Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Tomahawk11
Globalni moderator

#36976 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Tomahawk11 »

spreca wrote:
GandalfSivi wrote:Sta ovo cirilicar nije dosao na proslavu Dana nezavisnosti, fura se na Dodika? Lud lik skroz, losa mu furka...
Komu ga jebe, nije bio ni lani a treba mu zabraniti ubuduce da se pojavljuje....ako Hrvati misle da im je dobar i trpe ga boli me kurac onda...njih jebe najvise...jos kad im sad uvali kurcinu za Aluminij ih gdje ce mu biti karaj
Najgore po njega je što eno ne misle, kude ga i baš upoređuju sa Dodikom, naravno u negativnom smislu.
Humljanin

#36977 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Humljanin »

Tek sad vidiš kakvih sve zlonamjernih idiota ima u našem javnom prostoru. Koliko se puta ovo spomenulo pogotovo od onog jadnog i nesretnog Džubura, ja sam mislio da je u najmanju ruku bilo oštampano na veliku reklamu na ulazu u firmu. Kad ono...
"...Nije ni slutio da ce nekoliko godina kasnije, rukom generalnog direktora Mije Brajkovica, iznad ulaza u Aluminij biti ispisana nevidljiva poruka iste forme, ali nesto prosirene sadrzine: "Bosnjacima, Srbima i psima - ULAZ ZABRANJEN "

Ako sam dobro pročitao i razumio, nigdje nikada nije pisao ovaj grafit, nego je bivši radnik koristio pjesničku slobodu, a pojedini su to pretvorili u pravi pravcati grafit.
Ja dosad nisam sumnjao u to, međutim ovakvo ponasanje, medija, političara pa i pojedinaca gdje izmišljaju fašizam mora biti dobro provjereno.

E hajde da sad i to riješimo. Ako itko igdje ima sliku tog grafita ili znaka gdje je na ulazu u aluminij stajalo da je "Bošnjacima, Srbima i psima ulaz zabranjen" neka postavi na forum. Bilo kakav dokaz dajte za ovo. I
Tomahawk11
Globalni moderator

#36978 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Tomahawk11 »

Humljanin wrote:Tek sad vidiš kakvih sve zlonamjernih idiota ima u našem javnom prostoru. Koliko se puta ovo spomenulo pogotovo od onog jadnog i nesretnog Džubura, ja sam mislio da je u najmanju ruku bilo oštampano na veliku reklamu na ulazu u firmu. Kad ono...
"...Nije ni slutio da ce nekoliko godina kasnije, rukom generalnog direktora Mije Brajkovica, iznad ulaza u Aluminij biti ispisana nevidljiva poruka iste forme, ali nesto prosirene sadrzine: "Bosnjacima, Srbima i psima - ULAZ ZABRANJEN "

Ako sam dobro pročitao i razumio, nigdje nikada nije pisao ovaj grafit, nego je bivši radnik koristio pjesničku slobodu, a pojedini su to pretvorili u pravi pravcati grafit.
Ja dosad nisam sumnjao u to, međutim ovakvo ponasanje, medija, političara pa i pojedinaca gdje izmišljaju fašizam mora biti dobro provjereno.

E hajde da sad i to riješimo. Ako itko igdje ima sliku tog grafita ili znaka gdje je na ulazu u aluminij stajalo da je "Bošnjacima, Srbima i psima ulaz zabranjen" neka postavi na forum. Bilo kakav dokaz dajte za ovo. I
Ima li takav natpis ispred stadiona nogometnog kluba Široki Brijeg?
spreca

#36979 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by spreca »

