Potrebni dijelovi: dihtung glave, ulje i filter i permant. Najbitnije je dobro isprati sistem i bocu od tecnosti od primjesa ulja pa tek onda sipati novi permant i ozračiti sistem.Leon16v wrote:Danas bio kod majstora, nasao covjek tragove ulja u posudi za vodu, kaze moguce da je dihtung glave motora, ali ostavio sam auto jer ce on jos ostale dijelove ispitati. Koliko otprilike da ocekujem toršak ako bude dihtung glave motora, realno?
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- shlauf
#3701 Re: Pitamo Mehanicare ?
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#3702 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala, sto se tice tih dijelova izgleda nije katastrofa puno keša, e sada jos moram srediti ruke sa majstoromshlauf wrote:Potrebni dijelovi: dihtung glave, ulje i filter i permant. Najbitnije je dobro isprati sistem i bocu od tecnosti od primjesa ulja pa tek onda sipati novi permant i ozračiti sistem.Leon16v wrote:Danas bio kod majstora, nasao covjek tragove ulja u posudi za vodu, kaze moguce da je dihtung glave motora, ali ostavio sam auto jer ce on jos ostale dijelove ispitati. Koliko otprilike da ocekujem toršak ako bude dihtung glave motora, realno?
-
Dzontra_Volta
#3703 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima tu posla, neće ruke biti jeftine.Leon16v wrote:Hvala, sto se tice tih dijelova izgleda nije katastrofa puno keša, e sada jos moram srediti ruke sa majstoromshlauf wrote:Potrebni dijelovi: dihtung glave, ulje i filter i permant. Najbitnije je dobro isprati sistem i bocu od tecnosti od primjesa ulja pa tek onda sipati novi permant i ozračiti sistem.Leon16v wrote:Danas bio kod majstora, nasao covjek tragove ulja u posudi za vodu, kaze moguce da je dihtung glave motora, ali ostavio sam auto jer ce on jos ostale dijelove ispitati. Koliko otprilike da ocekujem toršak ako bude dihtung glave motora, realno?
- Warashii
#3704 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije nista lično, al nemoj Permant molim te, danima ljudima objašnjavam "razliku" izmedju Permanta i antifriza.shlauf wrote:Potrebni dijelovi: dihtung glave, ulje i filter i permant. Najbitnije je dobro isprati sistem i bocu od tecnosti od primjesa ulja pa tek onda sipati novi permant i ozračiti sistem.Leon16v wrote:Danas bio kod majstora, nasao covjek tragove ulja u posudi za vodu, kaze moguce da je dihtung glave motora, ali ostavio sam auto jer ce on jos ostale dijelove ispitati. Koliko otprilike da ocekujem toršak ako bude dihtung glave motora, realno?
- shlauf
#3705 Re: Pitamo Mehanicare ?
Treba da naspe G11 ali tek nakon više ispiranja crijeva i hladnjaka. U rashladni sistem se sipa voda i pusti se da motor radi i kad se uključi ventilator nekoliko puta ispusti se voda pa ponovo naspe i tako nekoliko puta. Nećete vjerovati koliko taloga (siva boja) izadje na crijeva.
-
Leon16v
#3706 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma trenutno ne mogu sa sigurnoscu reci da je dihtung, sutra ce me zvati kad pregleda i ostalo, u svakom slucaju hvala, pa eto javim sta se desiloshlauf wrote:Treba da naspe G11 ali tek nakon više ispiranja crijeva i hladnjaka. U rashladni sistem se sipa voda i pusti se da motor radi i kad se uključi ventilator nekoliko puta ispusti se voda pa ponovo naspe i tako nekoliko puta. Nećete vjerovati koliko taloga (siva boja) izadje na crijeva.
-
dgL_
#3707 Re: Pitamo Mehanicare ?
postaj ovde bas me zanima...Leon16v wrote:Ma trenutno ne mogu sa sigurnoscu reci da je dihtung, sutra ce me zvati kad pregleda i ostalo, u svakom slucaju hvala, pa eto javim sta se desiloshlauf wrote:Treba da naspe G11 ali tek nakon više ispiranja crijeva i hladnjaka. U rashladni sistem se sipa voda i pusti se da motor radi i kad se uključi ventilator nekoliko puta ispusti se voda pa ponovo naspe i tako nekoliko puta. Nećete vjerovati koliko taloga (siva boja) izadje na crijeva.
-
gumifufna
#3708 Re: Pitamo Mehanicare ?
