ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nemezis

#3701 Re: ZOBS

Post by nemezis »

tempuser wrote:
Seawolf wrote: BE u EU.

Niti jedna u BiH, zahvaljujući autorima odgovarajućih članova ZOBS-a i ako je ispravno tumačenje koje daje @nemezis.

Nadam se da se policajci koji ćete zaustaviti i provjeravati ne slažu s tim tumačenjem.
Ako je, ako je... Ja u Pravilniku o Vozackoj dozvoli BiH, koji je jos uvije na snazi, nadjoh definiciju po kojoj je to BE:

3) U kategoriju BE spadaju skupovi vozila čija vučna vozila spadaju u kategoriju B, a priključna vozila su najveće dozvoljene mase do 750 kg i motorno vozilo B kategorije s prikolicom čija najveća dozvoljena masa je veća od 750 kg a koja nije veća od mase vučnog vozila bez tereta, a ukupna dozvoljena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg.

Ali odmah je krenula kuknjava, ne pika se to, to je Pravilnik, samo ZOBS, ZOBS je jaci, a u preambuli Pravilnik se poziva na ZOBS... :-)
Pa naravno, Zakon je promijenjen i sada vazi ono sto u njemu pise. Ti ako nisi upoznat sa time, nisi spreman za diskusiju. Kada se dva pravna akta ne slazu oko necega, vrijedi ono sto pise u "jacem".
nemezis

#3702 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Bakir1 wrote:Image
molim te za tumacenje.
Najveca dozvoljena masa
^ sa prikolicom
Prva osovina
Druga osovina

Po nasem Zakonu, moze zakaciti prikolicu do 750 kg.

Po zakonu EU, moze zakaciti prikolicu do 3500 kg.
tempuser

#3703 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Seawolf wrote:
tempuser wrote:
Seawolf wrote: Da, naravno. Podaci u ovoj tabeli se popunjavaju iz IDDEEA sistema iz kojeg se popunjavaju i saobraćajne dozvole. Doslovno ovi podaci su uneseni i u saobraćajnu dozvolu.
Ja mogu da ti vjerujem ili ne vjerujem, ali ja takvu saobracajnu nikad nisam vidio, a u IDDEEA sistemu ces naci moju adresu ali je neces naci na LK koja se takodjer popunjava iz IDDEEA.
U LK ne postoji polje za unos adrese.

U saobraćajnoj dozvoli postoje polja za unos najveće dopuštene mase vozila i nosivosti vozila i ona su popunjena vrijednostima koje su navedene u ovoj tabeli.
U saobracajno dozvoli postoje polja jer se isti dokument koristi i za vozila za koja se upisuje najveca dozvoljna masa itj teretna i za putnicka za koja se ne upisuje.
Ako je najveca dozvoljena masa zakonski propisana i za M1 vozila, zasto nisu popunjena ni za jedan od 4 auta koja vozim? Nije valjda da je u sva 4 slucaja propust?
tempuser

#3704 Re: ZOBS

Post by tempuser »

nemezis wrote:
tempuser wrote:Na primjeru bicikla sam ti vrlo jednostavno pokazao da si nista drugo nego forumski pravnik i da se pojam "najveca dopustena masa" ne odnosi na svako vozilo samo zato sto se izraz "vozilo" pojavljuje u tumacenju tog pojma kako si ti to "strucno" obrazlozio.
A sad, kako ce policija utrditi po zakonu da je vozilo M1 prekoracilo najvecu dozvoljenu masu?
Pogrešno tumacis Zakon. Zakon nigdje ne kaze da "svako vozilo mora imati deklarisanu dozvoljenu masu". Zakon propisuje koje uslove mora vozilo ispuniti da bi se moglo voziti odredjenom kategorijom i da bi se moglo smatrati vozilom odredjene kategorije. Za BE kategoriju kaze da ukupna dozvoljena masa vucnig i priključnog vozila ne moze biti veca id 3,5 t. Dakle, ako zelis provjeriti da li neki skup vozila spada u BE kategoriju, trebas provjeriti da li taj skup zadovoljava zakonom propisane uslove koji su potrebni da bi se smatralo tom kategorijim. Trenutno, jedan od uslova je najveca dozvoljena masa a dao sam ti definicije kako Zakon dolazi do najvece dozvoljene mase.
Ne tumacvim ja nista pogresno, ako se po tvom tumacenju pojma "najveca dopustena masa" odnosi na sva vozila ukljucjuci i putnicka m1, jer se u njemu pominje termin "vozilo", onda i biciklo ima nosivost i najvecu dovzoljenu masu jer je po zakonu vozilo!
BE kategorija osim upravljanja M1 vozilom daje mogucnost upravljanja vozilima do 3,5t koje po zakonu imaju drefinisanu najvecu dozvoljenu masu, dostana vozila, furgoni i kamioni do 3,5t
Da te pitam po 6 x, kako ce policija za moj auto utvrditi a je prekoracena najveca dozvoljena masa ako ga izvaga. Vidim vremena da filozofiras imas, ovaj put nemoj da palamudis i odgovaras na nesto sto te niko nije pitao, nego na vrlo jednostavno pitanje, ako znas i smijes, naravno.
Hvala
Bakir1

