Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Tesla Edison

#36826 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

BadBoy wrote: 19/12/2020 20:48
Trappist wrote: 19/12/2020 20:39
BadBoy wrote: 19/12/2020 20:38

Epidemija/pandemija nije isto što i virus. Virus može postojati a da ne postoji pandemija ili epidemija toga virusa.
Pa gdje je virus ako nema domacina? Kulira negdje u okolini Kine? I sto se vise ne prenosi sa covjeka na covjeka? Imunitet krda?
Onaj prvobitni može biti da kulira u nekim "rezervoarima" tipa šišmiši.

A ovaj novi trenutno kola svijetom...
Samo da iz šišmiša ne dođe u neku drugu životinju, tu izmutira pa onda na čovjeka
Može svašta tu ispasti.

Nipah je imao takav put. Šišmiš, svinja pa čovjek. Osim pluća napada i mozak, širi se dodirom a smrtnost 40%. Nema pandemije ali još je aktivan i živ

E tad bi :-D ježa i SARS-Cov2 bi pravili od blata :D
adsubzero

#36827 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

boy_zelenski wrote: 19/12/2020 20:59
TESLA_EDISON wrote: 19/12/2020 20:55

Samo da iz šišmiša ne dođe u neku drugu životinju, tu izmutira pa onda na čovjeka
Može svašta tu ispasti.
Ne daj Boze da forumski strucnjaci saznaju da postoji otprilike cetiri miliona virusa u prirodi... Pojedini ne bi mogli oka sklopiti.
Na svu srecu, vecini tih virusa covjek nije staniste. 8-)
Zasto da se brinemo o virusima u prirodi koji ne djeluju na covjeka, kada imamo jedan virus koji je ubio 1,5 milion ljudi i ostavio posljedice kod ko zna koliko od ovih prezivjelih
Tesla Edison

#36828 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Može svašta tu ispasti.
Ne daj Boze da forumski strucnjaci saznaju da postoji otprilike cetiri miliona virusa u prirodi... Pojedini ne bi mogli oka sklopiti.
Nije ni ovoj koroni ali ima budala jedu kerove, mačke, šišmiše i to sirove i onda čovjek postane stanište.
BadBoy

#36829 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

boy_zelenski wrote: 19/12/2020 20:55
BadBoy wrote: 19/12/2020 20:39
boy_zelenski wrote: 19/12/2020 20:35 Mislim da bi umjesto onih racunskih operacija prilikom registracije trebalo staviti IQ test, jer ovo je zaista zabrinjavajuce... :-)
Kako je tvoj IQ veliki možemo li svi da budemo kao ti molim te genijalČe molim te hoću i ja da znam lijepiti linkove koji mi skaču u usta, nauči me molim te
Nema potrebe za ironijom.
Lijepo sam ti napisao da obratis paznju na dio sa sojevima, podsojevima, itd. Sojevi virusa H1N1 koji kolaju danas nisu oni sojevi koji su kolali 1918. i 1919.i ne, “Spanska gripa” ne kruzi svijetom kao sezonska gripa, a ti si to napisao.
Kad ti kreneš sa kretenskim nastupom kao odgovor ćeš dobiti još kretenskiji odgovor.

Molim te pročitaj još jednom link koji si postavio.
Španska gripa je izazvana virusom influence A, podtip H1N1.

Posljednja velika pandemija ovog podtipa je bila 2009 godina tzv svinjska gripa. A na Wikipedija linku vidiš da je isto tip imao i "outbreak" 2019 godine u Iranu.
Tesla Edison

#36830 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

adsubzero wrote: 19/12/2020 21:04

Može svašta tu ispasti.
Zasto da se brinemo o virusima u prirodi koji ne djeluju na covjeka, kada imamo jedan virus koji je ubio 1,5 milion ljudi i ostavio posljedice kod ko zna koliko od ovih prezivjelih
Nije dokazano da je toliko pobio ljudi. Bez obdukcija je samo medijsko nagađanje i histerija. Statistika je neumoljiva i ista kaže da je 2019. općenitao manje ljudi umrlo nego 2020. godine.

Dakle, nešto ne štima a znamo svi da su u početku za koronu govorili da je kuga 21. stoljeća.
adsubzero

#36831 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

boy_zelenski wrote: 19/12/2020 21:15

Zato sto se sve u prirodi mijenja (mutira) pa tako ono sto je danas bezopasno, sutra moze postati opasno. Upravo iz tog razloga se i vrse procjene i pripreme za buduce epidemije i pandemije.
Aha, znaci da se prestanemo brinuti o onome sto nas trenutno ubija i da se brinemo o onome sto ce nas MOZDA NEKAD ubijati? Vazi.
adsubzero

#36832 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

TESLA_EDISON wrote: 19/12/2020 21:08

Nije dokazano da je toliko pobio ljudi. Bez obdukcija je samo medijsko nagađanje i histerija. Statistika je neumoljiva i ista kaže da je 2019. općenitao manje ljudi umrlo nego 2020. godine.

