Po ovome se vidi da ti nemas blage.....Republic of Bosnia wrote:Joj ovi naftasi su mi najdrazi.![]()
Bez americkih dolara sve te zemlje bi pocrkale od gladi. Amerika placa(veoma skupo) svu tu naftu! Nafta je 2000. bila 10$po barelu a dans je 100$.
Zamisli da Amerika ukine slobodno trziste nafte i da odluci da naftu kupije kao drzava. Pa cijena bi bila mozda 20$.
ili zamisli jos gore da Amerika i ostatak svijeta uopste ne treba naftu pa Iran i mnoge druge zemlje vise nebi postojale.
Kupovina i prodaja nafte je uzajamna korist. Koliko god Amerika treba naftu toliko Iran( i slicne zemlje) treba novac od te nafte. Cak sta vise Amerika ima mnogo drugih energetskih opcija dok je jedina opcija Irana da prodaje naftu.
IRAN
- mO k3
#3701 Re: IRAN
- alibegoa
#3702 Re: IRAN
O novim 'naftnim' sankcijama i koliko vi imate blage.Ženski Dr.Med wrote:Po ovome se vidi da ti nemas blage.....Republic of Bosnia wrote:Joj ovi naftasi su mi najdrazi.![]()
Bez americkih dolara sve te zemlje bi pocrkale od gladi. Amerika placa(veoma skupo) svu tu naftu! Nafta je 2000. bila 10$po barelu a dans je 100$.
Zamisli da Amerika ukine slobodno trziste nafte i da odluci da naftu kupije kao drzava. Pa cijena bi bila mozda 20$.
ili zamisli jos gore da Amerika i ostatak svijeta uopste ne treba naftu pa Iran i mnoge druge zemlje vise nebi postojale.
Kupovina i prodaja nafte je uzajamna korist. Koliko god Amerika treba naftu toliko Iran( i slicne zemlje) treba novac od te nafte. Cak sta vise Amerika ima mnogo drugih energetskih opcija dok je jedina opcija Irana da prodaje naftu.
http://news.yahoo.com/screws-tighten-ir ... 19154.html
Ali da pa ovo je zapadnjački izvor, a vi se više uzdajete 'divine assistance' kao i Iranci.
- mO k3
#3703 Re: IRAN
@ali sta zelis da nam kazes ... svojim rijecima??
-
StudentskiIC
#3704 Re: IRAN
nastavakIran plans more war games in strait as sanctions bite
(Reuters) - Iran announced plans on Friday for new military exercises in the world's most important oil shipping lane, the latest in weeks of bellicose gestures towards the West as new sanctions threaten Tehran's oil exports.
Real Admiral Ali Fadavi, naval commander of the Revolutionary Guards Corps, said exercises next month would focus directly on the Strait of Hormuz, which leads out of the Gulf and provides the outlet for most Mid-East oil.
Iran held a 10-day drill which ended on Monday in neighboring seas.
"Today the Islamic Republic of Iran has full domination over the region and controls all movements within it," Fadavi said in remarks reported by the Fars news agency.
- snaga_znanja
#3705 Re: IRAN
Nakon najave da ce vojsci smanjiti budzet za 450 milijardi ovaj rat nikad nije bio blizi...
-
Republic of Bosnia
#3706 Re: IRAN
Sta od ovoga gore je glupost? Ocigledno niste upoznati sa mnogim stvarima. Samo reci koji ti dio konkretno nije jasan.....MUNAFIK wrote:hahahahahahahahRepublic of Bosnia wrote:Joj ovi naftasi su mi najdrazi.![]()
Kupovina i prodaja nafte je uzajamna korist. Koliko god Amerika treba naftu toliko Iran( i slicne zemlje) treba novac od te nafte. Cak sta vise Amerika ima mnogo drugih energetskih opcija dok je jedina opcija Irana da prodaje naftu.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Hajd Ok podrzavas USA i kauboje, mogu razumjeti, ali pisati i vjerovati u ove gluposti e to je vec nesto... Svaka ti cast![]()
![]()
![]()
-
MUNAFIK
#3707 Re: IRAN
Republic of Bosnia wrote:Sta od ovoga gore je glupost? Ocigledno niste upoznati sa mnogim stvarima. Samo reci koji ti dio konkretno nije jasan.....MUNAFIK wrote:hahahahahahahahRepublic of Bosnia wrote:Joj ovi naftasi su mi najdrazi.![]()
Kupovina i prodaja nafte je uzajamna korist. Koliko god Amerika treba naftu toliko Iran( i slicne zemlje) treba novac od te nafte. Cak sta vise Amerika ima mnogo drugih energetskih opcija dok je jedina opcija Irana da prodaje naftu.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Hajd Ok podrzavas USA i kauboje, mogu razumjeti, ali pisati i vjerovati u ove gluposti e to je vec nesto... Svaka ti cast![]()
![]()
![]()
Da nema Amerike i dolara svi bi umrli od gladi, da nema Amerike ovaj svijet ne bi ni postojao, nema dalje, slazem se sa tobom
-
simpozijum delirijum
#3708 Re: IRAN
mali predah i povratak u realnost , ako se desi napad na Iran od strane imperijalista ?
