Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Pedja Kojovic
#3701 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
halo ba
Ja sam vec iz vaseg prethodnog posta shvatio da vi govorite o tercijarnoj, specijalistickoj, zdravstvenoj zastiti.
Ljudi koji su radili ovu nasu politiku su odrzali i odrzace jos tribina sa gradjanima na kojima se ovaj prijedlog detaljno obrazlaze.
Ja nisam ekspert iz te oblasti i mada sam zaista licno vrlo zainteresiran za znacajne promjene u nasem zdravstvenom sistemu vjerovatno vam detalje te politike ne umijem objasniti tako dobro kao sto bi to ucinili strucnjaci koji su ih radili. (Ono sto vam mogu reci da su politiku radili domasci i strani strucnjaci za socijalno i zdravstveno osiguranje zajedno sa ljekarima koji rade u bolnicama - privatnim i javnim - i da je fokus bio na interesu gradjana, na dugorocno i odrzivo rjesenje i bez uticaja industrijskog lobija.
Jedna od namjera ove politike je da omoguci gradjanima da izaberu zdrastvenu instituciju koja je finansirana iz budzeta ili privatnu instituciju koja ima ugovor sa njihovim osiguranjem. Dakle da gradjanin iz Tarcina moze birati da li ce mu centar primarne zastite biti u Sarajevu ili Zenici, da li ce cekati 6 mjeseci kod najboljeg doktora ili ce otici kod dobrog doktora kod kojeg se ne ceka. TIme ce se, izmedju ostalog, zaustaviti dosadasnja praksa po kojoj narocito visoko specijalizirani ljekari radno mjesto u javnim institucijama koriste kao cekaonicu za svoje privatne ordinacije.
Mi takodje smatramo da bi gradjani trebali participirati u primarnoj dok bi sekundarna i tercijarna zastita bila "besplatna".
Nase zdravstvo rapidno propada. Bolnice su u gorem stanju nego prije rata, odnos prema pacijentu je odvratan, mito i korupcija se podrazumjevaju. Gradjani BiH oboljevaju, pate i umiru od mnogih bolesti cije je lijecenje rutinska stvar u svijetu.
Reforma koju mi predlazemo je bazirana na najboljim evropskim iskustvima i pravilima koja su za ulazak u EU neophodna. Kao i u drugim sferama, mi ne treba da izmisljamo toplu vodu, rjesenja za zdravstvo, socijalnu politiku, obrazovanje, penzijski sistem vec postoje samo ih treba usvojiti i dosljedno primjeniti.
p.k.
Ja sam vec iz vaseg prethodnog posta shvatio da vi govorite o tercijarnoj, specijalistickoj, zdravstvenoj zastiti.
Ljudi koji su radili ovu nasu politiku su odrzali i odrzace jos tribina sa gradjanima na kojima se ovaj prijedlog detaljno obrazlaze.
Ja nisam ekspert iz te oblasti i mada sam zaista licno vrlo zainteresiran za znacajne promjene u nasem zdravstvenom sistemu vjerovatno vam detalje te politike ne umijem objasniti tako dobro kao sto bi to ucinili strucnjaci koji su ih radili. (Ono sto vam mogu reci da su politiku radili domasci i strani strucnjaci za socijalno i zdravstveno osiguranje zajedno sa ljekarima koji rade u bolnicama - privatnim i javnim - i da je fokus bio na interesu gradjana, na dugorocno i odrzivo rjesenje i bez uticaja industrijskog lobija.
Jedna od namjera ove politike je da omoguci gradjanima da izaberu zdrastvenu instituciju koja je finansirana iz budzeta ili privatnu instituciju koja ima ugovor sa njihovim osiguranjem. Dakle da gradjanin iz Tarcina moze birati da li ce mu centar primarne zastite biti u Sarajevu ili Zenici, da li ce cekati 6 mjeseci kod najboljeg doktora ili ce otici kod dobrog doktora kod kojeg se ne ceka. TIme ce se, izmedju ostalog, zaustaviti dosadasnja praksa po kojoj narocito visoko specijalizirani ljekari radno mjesto u javnim institucijama koriste kao cekaonicu za svoje privatne ordinacije.
