Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nepass

#3701 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

Haris.ba wrote:
Nepass wrote: Na kraju sam uzeo na trecem mjestu.
I gdje uze?
http://pennyplus.com/nekretnine/

Platio 1600 kvadrat, radno mjesto dooosta blize, plinsko grijanje sto je meni dosta bolja opcija. Manja zgrada nego miljacka, nije pogled zaklonjen sa svih strana.
Napravljeno mart 2015 jos zidovi nisu popucali :D
Samo da nije one pijace ali i ona je planirana da se rusi.
pepeljara

#3702 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Jas da prodavnicu kakvu otvore.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
basicm

#3703 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by basicm »

Ovo izgleda veoma korektno napravljeno

Sent from my iPhone using Tapatalk
HAVANA

#3704 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by HAVANA »

Nepass wrote:
Haris.ba wrote:
Nepass wrote: Na kraju sam uzeo na trecem mjestu.
I gdje uze?
http://pennyplus.com/nekretnine/

Platio 1600 kvadrat, radno mjesto dooosta blize, plinsko grijanje sto je meni dosta bolja opcija. Manja zgrada nego miljacka, nije pogled zaklonjen sa svih strana.
Sidje komso. :D Sta fali,kakvu radnju da otvorim? :lol: Pijaca ide...po regulacionom sve ravno su zgrade i cesta do onog skretanja za aleju bosne ...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3705 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mali_milojica »

HAVANA wrote:
Nepass wrote: http://pennyplus.com/nekretnine/

Sidje komso. :D Sta fali,kakvu radnju da otvorim? :lol: Pijaca ide...po regulacionom sve ravno su zgrade i cesta do onog skretanja za aleju bosne ...
Kad se pijaca poravna ovo ce biti super.
Samo da ne nabiju zgradu do zgrade (#tibra)
:thumbup:
gidra

#3706 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by gidra »

Ja baš neki dan prolazim kroz pijacu iz Pennya i gledam u onu novogradnju i kontam koja će budala onde kupiti stan, meni je ono gore od Tibre... :D
Manite se šuplje priče novogradnja/starogradnja, ključna stvar koja prodaje nekretninu je lokacija, sve ostalo je manje bitno. Penny novogradnja je na kurčevoj lokaciji pa i sto puta da sruše pijacu opet je preloša. Za 1600 KM se mogao kupiti solidan stan na AP ili Dobrinji pa čak i za manje love, pa resto uložiti u renoviranje ili opremanje.
amar36

#3707 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by amar36 »

Sajo---: wrote:Evo u procesu sam kupovine stana upravo u Novoj Otoci. Nije još došlo do konačne kupovine, ali blizu je.

Čitao sam i prije loše komentare o N O i razumijem djelimično šta želite da kažete, ali možete li mi reći ima li alternative? Pregledao sam barem 50 stanova (što novogradnje, što starogradnje), ušao u nebrojeno puno zgrada. Kada sve uzmem u obzir N O ispadne najracionalnije (najlakše izdati, najlakše prodati, povezano dobro sa gradom, ogromne garaže).

Stare zgrade - neugodan miris, pošarani haustori, propali liftovi, a ponuda stanova je ili prizemlje ili posljednji sprat i to obično u zgradama bez lifta. Dodatna ponuda - bolja, postoji na Dobrinji i to je to. No, za kupovinu na lokacijama koja mi odgovara ja nisam pronašao nešto drugo prihvatljivo (Č. Vila, Malta, Otoka, Hrasno i prema centru).

Novogradnja - od N O bolje su pojedine na Slatini (uključujući i one žute - šest žutih), a dosta bolje su one nove male - 2500+ po kvadratu. Također, gledao sam i Benis - on onako izgleda ušminkano, ali nekako je hladno sve. U zgradama pogotovo. Plus, cijene su DALEKO veće nego na N O, ali to djelimično opravdavam i lokacijom. Interesantno je iza Ville Parka (tri male zgrade) - mada je cijena 2500+ po kvadratu.

Dakle, pitam, postoji li alternativa i znate li je!?
Dva poznanika i jedan super prijatelj su kupili stan u NO, apsolutno su zadovoljni, grijanje super, izolacija (toplotna) ekstra, zvučna standardno.
Jedino dižu paniku jer zgrada nije prošla tehnički prijem niti je uknjižena na vlasnike, kasni se pola godine. Ljudi su u dilemi šta da rade, može li se to iskomplikovati ili slično, ja ne znam. Ali gradnja je dvije klase iznad Tibrinih zgrada dolje, mada je to ista firma.
Gray

#3708 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

Što je neko rekao, lako je govoriti ja to ne bi džabe, nego bi uzeo novogradnju na skenderiji za 1000 KM / m2. Lijepa ideja, ali nije baš realna.

