.
Jel potreban 3.0 USB stik?
Imam eksterni disk al 2.5 sumnjam da bi preko njega islo glatko.
Uzimam u naredna dva tri dana 4k TV pa cu javiti utiske modela kojeg sam uzeo ako nekoga bude zanimalo konkretno o modelu prije kupovine.
- zomri
#3737 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
usb 3.0 i nemaš brige 
-
nedims
#3738 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ovi Sonijevi su odlicni. Gledam cijene ... na Sancta Domenica.hr su mi vrlo korektne(sa svim snizenjima) iako oni nisu uvijek najjeftiniji...sto bi znacilo da bi se moglo pronaci i sa jos povoljnijom cijenom. Planiram za more kupiti bas takav TV.semirsar wrote:nesto gledam... dumam, sve su prilike moj slijedeci prozor u svijet bi mog'o da mi bidne... sony 55XE8505 oli 55XE8577, neki ekvivalent bi mu bio sammy 55MU6502....mada, sony imade u mene mi dosti kredita
Citajuci o tim televizorima ... pomislih da ni OLED nece biti bogzna koliko bolji ... ili grijesim. Pa da nastavim cekati OLED
- zomri
#3739 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Griješiš itekako. Evo OLED protiv perjanice ponude konkurencije pa se sam uvjerinedims wrote:Ovi Sonijevi su odlicni. Gledam cijene ... na Sancta Domenica.hr su mi vrlo korektne(sa svim snizenjima) iako oni nisu uvijek najjeftiniji...sto bi znacilo da bi se moglo pronaci i sa jos povoljnijom cijenom. Planiram za more kupiti bas takav TV.semirsar wrote:nesto gledam... dumam, sve su prilike moj slijedeci prozor u svijet bi mog'o da mi bidne... sony 55XE8505 oli 55XE8577, neki ekvivalent bi mu bio sammy 55MU6502....mada, sony imade u mene mi dosti kredita
Citajuci o tim televizorima ... pomislih da ni OLED nece biti bogzna koliko bolji ... ili grijesim. Pa da nastavim cekati OLED
-
zippoo87
#3740 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Fazon je sto si uletio sa postom ko padobranac i komentarisesCossack wrote:Samo ti paša i dalje gledaj sa USB sticka i kuni sudbinu što ništa ne valja!zippoo87 wrote: jos samo cekam komentar tipa "tv prije upotrebe ukljuci u struju"
izgleda opet neke kvalitetne droge dosle na trziste a ja kokuz bekrija trenutno...ebem ti srecu![]()
Kao da ja ne znam ua HDMI i ostala cuda a sve sam fino napisao i obrazlozio u prethodnih par postova a ti uletis onda sa ovakvim komentarom
Sto se tice gledanja sa sticka,nema tu razlike nikakve ali eto,nije na svakom tvu player na nivou
Na LGu koji po meni ima najbolji player na nonsmart tvima,ubacis stik ,pustis film,povecas prijevod i uzivas...jos je i font odlican
Na soniju nije ni priblizno,slova tanka i sitna
Trenutno nemam laptopa,prodao neki dan pa ne mogu pustati preko screen mirroringa a nisam ni probao preko desktopa,jer je povezan prekobetherneta a ne wifija
A kao sto kolega zoomri rece,visok bitrate se ne moze prenositi preko mreze glatko,osim ako se nemaju kvaltetni routeri i velika brzina interneta
- Cossack
#3741 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Jesam uletio, slažem se, ali je komentar bio dobronamjeran.zippoo87 wrote:Fazon je sto si uletio sa postom ko padobranac i komentarisesCossack wrote:Samo ti paša i dalje gledaj sa USB sticka i kuni sudbinu što ništa ne valja!zippoo87 wrote: jos samo cekam komentar tipa "tv prije upotrebe ukljuci u struju"
izgleda opet neke kvalitetne droge dosle na trziste a ja kokuz bekrija trenutno...ebem ti srecu![]()
Kao da ja ne znam ua HDMI i ostala cuda a sve sam fino napisao i obrazlozio u prethodnih par postova a ti uletis onda sa ovakvim komentarom
Sto se tice gledanja sa sticka,nema tu razlike nikakve ali eto,nije na svakom tvu player na nivou
Na LGu koji po meni ima najbolji player na nonsmart tvima,ubacis stik ,pustis film,povecas prijevod i uzivas...jos je i font odlican
Na soniju nije ni priblizno,slova tanka i sitna
Trenutno nemam laptopa,prodao neki dan pa ne mogu pustati preko screen mirroringa a nisam ni probao preko desktopa,jer je povezan prekobetherneta a ne wifija
A kao sto kolega zoomri rece,visok bitrate se ne moze prenositi preko mreze glatko,osim ako se nemaju kvaltetni routeri i velika brzina interneta
- diablobih
#3742 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Pa kupi wifi stick, uTuri ga u komp i eto, moci ces se povezati, to ti je 10-15 maraka.