Mi takodje smatramo da bi gradjani trebali participirati u primarnoj dok bi sekundarna i tercijarna zastita bila "besplatna".
Nase zdravstvo rapidno propada. Bolnice su u gorem stanju nego prije rata, odnos prema pacijentu je odvratan, mito i korupcija se podrazumjevaju. Gradjani BiH oboljevaju, pate i umiru od mnogih bolesti cije je lijecenje rutinska stvar u svijetu.
Reforma koju mi predlazemo je bazirana na najboljim evropskim iskustvima i pravilima koja su za ulazak u EU neophodna. Kao i u drugim sferama, mi ne treba da izmisljamo toplu vodu, rjesenja za zdravstvo, socijalnu politiku, obrazovanje, penzijski sistem vec postoje samo ih treba usvojiti i dosljedno primjeniti.
p.k.
-
Banja Luka
#3702 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sa vecinom se slazem. Moj konkretan prijedlog: 1 KM po kutiji cigareta u fond za zdravstvenu zastitu. Mislim da je ovo stvarno fer prijedlog, jer je kod pusaca rizik oboljenja od velike vecine oboljenja drasticno povecan (bolesti kardiovaskularnog sistema, maligna oboljenja itd.) i mislim da nije pravedno da neko ko je nepusac i manje kosta drzavu placa jednako visoku cijenu za zdravstveno osiguranje kao pusac. Posto nije moguce pusace registrovati i naplatiti im vece osiguranje nego nepusacima, jedino realno rjesenje je naplata pri kupovini cigareta. Ako pretpostavimo da se u BiH dnevno proda milion kutija cigareta (ja licno mislim da je broj veci), docemo na godisnju cifru od 365 miliona, sto priznacete nije mala stvar.
Pozdrav!
Pozdrav!
-
ajdin.kahrovic
#3703 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ti si nepusac jel tako?Banja Luka wrote:Sa vecinom se slazem. Moj konkretan prijedlog: 1 KM po kutiji cigareta u fond za zdravstvenu zastitu. Mislim da je ovo stvarno fer prijedlog, jer je kod pusaca rizik oboljenja od velike vecine oboljenja drasticno povecan (bolesti kardiovaskularnog sistema, maligna oboljenja itd.) i mislim da nije pravedno da neko ko je nepusac i manje kosta drzavu placa jednako visoku cijenu za zdravstveno osiguranje kao pusac. Posto nije moguce pusace registrovati i naplatiti im vece osiguranje nego nepusacima, jedino realno rjesenje je naplata pri kupovini cigareta. Ako pretpostavimo da se u BiH dnevno proda milion kutija cigareta (ja licno mislim da je broj veci), docemo na godisnju cifru od 365 miliona, sto priznacete nije mala stvar.
Pozdrav!
Sve super, ali onda i 1 KM za malu porciju cevapa, i 1,5 KM za veliku (masnoca u krvi), 0,5 KM za coca-colu, 2 KM za alkoholna pica (oboljenja jetre), i 5 KM za obucu sa potpeticama (bolesti kicme i kostiju).
-
Banja Luka
#3704 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Jesam nepusac, moji roditelji su pusaci, sto znaci da bi moja porodica bila vise na gubitku nego dobitku takvim zakonom, ali to ne znaci da ne treba da kazem ono za sta mislim da je ispravno. Znam da ovo sto sam napisao ne bi dobilo podrsku u sirokim narodnim masama, ali nije me briga za podrsku, nego za kakav-takav napredak. Inace, kod nas su duvanski proizvodi daleko jeftiniji nego sto je to slucaj bilo gdje u Evropi (znam, standard ovo-ono, ali ni za to me nije briga).