Koje je auto u pitanju.Tesko je da zbog dihtunga glave pomjesa ulje i vodu,to se je desavalo prije kod skoda i zastavinih vozila danas je to rijetko.Moguce je da pomijesa ako ima hladnjak ulja.Ili je mozda nekad skidana glava pa prilikom skidanja udje ulja u vodu pa nakon nekog vremena na boci pokaze masne fleke.Leon16v wrote:Danas bio kod majstora, nasao covjek tragove ulja u posudi za vodu, kaze moguce da je dihtung glave motora, ali ostavio sam auto jer ce on jos ostale dijelove ispitati. Koliko otprilike da ocekujem toršak ako bude dihtung glave motora, realno?
Neko spomenu zuto na cepu od ulja,to se pojavljuje kod auta koja se voze na kratkoj relaciji.Tako mom komsiji nisu htjeli kupiti folciku jer je bilo tog zutog na cepu i covjeka ubjedjivali da je pomjesao vodu i ulje a folcika imala vazdusno hladjenje
-
Leon16v
#3709 Re: Pitamo Mehanicare ?
Otisao danas po auto, kaze vjerovatno je nekad prije skidana glava, pa sistem nije nikako ociscen, nakupilo se svega i doslo je do problema.Bilo je dosta masti u samom sistemu (bukvalno cisto ulje). Skinuta je bila posudica za vodu, citav rashladi sistem je ociscen i odmascen, crijeva pregledao (jedno nije bilo dobro spojeno, neki saraf skroz popustio) spojio to opet, nasut novi antifriz, zamijenjen filter goriva i filter kabine, odzracen sistem i to je to. Pratio temperaturu motora i to je ok, zakucano na sredini.dgL_ wrote:postaj ovde bas me zanima...Leon16v wrote:Ma trenutno ne mogu sa sigurnoscu reci da je dihtung, sutra ce me zvati kad pregleda i ostalo, u svakom slucaju hvala, pa eto javim sta se desiloshlauf wrote:Treba da naspe G11 ali tek nakon više ispiranja crijeva i hladnjaka. U rashladni sistem se sipa voda i pusti se da motor radi i kad se uključi ventilator nekoliko puta ispusti se voda pa ponovo naspe i tako nekoliko puta. Nećete vjerovati koliko taloga (siva boja) izadje na crijeva.
I to je to, kaze da se opet javim nakon jedno 100-200 kilometara da provjeri stanje i da pratim gubi li antifriz.
Hvala svima na pomoci, nadam se da ce završiti na ovome
-
junior3
#3710 Re: Pitamo Mehanicare ?
Eto super, vidiš kako si ispravan hladnjak mog'o sjebati. 
-
zdruzdjo
#3711 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pozdrav
Fiat stilo jtd 85kw
Tokom ljeta temperatura je bila ok, dodje na 90 zakuca na 90 i to je. Ventilator se povremeno upali i sve za 10.
Medjutim kako je pocelo hladno. Nikad se ugrijati. Plaaaafon temperatura dodje do prvog podioka i to je to. Ugrije se i unutrasnjost auta ali treba dooobro da se navozam. Moja sumnja je odmah pala na termostat ali me ljudi ubjedjivase kako je to normala kod jtd-a. Cak i negdje ovdje na forumu. Haj ok.
Onako rekreaciono gledam forume iz hrvatske i srbije. I naletim na tu temu oko slabog grijanja kod stila.
Pogledam i skontam da je gotovo sigurno po simptomima i kod mene zveknuo termostat tj ostao otvoren, jer vidim ljudi kazu da se nekad mora i stisati grijanje.
Ok odem danas u prodavnicu reko da vidim koliko i sta. Kaze čiko "termostat 109 km" . huh jexx te.
Sta je reko to. Vidim da je to citav sklop, kuciste nekih "pipaka" ....
Nazovem havera koji se razumije kaze gore kod tunela u prodavnici nije ispod 200 sigurno.
Haj dobro.
Bezveze prosunjam po forumima, kad .....
Rjesenje a' la ciganluk: uzme se termostat od renault-a 4 i zgura se u crijevo prije njegovog termostata. I sljaka. Hmmmm
Nazovem motorex koliko je to i to. Kaze ciko 18 km. Hmmmmmm
Pogledam i vidim da je to stari fazon za stila i da se praktikuje.
Naravno i na forumima ima puno za i puno protiv.
Moje pitanje. Jeli to iko od forumasa radio. I kako sta za/protiv
Mislim nije mi fakat zao dati za neku egzotiku na autu kad rikne i za nesto na cemu generalno raja "ciganaju": za gume, ulje, brisace, filtere, disk plocice....
