Izgleda se praviš malo neupućen? Pitaj one stručnjake iz ublehaškog kriznog štaba. A možeš pitati i one sa brojnih internet-portala koji šire paniku i laži.
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
aldinjo
#36751 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
daddy-kool
#36752 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Koliko znam postoji naredba o ograničenom kretanju iz 23h, ali ona nije provodiva? Ali baš ništa ne postoji da ograniči kretanje od 21h.aldinjo wrote: ↑08/12/2020 15:03Izgleda se praviš malo neupućen? Pitaj one stručnjake iz ublehaškog kriznog štaba. A možeš pitati i one sa brojnih internet-portala koji šire paniku i laži.
-
laik1981
#36753 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Imas zatvoren zdravstveni sistem gdje ni nalaze krvi ne mozes izvaditi, jer ti neka ubleha na vratima kaze da primaju samo hitne slucajeve.. Naravno da ona odokativno odluci jesi li hitan ili nisi..daddy-kool wrote: ↑08/12/2020 14:40Meni i dalje nije jasno šta je zatvoreno i ko je to zatvorio?biglebovski wrote: ↑08/12/2020 14:35Gdje si daddy, šta ima? Pamćenje slabi, šta je reć, možda sa probioticima da probaš? Asocijalnim hipohondar-zemuničarima na budžetskoj sisi je lako, vjerujem, nikakvih promjena, čak šta više, odgovara stanje. Ja sam, na sreću, u onim, nebitnim, što kažu, ne-esencijalnim, jelitiga, druželjubivim, tako da, sve i da ti pokušam objasniti, teško bi shvatio.daddy-kool wrote: ↑08/12/2020 14:20
A gdje si ti to zatvoren, ko te je zatvorio i kako ti je sjeban život?
Tako da zrtvujemo ljude da bi "spasili" zdravstveni sistem..
O ekonomiji vise ne treba ni trositi rijeci. Ona je vec zrtvovana i unistena..
Last edited by laik1981 on 08/12/2020 15:18, edited 2 times in total.
-
vatreni__poljubac
#36754 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Upravo tako. Zato se raja vise i druzi (a tako i treba) po vikendicama, kućama, stanovima itd.daddy-kool wrote: ↑08/12/2020 15:06Koliko znam postoji naredba o ograničenom kretanju iz 23h, ali ona nije provodiva? Ali baš ništa ne postoji da ograniči kretanje od 21h.
-
aldinjo
#36755 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Formalno ne postoji ograničeno kretanje iza 21 sat. Ali je takva "klima" napravljena da se ljudi razilaze već iza 20 ili 21 sat.vatreni__poljubac wrote: ↑08/12/2020 15:09Upravo tako. Zato se raja vise i druzi (a tako i treba) po vikendicama, kućama, stanovima itd.daddy-kool wrote: ↑08/12/2020 15:06Koliko znam postoji naredba o ograničenom kretanju iz 23h, ali ona nije provodiva? Ali baš ništa ne postoji da ograniči kretanje od 21h.
-
daddy-kool
#36756 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne bih da glumim Mr. Obvious, ali možda je razlog svjetska pandemija?"Otežan pristup zdravstvenom sistemu" i "klima napravljena da se ljudi razilaze već iza 20 ili 21 sat."
Ljudi su slobodni, informisani putem nebrojenih medija, imamo puno bolesnih pa posljedično i ovo gore...
