CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
insaneinthebrain

#3701 Re: CARINA U BiH

Post by insaneinthebrain »

samo jos deset dana, da izadje novi update za program ASYCUDA :-) :run:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/uiobih- ... /170224060
zincx

#3702 Re: CARINA U BiH

Post by zincx »

Ovi neće odustati od špeditera. Neko je nekome namjestio posao, i sad valja održati riječ. Cijela zajebancija ne puni budžete ništa više nego dosad, ali pune džepove špediteri.
TRANCE

#3703 Re: CARINA U BiH

Post by TRANCE »

zincx wrote:Ovi neće odustati od špeditera. Neko je nekome namjestio posao, i sad valja održati riječ. Cijela zajebancija ne puni budžete ništa više nego dosad, ali pune džepove špediteri.
Pa čitava ta priča o famoznom ASYCUDA softveru je najvjerovatnije šuplja da se utišaju narod i mediji, jer taj softver pravi agencija UN-a, a koristi ga preko 50 država, tako da čisto sumnjam da se softver pojedinačno prilagođava svakoj državi posebno i ta će se šuplja vrtiti u nedogled sve dok neki špediter ne namlati dovoljno love od ovaca. Jer već je neko pisao da kad odeš na carinu da se žališ dobiješ od carinika papirić s tri telefonska broja špeditera: dva broja su nepostojeća, da ne bi bilo ofirno, a preko trećeg se sve lako dogovori za simboličnu naknadu od 50-60 KM :lol: Poslije naravno oni rastale zaradu između sebe.
Rješenje je:
1. da se šuti, trpi i plaća grupici ljudi za vile, auta, švalerke i ljetovanja
2. da se bježi iz države glavom bez obzira
3. da se skupi 5 hiljada ljudi s govnjivim motkama i pošuta smradove
Pretpostavljam da će narod izabrati opciju 1, kao i uvijek :mrgreen: :run:
emirolini

#3704 Re: CARINA U BiH

Post by emirolini »

Imam osjecaj da je narod vec i navikao na opciju broj jedan. Kao Alija Sirotanovic, radi, suti i nemoj nista protiv vlasti pricati, bolje da nasi kradu nego njihovi.

A sad se covjek zapita ko je nas a ko njihov, pa onda i ko je ovaj narod na forumima koji brani svaki pedalj vladajucih morona, dacli su to njihova djeca mada ona nemaju vremenu da se motaju po forumima, da li su to radnici, segrti koji se dokazuju svojim morondkim sefovima u nadi da ce dobiti kakav upravni odbor bh televoma ili elektroprivrede. Najmanje je bitno sto on uopce nije skolovan za to... ili su jednostavno napaceni idioti koji jos zive za laz na koju su nasjeli.a to je da su nasi bolji od njih..
ibn.hajd

#3705 Re: CARINA U BiH

Post by ibn.hajd »

Samo da se zna,
U Crnoj Gori je carinski minimum, odnosno minimalana vrijednost na koju se naplacuje carina 150 EURA, a kod nas je 25 EURA!
Neka mi netko pojasni tko je odgovoran za odredjivanje tih minimalnih vrijednosti za carinu, jer ako ovako nastave naplacivat ce nam carinu na zrak koji dolazi vjetrom sa tri strane iz susjedne EU zemlje!
ognjenmarceta

#3706 Re: CARINA U BiH

Post by ognjenmarceta »

Pozz ljudi trebam vas savjet. Iz banjaluke sam, 28. januara mi je krenula posiljka iz kine. Narucio sam sa banggood, posiljka je 80$.
Tracking ima sledeci status:

http://prntscr.com/ee16s3

Zanima me sta znaci to, danas je trideseti dan kako je krenula ovamo. Oni me ubijedjuju da sacekam jos malo, a ja kontam traziti refund ili otvoriti case na paypal. Neki savjet vas?

