Ovaj podatak vec trazim duze vrijeme, niko nije mogao da mi odgovori. Mozes li mi objasniti koliko odrasla osoba trosi na dan bez i sa nekim normalnim aktivnostima (posao, ciscenje, setnja do granapa itd.)? O treninzima ne moras, to se moze i vidjeti na aparatima (ako rade dobro).neretvanac wrote:1. Po struci sam doktor medicine. Znanja o endokrinologiji imam vise od tebe, budi siguran.
2. Adipozno tkivo (salo) su celije koje sadze predominanto zasicene trigliceride, a ne proteine.
2. Za sintezu tkiva treba energija. Za pokranjivanje 1 kg adipoznog tkiva treba kalorijski suficit od 7700 kalorija. To ne dolazi iz zraka.
3. Zakljucak: preteli ljudi jedu previse/krecu se premalo. To nije nikakav rasizam, nego cinjenica.
Mrsanje - nacini ?
Moderator: anex
- Secer_033
#3676 Re: Mrsanje - nacini ?
- ćiribiribela
- Nisrin
#3678 Re: Mrsanje - nacini ?
Secer_033 wrote:Ovaj podatak vec trazim duze vrijeme, niko nije mogao da mi odgovori. Mozes li mi objasniti koliko odrasla osoba trosi na dan bez i sa nekim normalnim aktivnostima (posao, ciscenje, setnja do granapa itd.)? O treninzima ne moras, to se moze i vidjeti na aparatima (ako rade dobro).neretvanac wrote:1. Po struci sam doktor medicine. Znanja o endokrinologiji imam vise od tebe, budi siguran.
2. Adipozno tkivo (salo) su celije koje sadze predominanto zasicene trigliceride, a ne proteine.
2. Za sintezu tkiva treba energija. Za pokranjivanje 1 kg adipoznog tkiva treba kalorijski suficit od 7700 kalorija. To ne dolazi iz zraka.
3. Zakljucak: preteli ljudi jedu previse/krecu se premalo. To nije nikakav rasizam, nego cinjenica.
gledala sam dosta strucnih emisija i reality emisija na TLCu napr. o pretilim osobama u Americi...tijelo sagorjeva kalorije i kad je u stanju mirovanja, ali to neka neka brojka s obzirom koliko unosimo..za zene je optimalno dnevno unijeti nekih 1500-1700kcal, za muskarce 2000 do 2500kcal max...unosimo cesto i mnogo vise, samo uzmite u obzir da kriska torte ima 750kcal, pizza 1500kcal, tanjir tjestenine sa bolonjezom od 850 do 110kcal pa ce vcam sve jasno biti...
Pravo je dobra emisija o ljudima koji se kunu i tvrde da ne jedu puno...e onda im stave skrivene kamere i snimaju ih dan i noc, pa poslije kad im prikazu video koliko ustvari "lazu sebe", kako stalno nesto grickaju, jedu u "prolazu" itd tad shvate u cemu je stvar
Koliko me sjecanje sluzi tijelo na samo disanje trosi nekih 300-400kcal dnevno...a malo me iznenadilo kako se trcanjem i voznjom bicikla trosi malo kalorija. ja poslije poal sata trcanja sam mrtva, a ne potrosim vise od 500-600kcal
Probusiti kasiku, odoljeti ugljikohidratima- slatkisima, tjestenini i kile idu same...
Meni su tablete pomogle da smrsam, da izgubim apetit koji se opet VRACA, pa ga pomalo kontrolisem povremeno tabletama, a vise snagom volje...a tesko odoljevam hrani! ;D
- Michun
#3679 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja sam recimo sitna iliti petit osoba.
Kod mog bivseg trenera na spravi...pokazalo je da meni za bazalni metabolizam (da ne radim nista ficiki) treba 1250 do 1300 kcal.
Tako da, kad bi ja unosila 1500 sigurno bi se udebljala.
Skoro sam operisala nogu i nisam isla na fitnes 4 mjeseca...nisam se udebljala jer sam pazila sta jedem, ali sam ko puding
Sinoc krenuh lagano na bic, malo ruke, istezanje. Sa srecom mi
Eh evo ga slucajno naletih...ne mora biti 100% ali da se znate orijentisati
http://www.vjezbaj.com/kalkulatori/bazalni-metabolizam/
Kod mog bivseg trenera na spravi...pokazalo je da meni za bazalni metabolizam (da ne radim nista ficiki) treba 1250 do 1300 kcal.
Tako da, kad bi ja unosila 1500 sigurno bi se udebljala.