Dakle, nešto ne štima a znamo svi da su u početku za koronu govorili da je kuga 21. stoljeća.
Tebi je to nagadjanje, ali srecom ti nisi bitan. Ima ko da se bavi time i ko moze da prepozna klinicku sliku pacijenta, pa tako i zakljuci sta je uzrok smrti. Obdukcije se rade ako je smrt iznenadna ili postoji mogucnost nasilne smrti, ne vrse se tek tako na svima, o cemu ti pricas?
Statistika je neumoljiva i ista kaže da je 2019. općenitao manje ljudi umrlo nego 2020. godine.
Dobro bi bilo zakaciti sticky post, jer se svakih par dana ponavljaju iste price. :-)
adsubzero

#36833 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

boy_zelenski wrote: 19/12/2020 21:30
adsubzero wrote: 19/12/2020 21:17
boy_zelenski wrote: 19/12/2020 21:15
Zato sto se sve u prirodi mijenja (mutira) pa tako ono sto je danas bezopasno, sutra moze postati opasno. Upravo iz tog razloga se i vrse procjene i pripreme za buduce epidemije i pandemije.
Aha, znaci da se prestanemo brinuti o onome sto nas trenutno ubija i da se brinemo o onome sto ce nas MOZDA NEKAD ubijati? Vazi.
Ne znam u kojem momentu sam ja rekao da jedno iskljucuje drugo. A, inace, da nema virusa ne bi ni nas postojalo, cisto da ne mislis kako su virusi neki zlobnici koje su tu s misijom da nas potamane.

Mada je na ovom forumu najbolje reci (ne nuzno tebi) U pravu si i zavrsiti s pricom.
U redu nisi rekao. Ali onda ne razumijem na sta si mislio. Zasto bi nas to trenutno zanimalo? Mislim nas obicne ljude, a ne one kojima je struka da se bave time.
Medobrundo25

#36834 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

zubi wrote: 19/12/2020 17:37
Medobrundo25 wrote: 19/12/2020 17:29
zubi wrote: 19/12/2020 16:56
Ocito nedovoljno sam sjedila i previse sam se druzila, sad bih drugacije.
Prebolovala, prezivila i sta sad i dalje prosipas lafinu po forumu? Nastavi sa zivotom, budi sretna sto si se konacno rijesila toga i zivi normalno. To je valjda i bit svega, da prodjemo svi uz sto manje problema i teze klinicke slike, bilo to posredstvom vakcina, prirodnog imuniteta ili necega treceg.
Prosipam lafinu?? Haj ti malo u covid ambulantu pa mi pricaj sta si vidio... da mi je bogdo ova pameti pa da izbjegnem ovo govno i da nikad ne vidim ljude kakvi dolaze i kako ne mogu da disu, a ne sto se zracim vec 3 puta i trujem antibioticima... e cuj lafina....
Daj ba ne drami bezveze. Ti si super prosla, budi sretna i cao. Mani mi te lazne brige za druge, dok nije bilo korone nisi sigurno hodala ni po onkoloskom odjelu niti po odjelu intenzivne i solila drugima pamet. Svi znaju da je virus tu i da je opasan ne trebas ti da pametujes sa visine. Cuj , 3 puta se zracila , i trujes se antibioticima? Vas se pola ponasa kao da zivite pod staklenim zvonom i toboze nikada u zivotu niste bili bolesni. Strasno, ja pola zivota proveo na penicilinima, lomova milion mali ozracen toliko puta da sam sebi znam postaviti rengen aparat i sta sad? Ziv i zdrav i ne ne dramim. Hajmo sad dramiti i oko par rengen snimaka i kure antibiotika. Majkemi nekada imam osjecaj da vas par botova koji dramite po forumu ste zeljeli da lose prodjete da mozete ljudima pricati pricu "Jesam ti rekao/la." budi sretna da ti nije nista i cao, sta dramis oko kure antibiotika koju si ispila milion puta , prestanite sa tom dramatizacijom banalnosti. Drago mi je da je sve proslo bezbolno i svima zelim isto.
Last edited by Medobrundo25 on 19/12/2020 22:10, edited 1 time in total.
daddy-kool

#36835 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

https://www.nytimes.com/2020/12/19/worl ... riant.html
Boris Johnson Tightens U.K. Lockdown, Citing Fast-Spreading Version of Virus
The variant is up to 70 percent more transmissible than earlier versions, officials said, though some scientists are skeptical. People in southeast England, including London, were told to stay at home.
Medobrundo25

