Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
broj dva

#3701 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by broj dva »

maraccana wrote:
Smrcak15 wrote:
kako ce se covjek ili bilo koje bice adaptirati kad mutacija nema oci da vidi okruzenje pa da mutira gene i da bice pocne liciti na okruzenje, kao insekt koji lici na truho list, jeli to mutyacija vidjela trho list pa odlucila da mutira insekat utruho list, ili mozda je insekt nadosao na ideju da bi trebalo se kamuflirati??
Jel ti znaš uopšte šta je adaptacija? Kakve crne oči, ne trebaju ti ikakve oči i razum jer npr. tijelo, organizam itd. posjeduje funkcije adaptacije. Kao drugo u vezi insekta koji lici na list, očito ne razumiješ kako funkcionište prirodna selekcija, odnosno postoji toliko vrsta i postojalo je, dok tokom vremena, samo one koje su svojim oblikom i karakteristikama bile najbolje uklopljenje u okruženju ( npr. zeleni insekti logično su bolje uklopljeni u zelenije okruženje od insekata drugih boja), su uspjele na taj način da opstanu. I nakon svega toga, ti ispadaš samo neko ko pada na optičku varku i nerazumjevanje evolucije.
pa sta ti hoces, da je univerzum raj za zivjeti?? pa vi hocete da spustite Raj na zemlju da bi inteligentni dizajn bio valjan, kao eto sad je sve savrseno , onda mora biti inteligentni dizajn :-)

normalno da opasnosti vrebaju sa svih strana i to je u sklopu testa, jer kad bi sve opasnosti sklonili, gdje je tu test?? da nema bolesti, da nema smrti, da nema ozljede i mnogo stosta, pa gdje je tu onda test?
Je li ti onda teško zaključiti, da zbog nelogičnosti postojanja grešaka u prirodi i univerzumu, ne može postojati ni inteligentni dizajner koji ne bi smio praviti ikakve greške, a time ni raj ni perfekcija ?

ko to kaze da nevalja, to ti tvrdis, ja ne, dinosaurusi su bili dio ekosistema to sto su uklonjeni od strane BOga jeste da covjeku omoguci zivot na zemlji, jer samo sebi postavi pitanje, a sta da sad zive sa ljudima ili da su zivjeli sa ljudima kroz vjekove vjekova, ko bi to smio izaci i raditi poljoprivredu, ko bi to smio uci u sumu da lovi, kako bi ljudi prezivljavali, gdje bi se sakrili od raptora i t-rexa naprimjer??

jednostavno bi bila teska patnja za zivjeti, i samo bi se gledalo kako da se prezivi goli zivot gdje bi dinosaurisi kocili napredak ljudske civilizacije.

nebrini dobit ces za sva pitanja odgovore barem ono sto znam odgovoriti.
Zaista je gubljenje vremena čitati ovakvu glupost, i uopšte teško je zamisliti da su ljudi u stanju valjati ovakve gluposti kako bi branili vlastita uvjerenja. Jasno je da je slučaj dinosaurusa direktni dokaz greške i nepostojanja inteligentnog dizajnera, jer nema smisla da prvo da pravi takve nazadne i neracionalne životne oblike pa onda briše, da bi nakon toga eto nas mogao staviti, notorna glupost.
---
Morali su prvo doci dinosauri jer bez njih mi danas ne bi imali fosilna goriva a bog je u svojoj beskranicnoj mudrosti i dobroti znao da ce nam to trebati pa zato.. :run:
Smrcak15