#3705 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

@nemezis
to su dozvoljena opterecenja po osovinama, koja primjetiti ces daju najvecu dozvoljenu masu.
tempuser

#3706 Re: ZOBS

Post by tempuser »

nemezis wrote:
tempuser wrote:
Seawolf wrote: BE u EU.

Niti jedna u BiH, zahvaljujući autorima odgovarajućih članova ZOBS-a i ako je ispravno tumačenje koje daje @nemezis.

Nadam se da se policajci koji ćete zaustaviti i provjeravati ne slažu s tim tumačenjem.
Ako je, ako je... Ja u Pravilniku o Vozackoj dozvoli BiH, koji je jos uvije na snazi, nadjoh definiciju po kojoj je to BE:

3) U kategoriju BE spadaju skupovi vozila čija vučna vozila spadaju u kategoriju B, a priključna vozila su najveće dozvoljene mase do 750 kg i motorno vozilo B kategorije s prikolicom čija najveća dozvoljena masa je veća od 750 kg a koja nije veća od mase vučnog vozila bez tereta, a ukupna dozvoljena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg.

Ali odmah je krenula kuknjava, ne pika se to, to je Pravilnik, samo ZOBS, ZOBS je jaci, a u preambuli Pravilnik se poziva na ZOBS... :-)
Pa naravno, Zakon je promijenjen i sada vazi ono sto u njemu pise. Ti ako nisi upoznat sa time, nisi spreman za diskusiju. Kada se dva pravna akta ne slazu oko necega, vrijedi ono sto pise u "jacem".
Pravilnik o Vozackoj dozvoli nije mijenjan i jos u uvijek je na snazi. Bila je dopuna iz 2015 koja se nije odnosila na ovu definiciju. Sta cemo sad "sve po zakonu" strucnjaku?
Nego, kad smo kod spremnosti za diskusiju, sta cemo sa utvrdjivanjem prekoracenja najvece dozvoljene mase za M1 vozila? Ti si si, kao i svaki forumski ekspert, spreman za monologe, filozofiranje i palamudjenje, a ne odgovaranje na pitanja? :lol: :lol: :lol: :lol:
Kad odgovoris na osnovu cega policija moze utvrditi prekoracenje najvece dozvoljene mase za putnicki auto M1, onda ces dokazati da si spreman za diskusiju. Do tad se dopisujes sam sa sobom. :run:
tempuser

#3707 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Bakir1 wrote:@nemezis
to su dozvoljena opterecenja po osovinama, koja primjetiti ces daju najvecu dozvoljenu masu.
Lik ko respo, filozofira, ulazi u pravne finese i padne na banalnom pitanju. Kako utvrditi prekoracenje najvece dozvoljene mase M1 putnickog vozila ako u rubrici F0 stoji 0!
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3708 Re: ZOBS

Post by mali_milojica »

nemezis wrote:
mali_milojica wrote:Pitam te ako "moj" auto po deklaraciji proizvođača može imati max 6800kg sa priključnim vozilom,koja je kategorija potrebna da se on vozi u BiH.
Tvoj auto ima najvecu dozvoljenu masu 3300 kg i vozi se sa B kategorijom. Gdje piše na deklaraciji 6800 kg?
Auto težak 3300kg i može voziti prikljucno vozilo težine do 3500kg što će reći da je zbir 6800kg. Prosti zadatak iz matematike u prvom osnovne. Koja kategorija je potrebna da vozim taj auto ili skup vozila.
Last edited by mali_milojica on 13/12/2017 11:19, edited 1 time in total.
tempuser

