Thorgerson wrote:reuf i minka wrote:Radio Sarajevo wrote:
Moj problem s tim poslom je taj da je on u Njemačkoj. Većina naših koji to rade u Njemačkoj nikad to ne bi radili u Bosni. Ima i u Bosni staraačkih domova kojima treba ljudi, i plate nisu tako loše.
Meni je grozno da peremo njemačke guzice, a Nijemci to ne žele da rade. Naši roditelji, ili sutra mi sami ćemo to takođe trebati, a u Bosni neće biti nikoga da radi taj posao.
Znači, u redu je da ti ideš u inostranstvo raditi za inžinjersku platu, a mi trebamo ostati u Bosni i prati tvojim roditeljima guzicu za, kako ti kažeš, platu koja nije tako loša.
Nemoj se cudit. Lik je fenomen. Bolje ga ignore.
Umjesto da pomogne sa informacijama i konkretnim stvarima, da kaze kako otici, gdje otici, gdje je bolje, sta ne raditi itd. barem za ljude koji su definitvno odlucili da idu. Ne, on te potkopava i govori ti da ne ides. I ciljano obeshrabruje ljude.
Iako je i on otisao, ali eto ti nemoj. Neka tebe, peri guzice za 700 KM. Nije to tako lose. Zasto da gore peres guzice za 4 do 5 puta vise novca?

Pa valjda ja imam više iskustva i više prava da govorim kako je vani ako već živim vani.
Zašto bi me neko ignorisao, pa nisam ni prema kome bezobrazan, pričam normalno i nikoga ne vrijeđam. Meni ne ide ni iz džepa ni u džep, otiđite svi put Njemačke, a ja vam samo govorim da će vam prve dvije - tri godine biti mnogo lošije nego ste očekivali. Nakon toga, ako se stabilizujete, uspijete se izboriti u nekoj firmi za fino mjesto, sredite stan (a tu je uglavnom faktor sreća), onda vam možda i može biti lijepo. I opet, nećete imati svoje prijatelje, roditelji će vam svake godine biti sve stariji i bolesniji, a to će vas sjebavati kad dođete u Bosnu, kulturna dešavanja ćete svesti na nulu, omiljeni klub ćete gledati preko Moje TV, bićete uvijek negdje stranci, itd.
Moja situacija je specifična, i kako sam rekao, živio sam u nekoliko zemalja, proputovao skoro sve kontinente (jedino nisam bio u Australiji), i garantujem da je BiH među 30-40 najboljih zemalja svijeta. Razloge sam već naveo sto puta na ovoj temi.
Ali jbg, kad rđavom kurcu i dlake smetaju, ja tu ne mogu pomoći. Ako ćemo radije kupati Švabe nego roditelje, tetku i sl., onda nešto s nama nije u redu.
I na kraju je to sve do para. Ljudi ne znaju zaraditi novac, a u Bosni tih prilika ima koliko hoćeš, samo ljudi po dafaultu nisu poduzetni, i ne žele odgovornost i rizik. Žele sve na gotovo, da malo rade, a mnogo zarađuju, a to nema nigdje.