Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
shake69

#3701 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

StupskaBitanga wrote:Sarajevska zaobilaznica će biti puštena u funkciju pred izbore bez ove priključne ceste za Stup. Ići će od Jošanice do Vlakova
Da, na to sam mislio. Ostaje problem Sarajeva, bez zavrsene prikljucne ceste za Stup, ali ce zato politika mahati velikim uspjehom konacno spojenog autoputa u komadu od 90-ak kilometara, koliko vec, plus na jugu bi se Zvirovici trebali spojiti.
Neki potcjenjuju ovu cestu na jugu, a ona ce sigurno biti vise koristena vec naredne godine, posebno za hodocasnike u Medjugorju iz srednje Dalmacije. Kad se spoje Zvirovici, tim ce ljudima u ljetnim mjesecima, kada ih je najvise, ukupno trebati mozda manje od desetak kilometara regionalnih/lokalnih cesta (na kraju puta) do Brda ukazanja sto nikada do sada nije bio slucaj!
fiko_halimic

#3702 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fiko_halimic »

Helikopter wrote:[/size]
Niko te nije prozivao na licnim osnovama niti je to cilj neke teme. Drzi se sebe i pusti druge na miru. Nemoj kao kakva mahalusa da ides za forumasima i trazis im kao neke greske koje tebi licno ne pasu. Drzi se tema i napisi ako sta znas nesto konstruktivno u svakoj temi za dobrobit svih nas.
Od: fiko_halimic ma ok, supak sam ja, ali sta ti znaci upitnik na kraju izjavne recenice?
Za: fiko_halimic
Ja ti ovo nisam rekao niti bih ti kada to rekao jer u pitanju je izmedju ostalog i kultura diskusije i postovnje ljudi na forumu.

Sto se tice upitnika na kraju izjavne recenice je da ja ne smatram da sam mozda nesto korektno iznio nego sam dao sansu da ti i drugi iznesete svoja misljenja i komentare u vezi mog komentara ili priloga.

Lijep pozdrav![/quote]

ako su tvoja smatranja o autoputu na nivou smatranja o gramatici, onda nema potrebe da dalje smaras.
Bodkin

#3703 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bodkin »

shake69 wrote:
Bodkin wrote:kad ce onda otvoriti za nas sarajevo-zenica?
Sreca za nas ovdje a i druge zeljnih da nesto vide da su izbori naredne godine pa ce se oni napeti da puku pokazu da nesto rade. Ne sumnjam da ce se otvoriti cijela dionica od Zenice do Tarcina, bar dan pred izbornu sutnju! Od onog lot-a s kojim bi se ulazilo u grad nema nista, to je jasno.
ma oni su rekli da ce biti gotovo do 2014 ali sam mislio da su kao i uvijek probili rokove
eeeeeee

#3704 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by eeeeeee »

Bodkin wrote:
shake69 wrote:
Bodkin wrote:kad ce onda otvoriti za nas sarajevo-zenica?
Sreca za nas ovdje a i druge zeljnih da nesto vide da su izbori naredne godine pa ce se oni napeti da puku pokazu da nesto rade. Ne sumnjam da ce se otvoriti cijela dionica od Zenice do Tarcina, bar dan pred izbornu sutnju! Od onog lot-a s kojim bi se ulazilo u grad nema nista, to je jasno.
ma oni su rekli da ce biti gotovo do 2014 ali sam mislio da su kao i uvijek probili rokove
:thumbup:

sad rekose na tvsa za lot 2 da ce pustiti bar dvije trake u septembru :lol: :lol: :lol:
Alfons Kauders

#3705 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

eeeeeee wrote: :thumbup:

sad rekose na tvsa za lot 2 da ce pustiti bar dvije trake u septembru :lol: :lol: :lol:
kojim trikovima, pola vijadukta, ili po zemlji privremeno :-)
eeeeeee

#3706 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by eeeeeee »

Alfons Kauders wrote:
eeeeeee wrote: :thumbup:

kojim trikovima, pola vijadukta, ili po zemlji privremeno :-)
Jedan vijadukt pa drugi :D moraju se pred izbore slikati :lol:
udrch

#3707 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

a kojeg septembra, jesu makar to rekli?
Bumerang

#3708 Re: BiH. Entitet R. Srpska. Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Image

Kredit za autoput Banjaluka - Doboj

SRNA - 12.11.2013 16:25

SARAJEVO - Savjet ministara BiH utvrdio je danas Prijedlog ugovora o finansiranju između BiH, Republike Srpske, Evropske investicione banke i JP "Autoputevi Republike Srpske" na projektu "Autoput Banjaluka – Doboj", a vrijednost kredita je 160 miliona evra.

Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući četiri godine grejs perioda s alokacijom na Republiku Srpsku, saopšteno je iz Savjeta ministara. Izgradnja 72 kilometra naplatnog autoputa između Banjaluke i Doboja u okviru ovog projekta odvijaće se paralelno s projektima Koridora 10 u Hrvatskoj i Koridorom "Pet ce", na pravcu sjever – jug kroz Doboj, Zenicu, Sarajevo i Mostar. Ministarstvo finansija i trezora BiH dostaviće Prijedlog ugovora Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar Nikola Špirić.

http://www.nezavisne.com/posao/privreda ... 17815.html
Last edited by Bumerang on 11/05/2023 16:18, edited 2 times in total.
Maystor

#3709 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

Da ponovim (uvijek ista pitanja, kad će se otvoriti ...),

Tunel Vijenac i dionica do Drivuše će se aBd otvoriti na proljeće. Bilo bi lijepo da bude 1. marta, ali taj datum je, po mom mišljenju, nerealan.

Lotovi 1 i 3 SA zaobilaznice bi trebali biti otvoreni u julu 2014. Jedino me malo brine spojna cesta Vlakovo-M.raskršće. Za one koji ne znaju, pravi se potpuno nova cesta, paralelno sa postojećom cestom za Vlakovo. Na ovoj slici (tnx reddevils) možete vidjeti kako se kopa trasa, na lokaciji preko puta firme Marmex u Vlakovu:
Image
Čak i da je ne naprave na vrijeme, privremeno bi mogla poslužiti postojeća lokalna cesta za Vlakovo, s tim da bi oni koji idu iz pravca Mostara morali ići do Blažuja pa se vraćati natrag prema Vlakovu da se uključe na autoput.

Lot 2 - tu je svaka procjena čista lutrija. Likovima poput Filipa Vujeve ne vjerujem ama baš ništa.

Vlakovo-Tarčin, možda pred izbore, mada mi se čini da neće stići sve završiti. Ako ne, onda krajem 2014.

Kravice - Zvirovići, na ljeto 2014. Evo nekoliko svježih slika (brotnjo.info)
Image
Image
gradilište ima međunarodni značaj :lol: posjeta studenata iz Splita:
Image
Better Man

#3710 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

Nek se gradi treba da se gradi, ali ave se to radi jednim puževim korakom i da imaju imalo mozga od stida se ne bi slikali, niti otvarali dionice od par kilometara. Da imaju mozga i da im je u interesu država našli bi jakog partnera s kojim bi gradili na godišnejm nivou barem 50 kilometara autoputa.
Maystor

#3711 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

Apsolutno je nerealno očekivati da se u BiH gradi 50 kilometara autoputa godišnje. Ne moram ni pojašnjavati zašto.
Projekti izgradnje oko Ljubuškog i Tarčina odlično napreduju, nema se tu šta zamjeriti.
S druge, potpuno je frustrirajuća situacija sa sarajevskom zaobilaznicom. Tu bi neko trebao/morao u zatvoru završiti.
VjecitiStudent