#3702 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

maraccana wrote:
Džaba se trudiš objasniti mu osnovne principe evolucije, da uopšte nije potreban ikakav mega inteligentni faktor da djeluje, za stvar poput adaptacije koja dovodi do promjena (npr. tijelo ima funkciju da se adaptira na temperaturu i slično, ili ako se porežeš postoji funkcija regeneracije, znači nikakva viša sila nije potrebna za takve funkcije) , ali lik jednostavno ne konta, ko da slijepom čovjeku objašnjavaš kako izgleda boja i da li postoji, šta god kažeš on ne može shvatiti ni pojmiti nit ga možeš ubjediti ...
Kad kazes da adaptacija dolazi sama od sebe bez ikakvog inteligentnog bica koji je pokrece fakticki mi kazes mutacija ima osjecaj brige i moc vida da vidi okruzenje pa mutira gene zivotinje da je opskrbi sa potrebni stvarima za zivot. Zato ja nemogu to prihvatit, de mi reci molim te kako mutacija moze imati osjecaj brige pa stvori prirodni lubrikant /klizavica u polnim organima muska i zenska, sta mislis samo da nema tih prirodnih lubrikanata kakav bi sex bio, patnja. Ko ribanje tepiha.

I jos nsto sto nokautora vasu evoluciju koju zagovarate a ne onu evoluciju gdje Bog evolvira, vasu evoluciju gdje slucajni dogadjaji kreiraju komplexne strukture kao slucajni dogadjaji da kreiraju nano robote koji hodaju na dvije noge i nose terete sa dvije ruke u celijama zivih bica, da imaju motori sa 40 raznih komponenata i da je to slucajno stvoreno slucajnim dogadjajima
Smrcak15

#3703 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:
Smrcak15 wrote:
Ja prenosim sto naucnici govore
Ne, naucnici govore da su dinosaurusi zbog velicine i brojnosti mogli svojim gasovima utjecati na povecanje temperature.

A ti govoris: Bog je stvorio zemlju, pomalo neuslovnu za ljude, pa je stvorio dinosauruse da naprde dovoljno da bi bila topla ljudima, a onda je unistio dinosauruse i stvorio ljude.

Velika je tu razlika izmedju onoga o cemu govore naucnici, i tvog pokusaja da njihova otkrica uklopis u price u koje ti vjerujes.

Ne izokreci sta pisem kazem to je samo jedan od razloga da su zagrijavali planetu, sigurno su jos imali funkcija u eko sistemu.
Dozer

#3704 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote: @Čiko Dozer
Eto,ne prestaješ da daješ sam sebi dokaze i dalje.Vidiš na svom primjeru,da se isključivo nevjernici ili praznovjerni ljudi,neprestano kunu.Svojedobno si tvrdio da to nije tako,nego obrnuto.Ne može,jer rezultat mora uvijek biti tačan.Praznovjerje,prazan put,prazni ljudi.A na kakvom je putu ona čokolada?
:-D
Svakim novim postom sve me vise odusevljava tvoja sposobnost spinovanja, fakat :D
Hajd' sto ne kontas sta ti se napise. Hajd' i sto zaobidjes sve sto ti ne odgovara i na sta nemas odgovor koji bi te "pokrio". Ali, sto ne znas ni citati kako treba, e to je vec problem. Tvoj, logicno :D

1. Nadji mi gdje sam ja napisao "Čiko". Koliko znam, pisalo je "ciko", a to nije licno ime u sta si ga ti pretvorio u pokusaju da ispadnes duhovit (primijetis li da se niko ni ne nasmijesi na tvoje djecije doskocice?) :D.

2. Gdje sam se ja i u sta zakleo? :D S druge strane, ja svakodnevno i na svakom koraku cujem vjernike kako govore "Allaha mi", "Boga mi", "Kur'ana mi", "Musafa mi". Da li to, po tvojoj izjavi, znaci da su svi oni, zapravo, nevjernici i praznovjerni ljudi, na krivom putu? :D
Dozer

