Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
vrtlar

#3701 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Ratarka wrote:vrtlaru aferim, jedva cekam slike tvojih zasada :)
cini mi se, ispravi me ako grijesim, da sam procitala negdje da si ti ovo poceo raditi kao osnovnu djelatnost?

Nazalost nije mi ovo osnovna djelatnost iako zarko zelim da mi bude.Nazalost ta mi se zelje nece ispuniti.
Ratarka

#3702 Re: Bášča

Post by Ratarka »

vrtlar wrote:
cini mi se, ispravi me ako grijesim, da sam procitala negdje da si ti ovo poceo raditi kao osnovnu djelatnost?

Nazalost nije mi ovo osnovna djelatnost iako zarko zelim da mi bude.Nazalost ta mi se zelje nece ispuniti
ja ti zelim da se ipak ispuni, od srca!
hrastov žižak

#3703 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Ratarka wrote:
hrastov žižak wrote:i ja sam danas prepikiro 50ak paradajzova, imam još jedno 30ak sutra. paprike istruhle, al nema veze, to se da nabavit rasada, ovih paradajzova nema u bih. grašak je bio pred nicanje, da hoće malo sunca da ga pogura.
imam ja paprike viska, hoces li?
hvala puno ali zaista nema potrebe jer ću to lako nabavit pred sadnju, a ionako mi paradajz zauzeo sav prostor na prozorima :D
vrtlar

#3704 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Ratarka wrote:
vrtlar wrote:

Nazalost nije mi ovo osnovna djelatnost iako zarko zelim da mi bude.Nazalost ta mi se zelje nece ispuniti
ja ti zelim da se ipak ispuni, od srca!

Ako si zlatna ribica onda ce se ispuniti
Ratarka

#3705 Re: Bášča

Post by Ratarka »

vrtlar wrote:
Ako si zlatna ribica onda ce se ispuniti
nikad se ne zna ;)
vrtlar

#3706 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Ratarka wrote:
vrtlar wrote:
Ratarka wrote:gledam opet onaj moj plan za plastenik, ipak ja mogu unutra da uguram 50 sadnica paradajza ako idem po mojoj metodi (kao oaza, na dvije jedna pritka) i nekih 40 sadnica paprike, samo ako zarotiram papriku i paradajz. tako ne moram da pocupam grasak, zao mi kad je vec procvjeto, njega cu po sencijevom savjetu samo proguscat, iza njega cu u junu po plodoredu staviti vec nesto (bizet rekla), a salatu cu kako kaze senci ipak onu foliju prerezat, tako da mogu prici i posadicu je gusce (imam ja jos iks presadnica ako se ove budu zeznule), pa ce mi ostati kao u planu razmak ka paprikama 50cm. sa druge strane ostaje spinat koji je svakako tamo vec udomacen od januara, sa njim bih mogla tu i tamo jos nesto, ali ne znam sta moze uz njega a ujedno u plastenik, citacu pa skontat. a umjesto svih ostalih "sarenih polja" cu da stavim zacine i kadife. onda mogu skroz vrtlareve savjete da ispostujem, ukljucujuci savjet za krastavicu, ali nazalost ne na sredini (imam vrata i te glupe letve) nago sa obje strane po par sadnica, moram da pogledam ponovo kako se slazu sa paradajzom i paprikom, ako se ne vole imace kadife za prve komsije. ima li sad nekog smisla ovo sto sam kao smislila?

One letve u sredini nisu problem pomaknes stazu lijevo ili desno da ih izbjegnes.A za 50 sadnica paradajza tesko jer ce biti zagusljivo a paradajz ne voli zagusenje onda je biljka sklona bolestima.Paradajz mozes bez ikakvih problema i vani staviti nema veze sto je vjetar.A ako je stalno veliki vjetar onda ga mozes posaditi kao oni ljudi koji zive uz obale mora gdje je stalno bura.Ovaj razmak medju paprikama je izmedju redova ili izmedju sadnica.Ja sam ti savjetovao u dnu plastenika da posijes krastavice i nece ti smetati.Kao sto ti je senci rekao grasak moras malo vise gusto saditi na svakih 3cm po jedan grasak.I kad se grasak stavi na vrijeme u februaru i pokrije se najlonom bice zreo krajem maja a tad se na njegovo mjesto moze staviti paradajz.Jer mahune su nabolja predkultura za paradajz.
dobro, samnjicu dozivljaj sa paradajzom unutra, nisam bas luda od zelje da ga pobijem zagusljivoscu, smijem 30?
razmak si mi rekao medju redovima 50cm (ne znam vise gdje si mi to napisao) pa sam se toga drzala, po dvije sadnice na jednu pritku sa razmakom izmedju sadnica 10 te dvije a naredna 40 cm, medju redovima generalno 50cm. grasak cu u subotu proguscat, necu ga cupat, pa cu iza njega onda tu da stavim paradajz za jesenju pricu, ovo vani mogu dogodine, sad nije novo frezanje jos zavrseno tako da vani nista jos ne mogu :(
krastavice cu isto uraditi kako si rekao, jedino sa "rupom" gdje su vrata (nemam bocno provjetravanje, samo vrata na obje strane). slikacu kako sta uradim pa vi svi zagalamite ako vidite da sam sta zeznula :)

