Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kamen spoticanja

#36751 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Throttle wrote:Ja imam trogodisnje dijete i tamo je vodim a nemam pojma do koje dobi tamo djeca idu

do polaska u školu koliko ja znam
skolsku djecu preuzima porodicna medicina
i tu nastaje problem jer isti nisu pedijatri

btw Amele majstoree
kakavdanakneiskustvu

#36752 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

kamen spoticanja wrote:
Throttle wrote:Ja imam trogodisnje dijete i tamo je vodim a nemam pojma do koje dobi tamo djeca idu

do polaska u školu koliko ja znam
skolsku djecu preuzima porodicna medicina
i tu nastaje problem jer isti nisu pedijatri

btw Amele majstoree
:thumbup:
Tempo
ZeModerator

#36753 Re: Zeničani

Post by Tempo »

Tempo wrote:
clio_dci120 wrote:Citam maloprije vijest da Sarajevo dobiva jos jednu pedijatarsku kliniku. Znam da je prije u Ze bio skolski dispanzer, tamo na spratu Doma Zdravlja, medjutim sada nema. Djeca bukvalno vade krv tamo gdje i odrasli, u onome podrumu, a takodje sve preglede idu u porodicnu medicinu.
Ne mogu da vjerujem da nikada nije uspostavljen samo odjel za djecu u sklopu Doma Zdravlja, mislim da je nedopustivo to sto Zenica nema neki oblik djecijeg dispanzera ili sl., gdje bi djeca dobivala usluge odvojeno od odraslih.
Zna li iko sta ja razlog?
ralog su degenerici na funkcijama, njihovi glasaci i agitatori po forumima.

i neznalice,nameci pojma,koji ne znaju da se na prvom spratu doma zdravlja nalazi pedijatrija,odnosno djeciji dispanzer
esencijalno ove tri kategorije degenerika koje sam nabrojao. znati ili ne znati ima li dispanzer ili pice sa svinjetinom ne utjece na sunovrat koji nam se desava vec tridesetak godina.

i taj tvoj izraz... nemaci pojma. stvarno?
kakavdanakneiskustvu

#36754 Re: Zeničani

Tempo wrote:
clio_dci120 wrote:Citam maloprije vijest da Sarajevo dobiva jos jednu pedijatarsku kliniku. Znam da je prije u Ze bio skolski dispanzer, tamo na spratu Doma Zdravlja, medjutim sada nema. Djeca bukvalno vade krv tamo gdje i odrasli, u onome podrumu, a takodje sve preglede idu u porodicnu medicinu.
Ne mogu da vjerujem da nikada nije uspostavljen samo odjel za djecu u sklopu Doma Zdravlja, mislim da je nedopustivo to sto Zenica nema neki oblik djecijeg dispanzera ili sl., gdje bi djeca dobivala usluge odvojeno od odraslih.
Zna li iko sta ja razlog?
ralog su degenerici na funkcijama, njihovi glasaci i agitatori po forumima.

i neznalice,nameci pojma,koji ne znaju da se na prvom spratu doma zdravlja nalazi pedijatrija,odnosno djeciji dispanzer
esencijalno ove tri kategorije degenerika koje sam nabrojao. znati ili ne znati ima li dispanzer ili pice sa svinjetinom ne utjece na sunovrat koji nam se desava vec tridesetak godina.

i taj tvoj izraz... nemaci pojma. stvarno?[/quote]

pa jebemliga,nije se to na tebe odnosilo
clio_dci120

#36755 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Bas bezveze da djeca idu u porodicnu i to sto kamen kaze ne primaju ih pedijatri.
A sto je najgore idu u onaj podrum vaditi krv.
U dosta drugih gradova imaju odjeli pedijatrije, a sada ispada da je Zenica medju rijetkim koja ima tu neku polu-pedijatriju.
Tempo
ZeModerator

#36756 Re: Zeničani

Post by Tempo »

nemac pojma ne znaci nista. ta sintagma ne postoji. obicno se kaze onaj koji nema pojma ili ljudi koji nemaju pojma. sve vam je to od kretenskih portala, od avazove estetike, kliksove interpretacije jezika. jezik kojim govorimo ne mora striktno biti knjizevni. moze biti i pijacarski, ali ne moze biti izmisljen u redakcijama petparackih novina.
clio_dci120

#36757 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Zar ocekujes da drot razumije pravopis!?
Throttle

#36758 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Da skrenemo.malo s tih, sve cescih, uvreda, danas zapedalam bajkom grad i u Londzi niko ne hebe biciklisticku stazu :-) 5-6 ljudi sam na fin nacin upozorio onako usput u voznji, jedan je i negodovao cak. Trotoar poluprazan, nije da je guzva. I jos kao slag na tortu, parkiran Ford direkt na stazi tamo skoro pred kruznim na mostu, ispred one vocare. Negdje je stvarno iscrtana na uskom prostoru pa razumijem al ispred Ladjane naprimjer stvarno ima mjesta i za pjesake i za bicikliste. I opet stoka hoda po stazi...
skoronikako