-
Trappist
#36757 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
DinoL wrote: ↑08/12/2020 15:20evo suzu sam pustio i prno usputaldinjo wrote: ↑08/12/2020 15:11Formalno ne postoji ograničeno kretanje iza 21 sat. Ali je takva "klima" napravljena da se ljudi razilaze već iza 20 ili 21 sat.vatreni__poljubac wrote: ↑08/12/2020 15:09
Upravo tako. Zato se raja vise i druzi (a tako i treba) po vikendicama, kućama, stanovima itd.
jer ne mogu cajke pevat do 3 sata ujutro
-
biglebovski
#36758 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Tehnički gledano, komandant Jelka Miličević je zatvarala potpisivanjem odluka.daddy-kool wrote: ↑08/12/2020 14:55Sad mi je još manje jasno, ispade da sam ja nešto zatvorio?!biglebovski wrote: ↑08/12/2020 14:46
Vrati se hiljadu stranica nazad, ono kad si prognozirao apokalipsu i zazivao karabinjere, možda ti se prozrači memorijaJa sam jedno vrijeme koristio ginko tablete za poboljšanje pamćenja, ali kad se nisam mogao sjetiti gdje sam ih ostavio, odustao sam od te metode.
![]()
http://fbihvlada.gov.ba/file/21_NAREDBA ... 148-26.pdf
Ti si jedan od onih koji je, anonimno, za razliku od komandantice Jelke, dao lični doprinos donošenju odluke o kućnom pritvoru za moje dijete i roditelje, te odluke kojom je meni i mojoj porodici zabranjen rad tj. prisilno i preko noći bez ikakve kompenzacije, zatvoren naš jedini izvor egzistencije, u periodu od 70 dana. Pitam se šta bi se desilo da komandantica donese odluku kojom se propisuje rad bez naknade budžetskim korisnicima u periodu od 70 dana? Mayhem, pretpostavljam!!!!
-
daddy-kool
#36759 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vjeruj mi drugar da bih ja na njenom mjestu drugačije postupio, nešto bih uradio blaže, nešto strožije. Slažem se sa tobom da nije bilo socijalne pravde- ako ti to išta znači - nije pošteno urađeno, u paketu sa onim krađama je prokockan sav autoritet koji su imali. Svakako da postoji dug države prema onim koji su imali gubitke zbog tih odluka.biglebovski wrote: ↑08/12/2020 15:25Tehnički gledano, komandant Jelka Miličević je zatvarala potpisivanjem odluka.daddy-kool wrote: ↑08/12/2020 14:55Sad mi je još manje jasno, ispade da sam ja nešto zatvorio?!biglebovski wrote: ↑08/12/2020 14:46
Vrati se hiljadu stranica nazad, ono kad si prognozirao apokalipsu i zazivao karabinjere, možda ti se prozrači memorijaJa sam jedno vrijeme koristio ginko tablete za poboljšanje pamćenja, ali kad se nisam mogao sjetiti gdje sam ih ostavio, odustao sam od te metode.
![]()
http://fbihvlada.gov.ba/file/21_NAREDBA ... 148-26.pdf
Ti si jedan od onih koji je, anonimno, za razliku od komandantice Jelke, dao lični doprinos donošenju odluke o kućnom pritvoru za moje dijete i roditelje, te odluke kojom je meni i mojoj porodici zabranjen rad tj. prisilno i preko noći bez ikakve kompenzacije, zatvoren naš jedini izvor egzistencije, u periodu od 70 dana. Pitam se šta bi se desilo da komandantica donese odluku kojom se propisuje rad bez naknade budžetskim korisnicima u periodu od 70 dana? Mayhem, pretpostavljam!!!!
Ali te mjere su davno završene, nismo više zatvoreni...
