Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Warashii

#3701 Re: Zeničani

Post by Warashii »

doff wrote:Ne znam za vas al meni nije bilo dvosmisleno, jasno je reako. Inače i kad su bili "kvarovi" sistem je bio na toplom režimu isto kao i sada, pa vjerujem da će istu stvar primjeniti.

Što se mene tiće, ovo je sranje, trebali bi uvesti sistem da se noću gasi a preko dana da grije, meni je kuća skroz ohladila i nije baš ugodno sjediti.
Ne znam, opet kazem vidjet cemo kad dodju racuni , moRebit da grijesim, al opet i ako uracunaju to kako ti govoris opet su nas zavalili kao i do sada.
A to drugo jest al da im platim pola sadasnjeg racuna, evo im od sake do lakta sto bi ima platio citav za to, pa najvise sam u kuci nocu, preko cijelog dana i ja i supruga na poslu, nekad i do 22 sata . I sta trebam? Doci kuci navece s posla okupati se pa se onda smrzavati .
Stjui

#3702 Re: Zeničani

Post by Stjui »

Eborg wrote:Pa koliko sam shvatio to i jeste njegov posao - "problematična djeca".
ma da g. eborg. ali ,znam dosta tih "valterovih" ,tj.moje generacije i skoro svi su sad u prdekani. i tada su hodali kao nekakva banda ,on bi im nabavio one trenerke i patike(pa smo ih po tome raspoznavali),a oni otimaju.kradu itd. skoro sve su to momci koje bi najradije svako normalan zaobišao na ulici .
Panzer_Daddy wrote:
Valter je ok,ovaj mali djavo je demolirao crkvu i napao vjerske sluzbenike u njoj pa je i valteru okaljao obraz jer ga je ovaj poslao u istu ne bi li mu pomogao...
on saffu vjerovatno najviše smeta radi misionarstva ,ali nije ovaj majmun jedini koji mu se posrao u obraz(ako ga ima) . ima valter dugu tradiciju okupljanja sociopata oko sebe.
Panzer_Daddy

#3703 Re: Zeničani

Post by Panzer_Daddy »

Stjui wrote:
Panzer_Daddy wrote:
Valter je ok,ovaj mali djavo je demolirao crkvu i napao vjerske sluzbenike u njoj pa je i valteru okaljao obraz jer ga je ovaj poslao u istu ne bi li mu pomogao...
on saffu vjerovatno najviše smeta radi misionarstva ,ali nije ovaj majmun jedini koji mu se posrao u obraz(ako ga ima) . ima valter dugu tradiciju okupljanja sociopata oko sebe.
Valter i jest misionar ali necu popusiti pricu da bas okuplja "sicariose" oko sebe-namjenski.Sto se tice saff-a njih jedino moze uzeti za ozbiljno neko ko je tek "protekfiren".
channel10

#3704 Re: Zeničani

Post by channel10 »

doff wrote:Ne znam za vas al meni nije bilo dvosmisleno, jasno je reako. Inače i kad su bili "kvarovi" sistem je bio na toplom režimu isto kao i sada, pa vjerujem da će istu stvar primjeniti.

Što se mene tiće, ovo je sranje, trebali bi uvesti sistem da se noću gasi a preko dana da grije, meni je kuća skroz ohladila i nije baš ugodno sjediti.
Sta je jasno rekao? Sta umanjuju, sta ne? Sta mislis koliko bi trebalo dosad umanjiti, ali ne zaboravi da je tek 19. dan u ovom mjesecu?
channel10

#3705 Re: Zeničani

Post by channel10 »

doff wrote:
channel10 wrote:Dobro si shvatio. Maloprije je mrmak bio na vijestima tv zenica i covjek mrtav hladan rece da su nam zadnjih par dana mlaki radijatori zbog vanjskih temperatura i da nam "naravno"(ovako se covjek mrtav hladan "odrazio") nece biti zbog toga umanjeni racuni za februar, nego samo za one dane kad nije bilo grijanja, odnosno onoliko dana koliko oni "priznaju" da nije bilo.

Eto sta covjek da kaze na ovo? Majke mi ako ovo nije psihicko zlostavljanje i hladnokrvno jebanje u mozak, onda........

A sto se tice dana koliko nismo imali grijanja, dosad ga nije bilo 7 dana koje bi oni morali priznati i ova zadnja 3 dana koja ne zele priznati(subota, nedjelja i ponedjeljak). Znaci 10 dana x 2= 20 dana umanjenja, a tek je 17. dan u mjesecu. Sta ce biti do kraja, to samo Bog zna.

http://www.rtvze.ba/index.php?option=co ... &Itemid=15
Loše citiraš il nisi dobro razumio. Čovjek je fino rekao da će na kraju mjeseca februar račun biti umanjen za onoliko dana koliko nije bilo grijanja, a da je praksa kod drugih da ne umanjuju račune u slučaju da se grijanje obustavi zbog visokih temperatura.
Sto dalje znaci sta? Mozes li objasniti?
channel10

#3706 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Mozes li i ovo pojasniti, jer u prvom dijelu recenice govoris da treba gasiti grijanje nocu, a u drugom se zalis kako ti nije ugodno sjediti u kuci?