Skoro sam operisala nogu i nisam isla na fitnes 4 mjeseca...nisam se udebljala jer sam pazila sta jedem, ali sam ko puding
Sinoc krenuh lagano na bic, malo ruke, istezanje. Sa srecom mi
Eh evo ga slucajno naletih...ne mora biti 100% ali da se znate orijentisati
http://www.vjezbaj.com/kalkulatori/bazalni-metabolizam/
Last edited by Michun on 30/06/2015 09:02, edited 1 time in total.
- skafiskafsnjak
#3680 Re: Mrsanje - nacini ?
ja sam mrsao prije na taj nacin , odnos unesenih i potrosenih kalorija. Ljudi odmah odustanu od toga s onom recenicom "ma ko ce to sve mjeriti i vagati" . Mjeris i vagas prvih par dana, kasnije to ide odokativno jer ne moras u 20gr ili 30kcal da nesto znas.
Skontas koliko je kalorija kriska hljeba crnog, koliko je tanjir graha ili tanjir salate , nebitno . Kasnije to ide lakse i brze ... pogotovo kad covjek skonta da to funkcionise.
Skontas koliko je kalorija kriska hljeba crnog, koliko je tanjir graha ili tanjir salate , nebitno . Kasnije to ide lakse i brze ... pogotovo kad covjek skonta da to funkcionise.
-
A_A_AKCIJA
#3681 Re: Mrsanje - nacini ?
To što si doktor, ne znači da si uspješan u tome o čemu sada pričaš. Ako već jesi, pohvali nam se, koliko si pacijenata od debelog stanja doveo u normalno. Pretpostavljam odgovor. Fino si im objasnio, da jedu manje a troše više, ali su lijeni, glupi i slab karakter, plus lažu, pa nisi, pardon, nisu imali uspjeha.neretvanac wrote:1. Po struci sam doktor medicine. Znanja o endokrinologiji imam vise od tebe, budi siguran.
Pročitaj svoju rečenicu. Nigdje nisi spomenuo masno tkivo (koje i nije tkivo, nego ćelije napunjene balonom masnoće). Tkiva (mišićno, koštano...) se grade upravo od onoga što sam napisao: vode, minerala i proteina uz vitamine kao neku vrstu katalizatora. Tvojom prostom logikom, jedi manje troši više, često se dešava da osobe naruše zdravlje jer gledajući isključivo kalorijski unos, završe tako da im organizam troši mišiće, jer ne unose dovoljno kalorija. Zato su proteini i njihov unos bitni. Ovo bi trebao znati. Ovo je jedan od najvećih razloga neuspješnosti dijeta baziranim samo na kalorijama. Kalorije koje dolaze od prostih ugljikohidrata, zdravih masti i proteina nisu iste. To već znaju nutricionisti, za endokrinologe nisam siguran.
Ako si endokrinolog, hajde nam fino objasni koje hormone luči masno tkivo i kakav efekat imaju na debljanje, tj osjećaj gladi? Ima li debela osoba isti hormonalni balans kao normalna, ili je to sve narušeno ovim hormonima? Evo, iskreno, ja ih ne znam nabrojati bez guglanja, ali sam siguran da ćeš ti to iz rukava. Uz to nam objasni ulogu jetre u trošenju masnih naslaga.
Zaključak, pretili ljudi imaju genetsku podlogu (obesity gene), usporen metabolizam (BMI) i loš lifestyle (premalo aktivnosti), kombinovan sa lošom ishranom koja nije dovoljno izbalansirana (previše prostih procesiranih ugljikohidrata, a premalo gradivnih nutrijenata). Situaciju pogoršavaju doktori koji ih posmatraju kao nemedicinski problem i sve svode na pitanje karaktera.
Po tvojoj logici, debela osoba može jesti 200gr margarina dnevno (cca 1500 kalorija) i smršaće bez posljedica, samo zato jer su kalorije bitne. Kako da ne.
- mousstapha
#3682 Re: Mrsanje - nacini ?
Bez obzira koliko mrsanje u bioloskom smislu bilo jednostavno, ne moze se nikako zanemariti ljudska psiha. Zapravo to i jeste glavni problem. Pricati je lako i ljudi vrlo brzo shvate sta ne bi smjeli jesti, ali opet nekako, pod raznim okolnostima stalno se pada na osnovnom pitanju. Da li da otvorim frizider?
- ćiribiribela
#3683 Re: Mrsanje - nacini ?
Pa onda motivacija nije dovoljno jaka. Znam po sebi, na kraju srednje sam imala problema sa kilama i onda sam rascistila neke stvari sama sa sobom i nisam otvarala frizider. Nista nije tesko ako ima dovoljno volje.mousstapha wrote:Bez obzira koliko mrsanje u bioloskom smislu bilo jednostavno, ne moze se nikako zanemariti ljudska psiha. Zapravo to i jeste glavni problem. Pricati je lako i ljudi vrlo brzo shvate sta ne bi smjeli jesti, ali opet nekako, pod raznim okolnostima stalno se pada na osnovnom pitanju. Da li da otvorim frizider?