-
adsubzero
#36760 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Samo zelim na ovo boldirano da se osvrnem. Ko odredjuje ko je hitan? Svaki pacijent kad dodje hoce odmah da bude primljen i sam je sebi najbitniji, to je psihologija. Vjerujem da i sam znas da se ljudi svime sluze i da lazu ili pretjeruju ne bi li dosli prije na red. I to nije samo kod doktora, gdje god ima cekanja. Ali nebitno, da ne idem nadugo i nasiroko, nije to zrtva u tradicionalnom smislu, ali mora neko imati prednost. Sta mislis kako se oni osjecaju kada moraju da donesu odluku?? Jel mislis da je lijepa pomisao da li ce im neko umrijeti zato sto nisu reagovali na vrijeme?laik1981 wrote: ↑08/12/2020 15:08Imas zatvoren zdravstveni sistem gdje ni nalaze krvi ne mozes izvaditi, jer ti neka ubleha na vratima kaze da primaju samo hitne slucajeve.. Naravno da ona odokativno odluci jesi li hitan ili nisi..daddy-kool wrote: ↑08/12/2020 14:40Meni i dalje nije jasno šta je zatvoreno i ko je to zatvorio?biglebovski wrote: ↑08/12/2020 14:35
Gdje si daddy, šta ima? Pamćenje slabi, šta je reć, možda sa probioticima da probaš? Asocijalnim hipohondar-zemuničarima na budžetskoj sisi je lako, vjerujem, nikakvih promjena, čak šta više, odgovara stanje. Ja sam, na sreću, u onim, nebitnim, što kažu, ne-esencijalnim, jelitiga, druželjubivim, tako da, sve i da ti pokušam objasniti, teško bi shvatio.
-
biglebovski
#36761 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vjerujem da bi.daddy-kool wrote: ↑08/12/2020 15:33 Vjeruj mi drugar da bih ja na njenom mjestu drugačije postupio, nešto bih uradio blaže, nešto strožije. Slažem se sa tobom da nije bilo socijalne pravde- ako ti to išta znači - nije pošteno urađeno, u paketu sa onim krađama je prokockan sav autoritet koji su imali. Svakako da postoji dug države prema onim koji su imali gubitke zbog tih odluka.
Ali te mjere su davno završene, nismo više zatvoreni...
Nismo više zatvoreni odlukom, u stvari, neki jesu ograničeni još uvijek, ali smo zatvoreni psihološki, konstantnim ubijanjem u pojam i širenjem straha i panike, sa zabranom svih aktivnosti koje daju smisao životu. Putovanja su otežana do besmisla, kultura i sport prekriženi, druženje se tretira kao terorizam a osmijeh i zagrljaj kao nagazna mina...
-
vatreni__poljubac
#36762 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Hitna i bolnice jesu zatvoreni za građane. Te hamše što pricjenjuju ko je hitan su posebna rasa bez empatije. Možeš se srušiti pred njom, onda će pratiti protokol prije nego ti pomoći.adsubzero wrote: ↑08/12/2020 15:36Samo zelim na ovo boldirano da se osvrnem. Ko odredjuje ko je hitan? Svaki pacijent kad dodje hoce odmah da bude primljen i sam je sebi najbitniji, to je psihologija. Vjerujem da i sam znas da se ljudi svime sluze i da lazu ili pretjeruju ne bi li dosli prije na red. I to nije samo kod doktora, gdje god ima cekanja. Ali nebitno, da ne idem nadugo i nasiroko, nije to zrtva u tradicionalnom smislu, ali mora neko imati prednost. Sta mislis kako se oni osjecaju kada moraju da donesu odluku?? Jel mislis da je lijepa pomisao da li ce im neko umrijeti zato sto nisu reagovali na vrijeme?laik1981 wrote: ↑08/12/2020 15:08Imas zatvoren zdravstveni sistem gdje ni nalaze krvi ne mozes izvaditi, jer ti neka ubleha na vratima kaze da primaju samo hitne slucajeve.. Naravno da ona odokativno odluci jesi li hitan ili nisi..
-
Ali_G
#36763 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jucer u Omer Maslic, cekaonica puna na porodicnom. Prodjes pored hitne navece, red ispred, cekaonica urgentnog bloka u Opcoj isto ima pacijenata. Nisu tako davno bili oni snimci sa guzvama na hirurskim ambulantama. Jaran vodio prije par dana dijete na vakcinu redovnu.
Pulmolozi uredno rade preglede stanja poslije covida. Konkretno u DZ Vrazova znam da je pacijent ambulantno upucen i njihovom neurologu.
