Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#3701 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Thorgerson »

reuf i minka wrote:
Radio Sarajevo wrote: Moj problem s tim poslom je taj da je on u Njemačkoj. Većina naših koji to rade u Njemačkoj nikad to ne bi radili u Bosni. Ima i u Bosni staraačkih domova kojima treba ljudi, i plate nisu tako loše.

Meni je grozno da peremo njemačke guzice, a Nijemci to ne žele da rade. Naši roditelji, ili sutra mi sami ćemo to takođe trebati, a u Bosni neće biti nikoga da radi taj posao.
Znači, u redu je da ti ideš u inostranstvo raditi za inžinjersku platu, a mi trebamo ostati u Bosni i prati tvojim roditeljima guzicu za, kako ti kažeš, platu koja nije tako loša.
Nemoj se cudit. Lik je fenomen. Bolje ga ignore.

Umjesto da pomogne sa informacijama i konkretnim stvarima, da kaze kako otici, gdje otici, gdje je bolje, sta ne raditi itd. barem za ljude koji su definitvno odlucili da idu. Ne, on te potkopava i govori ti da ne ides. I ciljano obeshrabruje ljude.

Iako je i on otisao, ali eto ti nemoj. Neka tebe, peri guzice za 700 KM. Nije to tako lose. Zasto da gore peres guzice za 4 do 5 puta vise novca?

:-)
Nivelacija

#3702 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

Nemoj suplje pricati kakvih 4 do 5 puta vise novca, 1 euro gore i ovdje ne vrijede isto.

Nasih 1000 KM nije ekvivalent 500 eura u Njemackoj vec minimalno 1000 eur.
Thorgerson

#3703 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Thorgerson »

Nivelacija wrote:Nemoj suplje pricati kakvih 4 do 5 puta vise novca, 1 euro gore i ovdje ne vrijede isto.

Znam.

U kontaktu sam, imam dosta prijatelja u Njemackoj, je li lako, naravno da nije. Prvo, gradjanin si drugog reda automatski. Jer si dosao da radis posao koji niko nece da radi staracki domovi, postari, dostavljaci, građevinci itd. To svabe nece da rade, jer im nije dovoljno placeno.

Medjutim, ono sta smatra svabo zivotom je dijametralno suprotno sta jedan bosnjo smatra zivotom i kako se zivot treba provesti. I to je to. Zivot kakav svabo nece da zivi je opet zivot koji je 5 klasa iznad onoga zivota koje zivi jedna srednja klasa u BiH. I to je jasno ko dan. Mi se mozemo lagati da nije tako, ali cinjenice govore drugacije.
stakasa

#3704 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Thorgerson wrote:
reuf i minka wrote:
Radio Sarajevo wrote: Moj problem s tim poslom je taj da je on u Njemačkoj. Većina naših koji to rade u Njemačkoj nikad to ne bi radili u Bosni. Ima i u Bosni staraačkih domova kojima treba ljudi, i plate nisu tako loše.

Meni je grozno da peremo njemačke guzice, a Nijemci to ne žele da rade. Naši roditelji, ili sutra mi sami ćemo to takođe trebati, a u Bosni neće biti nikoga da radi taj posao.
Znači, u redu je da ti ideš u inostranstvo raditi za inžinjersku platu, a mi trebamo ostati u Bosni i prati tvojim roditeljima guzicu za, kako ti kažeš, platu koja nije tako loša.

Umjesto da pomogne sa informacijama i konkretnim stvarima, da kaze kako otici, gdje otici, gdje je bolje, sta ne raditi itd. barem za ljude koji su definitvno odlucili da idu. Ne, on te potkopava i govori ti da ne ides. I ciljano obeshrabruje ljude.

Iako je i on otisao, ali eto ti nemoj. Neka tebe, peri guzice za 700 KM. Nije to tako lose. Zasto da gore peres guzice za 4 do 5 puta vise novca?

:D
detroit-mercy

#3705 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Seyfo wrote:Pa tako planiraju, a kad dođe penzija, vidjeće.
Pitaj svakog od njih ponaosob.
Boga mi Seyfo, ja sto znam ovih penzionera, budu dole 2-3 mjeseca i ispaljuju se nazad. Vecina kaze nemogu bez djece/unucadi.
I to ovi sto su jos kao malo mladji, ovi stariji vec vise ostaju ovdje, teze podnose put, zdravstveni razlozi, dostupnost medicinske njege. Da ne duljim.
mirsek

#3706 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

Nivelacija wrote:Nemoj suplje pricati kakvih 4 do 5 puta vise novca, 1 euro gore i ovdje ne vrijede isto.