Sto se tice porcija cevapa, u vecini zemalja EU (za koje ja mislim da nam samo mogu biti uzor, a ne mi njima), se uveliko razmislja da se uvede poseban porez za adipozne osobe, tako da...
Sto se tice porcija cevapa, u vecini zemalja EU (za koje ja mislim da nam samo mogu biti uzor, a ne mi njima), se uveliko razmislja da se uvede poseban porez za adipozne osobe, tako da...
-
halo_ba
#3705 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Dobro to, a sta cemo za alkohol, za visoke potpetice? Kako bi bilo da uvedemo porez na televizore, jer djeca koja sjede u kuci i gledaju TV lakse obolijevaju zbog nedostatka svjezeg zraka i slabe kondicije?Banja Luka wrote:Jesam nepusac, moji roditelji su pusaci, sto znaci da bi moja porodica bila vise na gubitku nego dobitku takvim zakonom, ali to ne znaci da ne treba da kazem ono za sta mislim da je ispravno. Znam da ovo sto sam napisao ne bi dobilo podrsku u sirokim narodnim masama, ali nije me briga za podrsku, nego za kakav-takav napredak. Inace, kod nas su duvanski proizvodi daleko jeftiniji nego sto je to slucaj bilo gdje u Evropi (znam, standard ovo-ono, ali ni za to me nije briga).
Kako bi bilo da isto uvedemo na kompjutere, iz istog razloga? Na gorivo, zbog zagadjenja okoline i da bi ljudi vise hodali?
A porez na stres? Porez na promiskuitet, zbog rizika od polnih bolesti? Kazne za ljude koji ne peru ruke prije jela?
Ili da odmah ustolicimo velikog brata, da bi se neki paranoici osjecali sigurnije?
-
halo_ba
#3706 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nisam upoznata sa zakonom o zdravstvenoj zastiti u BiH, ali stvarno mi nije jasno otkud te apsurdne odredbe i ko ih je uveo? Sto se tice ostalog, sve je to ok, ali ko ce to platiti?Pedja Kojovic wrote:halo ba
p.k.
- vox-populi
#3707 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Mislim da se malo ovdje karikira, bez potrebe. U slucaju BiH ne treba izmisljati toplu vodu. Postoji dovoljno zemalja od kojih se potrebni zakoni mogu doslovno prepisati. Ako nam je EU previse daleko, onda je tu Hrvatska. Ni tamo dosta toga nije idealno rijeseno, ali su svjetlosnu godinu ispred nas. Pa kad dodjemo na taj nivo, tu je Slovenija od koje se moze dalje prepisivati.halo_ba wrote: Dobro to, a sta cemo za alkohol, za visoke potpetice? Kako bi bilo da uvedemo porez na televizore, jer djeca koja sjede u kuci i gledaju TV lakse obolijevaju zbog nedostatka svjezeg zraka i slabe kondicije?
Kako bi bilo da isto uvedemo na kompjutere, iz istog razloga? Na gorivo, zbog zagadjenja okoline i da bi ljudi vise hodali?
A porez na stres? Porez na promiskuitet, zbog rizika od polnih bolesti? Kazne za ljude koji ne peru ruke prije jela?
Ili da odmah ustolicimo velikog brata, da bi se neki paranoici osjecali sigurnije?
-
Banja Luka
#3708 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne, imam bolji prijedlog: da prestanemo da kaznjavamo one koji voze u alkoholiziranom stanju ili one koji prebrzo voze?halo_ba wrote:Dobro to, a sta cemo za alkohol, za visoke potpetice? Kako bi bilo da uvedemo porez na televizore, jer djeca koja sjede u kuci i gledaju TV lakse obolijevaju zbog nedostatka svjezeg zraka i slabe kondicije?Banja Luka wrote:Jesam nepusac, moji roditelji su pusaci, sto znaci da bi moja porodica bila vise na gubitku nego dobitku takvim zakonom, ali to ne znaci da ne treba da kazem ono za sta mislim da je ispravno. Znam da ovo sto sam napisao ne bi dobilo podrsku u sirokim narodnim masama, ali nije me briga za podrsku, nego za kakav-takav napredak. Inace, kod nas su duvanski proizvodi daleko jeftiniji nego sto je to slucaj bilo gdje u Evropi (znam, standard ovo-ono, ali ni za to me nije briga).