i naravno ja ponavljam ; Iranski rezim je diktatura , samo da pusti ove lijepe i pametne zene i svi cemo se rastopiti
mada Iranske zene imaju neka prava , ( pogledajte na videu kako lahotno pokrivaju kosu , a utegnute hodaju Teheranom , nije bas tako kako zapadna propaganda zeli prikazati ) zar ne ? i jesu medju najobrazovanijom populacijomu Muslimanki u Iranu i na svijetu za razliku od jedne S. Arabije
Americkoga saveznika ...koja trenutno ubija demonstrante ( da ! Arapsko proljece je i tamo , ali to ne odgovara imperijalistima )
i nije laz , fakat , samo kratko ; bio sam u Njemackoj i vidjeo sam par Iranskih zena , i okolo par drzava , vecinom su lijepe do bola !
i ove lijepe zene ce ginuti , majke , sestre , i treba li nam to ?
i naravno ja ponavljam ; Iranski rezim je diktatura , samo da pusti ove lijepe i pametne zene i svi cemo se rastopiti
mada Iranske zene imaju neka prava , ( pogledajte na videu kako lahotno pokrivaju kosu , a utegnute hodaju Teheranom , nije bas tako kako zapadna propaganda zeli prikazati ) zar ne ? i jesu medju najobrazovanijom populacijomu Muslimanki u Iranu i na svijetu za razliku od jedne S. Arabije
Americkoga saveznika ...koja trenutno ubija demonstrante ( da ! Arapsko proljece je i tamo , ali to ne odgovara imperijalistima )
i nije laz , fakat , samo kratko ; bio sam u Njemackoj i vidjeo sam par Iranskih zena , i okolo par drzava , vecinom su lijepe do bola !
- luckylaka
#3709 Re: IRAN
U slučaju rata sa Iranom, Izrael će nestati
Autor: Sudo, Objavljeno: 04-01-2012 18:23
Pregledano : 145
Objavljeno u : , Vijesti Svijet
Bivši agent i analitičar Centralne obavještajne službe (CIA) kaže kako bi napad na Iran mogao biti najveća američka greška koja bi dovela do nestanka Izraela.
Ray McGovern kaže kako bi napad na Iran bio velika greška američkih snaga, jer bi ona automatski značila i početak rata u regiji.
"Bojim se da bi Izrael na taj način mogao nestati. U slučaju da uvedemo sankcije Iranu na njihovu naftu, nijedna kap neće proći kroz zaljev Hormuz nad kojim kontrolu ima Iran", kazao je Ray McGovern američkim medijima.
Iranski potpredsjednik Mohammad-Reza Rahimi upozorio je 27. decembra kako uvođenje sankcija Iranu automatski povlači odluku o zatvaranju prolaza Hormuz u Perzijskom zaljevu. To znači da nafta prema zapadnim zemljama ne može proći.
Iranski zvaničnici napominju kako bi bilo kakav oružani napad na tu zemlju izazvao masovnu odmazdu, a rat bi dobio svjetski karakter.
"Savjetujemo američkom nosaču aviona da se ne vraća u Perzijski zaljev. Mi upozoravamo samo jednom i ne mislimo mijenjati našu praksu", kazao je iranski vojni zapovjednik Ataollah Salehi.
Izvor:- Sarajevo-x.com
Bivši agent i analitičar Centralne obavještajne službe (CIA) kaže kako bi napad na Iran mogao biti najveća američka greška koja bi dovela do nestanka Izraela.
Ray McGovern kaže kako bi napad na Iran bio velika greška američkih snaga, jer bi ona automatski značila i početak rata u regiji.
"Bojim se da bi Izrael na taj način mogao nestati. U slučaju da uvedemo sankcije Iranu na njihovu naftu, nijedna kap neće proći kroz zaljev Hormuz nad kojim kontrolu ima Iran", kazao je Ray McGovern američkim medijima.
Iranski potpredsjednik Mohammad-Reza Rahimi upozorio je 27. decembra kako uvođenje sankcija Iranu automatski povlači odluku o zatvaranju prolaza Hormuz u Perzijskom zaljevu. To znači da nafta prema zapadnim zemljama ne može proći.