Razmak medju redovima za paradajz u plasteniku bi trebao biti oko 90cm.Nisi dobro procitala.A za ostalo je u redu ma polako nadoces ti svake godine bolje i bolje i zapisuj sve sto radis.Ako si napravila gresku znaces gdje.I zapisuj dok ne postanes profesionalac a kako si nastavila eto tebe u profesionalce iduce godine.
vrtlar

#3707 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Senći wrote:

Vrtlar svaka čast ovo su zaista velike količine, kako sve stigneš posaditi i šta radiš sa viška nije valjda da sve potrošite?

Ovo sam ove godine povecao ali inace sadim pola od ovoga svake godine.Pravim ajvar,djuvec zamrznem paprike paradajz.motam paradajz u novine i tako a ovo je fakticki za 4 porodice.A volim rad u basti tako i da stignem sve i nij etesko jedan dan i sve presadjeno a da se ne umori covjek.
Ratarka

#3708 Re: Bášča

Post by Ratarka »

vrtlar wrote:
Razmak medju redovima za paradajz u plasteniku bi trebao biti oko 90cm.Nisi dobro procitala.A za ostalo je u redu ma polako nadoces ti svake godine bolje i bolje i zapisuj sve sto radis.Ako si napravila gresku znaces gdje.I zapisuj dok ne postanes profesionalac a kako si nastavila eto tebe u profesionalce iduce godine.
dobro sam ja procitala i zapamtila, jedan red paradajza ide sa jedne strane letvi, a drugi ide sa suprotne strane letvi (u odnosu na plan rotiram poaradajz i papriku), tako da cu dobiti vise od 90 cm medju paradajzom, a paprika idu dva reda ukupno, ali po dvije na jednu pritku, kao i paradajz. a ovo sto kazes za mene za iducu godinu - iz tvojih usta u bozje usi :)
Ratarka

#3709 Re: Bášča

Post by Ratarka »

hrastov žižak wrote:
Ratarka wrote:
hrastov žižak wrote:i ja sam danas prepikiro 50ak paradajzova, imam još jedno 30ak sutra. paprike istruhle, al nema veze, to se da nabavit rasada, ovih paradajzova nema u bih. grašak je bio pred nicanje, da hoće malo sunca da ga pogura.
imam ja paprike viska, hoces li?
hvala puno ali zaista nema potrebe jer ću to lako nabavit pred sadnju, a ionako mi paradajz zauzeo sav prostor na prozorima :D
ako ces ih uzeti ja cu ih odgojiti do kraja, kao sadnice, zao mi da bacim a nece niko :(
vrtlar

#3710 Re: Bášča

Post by vrtlar »

vrtlar wrote:
Ratarka wrote:
Ratarka wrote:vrtlar, evo redom:
plastenik je 5sirine i 6 duzine, razmak bih voljela takav da svemu mogu prici, a posto sada mogu da racunam na to da cu povaditi sto imam trenutno kad budu gotovi novi rasadi, onda mogu pratiti tvoje upute
posijala sam, prepisacu jer samo neke znam kako izgledaju i u prirodi, vecinu nemam pojma, (dio je poceo da nice, dio ne)
paradajz: vol.srce, coct.supersweet i juce jabucar
paprike: soroksari, kalifornijsko cudo, feferon zuti
patlidzan jajcevec
salata: majska kraljica i leda
u kesicama imam jos slonovo uho i somborku, nisam to posijala jos
i imam jos cca 20 kesica raznih, od graska mislim 3 vrste, buranije, graha, niskog, visokog, mrkvi, persuna, tikvica, krastavica, bamnje, prokulica, zacinskih trava....da u najmanju ruku sijem dva tri dunuma :)

vrtlar, napisala sam, evo ga ponovo, a do sada sam posijala i sve preostale paprike koje sam kupila i paradajza jos par vrsta, muku mucim sa svjetlom izmedju ostalog...

kos nista nije dovoljno dobro/jako za plastenik, dosta toga se i susi zbog svjetla/grijanja u stanu, ali i dalje nemam pojma kako da rasporedim biljke u plastenik da im bude adekvatno zahtjevima.

hvala!