-
ajdin.kahrovic
#3709 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Jasta, i inace su vlasnici macaka inteligentiji od vlasnika pasa.alternativni wrote:To za alkohol i potpetice je smjesno. To ne utice na tvoje zdravlje.
Medjutim, ja kao pasivni pusac mogu imati zdravstvenih problema.
Dim cigareta mijenja gene i kod pasivnih pušača
Stoga bih ja radije da se zabrani pusenje na javnim mjestima, mada nemam nista protiv da duplo poskupe i cigare i alkohol. Ljudi bi ih manje konzumirali, mozda i prestali, pa bi pare potrosili da djetetu kupe nove patike, loptu, cokoladu... Socijalna politika
http://www.vecernji.hr/regije/vlasnici- ... anak-92839
Toliko o ovakvim naucnim istrazivanjima.
A ako mislis da npr. alkohol ili nosenje visokih potpetica nije stetno, onda malo progooglaj.
Nikako ne stoji da to sto neko pusi znaci da ce vise koristiti zdravstvene usluge od onog ko ne pusi. Milion drugih faktora utjece na to i kada bi svaki bio oporezivan, mogli bi svi odmah platu svoju dati zdarvstvenom sektoru, na ime tih "poreza".
No, odosmo previse u off topic...
-
Banja Luka
#3710 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
??? I jos hiljadu upitnika na boldirano... To sto neko pusi ne znaci da ce vise koristiti ljekarske usluge od onog ko ne pusi? I ti porucujes nekome da progoogla?ajdin.kahrovic wrote:Jasta, i inace su vlasnici macaka inteligentiji od vlasnika pasa.alternativni wrote:To za alkohol i potpetice je smjesno. To ne utice na tvoje zdravlje.
Stoga bih ja radije da se zabrani pusenje na javnim mjestima, mada nemam nista protiv da duplo poskupe i cigare i alkohol. Ljudi bi ih manje konzumirali, mozda i prestali, pa bi pare potrosili da djetetu kupe nove patike, loptu, cokoladu... Socijalna politika
Toliko o ovakvim naucnim istrazivanjima.![]()
A ako mislis da npr. alkohol ili nosenje visokih potpetica nije stetno, onda malo progooglaj.
Nikako ne stoji da to sto neko pusi znaci da ce vise koristiti zdravstvene usluge od onog ko ne pusi. Milion drugih faktora utjece na to i kada bi svaki bio oporezivan, mogli bi svi odmah platu svoju dati zdarvstvenom sektoru, na ime tih "poreza".
- Ridjobrki
#3711 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Na nivou individue je ajdin u pravu a na nivou društva banja luka.Banja Luka wrote:??? I jos hiljadu upitnika na boldirano... To sto neko pusi ne znaci da ce vise koristiti ljekarske usluge od onog ko ne pusi? I ti porucujes nekome da progoogla?ajdin.kahrovic wrote:Jasta, i inace su vlasnici macaka inteligentiji od vlasnika pasa.alternativni wrote:To za alkohol i potpetice je smjesno. To ne utice na tvoje zdravlje.
-
Banja Luka
#3712 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Znam Ridjobrki, to mi je jasno, ali mi i diskutujemo o drustvu.
-
elmirelm
#3713 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ma vasa internacionala je u najmanj uruku tanka, imate nesto malo sa englezima, a sto se liberalne internacionale tice niste clan ni jedne organizacije,morate se ulizivati LDS-u da bi postaliPedja Kojovic wrote:dzeno123
Nasa stranka se nakon intenzivnih razgovora sa evropskim liberalima i zelenim
koji su trajali skoro godinu dana odlucila za clanstvo u liberalnoj internacionali.
p.k.
