Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
- drug_profi
#3701 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Vlada ima ambiciozne projekte i ja ne vjerujem da ce uspjeti da ostvari 1 transferzalu, obnovu grasovog voznog parka, prugu do Hrasnice, poboljsanje kvalitete zraka, ali je super sto su se uopste uhvatili u kostac sa tim izazovima jer neces uraditi ako bar ne pokusas i zapocnes.
A SDA vlade samo rendere znaju praviti od posla.
A o jeziku, u nasem jeziku ima germanizama, anglizama i turcizama. Svi se normalno koriste u svakodnevnom govoru i podlijezu nasem pravopisu.
A CPT, njemu nema pomoci.
A SDA vlade samo rendere znaju praviti od posla.
A o jeziku, u nasem jeziku ima germanizama, anglizama i turcizama. Svi se normalno koriste u svakodnevnom govoru i podlijezu nasem pravopisu.
A CPT, njemu nema pomoci.
- Dr. Kuca
#3702 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Vlada zvana mi smo planirali 
- Ja_Ja
#3703 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Nakon godinu dana moze se donijeti zakljucak da je dobro, ali moglo je i bolje. Uradjeno je dosta tih malih stvari u ovoj protekloj goditi tako da ocekujem u slijedecoj da ce donijeti jos vece promjene. Ovo ce biti i prva godina u kojoj ce imati svoj budjet, tako da ce i to biti zanimljivo vidjeti. U svakom slucaju napredak je tu, intenzitet se mora povecati.
- Styling
#3704 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
U prvoj godini obicno se pokrecu veci projekti i implementiraju manji koji mogu stati u taj vremenski okvir. Nije realno ocekivati velike rezultate u prvoj godini. To ce se vidjeti tek za godinu/godinu i po. Neki projekti ne mogu ni stati u jedan mandat (Grass/ViK).Ja_Ja wrote:Nakon godinu dana moze se donijeti zakljucak da je dobro, ali moglo je i bolje. Uradjeno je dosta tih malih stvari u ovoj protekloj goditi tako da ocekujem u slijedecoj da ce donijeti jos vece promjene. Ovo ce biti i prva godina u kojoj ce imati svoj budjet, tako da ce i to biti zanimljivo vidjeti. U svakom slucaju napredak je tu, intenzitet se mora povecati.
- Roccohljup
#3705 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Sto sda shebe, decenije trebaju da se ispravi
-
The BEN10
#3706 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Izvještaj ViK-ovog direktora zvuči sasvim pristojno.
Kaže da su napravili ogromne uštede u količini vode koja je rasipana u odnosu na lani - čini mi se da je cifra negdje preko 200 litara u sekundi, što je količina dovoljna da podmiri Ilijaš. Spominjao je još neke ozbiljnije zahvate na uštedama struje, gdje se voda baca na neke visoke kote (+800 metara), umjesto da se dovede sa rezervoara sa veće visine. Pa onda, broj kvarova koji su riješili itd itd.
I da, najvažnije - čovjek je nestranački kadar, što je u SDA vaktu bilo nezamislivo!
Kaže da su napravili ogromne uštede u količini vode koja je rasipana u odnosu na lani - čini mi se da je cifra negdje preko 200 litara u sekundi, što je količina dovoljna da podmiri Ilijaš. Spominjao je još neke ozbiljnije zahvate na uštedama struje, gdje se voda baca na neke visoke kote (+800 metara), umjesto da se dovede sa rezervoara sa veće visine. Pa onda, broj kvarova koji su riješili itd itd.
I da, najvažnije - čovjek je nestranački kadar, što je u SDA vaktu bilo nezamislivo!
- bunk
#3707 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Nestranacki kadar

- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#3708 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Nestranački ko i ti.
- bunk
#3709 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ja sam apolitican.
- drug_profi
#3710 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
-
Company85
#3711 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
bunk wrote:Ja sam apolitican.
- Chmoljo
#3712 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
bunk wrote:Ja sam apolitican.

- Dr. Kuca
#3714 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Napredak je vidljiv ako cemo posteno. Ovi bar planiraju nesto, imaju nijet, ranijih godina nismo imali ni toga.
- Chmoljo
#3715 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
ne može svima isto u obraz stati.bunk wrote:![]()
- bunk
#3716 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
To je tacno.Chmoljo wrote:ne može svima isto u obraz stati.bunk wrote:![]()
Kod nas se kaze " obraz djon".. za parazite koji se pretvaraju da su nesto sto nisu zarad vlastite koristi ili da bi napakostili nekome ko nije igrao kako oni sviraju...
- Chmoljo
#3717 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ništa ni dodati ni oduzeti 
- madner
#3718 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Nezavisni mediji 
- Dozer
#3719 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ma planirali su i SDA & Co.. Ali, problem je sto se oni nikad nisu makli dalje od planiranja. 30 godina gomile velikih rijeci i malih djela. Bar sto se dobrobiti naroda tice. Za sebe su uradili i te kako velika djela, tolika da su vec sada dozivotno obezbijedili i cukununuke...
