Alfa Romeo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hostapler

#3676 Re: Alfa Romeo

Post by hostapler »

ElRe wrote:Stelvio je sasvim sigurno najbolji SUV u klasi i vjerovatno zacetnik jedne nove podvrste u SUV klasi. Toliko sportskih, limuzinskih osobina nema jos ni jedan konkurent. Cijena koja je navedena je za paket opreme koji je na vrhu ponude.
Koliko se moze shvatiti Sergio i ne potencira prodajne brojke vec maržu. Da im je cilj veći obim prodaje sigurno bi izasao i SW. Giulia je dogurala do cca 12k proizvedenih primjeraka u manje od 7 mjeseci na trzistu.

Imao sam priliku da udjem u F-Pace i XE kada su ih promovisali ispred SCC-a. I jedno i drugo je daleko i premium ugodjaja u kabini. Kako se voze, to vec ne znam.
25k proizvedenih Giulia za nekih 7 mjeseci.
Jedini mjesec gdje je isao puni kapacitet proizvodnje je decembar.
ElRe

#3677 Re: Alfa Romeo

Post by ElRe »

johntra

#3678 Re: Alfa Romeo

Post by johntra »

Mislim da je i januar dobar, jer je prodato samo 760 komada na italijanskom tržištu....bez ostalih zemalja...sigurno je i to skoro mjesečni rekord...
hostapler

#3679 Re: Alfa Romeo

Post by hostapler »

ElRe wrote:http://carsalesbase.com/european-car-sa ... eo-giulia/

Ovaj kaze cca 11k, ali nebitno.
Prodatih u EU.
Proizvedeno je 25k,dosta njih za SAD,kao i za trzista sa volanom na desnoj strani VB i AUS gdje se Giulia pojavila tek u decembru.
Mislim da je neko stavljao taj podatak po kvartalima.
basicm

#3680 Re: Alfa Romeo

Post by basicm »

Ne bih vam kvario cejf, ali ovaj upaljac i usb je tuga, pa I komplet taj dio. Znas kad ce alfa biti na nivou jaguara...
Ali eto volio bih da mi pesimisti ispadnemo u krivu.
johntra

#3681 Re: Alfa Romeo

Post by johntra »

meni isto to jeftino izgleda, ali se možda i varamo, jer nismo dotakli taj dio...meni je samo ko dizajnersko rješenje, nako, ali i u Giuliji je isti fazon...valjda taj minimalizam sad je opet in...
ElRe

#3682 Re: Alfa Romeo

Post by ElRe »

Image

Kod Jaguara ova plastika lijevo i desno od mjenjaca je bas siromasna za auto od cca 50k eura. U skupljim paketima opreme to je oblozeno kozom pa je onda prihvatljivo.
hostapler

#3683 Re: Alfa Romeo

Post by hostapler »

johntra wrote:meni isto to jeftino izgleda, ali se možda i varamo, jer nismo dotakli taj dio...meni je samo ko dizajnersko rješenje, nako, ali i u Giuliji je isti fazon...valjda taj minimalizam sad je opet in...
Iskreno,stoji ko piletu sise.
Upaljac hajde inekako.
Ondje nije trebalo nista biti. Ravno.
Upaljac i USB sakrij i cao.
ado-šampion

#3684 Re: Alfa Romeo

Post by ado-šampion »

hostapler wrote:Oni idu sa prodajom 70k Giulia na godisnjem nivou u cijelom svijetu. Toliko se BMW 3 proda za pola godine u EU samo.
Oni niti ganjaju da se prodaju u velikim brojevima (bar ne sada), nego gledaju sto vecu marzu,sto vecu zaradu po proizvedenom primjerku.
Giulia se prodavala samo pola godine prosle godine. I to samo u EU i to ne na svim trzistima. Npr u VB je stigla tek krajem godine.
Porodjajne muke su prosle,platforma se napravila,motori su tu. Sad samo stancaj karoserijske izvedbe.
Da se prodaje po cijeni Insignije? :-) :lol:
Auto koje je po svemu top u klasi,da se prodaje po cijenama necega sto je prosjek? :lol:
Drzi se ti dalje od ekonomije,nemoj ni granap otvarati,propast ces sigurno.
Haha, pa gdje je bolan ne bio ekonomija u tvom postu. :-) 10 hiljada se prodalo u EU prosle godine. 10 hiljada! Marza, zarada? Pa auto ne kosta 150 hiljada, nije S klasa. :-)

Prodavala se samo pola godine? Za mjesec dana se u EU proda 30 hiljada A4, BMW 3 i C klasa kombinovano.