Tako da nije bas da su se svi negdje zabarakadirali
Pulmolozi uredno rade preglede stanja poslije covida. Konkretno u DZ Vrazova znam da je pacijent ambulantno upucen i njihovom neurologu.
Tako da nije bas da su se svi negdje zabarakadirali
- Lincoln-Burrows
#36764 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da, to su te posljedice po mentalno zdravlje i otuđivanje ljudi.biglebovski wrote: ↑08/12/2020 15:54 zabranom svih aktivnosti koje daju smisao životu. Putovanja su otežana do besmisla, kultura i sport prekriženi, druženje se tretira kao terorizam a osmijeh i zagrljaj kao nagazna mina...
Samo još da odrede mjeru čemu se i kada smije smijati.
Na žalost tako je i to ti niko neće poreknuti, ne može se imati svaka vrsta zdravlja, neke su prioritet.
-
biglebovski
#36765 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa kaže brojač na worldometer, ove godine u svijetu umrlo 55 miliona ljudi, ali smo zbog milion i po njih sa prosječnom starosti od 80 godina, kojima je nekakvim testovima utvrđen nekakav virus, sve sjebali. A virus nismo zaustavili.Lincoln-Burrows wrote: ↑08/12/2020 17:17Da, to su te posljedice po mentalno zdravlje i otuđivanje ljudi.biglebovski wrote: ↑08/12/2020 15:54 zabranom svih aktivnosti koje daju smisao životu. Putovanja su otežana do besmisla, kultura i sport prekriženi, druženje se tretira kao terorizam a osmijeh i zagrljaj kao nagazna mina...
Samo još da odrede mjeru čemu se i kada smije smijati.
Na žalost tako je i to ti niko neće poreknuti, ne može se imati svaka vrsta zdravlja, neke su prioritet.
-
laik1981
#36766 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.klix.ba/lifestyle/profesori ... /201208112
Na početku razgovora Husremović je naglasila da se društvo u BiH nalazi u veoma teškoj situaciji te da podaci s terena pokazuju da građani pokazuju znakove narušenog mentalnog zdravlja.
"I Svjetska zdravstena organizacija je u izvještaju navela da će u narednim godinama potreba društva za psiholozima i zaštitom mentalnog zdravlja biti jedan od ključnih prioriteta. Baš kao i fizičko, mentalno zdravlje je podjednako važno jer ljudi funkcionišu na osnovu toga koliko su sposobni podnijeti određene stvari", kazala je Husremović.
Koronavirus je pokazao da smo svi jednaki
Govoreći o pandemiji, dodala je da je nesumnjivo sa sobom donijela mnogo posljedica. S jedne strane, kako je dodala, koronavirus je pokazao da smo svi jednaki jer od njega obolijevaju i mladi i stari, siromašni i bogati.
"S druge strane imamo posljedice koje ostavlja, a nisu vezane samo za razbolijevanje i zdravstveni status koji je apsolutno bitan, već imamo za tu vrstu razbolijevanja i vezan fenomen stigmatizacije oboljelih od COVID-19. Različite su riječi koje ljudi koriste kako bi izrazili te svoje stereotipe koje imaju za te pacijente. Ta stigmatizacija je teška stvar jer se ljudi suočavaju s njom gdje god da krenu te imaju problem da se opet socijalizuju s ljudima", navela je naša sagovornica.
Osim toga, svi se suočavaju sa nizom društvenih i ekonomskih poremećaja, smatra Husremović dodajući da je pandemija prouzrokovala mnogo otkaza na poslovima što je dovelo do toga da ljudi ostanu bez osnovnih sredstava za život.
"Osim toga većina se suočila s koronavirusom i tako što su nažalost ostali bez svojih najmilijih, a kada govorimo o ekonomiju imate slučaj da neke industrije gotovo i ne rade. Tu je kulturna industrija, zatim uslužne djelatnosti za koje ne možemo očekivati da će se u dužem narednom periodu oporaviti niti da će se svijet vratiti na ono što je bio. Pandemija je zapravo društvu ponudila priliku da se preisoita i da nauči živjeti po novim okolnostima", naglasila je.
