Automobilizam - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#36901 Re: Automobilizam - All about
i u muziku malo uloziti 
-
tempuser
#36902 Re: Automobilizam - All about
Evo da prenesemo raspravu o (ne)napretku automobila na pravu temu!BadBoy wrote:Pa i tempuser ti je fino i kratko objasnio zašto ti takav stav nema smisla ni u sferi automobilizma. Auta su najbolja što su ikada bila i to je fakt koji ne može 10000 postova o nostalgiji pobiti. Može jedino da ti se možda dizajnerski sviđa stil 60-tih ili 50-tih ali i danas mogu napraviti auta takvog dizajna. Po svim ostalim parametrima - današnja auta ubijaju nogama auta iz apsolutno svake prijašenje dekade. Što je i logično nakon 100 i kusur godina razvoja auto industrije.
A globalno govoreći, ovo je najmirnije doba u historiji čovječanstva. Samo što nam sada internet omogućava da saznamo kad neki krembil baci petardu na Filipinima pa mislimo da ima puno više sranja nego prije. U tom segmentu neznanje je zaista bilo blagoslov.
Moderno doba ima i loših stvari, da se razumijemo, ali sveukupno gledajući, bolje nam je nego ikada.
Mislim da si sa fenomenom "good old days"dao ispravnu dijagnozu jer ne postoji racionalno objasnjenje kako evidentan napredak automobila, pa i kompletne industrije, moze biti propast ili nazadak i default otpor prema svakom tehnoloskom napretku i promjeni! Ajmo zamznuti stanje stvari od 1960 do 1980 i tako zvjeti do kraja svijeta!
Ne razumijem zasto potrosac/kupac mora cijeniti auto koji je platio? Kako bolja slika na TV-u moze vise zaglupljivat mase?
Zar nije napredak da se ja u autu kompalt klase 2019. godine vozim brze, bolje, sgurnije i za 2 x manje goriva od auta vise srednje klase 1986. godine???
Zar nije napredak da su nam TV i internet dostupni, da su nam sve potrebne (i nepotrebne) informacija na dohvat ruke, da se gledamo sa ljudima preko Skajpova bez obzira gdje su, u odnosu kad je jedan televitor po stanu bio prosjek, videorikorder bio privilegija rijetkih i kad se okretala "0" da imas bolju vezu sa inostranstvom???
Ja razumije otpor ako te novotarije dovode van komfort zone ili ako ne mozes pratiti tehnoloski napredak, ali ne razumijem kako mozes sporiti evidentan napredak???
- Industrialyzer
#36903 Re: Automobilizam - All about
Kaze kakve mi koristi od Smart TV-a, ako nam mediji serviraju "istinu"

- amar1994
#36904 Re: Automobilizam - All about
A kakve mi koristi od nepreglednih digitalnih instrumenata i klime preko ekrana

El.rucna isto,jesam li debil da ne mogu dic i spustit..a da je kvarljiva roba jeste i jos je ne mogu koristit u kriticnoj situaciji,govno obicno..
El.rucna isto,jesam li debil da ne mogu dic i spustit..a da je kvarljiva roba jeste i jos je ne mogu koristit u kriticnoj situaciji,govno obicno..
- Industrialyzer
#36905 Re: Automobilizam - All about
Nisi ozbiljan?!amar1994 wrote:A kakve mi koristi od nepreglednih digitalnih instrumenata i klime preko ekrana![]()
- amar1994
#36906 Re: Automobilizam - All about
Jesam,van handred prsent
Zasto ide digitalno,zato sto im je jeftinije,lafo ergonomija bolja sa el.rucnom
,display za klimu isto,usteda ogromna..i dodje vecina karinasa od novinara i kaze da je to odlicno,da je super,ma odjebite i vi i vasi clanci..
Zasto ide digitalno,zato sto im je jeftinije,lafo ergonomija bolja sa el.rucnom
-
tempuser
#36907 Re: Automobilizam - All about
Mislis, ako na PIK-u kupis TV sa kadotnom da ces gledati objektivnije medije?Industrialyzer wrote:Kaze kakve mi koristi od Smart TV-a, ako nam mediji serviraju "istinu"![]()
-
tempuser
#36908 Re: Automobilizam - All about
Reci mi, jel isto tako razmisljas i o el. podizacima stakala i da se trebamo vratiti na kurble?amar1994 wrote:
Jedino se kod nas rucna koristi za kriticne situacije
Last edited by tempuser on 02/11/2019 17:16, edited 1 time in total.
- Industrialyzer
#36909 Re: Automobilizam - All about
Naravnotempuser wrote:Mislis, ako na PIK-u kupis TV sa kadotnom da ces gledati objektivnije medije?Industrialyzer wrote:Kaze kakve mi koristi od Smart TV-a, ako nam mediji serviraju "istinu"![]()
-
tempuser
#36910 Re: Automobilizam - All about
Imam negdje LG Flatron 100 hz, 100 kg, odmah cu da ga vaspostavim i budem objektivan!Industrialyzer wrote:
Naravno
Kad bi nasao RIZ, Ei NIs, Rudi Cajevec ili eventualno Koerting Mufid Memija bi mi citao vijesti!
- amar1994
#36911 Re: Automobilizam - All about
Ne naravno,dosta stvari je super,el podizaci,grijaci,senzori ali neke stvari su glupe poput ekrana suvisnih i rucne,da barem omoguce izbor,obicna ili el.rucna,al jok ne moze,kako bi naplacivali prekidac 300e i slicno,a njih kosta u proivodnji 3 do 4 manje nego mehanizam mehanicki..tempuser wrote:Reci mi, jel isto tako razmisljas i o el. podizacima stakala i da se trebamo vratiti na kurble?amar1994 wrote:
Evo ja sam mladji od vas pa mi smetaju te stvari,mozda sam lud
A kako ces kocit ako ti crkne auto niz brdo u voznji,prolupao recimo akumulator(spojile se celije) i nema struje nikako,staces ali sutra..
- bitanga_sa_otesa
#36912 Re: Automobilizam - All about
kako ces driftat pod ruĆnom ako imas el? nikako