Da ne govorim koliko je para ulozeno u model, pa Fiat 10 godina nije nista napravio, zive na prodaji Fice. Odakle su dosle te "ekstra" stvari na Guiliji? Nisu sigurno s neba pale.

Jbt Audi, BMW i Merc imaju top prodaju u klasi godinama (da ne govorim desetinama godina), prodaju duplo vise nego vecina ostalih, pa redaju modele na pokretnoj traci ne bi li usicarili i opstali, a Alfa se s dva modela dize iz pepela. :D I to uz prodaju 10 k komada godisnje. :-)

Mada nije losa to ideja, zacijeniti auto, pa zivjeti od vece marze. Super, kome moze proci, odnosno kad ima ljudi koji ce to kupiti. :) Koliko dosad kupuju vidi se iz prilozenog.

Cak i da je imala cijenu pomenute Insignije opet ih se ne bi prodalo ko Insignija a Insignija model na zalasku. Jednostavno Alfa ima najlosiji imidz od svih brendova u EU i da neko predje preko toga treba dobar podstrek. A ne lupati cijene ko da ce se prodavati sama od sebe.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3685 Re: Alfa Romeo

Post by _BataZiv_0809 »

Mrzis Fiat i Alfu, bezveze prodajes muda pod bubrege taman da si sve u pravu, a nisi.
johntra

#3686 Re: Alfa Romeo

Post by johntra »

ado-šampion wrote:
hostapler wrote:Oni idu sa prodajom 70k Giulia na godisnjem nivou u cijelom svijetu. Toliko se BMW 3 proda za pola godine u EU samo.
Oni niti ganjaju da se prodaju u velikim brojevima (bar ne sada), nego gledaju sto vecu marzu,sto vecu zaradu po proizvedenom primjerku.
Giulia se prodavala samo pola godine prosle godine. I to samo u EU i to ne na svim trzistima. Npr u VB je stigla tek krajem godine.
Porodjajne muke su prosle,platforma se napravila,motori su tu. Sad samo stancaj karoserijske izvedbe.
Auto koje je po svemu top u klasi,da se prodaje po cijenama necega sto je prosjek? :lol:
Haha, pa gdje je bolan ne bio ekonomija u tvom postu. :-) 10 hiljada se prodalo u EU prosle godine. 10 hiljada! Marza, zarada? Pa auto ne kosta 150 hiljada, nije S klasa. :-)

Prodavala se samo pola godine? Za mjesec dana se u EU proda 30 hiljada A4, BMW 3 i C klasa kombinovano.

Da ne govorim koliko je para ulozeno u model, pa Fiat 10 godina nije nista napravio, zive na prodaji Fice. Odakle su dosle te "ekstra" stvari na Guiliji? Nisu sigurno s neba pale.

Jbt Audi, BMW i Merc imaju top prodaju u klasi godinama (da ne govorim desetinama godina), prodaju duplo vise nego vecina ostalih, pa redaju modele na pokretnoj traci ne bi li usicarili i opstali, a Alfa se s dva modela dize iz pepela. :D I to uz prodaju 10 k komada godisnje. :-)

Mada nije losa to ideja, zacijeniti auto, pa zivjeti od vece marze. Super, kome moze proci, odnosno kad ima ljudi koji ce to kupiti. :) Koliko dosad kupuju vidi se iz prilozenog.

