Auto salon Kramar - vasa iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
amar1994

#3701 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by amar1994 »

:D :D

pa gdje nadje x6 za poredjenje , 2gi poredu najruzniji bmw :zoka:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#3702 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Velkoski »

Kako kome :oops: :mrgreen:
gidra

#3703 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by gidra »

jel' iko radio od forumaša zamjenu staro za novo + keš doplata kod Kramara da napiše svoja iskustva?
Travnički Noćni Šetač

#3704 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Travnički Noćni Šetač »

HAVANA wrote:... Kakav bmw i kurac.
Poštovani kolega usudio bih se istaknuti ovu izuzetnu opservaciju čisto da ne prođe nezapaženo... :thumbup:
Travnički Noćni Šetač

#3705 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Travnički Noćni Šetač »

gidra wrote:jel' iko radio od forumaša zamjenu staro za novo + keš doplata kod Kramara da napiše svoja iskustva?
Jesam ja pokušao... nije realizovano jer je auto otišlo drugome prije konačne realizacije... ako šta znači ja sam nakon pregleda dobio dosta fer ponudu procjene starog vozila...
condy

#3706 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

gidra wrote:jel' iko radio od forumaša zamjenu staro za novo + keš doplata kod Kramara da napiše svoja iskustva?
Nisam radio kod njih, ali znam kako ide imam poznanika koji su radili.

Moj ti je savjet sledeći. Odeš do njih, procjenit ćeti auto za nekih 15-30 minuta. Malo ćete držati u neizvjesnoti, taktika. Probaće vozilo sa tobom, pitat ćete o vozilu, opremi, stanju, kilometraži, načinu servisiranja. Procjenu rade njihovi radnici koji prodaju vozila. Ti trebaš da imaš cijenu u glavi, da vidiš koliko se kreće cijena za tvoje vozilo, i da na osnovu toga vidiš da li ti se isplati. Njihova procjena i ponuda nije loša, bolja je od salona novih vozila, ali uvijek će ga procijeniti nešto manje od tržišne cijene jer i na njemu love zaradu njihovi prodavci. Na kraju ti trebaš da odlučiš ovisno o njihovoj ponudi i svojim obaveza, da li ćeš tako ići zamjena + keš ili ga sam prodavati. I jedno i drugo ima svoje prednosti. Koliko sam upućen, njihovi prodavci kupuju ta vozila ( i dalje prodaju tvoje vozilo kao svoje ), taj iznos za koji si prodao svoje vozilo, oni radnici Kramara plaćaju Kramaru i Kramar za taj iznos umanjuje tebi cijenu vozila koje si ti odabrao.
Seyfo

#3707 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Seyfo »

To su imeni radnici Kramara objasnili ali mi to baš nije logično. To znači da radnici Kramara imaju slobodnih sredstava prilično i da su voljni preuzimati rizik prodaje.
Haris.ba

#3708 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Haris.ba »

Seyfo wrote:To su imeni radnici Kramara objasnili ali mi to baš nije logično. To znači da radnici Kramara imaju slobodnih sredstava prilično i da su voljni preuzimati rizik prodaje.
Pranje para?
530i

#3709 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by 530i »

Haris.ba wrote:
Seyfo wrote:To su imeni radnici Kramara objasnili ali mi to baš nije logično. To znači da radnici Kramara imaju slobodnih sredstava prilično i da su voljni preuzimati rizik prodaje.
Pranje para?
Ma nemoguće :oops:
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#3710 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by liaar »

530i wrote:
Haris.ba wrote:
Pranje para?
Ma nemoguće :oops:
Kramar da krši zakone ? Ma daaaaaaaaaaaaaj
condy

#3711 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

Radnik procjeni auto 10 hiljada, proda ga za 11 hiljada, sebi ostavi dobit od 1 hiljade, Kramaru isplati 10 hiljada, i sta je tu pranje novca ???
530i

#3712 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by 530i »

Kad pere auto pokvasi novčanik pa opere pare, u tome je štos.
condy

#3713 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

Stos je namjerno i iz nekog licnog interesa lazno optuzivati druge za kriminal i lopovluk.
530i

#3714 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by 530i »

Štos je da se ti praviš budala. Otkup staro za novo je kad prodaš firmi na ime firme...ne nekom Franji ili Josipu u privatnoj režiji. :-)
condy

#3715 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

Stos je u tome da otkup moze vrsiti i firma i privatno lice i da nije pranje novca ni jedno ni drugo.

A oni koji vjeruju slijepo forumskim pricama, carsijskim pricama, prave se pametni.
Me_again

#3716 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Me_again »

condy wrote:Stos je u tome da otkup moze vrsiti i firma i privatno lice i da nije pranje novca ni jedno ni drugo.