#3705 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: Kad kazes da adaptacija dolazi sama od sebe bez ikakvog inteligentnog bica koji je pokrece fakticki mi kazes mutacija ima osjecaj brige i moc vida da vidi okruzenje pa mutira gene zivotinje da je opskrbi sa potrebni stvarima za zivot. Zato ja nemogu to prihvatit, de mi reci molim te kako mutacija moze imati osjecaj brige pa stvori prirodni lubrikant /klizavica u polnim organima muska i zenska, sta mislis samo da nema tih prirodnih lubrikanata kakav bi sex bio, patnja. Ko ribanje tepiha.
Jesi cuo za DurexPlay? A prije njega ljudi koristili razna ulja, svinjsku mast, puter, itd., tj. sve sto im je doslo pod ruku, a moglo posluziti da ne "ribaju tepih" :D
I jos nsto sto nokautora vasu evoluciju koju zagovarate a ne onu evoluciju gdje Bog evolvira, vasu evoluciju gdje slucajni dogadjaji kreiraju komplexne strukture kao slucajni dogadjaji da kreiraju nano robote koji hodaju na dvije noge i nose terete sa dvije ruke u celijama zivih bica, da imaju motori sa 40 raznih komponenata i da je to slucajno stvoreno slucajnim dogadjajima
Crni Smrle... Da li si ti ikada cuo za digitalnu vizualizaciju? :D
Covjece...ti si se uhvatio jednog video klipa na kojem je digitalno predstavljeno ono sto se desava u nasem tijelu, i drzis se te predstave kao da sve to zaista izgleda onako :D

Ali, cekaj malo... do prije samo par stranica si kategoricno tvrdio da je evolucija notorna laz, da ne postoji i da se nikada nije desila.
A onda, gle cuda, i valjda kada si iz mora dokaza shvatio da je evolucija ipak cinjenica, okrenuo si pricu na to da ona u stvari postoji, da se desavala i da se i sad desava, ali da je za nju odgovoran - bog :lol: :lol: :lol:
Nema tebi pomoci, vjeruj mi... :D
Dope_Man

#3706 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

Dozer wrote: Ali, cekaj malo... do prije samo par stranica si kategoricno tvrdio da je evolucija notorna laz, da ne postoji i da se nikada nije desila.
A onda, gle cuda, i valjda kada si iz mora dokaza shvatio da je evolucija ipak cinjenica, okrenuo si pricu na to da ona u stvari postoji, da se desavala i da se i sad desava, ali da je za nju odgovoran - bog :lol: :lol: :lol:
Hej, kad je Crkva mogla zvanicno, nakon 150 godina osporavanja reci, da je evolucija ipak nesto sto se zaista desava samo je naravno bog zacetnik, onda moze i Smrle. Pri tom naravno da ce se voditi istim arguemntima o inteligentnom dizajnu kao i sljedbenici Crkve jer i Smrle je sljedbenik... oh.. um.. Smrle, moraces naci nesto malo drugacije dok te patriot nije vidio.
Last edited by Dope_Man on 23/11/2016 11:20, edited 1 time in total.
Dozer

#3707 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Cek, cek... Nije im bog rekao da je on odgovoran i nadlezan za evoluciju? :D
Dope_Man

#3708 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

Ah sad.. trazis rijec u ajetu. Izdavac ogranicio broj stranica, a bilo je bitnijih stvari za spomenuti.
Dozer

#3709 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Doduse... Jes' da nisam uspio upratiti da je igdje spomenuo paukove nasminkane da izgledaju kao ljudsko lice, ili ribe iz dubina koje svijetle, ili one nekakve s rukama i nogama sto hodaju kroz nas...ali, to se valjda vec uklapa u nesto...
Smrcak15

#3710 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: Kad kazes da adaptacija dolazi sama od sebe bez ikakvog inteligentnog bica koji je pokrece fakticki mi kazes mutacija ima osjecaj brige i moc vida da vidi okruzenje pa mutira gene zivotinje da je opskrbi sa potrebni stvarima za zivot. Zato ja nemogu to prihvatit, de mi reci molim te kako mutacija moze imati osjecaj brige pa stvori prirodni lubrikant /klizavica u polnim organima muska i zenska, sta mislis samo da nema tih prirodnih lubrikanata kakav bi sex bio, patnja. Ko ribanje tepiha.
Jesi cuo za DurexPlay? A prije njega ljudi koristili razna ulja, svinjsku mast, puter, itd., tj. sve sto im je doslo pod ruku, a moglo posluziti da ne "ribaju tepih" :D
Crni Smrle... Da li si ti ikada cuo za digitalnu vizualizaciju? :D
Covjece...ti si se uhvatio jednog video klipa na kojem je digitalno predstavljeno ono sto se desava u nasem tijelu, i drzis se te predstave kao da sve to zaista izgleda onako :D