Ali glupavi termostat 109-200 km....mislim....to sam na autima mjenjao sam bez majstora. 30-40ak km, kljucevi, hermetik pasta, dihtung po potrebi, nove selne i zavrsis za pola sata. Ovo je bas bezobrazno otimanje od strane "talijanaca"
Na forumima vidim da ima puno "za" i "puno protiv".
Fiat stilo jtd 85kw
Tokom ljeta temperatura je bila ok, dodje na 90 zakuca na 90 i to je. Ventilator se povremeno upali i sve za 10.
Medjutim kako je pocelo hladno. Nikad se ugrijati. Plaaaafon temperatura dodje do prvog podioka i to je to. Ugrije se i unutrasnjost auta ali treba dooobro da se navozam. Moja sumnja je odmah pala na termostat ali me ljudi ubjedjivase kako je to normala kod jtd-a. Cak i negdje ovdje na forumu. Haj ok.
Onako rekreaciono gledam forume iz hrvatske i srbije. I naletim na tu temu oko slabog grijanja kod stila.
Pogledam i skontam da je gotovo sigurno po simptomima i kod mene zveknuo termostat tj ostao otvoren, jer vidim ljudi kazu da se nekad mora i stisati grijanje.
Ok odem danas u prodavnicu reko da vidim koliko i sta. Kaze čiko "termostat 109 km" . huh jexx te.
Nazovem havera koji se razumije kaze gore kod tunela u prodavnici nije ispod 200 sigurno.
Haj dobro.
Rjesenje a' la ciganluk: uzme se termostat od renault-a 4 i zgura se u crijevo prije njegovog termostata. I sljaka. Hmmmm
Mislim nije mi fakat zao dati za neku egzotiku na autu kad rikne i za nesto na cemu generalno raja "ciganaju": za gume, ulje, brisace, filtere, disk plocice....
Ali glupavi termostat 109-200 km....mislim....to sam na autima mjenjao sam bez majstora. 30-40ak km, kljucevi, hermetik pasta, dihtung po potrebi, nove selne i zavrsis za pola sata. Ovo je bas bezobrazno otimanje od strane "talijanaca"
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#3712 Re: Pitamo Mehanicare ?
Taj od renoa radi bez problema. Od fiata je skup, jer se mijenja komplet sa kucitem. Talijani 
-
IcedFlame
#3713 Re: Pitamo Mehanicare ?
Garant si sipao na BP Oil pumpizdruzdjo wrote:Plaaaafon temperatura dodje do prvog podioka i to je to. Ugrije se i unutrasnjost auta ali treba dooobro da se navozam. Moja sumnja je odmah pala na termostat ali me ljudi ubjedjivase kako je to normala kod jtd-a
Gdje si gledao taj termostat?
Ja sam jedino Motorex zvao, i rekli mi 120 KM, Behr termostat, pa sam dolazio u iskusenje da narucim sa eBay-a Valeo, cca 80 KM.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#3714 Re: Pitamo Mehanicare ?
Racunaj na to da ako carine (a po prarvilu carine sve iznad 50KM), onda na tu cijenu dodaj jos 40-50KM državi

-
preludezalude
#3715 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nisam siguran ali mislim da ces sa ovom rabotom oko ugradnje totalno drugog termostata mozda blokirati crijeva koja vode u kabinu za grijanje. Proradit ce grijanje samo kad i termostat otvori. Kazem , nisam siguran ali to bi trebao dobro provjeriti. Ja sam taj termostat sa kucistem nekad davno mijenjao na alfi jtd i po netu se prica da je taj termmostat velika mana i da moze cesto da zaglavi. Kod mene je bila ista situacija kao kod tebe, ostao je zaglavljen u otvorenom polozaju. Ja sam tada platio oko 130KM. Ja da sam na tvom mjestu nebi se zezao za preinakama vec kupio pravi termostat. Njegov termostat nije samo jedan ulaz i jedan izlaz... ima tu jos crijeva koja su prohodna i kad je termostat zatvoren. Dobro se ti raspitaj kod nekog.zdruzdjo wrote:Pozdrav
Fiat stilo jtd 85kw
Haj dobro.
A ovo crveno....cista glupost.
Last edited by preludezalude on 13/12/2015 00:35, edited 1 time in total.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#3716 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sam na Alfi mijenjao termostat i bio je 69 KM u Szakal metalu. Takođe dolazi zajedno sa kućištem. Doduše, kod mene je benzinac, ali imam osjećaj da se i za Stila može naći povoljnije.
