Sirija

Locked
DuckZz

#37201 Re: Sirija

Post by DuckZz »

dječak sa šibicama wrote:Navodno je Tigar vec poceo ofanzivu, cuce se sutra i narednih dana.
Ne znam da li on ima veze sa ovim ali Sirijska vojska je veceras zauzela Ard Malah.
Također dolaze izvještaji (nepotvrđeni) da je u Daari poginuo SAA Major.General Rustom Ghazali
https://en.wikipedia.org/wiki/Rustum_Ghazaleh
husein_kapetan

#37202 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

japin_mutapi wrote:
husein_kapetan wrote: Za napredovati 100m po dubini moraš osigurati bočne perimetre minimalno na daljinu djelovanja AR-a u neposrednom djelovanju.. toliko o tom..
Totalna nekoordinacija sa jedinicama NDF-a, izostanak osiguranja (kompletnih) linija dostignutih.. ovo nije moglo drukčije završiti.. Gledaj da ih ATGM-ovima "kuju" po oruđima stacionarno.. a ovi izgleda ni nacrtano ne razumiju.. ko glineni golubovi..a ovi se uče pucati na njima.. Ne sumnjam da će Tigar uvesti red tamo.
šta znači ovo AR
a ovo sam i ja primjetio stacionirano ... rat tri godine masa oklopa stradalo a lola ga parkirao na sred livade ili puta
artiljerijsko raketna oruđa - obično u ofanzivnom dejstvu računa se širina pri bojevom dejstvu ovih oruđa neposrednom vatrom, otprilike 2-2,5km u zavisnosti od operativnih podataka dostupnih o raspoloživosti neprijatelja. U slučaju kada protivnik kao što je tamo slučaj posjeduje ATGM sisteme ovo se mora podići na dodatnih 500m.. ali ovo je samo jedan segment ofanzivnog djelovanja.. ima toga još..
zrakomlat

#37203 Re: Sirija

Post by zrakomlat »

DuckZz wrote:
dječak sa šibicama wrote:Navodno je Tigar vec poceo ofanzivu, cuce se sutra i narednih dana.
Ne znam da li on ima veze sa ovim ali Sirijska vojska je veceras zauzela Ard Malah.
Također dolaze izvještaji (nepotvrđeni) da je u Daari poginuo SAA Major.General Rustom Ghazali
https://en.wikipedia.org/wiki/Rustum_Ghazaleh
Sirijska alevitska vojska sa svojim paravojnim satelitima je dozivjela takav poraz i ponizenje da je Assad smjenio momentalno smjenio sefa obavjestajne sluzbe Rustum Ghazaleha
Jel ovo taj? @Opetja u nekom prethodnom postu, između ostalog reče i gornju rečenicu.
husein_kapetan

#37204 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Kako okarakterisati ovaj upad turske vojske sa oko 100 oklopnjaka, helikoptera itd. bez ičije dozvole.. rekoše da su se osjetili "ugroženi" pa sada.. odlučiše premjestiti one kosti.. nešto mi ovdje nije u kocku..u normalnim uslovima ovo se agresija zove..ili nije..
Last edited by husein_kapetan on 23/02/2015 00:22, edited 4 times in total.
DuckZz

#37205 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Sigurno da se radi o istoj osobi. Teško povjerovat da je za 2-3 dana otišao na jug zemlje i zašto uopšte .... ali opet, vijest nije potvrđena.
dječak sa šibicama

#37206 Re: Sirija

Post by dječak sa šibicama »

Vjerovatno zauzimanje Ard al Mallaha ima veze sa Tigrom, covjek ide logicno, ne zabija se u klin vec osigurava bokove.

Uostalom, ako se dobro sjecam, on je i odradio deblokadu Aleppa i osvajanje podrucja sjeverno od grada, odnosno deblokadu Centralnog zatvora.

Zna covjek sta radi.

Onako laicki, sad je za ocekivati da rebelsi dodatno osiguraju Haritan zapravo to moraju odraditi, samim tim ce oslabiti odbranu na ostalim pravcima.
Kikibombona

#37207 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

dječak sa šibicama wrote:Vjerovatno zauzimanje Ard al Mallaha ima veze sa Tigrom, covjek ide logicno, ne zabija se u klin vec osigurava bokove.

Uostalom, ako se dobro sjecam, on je i odradio deblokadu Aleppa i osvajanje podrucja sjeverno od grada, odnosno deblokadu Centralnog zatvora.

Zna covjek sta radi.

Onako laicki, sad je za ocekivati da rebelsi dodatno osiguraju Haritan zapravo to moraju odraditi, samim tim ce oslabiti odbranu na ostalim pravcima.
Tigar je karizmaticni lider, to je evidentno, to se vidi i osjeti na svakom klipu kada se obraca vojnicima. Koliko je dobar kao vojni strateg, mozemo samo nagadjati. Dok je tako uspjesan, vjerovatno je dobar. Al jedno je sigurno, dobar je motivator, sto je u ratu itekako vazno.