Pa jest 1000 KM je ekvivalent 1000 eura ALI u Svabiji imas platu 1500-2000 eura a u BIH 400-600 eura.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#3707 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

Još što je dosta stvari za svakodnevnu upotrebu jeftinija nego u BIH. Čak i hrana i slakiši :)
Sapna_TZ

#3708 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sapna_TZ »

mirsek wrote:

Pa jest 1000 KM je ekvivalent 1000 eura ALI u Svabiji imas platu 1500-2000 eura a u BIH 400-600 eura.
Da mi je znat koji ljudi u BIH imaju platu 800-1200 KM kad vecina radi za 600-700, a mnogi i za manje...
macchiato

#3709 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by macchiato »

Moja pratetka vazda kukala kako hoće da se vrati u Bejha iz Damske i kako će se skoro pa sigurno preseliti kad ode u penziju. Eno je skoro 2 godine u penziji, a ja ne znam da je 2-3 puta došla u međuvremenu. U to malo što je dolazila, bude dvadesetak dana i haj nazad. :mrgreen:

Nije drugačije ni sa ostalima, ne znam nikoga da se vratio, većinom dođu 1-2 godišnje i budu u vrh glave 2 mjeseca ukupno ovdje. Doduše razumijem, tamo ti djeca, unučad, društvo pa i mjesto gdje si proveo maltene čitav život, nije da se tako lako odreći toga.
Sapna_TZ

#3710 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sapna_TZ »

macchiato wrote:Moja pratetka vazda kukala kako hoće da se vrati u Bejha iz Damske i kako će se skoro pa sigurno preseliti kad ode u penziju. Eno je skoro 2 godine u penziji, a ja ne znam da je 2-3 puta došla u međuvremenu. U to malo što je dolazila, bude dvadesetak dana i haj nazad. :mrgreen:

Nije drugačije ni sa ostalima, ne znam nikoga da se vratio, većinom dođu 1-2 godišnje i budu u vrh glave 2 mjeseca ukupno ovdje. Doduše razumijem, tamo ti djeca, unučad, društvo pa i mjesto gdje si proveo maltene čitav život, nije da se tako lako odreći toga.
Ova prica me neumoljivo podsjeca na ove bolide sto stalno ovdje pisu i pricaju : "joj da mi je otic zivjet na selo, joj da se izoliram u prirodi, treba mi mir, seoska idila..
Ma ljepota, ali samo po prici i u teoriji.
U praksi :D u praksi je to sve dosta drugacije.
Ja vjerujem da se od proljeca 1996 godine niko nikada iz grada nije preselio na selo , u bosansko selo koje izgleda kao horor scenografija iz 17 stoljeca.

Ljudi bjeze sa sela glavom bez obzira, prodaju sve, daju u bescjenje samo da pobjegnu i da se dosele u grad.

Tako je i sa ovima sto pricaju da ce se vratiti u BIH.
Niko se ne vraca, usta puna Bosne ali ipak...

Znas ti nas, jebo ti nas.. :thumbup:
djkurt

#3711 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by djkurt »

Sapna_TZ wrote:
macchiato wrote:Moja pratetka vazda kukala kako hoće da se vrati u Bejha iz Damske i kako će se skoro pa sigurno preseliti kad ode u penziju. Eno je skoro 2 godine u penziji, a ja ne znam da je 2-3 puta došla u međuvremenu. U to malo što je dolazila, bude dvadesetak dana i haj nazad. :mrgreen:

Ova prica me neumoljivo podsjeca na ove bolide sto stalno ovdje pisu i pricaju : "joj da mi je otic zivjet na selo, joj da se izoliram u prirodi, treba mi mir, seoska idila..
Ja vjerujem da se od proljeca 1996 godine niko nikada iz grada nije preselio na selo , u bosansko selo koje izgleda kao horor scenografija iz 17 stoljeca.

Ljudi bjeze sa sela glavom bez obzira, prodaju sve, daju u bescjenje samo da pobjegnu i da se dosele u grad.

potrošil onih 170KM?
Sapna_TZ

#3712 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sapna_TZ »

djkurt wrote:
Sapna_TZ wrote:

potrošil onih 170KM?
Kakve to veze ima?
Sapna_TZ

#3713 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sapna_TZ »

