Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
VjecitiStudent

#3701 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

jahhjer wrote:
omar little wrote:svo ovo drkanje oko brane se jednostavno i fino moglo rijesiti da postoji AUTORITET, centar, koordinacija, povjerenje, i kad ta osoba izadje pred kamere i kaze da je brana okej (zato sto je informacija 100 puta provjerena i potkovana) onda ove portalske seronje i kojekakvi dezimformanti nemaju sta traziti. ko je kod nas na celu svega ovoga, lijanovic? :-) u ovakvim kriznim situacijama informacija je najvaznija, i s njom se najozbiljnije barata. da ne spominjem ftv koji daje partizansku eskadrilu a pola drzave pod vodom. mah.
Dzaba ti autoritet kad bi opet neko izvrno pricu, malo dodao, malo oduzeo da bude dramaticnije, kad bi se ljudi kaznjavali za sirenje panike e onda bi prica bila drugacija
Ko kaže da mi nemamo pravih kriznih informacija?

http://www.fucz.gov.ba/

:(
R9..

#3702 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by R9.. »

mrAdil wrote:
R9.. wrote:
mrAdil wrote:

Problem je puno slozeniji.
Modrac maximalno ispusta 75 m3/s, ali priliv u akumulaciju je oko 550 m3/s.
Zahebano.
Odakle tebi ove brojke, zanima me ovo. 75m3/s
Jer sve druge brojke koje su se pojavljivale nisu ni blizu 75

rtv Slon tako javljao ovih dana.
Mislim da su tacnije informacije od sodalive jer su oni stalno na vezi sa nacelnikom i branom...
Jezero je opalo znacajno u zadnjih nekoliko sati i opada josh uvjek...
To bi trebalo da znaci da vishe vode odlazi iz jezera nego sto dolazi
korisnik.1

#3703 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by korisnik.1 »

Ne znam zašto ne uzimate izvještaje CZ kao relevantne ? lijepo ljudi svakih sat vremena izvještavaju o brani a pojedinci ko telad. Sve fino prikazano na njihovoj internet stranici.

Inače, prikupljanje pomoći u Živinicama je u prostorijama Crvenog krsta i to 24h, dakle non stop, ul .Oslobođenja 18.
Tel.035-774-165
Također prikupljanje pomoći je i u vojnoj bazi u Dubravama Gornjim.
emigrazione

#3704 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by emigrazione »

Upali Pink, pa gledaj šta rade. Bacaju vreće sa pijeskom, ali ide voda ispod.
Koji Pink, imam ih 76 :-?
General War

#3705 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by General War »

It_is_a_Leclerc wrote:
julisiz es grant wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Srbi, ako do jutra odbrane Mitrovicu i Šabac, orden da dobiju svi pojedinačno.
Sava primila Bosnu i Vrbas... Ima na Pinku uživo, i mogu reći da izgleda šokantno.
Kako da odbrane? Da pušu u vodu i vraćaju je nazad?
Nije voda turska najezda iz 1813. pa da se s njome tako bori.
Prijatelju kada sam jucer i sinoc gledao kako u podrumskim prostorijama KSC Tuzla voda podigla sredinu ucionice metar uvis sa sve betonskom i armaturnom plocom...daj boze da pijesak moze ista uradit, ali nadati se da ce makar malo smanjiti nalet bujice...
5 0 5

#3706 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by 5 0 5 »

u srbiji koriste hashtag #poplavesmestaj za one koje nude smjestaj zrtvama. ima li sanse da i mi pokrenemo nesto slicno? (u rs koriste #poplavers)
Skeptic604

#3707 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Skeptic604 »

emigrazione wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol:
House

#3708 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by House »

Šta kaže Mićo Mićić "sve je ok" :lol: :run:
CoCoLoCo

#3709 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by CoCoLoCo »

Ljudi znal se ista oko doboj juga, kakvo je stanje, telefoni ne rade, struje nema garant da ljudi napune mobove, al jbga insanu svasta na pamet naumpada, nije lako, pa ako iko ima kakve info odozdo, puno bi mi znacilo.
dudba

#3710 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dudba »