Nema sumnje da ce odraditi dobar posao...

Eto, vec je pao Maleh kojeg Opetja i Cbrt konstantno spominju i navode kao veliki uspjeh pobunjenika. :lol:
Fantassin

#37208 Re: Sirija

Post by Fantassin »

husein_kapetan wrote:
Klavikula wrote:neko je dobro zavalio borce na Alepu. bruku ih je zijanilo. vecina su lokalci (NDF). koji propusti su u pitanju ne znam, ali ovakve stvari bi se trebale izbjeci. steta ljudi.
Za napredovati 100m po dubini moraš osigurati bočne perimetre minimalno na daljinu djelovanja AR-a u neposrednom djelovanju.. toliko o tom..
Totalna nekoordinacija sa jedinicama NDF-a, izostanak osiguranja (kompletnih) linija dostignutih.. ovo nije moglo drukčije završiti.. Gledaj da ih ATGM-ovima "kuju" po oruđima stacionarno.. a ovi izgleda ni nacrtano ne razumiju.. ko glineni golubovi..a ovi se uče pucati na njima.. Ne sumnjam da će Tigar uvesti red tamo.
Sve diktira situacija... danasnji atgmovi svi imaju preko 1000m domet tako da ti tu artiljerija ne pomaze.... saa u nedostatku avijacije mora da ide u velike ofanzive opkoljavanja i onda polaganog srezavanja pobunjenika... To i rade ali mi je nejasno kako ne mogu da grupisu snage u jak spic da se odma presjece komunikacija u Alepu.... i jos 2 i 3 esalon da prosiri i rijeseno... ne znam dali mogu povuci snage sa ostalih frontova da se grupisu... jer ocito svugdje imaju posla.
Kikibombona

#37209 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

dječak sa šibicama wrote:
Kada bi uzeli Haritan, pala bi vrlo brzo i Kafr Hamra, Andan i svi drugi gradici u sjeverozapadnog Alepa. Medjutim, nisam siguran da ce sada ici na Haritan. Tvrdo je tamo, gradic je gusto naseljen, potrajalo bi. Vjerovatno je lakse siriti prema sjeveru i istovremeno probijati prema Zari.

Ne znam, nisam strucnjak, daleko bilo....

Sve ce biti jasnije u narednih par dana...
Klavikula

#37210 Re: Sirija

Post by Klavikula »

husein_kapetan wrote:
Klavikula wrote:neko je dobro zavalio borce na Alepu. bruku ih je zijanilo. vecina su lokalci (NDF). koji propusti su u pitanju ne znam, ali ovakve stvari bi se trebale izbjeci. steta ljudi.
Za napredovati 100m po dubini moraš osigurati bočne perimetre minimalno na daljinu djelovanja AR-a u neposrednom djelovanju.. toliko o tom..
rijetko, haman nikako, se mogu vidjeti ukopani tenkovi. imaju svu potrebnu mehanizaciju, ali opet nista.
ATGM-ovi im prave probleme, na koji nacin to misle rjesavati, ne znam.

btw. na prvom snimku unistenih tenkova iz Alepa, cini mi se da su se dvojica tenkista spasili, jedan je vjerovatno poginuo.

Tigar je ozbiljan komandant, bice pomaka nabolje, ne sumnjam.
Klavikula

#37211 Re: Sirija

Post by Klavikula »

husein_kapetan wrote:Kako okarakterisati ovaj upad turske vojske sa oko 100 oklopnjaka, helikoptera itd. bez ičije dozvole.. rekoše da su se osjetili "ugroženi" pa sada.. odlučiše premjestiti one kosti.. nešto mi ovdje nije u kocku..u normalnim uslovima ovo se agresija zove..ili nije..
dakako. no medjunarodno pravo za medjunarodne odnose je vazno koliko i bh diplomatija, mozda malo manje.
u skladu s tim situaciju treba posmatrati. SAA u ofanzivi na Alepu, elitne jedinice su sad tamo poslane, vrlo vjerovatno pobunjenici nece uspjeti ocuvati jedini koridor za grad. sef raje gleda kako spasiti situaciju. iznenada, po ugrozene vojnike idu tako jake snage. jasna poruka sirijskoj vladi i vojsci. samo, ostaje vidjeti da li isti bendaju Turke.
Haman

#37212 Re: Sirija

Post by Haman »

Tesko ce u ovom ratu neko pobijediti. Rat predugo traje, sve je sruseno a pobjednika nema. Iz tog razloga koliko mogu primiejtiti ima puno navijaca, navodnih stratega. Ono sto je primjetno da muslimani ginu svaki dan od muslimana sa druge strane. Dakle, musliman na musliman do poslednjeg muslimana. Svakako to nije muslimanski interes ali mnogi misle da jeste iz bog toga ratuju.