A oni koji vjeruju slijepo forumskim pricama, carsijskim pricama, prave se pametni.
Hajde ba Condy, 90% foruma vjeruje da se pare peru u ves masini.
Kakvih sam se gluposti ovdje nacitao majko mila ....
Haris.ba

#3717 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Haris.ba »

condy wrote:Radnik procjeni auto 10 hiljada, proda ga za 11 hiljada, sebi ostavi dobit od 1 hiljade, Kramaru isplati 10 hiljada, i sta je tu pranje novca ???
Ma ovo je samo teoretisanje, i piskaranje po forumu. :D
Maštamo, i izmišljamo jer nam je dosadno.

Gdje to radnici imaju toliku likvidnost? Koliko to auta moraju prodati mjesečno u ličnoj režiji? 10, 20, 30? Da je dva auta, to može biti 20 milja mjesečno likvidnosti. A šta ako je 10 auta mjesečno? Pa svaki radnik bi trebao imati svoj plac.
I onda se otvara pitanje zašto bi neka firma to radila? izbijala sebi profit i prepuštala ga radnicima? To otvara prostor za sumnju šta stoji iza toga.

Znači, radnik daje kupcu koji dođe da kupi auto odmah novac (ne daje mu novac na ruke?). Novac ulazi u firmu odmah, i ona ne mora da čeka da dođe do prodaje auta koji se "daje u račun". Kupac odmah dobija auto od firme doplaćujući razliku. Sve odlično. Samo ostaje pitanje odakle nekom radniku firme tolike pare. I na tom koraku se najlakše može ubaciti novac. Jer u knjigama stoji da je kupac došao i kupio auto za keš. Nigdje ne piše da su radnici firme otkupili auto.
Last edited by Haris.ba on 30/05/2018 00:47, edited 1 time in total.
condy

#3718 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

Me_again wrote:
condy wrote:Stos je u tome da otkup moze vrsiti i firma i privatno lice i da nije pranje novca ni jedno ni drugo.

Hajde ba Condy, 90% foruma vjeruje da se pare peru u ves masini.
Kakvih sam se gluposti ovdje nacitao majko mila ....
Otkup vozila je pogodnost jer se lakse na taj nacin proda vozilo u toj kombinaciji. Kad si prodavao svoje vozilo koliko te ljudi pitalo mozeli zamjena + keš ? Sad da se bavis tim biznisom i da te svaki treci kupac to pita, i da ti to konkurencija radi, pa i ti bi najvjerovatnije to poceo raditi jer je to poslovna strategija koju moras imati kao mogucnost...ali kakvi to, bilo bi peres novac!

Ne iskljucujem ni suprotno ali i ne tvrdim.
condy

#3719 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

Haris.ba wrote:
condy wrote:Radnik procjeni auto 10 hiljada, proda ga za 11 hiljada, sebi ostavi dobit od 1 hiljade, Kramaru isplati 10 hiljada, i sta je tu pranje novca ???
Ma ovo je samo teoretisanje, i piskaranje po forumu. :D
Maštamo, i izmišljamo jer nam je dosadno.

Gdje to radnici imaju toliku likvidnost? Koliko to auta moraju prodati mjesečno u ličnoj režiji? 10, 20, 30? Da je dva auta, to može biti 20 milja mjesečno likvidnosti. A šta ako je 10 auta mjesečno? Pa svaki radnik bi trebao imati svoj plac.
I onda se otvara pitanje zašto bi neka firma to radila? izbijala sebi profit i prepuštala ga radnicima? To otvara prostor za sumnju šta stoji iza toga.

Znači, radnik daje kupcu koji dođe da kupi auto odmah novac (ne daje mu novac na ruke?). Novac ulazi u firmu odmah, i ona ne mora da čeka da dođe do prodaje auta koji se "daje u račun". Kupac odmah dobija auto od firme doplaćujući razliku. Sve odlično. Samo ostaje pitanje odakle nekom radniku firme tolike pare. I na tom koraku se najlakše može ubaciti novac. Jer u knjigama stoji da je kupac došao i kupio auto za keš. Nigdje ne piše da su radnici firme otkupili auto.
Ne daje radnik kupcu novac. To se sve regulise ugovorom. Otkup vozila i kupovina novog se ne moze vrsiti bez ugovora izmedju te tri strane. Kako ces prodati vozilo koji si otkupio na " slijepo " ?

U tome je stos. Radnik isplacuje Kramara kad proda vozilo. Odnosno preuzima na sebe rizik prodaje kao i Kramar kad dovuce auto iz vana. Ako ga proda zaradit ce ili ne, tako i sa radnikom. Ako ne proda ostaje u obavezi prema firmi. Poslovni rizk.
Haris.ba

#3720 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Haris.ba »

condy wrote:Ne daje radnik kupcu novac. To se sve regulise ugovorom. Otkup vozila i kupovina novog se ne moze vrsiti bez ugovora izmedju te tri strane. Kako ces prodati vozilo koji si otkupio na " slijepo " ?

U tome je stos. Radnik isplacuje Kramara kad proda vozilo. Odnosno preuzima na sebe rizik prodaje kao i Kramar kad dovuce auto iz vana. Ako ga proda zaradit ce ili ne, tako i sa radnikom.
Stvar je što u ovome odnosu ne treba uopće biti treća strana. A objasnio sam zašto. Nije tu uopće pitanje preuzima li se nekakav rizik. To je nebitno kada su u pitanju ariel operacije.

