Ovih Iranaca sam upoznao u Njemačkoj koji stoje 2-3 po trgovima i dijele afiše protiv Homeinija i aktuelne vlasti. Dok još nisam skonto ko su i šta su uvalili mi neki letak sa slikama invalida iz iračko-iranskog rata i ja ga prevrtim i prokomentarišem sa..."No east, no west, islam is the best" i nisam ih se riješio do tramvajske stanice i tu se tek spasio.Quaresma wrote: ↑29/10/2023 22:54
Ovo je tesko objasniti pogotvo Bosnjacima koji su daleko od tih tema.
Meni su par puta to pokusali objasniti i gledao sam izlaganja.
Vecina ljudi u tom dijelu svijeta to gleda relgijski, moras pogledati pordicno stablo Jusufa a.s. i kako su ti narodi povezani dole.
Kaze se da npr Iran i Izrael nikada nece zaratiti jer su preko Jusufa a.s. iz iste porodice. Oni to tako dole vjeruju i zive.
Brat Jusufa a.s. je Benjamin Ben Izrael. Ugl komplikovano za nas Bosnjake gdje u nasim glavama ne poznajemo te veze i vezice.
Izrael je opet pocinio zlocin!
- skupljac_zeljeza
#37126 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
- deer_hunter
-
smijesni_ste
#37129 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
deer_hunter wrote: ↑29/10/2023 23:23
Ne lici, ovo i jest igrica. Boze sacuvaj, sta se postavlja ovdje![]()
-
belfy
#37130 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
meni su tvoja razmisljanja totalno nejasna... kako mozes izjaviti ovo dvoje boldano? sta ti znaci ovo sto si napisao kada jedno ne ide sa drugim nikako... cuj ima pravo, ali sta ce mu? sta to znaci? sta taj dedo onda treba da uradi? vrati ili ne vrati?jeza u ledja wrote: ↑29/10/2023 22:29Kako mislis “nijednom se nisam pitao”? Gdje se to trebam pitati? Naravno da oni imaju prava ma povrat imovine. Da li dedo sjedi u izbjeglickom kampu ili je imigrant u Brazilu njegovo se pravo na povrat ne mijenja. Hajd sad ti meni objasni na koji nacin je njihovo ponasanje zadnjih 75 godina doprinjelo tome? Sta ima dedo od povrata kad i ako je izgubio sina , unuka, hipter familije?Grean wrote: ↑29/10/2023 22:12I sta je tvoje rjesenje, da bas tu, samo u toj zemlji izbjeglice nemaju pravo na povratak i pravo na imovinu. Dedo koji sjedi u izbjeglickom kampu i cuva kljuc od kuce u Jafi koja vrijedi milion dolara, da mu kazes, znas sta, takva je realnost, ovi prejaki a svim ostalim ce savjest biti cistija ako ti halalis taj kljuc pa da i mi mirno zaspimo.jeza u ledja wrote: ↑29/10/2023 21:47Kako Izraelcima manje odgovara? Sta su to oni izgubili teritorijalno u ovih 75 godina? Sta su Palestinci dobili svih ovih godina?SpoilerShow
Ja se ne zalazem nizasta specijalno, svako nek odlucuje sta hoce. Samo govorim sa nema logike da 75 godina udaras glavom u zid, samo gubeci jos vise i vise. Desetine hiljada zivota je uzalud izgubljeno.
A ti se izgleda zalazes upravo za to lupanje glavom od zid. Tako svaki Palestinac kad jednom stavi prst na celo pa se zapita gdje sve ovo vodi, iza njega stoji 100 navijaca da ga potapsu po ramenu i gurnu u ovaj haos nazad. Jer jebiga njihova je borba pravedna.![]()
Ne zalazes se ali postavljas pogresna pitanja. Ni jednom se nisi upitao sto se oni ne bi vratili, sto im se imovina ne bi vratila i kako to da se ostvari.
Ti se zalazes za pro forme radi nekom otporu koji ni cemu ne sluzi osim dalje patnje.
Inace svijet je pun izbjeglica bez igdje icega kamo li prava na povrat. Samo Palestinci su posebni izgleda?