Ja sam uvijek govorio da se mi jednostavno precjenjujemo.
Ne postoji primitivnija zajednica ljudi od ljudi koji zive u danasnjem Sarajevu.
Barem na evropskom kontinentu.
Mnogo nas vrijedja kad nam se kaze da smo evropski Dzalalabad.
Ali jesmo, dzaba sve negacije.
Ja sad mogu nabrojati deset porodica gdje niko sa nikim ne prica.
Mogu nabrojati deset brakova koji su pukli zbog svekrve i punice.
Mogu nabrojati deset ulica gdje se komsije sude zbog vocke na medji.
Mogu nabrojati deset porodica gdje babo nije cuo za kondom pa stanca djecu ko u proizvodnom pogonu cijepanja molekularnih atoma, a visi na birou.
Mogu nabrojati deset porodica gdje se rodjena braca mrze zbog medjasnog znaka.
Mogu nabrojati toliko primitivizma i zaostalosti u ovoj zalosnoj drzavi da mi je cak i Sierra Leone donekle privlacna destinacija.

A sve je to posljedica nazadnog i retrogardnog mentaliteta.
Mi sa Evropom imamo veze tek toliko da se mozemo tjesiti da smo u jednom dijelu historije bili zanimljivi da nekom okupatoru budemo kolonija.

Sad je svako od nas digao ruke, a mi se busamo da smo neke seher- Sarajlije a obicna smo prdimahovina u zadzepku svjetske mape.
Seyfo

#3714 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Ima on ozbiljnih problema sa sobom. I nece ih se rijesiti gdje god da pobjegne.
dale cooper

#3715 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by dale cooper »

U pravu je Sapna što se tiče nazadnog i retrogradnog mentaliteta, ali to nije samo problem pojedinih stanovnika Sarajeva, to je problem cijelog ovog regiona odnosno Balkana.
moonca

#3716 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Rihanna Takes Her Father To Court Over Fenty Trademark Dispute
:-) --itd-- da ne nabrajamo... :wink:
muha_sa

#3717 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

imal šta novo :?
Radio Sarajevo

#3718 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Thorgerson wrote:
reuf i minka wrote:

Pa valjda ja imam više iskustva i više prava da govorim kako je vani ako već živim vani.

Zašto bi me neko ignorisao, pa nisam ni prema kome bezobrazan, pričam normalno i nikoga ne vrijeđam. Meni ne ide ni iz džepa ni u džep, otiđite svi put Njemačke, a ja vam samo govorim da će vam prve dvije - tri godine biti mnogo lošije nego ste očekivali. Nakon toga, ako se stabilizujete, uspijete se izboriti u nekoj firmi za fino mjesto, sredite stan (a tu je uglavnom faktor sreća), onda vam možda i može biti lijepo. I opet, nećete imati svoje prijatelje, roditelji će vam svake godine biti sve stariji i bolesniji, a to će vas sjebavati kad dođete u Bosnu, kulturna dešavanja ćete svesti na nulu, omiljeni klub ćete gledati preko Moje TV, bićete uvijek negdje stranci, itd.

Moja situacija je specifična, i kako sam rekao, živio sam u nekoliko zemalja, proputovao skoro sve kontinente (jedino nisam bio u Australiji), i garantujem da je BiH među 30-40 najboljih zemalja svijeta. Razloge sam već naveo sto puta na ovoj temi.

Ali jbg, kad rđavom kurcu i dlake smetaju, ja tu ne mogu pomoći. Ako ćemo radije kupati Švabe nego roditelje, tetku i sl., onda nešto s nama nije u redu.

I na kraju je to sve do para. Ljudi ne znaju zaraditi novac, a u Bosni tih prilika ima koliko hoćeš, samo ljudi po dafaultu nisu poduzetni, i ne žele odgovornost i rizik. Žele sve na gotovo, da malo rade, a mnogo zarađuju, a to nema nigdje.
Radio Sarajevo

#3719 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

reuf i minka wrote:
Ja ne radim za inženjersku platu jer nisam inženjer, nažalost. Radim za prosječnu platu u Holandiji, i to administrativni posao u firmi koja se bavi turizmom. To se može raditi svugdje, i tu para ima, čak i u Bosni.
stakasa

#3720 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Radio Sarajevo wrote: Pa valjda ja imam više iskustva i više prava da govorim kako je vani ako već živim vani.

Zašto bi me neko ignorisao, pa nisam ni prema kome bezobrazan, pričam normalno i nikoga ne vrijeđam. Meni ne ide ni iz džepa ni u džep, otiđite svi put Njemačke, a ja vam samo govorim da će vam prve dvije - tri godine biti mnogo lošije nego ste očekivali. Nakon toga, ako se stabilizujete, uspijete se izboriti u nekoj firmi za fino mjesto, sredite stan (a tu je uglavnom faktor sreća), onda vam možda i može biti lijepo. I opet, nećete imati svoje prijatelje, roditelji će vam svake godine biti sve stariji i bolesniji, a to će vas sjebavati kad dođete u Bosnu, kulturna dešavanja ćete svesti na nulu, omiljeni klub ćete gledati preko Moje TV, bićete uvijek negdje stranci, itd.