Pa na kraju je i nebitno što postoji određeni vremenski period dok ne dođe do sravnavanja računa između radnika i firme.

Kažem. Veoma zanimljiva situacija. A da ne spominjem da kada se hoće tjerati mak na konac - ne može fizička osoba se baviti time u tolikom obliku. Mislim, može kod nas. Ali, je u prekršaju.
condy

#3721 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

Haris.ba wrote:
condy wrote:Ne daje radnik kupcu novac. To se sve regulise ugovorom. Otkup vozila i kupovina novog se ne moze vrsiti bez ugovora izmedju te tri strane. Kako ces prodati vozilo koji si otkupio na " slijepo " ?

U tome je stos. Radnik isplacuje Kramara kad proda vozilo. Odnosno preuzima na sebe rizik prodaje kao i Kramar kad dovuce auto iz vana. Ako ga proda zaradit ce ili ne, tako i sa radnikom.
Stvar je što u ovome odnosu ne treba uopće biti treća strana. A objasnio sam zašto. Nije tu uopće pitanje preuzima li se nekakav rizik. To je nebitno kada su u pitanju ariel operacije.

Pa na kraju je i nebitno što postoji određeni vremenski period dok ne dođe do sravnavanja računa između radnika i firme.

Kažem. Veoma zanimljiva situacija. A da ne spominjem da kada se hoće tjerati mak na konac - ne može fizička osoba se baviti time u tolikom obliku. Mislim, može kod nas. Ali, je u prekršaju.
Hajd ovako nek je tacno to sto ti pises.

Radnik otkupi vozilo od 10 hiljada.

Kramar da radniku 10 hiljada da opere novac i ubaci ga u legalni tok.

Kupac kupuje vozilo od 30 hiljada, manje ovih 10 hiljada, placa ga Kramaru 20 hiljada. Odnosno, Kramaru na racun leglo ukupno 30 hiljada ; 20 hiljada od kupca i 10 ovih opranih.

Sad te pitam, gdje je tu interes Kramara da bude donji za 10 hiljada ? I to ponozi sa ogromnim brojem takvih prodaja....

Dobro sracunaj :-D
Haris.ba

#3722 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Haris.ba »

Uopće ne postoji razlog da radnik išta radi u ovoj operaciji. I to je ono što otvara sumnju. Jer sve je uređeno. Pa čak i u ovoj državi. Ne može radnik malo biti radnik, malo biti prodavač - akviziter, malo raditi istu djelatnost poslodavca samostalno. Barem ne bi trebalo.

Kad se govori o ariel operacijama, taj novac ne kreće sa računa firme. Već se radi o kešu. I smisao je da taj keš legne na račun.

Kupac dođe kupiti auto i daje auto "u račun". Radnik otkupljuje auto - znači neke pare kolaju, ne može tek tako fiktivno sklapati ugovore pa čak i sa odgođenim plaćanjem (sumnjam da auto ne promjeni vlasnika sa kupca na radnika dok se ne proda, jer onda se gubi pravo na popust na osiguranje na novom autu, i to kupcu ne odgovara). I sad je pitanje odakle te pare kojima se poklopi kupovina novoga auta. To je taj korak koji je meni najsumnjiviji.
bude

#3723 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by bude »

Problem je sto bi trebalo platiti drzavi pdv na razliku u cijeni, a to modernim biznismenima ne odgovara.
condy

#3724 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

@ haris
Sad već ponavljaš jedno te isto. Pa ću i ja tebi ponoviti. Ja ti tvoju sumnju konkretiziram klasičnim matematičkim primjerom zasnovanom na tvojoj priči, i pokazujem da ona nema nikakve praktične logike. Uz to, pričaš o nečemu što nema veze sa pranjem novca. Prekršaj radnika je jedno, pranje novca njegove firme, je drugo nešto.

Moja priča kako ide otkup je logična. Pogotovo jer Kramar prodaje isključivo vozila iz uvoza, a ne " domaća " vozila, u pravilu loše i sumnjive servisne historije, zbog čega ne želi da mješa jabuke i kruške, već to prepušta radnicima i na taj način drži do svog imidža i poslovne politike da neka vozila većinom starija loše održavana ne prodaje.

Mislim, već ako si nešto pitan onda odgovori, da li mu se isplati prati novac kako tvrdite i gubiti isto toliko koliko je oprao novca u cijeni novog vozila ???

Matematički primjer zasnovan na vašoj priči otklanja svaku sumnju da ima nešto nelegalno.

:run:
Haris.ba

#3725 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Haris.ba »

1. Neka firma prodaje Kupcu auto vrijedno 30.000.

2. Kupac prodaje (daje u račun) auto radniku te Neke firme za 10.000KM. Te dodaje svojih 20.000 i ukupno 30.000 uplaćuje Nekoj firmi. TIh 10.000 koje radnik daje Kupcu ne dolazi sa računa firme. Gdje to fale pare?

Da li uopće znaš šta je pranje novca?
Locked