#3709 Re: ZOBS

Post by tempuser »

mali_milojica wrote:
nemezis wrote:
mali_milojica wrote:Pitam te ako "moj" auto po deklaraciji proizvođača može imati max 6800kg sa priključnim vozilom,koja je kategorija potrebna da se on vozi u BiH.
Tvoj auto ima najvecu dozvoljenu masu 3300 kg i vozi se sa B kategorijom. Gdje piše na deklaraciji 6800 kg?
Auto težak 3300kg i može voziti prikljucno vozilo težine do 3500kg što će reći da je zbir 6800kg. Prosti zadatak iz matematike u prvom osnovne. Sad u saobraćajnoj stoje oba ta podatka,koja kategorija je potrebna da vozim taj auto ili skup vozila.
Ako se radi o M1 autu, gdje pise da ima najvecu dozvoljenu masu 3,3t?
Bakir1

#3710 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

po ovom dokumentu:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 7:278:FULL
Driving licence
Directive 2006/126/EC of the European Parliament and of the Council of 20 December 2006 on driving licences (OJ EU L 403, 30.12.2006, p. 18).
Commission Regulation (EU) No 383/2012 of 4 May 2012 laying down technical requirements with regard to driving licences which include a storage medium (microchip) (OJ EU L 120, 5.5.2012, p. 1).
bosna i hercegovina je potpisnica.
direktiva kaze ovako:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 060:EN:PDF
(c) Category BE:
without prejudice to the provisions of type-approval
rules for the vehicles concerned, combination of vehicles
consisting of a tractor vehicle in category B and a trailer
or semi-trailer where the maximum authorised mass of
the trailer or semi-trailer does not exceed 3 500 kg,
a Boga mi i ovako:
(e) Category C1E:
rules for the vehicles concerned, combinations of vehi-
cles where the tractor vehicle is in category B and its
trailer or semi-trailer has an authorised mass of over
3 500 kg, provided that the authorised mass of the
combination does not exceed 12 000 kg.

sada trebamo cekati uskladjenost :D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3711 Re: ZOBS

Post by mali_milojica »

tempuser wrote:
Ako se radi o M1 autu, gdje pise da ima najvecu dozvoljenu masu 3,3t?
Nigdje. Piše samo masa vozila.
To znam ja iz deklaracije proizvođača i nigdje ne piše da smijem okaciti prikolicu težine do 3.5t koju je također proizvođač naveo.
tempuser

#3712 Re: ZOBS

Post by tempuser »

mali_milojica wrote:
tempuser wrote: Ako se radi o M1 autu, gdje pise da ima najvecu dozvoljenu masu 3,3t?
Nigdje. To znam ja iz deklaracije proizvođača i nigdje ne piše da smijem okaciti prikolicu težine do 3.5t
U tome je cijla stvar. To sto ti znas je kornisno, ali onmo sto zakon zna je da ako u rubrici F0 nema upisan podatak ne mozes utvrditi sta je najveca dozvoljena masa vucnog vozila, sta je ulupna masa sklopa vozila i prikolica (koja ima deklariasanu najvecu dopustenu masu i nosivost) i da li si prekoracio ukupnu dopustenu masu.
Ono sto ovaj jedan pravnik strucnjak ne zeli/moze/nece da prihvati je ova cinjnica: nepostojeci podatak + A = nepostojeci rezultat
nemezis

#3713 Re: ZOBS

Post by nemezis »

tempuser wrote:Ne tumacvim ja nista pogresno, ako se po tvom tumacenju pojma "najveca dopustena masa" odnosi na sva vozila ukljucjuci i putnicka m1, jer se u njemu pominje termin "vozilo", onda i biciklo ima nosivost i najvecu dovzoljenu masu jer je po zakonu vozilo!
BE kategorija osim upravljanja M1 vozilom daje mogucnost upravljanja vozilima do 3,5t koje po zakonu imaju drefinisanu najvecu dozvoljenu masu, dostana vozila, furgoni i kamioni do 3,5t
Da te pitam po 6 x, kako ce policija za moj auto utvrditi a je prekoracena najveca dozvoljena masa ako ga izvaga. Vidim vremena da filozofiras imas, ovaj put nemoj da palamudis i odgovaras na nesto sto te niko nije pitao, nego na vrlo jednostavno pitanje, ako znas i smijes, naravno.
Hvala
Obzirom da u Zakonu nigdje ne pise da se za BE kategoriju ogranucenje mase ne odnosi na vozila M1, onda da, tumacis pogrešno.
nemezis

