Hafis wrote:Mister Yes wrote:[
A ako hoćeš moje mišljenje o tome da li će ikada doći do podjele, onda je moje mišljenje da možda hoće a možda neće. Sve zavisi od demografskih kretanja u narednim decenijama. Ne ostvare li Bošnjaci neku značajnu nadmoć u broju stanovnika u sljedećim decenijama onda će sami tražiti podjelu.
Ma džaba i značajna brojčana nadmoć ako se neće ravnomjerno rasporediti ''na terenu''.
Možeš i udvostručiti, utrostručiti broj stanovnika, recimo u Sarajevu za 10 - 15 godina...koga briga.
A i kad se pogledaju zadnji demografski pokazatelji, gotovo svi gradovi demografski stagniraju sve više, i jedino što još ono malo unutarnje migracije daje privid porasta broja stanovnika u nekim mjestima (doduše rijetkim), a s druge strane isti toliki pad broja stanovnika (čak i veći) u nekim drugim mjestima.
Ma rasporedit će se, naravno da će se rasporediti (ukoliko se trend nastavi). Samo etnički čisti krajevi tipa zapadne Hercegovine bi mogli ostati demografski neokrznuti (u smislu etničke čistoće). Rekao bih, priroda stvari.
Nego,mislim da se ovdje stvara preveliki negativni odijum prema pojmu rahat patnje. Mislim,suštinski ona zapravo odgovara svima. Odgovara Bošnjacima jer im daje dovoljno vremena da u potpunosti dovrše proces nacionalnog sazrijevanja Bošnjaka i njihove vezanosti za državu Bosnu i Hercegovinu, odgovara Hrvatima jer im daje prostor da kroz navodno neriješeno nacionalno pitanje kontinuirano stvaraju prostor za ostvarenje svojih partikularnih interesa (doduše, prevashodno vezanih za hercegovačke interesne lobije, ali svakako su Hrvati Hercegovine politički reprezentiHrvata), a odgovara i Srbima, jer u ovom trenutku jednostavno nemaju mogućnosti za bilošta drugo. A onda kad ne može bolje, drži makar ovo.
Čak b ih rekao da odgovara i građanima BiH, jer ako ništa rahat patnja je patnja u miru, to je svakako bolje nego patnja u ratu.
Naravno, sada bi mogle ići fraze, zaostajemo za europskim integracijama, tamna smo rupa itd.....a zapravo je pitanje koliko je i to istina. Neki procesi svakako idu, htjeli mi to ili ne, uostalom,a nesređena društva pokatkad odnosno mnogo češće oslobađaju u pojedincima pozitivnu energiju potrebnu za razvoj.
Ne bi nitko trebao da se buni na rahat patnju.