Koliko je kvalitetna gradnja NO stvarno ne znam, nisam građevinac, ali od dosta ljudi sam čuo da je solidna, nije neki luksuz ali nije ni smeće. Izbor u sarajevu i nije neki, a novogradnja ima neke prednosti koje dosta starogradnje nema, lift, garaža u sklopu zgrade, i slično. Vidjet ćemo za godinu dvije šta će biti.

Što se tiče etažiranja, ima problema s tim očito, barem za prvu zgradu, jer su ljudi uselili u maju a još nije etažirano, valjda je problem oko ustakljavanja balkona na prvoj zgradi (koliko sam shvatio to nije bio uslov na ostalim). Rješenje za to jeste da se ne plaća puna cijena dok zgrada ne bude etažirana.
amar36

#3709 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by amar36 »

Pa ne vjerujem da je iko mogao useliti prije nego je platio puni iznos, odnosno uslov za "ključ u ruke" je bio da se sve plati. A useljenih sigurno ima mnogo. Sad, koje mogu biti posljedice po stanare ti cirkusi oko ustakljivanja i uknjiženja, pitanje je za nekog stručnijeg. Ali vjerujem da je to pitanje vremena samo, odnosno da se jednostavno mora završiti, pa ne mogu ljudi bez stanova ostati, haha.
Nepass

#3710 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

HAVANA wrote: Sidje komso. :D Sta fali,kakvu radnju da otvorim? :lol: Pijaca ide...po regulacionom sve ravno su zgrade i cesta do onog skretanja za aleju bosne ...
Fakat komsije?
Mislim da si mi ti i kacio reg plan ovdje na forumu.
pepeljara

#3711 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Ako investitor kasni sa uplatama banci kod koje je kredit uzeo, banka moze uzet zgrade sasomange a stanari ispusiti pare. Stanari ne mogu uknjiziti na sebe stan..itd..

Nepass

#3712 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

gidra wrote:Ja baš neki dan prolazim kroz pijacu iz Pennya i gledam u onu novogradnju i kontam koja će budala onde kupiti stan, meni je ono gore od Tibre... :D
Manite se šuplje priče novogradnja/starogradnja, ključna stvar koja prodaje nekretninu je lokacija, sve ostalo je manje bitno. Penny novogradnja je na kurčevoj lokaciji pa i sto puta da sruše pijacu opet je preloša. Za 1600 KM se mogao kupiti solidan stan na AP ili Dobrinji pa čak i za manje love, pa resto uložiti u renoviranje ili opremanje.
Sta fali lokaciji?
Gdje si nasao stan na dobrinji za 1600KM?
Ja nasao na granici sa rs vala i to je kurceva lokacija.
Odavde do studentskog doma 15min hoda.
Meni je kurceva lokacija otes, zabrdje, toka dzeka i sirokaca, mihrivode i mahmutovac.
Nepass

#3713 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

amar36 wrote:Pa ne vjerujem da je iko mogao useliti prije nego je platio puni iznos, odnosno uslov za "ključ u ruke" je bio da se sve plati. A useljenih sigurno ima mnogo. Sad, koje mogu biti posljedice po stanare ti cirkusi oko ustakljivanja i uknjiženja, pitanje je za nekog stručnijeg. Ali vjerujem da je to pitanje vremena samo, odnosno da se jednostavno mora završiti, pa ne mogu ljudi bez stanova ostati, haha.
Ko je uzimao hipoteku banka ne isplati 100% iznosa dok se ne uknjizi. Tek onda banka isplati prodavcu sav novac.
Penny je ispostovao i uknjizio stanove na kupce
suza81

#3714 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by suza81 »

Nepass wrote:
gidra wrote:Ja baš neki dan prolazim kroz pijacu iz Pennya i gledam u onu novogradnju i kontam koja će budala onde kupiti stan, meni je ono gore od Tibre... :D
Sta fali lokaciji?
Meni je kurceva lokacija otes, zabrdje, toka dzeka i sirokaca, mihrivode i mahmutovac.
I ja pomislih sta fali lokaciji... Petlja pred nosom i s petlje furas gdje hoces. Jest da ono bas izgleda ruzno zbog pijace, los je pristup al ako ce se i to rjesavat super.
Znaci da je penny ipak najjeftinija novogradnja u Sa.
HAVANA

#3715 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by HAVANA »