Tomahawk11 wrote:
spreca wrote:
GandalfSivi wrote:Sta ovo cirilicar nije dosao na proslavu Dana nezavisnosti, fura se na Dodika? Lud lik skroz, losa mu furka...
Komu ga jebe, nije bio ni lani a treba mu zabraniti ubuduce da se pojavljuje....ako Hrvati misle da im je dobar i trpe ga boli me kurac onda...njih jebe najvise...jos kad im sad uvali kurcinu za Aluminij ih gdje ce mu biti karaj
Najgore po njega je što eno ne misle, kude ga i baš upoređuju sa Dodikom, naravno u negativnom smislu.
Bolje ista nego nista ali reakcije su trebale biti bar prije 7godina i danas bi vec bili u NATO i korak do EU

Negdje procitah da je Vlaho Orepic bio u SA i da je kritikovao Covica zbog pro ruskosrpske politike...ja mislim da ce Zg poceti da ga spusca u kotlic i da pusti vodu ...shupak je doveo Hrvatsko bosanske odnose na najgori nivo ikada ...zna da sta ga ceka kad ode sa vlasti i zato sve cinoi da zakuha
Humljanin

#36980 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Humljanin »

Tomahawk11 wrote:[
Ne postoji.
Mogao bih ja onda postaviti protupitanje: postoji li ikakav znak na ulazu u sarajevo na kojem piše "Hrvatima i Srbima zabranjen ulaz"?
Naravno da ne postoji.
Ali vidimo svaki dan da je problem ako si Hrvat i Srbin u Sarajevu. Pa taman da si tzv "PROBIH" orjentiran ko Alija i Nijaz zajedno. Evo i ovdje na forumu vidimo kako se lijepo odnosi prema drugim nacionalnostima. Neki dan neka Kristina koja je citav zivot bila "probih" osjetila šta znači kad se zoveš Kristina. Dzaba ti i biografija i dokazana "probih" politicka orjentiranost kada se tolerancija i multikuturalnost jednog grada i njegovih istaknutih građana sruči na tebe :bih:
A nisam upratio da su se istaknute javne osobe pretrgle osuđujući napade na Kristinu. Ako je i bilo osuda to je bilo sramotno malo i tiho.

P.S. pretpostavljao sam da ce se priča oko znaka pokušati okrenuti na ovo. Malo je to jadan način pokušavanja spašavanja takvih ozbiljnih stvari.

Da se na kraju jasno odredim, ja nigdje ne tvrdim da ako negdje nešto ne piše da to ne postoji. Ne tvrdim da je aluminij bio široko raširenih ruku za Bošnjake i Srbe. Kao uostalom i mnoge druge privatne i javne kompanije u BiH nakon rata. Bilo je (i nažalost ima i danas) dosta ovakvih primjera isključivosti i zatvorenosti u vlastiti nacionalni tor. Međutim nije isto reći da negdje stoji pravi pravcati fašistički znak na ulazu u firmu, i da ne postoji. Još ako tome nadodamo da je najblatantnija laz da u aluminiju ne radi nijedan Bošnjak a pri tome da je izvješen naci-fašistički znak da je psima i Bošnjacima zabranjen ulaz, onda to prijatelju poprima sasvim druge dimenzije od onoga na što se naviklo u BiH. To su jako ozbiljne tvrdnje i optužbe i za njih bi valjda trebalo biti jasnih i očitih dokaza. A nema ih.

Je li tebi normalno da se u javnom diskursu tako nonšalantno barata zapaljivim izjavama da dole na ulazu u aluminij stoji jedan takav znak, a sada pročitamo da je to produkt jedne malo slobodnije izjave i da takav znak nije postojao?
Je li normalno tako interpretirati , izmišljati, nadodavati, koristiti zapaljivu retoriku očito svjesno i namjerno?