Cak i da je imala cijenu pomenute Insignije opet ih se ne bi prodalo ko Insignija a Insignija model na zalasku. Jednostavno Alfa ima najlosiji imidz od svih brendova u EU i da neko predje preko toga treba dobar podstrek. A ne lupati cijene ko da ce se prodavati sama od sebe.
ima ih uvijek takvih kao ti....kupe kompakta iznad prosječne cijene, a u njega jedva sjedalica pozadi može stati...ali to je benve, jbga...doduše, najmanji na tržištu u to vrijeme...
tako isto ima ljudi koji vole Alfe i kojih ne zanima cijena i od kojih ovi koji prodaju Alfe mogu živjeti...jer, gle čuda, grupacija to može podnijeti, a da nije Schauma... :mrgreen:
hostapler

#3687 Re: Alfa Romeo

Post by hostapler »

ado-šampion wrote:

Bolje je prodati 10k i zaraditi 1€,nego prodati 200k i biti u minusu 250mil € godisnje (kao Opel) pa otici na bubanj za 2milijarde €. Fiat samo da prodaje samo ime Alfa Romeo,dobio bi vise :lol:
Kazem ti,uhvati se comp,mani se ekonomije.
ado-šampion

#3688 Re: Alfa Romeo

Post by ado-šampion »

johntra wrote:
ado-šampion wrote:...

ima ih uvijek takvih kao ti....kupe kompakta iznad prosječne cijene, a u njega jedva sjedalica pozadi može stati...ali to je benve, jbga...doduše, najmanji na tržištu u to vrijeme...
tako isto ima ljudi koji vole Alfe i kojih ne zanima cijena i od kojih ovi koji prodaju Alfe mogu živjeti...jer, gle čuda, grupacija to može podnijeti, a da nije Schauma... :mrgreen:
Majstore nema potrebe da diskusiju svodimo na licni nivo, nemoj da pomislim da si papak, hajmo se ponasati civilizovano. Kad vec spustas na licni nivo, meni sjedalica trenutno ne treba, kad/ako bude trebala kupicu sebi vece auto. Problem?

Eh od tih sto vole Alfu ce prezivjeti sigurno. :-) Ko sto i BMW prezivi od onih sto vole BMW. :-) A kad si vec pomenuo, ja sam osim BMWa kojeg spominjes u opticaju do 5 dana pred kupovinu drzao i Golfa i A3, a nisam imao nista protiv bilo kojeg auta u toj klasi, samo sto sam mislio da su ova tri najbolji izbor, i odabrao sam BMW je sam mislio (i dalje mislim) da je od navedenih najbolje auto za moje trenutne potrebe. Nove potrebe nova nafaka.
Eh kad ljudi koji tako razmilsljaju krenu kupovati Alfu umjesto BMW, Audija, Merca onda brend ima sanse da prezivi. A s ovim cijenama to je trenutno vrlo vrlo tesko.

I sto se tice fanova vrlo je upitno, jer ovdje sam primijetio samo jednog covjeka koji ima noviju Alfu, cini mi se iz Slo, i koji bi bio musterija za Giuliju, ali mu se Giulija ne svidja.
ado-šampion

#3689 Re: Alfa Romeo

Post by ado-šampion »

hostapler wrote: Bolje je prodati 10k i zaraditi 1€,nego prodati 200k i biti u minusu 250mil € godisnje (kao Opel) pa otici na bubanj za 2milijarde €. Fiat samo da prodaje samo ime Alfa Romeo,dobio bi vise :lol:
Haha, dobar si, ako mislis da je to sto si skontao kunst, i da je ista vise od puke teroije, neka ti, svaka cast. :-)
hostapler