Njihov nacin planiranja i ostvarivanja planiranog se svodio i svodi se iskljucivo na presipanje svega u svoje dzepove, naravno (i)legalno. A legalno je jer su sami sebi napravili takve zakone koji im omogucavaju da milione iz budzeta pretoce u svoje dzepove.
Recimo, evo samo jedan od primjera kako to rade.
Nedavno se u osnovnim skolama pojavila nekakva cudna aktivnost - da sva djeca cetvrtih razreda (devetogodisnjaci) moraju proci kurs plivanja na bazenu Otoka. Na prvu ovo izgleda kao super stvar - djeca ce nauciti plivati, i to jeste super.
Ali, iako ideja i namjera mozda i jesu OK, implementacija je vise nego problematicna jer, u konkretnom slucaju jedne od skola, djeca bi trebala da se pojave na bazenu radnim danima u 09.00, gdje bi bili do 12.00, a zatim se vracaju u skolu do 16.00. Nije li malo previse za devetogodisnjake...?
Naravno da jeste.
I onda su se neki roditelji malo zadali u istrazivanje svega toga, trkeljali malo zakone i pravilnike ministarstva obrazovanja, i dosli do saznanja da takve aktivnosti jesu predvidjene, ali - vikendom.
Daljim trkeljanjem i analizom, te komunikacijom s direktorom, shvatilo se da je to sve zapravo jedna shema po kojoj se izvlaci lova iz budzeta, pri cemu su dobri svi u lancu, osim djece preko cijih ledja se sve to lomi.
Sistem je zapravo vrlo jednostavan.
Opstina uplati cifru bazenu (sestocifrenu cifru, logicno), a bazen pripremi raspored za skole. Ali, posto su bazenu vikendi komercijalni i oni ne zele to da gube, onda raspored pripreme radnim danima, sto je u startu mimo zakona i pravilnika o ovim aktivnostima.
Nakon toga skola pronadje i organizuje prevoz, a sto plati ministastvo.
Krug zatvoren. SDA nacelnik prebacio cifru bazenu, kojim opet upravlja SDA.
Skola nasla prevoz koji je platilo ministarstvo, sto je opet SDA.
Cifra prebacena bazenu je, kao i obicno, penapuhana, iz cega su se namirili nacelnik opstine i direktor bazena.
Iz organizovanog transporta su se namirli u ministarstvu, prevoznik i, vjerovatno, malo i direktor/ica skole.
Svima dobro, a ispastaju djeca, jer naprosto tako mala djeca nemaju snage za 7h takvih aktivnosti. Da ne pricamo da je sve planirano tokom dvije sedmice, tj. po 5 uzastopnih dana, a nekada djeca s bazena dodju u skolu i imaju cas - fizickog.
Ovo je samo jedan od modusa na koje se ogromne pare iz budzeta dobrim dijelom prelijevaju u privatne dzepove.
Njihov nacin planiranja i ostvarivanja planiranog se svodio i svodi se iskljucivo na presipanje svega u svoje dzepove, naravno (i)legalno. A legalno je jer su sami sebi napravili takve zakone koji im omogucavaju da milione iz budzeta pretoce u svoje dzepove.
Nedavno se u osnovnim skolama pojavila nekakva cudna aktivnost - da sva djeca cetvrtih razreda (devetogodisnjaci) moraju proci kurs plivanja na bazenu Otoka. Na prvu ovo izgleda kao super stvar - djeca ce nauciti plivati, i to jeste super.
Ali, iako ideja i namjera mozda i jesu OK, implementacija je vise nego problematicna jer, u konkretnom slucaju jedne od skola, djeca bi trebala da se pojave na bazenu radnim danima u 09.00, gdje bi bili do 12.00, a zatim se vracaju u skolu do 16.00. Nije li malo previse za devetogodisnjake...?
Naravno da jeste.
I onda su se neki roditelji malo zadali u istrazivanje svega toga, trkeljali malo zakone i pravilnike ministarstva obrazovanja, i dosli do saznanja da takve aktivnosti jesu predvidjene, ali - vikendom.
Daljim trkeljanjem i analizom, te komunikacijom s direktorom, shvatilo se da je to sve zapravo jedna shema po kojoj se izvlaci lova iz budzeta, pri cemu su dobri svi u lancu, osim djece preko cijih ledja se sve to lomi.
Opstina uplati cifru bazenu (sestocifrenu cifru, logicno), a bazen pripremi raspored za skole. Ali, posto su bazenu vikendi komercijalni i oni ne zele to da gube, onda raspored pripreme radnim danima, sto je u startu mimo zakona i pravilnika o ovim aktivnostima.