Uzmimo da sutra rat stan, da se potpoise mirovni ugovor itd, gdje ce se vratiti stanovnistvo kad je sve sruseno. Koliko godina treba da se obnovi poruseno. Ko ce investirati, donirati novac u te svrhe. Ko ce upravljati zemljom. Imali smo pobjednike u Afganistanu ali oni ne vladaju. Ko vlada u Libiji, Somaliji i Iraku. Pa tamo se ne zna kako narod kaze " ko pije a ko placa" svako svakog ubija, svako je vlaste i moze da cini sta zeli.

Mislimani su danas najpodlozniji manipulacijama na svoju stetu. Bezgranicna inferiornost u svemu: obrazovanbju, ekonomiji, nauci itd.
cbrt

#37213 Re: Sirija

Post by cbrt »

sumirprimus

#37214 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

huci sumi sutjeska krv lije po njoj,divizija savina(internetska) bije teski boj..hej hajj heeeej haj bije teski boj.
salik79

#37215 Re: Sirija

Post by salik79 »

Opetja033 wrote: Niko od vas genijalaca i teoreticara zavjera ne vidi stadion u pozadini i naziv univerzitetskog tima? Ono, nema bas nikakve veze sa njihovim "pozdravom", a? :roll:
A da mozda ti nisi najbolje upratio kontekst ove "teorije zavjera"? Da si od pocetka pratio uvidio bi da je sve krenulo od japinovog sarkazma vezanog za Basarov pozdrav. Bas bih ja ovo dvoje sehida isticao kao masone, odnosno njihove poklonike!? :-)
Opetja033

#37216 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

salik79 wrote:
Opetja033 wrote: Niko od vas genijalaca i teoreticara zavjera ne vidi stadion u pozadini i naziv univerzitetskog tima? Ono, nema bas nikakve veze sa njihovim "pozdravom", a? :roll:
A da mozda ti nisi najbolje upratio kontekst ove "teorije zavjera"? Da si od pocetka pratio uvidio bi da je sve krenulo od japinovog sarkazma vezanog za Basarov pozdrav. Bas bih ja ovo dvoje sehida isticao kao masone, odnosno njihove poklonike!? :-)
Pa iskreno poznavajuci te bilo mi je malo cudno, mislio sam da sam ja pogrijesio i da to nije ono dvoje ubijenih u Sj. Karolini ali nisam imao vremena da provjeravam fotke na internetu i da se uvjerim da su to oni. Kontao sam ili sam ja pogrijesio ili ti ne znas cije si slike postavio. :thumbup:
salik79

#37217 Re: Sirija

Post by salik79 »

Opetja033 wrote:
salik79 wrote:
Pa iskreno poznavajuci te bilo mi je malo cudno, mislio sam da sam ja pogrijesio i da to nije ono dvoje ubijenih u Sj. Karolini ali nisam imao vremena da provjeravam fotke na internetu i da se uvjerim da su to oni. Kontao sam ili sam ja pogrijesio ili ti ne znas cije si slike postavio. :thumbup:
Problem rijesen :thumbup: Dao Bog pa da sve nesporazume ovako rjesavamo (opcenito govoreci) :)
Fantassin

#37218 Re: Sirija

Post by Fantassin »

Kako je lijepo viditi kada se ljudi razlicitih misljenja slazu... :D
salik79

#37219 Re: Sirija

Post by salik79 »

:D :-D
JohnnyS

#37220 Re: Sirija

Post by JohnnyS »

Treba hitno sankcionirati pomirbene tonove, pogotovo na temi o Siriji.
em11r

#37221 Re: Sirija

Post by em11r »

Proklete sije i sunije! Tu ste se nasli slagat i razumjevat. Sram vas bilo!!!!!!
salik79

#37222 Re: Sirija

Post by salik79 »

Ne znam za druge, ali ja sam se sa sijama vazda dobro slag'o i razumijev'o. :D
Kikibombona

#37223 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:Ne znam za druge, ali ja sam se sa sijama vazda dobro slag'o i razumijev'o. :D
Ti posteno radis, oni posteno placaju! :D
salik79

#37224 Re: Sirija

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
salik79 wrote:Ne znam za druge, ali ja sam se sa sijama vazda dobro slag'o i razumijev'o. :D
Ti posteno radis, oni posteno placaju! :D

Sta's, ko Svabe :D
Opetja033

#37225 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Vidim ne snalazimo se u ovim normalnim vodama, zestina je iscezla, nema ni vijesti. Sramota. Stid me da neko pomisli kako sam dio napora koji vode relaksaciji sunitsko-sitskih odnosa. :mrgreen:

Da se vratimo starom ritmu:

Masihiyya 'a Beirut, Alawiya 'a tabut :mrgreen: :mrgreen:
Locked