-
ajdin.kahrovic
#3714 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nekome prilijepiti porez na osnovu statistike je isto kao reci nekome ko ima psa da je glup (ili nekome ko nema ribice da je pederBanja Luka wrote:??? I jos hiljadu upitnika na boldirano... To sto neko pusi ne znaci da ce vise koristiti ljekarske usluge od onog ko ne pusi? I ti porucujes nekome da progoogla?ajdin.kahrovic wrote:Jasta, i inace su vlasnici macaka inteligentiji od vlasnika pasa.alternativni wrote:To za alkohol i potpetice je smjesno. To ne utice na tvoje zdravlje.
Statisticki, ljudi koji konzumiraju alkohol imaju cesce oboljenja jetre, statisticki, visoke potpetice uzrokuju bolesti kicme, ljudi koji jedu masnu hranu statisticki imaju vece sanse da obole od kardiovaskularnih bolesti itd itd.
To bi statisticki znacilo da neko ko jede fast food ce cesce koristiti zdravstvene usluge od onog ko se hrani zdravo i da onaj koji konzumira alkohol ce cesce koristiti zdravstvene usluge od onoga ko ne konzumira itd itd.
Prema tome, treba uvesti dodatni porez i na visoke potpetice, fast food, alkohol i i sl., koji ce ici za zdravstvo?
Last edited by ajdin.kahrovic on 22/08/2010 18:27, edited 1 time in total.
-
Banja Luka
#3715 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Statistika? Do tvog pretproslog posta sam stvarno mislio da diskutujem sa nekim ozbiljnim, a sad sam ubijedjen da diskutujem sa nekim ko nije upucen u materiju. Ako zelis da ti detaljnije objasnim na koji nacin cigarete dovode do (laicki receno) suzenja krvnih sudova,a samim tim i infarkta srcanog misica ili do promjene u genetskom kodu, a time i do malignih oboljenja, kao i do niza drugih oboljenja, javi se na p.p. Ovaj topic nije mjesto za takvu diskusiju, moji postovi su trebali da doprinesu poboljsanju zdravstvenog sistema u BiH.
-
ajdin.kahrovic
#3716 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
A onda ces mi morati pojasniti kako neko ko cijeli zivot pusi nije imao problema s tim, a ja znam bar 20tak pusaca koji su docekali duboku starost bez gore pomenutih problema.Banja Luka wrote:Statistika? Do tvog pretproslog posta sam stvarno mislio da diskutujem sa nekim ozbiljnim, a sad sam ubijedjen da diskutujem sa nekim ko nije upucen u materiju. Ako zelis da ti detaljnije objasnim na koji nacin cigarete dovode do (laicki receno) suzenja krvnih sudova,a samim tim i infarkta srcanog misica ili do promjene u genetskom kodu, a time i do malignih oboljenja, kao i do niza drugih oboljenja, javi se na p.p. Ovaj topic nije mjesto za takvu diskusiju, moji postovi su trebali da doprinesu poboljsanju zdravstvenog sistema u BiH.
Slazem se da trebamo prestati diskutovati ovdje o tome i ne namjeravam se vis eupustati u razgovor o tome, bar ne na ovoj temi.
Pozdrav
-
Pedja Kojovic
#3717 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Mi cemo se zalagati da se alkohol i cigarete oporezuju mnogo vise nego sada.
Razlozi su visestruki i protezu se od stetnosti po ljudsko zdravlje pa do oporezivanja luksuza.
Takodje cemo se zalagati i za sprovodjenje zakona o zabrani reklamiranja cigareta i alkohola i zabrani pusenja u javnim prostorijama.
S druge strane cemo se zalagati za stepenovanje ili ukidanje PDV-a na osnovne zivotne namirnice, lijekove, literaturu, itd.
p.k.