Pa gdje je granica? Dokle? Hoce li ikada u ovoj drzavi itko odgovarati za svoje postupke i izjave?
mO k3

#36981 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

Profesor Milan Jovicic je juce za N1 dao intervju . Koliko sam skontao da je on tamo racio i da su ga izbacili, on sam tvrdi da je na ulazu stojao natpis kome je zabranjeno uci u krug firme .Mislim da je vjerodostojan ....evo link

http://ba.n1info.com/Vijesti/a354242/Mi ... lijen.html
Humljanin

#36982 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Humljanin »

mO k3 wrote:Profesor Milan Jovicic je juce za N1 dao intervju . Koliko sam skontao da je on tamo racio i da su ga izbacili, on sam tvrdi da je na ulazu stojao natpis kome je zabranjeno uci u krug firme .Mislim da je vjerodostojan ....evo link

http://ba.n1info.com/Vijesti/a354242/Mi ... lijen.html
Puno ljudi je dosad govorilo da je taj znak stvarno stajao. I svi smo to uzimali zdravo za gotovo da je tako.
Ali nigdje nikakva opipljiva dokaza nema.
A sada vidimo da jedan bivsi radnik piše "nevidljivi" znak ispisan rukom Mije Brajkovića na ulazu...
Nije ista stvar. Ne kažem da je prihvatljivo ni jedno ni drugo. Ali nije jednako.

Isto kao što nije svjedno piše li na ulazu u TVSA ili zgradi Vlade KS da je zabranjeno Hrvatima ili ne piše.
Ali svejedno je više nego očito da nisu dobrodošli.
Razlika je ogromna
mO k3

#36983 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

Nisam do juce znao za ovo , ali mislim da mogu profesoru jovicicu da vjerujem , zašto bi lagao ?
Pogledaj intervju , možda ti otvori oci
Humljanin

#36984 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Humljanin »

mO k3 wrote:Nisam do juce znao za ovo , ali mislim da mogu profesoru jovicicu da vjerujem , zašto bi lagao ?
Vjerovao sam i ja za to evo do jutros dok nisam pročitao ono što je bivši radnik napisao "nevidljivi znak".

Po meni, možemo pričati o politici u aluminiju 90-ih i kako se odnosila prema prijeratnim radnicima bošnjačke i srpske nacionalnosti.
Ali ne bi se smjelo tako olako baratati toliko zapaljivim izjavama bez ijednog opipljivog dokaza.
Ako neki kazu da je to bio nevidljivi znak, a drugi da je bio pravi veliki znak na ulazu, a pritom ne postoji nikakva slika iz tih godina koja bi potvrdila, onda ja ipak mislim da takav znak nije stajao. Ali da je mozda takva klima vladala, o tome mozemo pricati.

Mislim da su to preteške optuzbe da bi se tako olako bacale.
Tomahawk11
Globalni moderator

#36985 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Tomahawk11 »

Humljanin wrote:
Tomahawk11 wrote:[
Ne postoji.
Mogao bih ja onda postaviti protupitanje: postoji li ikakav znak na ulazu u sarajevo na kojem piše "Hrvatima i Srbima zabranjen ulaz"?
Naravno da ne postoji.
Ali vidimo svaki dan da je problem ako si Hrvat i Srbin u Sarajevu. Pa taman da si tzv "PROBIH" orjentiran ko Alija i Nijaz zajedno. Evo i ovdje na forumu vidimo kako se lijepo odnosi prema drugim nacionalnostima. Neki dan neka Kristina koja je citav zivot bila "probih" osjetila šta znači kad se zoveš Kristina. Dzaba ti i biografija i dokazana "probih" politicka orjentiranost kada se tolerancija i multikuturalnost jednog grada i njegovih istaknutih građana sruči na tebe :bih:
A nisam upratio da su se istaknute javne osobe pretrgle osuđujući napade na Kristinu. Ako je i bilo osuda to je bilo sramotno malo i tiho.

P.S. pretpostavljao sam da ce se priča oko znaka pokušati okrenuti na ovo. Malo je to jadan način pokušavanja spašavanja takvih ozbiljnih stvari.