BRCKO

voda prodire kroz nasipe
ulica sto vodi prema ficibajeru,prva do Save gdje je parking kod Pacifika,spojilo se sa onom kod Islahijeta

Image
P308

#3711 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by P308 »

emigrazione wrote:
U svemu ovome da me neko uspije nasmijati :lol:
dječak sa šibicama

#3712 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dječak sa šibicama »

VjecitiStudent wrote:
21:55 ŽUPANJA Za područja Županje, Štitara, Bošnjaka, Drenovaca, Vrbanje i Gunje proglašeno je izvanredno stanje. Odluku o tome donio je župan vukovarsko-srijemski Božo Galić nakon što je Sava kod Županje dosegla razinu od 1.048 cm s tendencijom daljnjeg porasta. Tako visok vodostaj Save mogao bi dodatno zakomplicirati situaciju u unutrašnjosti gdje su odvodni kanali oko spomenutih mjesta prepunjeni vodom uslijed obilne kiše koja pada već treći dan. Galićevom odlukom u visoko stanje pripravnosti stavljeni su Stožeri zaštite i spašavanja i zapovjedništva civilne zaštite županije i gradova, timovi opće namjene civilne zaštite, kao i dio specijalističkog tima za spašavanje iz vode.

'Pored ovih snaga, određujem da se u stanje pripravnosti podignu vatrogasne postrojbe na ugroženom području, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu te timovi Crvenog križa i HGSS-a.

U slučaju dojave dežurnih službi Hrvatskih voda, pripadnika policije, žurnih ili komunalnih službi o proboju nasipa ili njegovom oštećenju odmah mobilizirati stožere, zapovjedništva i potrebne timove opće i specijalističke namjene,' priopćio je Galić.
Uporediti ovo sa našim komandantom CZ Jerkom L.
Nebi da branim Jerku Serku, ono je kreten covjek, ali ovi u Zupanji su sa poplavama na ti.

Kod njih poplave svako malo, ravnica je to, mocvarno zremljiste okolo, osims pacvanskih suma sve je uglavnom mocvara oko Zupanje. Tamo svaka kisa izazove poplavu.

Takvi su ti ravnicarski krajevi, slicna stvar recimo u Ljubljani, imaju barje (mocvaru) na juznim obodima grada, i nek padne kisa par dana ili nek se otopi malo vise snijega na Alpama, i pola Ljubljane mora u camce. Ljudi se izverzirali, imaju camce spremne, na naduvavanje, ucrtane pravce kretanja evakuacije i slicno, da objasnim slikovito.
suncica24

#3713 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by suncica24 »

It_is_a_Leclerc wrote:
julisiz es grant wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Srbi, ako do jutra odbrane Mitrovicu i Šabac, orden da dobiju svi pojedinačno.
Sava primila Bosnu i Vrbas... Ima na Pinku uživo, i mogu reći da izgleda šokantno.
Kako da odbrane? Da pušu u vodu i vraćaju je nazad?
Nije voda turska najezda iz 1813. pa da se s njome tako bori.
Ovaj Vucic je fakat maher. Ovamo slike iz Sapca koji se brani, prolazi mehanizacija, okupljene mase, udarnicka i herojska atmosfera, dok iz Obrenovca ni zvuka ni tona.
Poliicki maher samo takav.
It_is_a_Leclerc

#3714 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

emigrazione wrote:
Pink bez ikakvog prefiksa.
Idu cijelu noć do jutra uživo iz Šapca i Mitrovice.

RTRS ide uživo cijelu noć.
BHT spava. Kao i FTV.
dinooh

#3715 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dinooh »

Ali nikako ne kontam ove sa helikopterima sto dopustaju tv kucama da njihove ljude (reportere, kamermane i ostale) vozaju okolo. Zar ne bi bilo bolje da ta 2-3 mjesta prepuste onima kojima je potrebnije. A vamo se rugamo kako oni sa traktorima koriste guzvu. I vamo se dobre pare placaju kako bi ih vozali
P308

#3716 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by P308 »