Nepass wrote:
HAVANA wrote: Sidje komso. :D Sta fali,kakvu radnju da otvorim? :lol: Pijaca ide...po regulacionom sve ravno su zgrade i cesta do onog skretanja za aleju bosne ...
Fakat komsije?
Mislim da si mi ti i kacio reg plan ovdje na forumu.
Nije stan,radnja. :wink:
HAVANA

#3716 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by HAVANA »

Nepass wrote:
Sta fali lokaciji?
Ne fali bolan nista.Ako tebi pase,super je.Ja najbolji povrat investicije imam na mjestu gdje me kvadrat 4000 km izasao.Svi mi govorili ti si lud,puno,vako,nako...a ovim tempom 6 godina za povrat investicije.To nema ni u 3 pariza,5 londona i 2 minhena...Nikog ne slusaj i cao.I za ovu radnju su mi pametovali,sta ce ti,vidi prilaza,dok se to izgradi...Kad mu stavim na papir da za taj novac ne mogu u kladnju kupiti radnju,da je rata 770km,da je odma pored glavne ceste i vrlo prakticno za mnoge djelatnosti,da je to jedan vid penzije, a dok dodjem do penzije tu cu u krugu imati hiljade stanovnika....da mi eto on nadje poslovni prostor sa iole boljom pricom a za taj novac...e nema.Kako ba nema,ti mi odrza predavanje ko ima bolje a sad nema.Sretno tebi bilo a ne slusaj nikog osim sebe...I kad pogrijesis naucis...Na 1600 km bez prepisa i renoviranja neces fuliti garant.Nekretnina je nekretnina.Bog,otac,tito...U toj cijeni vazda nekom pase.Ako nista zivis i placas ono sto moras platiti.Ratu.Sebi.Ima papir,olovka i digitron.Sve se izracuna.
Nepass

#3717 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

To sam i ranije pisao ovdje. Za ove pare tesko je bolje naci, znam ja da bolje ima. Volio bih i ja stan u onim zgradama kod ep ili u a. Sahinagica ili u onoj zgradici u halilbasica na kovacima ali nemadoh 210k za 70 kvadrata.
HAVANA

#3718 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by HAVANA »

Pa ne znam koliko ti je godina ali bitno je da je sto manje opterecenje.Kad prodje 6,7...godina, mozda ces i moci dobaciti do toga sto ti se vise svidja.Uz isto opterecenje...Akumulirani kapital uz isto zaduzenje poslije tog perioda vodi te par stepenica vise.Ne preveliko zaduzenje a utroseno u nekretninu, uvijek daje plus na kraju.Kredit je za stvaranje nove vrijednosti,nije za cipela,mobitela i automobila...dok osnova nije rijesena.Poceo sam srat.Sretno. :D
agent_zero

#3719 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by agent_zero »

Nepass wrote:To sam i ranije pisao ovdje. Za ove pare tesko je bolje naci, znam ja da bolje ima. Volio bih i ja stan u onim zgradama kod ep ili u a. Sahinagica ili u onoj zgradici u halilbasica na kovacima ali nemadoh 210k za 70 kvadrata.
Ako ti je to utjeha onda ok, ali realno bolje je dati 1600km za miljacku, nego 1600 za tu lokaciju kod pennya na stupu.
HAVANA

#3720 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by HAVANA »

agent_zero wrote:
Nepass wrote:To sam i ranije pisao ovdje. Za ove pare tesko je bolje naci, znam ja da bolje ima. Volio bih i ja stan u onim zgradama kod ep ili u a. Sahinagica ili u onoj zgradici u halilbasica na kovacima ali nemadoh 210k za 70 kvadrata.
Ako ti je to utjeha onda ok, ali realno bolje je dati 1600km za miljacku, nego 1600 za tu lokaciju kod pennya na stupu.
Opet se vracamo na ono sto nekom pase.Ako njemu radi nekih stvari odgovara ta lokacija,nema svrhe pricati o drugim.Meni recimo za zivjeti pase grbavica i nema te zgrade i lokacije za koju bi mijenjao svoj stan.Za rentanje i te poslove mi pase strogi centar a za poso,radnju,firmu...stup,stup i stup.Mada prije rata nisam 3 puta bio na stupu.Svako ima svoje potrebe i prioritete.Da mi da na sipu po 5 stoja,sta ce mi?Ne pase mi.Pasovalo bi mi jedino da ga prodam onom kojem pase ta lokacija.
Nepass

