Radovan Karadžić u Haagu!
-
sumirprimus
#3701 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
ratni zlocin, etnicko ciscenje, masovne egzekucije da.
genocid ne.
mislim ne da nije bio nego teze dokaziv jeboga vi
genocid ne.
mislim ne da nije bio nego teze dokaziv jeboga vi
- p206
#3702 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
tako je... da presude za Prijedor slijedilo bi pitanje što ste čekali čak do 1995 da reagujete, jer se Prijedor desio 1992.DonieBrasco wrote:Nije tesko dokazivo nego je to jasno kao dan da je u pitanju politika i volja velikih.
Ista logika za Foču i ostale opštine istočne Bosne osim Srebrenice.
Ja sam se iskreno iznenadio i za Srebrenicu kad su presudili nekom od onih četničkih komandira nekad davno.
-
megaman4
#3703 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Nigdje nema I. Hercegovine?Krokodajl wrote:Doboj već ima presudu za genocid, jer je Njemački sud 1997-e Jorgića osudio za genocid, ne znam kako nisu tu sudsku praksu uzeli pa se pozvali na to, ali eto, i ja znam da je slabo, zato kažem volio bih.sumirprimus wrote:zavisi koij? prijedor doboj slabo
Prijedor je naša sramota, jer koliko sam upratio, tu je bilo propusta sa strane tužilaštva u dokazima.
Sramota suda.
Nevesinje je prva opstina koja je etnicki ociscena od nesrba.
-
DonieBrasco
#3704 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Ne samo RS, nego i ulogu Srbije, srba kao naroda.Tomahawk11 wrote:Drugačija presuda bi dovela u pitanje RS. Zato ide ovako.DonieBrasco wrote:Nije tesko dokazivo nego je to jasno kao dan da je u pitanju politika i volja velikih.
-
breuer
#3705 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
hvala, razumijem da prebrojavaju žrtve, ali zar tu jedno ubistvo nije moglo izazvati strah i odlazak cijele komponentne iz određenog kraja...što je i učinjenojulisiz es grant wrote:Razlika između Prijedora i Srebrenice, koliko sam vidio iz presuda Stakiću i Brđaninu, je to što ipak nisu pobili sve koje su mogli (iako je stotine ljudi pobijeno u logorima, mučeno i izloženo nečovječnim uslovima, masa njih je pušteno na kraju). U Srebrenici su poubijali sve muškarce koje su zarobili, bez iznimke. Zato je to, prema sudu, genocid, a Prijedor nije.
Ne slažem se s ovim, samo tumačim kako sam ja razumio rezonovanje suda.
-
julisiz es grant
#3706 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Po mom računu, do sada je Hag sedmorici presudio za genocid u Srebrenici (s tim da presude Mladiću i, još malo, Karadžiću, nisu konačne).p206 wrote:tako je... da presude za Prijedor slijedilo bi pitanje što ste čekali čak do 1995 da reagujete, jer se Prijedor desio 1992.DonieBrasco wrote:Nije tesko dokazivo nego je to jasno kao dan da je u pitanju politika i volja velikih.
Ista logika za Foču i ostale opštine istočne Bosne osim Srebrenice.
Ja sam se iskreno iznenadio i za Srebrenicu kad su presudili nekom od onih četničkih komandira nekad davno.
Sud BiH je mnogo više ljudi osudio za genocid u Srebrenici, ali su to sve direktni počinitelji ili nižerangirani komandanti.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3707 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Pa eto, i to svakako.DonieBrasco wrote:Ne samo RS, nego i ulogu Srbije, srba kao naroda.Tomahawk11 wrote:Drugačija presuda bi dovela u pitanje RS. Zato ide ovako.DonieBrasco wrote:Nije tesko dokazivo nego je to jasno kao dan da je u pitanju politika i volja velikih.
I ovo sa UZP i Hrvatskom im se omaklo, doduše razlika je što Hrvati u BiH nemaju entitet.
Ovako baš moraju paziti koliko i zašta će odrezati.
- p206
#3708 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
da, tako su rekli..julisiz es grant wrote:Razlika između Prijedora i Srebrenice, koliko sam vidio iz presuda Stakiću i Brđaninu, je to što ipak nisu pobili sve koje su mogli (iako je stotine ljudi pobijeno u logorima, mučeno i izloženo nečovječnim uslovima, masa njih je pušteno na kraju). U Srebrenici su poubijali sve muškarce koje su zarobili, bez iznimke. Zato je to, prema sudu, genocid, a Prijedor nije.
-
julisiz es grant
#3709 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Tako je rezonovalo sudsko vijeće na suđenju Tolimiru. Osudilo ga je za genocid u Žepi na osnovu ubistva tri čovjeka, jer su to bile vođe naroda tamo i njihova smrt dovela je u pitanje opstanak i ostalih.breuer wrote:hvala, razumijem da prebrojavaju žrtve, ali zar tu jedno ubistvo nije moglo izazvati strah i odlazak cijele komponentne iz određenog kraja...što je i učinjenojulisiz es grant wrote:Razlika između Prijedora i Srebrenice, koliko sam vidio iz presuda Stakiću i Brđaninu, je to što ipak nisu pobili sve koje su mogli (iako je stotine ljudi pobijeno u logorima, mučeno i izloženo nečovječnim uslovima, masa njih je pušteno na kraju). U Srebrenici su poubijali sve muškarce koje su zarobili, bez iznimke. Zato je to, prema sudu, genocid, a Prijedor nije.
Na žalost, ta je presuda pala na žalbi. Da je ostala, puno bi veće šanse bile i danas da se presudi za genocid van Srebrenice.