Ovo sto oni nama sada rade, to ne bi smjeli raditi jer ovaj nacin grijanja je bio predlozen prije 2-3 godine i nije prosao na opstinskom vijecu. Tada su trazili da se naplacuje 30 posto umjesto sadasnjih 10 posto za stanove i kuce koje su odjavile grijanje. U istom zahtjevu su trazili da nam gase grijanje od 22h-06h svaki dan, a da naplacuju regularno racune bez umanjenja.

Eh to sto su tada trazili i nije im dopusteno, sad nam to rade uz presutno odobravanje vjerovatno opstinskog vijeca. Evo recimo u ovom mjesecu nije bilo grijanja ni 5 dana kako treba, sve ostalo je bio topli rezim. Znaci za jos koji dan toplog rezima, oni nama ne bi smjeli isporuciti racun za ovaj mjesec, odnosno trebalo bi ga isporuciti sa cifrom od 0 KM.

Ako ovako nastave do kraja mjeseca, onda bi iz umanjenja naseg grijanja usli u dugovanje od strane njih prema nama (uz nuliran racun od februara)i za sljedeci mjesec (Mart) bez obzira sto Mart dolazi tek za 10 dana jer vecina potrosaca ima godisnji obracun pa se tako svaki dan "negrijanja" mnozi sa 2, tako da ovo sto imamo skoro cijeli period u ovom mjesecu je maltene vec preslo u iduci obracunski period po nacinu obracuna(znaci trebat ce umanjiti i martovski racun na ustrb februarskog grijanja, a u Martu sta bude--mozda se i tu prelije na iduci mjesec).

Eh sad ja tebe pitam, jel ti stvarno mislis da ce oni nama umanjiti toliko racune?

Evo sad je zakazano opstinsko vijece 25.02. pa cemo vidjeti hoce li biti kakve "akcije" od strane demonstranta koji su odradili zgrade RMK prometa, Opstine, Elektrodistribucije..
doff

#3707 Re: Zeničani

Post by doff »

Prvo da te pitam koju matematiku koristiš pa dolaziš do zaključka da će oni bit' u minusu ako ovako nastavi sa grijanjem. Znaš li kako se uopšte obračunava?
channel10 wrote:

Mozes li i ovo pojasniti, jer u prvom dijelu recenice govoris da treba gasiti grijanje nocu, a u drugom se zalis kako ti nije ugodno sjediti u kuci?
Vrlo jednostavno, sad je grijanje na toplom režimu i u kući nije ugodno pogotovo noću. Situacija bi bila potpuno drugačija kada bi grijali 100% barem tih 12h dnevno, valjda je ovo jasno.

Opet ću ti reći šta je čovjek rekao. Kaže da je praksa drugih toplana da ne umanjuju račune svojim korisnicima ako je obustavljena isporuka zbog visokih temp., ali je dalje rekao da će oni svojim korisnicima umanjiti račun za februar onoliko dana koliko nije bilo grijanja. Eh sad, ako su do sad računali topli režim kao da uopšte nema grijanja, ne vidim sad razloga da primjenjuje drugi način, uostalom mislim da i ne smiju drugačije postupit jer su previše mržnje na sebe navukli od strane korisnika.
channel10

#3708 Re: Zeničani

Post by channel10 »

doff wrote:Prvo da te pitam koju matematiku koristiš pa dolaziš do zaključka da će oni bit' u minusu ako ovako nastavi sa grijanjem. Znaš li kako se uopšte obračunava?
channel10 wrote:

Vrlo jednostavno, sad je grijanje na toplom režimu i u kući nije ugodno pogotovo noću. Situacija bi bila potpuno drugačija kada bi grijali 100% barem tih 12h dnevno, valjda je ovo jasno.