Ali, cekaj malo... do prije samo par stranica si kategoricno tvrdio da je evolucija notorna laz, da ne postoji i da se nikada nije desila.
ona evolucija koju vise zagovarate, slucajni dogadjaji koji nasijepo kreiraju bica, da, ona evolucija gdje je Bog ukljucen, mogu prihvatiti, mada i to je malo skakljivo sobzirom na fosilne ostatke zivotinja koji su stari milioni Godina i nikakve razlike sa danasnjim zivotinjama.
Dozer

#3711 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Pa...cekaj...sta ti onda tvrdis? Da evolucija ne posotji nikako, ni kao slucaj, ni kao bozije djelo?
refffko

#3712 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by refffko »

Ma da, lakse je prihvatiti da je zena nastala od covjekovog rebra i da su sve zivotinje bile zajedno na brodu :run:
Smrcak15

#3713 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Pa...cekaj...sta ti onda tvrdis? Da evolucija ne posotji nikako, ni kao slucaj, ni kao bozije djelo?

ako postoji onda je Bog ukljucen u evolucijske procese, ako nema evolucije to znaci Bog je stvorio odjenom zivotinju bez ikakvih evolucijskih procesa.
Smrcak15

#3714 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

refffko wrote:Ma da, lakse je prihvatiti da je zena nastala od covjekovog rebra i da su sve zivotinje bile zajedno na brodu :run:
dali ti vjerujes da se krava moze stvoriti od uha druge krave??
i da su sve zivotinje bile zajedno na brodu
niko to ovdje ne tvrdi, a to sto je Nuh potrpao u ladju lokane zivotinje po par jer je potop bio lokalne prirode to ti i neznas a htio bi nesto da napadas.
Dozer

#3715 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote:Pa...cekaj...sta ti onda tvrdis? Da evolucija ne posotji nikako, ni kao slucaj, ni kao bozije djelo?
ako postoji onda je Bog ukljucen u evolucijske procese, ako nema evolucije to znaci Bog je stvorio odjenom zivotinju bez ikakvih evolucijskih procesa.
Kako da ne...

Recimo da nema evolucije. Hajd' nam objasni kako je to stvorio bilo sta...? Ono, ala madjionicar, "ciribu-ciriba, kravo postani", i PUF! Eto krave... Jel' to?
dali ti vjerujes da se krava moze stvoriti od uha druge krave??
Nisi mene pitao, ali da pitam ja tebe - da li ti mislis da ne moze?
maraccana

#3716 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by maraccana »

Smrcak15 wrote:
maraccana wrote:
Džaba se trudiš objasniti mu osnovne principe evolucije, da uopšte nije potreban ikakav mega inteligentni faktor da djeluje, za stvar poput adaptacije koja dovodi do promjena (npr. tijelo ima funkciju da se adaptira na temperaturu i slično, ili ako se porežeš postoji funkcija regeneracije, znači nikakva viša sila nije potrebna za takve funkcije) , ali lik jednostavno ne konta, ko da slijepom čovjeku objašnjavaš kako izgleda boja i da li postoji, šta god kažeš on ne može shvatiti ni pojmiti nit ga možeš ubjediti ...
Kad kazes da adaptacija dolazi sama od sebe bez ikakvog inteligentnog bica koji je pokrece fakticki mi kazes mutacija ima osjecaj brige i moc vida da vidi okruzenje pa mutira gene zivotinje da je opskrbi sa potrebni stvarima za zivot. Zato ja nemogu to prihvatit, de mi reci molim te kako mutacija moze imati osjecaj brige pa stvori prirodni lubrikant /klizavica u polnim organima muska i zenska, sta mislis samo da nema tih prirodnih lubrikanata kakav bi sex bio, patnja. Ko ribanje tepiha.

Druže, razumijem te, jednostavno nisi sposoban da shvatiš, da kada npr. iz tople sobe izađeš vani na -10 , da tvoje tijelo posjeduje funkciju adaptacije da se adaptira na temperaturu, a ne da bog upravlja tvojim tijelom, te nisu potrebne ikakve oči,razum i sl. za to.