#3721 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

HAVANA wrote:Pa ne znam koliko ti je godina ali bitno je da je sto manje opterecenje.Kad prodje 6,7...godina, mozda ces i moci dobaciti do toga sto ti se vise svidja.Uz isto opterecenje...Akumulirani kapital uz isto zaduzenje poslije tog perioda vodi te par stepenica vise.Ne preveliko zaduzenje a utroseno u nekretninu, uvijek daje plus na kraju.Kredit je za stvaranje nove vrijednosti,nije za cipela,mobitela i automobila...dok osnova nije rijesena.Poceo sam srat.Sretno. :D
Poprilicno mlad :)
Drugi stan je na carsiji pa ce on ici za strance, da se rata vrati vjerovatno i vise. Pa cemo dalje gledati sta i kako.
Nepass

#3722 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

agent_zero wrote:
Pored sto je vidno bolje napravljena zgrada meni licno je bolja lokacija ova na stupu. Miljacka je ogromna. U dvije zgrade imas preko 280 stanova. Dok je ovdje 4 puta manje.
Svak svoje ima, neko pravi vile na faleticima i jarcedolima ja bih radije stan na dobrinji imao.
HAVANA

#3723 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by HAVANA »

Nepass wrote:
HAVANA wrote:Pa ne znam koliko ti je godina ali bitno je da je sto manje opterecenje.Kad prodje 6,7...godina, mozda ces i moci dobaciti do toga sto ti se vise svidja.Uz isto opterecenje...Akumulirani kapital uz isto zaduzenje poslije tog perioda vodi te par stepenica vise.Ne preveliko zaduzenje a utroseno u nekretninu, uvijek daje plus na kraju.Kredit je za stvaranje nove vrijednosti,nije za cipela,mobitela i automobila...dok osnova nije rijesena.Poceo sam srat.Sretno. :D
Poprilicno mlad :)
Drugi stan je na carsiji pa ce on ici za strance, da se rata vrati vjerovatno i vise. Pa cemo dalje gledati sta i kako.
Sto mladji kupis prvi kvadrat,to ko stariji lakse dises...
amar36

#3724 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by amar36 »

pepeljara wrote:Ako investitor kasni sa uplatama banci kod koje je kredit uzeo, banka moze uzet zgrade sasomange a stanari ispusiti pare. Stanari ne mogu uknjiziti na sebe stan..itd..

Slažem se s tobom da mogu biti neke zavrzlame po stanare/kupce, ali baš ne vjerujem do te mjere da ljudi koji su platili punu cijenu i koji sada već žive u tim stanovima, mogu ostati bez svojih kvadrata. Ogroman je to broj ljudi, ne bi to baš tako "jednostavno" prošlo da im sutra neko kaže tih xx.xxx hiljada što ste platili, to ništa, banka uzima stan.
cpu_fan

#3725 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

amar36 wrote:
Sajo---: wrote:Evo u procesu sam kupovine stana upravo u Novoj Otoci. Nije još došlo do konačne kupovine, ali blizu je.

Čitao sam i prije loše komentare o N O i razumijem djelimično šta želite da kažete, ali možete li mi reći ima li alternative? Pregledao sam barem 50 stanova (što novogradnje, što starogradnje), ušao u nebrojeno puno zgrada. Kada sve uzmem u obzir N O ispadne najracionalnije (najlakše izdati, najlakše prodati, povezano dobro sa gradom, ogromne garaže).

Stare zgrade - neugodan miris, pošarani haustori, propali liftovi, a ponuda stanova je ili prizemlje ili posljednji sprat i to obično u zgradama bez lifta. Dodatna ponuda - bolja, postoji na Dobrinji i to je to. No, za kupovinu na lokacijama koja mi odgovara ja nisam pronašao nešto drugo prihvatljivo (Č. Vila, Malta, Otoka, Hrasno i prema centru).

Novogradnja - od N O bolje su pojedine na Slatini (uključujući i one žute - šest žutih), a dosta bolje su one nove male - 2500+ po kvadratu. Također, gledao sam i Benis - on onako izgleda ušminkano, ali nekako je hladno sve. U zgradama pogotovo. Plus, cijene su DALEKO veće nego na N O, ali to djelimično opravdavam i lokacijom. Interesantno je iza Ville Parka (tri male zgrade) - mada je cijena 2500+ po kvadratu.

Dakle, pitam, postoji li alternativa i znate li je!?
Dva poznanika i jedan super prijatelj su kupili stan u NO, apsolutno su zadovoljni, grijanje super, izolacija (toplotna) ekstra, zvučna standardno.
Jedino dižu paniku jer zgrada nije prošla tehnički prijem niti je uknjižena na vlasnike, kasni se pola godine. Ljudi su u dilemi šta da rade, može li se to iskomplikovati ili slično, ja ne znam. Ali gradnja je dvije klase iznad Tibrinih zgrada dolje, mada je to ista firma.
Niđe veze, haman sve isti materijali samo je razlika u fasadi i balkonima !
Post Reply