Dvije muve jednim udarcem.
Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- nosara
#3701 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kad zazivi zakon o uglju, nece bit smeca za lijeka u kurtonu sarajevo. Sve ce se cuvat po supama, podrumima... za lozenje.
-
Forsaken
#3702 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Sto se tice ovoga, ja imam Euro6 motor benzin i nijednom nisam uspio proci test( doduse mozda je motor bio hladan). U razgovoru sa ljudima koji rade tamo receno mi je da je benzin prelos kod nas i da 90% Euro6 benzinaca NE prodje test.( dok recimo moj Euro 2 dizel prodje sa pjesmom). Dakle, kada bi zaista uveo da je test eliminatoran, eliminisao bi vecinu Euro6( zbog loseg goriva) a i dalje ostavio trulje na cestiproblemnatravunu wrote: ↑28/11/2020 08:10
I gdje smo,dokle smo kod eliminatornog eko testa za aute?
Gdje smo kod toga da se prestanu "kažnjavati" oni koji registruju i voze auto sa manjim zagađenjem, dakle Euro 5, Euro 6 , pošto su to noviji auti, kažnjeni su i demotivisani godišnjim porezom?
-
splinter
#3703 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zrak-u- ... /201128024
Ma ovo su neke teorije zavjera
Čuj zagađenje zraka. Otkako su uvedene ove mjerne stanice, novinari samo stavljaju bombastične naslove željni medijske pažnje.
I prije se ložio ugalj pa nije bilo nekog zagađenja. Treba to sve ispitati šta i kako i ko stoji iza toga.
Čuj zagađenje zraka. Otkako su uvedene ove mjerne stanice, novinari samo stavljaju bombastične naslove željni medijske pažnje.
I prije se ložio ugalj pa nije bilo nekog zagađenja. Treba to sve ispitati šta i kako i ko stoji iza toga.
-
Ci-Nick
#3704 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
mislim da se na pregledu ne mjeri da li neki auto ima emisiju preko određene granice,.. nego preko propisane granice za taj motor, pa je za Euro 2 dozvoljeno mnogo više emisije nego za euro 6.Forsaken wrote: ↑28/11/2020 09:25Sto se tice ovoga, ja imam Euro6 motor benzin i nijednom nisam uspio proci test( doduse mozda je motor bio hladan). U razgovoru sa ljudima koji rade tamo receno mi je da je benzin prelos kod nas i da 90% Euro6 benzinaca NE prodje test.( dok recimo moj Euro 2 dizel prodje sa pjesmom). Dakle, kada bi zaista uveo da je test eliminatoran, eliminisao bi vecinu Euro6( zbog loseg goriva) a i dalje ostavio trulje na cestiproblemnatravunu wrote: ↑28/11/2020 08:10
Gdje smo kod toga da se prestanu "kažnjavati" oni koji registruju i voze auto sa manjim zagađenjem, dakle Euro 5, Euro 6 , pošto su to noviji auti, kažnjeni su i demotivisani godišnjim porezom?
![]()
Dakle samo se kontroliše da li auto ima emisiju ispod gornje granice propisane za taj motor.
A zakonodavac bi trebao propisati da se u gradskim zonama ne može voziti automobil sa motorom ispod npr. euro 4 norme.
-
prof.
#3705 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
upravo tako, imaš fabrički deklarisane parametre za svaki motor odnosno euro kategoriju i moraš ih ispuniti. tako mene proljetos vratiše jer mi benzinac euro 3 imao malo više preko te neke granice za co2 a iza mene u redu stoji lik sa vw transporterom iz 80 i neke. I ja onako ljut baš sačekam da vidim hoće li on proći, prođe lola sa pjesmomCi-Nick wrote: ↑28/11/2020 10:59mislim da se na pregledu ne mjeri da li neki auto ima emisiju preko određene granice,.. nego preko propisane granice za taj motor, pa je za Euro 2 dozvoljeno mnogo više emisije nego za euro 6.Forsaken wrote: ↑28/11/2020 09:25Sto se tice ovoga, ja imam Euro6 motor benzin i nijednom nisam uspio proci test( doduse mozda je motor bio hladan). U razgovoru sa ljudima koji rade tamo receno mi je da je benzin prelos kod nas i da 90% Euro6 benzinaca NE prodje test.( dok recimo moj Euro 2 dizel prodje sa pjesmom). Dakle, kada bi zaista uveo da je test eliminatoran, eliminisao bi vecinu Euro6( zbog loseg goriva) a i dalje ostavio trulje na cestiproblemnatravunu wrote: ↑28/11/2020 08:10
![]()
Dakle samo se kontroliše da li auto ima emisiju ispod gornje granice propisane za taj motor.