Da se na kraju jasno odredim, ja nigdje ne tvrdim da ako negdje nešto ne piše da to ne postoji. Ne tvrdim da je aluminij bio široko raširenih ruku za Bošnjake i Srbe. Kao uostalom i mnoge druge privatne i javne kompanije u BiH nakon rata. Bilo je (i nažalost ima i danas) dosta ovakvih primjera isključivosti i zatvorenosti u vlastiti nacionalni tor. Međutim nije isto reći da negdje stoji pravi pravcati fašistički znak na ulazu u firmu, i da ne postoji. Još ako tome nadodamo da je najblatantnija laz da u aluminiju ne radi nijedan Bošnjak a pri tome da je izvješen naci-fašistički znak da je psima i Bošnjacima zabranjen ulaz, onda to prijatelju poprima sasvim druge dimenzije od onoga na što se naviklo u BiH. To su jako ozbiljne tvrdnje i optužbe i za njih bi valjda trebalo biti jasnih i očitih dokaza. A nema ih.

Je li tebi normalno da se u javnom diskursu tako nonšalantno barata zapaljivim izjavama da dole na ulazu u aluminij stoji jedan takav znak, a sada pročitamo da je to produkt jedne malo slobodnije izjave i da takav znak nije postojao?
Je li normalno tako interpretirati , izmišljati, nadodavati, koristiti zapaljivu retoriku očito svjesno i namjerno?

Pa gdje je granica? Dokle? Hoce li ikada u ovoj drzavi itko odgovarati za svoje postupke i izjave?
Nije ti adekvatno poređenje.
U NK Široki Brijeg još nije zaigrao igrač koji je bošnjačke ili srpske nacionalnosti.
U FK Sarajevo se to nikad nije gledalo.
Ekstrema je bilo i uvijek će ih biti, to si u pravu. Konkretno vezano za slučaj Kristine. Toga je svjesna i sama Kristina isto kao što je svjesna da to neće promijeniti činjenicu da je Sarajevo njeno koliko i ostalih.
Zamisli, mene je u tom Sarajevu napao tip, rekao bih jedna vrsta ekstrema, prijetio, prozivao me da sam vehabija :lol: (imao sam bradu, ali nigdje veze sa vehabijskom :-) ), sve u cilju kao da me nešto uvrijedi. Bio sam u vozilu i nisam imao namjeru odgovoriti na provokacije ili se eventualno upustiti u sukob s dotičnim.
Slažem se, malo je to preslobodno interpretirano (u rangu tvog interpretiranja da je problem ako si Srbin ili Hrvat u Sarajevu), a opet sve kao rezultat stvarnog stanja zaposlenih u toj firmi. Vratiću se ponovo na primjer NK Široki Brijeg. To je sportski kolektiv, međutim imaju nepisano pravilo da im ne igraju ni Srbi ni Bošnjaci. To je prilično diskrimnirajuće i nacionalno obojeno. Vjerovatno nema problema kad se Haso ili Jovan zadese u Širokom Brijegu, osim ako bi to eventualno bilo pred neku utakmicu, pa tad imaš aktiviranu onu grupu ekstrema koje i vrše potpalu i podižu tenzije.
Dakle, niti je sve crno niti bijelo.
Za Aluminij bi, prije svega, trebao neko da odgovara kako je uopšte moguće da je tako moćna kompanija dovedena u ovakvo stanje.
Neko je debelo pokrao. To je najveći problem. Naravno, sad će se svi baviti (ne)postojećim natpisom na ulaz, odlična maškarada za stvarne probleme . Neće to nahraniti djecu uposlenih, ali hoće itekako javnost i odvesti sve u krivom smjeru.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#36986 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by pici »

nista brez brus lija...