-
tempuser
#36913 Re: Automobilizam - All about
Pa ne znam koja je razlika, ako nisi debil da ne mozes spustiti/podic rucnu, ne znam sto bi bio bi debil da ne mozes kurblati prozore?amar1994 wrote:Ne naravno,dosta stvari je super,el podizaci,grijaci,senzori ali neke stvari su glupe poput ekrana suvisnih i rucne,da barem omoguce izbor,obicna ili el.rucna,al jok ne moze,kako bi naplacivali prekidac 300e i slicno,a njih kosta u proivodnji 3 do 4 manje nego mehanizam mehanicki..tempuser wrote:Reci mi, jel isto tako razmisljas i o el. podizacima stakala i da se trebamo vratiti na kurble?amar1994 wrote:
Evo ja sam mladji od vas pa mi smetaju te stvari,mozda sam lud
A kako ces kocit ako ti crkne auto niz brdo u voznji,prolupao recimo akumulator(spojile se celije) i nema struje nikako,staces ali sutra..
Sustinski izmedju te dvije stvari nema nikakve razlike, a ti konriras samo da bi kontirao...
Kad ti crne auto ili ostanes bez struje nizbrdo izgibio si i servo volan, pa treba li da se vratimo na mehanicki?
- amar1994
#36914 Re: Automobilizam - All about
razlika je sto se motat moze 
ma ne kontriram nikom,nego mi te stvari smetaju,uvijek sam za novije auto jer je jaca konstrukcija
ma ne kontriram nikom,nego mi te stvari smetaju,uvijek sam za novije auto jer je jaca konstrukcija
-
tempuser
#36915 Re: Automobilizam - All about
Mozes onda i noznom kocit!amar1994 wrote:razlika je sto se motat moze
- amar1994
-
citroen xm
#36917 Re: Automobilizam - All about
Meni je stvarno zabrinjavajuće da dva forumaša sa dugim stažom ne mogu da protumače i izvuku suštinu iz posta dužeg od 3 rečenice.
Pričate nešto kako vam odgovara, izvlačite samo djeliće.
Ja sam svoje rekao i mislim da ovde mnogi itekako kontaju šta sam rekao, samo im mrsko da se zamaraju i pišu.
Fino je objašnjeno šta je napredak i šta cijenim, a šta je nazadak.
Pričate nešto kako vam odgovara, izvlačite samo djeliće.
Ja sam svoje rekao i mislim da ovde mnogi itekako kontaju šta sam rekao, samo im mrsko da se zamaraju i pišu.
Fino je objašnjeno šta je napredak i šta cijenim, a šta je nazadak.
-
tempuser
#36918 Re: Automobilizam - All about
Jos samo da objasnis kaoo tehnoloski napredak moze biti istovremeno i nazadak?
Po cemu je to sto danas RR-a moze kupiti svako nazadak, a to sto ti mozes kupoti nesto sto je prije 30 god bilo rezervisano samo za vojsku i sl (mobilni telefoni ili navigacija, interenet itd) nije?
Po cemu je to sto danas RR-a moze kupiti svako nazadak, a to sto ti mozes kupoti nesto sto je prije 30 god bilo rezervisano samo za vojsku i sl (mobilni telefoni ili navigacija, interenet itd) nije?
-
citroen xm
#36919 Re: Automobilizam - All about
Nije nazadak za tebe sto ga možeš kupiti, ali jeste za proizvođača jer je poseban. Hajde da te sada pitam ovako, možda konačno i priznaš da pucaš stalno kontru.
Da li bi dijamant bio toliko vrijedan, poželjan i poštovan da ga ima u ogromnim količinama i da ga može priuštiti mnogo više ljudi nego sada?