Dalje se ne trebaš išta mučiti jer si u potpunosti dokazao da nisi sposoban shvatiti tu običnu funkciju, a kamol i nešto teže i bilo šta u vezi evolucije, problem je do tebe.
gost_84

#3717 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by gost_84 »

Ove neznalice koje pricaju bez dokaza samo neka kazu zasto je Islam odnosno Kur'an vise od 1400 godina ispred nauke.Radi se o tome da su stvari koje su spomenute u Kur'anu pocele tek da se otkrivaju pocetkom 20. stoljeca.Znaci ljudi koji se bave naukom astronomi,fizicari,biolozi itd a ti ljudi nemaju veze sa Islamom su pisali u svojim knjigama o nastanku svemira,sirenju svemira,slojevima Zemlje,faze u stvaranju covjeka,pregrade izmedju dva mora itd itd.Svi oni su slozni da se stvari spomenute u Kur'anu potpuno slazu sa naucnim otkricima i to moze svako da provjeri.Naucnici kazu da je svemir nastao iz nicega a Kuran je to davno spomenuo.Zatim kazu da se svemir siri pa i to je spomenuto jasno decidno u Kuranu zatim da se Zemlja sastoji iz vise slojeva sto je takodjer spomenuto u Kuranu itd itd a medju zadnjim stvarima koje su naucnici otkrili je da mravi imaju svoj govor tj nacin komunikacije sto je isto spomenuto u Kuranu.
HardcoreMX

#3718 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote: :-D
Svakim novim postom sve me vise odusevljava tvoja sposobnost spinovanja, fakat :D
Hajd' sto ne kontas sta ti se napise. Hajd' i sto zaobidjes sve sto ti ne odgovara i na sta nemas odgovor koji bi te "pokrio". Ali, sto ne znas ni citati kako treba, e to je vec problem. Tvoj, logicno :D

1. Nadji mi gdje sam ja napisao "Čiko". Koliko znam, pisalo je "ciko", a to nije licno ime u sta si ga ti pretvorio u pokusaju da ispadnes duhovit (primijetis li da se niko ni ne nasmijesi na tvoje djecije doskocice?) :D.

2. Gdje sam se ja i u sta zakleo? :D S druge strane, ja svakodnevno i na svakom koraku cujem vjernike kako govore "Allaha mi", "Boga mi", "Kur'ana mi", "Musafa mi". Da li to, po tvojoj izjavi, znaci da su svi oni, zapravo, nevjernici i praznovjerni ljudi, na krivom putu? :D
-Očigledno je da osim što pokrivaš sada i kopiraš,ali loše,doduše kopija nikad nije valjala.Onaj što pokriva je jedno od značenja riječi kafir,koja se prevodi obično kao nevjernik,ali čije konkretno, prvobitno značenje, kada čovjek pogleda tvoju retoriku,doista sve bolje i bolje razumije.Našao sam da u starom arapskom kufr znači još „nezahvalan biti“.U suštini, logički stvarno ne postoji čovjek koji u nešto ne vjeruje,tako da u kontekstu riječ nevjernik postaje besmislena.Sad pogledaj koliko je Kur'an precizan kada upotrebljava tu riječ,koja se takodjer dalje uklapa u koncept riječi koje upotrebljava Kur'an u daljnem opisu nevjernika,dakle,oni što pokrivaju,oni što odbijaju dokaze,oni što laži govore,oni što laži izmišljaju,danas kažu produciraju laži,oni što slijede pretpostavke,oni što se ismijavaju poslanicima i dokazima itd.U suštini takvi ljudi znaju, ali se pokrivaju lažima,ismijavanjem,insinuacijama itd.,a slijede samo pretpostavke i kada se pogleda u tvom opusu,da ti stvarno izmedju ostalog,slijediš evoluciju koja u znanstvenom sektoru nikada nije dokazana i koja se upravo bazira samo na pretpostavkama,onda su stvari mnogo jasnije.