Podijelit ću priču s vama koja me danas haman rasplakala. U moru privrednika, dobrih ljudi, organizacija, svih onih sa iskrenih namjerama da pomognu ljudima, jedna scena me pogodila. U čitavom haosu prenošenja paketa sa hranom u holu opštine Vogošća ugledah gospodina koji sa kesicom u ruci gleda čekajući da ga neko primjeti. Bio je to stariji gospodin, vjerovatno u svojim kasnim 60tim ili ranim 70tim, skromno obučen. Prišao sam mu i upitao ga kako mu mogu pomoći. On mi je pružio onu kesicu, u kojoj se nalazilo mlijeko, šećer i riža i tihim glasom jedva razumno promumljao da je on toliko mogao odvojiti i da bi volio da je mogao više. Rasporedio sam to iz kesice i zastao jedno dobrih 3 minute razmišljajući o tom gospodinu. Hvala Vam ko god da ste, jer vratili ste mi apsolutnu vjeru u čovječanstvo. Vi zajedno sa masom ljudi, koja je obimom i mene iznenadila, koja se danas našla da pomogne. Što hranom, što odjećom. I puno mi je srce bilo kada sam vidio svoje prijatelje koji su došli iz grada da donesu pomoć.

I veliko hvala i pohvala ide ekipi koja je bila danas u opštini i organizovala primanje te pomoći, momci s kojim sam rame uz rame čitav dan nosao kartone, kutije i kese odjeće i hrane. Hvala djevojkama koje su sve to pažljivo sortirale. Hvala vam svima!

Samo, tuga je što nas samo nevolja ujedini, jer očito samo nevolja ovdje ne bira po talovima, nacionalnosti i ostalim podjelama. Kiša isto pada po svima nama!
mufa1

#3717 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mufa1 »

Informacija iz prve ruke iz Bijeljine od prijatelja policajca koji je na terenu, Bijeljina jeste poplavila, kao sto se vidi i na slikama, ali nasip jos nije pustio i nije ni kriticno, raja samo bezveze siri dezinformacije.
mrAdil

#3718 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mrAdil »

suncica24 wrote:
Ovaj Vucic je fakat maher. Ovamo slike iz Sapca koji se brani, prolazi mehanizacija, okupljene mase, udarnicka i herojska atmosfera, dok iz Obrenovca ni zvuka ni tona.
Obrenovac vise i ne postoji, spasava covjek ono sto se spasiti moze.
dog_killer

#3719 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dog_killer »

It_is_a_Leclerc wrote:
emigrazione wrote:
Pink bez ikakvog prefiksa.
Idu cijelu noć do jutra uživo iz Šapca i Mitrovice.

RTRS ide uživo cijelu noć.
BHT spava. Kao i FTV.
i ne gledam ftv. gledam rtrs.
jebb ih partizanska eskadrila i mumijevi.
5 0 5

#3720 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by 5 0 5 »

molim sve koji koriste twitter da pocnu koristiti hashtag za (one koji nude ili traze) pomoc #poplavepomocbih, a za (one koji nude ili traze) smjestaj #poplavesmjestaj
Adnanos

#3721 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Adnanos »

Sve mi je se preokrenulo u stomaku kad sam sad vidio one na Hayat-u kako skacu i slave :|
dječak sa šibicama

#3722 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dječak sa šibicama »

RTRS: Celinac unisten

vidi se da je sjebano sve, izlila se Vrbanja
O'zone
Globalni moderator

#3723 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Najveće poplave u historiji BiH: VM BiH dalo još 600.000 KM
Znači
Najveće poplave u historiji BiH
pa onda
VM BiH dalo još 600.000 KM

Vidi li neko morbidnost ili je do mene?
suncica24

#3724 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by suncica24 »

mrAdil wrote:
suncica24 wrote:
I live prenosi spasavanje.
(dok o broju obrenovackih zrtava ni slova. o tom ti pricam)
General War

#3725 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by General War »

mrAdil wrote:
suncica24 wrote:

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/vi ... osi-bujica

I stavrno nekima treba ove mobitele u guzicu nabit, umjesto da pomignu ljudima da se spasu i koji su "njima" dosli u pomoc...ovi snimaju i smiju se...
Post Reply