A zakonodavac bi trebao propisati da se u gradskim zonama ne može voziti automobil sa motorom ispod npr. euro 4 norme.
- problemnatravunu
#3706 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Eto to ja pišem, sadasnji zakoni i propisi favorizuju te euro 0 trulje, dok ti sa euro 6 autom placas taj neki godisnji porez, koji oni zovu porez na luksuz....pri tome je pametnije da se plaća porez na zagadjenje životne okoline....pa jebemu miša, valjda si dovoljno poreza na luksuz platio kad si kupio taj noviji auto, platio si i carinu i PDV .....ovaj kupi euro 0 trulju ne plati ništa , samo preregistruje na svoje ime
Ludilo...
Ludilo...
- vjeshalica
- vjeshalica
#3708 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
ložio se prije, ali tada se nije previse obracalo paznje na zagađenje, hoces da kazes da je ok, da ja sada otvorim prozor nema sanse da izluftam kucu da ne uluftam cumur i sve ostalo....pretpostavljam da si sarkasticansplinter wrote: ↑28/11/2020 10:58 https://www.klix.ba/vijesti/bih/zrak-u- ... /201128024
-
STARx
#3709 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Niti ce ovaj zakon stupit na snagu..vjeshalica wrote: ↑28/11/2020 18:45Nema mase za ozbiljne proteste, niti ce se to tako nesto desiti.
- vjeshalica
#3710 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
nedavno je bio clanak da je u KS oko 50.000 nelegalno izgrađenih objekata u ne znam tacno koliko godina otrpilike
pa eto ti koliko ima viska ljudi na prostoru KS, nek svaki objekat ima 3 osobe, to je 150.000 ljudi koji su realno visak na resurse KS-a i kompletnu njegovu konfiguraciju
- vjeshalica
#3711 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
kad je ukinuto sipanje ložare na pumpama, bice i ovo
-
Zeleni12
#3712 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Na temi "Uporedne cijene energenata" forumas beskogradi je dokazao da su suha drva, sa 20 posto vlage jeftinija za grijanje od uglja, tako da oni koji se sad griju na ugalj samo trebaju preci na suha drva i ekonomicnije ce proci.
-
STARx
#3713 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pumpe se mogu kontrolisati, ovo ne moze, kao ni tehnicki pregledi..vjeshalica wrote: ↑28/11/2020 18:51kad je ukinuto sipanje ložare na pumpama, bice i ovoSTARx wrote: ↑28/11/2020 18:49Niti ce ovaj zakon stupit na snagu..vjeshalica wrote: ↑28/11/2020 18:45
Nema mase za ozbiljne proteste, niti ce se to tako nesto desiti.
- vjeshalica
#3714 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
moze s ekontrolisati kad s emogu kontrolisati otpremnice za drva moze i cumur nisu bas svi budale samo sto zatvaraju namjerno oci pred sranjem
-
STARx
#3715 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kad bude pravne drzave, od ponedeljka, bit ce i pravednog sprovodjenja kontrola..vjeshalica wrote: ↑28/11/2020 18:56
moze s ekontrolisati kad s emogu kontrolisati otpremnice za drva moze i cumur nisu bas svi budale samo sto zatvaraju namjerno oci pred sranjem![]()
-
Drugclanbiblioteke
#3716 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kupi se dron sa termovizijskom kamerom i gps-om (ako Solak već nije kupio isti). Snime se padinske naselja, ubace se podaci u GIS sistem i lagano inspektori krenu.
Smanjiti cijene registracija za Euro4+, lpg I struju. Od 2025 ukinuti sve ispod Euro 3.
Zaganjat kreditna sredstva za utopljavanje i zdravo, uvesti strujno grijanje na povlastene tarife ko u Njemačkoj.
Smanjiti poreze ili komunalije kućanstvima sa solarnim pločama i riješen problem za 5+ godina. Ovako sa trebalo bi, plan je, analiza je pokazala neće ni narednih 25 godina promil zraka biti bolji.
Prošle godine heftu Otoka bila najzagađenija tačka u BiH a kvadrat stana 2000+km presmiješno
Smanjiti cijene registracija za Euro4+, lpg I struju. Od 2025 ukinuti sve ispod Euro 3.
Zaganjat kreditna sredstva za utopljavanje i zdravo, uvesti strujno grijanje na povlastene tarife ko u Njemačkoj.
Smanjiti poreze ili komunalije kućanstvima sa solarnim pločama i riješen problem za 5+ godina. Ovako sa trebalo bi, plan je, analiza je pokazala neće ni narednih 25 godina promil zraka biti bolji.