Pozdrav ratarkice :mrgreen: :D ti bas vrijedna bastovanka ali bolje bi bilo da si manje vrijedna.Po mom misljenju si pozurila sa svim posijanim ali eto.I kao sto rece safran svrbili je prsti svake godine u februaru pa imala propblema i sad je ne svrbe prije marta a tad je idealno za sjetvu.Moje misljenje je da si mogla u plasteniku napraviti toplu lijehu i na nju napraviti mini plastenik i posijati sve sto mislis sijati.Imala bi i svjetlost i toplotu a biljke se ne bi izduzile ali na greskama se covjek uci.
A za plastenik ne znam sta ces saditi u njemu ali kroz sredinu plastenika ces imati stazu koja bi trebala biti 50cm.Razmak medju redovima za paradajz u plasteniku bi trebao biti 90cm a medju biljkama najmanje 50cm.Ako stavis dva reda paradajza sa jedne strane izmedju paradajza mozes staviti salatu.paradajz ne voli puno azot a salata ce uzeti azot i tako ce se dopunjavati.Ako ti nije tesko napisi sta ces sijati u plasteniku i pokusacu ti napraviti raspored.I pazi u plastenik ne mozes stavljati i ljute i slatke paprike.Ljute paprike su ajce i na kraju sve ce biti ljute.

Evo prijateljice gdje sam napisao razmak izmedju redova paradajza 90cm
hrastov žižak

#3711 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Ratarka wrote:
hrastov žižak wrote:
Ratarka wrote: imam ja paprike viska, hoces li?
ako ces ih uzeti ja cu ih odgojiti do kraja, kao sadnice, zao mi da bacim a nece niko :(
pa može, vidim nije ti mrsko. koja sorta i koliko komada. sarajevo? i hvala još jednom.
Ratarka

#3712 Re: Bášča

Post by Ratarka »

ma ti si pravi drug, objasnila sam da sam ja sve tvoje savjete (i muminove i sencijeve i safranke i bizet, a kerima mi dodje ko ja, onako neozbiljna :D), pokusala u novom planu ispostovati, vidim da ja moram ponovo jedan exel da slozim, da me korigujete dok nisam skroooooz zabrljala :)
Ratarka

#3713 Re: Bášča

Post by Ratarka »

hrastov žižak wrote: pa može, vidim nije ti mrsko. koja sorta i koliko komada. sarajevo? i hvala još jednom.
a sto ce mi bit' mrsko :) imam somborke malo more, bice odgojenih koliko kazes. kal. cudo imam oko 30, slonovo uho jos ne znam, ali ce biti 10 barem, ona mala zuta za kiselit imam sad vec 15 viska...ama imam ko u radnji izbor, samo kazes sta zelis da ostavim i dobijes krajem aprila :)
Ratarka

#3714 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Ratarka wrote:
hrastov žižak wrote: pa može, vidim nije ti mrsko. koja sorta i koliko komada. sarajevo? i hvala još jednom.
a sto ce mi bit' mrsko :) imam somborke malo more, bice odgojenih koliko kazes. kal. cudo imam oko 30, slonovo uho jos ne znam, ali ce biti 10 barem, ona mala zuta za kiselit imam sad vec 15 viska...ama imam ko u radnji izbor, samo kazes sta zelis da ostavim i dobijes krajem aprila :)
i da, imam i po jedan feferoncic, bilo ih je vise ali sam ih vec podjelila
i imam ekstaze viska ali ona je samo za plastenik. imam i kurt.kapiju oko 10 komada....koliko tebi ukupno sadnica treba i sta preferiras?
zijad_e

#3715 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Evo nešto i od mene:
Image
Image
Image

Kod mene ima nekoliko vrsta paradajza, 2 vrste paprika, i 2 vrste krastavica..A jos sam koristio kupku, osim jednog stiropola koji vidno zaostaje iako sam platio sjeme paradajza preko 10 KM.
Ratarka