http://forum.banggood.com/forum-topic-290299.html
jahac96

#3707 Re: CARINA U BiH

Post by jahac96 »

ognjenmarceta wrote:Pozz ljudi trebam vas savjet. Iz banjaluke sam, 28. januara mi je krenula posiljka iz kine. Narucio sam sa banggood, posiljka je 80$.
Tracking ima sledeci status:

http://prntscr.com/ee16s3

Zanima me sta znaci to, danas je trideseti dan kako je krenula ovamo. Oni me ubijedjuju da sacekam jos malo, a ja kontam traziti refund ili otvoriti case na paypal. Neki savjet vas?

http://forum.banggood.com/forum-topic-290299.html
strpi se doci ce ti sigurno, uzmi taj tracking number i idi na stranicu nase poste provjeri i tamo sta ti kaze...
posiljka ti je 80$ ako ti ode na carinu zadrzat ce ti se puno duze nego sto ti mislis dok oni obave carinski pregled par dana i ako misle da nije vrijedno vise od 50KM ( za sta su male sanse) doci ce ti uskoro, ali ako zavrsi na carini i budes morao placati carinu razvuci ce se zbog trenutnih problema na carini...
Ne bi bilo okej da trazis refund jer ce ti stici 100% problem ti je sigurno sa nasim debilima koji ce to malo da razvuku
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3708 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Nemas sta otvarati case. Rok dostave je oko 45 RADNIH dana za BIH.
SHTEVELEC

#3709 Re: CARINA U BiH

Post by SHTEVELEC »

patriotkl wrote:
un1ted wrote:Ima, carina je 0% ili 5%, ali ces platiti sigurno 17% PDV i ostale dazbine, plus u ovom trenutku spediciju 50KM.
Znači, ništa od knjige ... Hvala na odgovoru ...
Prijatelj narucio prije 2-3 godine komplet knjiga za CCNP (polovne, bas preko amazona cini mi se), dosle u postu i trazili mu da plati carinu, on nadje u zakonu da se knjige ne carine (pise sredstva za edukaciju, tako nesto), odstamp'o tu stranicu, otis'o u postu u dali mu paket bez placanja.
Maystor

#3710 Re: CARINA U BiH

Post by Maystor »

Nemoj širit dezinformacije, knjige se carine kao i svaka druga roba. Osim toga, oni proizvodi koji su oslobođeni plaćanja carine i poreza, nisu oslobođeni carinske procedure. Nemoguće je da neko nešto isprinta na računaru i na osnovu toga bude oslobođen carine.
ognjenmarceta

#3711 Re: CARINA U BiH

Post by ognjenmarceta »

E hvala vam na odgovorima, sacekacu jos. Nije bitno hoce li skontati ili ne, vazno samo da mi stigne.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3712 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

SHTEVELEC wrote:
patriotkl wrote:
un1ted wrote:Ima, carina je 0% ili 5%, ali ces platiti sigurno 17% PDV i ostale dazbine, plus u ovom trenutku spediciju 50KM.
Znači, ništa od knjige ... Hvala na odgovoru ...
Prijatelj narucio prije 2-3 godine komplet knjiga za CCNP (polovne, bas preko amazona cini mi se), dosle u postu i trazili mu da plati carinu, on nadje u zakonu da se knjige ne carine (pise sredstva za edukaciju, tako nesto), odstamp'o tu stranicu, otis'o u postu u dali mu paket bez placanja.
Prijatelju, rado cu da dopunim svoje informacije, ako su pogresne. Citiraj clan zakona, pa da vidimo.

Znam da sam imao raspravu s njima i da su mi jasno pokazali dokument, gdje stoji da samo odredjeni artikli mogu imati 0% carine, ali da opet ima PDV i razne takse.
asMir11
Grijem se na: Gree Hansol 12

#3713 Re: CARINA U BiH

Post by asMir11 »

Secer_033

#3714 Re: CARINA U BiH

Post by Secer_033 »

Zna li iko da li i koliko bih trebala platiti kad bi donijela nekome laptop i/ili PS4 na poklon iz EU?
peepeep

#3715 Re: CARINA U BiH

Post by peepeep »

Jel' kome dolazilo išta u zadnjih par dana? Jel' se plaća špediter? Imam par knjiga što bih da naručim pa da se ne zaj...
kockica_kockica

#3716 Re: CARINA U BiH

Post by kockica_kockica »

Secer_033 wrote:Zna li iko da li i koliko bih trebala platiti kad bi donijela nekome laptop i/ili PS4 na poklon iz EU?
Kupis laptop... otvoris ga i stavis u gepek... nikakve carine i cudesa... naravno ukoliko laptop sama vozis u autu vlaku avionu ili slicno..