Iranski zvaničnici napominju kako bi bilo kakav oružani napad na tu zemlju izazvao masovnu odmazdu, a rat bi dobio svjetski karakter.
"Savjetujemo američkom nosaču aviona da se ne vraća u Perzijski zaljev. Mi upozoravamo samo jednom i ne mislimo mijenjati našu praksu", kazao je iranski vojni zapovjednik Ataollah Salehi.
Izvor:- Sarajevo-x.com Ma ovi izgleda ne hebu Ameriku ni jedan posto.Bas imaju muda
Autor: Sudo, Objavljeno: 04-01-2012 18:23
Pregledano : 145
Izvor:- Sarajevo-x.com
Izvor:- Sarajevo-x.com Ma ovi izgleda ne hebu Ameriku ni jedan posto.Bas imaju muda
- libertyBiH
#3710 Re: IRAN
Nosac aviona se samo izmakao da nebi bio na dometu iranske artiljerije a napad samo sto nije poceo pa ovo nije normalno,spremite se za nestanak nafte i nebi bilo lose malo uskladistit namjernica ako imate viska novca.........Rusi objektivno prate sta se desava.....
http://rt.com/usa/news/us-troops-israel-iran-257/
- AlienBiH
#3711 Re: IRAN
libertyBiH wrote:Nosac aviona se samo izmakao da nebi bio na dometu iranske artiljerije a napad samo sto nije poceo pa ovo nije normalno,spremite se za nestanak nafte i nebi bilo lose malo uskladistit namjernica ako imate viska novca.........Rusi objektivno prate sta se desava.....
Fakat se treba spremit za osnovne namirnice.
- nellington
#3712 Re: IRAN
Primam opklade, dajem 10 na 1 da se neće desiti apsolutno ništa.libertyBiH wrote:Nosac aviona se samo izmakao da nebi bio na dometu iranske artiljerije a napad samo sto nije poceo pa ovo nije normalno,spremite se za nestanak nafte i nebi bilo lose malo uskladistit namjernica ako imate viska novca.........Rusi objektivno prate sta se desava.....
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#3714 Re: IRAN
ajde da detektujemo strane:
Ko je za Jiran, a ko sa Amerika?
Hajde..
Ja: Jiran
.
Ko je za Jiran, a ko sa Amerika?
Hajde..
Ja: Jiran
- black
#3715 Re: IRAN
ja sam bio u Iranu pa sam poblize vidio, prelijepe su perzijankesimpozijum delirijum wrote:mali predah i povratak u realnost , ako se desi napad na Iran od strane imperijalista ?
i naravno ja ponavljam ; Iranski rezim je diktatura , samo da pusti ove lijepe i pametne zene i svi cemo se rastopiti![]()
-
StudentskiIC
#3716 Re: IRAN
nastavakRoyal Navy sends its mightiest ship to take on the Iranian show of force in the Gulf
The Royal Navy's most formidable warship is being sent to the Gulf for its first mission as tensions rise in the strategically vital region, it can be disclosed.
Iran has threatened to block the Strait of Hormuz, which served as the conduit for 17 millions barrels of oil every day last year.
Naval commanders believe the deployment of HMS Daring, a Type 45 destroyer, will send a significant message to the Iranians because of the firepower and world-beating technology carried by the warship.
Philip Hammond, the Defence Secretary, has publicly warned Iran that any blockade of the Strait of Hormuz would be "illegal and unsuccessful".
- glade
#3717 Re: IRAN
Pa Amerika ionako ne kupuje naftu od Irana. O cemu pricas ti?Republic of Bosnia wrote:Joj ovi naftasi su mi najdrazi.![]()
- jeza u ledja
#3718 Re: IRAN
Nema gore, licemjernije i sugavije televizije od ovog RT.libertyBiH wrote:Rusi objektivno prate sta se desava.....
Imam ih priliku pratiti u zadnje vrijeme, apsolutno sve vijesti su im usmjerene na blacenje SAD i svega sto dolazi sa Zapada, sirenja teorija zavjere i slicno, dok s druge strane kad pricaju o tome sta se desava u Rusiji - sve je bajno i krasno. Sto se tice Irana i Bliskog Istoka, vijesti se svode na podgrijavanje vatre i naglasavanje iranske vojne moci. Ko ima priliku nek pogleda malo.
- glade
#3719 Re: IRAN
za razliku od Fox-a i CNN-a jel'?jeza u ledja wrote:Nema gore, licemjernije i sugavije televizije od ovog RT.libertyBiH wrote:Rusi objektivno prate sta se desava.....