#3712 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

detroit-mercy wrote: Profit iz kojih JP, jedini ko ostvaruje neki profit je Telekom ostali su ili nesto sitno (EP) ili nista. I GRAS je JP, odakle ce se podmiriti njihov dug, Zeljeznice isto tako i njihov dug mora neko podmiriti :mrgreen: .
E sad, cuna je usla malo i povratka vise nema :mrgreen: sad ga valja gurnuti skroz, jer se ne moze hebati samo malo :mrgreen: .
Ne misli da sam protiv autoceste, ali ova gradnja 5 km vamo pa 100 km nista pa 10 km vamo pa opet 100 km nista mi ne mirise na dobro.
Ja sam svjestan da se ovom auto-cestom promovise i neki mode New Deal-a, puno para za ionako slabasnu BH ekonomiju.
Ne znam koliko su se radile simulacije razlicitih modela izgradnje i finansiranja (ako uopste) da bi se izvukao optimalan model na nasu ekonomiju.
Od proračuna i simulacija postoji samo od vlade Adnana Terzića naručena Studija izvodljivosti izgradnje koridora Vc, koja je slagala sve što se u jednoj takvoj studiji može slagati, pravljena s namjerom da izlevati malezijske investitore u vrijeme kada su braća Šabanović prodavala maglu i pravila "najveće nebodere na Balkanu" i koridor Vc.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/zavrsena ... /061228051
Maystor

#3713 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

Da se ne lažemo, čisto gledano sa aspekta profita, autoput se u BiH nigdje ne isplati graditi, osim, možda Sarajevo-Zenica (gdje je već postojalo "pola autoputa").
I pored toga ja sam veliki zagovornik izgradnje jer smatram da nam je to nacionalni interes.
pametolog

#3714 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by pametolog »

Maystor wrote:Da ponovim (uvijek ista pitanja, kad će se otvoriti ...),

Tunel Vijenac i dionica do Drivuše će se aBd otvoriti na proljeće. Bilo bi lijepo da bude 1. marta, ali taj datum je, po mom mišljenju, nerealan.
I ja se tako nadam i ocekujem, ali me buni ova informacija na jpautoceste.ba, pise da je zavrsetak dionice Drivusa - Gorica 08/2014? Zavrsetak za tunel Vijenac stoji 03/2014 i dalje.

http://jpautoceste.ba/20130922698/drivua-kakanj
Maystor

#3715 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

mislim da je u pitanju greška, trebalo je pisati 08/2013, ali su je razvukli jer se čeka tunel Vijenac. Ne brini, taj dio je skoro završen.
Image
Image
Image
Image
fiko_halimic

#3716 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fiko_halimic »

Maystor wrote:Da se ne lažemo, čisto gledano sa aspekta profita, autoput se u BiH nigdje ne isplati graditi, osim, možda Sarajevo-Zenica (gdje je već postojalo "pola autoputa").
I pored toga ja sam veliki zagovornik izgradnje jer smatram da nam je to nacionalni interes.
strateski interes.
Alfons Kauders

#3717 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Maystor wrote:mislim da je u pitanju greška, trebalo je pisati 08/2013, ali su je razvukli jer se čeka tunel Vijenac. Ne brini, taj dio je skoro završen.
Image
mnogo lijepo, hvala na slicicama, popravljaju raspolozenje :wink:
fiko_halimic

#3718 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fiko_halimic »

ja i se zahvaljujem. ovo mi uvjek popravi dan.
drug_profi

#3719 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Autoput je jedino sto u ovoj zemlji napreduje.
VjecitiStudent

#3720 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Maystor wrote:Da se ne lažemo, čisto gledano sa aspekta profita, autoput se u BiH nigdje ne isplati graditi, osim, možda Sarajevo-Zenica (gdje je već postojalo "pola autoputa").
Logika nekakvog nacionalnog interesa bi trebala biti kristalno jasna i jednostavna za objasniti.
Ako bi bio ljubazan da nam objasniš, na osnovu čega je Vc zaslužio da postane nacionalni interes.
drug_profi

#3721 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Strateski interes, nacionalni interes, koga briga. Interes je i napredak je.