Opet ću ti reći šta je čovjek rekao. Kaže da je praksa drugih toplana da ne umanjuju račune svojim korisnicima ako je obustavljena isporuka zbog visokih temp., ali je dalje rekao da će oni svojim korisnicima umanjiti račun za februar onoliko dana koliko nije bilo grijanja. Eh sad, ako su do sad računali topli režim kao da uopšte nema grijanja, ne vidim sad razloga da primjenjuje drugi način, uostalom mislim da i ne smiju drugačije postupit jer su previše mržnje na sebe navukli od strane korisnika.
Boldirano nije morao reci jer to mora uraditi, htio to on ili ne. A oni ovo grijanje koje sad imamo racunaju kao da griju 100 posto jer oni reducirano grijanje smatraju kao puno grijanje. Fino ti je rekao sta druge toplane rade, ali ko njega pita za druge toplane. Oni su ovo sto sad rade pokusali provuci prije par godine i nije im poslo za rukom. A evo sad to sto nije tada proslo provode sad svojom voljom.

A nisi odgovorio koliko dana ti smtras da bi trebalo umanjiti, odnosno koliko dana nismo imali grijanja nikako, a koliko je dana bilo reduciranog grijanja i za koliko bi dana morali umanjiti racun i uvezi tog nacina grijanja???

Znaci pazi dobro, imamo dva termina za nacine grijanja u ovom gradu. Kad je kvar, tada je topli rezim i kad su visoke vanjske temperature, onda ide reducirano. Koliko mislis da ce umanjiti evo recimo u ovih 19 dana?

edit: Nisam ti odgovorio ovo u vezi matematike koja ti je izgleda slaba strana. Posto vecina ljudi placa na godisnjem nivou, ukoliko u jednom mjesecu bude vise od 15 dana bez grijanja, samim tim se racun za taj mjesec mora nulirati, a ako predje 15 dana onda oni idu u minus i moraju ti umanjiti neki od sljedecih racuna na ustrb mjeseca u kojem nije bilo grijanja 16 i vise dana.
doff

#3709 Re: Zeničani

Post by doff »

Nisam ti odgovorio ovo u vezi matematike koja ti je izgleda slaba strana. Posto vecina ljudi placa na godisnjem nivou, ukoliko u jednom mjesecu bude vise od 15 dana bez grijanja, samim tim se racun za taj mjesec mora nulirati, a ako predje 15 dana onda oni idu u minus i moraju ti umanjiti neki od sljedecih racuna na ustrb mjeseca u kojem nije bilo grijanja 16 i vise dana.
Hmmm, položio sam dvije inženjerske matematike tako da mi to nije slaba strana. Način obračuna za one koji plaćaju račune na 12 mjeseci i onima koji plaćaju na 6 mjeseci je identičan samo je razlika u cijeni po danu, dakle onima koji plaćaju na 12 mj. cijena je u pola jeftinija. Tom logikom dođeš do zaključka da oni ne mogu biti u minusu, npr. ako čitav mjesec nije bilo grijanja. Čak neće biti ni na nuli jer su uveli paušal koji češ platit bilo grijanja il' ne. Za ovaj rezon mi nije bila potrebna inženjerska mm nego ona iz osnovne škole.

Ehh sad, ti si saam protumačio šta je topli režim (koristiš ga kad je u pitanju kvar) a šta reducirano (kao kad su u pitanju visoke temperature). Napomenut ću te da je, kad su bili silni "kvarovi", grijanje bilo redukovano odnosno sistem je bio na toplom režimu. Isti taj režim je i sad primjenjen samo nema kvara.

Da ne bude da pričam gluposti evo ti odluka o zagrijavanju stambenog i poslovnog prostora grada Zenice daljinskim grijanjem kojeg je donijelo Vijeće općine Zenica na sjednici održanoj 12.09.2002. godine i koje je još uvijek na snazi i koje je dostupno na

Code: Select all

http://grijanjezenica.ba/index.php/tehnicki-podaci
U članu 15 stoji:
Sistem daljinskog grijanja u Zenici je sistem kontinuiranog grijanja.
Distributer je obavezan da tokom sezone grijanja, u intervalu od 06,00 do 22,00 sata obezbijedi u
prostorijama potrošača standardne temperature, pod uslovom da je instalacija ispravna, pravilno
dimenzionisana, izregulisana i ako je objekat izgrađen u skladu sa standardom JUS U.J5.600.

U intervalu od 22,00 do 6,00 sati sistem grijanja radi sa smanjenom isporukom toplotne
energije(zavisno od vanjskih temperatura).
Ovo boldirano nije ispunjeno a ovo drugo jest! Imal osnova da ti naplati ove dane kad je sistem u toplom režimu ili grijanje redukovano, uzmi termin koji ti odgovara?

Mislim da je ovdje sve kristalno jasno, može jedino da te buni ovo "standardna temperatura", al da ti ne bi ja sve servirao malo guglaj pa pogledaj koja je to standardna sobna temp. pa izmjeri svoju i uporedi. :)
channel10

#3710 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Recimo da se slazem sa tobom da racun mora sadrzavati onih 10 posto pausala,a sta recimo da se desi da imamo kvar od nekih 17-20 dana i da nema grijanja? Kako ce onda obracunati za korisnike koji placaju na godisnjem nivou? Koliko dana umanjenja? Ima li minusa i valja li ova matematika? Da li je iz osnovne skole ili je matematika Ljube Pejica?