#3690 Re: Alfa Romeo

Post by hostapler »

ado-šampion wrote:
hostapler wrote: Bolje je prodati 10k i zaraditi 1€,nego prodati 200k i biti u minusu 250mil € godisnje (kao Opel) pa otici na bubanj za 2milijarde €. Fiat samo da prodaje samo ime Alfa Romeo,dobio bi vise :lol:
Haha, dobar si, ako mislis da je to sto si skontao kunst, i da je ista vise od puke teroije, neka ti, svaka cast. :-)
Daj mi podatke,da te preporucim Sergiu,takav ekonomski mag mora biti sto blize velikom gazdi.
Shvatas li da su ljudi sve pripremili za prodaju na max 70k Giulia. Globalno. Misle da toliko mogu prodati. Pa se fabrika pravi za taj kapacitet,zaposli se i obuci toliko ljudi da to mogu iznijeti.
Ne kazem,mogli su ici sa pretpostavkom da ce prodati 200k Giulia,ali ako zakazu,onda to nosi i neke posljedice.
Pricate godinama kako FIAT propada,gotovo,dzenaza. A on danas jaci nego sto je ikad bio
johntra

#3691 Re: Alfa Romeo

Post by johntra »

ado-šampion wrote:
Majstore nema potrebe da diskusiju svodimo na licni nivo, nemoj da pomislim da si papak, hajmo se ponasati civilizovano. Kad vec spustas na licni nivo, meni sjedalica trenutno ne treba, kad/ako bude trebala kupicu sebi vece auto. Problem?

Eh od tih sto vole Alfu ce prezivjeti sigurno. :-) Ko sto i BMW prezivi od onih sto vole BMW. :-) A kad si vec pomenuo, ja sam osim BMWa kojeg spominjes u opticaju do 5 dana pred kupovinu drzao i Golfa i A3, a nisam imao nista protiv bilo kojeg auta u toj klasi, samo sto sam mislio da su ova tri najbolji izbor, i odabrao sam BMW je sam mislio (i dalje mislim) da je od navedenih najbolje auto za moje trenutne potrebe. Nove potrebe nova nafaka.
Eh kad ljudi koji tako razmilsljaju krenu kupovati Alfu umjesto BMW, Audija, Merca onda brend ima sanse da prezivi. A s ovim cijenama to je trenutno vrlo vrlo tesko.

I sto se tice fanova vrlo je upitno, jer ovdje sam primijetio samo jednog covjeka koji ima noviju Alfu, cini mi se iz Slo, i koji bi bio musterija za Giuliju, ali mu se Giulija ne svidja.
ma nije to ništa lično, nego je to pravo poređenje...ti si imao para da kupiš recimo jednu Insigniu, koja je puno veće i komotnije auto od BMW 1, ali nisi...nije sad baš nešto ni tehnički loša, a bogami je meni bolja izgledom od cipele zvane serija 1...

je li to moraš biti vlasnik nečega, a da budeš fan? ja mislim da ne moraš, iako sam, doduše kraće, bio u posjedu dvije Alfe iz 21 vijeka, a i u mojoj bližoj okolini bilo je i starijih Alfi...recimo, ja mislim da više znam o Alfi od tog lika iz Slovenije, što novije, što starije historije...

e sad, ovakvih poput mene ima jako dosta, a oni imaju keša za novu Giuliju...i od takvih će se i dalje živjeti..Alfa ima problema 30 godina i haman se isto tolikoko godina prodaje...ali gle čuda, opstaje sve do danas...kako?
530i

#3692 Re: Alfa Romeo

Post by 530i »

Ado šampion u laganju. Ne mogu da vjerujem šta živ čovjek piše :shock:
ElRe

#3693 Re: Alfa Romeo

Post by ElRe »

Sa Giuliom je Fiat/Alfa Romeo postavio nova mjerila u klasi na svim poljima. Giorgo platforma nije razvijena samo za Giuliu vec i za Dodge i Jeep.
U dijelu motora Fiat je uvijek bio na vrhu, a sa Giuliom su poslozene i sve ostale kockice kako bi auto bio broj 1 u klasi. D segment je generalno ima pad prodaje i njemacke proizvodjace izvlaci flotna prodaja. To trenutno Fiat ne moze postici, ali sa novim modelima i tu ce se steci bolja pozicija.
Insignia je jedna od vecih "prevara" u klasi, gdje je dizajn u prvim godinama gurao prodaju. Kvalitet auta je daleko od klase kojoj pripada, a to se vidi i iz recenzija polovnjaka.
ElRe

