Avio kompanije all about
- drndalo
#3702 Re: Avio kompanije all about
Eh, da bogdo Air Bosnia radi barem kao kosarkaska reprezentacija, u najslabijoj cetvrtini, najslabije utakmice...
Vise lici na reprezentaciju, Vatikana u kosarci... Na zalost...
Vise lici na reprezentaciju, Vatikana u kosarci... Na zalost...
-
jefferson
#3703 Re: Avio kompanije all about
Mogu oni otvoriti liniju sa NYC ali dzaba kada nema CODE SHARING UGOVORA!Franjo Kluz wrote:Jel neko razmisljao o Budimpesti ? Ja sam misljenja da je to da se moglo trebalo odmah nastaviti da nema diskontinuiteta u letenju. To je bila prava linija, i turistika i tranzitiranje, doduse sada nema Maleva i njihovih letova.smolsvoje wrote:Svaka cast da si prepoznao gresku jer se tog Beograda ne bih nikada sjetio.
Evo sanse da se otvori jos neka linija kako kaze Njofra. Ma ja , to je bio tandem , ovo sam skontao Franjo Kluz i Rudi Cajavec, pioniri na Potezu 25 (ako se ne varam)
Mislim da ima prostora za destinacije na kojima nema konkurencije kao sto lete Cirih i Kopenhagen. Ne znam sta bi bilo dobro.
Prag su probali pa nije islo iako sada nema niko iz ex-Yu da tamo leti pa... ma zaboravi.
Frankfurt ponovo ali je 2.5 sata na ATR-u ?!?
Bec ponovo ali je tu Austria x2 daily (-2puta u zimu)
Amsterdam - predaleko (isto ko i Kopenhagen ali u KPH vise lete)
Rim - to bi moglo biti dobro jer su slabe veze. Jedino do Splita ili Dubrovnika pa autom ili busom u Sarajevo.
Samo nisam skontao ovo sa butikom , sta je to ???
Isto tako Pristina i Skoplje. Jako je tesko doci do tamo a statistike pokazuju da se od tamo jako puno leti. Mislim da je Pristina oko 1.5 miliona putnika dok se i Skoplje priblizilo na 800.000 (Ja ne znam da li ovo znaju odgovorni na aerodromu Sarajevo) Pogotovo sto Skoplje jos uvijek nema svoje kompanije iako je WIZZ tamo bazu napravio.
Sto se tice Beca,Austrian je u krizi (velikoj) iako ne daju da se to vidi na letovima za Sarajevo. Uzimaju lopatom (mala im je lopata Sirotanovicka) Ja sam par puta isao u Bec sa BH AIR i nije bilo lose. Ja inace uvijek nosim hrane od kuce pa me usluga na avionu ne zabrinjava, samo nek je jeftinije. Medjutim meni nisu 100% dani odgovarali. Pa mora se znati da je uvijek petak popodne i nedjelja popodne najoptimalnije za nase ljude i putnike, a cini mi se da nedjeljom ili petkom nije bilo leta nikako, nego ponedjeljak ujutro.
Mozda bi Minhen bio dobar ali u kontravremenima sa Lufthansom. Ali opet se slazem sa prethodnicima da je najbolje ici tamo gdje nema konkurencije a ima potencijala.
I da ne zaboravim , Mostar - Medjugorje, ko temo ne leti - radi protiv interesa ove drzave !!!
Hajde raja ukljucite se da cujemo i vas vezano za ovo.
-
Target2010
#3704 Re: Avio kompanije all about
... da li mi ovo neko moze objasniti...
ja stvarno znam da ima dosta nebuloznih ruta u svijetu avijacije... da neke avio kompanije prodaju karte iz tacke A do tacke B, preko tacke X koja nije bas na putu... npr. Let Madrid-NYC preko FRA sa Lufthansom (sto je veoma cesto i u mnogim slucajevima najjeftinija ruta iz Madrida) ... ili pak Jeddah-Muscat-London sa Oman Air (takodje cesto koristena i u mnogim slucajevima najjeftinija opcija).. znaci letovi idu prvo u suprotnom smijeru pa onda ponovo nazad.....