- xoklix
#37131 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ja mislim da nema nikog ko barem jednom nije nasjeo na a
Armine(igrica Arma) klipove
Armine(igrica Arma) klipove
-
bicakcic_solomon
#37132 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
I ako pričaju, vjerujem da je to većinom vladajuća kasta, koja se boji svog naroda pa mu ovako ispire mozak, iz straha da ih njihov narod ne pobije ko zečeve
- skupljac_zeljeza
#37133 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ahatović večeras na Face tv tvrdi kako piše u komentaru da su jednu Merkavu uništili, a nekoliko oštetili. Pravio je paralelu sa južnim Libanom gdje se slično dešavalo. Oni su na Merkave stavili dodatnu zaštitu, a Hamas je našao način kako da je zaobiđe tako što ispaljuje iz blizine minobacačkim granatama koje imaju veću brzinu, a proizvodnja je ruska, iranska i sj. koreanska.
- deer_hunter
-
ragib
#37135 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Pa zar nije produzena ruka irana Hezbollah 2006 vodio rat protiv izraela, huti iz jemena bacaju projektile, podrzavaju najvise hamas. Direktan sukob iranu ne odgovara...elcaliente wrote: ↑29/10/2023 22:43Ovo je tesko objasniti pogotvo Bosnjacima koji su daleko od tih tema.
Meni su par puta to pokusali objasniti i gledao sam izlaganja.
Vecina ljudi u tom dijelu svijeta to gleda relgijski, moras pogledati pordicno stablo Jusufa a.s. i kako su ti narodi povezani dole.
Kaze se da npr Iran i Izrael nikada nece zaratiti jer su preko Jusufa a.s. iz iste porodice. Oni to tako dole vjeruju i zive.
Brat Jusufa a.s. je Benjamin Ben Izrael. Ugl komplikovano za nas Bosnjake gdje u nasim glavama ne poznajemo te veze i vezice.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#37136 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Bilo je realisticno dok nije pocelo gorjeti
https://m.jpost.com/israel-news/defense ... cle-770257
Mirko i slavko na izraelski nacin
Bacio se na bombu da spasi 6 kolega
- jeza u ledja
#37137 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Da, priznavanje dvije odvojene drzave, tj. Izraelu prava na postojanje. I dugotrajan i istrajan fokus samo na tome.palermo wrote: ↑29/10/2023 22:53Pa mijenjali s taktiku. Pregovarali, bila intifada, kažu da su i škole učili......imaš na umu neku još taktiku taktiku..jeza u ledja wrote: ↑29/10/2023 22:44Ne, vec kazem, promjenite taktiku. Ako je cilj povrat imovine i palestinska drzava.
Ako je cilj nesto drugo, a ocigledno jeste, onda manite se suplje.
Inace ratovi su davno izgubljeni. Vise puta. Tako da je pitanje “predaje” bespredmetno.
šta je drugo cilj ?
A sta je stvarni cilj ovih koji i dalje misle nasiljem nesto postici - cilj je unistenje jevrejske drzave. Ako treba do posljednjeg Palestinca. Dakle ne samo “povrat imovine”, vec unistenje jevrejske drzave.
- skupljac_zeljeza
#37138 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
To je bagra koja je ubijala muftije koji su tražili argumentovano koristeći Kijas veća prava za žene. Čak su ubili i jednog poznatog koji im je rekao da je žena zaštićenija u autu nego na kamili. To je rekao uživo u nekoj tv debati i nakon nekoliko mjeseci su mu nešto napakovali.bicakcic_solomon wrote: ↑29/10/2023 23:28I ako pričaju, vjerujem da je to većinom vladajuća kasta, koja se boji svog naroda pa mu ovako ispire mozak, iz straha da ih njihov narod ne pobije ko zečeve
-
splinter
#37139 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Da malo osvježimo temu jer je malo klipova s terena, a puno priče.deer_hunter wrote: ↑29/10/2023 23:32Gdje ce na ovo neko nasjesti, eksplozije,pucnjava,pucaju tenkovi a iznad lete ptice. To mora da su dronovi ili neke strasno hrabre ptice onda![]()
Dok se ne pojave autentični klipovi s terena dobro dođe bilo šta pa makar i CGI.