#36759 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Na mnogim mjestima je pjesacka staza preuska I kada ide dvoje ljudi, jedno mora barem malo ici po biciklistickoj. Posebno Bulevarom.
pojedinac

#36760 Re: Zeničani

Post by pojedinac »

skoronikako wrote:Na mnogim mjestima je pjesacka staza preuska I kada ide dvoje ljudi, jedno mora barem malo ici po biciklistickoj. Posebno Bulevarom.
Za Zenicu su bile jedino moguće ovakve izvedbe biciklističkih staza.
Image
Image
Ovo što su uradili po trotoarima je glupo.
kakavdanakneiskustvu

#36761 Re: Zeničani

Tempo wrote:

nemac pojma ne znaci nista. ta sintagma ne postoji. obicno se kaze onaj koji nema pojma ili ljudi koji nemaju pojma. sve vam je to od kretenskih portala, od avazove estetike, kliksove interpretacije jezika. jezik kojim govorimo ne mora striktno biti knjizevni. moze biti i pijacarski, ali ne moze biti izmisljen u redakcijama petparackih novina.

pa puno toga napisano na forumu zvanicno ne postoji,ne pišem ovdje sastav za ocjenu u školi pa da moram dobro paziti kakav cu izraz upotrijebiti ,izvini ako je tvom istancanom oku zasmetalo to što sam napisao
kakavdanakneiskustvu

#36762 Re: Zeničani

djeciji dispanzer postoji na istom mjestu na kojem je danas vec minimalno 40 godina i sad se neko,inace gorljivi simpatizer jedne ruralne pojave koja ima inicijale r.i.,nasao cuditi tome da kao djeca se lijece na istom mjestu gdje i odrasli,a samo se treba malo raspitati oko toga,nista ne kosta,nista ne boli
kakavdanakneiskustvu

#36763 Re: Zeničani

clio_dci120 wrote:Zar ocekujes da drot razumije pravopis!?

drot nisam,drot je bio onaj u koga se kuneš,pa najuren iz mup-a
kakavdanakneiskustvu

#36764 Re: Zeničani

.
Kralj Tvrtko I.

#36765 Re: Zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

Throttle wrote:Da skrenemo.malo s tih, sve cescih, uvreda, danas zapedalam bajkom grad i u Londzi niko ne hebe biciklisticku stazu :-) 5-6 ljudi sam na fin nacin upozorio onako usput u voznji, jedan je i negodovao cak. Trotoar poluprazan, nije da je guzva. I jos kao slag na tortu, parkiran Ford direkt na stazi tamo skoro pred kruznim na mostu, ispred one vocare. Negdje je stvarno iscrtana na uskom prostoru pa razumijem al ispred Ladjane naprimjer stvarno ima mjesta i za pjesake i za bicikliste. I opet stoka hoda po stazi...
Biciklom sam svaki dan na toj relaciji.
Haos živi.
I ne samo tu, skoro da nije moguče uopšte voziti biciklo stazama...večinu rute svoje vozim cestom zbog toga.
Najbolje je na kamberoviča polju. Mada i tamo pješaci samo blehnu i zalede se na pola staze...ne znaš ša bi uradio...obišao ga ili zvekno jednom bajsom...
clio_dci120

#36766 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

kakavdanakneiskustvu wrote:djeciji dispanzer postoji na istom mjestu na kojem je danas vec minimalno 40 godina i sad se neko,inace gorljivi simpatizer jedne ruralne pojave koja ima inicijale r.i.,nasao cuditi tome da kao djeca se lijece na istom mjestu gdje i odrasli,a samo se treba malo raspitati oko toga,nista ne kosta,nista ne boli
Ti fakat imas problem sa razumijevanjem necega. Fino ri je kameni napisao da sada dispanzer prima samo djecu do 7 godina zivota.
Ja se sjecam da sam i preko sedam godina starosti isao u dispanzer. Sada toga nema i nisi upravu kada pises da u istom obliku dispanzer postoji 40 godina.
Da li ti treba crtati da bi shvatio nesto?
Evo ode pogledati imam li paint.
Throttle

#36767 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Kralj Tvrtko I. wrote:
Throttle wrote:Da skrenemo.malo s tih, sve cescih, uvreda, danas zapedalam bajkom grad i u Londzi niko ne hebe biciklisticku stazu :-) 5-6 ljudi sam na fin nacin upozorio onako usput u voznji, jedan je i negodovao cak. Trotoar poluprazan, nije da je guzva. I jos kao slag na tortu, parkiran Ford direkt na stazi tamo skoro pred kruznim na mostu, ispred one vocare. Negdje je stvarno iscrtana na uskom prostoru pa razumijem al ispred Ladjane naprimjer stvarno ima mjesta i za pjesake i za bicikliste. I opet stoka hoda po stazi...
Biciklom sam svaki dan na toj relaciji.
Haos živi.
I ne samo tu, skoro da nije moguče uopšte voziti biciklo stazama...večinu rute svoje vozim cestom zbog toga.
Najbolje je na kamberoviča polju. Mada i tamo pješaci samo blehnu i zalede se na pola staze...ne znaš ša bi uradio...obišao ga ili zvekno jednom bajsom...