No sad' pogledah nesto karte iz Sarajeva ka Pristini.. i znate koja opcija je bila najjeftinija??? ... ona sa Turkish Airlines-om preko Istanbula i to za 228 Eura ukljucujuci sve taxe... a karta samo za Istanbul kosta 229 eura sa Turkish Airlines-om... znaci malo i skuplja.... pa pricing policy im je stvarno haos... a nisam ni znao da prodaju tako karte, to jeste da im je uskladjena cjenovna politika.... znao sam da Austrian leti takodje do Pristine i isao sam tom rutom, koju sam i veoma skupo platio, ali definitivno nije bila jeftinija karta do Pristine nego do Beca, dapace 3 puta skuplja.. ali ovo sa Turkish stvarno ne kontam... plus pri povratku se ceka preko noci u Istanbulu.. i bas bi me zanimalo, da li bi Turkish u ovom slucaju platio hotel.. ako da.... onda stvarno ne znam sta da kazem.. isplatio bi se jedan mali shopping tour u Istanbulu sa kupovinom karte do Pristine..
...
ja stvarno znam da ima dosta nebuloznih ruta u svijetu avijacije... da neke avio kompanije prodaju karte iz tacke A do tacke B, preko tacke X koja nije bas na putu... npr. Let Madrid-NYC preko FRA sa Lufthansom (sto je veoma cesto i u mnogim slucajevima najjeftinija ruta iz Madrida) ... ili pak Jeddah-Muscat-London sa Oman Air (takodje cesto koristena i u mnogim slucajevima najjeftinija opcija).. znaci letovi idu prvo u suprotnom smijeru pa onda ponovo nazad.....
No sad' pogledah nesto karte iz Sarajeva ka Pristini.. i znate koja opcija je bila najjeftinija??? ... ona sa Turkish Airlines-om preko Istanbula i to za 228 Eura ukljucujuci sve taxe... a karta samo za Istanbul kosta 229 eura sa Turkish Airlines-om... znaci malo i skuplja.... pa pricing policy im je stvarno haos... a nisam ni znao da prodaju tako karte, to jeste da im je uskladjena cjenovna politika.... znao sam da Austrian leti takodje do Pristine i isao sam tom rutom, koju sam i veoma skupo platio, ali definitivno nije bila jeftinija karta do Pristine nego do Beca, dapace 3 puta skuplja.. ali ovo sa Turkish stvarno ne kontam... plus pri povratku se ceka preko noci u Istanbulu.. i bas bi me zanimalo, da li bi Turkish u ovom slucaju platio hotel.. ako da.... onda stvarno ne znam sta da kazem.. isplatio bi se jedan mali shopping tour u Istanbulu sa kupovinom karte do Pristine..
- drndalo
#3705 Re: Avio kompanije all about
Da, TK te smjesti u hotel, na aerodromu vjerovatno...
Kada kompanije imaju dosta slobodnih sjedista na nekim leg-ovima, i nemaju statisticki puno sanse da ih popune, a imaju kapacitet angazovan na tim linijama, da li zbog politike, zadrzavanja skupo placenih/vrijednih slotova, nekog treceg, nama nedokucivog razloga, onda jedan broj sjedista daju "ispod cijene"... Najgore im je da sjediste ide prazno, bolje je za njega uzeti i 1 EUR, nego nula... Naravno da se tu ne radi ni o kakvom altruizmu, pored taxi koje moraju da poplacaju raznim instancama u ime putnika koji je kupio kartu, najcesce je u tim taxama sakrivena i jedna koja ide njima, a ne vodi se kao "fare" tj. prevoz, tj. ono kad ti kazu karta vec od 1 EUR, gdje je 1 EUR karta, ostalo su taxe... Tu u taksama obicno bude nesto sto se zove "Fuel Surcharge", iliti doplata za gorivo, uvedena kada su prije par godina cijene nafte podivljale >80$ po barelu, i vjerovatno ih nikada vise nece izbisati... Pa i tu bude nekih 48, 78, XX EUR doplate koja ide kompaniji...