-
jagugu
#3710 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Ekskluzivno, incident u Hagu: Muškarac sa srpskom zastavom prijeti da će doći s pištoljem
- Dozer
#3711 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Ovo jasno pokazuje da postoji i te kakav politicki element u presudama.
Jos jednom:
Pravna definicija genocida
Međunarodna pravna definicija zločina genocida data u članu II i III Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju genocida, iz 1948. godine
član II opisuje dva elementa zločina genocida:
1) mentalni element , znači "namjera da potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa kao takva, i
2) fizički element koji uključuje pet djela opisanih u sekcijama, a, b , c , d i e. Zločin mora uključivati oba elementa da bi se zvao "genocid".
http://www.preventgenocide.org/ba/pravn ... nocida.htm
Jos jednom:
Međunarodna pravna definicija zločina genocida data u članu II i III Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju genocida, iz 1948. godine
1) mentalni element , znači "namjera da potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa kao takva, i
2) fizički element koji uključuje pet djela opisanih u sekcijama, a, b , c , d i e. Zločin mora uključivati oba elementa da bi se zvao "genocid".
Last edited by Dozer on 20/03/2019 13:35, edited 2 times in total.
- BHCluster
#3712 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
[quote="Tomahawk11"]
Pa eto, i to svakako.
I ovo sa UZP i Hrvatskom im se omaklo, doduše razlika je što Hrvati u BiH nemaju entitet.
Pa ako genocid u Srebrenici nije dovoljan da poljulja tzv "rs" ni 100 genocida nece bit.
Pa eto, i to svakako.
Pa ako genocid u Srebrenici nije dovoljan da poljulja tzv "rs" ni 100 genocida nece bit.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3713 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
To isto kažu i u Banja Luci, na Palama, u Trebinju, ali i u Beogradu.Dozer wrote:Ovo jasno pokazuje da postoji i te kakav politicki element u presudama.
Jos jednom:
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3714 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Očito da nije. Posmatra se kao izolovani slučaj.BHCluster wrote: Pa ako genocid u Srebrenici nije dovoljan da poljulja tzv "rs" ni 100 genocida nece bit.
- Dozer
#3715 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
S tim sto oni to kazu kako bi minimizirali i negirali zlocine, a mi to kazemo na osnovu dokaza.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3716 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Jasno, razlozi za istu tvrdnju su različiti.Dozer wrote:S tim sto oni to kazu kako bi minimizirali i negirali zlocine, a mi to kazemo na osnovu dokaza.
- славянин
#3717 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Jel do mene ili nesto ton nije uredu ?spreca wrote:Komentator iz Haga Nevenka Trump
-
sumirprimus
#3718 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
malo su ko nesta inhalirali jele 
- spreca
#3719 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
sta te muci...ton radi normalnoславянин wrote:Jel do mene ili nesto ton nije uredu ?spreca wrote:Komentator iz Haga Nevenka Trump
Last edited by spreca on 20/03/2019 13:43, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#3720 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
pucketa, skvici i tako
- spreca
#3721 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
ovo valjda je neki snimak od ranije dok cekaju ukljucenje iz haga...da ima malo pucketanja ponekad...Sori ovo je direktno iz Sa studijasumirprimus wrote:pucketa, skvici i tako
- muha_sa
#3722 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
http://ba.n1info.com/spreca wrote:ovo valjda je neki snimak od ranije dok cekaju ukljucenje iz haga...da ima malo pucketanja ponekad...Sori ovo je direktno iz Sa studijasumirprimus wrote:pucketa, skvici i tako
- Ommadawn
#3723 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Imas li ti ikakav dokaz da su ova dvojica zivi?Dozer wrote:Pogresno. Takav psihicki sklop ce uraditi upravo sve sto moze da ne bude uhapsen, a posto je bio dio UZP-a, nije falilo love ni za kakvu laganu plastiku lica, nove dokumente, itd.. Ne krije se on, zivi sasvim normalno, budi siguran u to.Ommadawn wrote: Ne vjerujem. Takav psihicki sklop nema sanse da bi mogao izdrzati da bude anoniman i da se negdje krije toliko dugo.
Slobo je zakasnio s tim, ili je, kao i svaki ego manijak, mislio da je nedodirljiv.
Ali, ovdje se ne zajebavam. Slobo je morao ili umrijeti ili "umrijeti" kako ne bi docekao presudu.
Arkan isto tako, a kako ne bi mogao svjedociti. Ubijen 2000, Slobo uhapsen 2001... Da je obrnuto, pa i nekako, ali ovako, gdje je Slobo jos bio aktuelno na vlasti 2000... Ne znam... Puno je tu nekih preklapanja...
Gledajuci desavanja iz Arkanovog zivota, to je covjek avanturista, zeljan slave po bilo koju cijenu.
Da se tek tako povuce, te da plati plasticnu operaciju - cisto sumnjam.
Vuk dlaku mijenja, cud nikada.
Mnogo veci mangupi od Arkana su se krili i radili plasticne operacije (sjetimo se velike pljacke voza u Velikoj Britaniji 1964) i opet na kraju nisu mogli zivjeti mirno.
Ja cisto sumnjam da je Arkan ziv, dok se ne dokaze suprotno. Sve ostalo je za "zute stampe" i literature teorija zavjere o vanzemaljcima, Zemlji kao ravnoj ploci...
-
sumirprimus
#3724 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
muha evo ti generacije komentiraju 
- muha_sa
#3725 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Dje tosumirprimus wrote:muha evo ti generacije komentiraju