Bas tako. Razumijem gdje je usko pa nema prostora po trotoaru al na nekim mjestima gdje je bas sirok trotoar a oni tabanaju stazu i jos im nije jasno kad ih upozoris. Pred atlantisom lik prodaje cigare nasred staze :roll:
N.N.

#36768 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Da budemo realni, staza Londzom (posebno pored Atlantsa, Hassa i zelenare) nije trebala ni biti, preusko a bas velika frekvencija ljudi...
macchiato

#36769 Re: Zeničani

Post by macchiato »

Širok trotoar i Londža teško da mogu ići u istu rečenicu. Ili ne živimo u istom gradu. :D

Tek se tamo od Odmuta proširi cesta, ali onaj dio od Bosanke pa duž čitave Londže je haos. Prometan dio, što od školske djece i ostalog naroda, a mali trotoari. I još nabili biciklističku stazu, iako se jedva dvoje ljudi može mimoići.
Throttle

#36770 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Ispred ladjane i prema bosanci ispred onog solitera je sasvim ok sirina al opet ljudi ne obracaju paznju. Nije bila ni guzva, da je bila ne bih ni komentarisao. Jednostavno ljude boli patka. Pogotovo onog sto je parkirao na stazu
skoronikako

#36771 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Throttle wrote:Pogotovo onog sto je parkirao na stazu
Ovo nije problem samo na tim stazama, vec parkiraju na pjesackim prelazima, prelazima za invalide, trotoarima.

Tome imaju dva uzroka: 1. nedostatak mjesta za parkiranje 2. slabo provodjenje represivnih mjera u slucaju dijelova grada gdje ima dovoljno mjesta, ali je gospodi tesko hodati.

Mislim glavni je uzrok bahatost ili glupost istih vozaca, ali na to se moze djelovati posebno lijepim kaznama. Naravno, prije toga treba definisati koji su to dijelovi grada sa dovoljno parking mjesta, a koji nisu. Tipa, na Jaliji se parkira ispod znakova zabrane parkiranja jer nema dovoljno mjesta.
Throttle

#36772 Re: Zeničani

Post by Throttle »

skoronikako wrote:
Throttle wrote:Pogotovo onog sto je parkirao na stazu
Ovo nije problem samo na tim stazama, vec parkiraju na pjesackim prelazima, prelazima za invalide, trotoarima.

Tome imaju dva uzroka: 1. nedostatak mjesta za parkiranje 2. slabo provodjenje represivnih mjera u slucaju dijelova grada gdje ima dovoljno mjesta, ali je gospodi tesko hodati.

Mislim glavni je uzrok bahatost ili glupost istih vozaca, ali na to se moze djelovati posebno lijepim kaznama. Naravno, prije toga treba definisati koji su to dijelovi grada sa dovoljno parking mjesta, a koji nisu. Tipa, na Jaliji se parkira ispod znakova zabrane parkiranja jer nema dovoljno mjesta.
Ispred Ekora kod kruznog na Odmutu ima parkinga i bilo je i jucer cak i praznih parking mjesta al stoka ipak parkira tu. Ondje je siroka cesta, da je stao uz desnu ivicu-kao sto cesto ljudi ostave, ne bi mu niko nista rekao jer nikome ne smeta. A slazem se da odredjeni dijelovi imaju malo parking prostora al isto tako ima i bahatih vozaca koji ostave gdje im odgovara nevezano za to ima li slobodnog parkinga u blizini
kakavdanakneiskustvu

#36773 Re: Zeničani

clio_dci120 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:djeciji dispanzer postoji na istom mjestu na kojem je danas vec minimalno 40 godina i sad se neko,inace gorljivi simpatizer jedne ruralne pojave koja ima inicijale r.i.,nasao cuditi tome da kao djeca se lijece na istom mjestu gdje i odrasli,a samo se treba malo raspitati oko toga,nista ne kosta,nista ne boli
Ti fakat imas problem sa razumijevanjem necega. Fino ri je kameni napisao da sada dispanzer prima samo djecu do 7 godina zivota.
Ja se sjecam da sam i preko sedam godina starosti isao u dispanzer. Sada toga nema i nisi upravu kada pises da u istom obliku dispanzer postoji 40 godina.
Da li ti treba crtati da bi shvatio nesto?
Evo ode pogledati imam li paint.
djeciji dispanzer,kontas??,djeciji,,na drugom spratu doma zdravlja je djeciji dispanzer,odes,popnes se i vidis da je tu djeciji dispanzer
pojedinac

#36774 Re: Zeničani

Post by pojedinac »

@Throttle zbavi novi bajk poput ovog:

The First Flying Bicycle - Hammacher Schlemmer
Image
Sanjarko

#36775 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Primao je dječji dispanzer prije do srednje škole djecu, sad ne znam do koliko godina prima djecu. Povremeno mu je mijenjana privremeno lokacija tokom onih renoviranja ambulanti itd., ako se ne varam.
Post Reply