Kada kompanije imaju dosta slobodnih sjedista na nekim leg-ovima, i nemaju statisticki puno sanse da ih popune, a imaju kapacitet angazovan na tim linijama, da li zbog politike, zadrzavanja skupo placenih/vrijednih slotova, nekog treceg, nama nedokucivog razloga, onda jedan broj sjedista daju "ispod cijene"... Najgore im je da sjediste ide prazno, bolje je za njega uzeti i 1 EUR, nego nula... Naravno da se tu ne radi ni o kakvom altruizmu, pored taxi koje moraju da poplacaju raznim instancama u ime putnika koji je kupio kartu, najcesce je u tim taxama sakrivena i jedna koja ide njima, a ne vodi se kao "fare" tj. prevoz, tj. ono kad ti kazu karta vec od 1 EUR, gdje je 1 EUR karta, ostalo su taxe... Tu u taksama obicno bude nesto sto se zove "Fuel Surcharge", iliti doplata za gorivo, uvedena kada su prije par godina cijene nafte podivljale >80$ po barelu, i vjerovatno ih nikada vise nece izbisati... Pa i tu bude nekih 48, 78, XX EUR doplate koja ide kompaniji...
-
akcija007
#3706 Re: Avio kompanije all about
moj prijatelj je prosle godine iz Skoplja do NYC imao ovu kartu Skopje Zagreb Barcelona Geneva NYC Croatia Airlines i SWISS.
Turkish ce ti platiti to nocenje, trebas se javiti na HELP transfer desk, samo na medjunarodnim linijama, placaju to nocenje za transferne poutnike.
Ima takvih nebuloza i iz Sarajeva, moze se do Istanbula naci karta za 350 KM povratna preko Minhena, dok je na direktnim letovima od 450 KM ... Meni je ljetos do Hamburga, bilo jeftinije ici s 2 presjedanja u Becu i Dizeldorfu, nego s jednim.
Turkish ce ti platiti to nocenje, trebas se javiti na HELP transfer desk, samo na medjunarodnim linijama, placaju to nocenje za transferne poutnike.
Ima takvih nebuloza i iz Sarajeva, moze se do Istanbula naci karta za 350 KM povratna preko Minhena, dok je na direktnim letovima od 450 KM ... Meni je ljetos do Hamburga, bilo jeftinije ici s 2 presjedanja u Becu i Dizeldorfu, nego s jednim.
-
Timotije
#3707 Re: Avio kompanije all about
@Akcija007,
imas minus...Gdje je vise taj izvjestaj iz Rige
????
Vidis da ce nam ti osvojeni bodovi, definitivno otvoriti put u Brazil
.
Hoteli, carsija, gdje , sta, kako....?
imas minus...Gdje je vise taj izvjestaj iz Rige
Vidis da ce nam ti osvojeni bodovi, definitivno otvoriti put u Brazil
Hoteli, carsija, gdje , sta, kako....?
Last edited by Timotije on 13/09/2012 11:42, edited 1 time in total.
- drndalo
#3708 Re: Avio kompanije all about
Izgleda da se drugi ATR BH Airlinesa vratija nazad...
- drndalo
#3709 Re: Avio kompanije all about
Ja poucen mojim dosadasnjim zivotnim iskustvima, povjerovah tek kad ga vidjeh sinoc...
-
smolsvoje
#3710 Re: Avio kompanije all about
Danas cujem da su velike sanse za Skopje ali nije jos 100%
, i to vjerovatno od 1. dekemvri 2012. Kazu da nece poceti bez jakog marketinga (kao do sada) i velike pripreme. Od ostalih prijedloga za nove linije za sada - do proljeca iduce godine nema izgleda nista jer su u deficitu sa pilotima.