-Čiko?U prethodnom postu imaš kvotano,gdje sebe tako predstavljaš,jedina razlika kao što i sad nepravilno pišeš je bez te kvakice.
-Na šta asociraš,Čiko ili čiko,ti je ispao kompliment.Nudiš čokolade,diskutante nazivaš djecom,pokrivaš se sa cinizmom i mržnjom prema religiji,tukne li tebi štogod nastrano u ovom tvom opisu ličnosti?

-U prethodnom tvom postu si se kleo.Tako da si mogao samo sebe čuti ili eventualno slične tebi.A ti se ne deklarišeš kao vjernik i iz priloženog se to takodjer vidi.Dakle,ako nemaš vjeru,jedino onda možeš biti na putu praznovjerja.
refffko

#3719 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by refffko »

gost_84 wrote:Ove neznalice koje pricaju bez dokaza samo neka kazu zasto je Islam odnosno Kur'an vise od 1400 godina ispred nauke.Radi se o tome da su stvari koje su spomenute u Kur'anu pocele tek da se otkrivaju pocetkom 20. stoljeca.Znaci ljudi koji se bave naukom astronomi,fizicari,biolozi itd a ti ljudi nemaju veze sa Islamom su pisali u svojim knjigama o nastanku svemira,sirenju svemira,slojevima Zemlje,faze u stvaranju covjeka,pregrade izmedju dva mora itd itd.Svi oni su slozni da se stvari spomenute u Kur'anu potpuno slazu sa naucnim otkricima i to moze svako da provjeri.Naucnici kazu da je svemir nastao iz nicega a Kuran je to davno spomenuo.Zatim kazu da se svemir siri pa i to je spomenuto jasno decidno u Kuranu zatim da se Zemlja sastoji iz vise slojeva sto je takodjer spomenuto u Kuranu itd itd a medju zadnjim stvarima koje su naucnici otkrili je da mravi imaju svoj govor tj nacin komunikacije sto je isto spomenuto u Kuranu.
Koje stvari?

Daj nam bar jednu stvar. Apsulutno ne postoji nista takvo. Da ne pominjem da nisu pomenute nikakve cinjenice iz istorije, koje su kasnije otkrivene.
Zasto nigdje ne pise "mi razdvojismo kontinente", "mi skolnismo dinosaure da bi vi mogli docI".....

Kuran je jako dobro napisana knjiga, ali ipak knjiga koju je napisao jako pametan covjek ili vise njih, nikakvo imaginarno bice.
belfy

#3720 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
Dozer wrote: :-D

-Očigledno je da osim što pokrivaš sada i kopiraš,ali loše,doduše kopija nikad nije valjala.Onaj što pokriva je jedno od značenja riječi kafir,koja se prevodi obično kao nevjernik,ali čije konkretno, prvobitno značenje, kada čovjek pogleda tvoju retoriku,doista sve bolje i bolje razumije.Našao sam da u starom arapskom kufr znači još „nezahvalan biti“.U suštini, logički stvarno ne postoji čovjek koji u nešto ne vjeruje,tako da u kontekstu riječ nevjernik postaje besmislena.Sad pogledaj koliko je Kur'an precizan kada upotrebljava tu riječ,koja se takodjer dalje uklapa u koncept riječi koje upotrebljava Kur'an u daljnem opisu nevjernika,dakle,oni što pokrivaju,oni što odbijaju dokaze,oni što laži govore,oni što laži izmišljaju,danas kažu produciraju laži,oni što slijede pretpostavke,oni što se ismijavaju poslanicima i dokazima itd.U suštini takvi ljudi znaju, ali se pokrivaju lažima,ismijavanjem,insinuacijama itd.,a slijede samo pretpostavke i kada se pogleda u tvom opusu,da ti stvarno izmedju ostalog,slijediš evoluciju koja u znanstvenom sektoru nikada nije dokazana i koja se upravo bazira samo na pretpostavkama,onda su stvari mnogo jasnije.