Cifra prebacena bazenu je, kao i obicno, penapuhana, iz cega su se namirili nacelnik opstine i direktor bazena.
Iz organizovanog transporta su se namirli u ministarstvu, prevoznik i, vjerovatno, malo i direktor/ica skole.
Svima dobro, a ispastaju djeca, jer naprosto tako mala djeca nemaju snage za 7h takvih aktivnosti. Da ne pricamo da je sve planirano tokom dvije sedmice, tj. po 5 uzastopnih dana, a nekada djeca s bazena dodju u skolu i imaju cas - fizickog.
Ovo je samo jedan od modusa na koje se ogromne pare iz budzeta dobrim dijelom prelijevaju u privatne dzepove.
Last edited by Dozer on 31/10/2019 11:40, edited 3 times in total.
- Logovan
- Dozer
#3721 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Klasicna licemjerna klocijada SDA kleptokrata, na koju smo odavno navikli.
Naselili su, i to bez ikakvih papira, hiljade ljudi po okolnim brdima, pri cemu im nikad ni na pamet nije palo da tu nelagalnu gradnju prate gasifikacijom, ali i drugom kvalitetnom infrastrukturom.
Jbt, Buljakov, Buca potok, Pofalici, Hrasno brdo, Dobrosevici, Mojmilo, Aneks, Svrakino, Sokolje, itd.itd. - sve to danas izgleda k'o favele. Kuca na kucu, nagurano, i svi loze. Valjda po navici... Dovoljno je pogledati samo Google Earth iz 2002 i danas...
I sad SDA fol kuka za nekakvih 2,4 miliona za nesto.... A za sta tacno? Sta ce to uraditi s, 2,4 miliona da bi zrak bio cisci? Kupiti i podijeliti ljudima maske za lice?
Ovo je klasicna supa na viljusku, ili - sranje na stanje.
Naselili su, i to bez ikakvih papira, hiljade ljudi po okolnim brdima, pri cemu im nikad ni na pamet nije palo da tu nelagalnu gradnju prate gasifikacijom, ali i drugom kvalitetnom infrastrukturom.
Jbt, Buljakov, Buca potok, Pofalici, Hrasno brdo, Dobrosevici, Mojmilo, Aneks, Svrakino, Sokolje, itd.itd. - sve to danas izgleda k'o favele. Kuca na kucu, nagurano, i svi loze. Valjda po navici... Dovoljno je pogledati samo Google Earth iz 2002 i danas...
I sad SDA fol kuka za nekakvih 2,4 miliona za nesto.... A za sta tacno? Sta ce to uraditi s, 2,4 miliona da bi zrak bio cisci? Kupiti i podijeliti ljudima maske za lice?
Ovo je klasicna supa na viljusku, ili - sranje na stanje.
- kmirsad
#3722 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Company85 wrote:bunk wrote:Ja sam apolitican.![]()
![]()
- VladaFBiH
#3723 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pretpostavljam da je ovo bilo rekla-kazala jer nisu išli samo učenici 4ih razreda već i 2ih i 3ih (za 5 nisam siguran) i to 10 radnih dana a bio je obezbijeđen prevoz za djecu od do škole u terminima koji su suprotni od smjene u kojoj se djeca nalaze + čini mi se da je sve trajalo 3 sata sa odlaskom i dolaskom.Dozer wrote:Ma planirali su i SDA & Co.. Ali, problem je sto se oni nikad nisu makli dalje od planiranja. 30 godina gomile velikih rijeci i malih djela. Bar sto se dobrobiti naroda tice. Za sebe su uradili i te kako velika djela, tolika da su vec sada dozivotno obezbijedili i cukununuke...
Naravno da jeste.
Ovo pišem jer je moje dijete išlo na plivanje i bio je odličan potez ministarstva. Što se tiče toga da su djeca imala poslije čas tjelesnog - odlično, da bar bude češće ovako ne bi djeca bila pretila (moj malac još dodatno ide i na treninge 3x sedmično, 1x sedmično utakmica + 2-5 sati dnevno igranja vani s rajom i htio bi još aktivnosti).
Da li je ovo previše fizičkih aktivnosti za djecu koja imaju 7,8 ili 9 godina u toku radne sedmice- apsolutno ne ili je možda bolje da sjede kući ispred TV-a i igraju se na PS-u.
-
The BEN10
#3724 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
The BEN10 wrote:Izvještaj ViK-ovog direktora zvuči sasvim pristojno.
Upravo tako bote - nestranački kadar!bunk wrote:Nestranacki kadar![]()
Baš poput gospodina Emira Vučijaka koji je ispred NiP-a delegiran u NO ZOI'84. A zahvaljujući tom Emiru, danas ZOI radi neke fine stvari. I tek je krenuo...
sellam!
- bunk
#3725 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
E,ako je ispred NIP-a onda nije stranacki ,izvini jarane pogrijesih..