-
ja71
#3743 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
ovdje se u stvari moze vidjeti samo dio razlike jer 99,99%, ako ne i vise, nas ovo gleda preko obicnog konfljuterskog monitora .zomri wrote: Griješiš itekako. Evo OLED protiv perjanice ponude konkurencije pa se sam uvjeri
Dalje, i kamera kojom je ovo snimano takodje unosi malo izoblicenje.
Jedino uzivo se moze vidjeti tacna razlika.
Mada ne sumnjam da su oba televizora odlicna i da pricamo o razlikama koje nam vjerovatno bez poredjenja ne bi ni upale u oci.
- zomri
#3744 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Stoji to da ne daje pravu sliku. Naravno da je bolje uživo, u to nema sumnje. Razlike su vjeruj još veće jer sam gledao klip na svom OLEDu, nisu uopšte u istoj klasi iako su QLED čak i skuplji od nekih OLEDa.ja71 wrote:ovdje se u stvari moze vidjeti samo dio razlike jer 99,99%, ako ne i vise, nas ovo gleda preko obicnog konfljuterskog monitora .zomri wrote: Griješiš itekako. Evo OLED protiv perjanice ponude konkurencije pa se sam uvjeri
Dalje, i kamera kojom je ovo snimano takodje unosi malo izoblicenje.
Jedino uzivo se moze vidjeti tacna razlika.
Mada ne sumnjam da su oba televizora odlicna i da pricamo o razlikama koje nam vjerovatno bez poredjenja ne bi ni upale u oci.
Mislim da je razlika tolika da je i laik može vidjeti. Da ne govorim ljudi sa malo istreniranijim okom ili da gledaju u zamračenim prostorijama. QLED je LCD sa novim imenom. Sličnost u brendiranju koriste da nafataju levate, čak su i tipografski imitirali logo OLEDa u tu svrhu. Jedino su u marketingu jači, to im moram priznati
-
CooK
#3745 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
OLED se ne moze nikako porediti ni sa jednim LCD televizorom bio to stariji CCFL LCD, LED LCD ili QLED LCD i pojede ih za dorucak. To je jedini TV koji ima fenomenalan kontrast i crnu boju iz svih uglova gledanja a reprodukcija boja mu je perfektna. Te tri stavke i definisu dobar TV(kontrast, ugao gledanja i reprodukcija boja). Sve druge tehologije osim OLED-a mogu imati odlican kontrast i crnu boju ali imaju los ugao gledanja(VA panel), ili los kontrast i crnu boju ali dobar ugao gledanja(IPS panel). OLED je jedan fino zaokruzen proizvod kao sto su stari CRT televizori bili i kada im se cijena spusti na neku normalniju za desetak godina cemo se smijati sto smo nekada morali birati izmedju televizora sa dobrim kontrastom i crnom bojom ali losim uglom gledanja i televizora sa losim kontrastom i crnom bojim ali dobrim uglom gledanja.
I da, zaboravih napisati. Nemojte da vas buni i da mijesate QLED sa OLED-om. QLED je Quantum dot LED TV sa VA panelom i on spada u grupu LCD televizora i tehnologija izrade nema nista sa OLED-om koji je ustvari Organic LED. QLED istina moze dati veoma dobru sliku i da bude slicna slici OLED televizora ali opet ostaje cinjenica da se QLED pravi sa VA panelom koji ima los ugao gledanja i ta dobra slika na QLED-u ce biti dobra samo kada gledate TV direktno dok kod OLED-a slika izgleda odlicno i iz ugla.
I da, zaboravih napisati. Nemojte da vas buni i da mijesate QLED sa OLED-om. QLED je Quantum dot LED TV sa VA panelom i on spada u grupu LCD televizora i tehnologija izrade nema nista sa OLED-om koji je ustvari Organic LED. QLED istina moze dati veoma dobru sliku i da bude slicna slici OLED televizora ali opet ostaje cinjenica da se QLED pravi sa VA panelom koji ima los ugao gledanja i ta dobra slika na QLED-u ce biti dobra samo kada gledate TV direktno dok kod OLED-a slika izgleda odlicno i iz ugla.
Last edited by CooK on 06/11/2017 22:17, edited 1 time in total.