Moja situacija je specifična, i kako sam rekao, živio sam u nekoliko zemalja, proputovao skoro sve kontinente (jedino nisam bio u Australiji), i garantujem da je BiH među 30-40 najboljih zemalja svijeta. Razloge sam već naveo sto puta na ovoj temi.

Ali jbg, kad rđavom kurcu i dlake smetaju, ja tu ne mogu pomoći. Ako ćemo radije kupati Švabe nego roditelje, tetku i sl., onda nešto s nama nije u redu.

I na kraju je to sve do para. Ljudi ne znaju zaraditi novac, a u Bosni tih prilika ima koliko hoćeš, samo ljudi po dafaultu nisu poduzetni, i ne žele odgovornost i rizik. Žele sve na gotovo, da malo rade, a mnogo zarađuju, a to nema nigdje.
Ovako se ni Melburn Australija nije pisao po sirotinji
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3721 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

Govori mi mama da je iz njene firme od Nove godine pa do danas otkaz dalo 9 radnika. Šestorica od njih su imali platu oko 1500, a trojica oko 1100. Svi spržili ili namjeravaju spržit vani.
Bloo
Globalna šefica

#3722 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

dale cooper wrote:U pravu je Sapna što se tiče nazadnog i retrogradnog mentaliteta, ali to nije samo problem pojedinih stanovnika Sarajeva, to je problem cijelog ovog regiona odnosno Balkana.
+1
Ommadawn

#3723 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Ommadawn »

Sapna_TZ wrote: Ja sad mogu nabrojati deset porodica gdje niko sa nikim ne prica.
Mogu nabrojati deset brakova koji su pukli zbog svekrve i punice.
Mogu nabrojati deset ulica gdje se komsije sude zbog vocke na medji.
Mogu nabrojati deset porodica gdje babo nije cuo za kondom pa stanca djecu ko u proizvodnom pogonu cijepanja molekularnih atoma, a visi na birou.
Mogu nabrojati deset porodica gdje se rodjena braca mrze zbog medjasnog znaka.
Mogu nabrojati toliko primitivizma i zaostalosti u ovoj zalosnoj drzavi da mi je cak i Sierra Leone donekle privlacna destinacija.

A sve je to posljedica nazadnog i retrogardnog mentaliteta.
Mi sa Evropom imamo veze tek toliko da se mozemo tjesiti da smo u jednom dijelu historije bili zanimljivi da nekom okupatoru budemo kolonija.

Sad je svako od nas digao ruke, a mi se busamo da smo neke seher- Sarajlije a obicna smo prdimahovina u zadzepku svjetske mape.
Pa imas to i u modernom zapadnoevropskom gradu od strane njihovog domicilnog stanovnistva.
Radio Sarajevo

#3724 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

stakasa wrote:
Radio Sarajevo wrote: Pa valjda ja imam više iskustva i više prava da govorim kako je vani ako već živim vani.

Ovako se ni Melburn Australija nije pisao po sirotinji
Pa nego šta ću nego pišat' po sirotinji... :skoljka: :skoljka: :skoljka:
cassius

#3725 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by cassius »

Radio Sarajevo wrote:
Pa valjda ja imam više iskustva i više prava da govorim kako je vani ako već živim vani.

Sto ne bi imali svoje prijatelje ? To se ne upoznaju novi ljudi ili mozda cak i ovi iz BiH su tamo? Ako si ti tamo učahuren ne znaci da je svako takav.
"onda vam mozda i moze biti lijepo ", treba prestat citat ovaj tvoj post odmah tu na pocetku.
Opisao si fino svoj zivot kroz ovo gore napisano. NIje svaciji takav.
Roditelji su stariji i bolesniji svake godine, ha vidao ih sedmicno , ha svakih par mjeseci. Ne moze se pobjeci od toga.
Bicemo uvijek negdje stranci. Pola njemacke su stranci.
Kulturna desavanja svest na nulu, o cemu ti pricas. U BiH i ne postoje kulturna desavanja.

Pa dobro ljudino , vrati se ti u BiH , pa da mi svi povjerujemo u ovu tvoju pricu, da imas bar neko uporište u ovom svom preseravanju.
Last edited by cassius on 17/01/2019 10:21, edited 1 time in total.
Post Reply