- bambina78
#3711 Re: Avio kompanije all about
Pitanje za ovo spavanje preko turkisha:
Gdje se dobije spavanje, i da li se moze izaci u grad u medjuvremenu?
Zahvaljujem.
Zahvaljujem.
- drndalo
#3712 Re: Avio kompanije all about
Vala, ako ce pocinjati kao do sada, bolje da ne trose pare uopste...
Ako planiraju Skopje, moraju sloziti da se bar za 1 destinaciju u Evropi na SJJ moze presjedati sa tog leta, i da karta za tako nesto nije kao Sv. Petra kajgana... Tipa SKP-SJJ-ZRH (danima kada se ne slijece u BNX), naravno ukoliko vec neko drugi nije poklopio ZRH iz SKP, posto oni "domace" kompanije nemaju, a sa ATR-om to nije previse daleko...
Pilota se isto moze naci, kako i koliko, gdje, bi oni trebali znati bolje od mene... Bilo je po Evropi kompanija koje su cucnule, piloti su se morali snalaziti, mozda se moze naci stranaca sa gotovom dozvolom za ATR da im je blize raditi smjene 14/14 dana u BiH, nego u Indiji...
Elem, opet kazem, dao bog kceri da te Aga uzme, ali nam se zasad samo cigani (bez uvrede ikome, tako poslovica ide) motaju oko kuce...
@bambina, nazovi Turkish, oni ce ti to tacno znati reci, ja pretpostavljam da je negdje na/pored aerodroma, a trebalo bi da se moze ici do grada bez problema, osim udaljenosti...
Ako planiraju Skopje, moraju sloziti da se bar za 1 destinaciju u Evropi na SJJ moze presjedati sa tog leta, i da karta za tako nesto nije kao Sv. Petra kajgana... Tipa SKP-SJJ-ZRH (danima kada se ne slijece u BNX), naravno ukoliko vec neko drugi nije poklopio ZRH iz SKP, posto oni "domace" kompanije nemaju, a sa ATR-om to nije previse daleko...
Pilota se isto moze naci, kako i koliko, gdje, bi oni trebali znati bolje od mene... Bilo je po Evropi kompanija koje su cucnule, piloti su se morali snalaziti, mozda se moze naci stranaca sa gotovom dozvolom za ATR da im je blize raditi smjene 14/14 dana u BiH, nego u Indiji...
Elem, opet kazem, dao bog kceri da te Aga uzme, ali nam se zasad samo cigani (bez uvrede ikome, tako poslovica ide) motaju oko kuce...
@bambina, nazovi Turkish, oni ce ti to tacno znati reci, ja pretpostavljam da je negdje na/pored aerodroma, a trebalo bi da se moze ici do grada bez problema, osim udaljenosti...
- bambina78
#3713 Re: Avio kompanije all about
Spavao sam tamo par puta na odlaznom terminalu u vlastitom arazmanu. Onaj hotel skroz na kraju, ali odatle ne daju izaci vani jer se vec odradi kontrola pasosa. Ali sacekacu Akciju da odgovori iz iskustva, a ako bude kasnio zvacu turkishdrndalo wrote: @bambina, nazovi Turkish, oni ce ti to tacno znati reci, ja pretpostavljam da je negdje na/pored aerodroma, a trebalo bi da se moze ici do grada bez problema, osim udaljenosti...
Hvala u svakom slucaju
- Edin H.
#3714 Re: Avio kompanije all about
Ma jok, kakav izlazak, sprovode te u lisicama do smjestajabambina78 wrote:Pitanje za ovo spavanje preko turkisha:
Zahvaljujem.
- drndalo
#3715 Re: Avio kompanije all about
Mozda ne bude smjestaj u onom hotelu u medjunarodnoj zoni aerodroma... Ima li sta npr. odmah pored aerodroma s vanjske strane, kao u VIE...?