-
IcedFlame
#3717 Re: Pitamo Mehanicare ?
Za 8v je duplo skupljiRomeo 80 wrote:Ja sam na Alfi mijenjao termostat i bio je 69 KM u Szakal metalu. Takođe dolazi zajedno sa kućištem. Doduše, kod mene je benzinac, ali imam osjećaj da se i za Stila može naći povoljnije.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#3718 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne znam stvarno što je toliko skupoIcedFlame wrote:Za 8v je duplo skupljiRomeo 80 wrote:Ja sam na Alfi mijenjao termostat i bio je 69 KM u Szakal metalu. Takođe dolazi zajedno sa kućištem. Doduše, kod mene je benzinac, ali imam osjećaj da se i za Stila može naći povoljnije.
-
zdruzdjo
#3719 Re: Pitamo Mehanicare ?
Od kako sam kupio ovo vozilo sipam samo na Petrolu i na EP.IcedFlame wrote: Garant si sipao na BP Oil pumpi![]()
![]()
![]()
Gdje si gledao taj termostat?
Ja sam jedino Motorex zvao, i rekli mi 120 KM, Behr termostat, pa sam dolazio u iskusenje da narucim sa eBay-a Valeo, cca 80 KM.
A u motorex sam bio.109 km.
Ma mislim faaaakat skupo.
Pa akumulator sam platio 120.
I btw it is me "komsija".
-
530i
#3720 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako je auto u dobrom stanju i planiraš ga još voziti nema potrebe da izvodiš takve vratolomije...zamijeni termostat kako treba, ispravan termostat je koristan i ljeti i zimi.
-
zdruzdjo
#3721 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma vjerovatno ce tako i biti. Ne rade se ni meni te egzibicije ali......530i wrote:Ako je auto u dobrom stanju i planiraš ga još voziti nema potrebe da izvodiš takve vratolomije...zamijeni termostat kako treba, ispravan termostat je koristan i ljeti i zimi.
Nego budimo realni: mnooooogo je kume.
Pricam sa jaranom danas, njemu isto otisao termostat na x-trail nissanu, cjena 25 km. Sta reci.
- seoBIH
#3722 Re: Pitamo Mehanicare ?
Receno ti je sve zbog cega. Na vecini ostalih auta mijenja se samo termostat, a na Fiatu kompletno kuciste u kojem je smjesten termostat. Imas dvije opcije, nov 130KM + antifriz + ruke (posao od 2-3h), ili od rena 25KM za sat gotovo.
-
zdruzdjo
#3723 Re: Pitamo Mehanicare ?
Antifriz ???seoBIH wrote:Receno ti je sve zbog cega. Na vecini ostalih auta mijenja se samo termostat, a na Fiatu kompletno kuciste u kojem je smjesten termostat. Imas dvije opcije, nov 130KM + antifriz + ruke (posao od 2-3h), ili od rena 25KM za sat gotovo.
Jasno mi je da ce ga isteci dok se bude mjenjao ali nece valjda sav.
A taman sam ga nasuo prije dva mjeseca.
Ma vala ima da ga majstor ispusti u lavor i vrati nazad pa makar.
-
mahalas505
#3724 Re: Pitamo Mehanicare ?
zdruzdjo wrote:Antifriz ???seoBIH wrote:Receno ti je sve zbog cega. Na vecini ostalih auta mijenja se samo termostat, a na Fiatu kompletno kuciste u kojem je smjesten termostat. Imas dvije opcije, nov 130KM + antifriz + ruke (posao od 2-3h), ili od rena 25KM za sat gotovo.
Ma vala ima da ga majstor ispusti u lavor i vrati nazad pa makar.
Samo pripazi da ne bude kakvog trunja kad budes vracao
-
zdruzdjo
#3725 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma svako ce se procjediti kroz neku krpu.mahalas505 wrote:zdruzdjo wrote:Antifriz ???seoBIH wrote:Receno ti je sve zbog cega. Na vecini ostalih auta mijenja se samo termostat, a na Fiatu kompletno kuciste u kojem je smjesten termostat. Imas dvije opcije, nov 130KM + antifriz + ruke (posao od 2-3h), ili od rena 25KM za sat gotovo.
Ma vala ima da ga majstor ispusti u lavor i vrati nazad pa makar.![]()
Samo pripazi da ne bude kakvog trunja kad budes vracao.
taman da se "ispere" malo sistem.