Razlozi su visestruki i protezu se od stetnosti po ljudsko zdravlje pa do oporezivanja luksuza.
Takodje cemo se zalagati i za sprovodjenje zakona o zabrani reklamiranja cigareta i alkohola i zabrani pusenja u javnim prostorijama.
S druge strane cemo se zalagati za stepenovanje ili ukidanje PDV-a na osnovne zivotne namirnice, lijekove, literaturu, itd.
p.k.
- Real Khan
#3718 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Banja Luka wrote:Statistika? Do tvog pretproslog posta sam stvarno mislio da diskutujem sa nekim ozbiljnim, a sad sam ubijedjen da diskutujem sa nekim ko nije upucen u materiju. Ako zelis da ti detaljnije objasnim na koji nacin cigarete dovode do (laicki receno) suzenja krvnih sudova,a samim tim i infarkta srcanog misica ili do promjene u genetskom kodu, a time i do malignih oboljenja, kao i do niza drugih oboljenja, javi se na p.p. Ovaj topic nije mjesto za takvu diskusiju, moji postovi su trebali da doprinesu poboljsanju zdravstvenog sistema u BiH.
Halo, Stručnjak za zdravstvene probleme (društva)
Naime, bila je riječ u prethodnom postu o opciji biranja ljekara specijaliste da te operira i sl. Jao, ko nam želi reforme provoditi...jadna nam majkaPedja Kojovic wrote:halo ba
I za kraj, slažem se ajdinom.kahrovićem za pušače...ako ćemo pući po ušima pušače zbog otvorenog rizika da će više trošiti para iz sehare za zdravstvo, onda treba pući jednako po ušima i ostale rizične "hobije" poput jagnjetine (holesterol, srčani problemi, dijabetes), ćevapa (holesterol, srčani problemi), alkohola (holesterol, ciroza jetre, giht, srčani problemi, NASILJE U PORODICI, itd.)...
Ova naoko bezazlena tema o zdravstvu otkriva koliko je neznanja i površnosti prisutno u Našoj stranci, i sve više potvrđuje moju raniju tezu kako je NS samo još jedna ubleha u nizu drugih, postojećih, već viđenih...
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#3719 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sta kaze BPS -Sefer Halilovic o zdravstvenoj zastiti,o porezu na visokotarifnu robu,luksuz i slicno.
Il' oni imaju samo jednu jedinu politicku strategiju i platformu "republika BiH"
Covjek koji pod lupom secira svaku rijec bilo koga iz NS,mrtav hladan glasa za stranku koja ,ja licno nikada nisam cuo,nije precizno izdefinisala svoje stavove po nizu pitanja,sem tog "republika BiH"
E moj ti...
Il' oni imaju samo jednu jedinu politicku strategiju i platformu "republika BiH"
Covjek koji pod lupom secira svaku rijec bilo koga iz NS,mrtav hladan glasa za stranku koja ,ja licno nikada nisam cuo,nije precizno izdefinisala svoje stavove po nizu pitanja,sem tog "republika BiH"
E moj ti...
-
Pedja Kojovic
#3720 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
real kahn
Tercijarna zdravstvena zastita nije to sto vi mislite.
To je subspecijalizirana, najsofisticiranija oblast zdravstva.
Najcesce se radi o vrlo slozenim i skupim operacijama i tretmanima koje izvode izuzetni/rijetki strucnjaci.
Ovo je citat sa stranice sarajevskog klinickog centra...
"Tercijarni nivo zdravstvene zaštite podrazumijeva najsloženija dijagnostička ispitivanja i liječenje pacijenata. Obavlja se putem kabineta subspecijalističkog nivoa, te hospitalnog dijela. Pripada mu hospitalni dio visokodiferencirane zdravstvene zaštite...
p.k.
Najcesce se radi o vrlo slozenim i skupim operacijama i tretmanima koje izvode izuzetni/rijetki strucnjaci.