Pandemija je poseban izazov za djecu, roditelje i nastavnike
S obzirom na naš mentalitet, socijalna izolacija i distanca je uveliko pogodila građane BiH, mišljenja je profesorica Husremović. Osim toga, dodala je da se pojavio i strah od razbolijevanja koji vodi ka anksioznosti.
"Sve te posljedice kada se povežu sa samim dolaskom virusa i razbolijevanja od njega dovode do narušenog mentalnog zdravlja, a jedan od glavnih problema su anksioznost i depresija. I zato je bitno da svi sistemski počnemo pristupati tome. Puno toga je pred nama u čemu ljudima moramo pomoći da se u narednom periodu snađu u nekoj novoj realnosti. To se odnosi na traženje novih poslova i prilagođavanju situaciji", pojasnila je.
Ova situacija je poseban izazov i za najmlađe, a onda njihove roditelje i nastavnike, mišljenja je Husremović. Smatra da se ovoj populaciji život u potpunosti promijenio.
"Najveći broj djece u BiH ide pohađa nastavu na kombinovani ili online način. Njihovi roditelji s njima prolaze tu veliku transformaciju školovanja, a mi u ovom trenutku nismo sigurni koji je kvalitet tog online podučavanja i bitno je napraviti jednu vrstu analize kako bi imali objektivno mišljenje o tome. Ne možemo se pouzdati u to da djeca imaju nastavu svaki dan, to je efikasnost, ali efektivnost u smislu postizanja uspjeha djece, omladine i studenata je stvar objektivnije procjene", navela je.
Kako je kazala, ovdje se sada govori o najmanje godinu drugačijeg školovanja što dovodi i do ekonomskih, društvenih i individualnih posljedica.
"Sve se te posljedice moraju upratiti i analizirati i na osnovu toga odlučiti hoće li u budućnosti biti potrebna revizija nastavnih planova i programa kako bi se djeci omogućilo da steknu temeljne vještine ukoliko to do sada nisu", navela je.
U toku je izrada prednacrta Zakona o psihološkoj djelatnosti FBiH
Efekti pandemije su se također u velikoj mjeri odrazili na mlađu djecu, dodaje Husremović, misleći pri tome na karantin i odsustvo socijalnog kontakta sa vršnjacima i najbližima, a onda i odsustvo igre koja je potrebna za razvoj svakog djeteta.
"Glavni posao djeteta je da se igra, da bude u kontaktu sa vršnjacima. Gledajući trenutnu situaciju vidimo da su djeca sada uskraćena za taj svoj najvažiji posao, posebno mlađi učenici. Tako da će posljedice svega ovoga biti dugoročne i svi izvještaji međunarodnih institucija to pokazuju i apeluju da se institucije ozbiljno pozabave mentalnim zdravljem te da im to bude jedan od strateških prioriteta", kazala je Husremović.
-
daddy-kool
#36767 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Što se ova navalja šuplje priče, iz svoje struke jedna-dvije rečenice, onako uopšteno.
-
Trappist
#36768 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
De i njoj objasni malo njen posao, vidis da pojma nema. Ne znam kako ti nisi na celu neke svjetske naucne zajednice, ocigledno si strucnjak u svim poljima nauke.daddy-kool wrote: ↑09/12/2020 10:26Što se ova navalja šuplje priče, iz svoje struke jedna-dvije rečenice, onako uopšteno.
-
daddy-kool
#36769 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Znaš li ti prepoznati da li je išta konkretno rekla a da se tiče njene struke?Trappist wrote: ↑09/12/2020 10:30De i njoj objasni malo njen posao, vidis da pojma nema. Ne znam kako ti nisi na celu neke svjetske naucne zajednice, ocigledno si strucnjak u svim poljima nauke.daddy-kool wrote: ↑09/12/2020 10:26Što se ova navalja šuplje priče, iz svoje struke jedna-dvije rečenice, onako uopšteno.