A nisi rekao sta ti mislis koliko bi nam trebali obracunati ovaj mjesec i koliko recimo grijanja ovih "reduciranih dana" je ravno jednom pravom danu grijanja?
doff

#3711 Re: Zeničani

Post by doff »

Ti isti korisnici primaju 2 računa za 1 mjesec. Na jednom računu cijena je prikazana za pola mjeseca.... 15 dana predstavlja 30 dana. Jel moguće da ti na jednom računu prikaže umanjenje npr. 32 dana ako mjesec ima max 31 dan? Imal logike? Čemu služi drugi račun za isti mjesec?
channel10

#3712 Re: Zeničani

Post by channel10 »

doff wrote:Ti isti korisnici primaju 2 računa za 1 mjesec. Na jednom računu cijena je prikazana za pola mjeseca.... 15 dana predstavlja 30 dana. Jel moguće da ti na jednom računu prikaže umanjenje npr. 32 dana ako mjesec ima max 31 dan? Imal logike? Čemu služi drugi račun za isti mjesec?
Hajde drago mi je da smo se slozili oko toga da je moguce dobiti racun za mjesec samo sa pausalom i 0 dana grijanja i uci u drugi mjesec sa umanjenjem od proslog mjeseca(dana negrijanja).
Mustang1

#3714 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Jesi ozbiljan ? :D
kakavdanakneiskustvu

#3715 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

Mustang1 wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Jesi ozbiljan ? :D

zezancija
doff

#3716 Re: Zeničani

Post by doff »

channel10 wrote:Hajde drago mi je da smo se slozili oko toga da je moguce dobiti racun za mjesec samo sa pausalom i 0 dana grijanja i uci u drugi mjesec sa umanjenjem od proslog mjeseca(dana negrijanja).
Sljedeći mjesec ili isti mjesec ali drugi dio računa.

Vidi danas, nije više visoka temp. a nisu uključili grijanje :oops:
Eborg

#3717 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Postoji li u Zenici nešto slično bivšem Domu štampe gdje se može štampati kvalitetno i povoljno u većim količinama?

Jesu li kopirnice jedina opcija?

BTW, jesam li ja dobro upratio ili su neke kopirnice prešle i na izdavanje knjiga? Kako se zove ona na "donjoj Staroj čaršiji" pored Ultre, čini mi se da sam vidio njihov potpis negdje nedavno?
nacho_

#3718 Re: Zeničani

Post by nacho_ »

Eurocopy :)
ExNihilo

#3719 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Eborg wrote:Postoji li u Zenici nešto slično bivšem Domu štampe gdje se može štampati kvalitetno i povoljno u većim količinama?

Jesu li kopirnice jedina opcija?

BTW, jesam li ja dobro upratio ili su neke kopirnice prešle i na izdavanje knjiga? Kako se zove ona na "donjoj Staroj čaršiji" pored Ultre, čini mi se da sam vidio njihov potpis negdje nedavno?
Vjerovatno misliš na Eurocopy.

Pa, kopirnice već odavno nude uslugu štancanja knjiga, tj. standardnih formata za knjige. Samo, mislim da ne djeluje nijedna u svojstvu izdavača ili tako nešto. Možda griješim.
belfy

#3720 Re: Zeničani

Post by belfy »

neke od kopirnica su ganjale izdavastvo. eurocopy ga je uspio izganjati prije nekih godinu dana (koji mjesec gore-dole). ne znam da li jos neka od kopirnica. uglavnom, eurocopy ima izdavastvo kao jednu od aktivnosti.
Eborg

#3721 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Eh da, to je to. Čini mi se baš da su oni bili i izdavač. Ili je bio onaj Chip Studio. Ma nebitno. U svakom slučaju, znam da je Eurocopy štampao neke knjige, ne znam koliko kvalitetno.

Da se vratimo onda na pitanje, kopirnice su onda jedina opcija? Nemamo neku ozbiljnu štampariju? :?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3722 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Ima..idi u Poslovnu zonu i prati putokaze,,,zove se nesto print...grafoprint :)
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3723 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Graforad....zjb sam se :D sad vidio na netu :D http://graforad.com/v2/index.php
doff

#3724 Re: Zeničani

Post by doff »

Koliko znam taj Graforad ti je dostupan u tržnom centru, tamo gdje je izložen namještaj Fantasy-a, možeš se i kod njih raspitati.
Eborg

#3725 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Odlično, hvala puno! :thumbup:
Post Reply