"Tercijarni nivo zdravstvene zaštite podrazumijeva najsloženija dijagnostička ispitivanja i liječenje pacijenata. Obavlja se putem kabineta subspecijalističkog nivoa, te hospitalnog dijela. Pripada mu hospitalni dio visokodiferencirane zdravstvene zaštite...
p.k.
- piupiu
#3721 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja, hvala na odgovoru. To je jasno.Pedja Kojovic wrote:piupiu
Parlamentarce je moguce disciplinovati pravilnikom o radu i trasnparentnoscu informacija o radu svakog clana parlamenta.
Najhitniji i jedan od najtezih problema s kojima se nova vlast mora uhvatiti u kostac je reforma zakona o drzavnim sluzbenicima.
p.k.
- piupiu
#3722 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
BL, ako mogu da se ukljucim ovdje -- ukljucivanjem privatnog zdravstvenog osiguranja u sistem se smanjuje korupcija, odnosno, standardna praksa stavljanja love u kovertu se zapravo legalizuje na nacin koji 'ukrocuje korumpiranost', omogucuje otvaranje novih radnih mjesta u zdravstvu, omogucuje i ekonomski nejakom sloju drustva da pristupi privatnim zdravstvenim uslugama i u isto vrijeme rasterecuje dio drzavnog budzeta. Samim tim sto se broj institucija i radnih mjesta za mlade ljekare povecava, prakticno se povecava i mogucnost za njihovu prakticnu specijalizaciju.Banja Luka wrote:Pedja,
ja bih da se osvrnem na programsko oredjeljenje NS-a da svaki gradjanin ima pravo da bira ljekara. Prvo zelim da Vas pitam, zasto to? Ako Vas odgovor lezi u cinjenici da ce se tako svakom gradjaninu omoguciti da se lijeci kod najkvalitetnijih, tj. kod onih koji imaju bolju reputaciju, mislim da je takav nacin razmisljanja pogresan (kratkorocno gledano mozda i ispravan, ali dugorocno sigurno pogresan). Evo i zasto:Svako od nas tezi naravno da se lijeci kod najboljeg - prirodna i logicna pojava. Medjutim, ukoliko svako od nas bude tezio da bude, recimo operisan od strane vrhunskog strucnjaka i to mu bude zakosnki omoguceno, docemo u situaciju da mladi ljekari, koji tek treba da budu obuceni za komplikovanije hirurske zahvate, nikad nece dostici nivo svojih starijih kolega. Ovakvim zakonom bi svaka naredna generacija ljekara vise gubila na kvalitetu nego sto bi profitirala. Ja jesam za to, da svako dobije maksimalno moguc kvalitet lijecenja, ali sam i zato da svaki ljekar dobije maksimalno kvalitetnu edukaciju. Mislim da je potrebno pokusati pronaci najbolju mogucu kombinaciju ova dva puta.
Veliki pozdrav!
U zapadnom sistemu, svaka bolnica zapravo ima dio pacijenata koji se lijece o javnom i privatnom trosku, to su iste bolnice, sa istim ljekarima, istim sistemom lijecenja, ali se pacijentima omogucuje da, na primjer, imaju sobu za lijecenje samo za sebe, da izaberu doktora koji ce ih operisati jer im ga je neko preporucio, jer je to ljekar koji od pocetka vodi njihov slucaj, da ne moraju na operaciju o javnom trosku cekati 6 mjeseci, ako im je ona neophodna sada, i slicno ... Taj odabrani ljekar nije placen kovertom van sistema i ne zahtijeva od nekog obicnog covjeka da rodi 5000 maraka za operaciju (po sistemu tako to ide), nego mu omogucuje da placanjem osiguranja sebi moze priustiti takvu uslugu. Ljekar ce, usput, na tako zaradjen novac platiti i porez, koji sada ne placa.