Slanje postom je druga stvar i carina je neizbjezna...
ognjenmarceta

#3717 Re: CARINA U BiH

Post by ognjenmarceta »

Dosla tastatura neki dan sa carine, i izgleda da nisu skontali vrijednost. Samo 3,5KM platio postaru. 8)
papebih

#3718 Re: CARINA U BiH

Post by papebih »

peepeep wrote:Jel' kome dolazilo išta u zadnjih par dana? Jel' se plaća špediter? Imam par knjiga što bih da naručim pa da se ne zaj...
Da dosla mi obavijest da im dostavim racun i pise ako je vrijednost iznad 50 KM angazujem speditera. Sreca bilo ispod 50
peepeep

#3719 Re: CARINA U BiH

Post by peepeep »

papebih wrote:
peepeep wrote:Jel' kome dolazilo išta u zadnjih par dana? Jel' se plaća špediter? Imam par knjiga što bih da naručim pa da se ne zaj...
Da dosla mi obavijest da im dostavim racun i pise ako je vrijednost iznad 50 KM angazujem speditera. Sreca bilo ispod 50
A jbt :shock: ništa, ganjaću kod domaćina šta ako ima, hvala na odgovoru :cry:
ognjenmarceta

#3720 Re: CARINA U BiH

Post by ognjenmarceta »

Meni neki dan dosla tastatura od 80$, samo 3,50km platio postartu. A vidim da je paket prosao kroz carinu ima njihova ona traka i onaj papiric.
un1ted

#3721 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Hvali se, pa ce ti sigurno i naredni put proci.
peepeep

#3722 Re: CARINA U BiH

Post by peepeep »

ognjenmarceta wrote:
Meni neki dan dosla tastatura od 80$, samo 3,50km platio postartu. A vidim da je paket prosao kroz carinu ima njihova ona traka i onaj papiric.
Ma pričekati ću, ne isplati mi se igrati. Ali hvala na odgovoru
nightvision

#3723 Re: CARINA U BiH

Post by nightvision »

Ja sam neki dan narucio n'ake farmerke iz britanije, smijesne cijene na rasprodaji, jedne 8 funti, druge 22, dostava samo dhl-om 10 funti. Ocekivao sam da ce cariniti, ali ne toliko, i platio bih da je razuman iznos, ali zove me gospodjica iz dhl-a, kaze da su ocekivani troskovi carine oko 80 KM, i pita hocu li preuzeti paket. Hvala, reko' ne pusim, niti mi pada na pamet biti donator za novi automobil novalicu. Dhl ce vratiti paket nazad o svom trosku a carini i kompletnoj beiha birokratiji zelim duz zivot i tesku bolest.
zincx

#3724 Re: CARINA U BiH

Post by zincx »

nightvision wrote:
Ja sam neki dan narucio n'ake farmerke iz britanije, smijesne cijene na rasprodaji, jedne 8 funti, druge 22, dostava samo dhl-om 10 funti. Ocekivao sam da ce cariniti, ali ne toliko, i platio bih da je razuman iznos, ali zove me gospodjica iz dhl-a, kaze da su ocekivani troskovi carine oko 80 KM, i pita hocu li preuzeti paket. Hvala, reko' ne pusim, niti mi pada na pamet biti donator za novi automobil novalicu. Dhl ce vratiti paket nazad o svom trosku a carini i kompletnoj beiha birokratiji zelim duz zivot i tesku bolest.
Pridružujem se željama i pozdravima.
peepeep

#3725 Re: CARINA U BiH

Post by peepeep »

zincx wrote:
nightvision wrote:
Pridružujem se željama i pozdravima.
40 funti = 90tak markica i oni ti na to traže 80 maraka troškova carine i špedicije? Bože me sačuvaj, ni najtamnije rupe nisu ravne ovoj našoj.
Post Reply