#3714 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Pa sta sam ja napisao?
nemezis

#3715 Re: ZOBS

Post by nemezis »

tempuser wrote:Pravilnik o Vozackoj dozvoli nije mijenjan i jos u uvijek je na snazi. Bila je dopuna iz 2015 koja se nije odnosila na ovu definiciju. Sta cemo sad "sve po zakonu" strucnjaku?
Nego, kad smo kod spremnosti za diskusiju, sta cemo sa utvrdjivanjem prekoracenja najvece dozvoljene mase za M1 vozila? Ti si si, kao i svaki forumski ekspert, spreman za monologe, filozofiranje i palamudjenje, a ne odgovaranje na pitanja? :lol: :lol: :lol: :lol:
Kad odgovoris na osnovu cega policija moze utvrditi prekoracenje najvece dozvoljene mase za putnicki auto M1, onda ces dokazati da si spreman za diskusiju. Do tad se dopisujes sam sa sobom. :run:
Ne poznajes osnove prava. Zakon vrijedi u slucaju kada nisu saglasni Zakon i Pravilnik.
nemezis

#3716 Re: ZOBS

Post by nemezis »

tempuser wrote:
Lik ko respo, filozofira, ulazi u pravne finese i padne na banalnom pitanju. Kako utvrditi prekoracenje najvece dozvoljene mase M1 putnickog vozila ako u rubrici F0 stoji 0!
Citirao sam ti zakon koji to kaze.
nemezis

#3717 Re: ZOBS

Post by nemezis »

mali_milojica wrote:
nemezis wrote:
Auto težak 3300kg i može voziti prikljucno vozilo težine do 3500kg što će reći da je zbir 6800kg. Prosti zadatak iz matematike u prvom osnovne. Koja kategorija je potrebna da vozim taj auto ili skup vozila.
Pa receno ti je to. Ako je putnicko, ne moze ni jedna. U EU je BE.
nemezis

#3718 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Bakir1 wrote:po ovom dokumentu:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 7:278:FULL
Driving licence
Directive 2006/126/EC of the European Parliament and of the Council of 20 December 2006 on driving licences (OJ EU L 403, 30.12.2006, p. 18).
Commission Regulation (EU) No 383/2012 of 4 May 2012 laying down technical requirements with regard to driving licences which include a storage medium (microchip) (OJ EU L 120, 5.5.2012, p. 1).
bosna i hercegovina je potpisnica.
direktiva kaze ovako:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 060:EN:PDF
(c) Category BE:
rules for the vehicles concerned, combination of vehicles
consisting of a tractor vehicle in category B and a trailer
or semi-trailer where the maximum authorised mass of
the trailer or semi-trailer does not exceed 3 500 kg,
a Boga mi i ovako:
(e) Category C1E:
rules for the vehicles concerned, combinations of vehi-
cles where the tractor vehicle is in category B and its
trailer or semi-trailer has an authorised mass of over
3 500 kg, provided that the authorised mass of the
combination does not exceed 12 000 kg.

sada trebamo cekati uskladjenost :D
Upravo to, sada objasni ovim "pravnicima" koji propis vrijedi do usklađivanja.
Bakir1

#3719 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

ima tu jos citav set propisa koji bi dao polemisati o tome sta je prava istina...
imao sam priliku razgovari sa ljudima kojima je posao tumacenje zakona i propisa na cesti oni postupaju po ovome i po zakonu o pravima i obavezama mobilnih radnika.
znas li ti da ni jedan pravilnik po novom zoobsu nije donesen i znas li da se ne postupa po izmjenama i dopunama zoobsa?
pored zoobsa imas jako bitne pravilnike o dimenziji i masama, gore pomenuti zakon o pravima i obavezama mobilnih radnika, pravilnik o homologaciji, o vozackim dozvolama itd itd, a sve i jedan u naslovu imaju zoobs sa kojima nisu uskladjeni...
bih potpisom sporazuma obavezala se uskladiti sve sa direktivama a samim time ovaj prelazni period kao i prelazni period do donosenja svih pravilnika koji NISU doneseni po izmjena i dopunama zoobsa daju se tumaciti dvojako!
nemezis