Image
Humljanin

#36987 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Humljanin »

@Tomahawk skoro sa svime se slažem u potpunosti :thumbup:
Ja to stalno govorim i prozivam da u ovoj drzavi pod galamom i nacionalističkom zapaljivom retorikom se odvija nesmetano pravi kriminal nad građanima. I nitko ne odgovara.
Ne sjećam se da je netko odgovarao za svoje riječi, za nemar, za nerad, kriminal... To je pravi problem sakriven ispod naslovnica.
Maraschino

#36988 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Maraschino »

Humljanin wrote:
mO k3 wrote:Nisam do juce znao za ovo , ali mislim da mogu profesoru jovicicu da vjerujem , zašto bi lagao ?
Vjerovao sam i ja za to evo do jutros dok nisam pročitao ono što je bivši radnik napisao "nevidljivi znak".

Po meni, možemo pričati o politici u aluminiju 90-ih i kako se odnosila prema prijeratnim radnicima bošnjačke i srpske nacionalnosti.
Ali ne bi se smjelo tako olako baratati toliko zapaljivim izjavama bez ijednog opipljivog dokaza.
Ako neki kazu da je to bio nevidljivi znak, a drugi da je bio pravi veliki znak na ulazu, a pritom ne postoji nikakva slika iz tih godina koja bi potvrdila, onda ja ipak mislim da takav znak nije stajao. Ali da je mozda takva klima vladala, o tome mozemo pricati.

Mislim da su to preteške optuzbe da bi se tako olako bacale.
Ma lagali bre Mister Yes, ulazili susedi sasvim normalno u Soko i Aluminij.

Image
animus

#36989 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by animus »

Droog wrote: KRAJEM 1992. GODINE, NAKON stisavanja srpske agresije na Mostar, oko 350 radnika Aluminijskog kombinata iz ovog grada poceli su pripremati pogone, u kojima su radili do rata, za nastavak proizvodnje. Mujo Hodzic, covjek koji je u kombinatu radio od njegovog osnivanja, dolazeci na posao jednog dana, primijetio je na zidu tvornice ispisan grafit "Srbima i psima ulaz zabranjen". Nije ni slutio da ce nekoliko godina kasnije, rukom generalnog direktora Mije Brajkovica, iznad ulaza u Aluminij biti ispisana nevidljiva poruka iste forme, ali nesto prosirene sadrzine: "Bosnjacima, Srbima i psima - ULAZ ZABRANJEN".
Jos sada ispred rijeci Bosnjacima dodati
Hrvatima,
i sve ce biti OK. Pravda zadovoljena i niko se vise nece buniti. Unistili smo ono sto smo svi zajedno gradili i sada to treba dati strancima pa da nas oni polako primaju na posao ne gledajuci na pripadnost.
P.Starck

#36990 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by P.Starck »

animus wrote:
Droog wrote: KRAJEM 1992. GODINE, NAKON stisavanja srpske agresije na Mostar, oko 350 radnika Aluminijskog kombinata iz ovog grada poceli su pripremati pogone, u kojima su radili do rata, za nastavak proizvodnje. Mujo Hodzic, covjek koji je u kombinatu radio od njegovog osnivanja, dolazeci na posao jednog dana, primijetio je na zidu tvornice ispisan grafit "Srbima i psima ulaz zabranjen". Nije ni slutio da ce nekoliko godina kasnije, rukom generalnog direktora Mije Brajkovica, iznad ulaza u Aluminij biti ispisana nevidljiva poruka iste forme, ali nesto prosirene sadrzine: "Bosnjacima, Srbima i psima - ULAZ ZABRANJEN".
Hrvatima,
i sve ce biti OK. Pravda zadovoljena i niko se vise nece buniti. Unistili smo ono sto smo svi zajedno gradili i sada to treba dati strancima pa da nas oni polako primaju na posao ne gledajuci na pripadnost.
E tako nekako će završiti. Samo nismo uništili, jer ja to nisam uništio, ni jedan narod u BiH to nije uništio, nije neki kolektivitet to uništio, sem Borga HDZ-a. Tako da nije vjerodostojno a ni pristojno, to uništili (mi, vi ili oni) kada se dan danas mogu naći poimence odgovorni.
animus

#36991 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by animus »