- Magarece_godine
#3716 Re: Avio kompanije all about
Ja kasnio na konekciju NJIHOVOM greškom iz Beča u Sa. Dobio hotel, taxi i kupon 12 eura
Mogul još para tražit, jer sam zbog njih izgubio dan, radne obaveze i to ? U pitanju je Austrian
- drndalo
#3717 Re: Avio kompanije all about
Mislim da ne, sve realne troskove koje si imao, i mozes iz dokazati, bi trebali da ti plate, i mob. telefon u roamingu, i hranu i pice. Potrosen dan na zalost mislim da ne, sto ne znaci da ne trebas traziti, pa APP...
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
- vjesticanametli
#3719 Re: Avio kompanije all about
eh ovako imam let za hamburg preko istanbula i nocenje je tamo.......zna li iko kakv je hotel i imam li sanse bar nesto vidjeti od grada ........imam cca. 3 sata ujutru prije leta za HHakcija007 wrote:moj prijatelj je prosle godine iz Skoplja do NYC imao ovu kartu Skopje Zagreb Barcelona Geneva NYC Croatia Airlines i SWISS.
hvalaaaaaaaaa
cijena je 500 KM
ima li sta jeftinije
- drndalo
#3720 Re: Avio kompanije all about
3 sata ? Taman da stignes lagano na avion za Hamburg...
- vjesticanametli
#3721 Re: Avio kompanije all about
@drndalo ok to znam .......ima li jos neko info
imam let za hamburg preko istanbula i nocenje je tamo.......zna li iko kakv je hotel i imam li sanse bar nesto vidjeti od grada ........imam cca. 3 sata ujutru prije leta za HH tj. let je u 12 h pa eto sta rade turci od 7 do 11 sati
hvalaaaaaaaaa
cijena je 500 KM
ima li sta jeftinije
imam let za hamburg preko istanbula i nocenje je tamo.......zna li iko kakv je hotel i imam li sanse bar nesto vidjeti od grada ........imam cca. 3 sata ujutru prije leta za HH tj. let je u 12 h pa eto sta rade turci od 7 do 11 sati
hvalaaaaaaaaa
cijena je 500 KM
ima li sta jeftinije
- coek
#3722 Re: Avio kompanije all about
...
Last edited by coek on 24/02/2014 10:21, edited 1 time in total.
- vjesticanametli
#3723 Re: Avio kompanije all about
eh promjena plana..........slijecem u istanbul u 14 h i sad sta da radim i sta treba da vidim navecer do 22 ili 23 h.....nocni zivot ne dolazi u obzir
hajte ko je bio malo da me uputi .........kakav je gradski prevoz, cime placati, moze li se cjenkati
zafaljujem
zafaljujem
-
bob sap
#3724 Re: Avio kompanije all about
u onaj muzej ne idi samo bacanje para,a nije ni jeftin onaj ulazvjesticanametli wrote:eh promjena plana..........slijecem u istanbul u 14 h i sad sta da radim i sta treba da vidim navecer do 22 ili 23 h.....nocni zivot ne dolazi u obzirhajte ko je bio malo da me uputi .........kakav je gradski prevoz, cime placati, moze li se cjenkati
zafaljujem
prevoz ti ne treba, na svakom cosku ima nesto... cime placati? pa placaj lirama, razmjeni i to je to 1lira ti je 1,20 KM
EDIT: i da dodam, ja kad sam bio bilo je sve jeftino,a kazu da je sad malo skuplje :/ nadam se da nije previse
- vjesticanametli
#3725 Re: Avio kompanije all about
hvala bobe
kako cu ti donijeti nargilu kad iz ist. letim u hh pa tek onda u sarajevo
znaci plava ĐŽamija
kako cu ti donijeti nargilu kad iz ist. letim u hh pa tek onda u sarajevo
znaci plava ĐŽamija