Prošle godine heftu Otoka bila najzagađenija tačka u BiH a kvadrat stana 2000+km presmiješno
-
STARx
#3717 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nema od toga nista, bezveze dajete sebi laznu nadu i tjesite se.. Bila famozna prica oko euro normi, obaranja, katalizatora, dpf filtera, sprovodilo se prvih 7dana i po starom. Volio bih i ja da zazivi, samo gledam realnije.. U ovoj septickoj jami, nema sanse.
-
splinter
#3718 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Naravno da sam sarkastičan. Ne vidim način kako se izboriti s ovim problemom. Bojim se da će biti sve gore i gorevjeshalica wrote: ↑28/11/2020 18:48ložio se prije, ali tada se nije previse obracalo paznje na zagađenje, hoces da kazes da je ok, da ja sada otvorim prozor nema sanse da izluftam kucu da ne uluftam cumur i sve ostalo....pretpostavljam da si sarkasticansplinter wrote: ↑28/11/2020 10:58 https://www.klix.ba/vijesti/bih/zrak-u- ... /201128024
I prije se ložio ugalj pa nije bilo nekog zagađenja. Treba to sve ispitati šta i kako i ko stoji iza toga.![]()
- Dozer
#3719 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pvi ljudi na pravim.mjestima, i sve bi to islo.
- zubi
#3720 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa eto, vidjecemo sta ce nova kantonalna vlada da poduzme...
-
Hakiz
#3721 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa, prvo kreneš principom kog uhvatiše tog jebaše. Sa visokim kaznama. Kada tako slučajnim uzorkom, ali konstantnim kažnjavanjem, smanjiš broj onih koji lože, imaćeš mogućnost da one koji su ostali planski tražiš, kontrolišeš, hvataš i kažnjavaš. Što više ljudi bude kažnjeno, ali stvarno kažnjeno, biće sve više onih koji će sami odustajati od loženja zato što neće htjeti biti žrtveni jarci.splinter wrote: ↑28/11/2020 20:09Naravno da sam sarkastičan. Ne vidim način kako se izboriti s ovim problemom. Bojim se da će biti sve gore i gorevjeshalica wrote: ↑28/11/2020 18:48ložio se prije, ali tada se nije previse obracalo paznje na zagađenje, hoces da kazes da je ok, da ja sada otvorim prozor nema sanse da izluftam kucu da ne uluftam cumur i sve ostalo....pretpostavljam da si sarkasticansplinter wrote: ↑28/11/2020 10:58 https://www.klix.ba/vijesti/bih/zrak-u- ... /201128024
I prije se ložio ugalj pa nije bilo nekog zagađenja. Treba to sve ispitati šta i kako i ko stoji iza toga.![]()
Odrediš kaznu recimo 10.000 KM (plus 5 godina zatvora, ipak je to ugrožavanje javnog zdravlja u nivoou puštanja bakterije u gradski vodovod, dakle teroristički akt), pa kada neko bude 10, 20... godina ostajao bez trećine plate ili neke druge imovine da plati kaznu...
Dakle, ko hoće nađe način, ko neće nađe razlog.
-
splinter
#3722 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Mislim već nekoliko dana smo najzagađeniji glavni grad na svijetu. Znači na svijetu. Ok to je problem koji traje godinama. Sad imamo ovo sranje i Korona krizu usporedo što ostavlja razorne posljedice na opće zdravlje a prije svega respiratorne organe. I šta imamo na terenu? Kantonalna vlast u ostavci i tek treba da bude formirana nova. Jbg realno problem aero zagađenja se ne rješava krajem novembra. O tome se treba razmišljati znatno ranije
- zubi
#3723 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Samo nek POCNE da se rjesava, pa nek boljitak osjetimo i za 5 godina, dobro je...splinter wrote: ↑28/11/2020 23:47 Mislim već nekoliko dana smo najzagađeniji glavni grad na svijetu. Znači na svijetu. Ok to je problem koji traje godinama. Sad imamo ovo sranje i Korona krizu usporedo što ostavlja razorne posljedice na opće zdravlje a prije svega respiratorne organe. I šta imamo na terenu? Kantonalna vlast u ostavci i tek treba da bude formirana nova. Jbg realno problem aero zagađenja se ne rješava krajem novembra. O tome se treba razmišljati znatno ranije
-
zigzag
#3724 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Čuj da "hvataš". Ne hvataju kriminalce a da hvataju nekog kp hoće da se zagrije kad je zima.
To bi značilo da u decembru iduće godine trebaju da uhvate sve građane padinskih naselja. I šta kad svima pošalješ kaznu?
Misliš da ne bi bio haos?
To bi značilo da u decembru iduće godine trebaju da uhvate sve građane padinskih naselja. I šta kad svima pošalješ kaznu?
Misliš da ne bi bio haos?
- zubi