.
Last edited by animus on 05/07/2019 14:24, edited 1 time in total.
animus

#36992 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by animus »

P.Starck wrote:
animus wrote:
Hrvatima,
E tako nekako će završiti. Samo nismo uništili, jer ja to nisam uništio, ni jedan narod u BiH to nije uništio, nije neki kolektivitet to uništio, sem Borga HDZ-a. Tako da nije vjerodostojno a ni pristojno, to uništili (mi, vi ili oni) kada se dan danas mogu naći poimence odgovorni.
Ako cemo precizno reci onda su ga unistili srpska vojska na pocetku rata i hrvatska mafijaska politika nakon rata. Ali nisam mislio razvrstavati narode u BiH nego sam napisao da smo ga svi unistili kao drzavljani ove drzave ako nista jer smo to mirno posmatrali a i birali predstavnike koji su to aminovali, naravno da nije niko od naroda to radio.
horkesh

#36993 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by horkesh »

ZASTUPNICI U SKUPŠTINI HNŽ MINISTRICI BOROVAC: Nismo poligon za eksperimente, ne trebaju nam migranti niti sljedbenici kulture ratovanja
GRUBEŠA: Nedopustivo je da se u centar pored Mostara smjeste obitelji bivših pripadnika ISIL-a
HRS: Ministrice Borovac, vodite teroriste svojoj kući ili u stranku, u Salakovac neće
A onda je stigla snažna podrška od partnera:
JER IH SE NE TIČE MUP RS nema ništa protiv da radikalni islamisti budu smješteni u Salakovac

https://hms.ba/jer-ih-se-ne-tice-mup-rs ... salakovac/
Pa može li se više i na koga računati? Na koga čovjek da se osloni ako ne na MUP RS-a? :skoljka:
spreca

#36994 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by spreca »

Jel poceo Aluminij da radi....izgleda da ce Milokrad Dodik uloziti veto na gasenje Aluminija kao zastitu srpsko/juznosrpskog nacionalnog interesa
spreca

#36995 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by spreca »

.
Benjo34

#36996 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Benjo34 »

https://we.tl/t-DJtU76zGF6

Pitanje za upućenije, pogootovo za Hafisa i ostale poznavaoce povijesti lijepe naše i naroda, kako je ovo moguće?
SaraFina

#36997 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by SaraFina »

:izet: :izet: :izet:

Evo grobar hrvatskog naroda u BiH. Ponovo jaše. Iza krinke HNS-a koji je njegova prćija!
Ovaj konzumira više od ikoga agde od tulumbi, hurmašica, ružica, baklavi itd itd
:D

Hrvatski narodni sabor, koji de facto kontroliše predsjednik HDZ-a Dragan Čović, oglasio se saopćenjem i pozvao članove Vijeća ministara na donošenje Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH.

Ovakav poziv HNS-a, odnosno Čovića, može se tumačiti kao najava usvajanja odluke o privremenom finansiranju, s obzirom na to da su upravo ministri HDZ-a do sada svojim nedolaskom na već dvije zakazane sjednice blokirali usvajanje takve odluke.

"Iako su ključni politički segmenti u vezi s uspostavom vlasti na državnom nivou te nemogućnost pronalaska političkog kompromisa u formiranju novog Vijeća ministara i dalje na dnevnom redu, usvajanje odluke o privremenom finansiranju institucija BiH mogao bi biti pozitivan pomak prema konačnom usaglašavanju političke agende i stvaranju izvršne vlasti na državnom nivou nakon posljednjih Općih izbora održanih prije gotovo deset mjeseci", naglašava se u pozivu HNS-a.

Poziv na deblokadu: Je li Čović najavio usvajanje odluke o privremenom finansiranju

Hrvatski narodni sabor, koji de facto kontroliše predsjednik HDZ-a Dragan Čović, oglasio se saopćenjem i pozvao članove Vijeća ministara na donošenje Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH.