#3694 Re: Alfa Romeo

Post by ElRe »

konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3695 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

ElRe wrote:Sa Giuliom je Fiat/Alfa Romeo postavio nova mjerila u klasi na svim poljima. Giorgo platforma nije razvijena samo za Giuliu vec i za Dodge i Jeep.
U dijelu motora Fiat je uvijek bio na vrhu, a sa Giuliom su poslozene i sve ostale kockice kako bi auto bio broj 1 u klasi. D segment je generalno ima pad prodaje i njemacke proizvodjace izvlaci flotna prodaja. To trenutno Fiat ne moze postici, ali sa novim modelima i tu ce se steci bolja pozicija.
Insignia je jedna od vecih "prevara" u klasi, gdje je dizajn u prvim godinama gurao prodaju. Kvalitet auta je daleko od klase kojoj pripada, a to se vidi i iz recenzija polovnjaka.
Ja koliko se sjecam, insignia je prema adac-u, dekri, jedan od najbolje ocjenjenih polovnjaka. Ja ne znam sta je tebi veca prevara zaista?!
amar1994

#3696 Re: Alfa Romeo

Post by amar1994 »

konektovan wrote:
ElRe wrote:Sa Giuliom je Fiat/Alfa Romeo postavio nova mjerila u klasi na svim poljima. Giorgo platforma nije razvijena samo za Giuliu vec i za Dodge i Jeep.
Ja koliko se sjecam, insignia je prema adac-u, dekri, jedan od najbolje ocjenjenih polovnjaka. Ja ne znam sta je tebi veca prevara zaista?!
da :thumbup: , skupa sa mazdom 6 :)
amar1994

#3697 Re: Alfa Romeo

Post by amar1994 »

Mislim da ti nije tema za takvu pricu :wink: , a nisu toliko ne pouzdane kako ljudi pricaju :thumbup:
NediM17

#3698 Re: Alfa Romeo

Post by NediM17 »

Alfa Romeo nije auto za fukaru i tu je kraj price. Nijedan auto nije za fukaru ali narocito Alfa Romeo.

Kada se Alfa zapusti to je rupa bez dna, vecina je takvih, odatle i poticu price smece i sl.

Znam za jednu odlicnu 147 u Visokom, 1.9JTDm 16v, bila kao lutka kada je kupljena.

Vidim neki dan neko crijevo na usisu joj frajer lijepi onom sivom trakom, bila je odlicna, ali vjerovatno je to jos jedna u nizu koja ce postati rupa bez dna. Popravljanje usisa loktejpom. :-)
Last edited by NediM17 on 22/02/2017 21:43, edited 1 time in total.
hostapler

#3699 Re: Alfa Romeo

Post by hostapler »

desanko wrote:Ja neznam nikog ko je bio vlasnik Alfe da je ponovo kupio Alfu, pametnom dosta :-)
Tako je.
Napokon neko pametan na ovom forumu i da se kuzi u stvar. Nek prica ko sta hoce ali nema auta dok ga Svaba ba ne napravi.
:thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3700 Re: Alfa Romeo

Post by _BataZiv_0809 »

NediM17 wrote:Alfa Romeo nije auto za fukaru i tu je kraj price. Nijedan auto nije za fukaru ali narocito Alfa Romeo.

Kada se Alfa zapusti to je rupa bez dna, vecina je takvih, odatle i poticu price smece i sl.

Znam za jednu odlicnu 147 u Visokom, 1.9JTDm 16v, bila kao lutka kada je kupljena.

Vidim neki dan neko crijevo na usisu joj frajer lijepi onom sivom trakom, bila je odlicna, ali vjerovatno je to jos jedna u nizu koja ce postati rupa bez dna. Popravljanje usisa loktejpom. :-)
Zbog niske cijene kao polovnjak cesto zavrsi u pogresnim rukama i to je onda horor film :roll:
Post Reply