-Čiko?U prethodnom postu imaš kvotano,gdje sebe tako predstavljaš,jedina razlika kao što i sad nepravilno pišeš je bez te kvakice.
-Na šta asociraš,Čiko ili čiko,ti je ispao kompliment.Nudiš čokolade,diskutante nazivaš djecom,pokrivaš se sa cinizmom i mržnjom prema religiji,tukne li tebi štogod nastrano u ovom tvom opisu ličnosti?

-U prethodnom tvom postu si se kleo.Tako da si mogao samo sebe čuti ili eventualno slične tebi.A ti se ne deklarišeš kao vjernik i iz priloženog se to takodjer vidi.Dakle,ako nemaš vjeru,jedino onda možeš biti na putu praznovjerja.
izvinjavam se na duplom postu. samo da moderacija vidi lijepi uvod u sranje prije nego udari u ventilator...
Arminovski

#3721 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Arminovski »

belfy wrote:samo da opet promijenim status na fejsu (uleti neki status izmedju...):
"ono kad se nagovoris vjerniku samo zato sto je inteligentniji i obrazovani, ali postavlja vise pitanja... a onda jos nisi shvatio ni da je vjernik..."
Arminovski, bolji si covjek od mene...
Nisam siguran da razumijem skroz. Pretpostavljam da je zbog smrcka ili onog mx-a ali njega sam blokirao pa ne vidim sta je napisao. Vidim da jeste nesto ali ne otvaram jer sam mu rekao da ide na ignore listu tako da dzaba trosi olovku. U svakom slucaju, tvoje sam shvatio kao kompliment pa hvala, ali ides zasigurno predaleko sa mojom dobrotom u poredjenju sa sobom. :)

Nije meni problem nicije vjerovanje ili nevjerovanje, samo mi je suludo odbijati logicne stvari samo zbog nekog licnog stava ili stava zajednice kojoj pripadas; stava koji je ta zajednica usvojila mozda i zbog svog neznanja a onda i traljavo retroaktivno i nadasve selektivno usvajanje pojedinih naucnih principa tamo gdje se ta slika poklapa sa licnim ili usvojenim shvatanjima te iste zajednice. Sa strane vjere, ko kaze da evolucija ne moze biti neki izvedeni princip stvaranja ili ponasanja ovog svijeta, nesto sto je posljedica nekog puno dubljeg principa ili nacina na koji je ovaj svijet sastavljen? Shvatam ja da to princip vjerovanja u Boga tjera sve dalje od onog razumijevanja ponudjenog kroz spise i da je to ustvari problem kada se trazi konkretan dokaz, ali ako smo studirali nesto i uvidjeli neki princip i da je to nesto takvo kakvo jeste, onda je to tako i ne treba se kofrciti bez veze vec prihvatiti da je ta slika svijeta takva kakva ustvari jeste. Zasto uopste ljudi koji vjeruju u Boga daju sebi za pravo da postave neke povrsne granice na kakav nacin Bog moze graditi svijet? Ako cemo pravo, i to je heresa i umanjivanje Boga.
Last edited by Arminovski on 23/11/2016 15:10, edited 1 time in total.
ja71

#3722 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ja71 »

Smrcak15 wrote: Kad kazes da adaptacija dolazi sama od sebe bez ikakvog inteligentnog bica koji je pokrece fakticki mi kazes mutacija ima osjecaj brige i moc vida da vidi okruzenje pa mutira gene zivotinje da je opskrbi sa potrebni stvarima za zivot.
Mislim da ovdje zabluda lezi u tome sto ti Smrcak mislis da mutacija stvara ISKLJUCIVO inteligentna bica.
Mutacija stvara raznolikost. tek u sl. koraku opstaje ono sto se moze prilagoditi prirodi.
ono sto mi zovemo inteligencija ili osjecaj brige i sl. je vrh piramide
HardcoreMX

#3723 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: izvinjavam se na duplom postu. samo da moderacija vidi lijepi uvod u sranje prije nego udari u ventilator...
Ne moraš se izvinjavati,jer jedino što se lijepo vidi da je tebe eksplicitno udario post u facu,tako da se je još jednom obistinila poznata izreka Ive Andrića koju sam nešto prije u citatu naveo.Ostaje jedino sporno pitanje zašto je tebe toliko pogodilo,ono ima takodjer izreka da istina najviše pogadja.
Dozer