-
Banja Luka
#3723 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sve je to tacno, ali se to ne odnosi na sve gradjane, nego na one koji mogu to sebi da priuste.
-
halo_ba
#3724 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Gluho bilo da zelim ovdje pametovati, ali stepen i oblik zdravstvene zastite direktno zavisi od privredne razvijenosti jedne drzave. Naravno, govorim o drzavama zapadne evrope tj. socijalne trzisne privrede.
U drzavi kao sto je BiH (ako se OVO moze smatrati drzavom) za pocetak bi trebalo suzbiti korupciju, prije svega drakonskim kaznama. Dalje, potrebno je ukinuti apsurdne odredbe na nivou kantona i entiteta i omoguciti lijecenje svih gradjana na teritoriji cijele drzave. Ljekare privatnike uvezati u sistem socijalnog osiguranja i uvesti pravilo "ista cijena za istu uslugu".
Evo primjer: ovdje gdje zivimo, kod mog hairlije su prije par mjeseci dijagnosticirali dobrocudni tumor na mozgu. U roku od hitno je primljen u bolnicu, obavljene su pretrage i operisao ga je sef klinike licno, jer su procijenili da njegov slucaj zahtjeva najboljeg hirurga. Napominjem, ne placamo nikakvo posebno osiguranje. Nije bio sam u sobi, ali koga to interesuje. Sest dana poslije operacije je izasao iz bolnice.
Kad stignemo na taj nivo (kad nam razvijenost privrede bude dozvoljavala tako nesto), onda naklapajte o kaznama za pusenje i visok holesterin. Ovako, to izgleda kao postavljanje srebrenog escajga u narodnoj kuhinji.
U drzavi kao sto je BiH (ako se OVO moze smatrati drzavom) za pocetak bi trebalo suzbiti korupciju, prije svega drakonskim kaznama. Dalje, potrebno je ukinuti apsurdne odredbe na nivou kantona i entiteta i omoguciti lijecenje svih gradjana na teritoriji cijele drzave. Ljekare privatnike uvezati u sistem socijalnog osiguranja i uvesti pravilo "ista cijena za istu uslugu".
Evo primjer: ovdje gdje zivimo, kod mog hairlije su prije par mjeseci dijagnosticirali dobrocudni tumor na mozgu. U roku od hitno je primljen u bolnicu, obavljene su pretrage i operisao ga je sef klinike licno, jer su procijenili da njegov slucaj zahtjeva najboljeg hirurga. Napominjem, ne placamo nikakvo posebno osiguranje. Nije bio sam u sobi, ali koga to interesuje. Sest dana poslije operacije je izasao iz bolnice.
Kad stignemo na taj nivo (kad nam razvijenost privrede bude dozvoljavala tako nesto), onda naklapajte o kaznama za pusenje i visok holesterin. Ovako, to izgleda kao postavljanje srebrenog escajga u narodnoj kuhinji.
- Real Khan
#3725 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja Kojovic wrote:real kahn
p.k.
Član 6.
Zdravstvena djelatnost obavlja se na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini.
Zdravstvena djelatnost na primarnoj razini obuhvaća: djelatnost opće medicine, školsku medicinu, higijensko-epidemiološku zaštitu, zubozdravstvenu zaštitu, hitnu medicinsku pomoć, medicinu rada, primarnu zaštitu žena i djece i ljekarničku djelatnost.
Zdravstvena djelatnost na sekundarnoj razini obuhvaća specijalističkokonzilijarnu zdravstvenu zaštitu i bolničku zdravstvenu zaštitu.
Zdravstvena djelatnost na tercijarnoj razini obuhvaća obavljanje najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz specijalističkih djelatnosti, znanstvenoistraživački rad i izvođenje nastave na fakultetima zdravstvenog usmjerenja.
Znanstvenoistraživački rad te dijelovi izvođenja nastave mogu se obavljati i u zdravstvenim ustanovama na primarnoj i sekundarnoj razini.