#36836 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

daddy-kool wrote: 19/12/2020 22:09 https://www.nytimes.com/2020/12/19/worl ... riant.html
Boris Johnson Tightens U.K. Lockdown, Citing Fast-Spreading Version of Virus
The variant is up to 70 percent more transmissible than earlier versions, officials said, though some scientists are skeptical. People in southeast England, including London, were told to stay at home.
:izet: :izet: :izet: :izet:
adsubzero

#36837 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

Medobrundo25 wrote: 19/12/2020 22:06 Ziv i zdrav i ne ne dramim. Hajmo sad dramiti i oko par rengen snimaka i kure antibiotika.
Na taj nacin je vrlo lako negirati bilo kakav problem, zato sto je uvijek neko gore prosao. Ona to istice jer ljudi ne prihvataju da problem postoji i ne mogu da shvate neke stvari jer se licno nisu uvjerili, tako da to samo pogorsava situaciju. Isto da sad neko pocne da prica kako onkoloski pacijenti zapravo nisu problem vec je napuhana situacija oko toga svega, a zato sto to nije licno iskusio, ali jeste iskusio druge probleme. Nema tu mjerenja ciji je veci.
Medobrundo25

#36838 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

adsubzero wrote: 19/12/2020 22:15
Medobrundo25 wrote: 19/12/2020 22:06 Ziv i zdrav i ne ne dramim. Hajmo sad dramiti i oko par rengen snimaka i kure antibiotika.
Na taj nacin je vrlo lako negirati bilo kakav problem, zato sto je uvijek neko gore prosao. Ona to istice jer ljudi ne prihvataju da problem postoji i ne mogu da shvate neke stvari jer se licno nisu uvjerili, tako da to samo pogorsava situaciju. Isto da sad neko pocne da prica kako onkoloski pacijenti zapravo nisu problem vec je napuhana situacija oko toga svega, a zato sto to nije licno iskusio, ali jeste iskusio druge probleme. Nema tu mjerenja ciji je veci.
Ama niko ne negira nista, nego se drami oko 5 antibiotika i 2 rengena. Dajte ba ljudi dozovite se , u kojem vi paralelnom svijetu zivite da je to vrijedno da se spominje uopste? Neki se ovdje ponasaju kao da se nikada u zivotu nisu prehladili, da ne spominjem ozbiljnije bili bolesni. Korona je tu i cao, niko to ne negira, cak i ovih para forumasa koje konstantno prozivaju da su neki teoreticari zavjere isti ne negiraju, nego ukazuju na neke nelogicnosti u citavom formalnom narativu i medijskom idiotizmu, moram ga tako nazvati nazalost. Ovo je ba forum, niko ovdje nece nicije misljenje promjeniti, nemojte biti djeca sta vam je.
spinel_

#36839 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

Medobrundo25 wrote: 19/12/2020 22:45
Ama niko ne negira nista, nego se drami oko 5 antibiotika i 2 rengena. Dajte ba ljudi dozovite se , u kojem vi paralelnom svijetu zivite da je to vrijedno da se spominje uopste? Neki se ovdje ponasaju kao da se nikada u zivotu nisu prehladili, da ne spominjem ozbiljnije bili bolesni. Korona je tu i cao, niko to ne negira, cak i ovih para forumasa koje konstantno prozivaju da su neki teoreticari zavjere isti ne negiraju, nego ukazuju na neke nelogicnosti u citavom formalnom narativu i medijskom idiotizmu, moram ga tako nazvati nazalost. Ovo je ba forum, niko ovdje nece nicije misljenje promjeniti, nemojte biti djeca sta vam je.
Tako je. Niko ovdje na forumu nije rekao da je to izmisljeno i da ne postoji ali da se od strance pojedinaca uveliko drami i preuvelicava. A svake godine ljudi obolijevaju samo sto nije propraceno kao sada. Evo uzet cu samo da neko ko ima tbc mora biti pod nadzorom lijecnika mjesec i pol a nakon toga koristiti terapiju za njeno uspjesno lijecenje od 6-9 mjeseci da se ne bi ista ponovila. A ovdje korona kod vecine hvala Bogu prodje kao rukom odnesena.
adsubzero

#36840 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

Medobrundo25 wrote: 19/12/2020 22:45
@zubi je rekla cega se sve nagledala i usput spomenula svoje iskustvo, a ti umanjujes znacaj toga spominjuci svoj problem. Pa jeste, sizifov posao je na forumu ubijediti nekoga u nesto. Ali za sta forum drugo sluzi nego za diskusiju? Kako da ne reagujem kad neko napise vjerujte svojim ocima i mislite svojom glavom, a radi se o naucnim stvarima? Ono bas hej, nikad nije bilo moguce prevariti oci :roll:
A posebno pecne zivac kad se iznose lazi i neosnovano blate medicinski radnici.
zubi