Imam ih priliku pratiti u zadnje vrijeme, apsolutno sve vijesti su im usmjerene na blacenje SAD i svega sto dolazi sa Zapada, sirenja teorija zavjere i slicno, dok s druge strane kad pricaju o tome sta se desava u Rusiji - sve je bajno i krasno. Sto se tice Irana i Bliskog Istoka, vijesti se svode na podgrijavanje vatre i naglasavanje iranske vojne moci. Ko ima priliku nek pogleda malo.
-
scimitar19
#3720 Re: IRAN
ovo kao ono na kladionici Bet and Live samo sto je u ovom slucaju Bet and Dieamoninan wrote:zicer X/X
koeficijenti na 1 Iran 3.34, a na 2 USA 1.56
ja igram na X 1.86
a ako izrael sam odluci napast koeficijent na Izrael 6.78 na Iran 1.00
-
nuki_cika
#3721 Re: IRAN
Republic of Bosnia wrote:Joj jarane jesi naivan.Ti si jedan od onih koji vidim podržava amriku.Zar misliš da je eventualni napad na iran samo zbog nukleranog oružja-jest al mlo sutra.Jedini motiv je nafta,što bi oni placali tu naftu kad mogu đaba da je uzmu.Zar mislis da su oni libiju napali zato što im je gadafi smetao,opet,jest al malo sutra.MUNAFIK wrote:hahahahahahahahRepublic of Bosnia wrote:Joj ovi naftasi su mi najdrazi.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kako crno nauružanje,jesu li ikad u iraku pronasli te ogromne količine hemiijskog i biološkog oružja-naravno da nisu,jer nije ni postojalo,jedini razlog opet-pogodi?![]()
Sta od ovoga gore je glupost? Ocigledno niste upoznati sa mnogim stvarima. Samo reci koji ti dio konkretno nije jasan.....
-
Republic of Bosnia
#3722 Re: IRAN
Sta od ovoga gore je glupost? Ocigledno niste upoznati sa mnogim stvarima. Samo reci koji ti dio konkretno nije jasan.....MUNAFIK wrote:
hahahahahahahah![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Da nema Amerike i dolara svi bi umrli od gladi, da nema Amerike ovaj svijet ne bi ni postojao, nema dalje, slazem se sa tobom
U vecini zemalja koje prodaju naftu ona cini ogroman dio prihoda. U slucaju Irana 80% prihoda vlade Irana dolazi od nafte. cijena nafte se odredjuje ponudom i potraznjom. Ukoliko je potraznja mala cijena pada. Dakle bez Amerike i evrope potraznja bi pala za otprilike 50%. Gdje bi onda cijena nafte bila?
Moja poenta je da Kupac kupuje a Prodavac prodaje na uzajamnu korist. Dakle ta prica o nafti je smjesna zbog toga sto Iran mora prodavati svoju naftu. Mnogi se ovdje prave da npr Amerika otima naftu. Naravno to laiku, na prvu i bez razmisljanja, izgleda logicno i jednostavno objasnjenje: Amerika "okupira" zemlju i "uzima" naftu. Ali ako se malo upoznate sa trzistem nafte shvatit cete da to nije tako.
Druga stvar koja utice na cijenu nafte su spekulacije na slobodnom trzistu. Kada bi Amerika (i ostali zapadnoi svijet)odustala od slobodnog trzista i odlucila da kupuje naftu kao drzava tada bi cijena nafte drasticno pala.
Ili npr kada bi sve zemlje koje uvoze naftu stvorile nesto kao OPEC kupaca, cijena bi opet drasticno pala.
Dakle ne samo da Amerika ne otima naftu vec je jako skupo placa. Realno cijena od 100$ po barelu je previsoka ali opstaje zbog "zapanjackog" slobodnog trzista i naravno Amerike.
-
Republic of Bosnia
#3723 Re: IRAN
Znam da nije tema ali me vuce za jezik. Kad bi se sutra probudili bez Amerike Nas "svijet" definitivno nebi postojao. Dodik bi se odvojio odmah, a vec drugog dana slijedili bi ga i hrvati i Bosna bi nestala.MUNAFIK wrote:
Da nema Amerike i dolara svi bi umrli od gladi, da nema Amerike ovaj svijet ne bi ni postojao, nema dalje, slazem se sa tobomsamo nastavi tako
- Richard Wagner
#3724 Re: IRAN
i tvoje bi tijelo instinktivno prestalo da funkcionira zato što bosne nema
-
Republic of Bosnia
#3725 Re: IRAN
Da, znam, moja poenta je bila da niko nikome ne uzima naftu vec da se ista prodaje i kupuje na uzajamnu korist.glade wrote:Pa Amerika ionako ne kupuje naftu od Irana. O cemu pricas ti?Republic of Bosnia wrote:Joj ovi naftasi su mi najdrazi.![]()
Svi ovi sto podrzavaju Iran misle da ih Amerika napada zbog nafte.