Da se razumijemo, ne mogu ja žaliti za vremenom u kome sam bio živ nekoliko godina jer nisam puno osjetio tog života. Nisam ja pećinski čovjek koji ne koristi ništa moderno, koristim sve kao i svi vi. Sviđa mi se kako živim u ovom vremenu i ne žalim se, ali nisam slijep niti licemjeran pa da opravdavam baš sve jer je eto mojoj guzici sada udobno i dobro.
Dakle na pogrešnu stranu je krenuo ovaj forumaš koji se sprda, a ne ulazi u suštinu.
Da li bi dijamant bio toliko vrijedan, poželjan i poštovan da ga ima u ogromnim količinama i da ga može priuštiti mnogo više ljudi nego sada?
Da se razumijemo, ne mogu ja žaliti za vremenom u kome sam bio živ nekoliko godina jer nisam puno osjetio tog života. Nisam ja pećinski čovjek koji ne koristi ništa moderno, koristim sve kao i svi vi. Sviđa mi se kako živim u ovom vremenu i ne žalim se, ali nisam slijep niti licemjeran pa da opravdavam baš sve jer je eto mojoj guzici sada udobno i dobro.
Dakle na pogrešnu stranu je krenuo ovaj forumaš koji se sprda, a ne ulazi u suštinu.
- bitanga_sa_otesa
#36920 Re: Automobilizam - All about
nije vrijedno truda i natezanja ...sta god napises otice u kontru...citroen xm wrote: mislim da ovde mnogi itekako kontaju šta sam rekao, samo im mrsko da se zamaraju i pišu.
-
tempuser
#36921 Re: Automobilizam - All about
Poredis neuporedivo, za razliku od automobila kojih mozes proizvesti koliko hoces, dijamant je vrijedan zato sto je prirodno mineral koji se tesko nalazi u prirodi!citroen xm wrote:Nije nazadak za tebe sto ga možeš kupiti, ali jeste za proizvođača jer je poseban. Hajde da te sada pitam ovako, možda konačno i priznaš da pucaš stalno kontru.
Ako dostupnost vecem broju kupaca za proizvodjaca znaci vecu zaradu, finansijsku stabilnost itd po cemu je to nazadak???? Hoces li mu to nadomjestiti losu prodaju?
Ti sto su insistirali da budu posebni ignorisuci potrosacko drustvo su proizvodili ono sto oni misle da treba, a ne sto kuoac hoce su propali pa su ih kupili ovi sto manje drze do sebe!
RR - BMW
Jaguar -Tata
Bentely - VW
Daimler - Tata
Bugatti - VW
Lamborghini - VW/Audi
Volvo -Geely
SAAB - GM pa vise ne postoji
Ferrari - Fiat
Nastavi niz...
-
citroen xm
#36922 Re: Automobilizam - All about
Naravno da je dijamant rijedak, zato i rekoh da zamisliš da ga ima puno više bi li bio poželjan ovoliko?
Nema potrebe, opet nisi skontao poentu. I da, meni o ekonomiji nemoj pričati.

Nema potrebe, opet nisi skontao poentu. I da, meni o ekonomiji nemoj pričati.
bitanga_sa_otesa wrote: nije vrijedno truda i natezanja ...sta god napises otice u kontru...
Last edited by citroen xm on 02/11/2019 19:59, edited 2 times in total.
- amar1994
#36923 Re: Automobilizam - All about
Porsche-VW 
- amar1994
#36924 Re: Automobilizam - All about
samostalni su zakon..

-
tempuser
#36925 Re: Automobilizam - All about
Ne mogu da zamislim da ga ima puno vise!citroen xm wrote:Naravno da je dijamant rijedak, zato i rekoh da zamisliš da ga ima puno više bi li bio poželjan ovoliko?
Nema potrebe, opet nisi skontao poentu. I da, meni o ekonomiji nemoj pričati.![]()
Eto ti meni pricaj o ekonomiji pa mi svojim rijecima objasni zasto su svi posebni propali pa ih ovi lijevi pokupovase?