#36841 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Medobrundo25 wrote: 19/12/2020 22:06
zubi wrote: 19/12/2020 17:37
Medobrundo25 wrote: 19/12/2020 17:29

Prebolovala, prezivila i sta sad i dalje prosipas lafinu po forumu? Nastavi sa zivotom, budi sretna sto si se konacno rijesila toga i zivi normalno. To je valjda i bit svega, da prodjemo svi uz sto manje problema i teze klinicke slike, bilo to posredstvom vakcina, prirodnog imuniteta ili necega treceg.
Prosipam lafinu?? Haj ti malo u covid ambulantu pa mi pricaj sta si vidio... da mi je bogdo ova pameti pa da izbjegnem ovo govno i da nikad ne vidim ljude kakvi dolaze i kako ne mogu da disu, a ne sto se zracim vec 3 puta i trujem antibioticima... e cuj lafina....
Daj ba ne drami bezveze. Ti si super prosla, budi sretna i cao. Mani mi te lazne brige za druge, dok nije bilo korone nisi sigurno hodala ni po onkoloskom odjelu niti po odjelu intenzivne i solila drugima pamet. Svi znaju da je virus tu i da je opasan ne trebas ti da pametujes sa visine. Cuj , 3 puta se zracila , i trujes se antibioticima? Vas se pola ponasa kao da zivite pod staklenim zvonom i toboze nikada u zivotu niste bili bolesni. Strasno, ja pola zivota proveo na penicilinima, lomova milion mali ozracen toliko puta da sam sebi znam postaviti rengen aparat i sta sad? Ziv i zdrav i ne ne dramim. Hajmo sad dramiti i oko par rengen snimaka i kure antibiotika. Majkemi nekada imam osjecaj da vas par botova koji dramite po forumu ste zeljeli da lose prodjete da mozete ljudima pricati pricu "Jesam ti rekao/la." budi sretna da ti nije nista i cao, sta dramis oko kure antibiotika koju si ispila milion puta , prestanite sa tom dramatizacijom banalnosti. Drago mi je da je sve proslo bezbolno i svima zelim isto.
Jbt :shock:

Ko li ovdje pametuje sa visine...
megaribi1

#36842 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by megaribi1 »

Iznenađenje da Klix, koji o korona virusu izvještava svaki dan po nekoliko puta, uključujući i najbizarnije i najnevažnije vijesti, nije spomenuo eksploziju respiratora u Turskoj. Koliko bi komentara ta vijest donijela, ne treba ni govoriti.
zubi

#36843 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

megaribi1 wrote: 20/12/2020 11:04 Iznenađenje da Klix, koji o korona virusu izvještava svaki dan po nekoliko puta, uključujući i najbizarnije i najnevažnije vijesti, nije spomenuo eksploziju respiratora u Turskoj. Koliko bi komentara ta vijest donijela, ne treba ni govoriti.
Kako nije?? Spomenuo je, naravno...

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/turs ... /201219022
megaribi1

#36844 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by megaribi1 »

zubi wrote: 20/12/2020 11:08
megaribi1 wrote: 20/12/2020 11:04 Iznenađenje da Klix, koji o korona virusu izvještava svaki dan po nekoliko puta, uključujući i najbizarnije i najnevažnije vijesti, nije spomenuo eksploziju respiratora u Turskoj. Koliko bi komentara ta vijest donijela, ne treba ni govoriti.
Kako nije?? Spomenuo je, naravno...

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/turs ... /201219022
Onda se vjerovatno desilo da je vijest istekla, a Google nije stigao zapisati da je ima, pošto na pretragu "klix eksplozija respirator" ne daje vijest.
daddy-kool

#36845 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/nizo ... /201220007
Nizozemska zbog novog soja koronavirusa zabranila letove iz Velike Britanije

Nizozemska vlada nije isključila mogućnost zabrane i drugih sredstava transporta. Britanci bi mogli dobiti zabranu i na nivou Evropske unije kako bi se zaustavilo širenje virusa.
Medobrundo25

#36846 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

daddy-kool wrote: 20/12/2020 11:40 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/nizo ... /201220007
Nizozemska zbog novog soja koronavirusa zabranila letove iz Velike Britanije

Nizozemska vlada nije isključila mogućnost zabrane i drugih sredstava transporta. Britanci bi mogli dobiti zabranu i na nivou Evropske unije kako bi se zaustavilo širenje virusa.
Zanimljivo, par dana prije konacnog rjesenja u vezi trgovine poslije Brexit-a :izet:
spinel_

#36849 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

2 ublehasa koje stado ovaca slusa...
Trappist

#36850 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... d=2240421
:thumbup: novi soj u Engleskoj tik pred najvažniji "dogovor" nakon brexita. Hm hmm
Locked