Ovakav poziv HNS-a, odnosno Čovića, može se tumačiti kao najava usvajanja odluke o privremenom finansiranju, s obzirom na to da su upravo ministri HDZ-a do sada svojim nedolaskom na već dvije zakazane sjednice blokirali usvajanje takve odluke.

"Iako su ključni politički segmenti u vezi s uspostavom vlasti na državnom nivou te nemogućnost pronalaska političkog kompromisa u formiranju novog Vijeća ministara i dalje na dnevnom redu, usvajanje odluke o privremenom finansiranju institucija BiH mogao bi biti pozitivan pomak prema konačnom usaglašavanju političke agende i stvaranju izvršne vlasti na državnom nivou nakon posljednjih Općih izbora održanih prije gotovo deset mjeseci", naglašava se u pozivu HNS-a.

Današnja sjednica još uvijek aktuelnog Vijeća ministara definitivno se može posmatrati kao svojevrsni test za izazove koji su već odavno morali biti usaglašeni. 

"Podržavanje i izglasavanje odluke o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine je upravo test spremnosti da se načelo kompromisa stavi kao ključni faktor za buduće partnere na državnom nivou. Pokušaji manipulacije od pojedinih politika i stvaranja obrnutih teza očigledan su primjer ko zapravo koči procese u radu Parlamentarne skupštine BiH i formiranju novog saziva Vijeća ministara. Konstruktivnost i spremnost na ulaganje zajedničkih napora u prevladavanju ekonomskih, privrednih, sigurnosnih i niza drugih izazova moraju biti temeljne postavke ukoliko doista želimo kreirati evropsku Bosnu i Hercegovinu", navode iz HNS-a.

Hrvatski narodni sabor poziva političke aktere i na dosljednu politiku te poštivanje Ustava i zakona, kao jedini mogući sistem u rješavanju svih nagomilanih problema i kriza u BiH. 

Također, HNS poziva Predsjedništvo BiH na hitno usvajanje Nacrta zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH, napominjući kako je nacrt zakona još u januaru uredno dostavljen Predsjedništvu BiH. 

"HNS očekuje da će Predsjedništvo BiH, koje po Ustavu službeno predlaže ovaj dokument u Parlamentu, isti usvojiti, te hitno uputiti u parlamentarnu proceduru. I ovom prilikom naglašavamo potrebu za donošenjem cjelovitog budžeta za 2019. godinu pod djelovanjem nove parlamentarne većine. Hrvatski narodni sabor poziva članove Vijeća ministara da izglasavanjem Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH pokažu odgovorno i ozbiljno političko ponašanje. Isto tako, pozivamo i predstavnike druga dva naroda da se u najkraćem roku pristupi formiranju novog Vijeća ministara koje bi konsolidiralo ključne segmente funkcioniranja državnog nivoa vlasti. Upravo na ovakvim primjerima pokazuje se briga za državu, njeno funkcioniranje i vladavinu prava i da takvim primjerom dokažu da Bosna i Hercegovina neće i ne smije biti talac bilo čijih političkih ucjena, kao i obmanjivanja javnosti", zaključeno je iz HNS-a.
512MB

#36998 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by 512MB »

Eno ga, potpisa Bevanda s lakoćom budget :bih:
razuman_covjek

#36999 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by razuman_covjek »

Covic ponovo spasava BIH od blokada. Najbolji i najiskreniji politicar u BIH i istinski patrijota bez oraha u dzepu.
SaraFina

#37000 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by SaraFina »

Prepao se Čovke onih 900 iz AL i protesta. Šta vi mislite da nije usvojeno? Pa imao bi hrvatsko vrelo ljeto. 100%.

Cipelari bi ga ljudi u sred Mostara.

Jedini kralj je Dodo. On koNforno moRe srbovati bez posljedica. Ove naše u Federaciji ubi narod ako para nema.

Kod Dode para nema godinama, Ali srbuje se u šesnest jedući kamenice. :D patriJotski!
Post Reply