#3716 Re: Bášča

Post by Ratarka »

zijad_e wrote:Evo nešto i od mene:
Image
Image
Image

Kod mene ima nekoliko vrsta paradajza, 2 vrste paprika, i 2 vrste krastavica..A jos sam koristio kupku, osim jednog stiropola koji vidno zaostaje iako sam platio sjeme paradajza preko 10 KM.
lijepo, lijepo :)
CvjetnaOaza

#3717 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Bravo, još jedan baštovan na veliko.
Evo konkurencije Senćiju i Vrtlaru, mislim po broju sadnica.
Ratarka

#3718 Re: Bášča

Post by Ratarka »

CvjetnaOaza wrote:Bravo, još jedan baštovan na veliko.
Evo konkurencije Senćiju i Vrtlaru, mislim po broju sadnica.
ma pusti ih, sve (sem vrtlara i sencija) , mada i nako iks godina iskustva posiju ko ja na prvu po iks svega, se svede na 30 sadnica, prelistaj temu poa ces vidjet :D
ne dam se ja tek tako zbunit' oazice mila :)
Ratarka

#3719 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Ratarka wrote:
zijad_e wrote:Evo nešto i od mene:
Image
Image
Image

lijepo, lijepo :)
neuko bih rekla - okreni ove nikle ka prozoru, a ove sto tek nicu vrati na njihova mjesta (zarotiraj), ovi niknuti ce se izvit' ko cure u proljece....
Mu'min

#3720 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ratarka wrote:ma pusti ih, sve (sem vrtlara i sencija) , mada i nako iks godina iskustva posiju ko ja na prvu po iks svega, se svede na 30 sadnica, prelistaj temu poa ces vidjet :D
Opa ovdje se i vrijeđamo. :)
Ili si ti samo zaboravila na moje 100+100+... :)
kerima1

#3721 Re: Bášča

Post by kerima1 »

vrtlar wrote:Da i ja dam svoj raport o basti danas posijao.
Oko 1000 paprika
oko 500 paradajza
oko 200 patlidjana
Naravno sve je proslo kroz ljekovite kupke i uklijana sva sjemena.Sa tim da sam patlidjan protrljao sa sitnim pijeskom prije kupki.
Sutra ide luk oko 5 kg luk kupujem od jednog seljaka pa uvijek stavi vise od onoga sto kupujem. Krompir i persun, mrkva, spinat i druge stvari.Poslije ide krastavice oko 100kom i tamo negdje u junu idu kornisoni oko 200kom.Ovo je za ovaj mjesec a poslije ide presadjivanje
Vrtlar juce je bio 1 april da znas :P
Oticon

#3722 Re: Bášča

Post by Oticon »

Oko 1000 paprika
oko 500 paradajza
oko 200 patlidjana
Aferim!
Ratarka

#3723 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:
Ratarka wrote:ma pusti ih, sve (sem vrtlara i sencija) , mada i nako iks godina iskustva posiju ko ja na prvu po iks svega, se svede na 30 sadnica, prelistaj temu poa ces vidjet :D
Opa ovdje se i vrijeđamo. :)
Ili si ti samo zaboravila na moje 100+100+... :)
ni slucajno! ti i svakako sorta za sebe :D
Ratarka

#3724 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Oticon wrote:
Oko 1000 paprika
oko 500 paradajza
oko 200 patlidjana
Aferim!
a ja oti pomislih "i ona" pa padoh u dubioznu depresiju, sa sve suzama..... (dje su nestali svi smajliji)
flag

#3725 Re: Bášča

Post by flag »

Oko 1000 paprika
oko 500 paradajza
oko 200 patlidjana
Naravno sve je proslo kroz ljekovite kupke i uklijana sva sjemena.Sa tim da sam patlidjan protrljao sa sitnim pijeskom prije kupki.
Sutra ide luk oko 5 kg luk kupujem od jednog seljaka pa uvijek stavi vise od onoga sto kupujem. Krompir i persun, mrkva, spinat i druge stvari.Poslije ide krastavice oko 100kom i tamo negdje u junu idu kornisoni oko 200kom.Ovo je za ovaj mjesec a poslije ide presadjivanje
A gdje ti je na ovom spisku cvijeće? Hajde ti fino priznaj koliko si pelcera posadio???
Ma da samo znate kakav je ovo cvje.. vrtlar!Image Image
Post Reply