Kao kad bi smo tvrdili da su nam termoelektrane nerentabilen jer je struje iz njih skuplja od maloprodajne cijene.
Iz toga proizilazi da bi trebalo da se zadovoljimo sa hidroenergijom koj je jedini rentabilan izvor po ovim cijenama, a posto je nema dovoljno, onda cemo ograniciti prikljucke na 2kW snage po domacinstvu i mozes birati hoces li upaliti bojler ili ces praviti pitu ili oprati ves ali nikako dvoje istovremeno. Realno moze se i tako zivjeti i nije to nista strasno.
Maystor

#3722 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

VjecitiStudent wrote: Logika nekakvog nacionalnog interesa bi trebala biti kristalno jasna i jednostavna za objasniti.
Ako bi bio ljubazan da nam objasniš, na osnovu čega je Vc zaslužio da postane nacionalni interes.
Tvoje pitanje je ili provokacija ili posljedica elementarnog neznanja. Pretpostaviću da je ovo drugo.
Suvišno bi bilo nabrajati sve ekonomske i društvene aspekte koji imaju korist od gradnje saobraćajnice poput koridora 5c.
Svako može ustanoviti nakon desetominutnog guglanja da postoji veoma izražena korelacija izmeđe liste razvijenih zemalja i liste zemalja sa izgrađenim autoputevima. Razlozi zbog kojih je izgradnja autoputeva u BiH nacionalni interes su identični razlozima zbog kojih je to bio nacionalni interes Belgije, Švicarske, Austrije, Slovenije, Hrvatkse i svih ostalih civiliziranih država na svijetu.
Maystor

#3723 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

drugi profil wrote:Strateski interes, nacionalni interes, koga briga. Interes je i napredak je.

Kao kad bi smo tvrdili da su nam termoelektrane nerentabilen jer je struje iz njih skuplja od maloprodajne cijene.
Iz toga proizilazi da bi trebalo da se zadovoljimo sa hidroenergijom koj je jedini rentabilan izvor po ovim cijenama, a posto je nema dovoljno, onda cemo ograniciti prikljucke na 2kW snage po domacinstvu i mozes birati hoces li upaliti bojler ili ces praviti pitu ili oprati ves ali nikako dvoje istovremeno. Realno moze se i tako zivjeti i nije to nista strasno.
Pojam isplativosti je diskutabilan. Državi nije neisplativo graditi autoputeve, neisplativo je investitoru koji bi htio da uloži novac i za 10 ili 20 godina uzme duplo. Takav potencijal BH autoputevi nemaju. Zato strani lešinari nemaju interesa da ulažu u gradnju autoputeva, oni hoće nešto na čemu će zaraditi preko noći.
Međutim, ako pomisliš na sve pozitivne aspekte koje sa sobom donosi moderna sabraćajnica/autoput, shvatićeš da se u širem društveno-ekonomskom kontekstu itekako isplati ulagati u to. Evo nekoliko banalnih primjera:
- za vrijeme izgradnje upošljava se više hiljada domaćih radnika, kojima se plaćaju porezi na plate, doprinosi itd. Ugrađuje se domaći cement, željezo i ostali građevinski materijali, kao i razne uslužne djelatnosti (hrana i piće radnika) i da ne nabrajam dalje.
- nakon izgradnje, ostaće više stotina (a možda i preko hiljadu) uposlenih na naplatnim kućicama, u centrima za održavanje i kontrolu saobraćaja, budućim objektima uz autoput itd.
- značajno se povećava broj stranih turista. Npr, već sljedeće godine kad autoput dođe do Međugorja, mnogi turisti iz Hrvatske koji bi došli a nisu htjeli da se satima truckaju u autobusu će sada odlučiti da dođu. Mostar će to osjetiti takođe.
- trenzitni saobraćaj raste, prodaja goriva stranim vozačima, perspektiva za razna odmorišta itd itd.
Ovo što sam nabrojao su samo neki od direktnih primjera, nemoguće bi bilo navesti sve grane koje će imati koristi od izgradnje autoputeva.
direstraits0078

#3724 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by direstraits0078 »

Pa, bolan ne bio, vec zdrav i veseo... Pitas na forumu da ti ljudi odgovore kad ce da se zavrsi projekat vrijedan milijarde eura.

:roll:

:lol:

Al, hajde, neka je tema ziva, neka se nesto piskara, lijepi slike po forumu, kako ono kazu: "sareno je i mahnitu drago"...
Maystor

#3725 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

uskrsno_respo wrote:I kad bi mi realno mogli od b broda do ploca autoputem sve?
niko ti to ne može reći
Post Reply