- semirsar
#3746 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
sve je to fino, ali za naske "normalne" iliti obicne smrtnike je to utopija, nece to ni za deset godina nama dostupno biti, mislim, oce, al i gace s stapa zijanit, e nece moci, sonnyboy XE8505/8577 ce da sleti cim prije
P.S. nije ni on bas djabaleske al na karticu mi barem gace ostanu
-
CooK
#3747 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Vec od sljedece godine se otvara fabrika za masovnu prizvodnju OLED-a i cijene ce malo pasti a za 10 godina ocekujem da cijene OLED-a budu takve da ce ga svaka porodica sa prosjecnim primanjima moci kupiti. XE8505 odnosno XE8577 jesu odlicni televizori ali i za njih trenutno valja fin kesh izdvojiti. Nego, kada kupis ovaj TV hoces li onda dati za brdo karamela taj Sony sto sad koristis?semirsar wrote:sve je to fino, ali za naske "normalne" iliti obicne smrtnike je to utopija, nece to ni za deset godina nama dostupno biti, mislim, oce, al i gace s stapa zijanit, e nece moci, sonnyboy XE8505/8577 ce da sleti cim prije![]()
- semirsar
#3748 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
jok vala, ostaje u kuciCooK wrote:Vec od sljedece godine se otvara fabrika za masovnu prizvodnju OLED-a i cijene ce malo pasti a za 10 godina ocekujem da cijene OLED-a budu takve da ce ga svaka porodica sa prosjecnim primanjima moci kupiti. XE8505 odnosno XE8577 jesu odlicni televizori ali i za njih trenutno valja fin kesh izdvojiti. Nego, kada kupis ovaj TV hoces li onda dati za brdo karamela taj Sony sto sad koristis?semirsar wrote:sve je to fino, ali za naske "normalne" iliti obicne smrtnike je to utopija, nece to ni za deset godina nama dostupno biti, mislim, oce, al i gace s stapa zijanit, e nece moci, sonnyboy XE8505/8577 ce da sleti cim prije![]()
a cash ja odavno nikom ne dajem,
- shalla
#3749 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Šminka, taman kad bude vakat mijenjati moj XD8005CooK wrote:Vec od sljedece godine se otvara fabrika za masovnu prizvodnju OLED-a i cijene ce malo pasti a za 10 godina ocekujem da cijene OLED-a budu takve da ce ga svaka porodica sa prosjecnim primanjima moci kupiti. XE8505 odnosno XE8577 jesu odlicni televizori ali i za njih trenutno valja fin kesh izdvojiti. Nego, kada kupis ovaj TV hoces li onda dati za brdo karamela taj Sony sto sad koristis?semirsar wrote:sve je to fino, ali za naske "normalne" iliti obicne smrtnike je to utopija, nece to ni za deset godina nama dostupno biti, mislim, oce, al i gace s stapa zijanit, e nece moci, sonnyboy XE8505/8577 ce da sleti cim prije![]()
- zomri
#3750 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Prave se tri nove fabrike za OLEDe
Moglo bi biti već za godinu-dvije OLEDa ispod 2 milje gdje je ogromna većina budžeta naše raje.
LG Display is investing close to 10 trillion won ($8.86 billion) to open three new large-scale OLED production plants for large panels, and early research is indicating that production expansion of the sort that LG Display is proposing will be large enough to actually expand the market for large OLED panels, especially TVs, as a whole. Approximately 2.8 trillion won is set to be invested into the creation of a 10.5G line at a plant in Paju, 1.8 trillion won is earmarked for an 8.5G line at a plant in Guangzhou, China, and finally, 5 trillion won is intended to fund the creation of a 6G line at Paju that will specialize in flexible OLED panels for products like digital signage and curved TVs.
Estimates put LG Display’s 8.5G OLED production capacity at around 60,000 units per month by the end of the year, and double that once production begins at the Guangzhou plant. The planned 10.5G line, meanwhile, will likely be producing around 30,000 panels per month once production begins in 2020. LG Display’s total expenditure for the expansion of OLED manufacturing is estimated to be around 16.8 trillion won ($14.89 billion), between now and the second half of 2020. This large-scale investment will result in an extra 120,000 8.5G OLED panels per month and another 30,000 10.5G panels, when all is said and done, meaning an extra 150,000 panels per month will join the market, driving supply up and prices down, which will allow for cheaper consumer applications, and a wider variety of more innovative uses of the company’s display technology, some industry watchers believe.
If the figures that have been estimated thanks to this early research all end up holding true, OLED TV shipments should hit 1.7 million per year by the end of 2017, and four million units per year by 2020. This, of course, is just a guess on how LG Display’s massive investments and increased production will affect the market. Other companies will react in kind, and some may do so in unexpected ways, such as ramping up production on a massive scale to compete with the Seoul-based panel manufacturer, or dropping out entirely in the face of overwhelming competition. Samsung Display will almost certainly be one of the most interesting competitors to watch between now and 2020, especially since the company apparently plans to build the world’s largest OLED factory over this period.
Moglo bi biti već za godinu-dvije OLEDa ispod 2 milje gdje je ogromna većina budžeta naše raje.