#3720 Re: ZOBS

Post by nemezis »

tempuser wrote:
mali_milojica wrote:
tempuser wrote: Ako se radi o M1 autu, gdje pise da ima najvecu dozvoljenu masu 3,3t?
Nigdje. To znam ja iz deklaracije proizvođača i nigdje ne piše da smijem okaciti prikolicu težine do 3.5t
U tome je cijla stvar. To sto ti znas je kornisno, ali onmo sto zakon zna je da ako u rubrici F0 nema upisan podatak ne mozes utvrditi sta je najveca dozvoljena masa vucnog vozila, sta je ulupna masa sklopa vozila i prikolica (koja ima deklariasanu najvecu dopustenu masu i nosivost) i da li si prekoracio ukupnu dopustenu masu.
Ono sto ovaj jedan pravnik strucnjak ne zeli/moze/nece da prihvati je ova cinjnica: nepostojeci podatak + A = nepostojeci rezultat
Pise li u Zakonu to "ako je F0=0"? Zakon jasno kaze kako se odredjuje najveca dozvoljena masa.
nemezis

#3721 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Bakir1 wrote:ima tu jos citav set propisa koji bi dao polemisati o tome sta je prava istina...
imao sam priliku razgovari sa ljudima kojima je posao tumacenje zakona i propisa na cesti oni postupaju po ovome i po zakonu o pravima i obavezama mobilnih radnika.
znas li ti da ni jedan pravilnik po novom zoobsu nije donesen i znas li da se ne postupa po izmjenama i dopunama zoobsa?
pored zoobsa imas jako bitne pravilnike o dimenziji i masama, gore pomenuti zakon o pravima i obavezama mobilnih radnika, pravilnik o homologaciji, o vozackim dozvolama itd itd, a sve i jedan u naslovu imaju zoobs sa kojima nisu uskladjeni...
bih potpisom sporazuma obavezala se uskladiti sve sa direktivama a samim time ovaj prelazni period kao i prelazni period do donosenja svih pravilnika koji NISU doneseni po izmjena i dopunama zoobsa daju se tumaciti dvojako!
Rečenicu "ukupna dozvoljena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg" ne možeš tumačiti dvojako. Ovdje je prica krenula kako BE moze voziti do 7 t. Trenutne odredbe Zakona to ne dozvoljavaju.
Bakir1

#3722 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

da se tumaciti, ali o tom potom.
nemam snage, ne da smatram da si glup, ali jednostavno nemam snage, jer vrtiti se iznova u krug i nema bas smisla.
imas pravo na svoje misljenje kao i ja, pitanje je samo kojim argumentima se moze braniti ili pobijati to misljenje u trenutku izricanja sankcije.
tempuser

#3723 Re: ZOBS

Post by tempuser »

nemezis wrote: Obzirom da u Zakonu nigdje ne pise da se za BE kategoriju ogranucenje mase ne odnosi na vozila M1, onda da, tumacis pogrešno.
BE kategorija ukljcuje vise kategorija vozila koja se mogu javiti kao vucna i daje jedinstvenu definiciju za sve, ali prema parametrima o kojima ti pojma nemas se definise koji se parametar odnosi na koju vrstu vozila.
7 x Kako utvrditi prekoracenje najvece dozvoljene mase M1 putnickog vozila ako u rubrici F0 stoji 0?
Last edited by tempuser on 13/12/2017 14:47, edited 1 time in total.
tempuser

#3724 Re: ZOBS

Post by tempuser »

nemezis wrote: Ne poznajes osnove prava. Zakon vrijedi u slucaju kada nisu saglasni Zakon i Pravilnik.
8 x Kako utvrditi prekoracenje najvece dozvoljene mase M1 putnickog vozila ako u rubrici F0 stoji 0?
tempuser

#3725 Re: ZOBS

Post by tempuser »

nemezis wrote: Citirao sam ti zakon koji to kaze.
Nisi, lazes...
9 x Kako utvrditi prekoracenje najvece dozvoljene mase M1 putnickog vozila ako u rubrici F0 stoji 0?
Post Reply