Na osnovu čega je iznijela prilično paušale ocjene stanja "mentalnog zdravlja", da li imaju neki podaci, istraživanje, povećan broj savjetovanja, samoubistava, nešto?
-
Trappist
#36770 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znam jer nisam strucan, kao sto ni ti nisi ni blizu strucan kao ova zena i 100 drugih koje pokusavas popljuvati. Ti i jos par ljudi, znaju svi ko sudaddy-kool wrote: ↑09/12/2020 10:34Znaš li ti prepoznati da li je išta konkretno rekla a da se tiče njene struke?Trappist wrote: ↑09/12/2020 10:30De i njoj objasni malo njen posao, vidis da pojma nema. Ne znam kako ti nisi na celu neke svjetske naucne zajednice, ocigledno si strucnjak u svim poljima nauke.daddy-kool wrote: ↑09/12/2020 10:26
Što se ova navalja šuplje priče, iz svoje struke jedna-dvije rečenice, onako uopšteno.
Na osnovu čega je iznijela prilično paušale ocjene stanja "mentalnog zdravlja", da li imaju neki podaci, istraživanje, povećan broj savjetovanja, samoubistava, nešto?
Edit: https://www.klix.ba/vijesti/bih/zavod-u ... /201208080
Eto ti odgovor na jedno od pitanja.
- GAU8
#36771 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mi smo poznati kao ljudi koji se najvise vole petljati u ono o cemu najmanje pojma imaju...
Neki kompleksi valjda...
Neki kompleksi valjda...
-
daddy-kool
#36772 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nije odgovor jer nema podataka nego opet nešto uopšteno kao "povećan broj". Koliko je povećano, koliko je bilo prethodnih godina, da li su ispitali ljude da vide šta su uzroci ako povećanje zaista postoji ...Trappist wrote: ↑09/12/2020 10:41Ne znam jer nisam strucan, kao sto ni ti nisi ni blizu strucan kao ova zena i 100 drugih koje pokusavas popljuvati. Ti i jos par ljudi, znaju svi ko sudaddy-kool wrote: ↑09/12/2020 10:34Znaš li ti prepoznati da li je išta konkretno rekla a da se tiče njene struke?
Edit: https://www.klix.ba/vijesti/bih/zavod-u ... /201208080
Eto ti odgovor na jedno od pitanja.
A i to nema veze sa gornjim člankom gdje se govori o ekonomiji, obrazovanju, mentalitetu ljudi,...
-
laik1981
#36773 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nisam ni sumnjao da si ti vjerodostojniji i kvalitetniji izvor informacija..daddy-kool wrote: ↑09/12/2020 10:26Što se ova navalja šuplje priče, iz svoje struke jedna-dvije rečenice, onako uopšteno.
- dzeno123
#36774 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ima li ona linkove hahahahahahadaddy-kool wrote: ↑09/12/2020 10:34Znaš li ti prepoznati da li je išta konkretno rekla a da se tiče njene struke?Trappist wrote: ↑09/12/2020 10:30De i njoj objasni malo njen posao, vidis da pojma nema. Ne znam kako ti nisi na celu neke svjetske naucne zajednice, ocigledno si strucnjak u svim poljima nauke.daddy-kool wrote: ↑09/12/2020 10:26
-
laik1981
#36775 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da li ce u manjem BH entitetu biti jos veca smrtnost?
https://www.klix.ba/vijesti/zabranjeni- ... /201209056
https://www.klix.ba/vijesti/zabranjeni- ... /201209056
Zabranjeni ruski ventilatori marke Aventa m, koji su zbog neispravnosti usmrtili šestero ljudi u Rusiji, nakon čega su povučeni iz upotrebe svugdje u svijetu, ipak su stigli za liječenje pacijenata u tri države: Srbiji, Kirgistanu, ali i Bosni i Hercegovini.