#3724 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote: -Očigledno je da osim što pokrivaš sada i kopiraš,ali loše,doduše kopija nikad nije valjala.Onaj što pokriva je jedno od značenja riječi kafir,koja se prevodi obično kao nevjernik,ali čije konkretno, prvobitno značenje, kada čovjek pogleda tvoju retoriku,doista sve bolje i bolje razumije.Našao sam da u starom arapskom kufr znači još „nezahvalan biti“.U suštini, logički stvarno ne postoji čovjek koji u nešto ne vjeruje,tako da u kontekstu riječ nevjernik postaje besmislena.Sad pogledaj koliko je Kur'an precizan kada upotrebljava tu riječ,koja se takodjer dalje uklapa u koncept riječi koje upotrebljava Kur'an u daljnem opisu nevjernika,dakle,oni što pokrivaju,oni što odbijaju dokaze,oni što laži govore,oni što laži izmišljaju,danas kažu produciraju laži,oni što slijede pretpostavke,oni što se ismijavaju poslanicima i dokazima itd.U suštini takvi ljudi znaju, ali se pokrivaju lažima,ismijavanjem,insinuacijama itd.,a slijede samo pretpostavke i kada se pogleda u tvom opusu,da ti stvarno izmedju ostalog,slijediš evoluciju koja u znanstvenom sektoru nikada nije dokazana i koja se upravo bazira samo na pretpostavkama,onda su stvari mnogo jasnije.

WOW! Sta sve covjek napisa, a nista ne rece :D
Image

- Čiko: Još jedan vrlo neuspio pokušaj vađenja iz nebuloze u koju se sam dovede (jel' ti ovo dovoljno ispravno napisano? :D)
Nastrano? Šta bi, po tebi, značilo to "nastrano" u kontekstu o kojem pričaš? :)

- Ja se kleo u nekom postu? Hajd' mi ga citiraj, ziv bio :D
Ako mislis na ovo...
Dozer wrote:@HCMX
Hajd' nam, Allaha ti, reci koliko je tebi godina? :D
...onda si samo jos jednom potvrdio ono sto ti vec rekoh - spinujes, petljas, podmeces, ne kontas i, uz sve to, ne znas ni citati :D
Smrcak15

#3725 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

ja71 wrote:
Smrcak15 wrote: Kad kazes da adaptacija dolazi sama od sebe bez ikakvog inteligentnog bica koji je pokrece fakticki mi kazes mutacija ima osjecaj brige i moc vida da vidi okruzenje pa mutira gene zivotinje da je opskrbi sa potrebni stvarima za zivot.
Mislim da ovdje zabluda lezi u tome sto ti Smrcak mislis da mutacija stvara ISKLJUCIVO inteligentna bica.
Mutacija stvara raznolikost. tek u sl. koraku opstaje ono sto se moze prilagoditi prirodi.
ono sto mi zovemo inteligencija ili osjecaj brige i sl. je vrh piramide
toliko primjera imamo iz prirode da je iskljuvico inteligente poteze radi jer

nemozes da kad vidis ovo da nekaze da je

guster kao truho list
Image

covjece dajes neintelgentnoj prirodi bez razuma svojstva inteligentnog bica koje se brine i stvara zivotinjama stvari za njihove potrebe
pa dade ovoj kornjaci laznog glistu u ustima kako bi ribe se namamile
Image
Image

i sto je jos gore za vas evolucioniste, je Riba koja peca druge ribe, pa kreira stap, konac, mamac i udicu da sa njima hvata ribe i rakove na dnu okeana
riba zvana Vucija zamka
Image
Image

ili mozda ova riba koja ima ugradjen semafor na licu, sa crvenim svetlo trazi plijen jer plijen nevidi crveno svjetlo , a zelena ssvjetlo je maamc za plijen jer vide zeleno svjetlo
Image
Image

insekti kao frisko lisce
Image
Image
Image

insekti kao suhi list
Image
Image
Image
Image

insekti kao istruhli suhi listovi