Al fakat je da su bili upali u zasjedu u Erezu.
- jeza u ledja
#37140 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Neki bi prihvatili, neki ne. Govorim za Izraelce. Isto vazi na palestinskoj strani. Ali oni drugi imaju moc (Netanyahu i ostali divljaci na jednoj, te Hamas i ostali divljaci na drugoj). Posto je Hamas slabiji, Palestinci ga u toj formuli puse. Sto vise nasilja, to vise radikalizacije.armin071 wrote: ↑29/10/2023 22:55Ne može se to dvoje ni porediti… Cionisti ne prihvataju dogovor.. Za njih su Palestinci niža rasa. Oni ne žele Palestinsku državu na svojim granicama… Palestinci ne mogu Izrael poraziti vojno.. Znači imaju da biraju pod zemlju ili rezervat ako prežive ovu prvu “humanu opciju”…jeza u ledja wrote: ↑29/10/2023 22:51Ne, ovo kazem iz naseg iskustva rata u BiH i 28 godina mira, kako god bio nepravedan.
Od manjine ne mozes napraviti vecinu nasiljem sigurno.
Tako da apsolutno ni pod razno to dvije nisu jedine opcije. Gaza je rezervat jer su Izrael i Egipat zatvorili pipe Hamasu. A pod zemlju idu takodje jer Hamas neprestano podstice novi krug nasilja - bez ikakvog jasnog cilja, osim odrzavanja sebe na vlasti izgleda.
- jeza u ledja
- skupljac_zeljeza
#37142 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Izbjegavat će ga sve dokle bude mogao, čak i sa Hezbollahom. Uđe li Iran u direktan sukob ulazi i Amerika jer nisu 'nako dovukli nosače aviona, a ako uđe Amerika eto i Rusa, a dalje niko ne zna. Uglavnom, to više ne bi bilo samo ovo.
-
Mrvice_ba
#37143 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Iran ima a bombu i proksi je kine.
- deer_hunter
#37144 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Zasto bi Rusi ulazili u sukob s Amerikom zbog Irana??skupljac_zeljeza wrote: ↑29/10/2023 23:54Izbjegavat će ga sve dokle bude mogao, čak i sa Hezbollahom. Uđe li Iran u direktan sukob ulazi i Amerika jer nisu 'nako dovukli nosače aviona, a ako uđe Amerika eto i Rusa, a dalje niko ne zna. Uglavnom, to više ne bi bilo samo ovo.
-
palermo
#37145 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Pa tesko da su oni u situaciji da ista priznaju.Zamisli, ti iz logora priznajes svoga cuvara, malo groteksno, mislim da bi se i cuvar nasmijao.jeza u ledja wrote: ↑29/10/2023 23:37Da, priznavanje dvije odvojene drzave, tj. Izraelu prava na postojanje. I dugotrajan i istrajan fokus samo na tome.palermo wrote: ↑29/10/2023 22:53Pa mijenjali s taktiku. Pregovarali, bila intifada, kažu da su i škole učili......imaš na umu neku još taktiku taktiku..jeza u ledja wrote: ↑29/10/2023 22:44
Ne, vec kazem, promjenite taktiku. Ako je cilj povrat imovine i palestinska drzava.
Ako je cilj nesto drugo, a ocigledno jeste, onda manite se suplje.
Inace ratovi su davno izgubljeni. Vise puta. Tako da je pitanje “predaje” bespredmetno.
šta je drugo cilj ?
A sta je stvarni cilj ovih koji i dalje misle nasiljem nesto postici - cilj je unistenje jevrejske drzave. Ako treba do posljednjeg Palestinca. Dakle ne samo “povrat imovine”, vec unistenje jevrejske drzave.
Al ono sto mene zapravo najvise cudi ili cak iritira je nepriznqvqnje palestincima na pravo na otpor. IMogu se buniti, ali mi odredujemo kako ce te se buniti. Zasto bi mi ili neko drugi odredivao dali ce pruzayi otpor i na koji nacin.
Mi jedino mozemo misliti da je otpor pravednq i podrzavayi ga ili misliti da je nepravwdan, nepotreban ili sta vec. I u skladu sa tim navijati ili sta vec za njih ili protiv njih. Sve ostalo je hipokrizija ili da budem blazi, suplja.
- skupljac_zeljeza
#37146 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
A šta se dešava u Ukrajini?deer_hunter wrote: ↑29/10/2023 23:57Zasto bi Rusi ulazili u sukob s Amerikom zbog Irana??skupljac_zeljeza wrote: ↑29/10/2023 23:54Izbjegavat će ga sve dokle bude mogao, čak i sa Hezbollahom. Uđe li Iran u direktan sukob ulazi i Amerika jer nisu 'nako dovukli nosače aviona, a ako uđe Amerika eto i Rusa, a dalje niko ne zna. Uglavnom, to više ne bi bilo samo ovo.![]()
- jeza u ledja
#37147 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Meni nije jasno sta tebi nije jasno u te dvije recenice? Kako su one kontradiktorne? Tri puta ponovo citam i ne kontam sta ti je kontradiktorno?belfy wrote: ↑29/10/2023 23:26meni su tvoja razmisljanja totalno nejasna... kako mozes izjaviti ovo dvoje boldano? sta ti znaci ovo sto si napisao kada jedno ne ide sa drugim nikako... cuj ima pravo, ali sta ce mu? sta to znaci? sta taj dedo onda treba da uradi? vrati ili ne vrati?jeza u ledja wrote: ↑29/10/2023 22:29Kako mislis “nijednom se nisam pitao”? Gdje se to trebam pitati? Naravno da oni imaju prava ma povrat imovine. Da li dedo sjedi u izbjeglickom kampu ili je imigrant u Brazilu njegovo se pravo na povrat ne mijenja. Hajd sad ti meni objasni na koji nacin je njihovo ponasanje zadnjih 75 godina doprinjelo tome? Sta ima dedo od povrata kad i ako je izgubio sina , unuka, hipter familije?Grean wrote: ↑29/10/2023 22:12
I sta je tvoje rjesenje, da bas tu, samo u toj zemlji izbjeglice nemaju pravo na povratak i pravo na imovinu. Dedo koji sjedi u izbjeglickom kampu i cuva kljuc od kuce u Jafi koja vrijedi milion dolara, da mu kazes, znas sta, takva je realnost, ovi prejaki a svim ostalim ce savjest biti cistija ako ti halalis taj kljuc pa da i mi mirno zaspimo.
Ne zalazes se ali postavljas pogresna pitanja. Ni jednom se nisi upitao sto se oni ne bi vratili, sto im se imovina ne bi vratila i kako to da se ostvari.
Ti se zalazes za pro forme radi nekom otporu koji ni cemu ne sluzi osim dalje patnje.
Inace svijet je pun izbjeglica bez igdje icega kamo li prava na povrat. Samo Palestinci su posebni izgleda?
Dedo treba da vrati. Nasiljem a) ocigledno to ne postize i b) povratak neke kuce nije vrijedan toliko zivota njegove djece i zivotarenja po kampovima i zatvorima na otvorenom - koji su u takvom stanju i tvojim izborom.
-
splinter
- deer_hunter
#37149 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Pa sta se desava?? Koliko znam Amerika se nije direktno ukljucila u sukob, samo salje oruzje.skupljac_zeljeza wrote: ↑30/10/2023 00:00A šta se dešava u Ukrajini?deer_hunter wrote: ↑29/10/2023 23:57Zasto bi Rusi ulazili u sukob s Amerikom zbog Irana??skupljac_zeljeza wrote: ↑29/10/2023 23:54
Izbjegavat će ga sve dokle bude mogao, čak i sa Hezbollahom. Uđe li Iran u direktan sukob ulazi i Amerika jer nisu 'nako dovukli nosače aviona, a ako uđe Amerika eto i Rusa, a dalje niko ne zna. Uglavnom, to više ne bi bilo samo ovo.![]()
-
emmir1
#37150 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Lika na twiteru prati 350 000 ljudi i on objavi video igru