- Michun
#3684 Re: Mrsanje - nacini ?
i definitivno se lakse mrsa u grupi...booth camp kao sto dzemal vodi je super stvarćiribiribela wrote:Pa onda motivacija nije dovoljno jaka. Znam po sebi, na kraju srednje sam imala problema sa kilama i onda sam rascistila neke stvari sama sa sobom i nisam otvarala frizider. Nista nije tesko ako ima dovoljno volje.mousstapha wrote:Bez obzira koliko mrsanje u bioloskom smislu bilo jednostavno, ne moze se nikako zanemariti ljudska psiha. Zapravo to i jeste glavni problem. Pricati je lako i ljudi vrlo brzo shvate sta ne bi smjeli jesti, ali opet nekako, pod raznim okolnostima stalno se pada na osnovnom pitanju. Da li da otvorim frizider?![]()
-
neretvanac
#3685 Re: Mrsanje - nacini ?
Otprilike 14-16 kalorija po lb (pound) tjelesne mase, zavisno od nivoa aktivnosti. Tjelesna masa predominanto odredjuje BMR (basal metabolic rate), tj. kolicinu kalorija potrebnu da se odrze osnovni metabolicki procesi bez promjene tjelesnog sastava (gubitak ili dobivanje bilo kojeg tkiva).Secer_033 wrote:Ovaj podatak vec trazim duze vrijeme, niko nije mogao da mi odgovori. Mozes li mi objasniti koliko odrasla osoba trosi na dan bez i sa nekim normalnim aktivnostima (posao, ciscenje, setnja do granapa itd.)? O treninzima ne moras, to se moze i vidjeti na aparatima (ako rade dobro).neretvanac wrote:1. Po struci sam doktor medicine. Znanja o endokrinologiji imam vise od tebe, budi siguran.
-
neretvanac
#3686 Re: Mrsanje - nacini ?
1. Znanja o endokrinologiji imam vise od tebe, u to budi siguran. Ovo mi je jasno samo kad iscitam tvoje postove, pola stvari koje pises su nebuloze. Npr. salo nije tkivo. Da, adipozno tkivo, kako se strucno u medicine zove, nije tkivo.A_A_AKCIJA wrote:To što si doktor, ne znači da si uspješan u tome o čemu sada pričaš. Ako već jesi, pohvali nam se, koliko si pacijenata od debelog stanja doveo u normalno. Pretpostavljam odgovor. Fino si im objasnio, da jedu manje a troše više, ali su lijeni, glupi i slab karakter, plus lažu, pa nisi, pardon, nisu imali uspjeha.neretvanac wrote:1. Po struci sam doktor medicine. Znanja o endokrinologiji imam vise od tebe, budi siguran.
Pročitaj svoju rečenicu. Nigdje nisi spomenuo masno tkivo (koje i nije tkivo, nego ćelije napunjene balonom masnoće). Tkiva (mišićno, koštano...) se grade upravo od onoga što sam napisao: vode, minerala i proteina uz vitamine kao neku vrstu katalizatora. Tvojom prostom logikom, jedi manje troši više, često se dešava da osobe naruše zdravlje jer gledajući isključivo kalorijski unos, završe tako da im organizam troši mišiće, jer ne unose dovoljno kalorija. Zato su proteini i njihov unos bitni. Ovo bi trebao znati. Ovo je jedan od najvećih razloga neuspješnosti dijeta baziranim samo na kalorijama. Kalorije koje dolaze od prostih ugljikohidrata, zdravih masti i proteina nisu iste. To već znaju nutricionisti, za endokrinologe nisam siguran.
Ako si endokrinolog, hajde nam fino objasni koje hormone luči masno tkivo i kakav efekat imaju na debljanje, tj osjećaj gladi? Ima li debela osoba isti hormonalni balans kao normalna, ili je to sve narušeno ovim hormonima? Evo, iskreno, ja ih ne znam nabrojati bez guglanja, ali sam siguran da ćeš ti to iz rukava. Uz to nam objasni ulogu jetre u trošenju masnih naslaga.
Zaključak, pretili ljudi imaju genetsku podlogu (obesity gene), usporen metabolizam (BMI) i loš lifestyle (premalo aktivnosti), kombinovan sa lošom ishranom koja nije dovoljno izbalansirana (previše prostih procesiranih ugljikohidrata, a premalo gradivnih nutrijenata). Situaciju pogoršavaju doktori koji ih posmatraju kao nemedicinski problem i sve svode na pitanje karaktera.
Po tvojoj logici, debela osoba može jesti 200gr margarina dnevno (cca 1500 kalorija) i smršaće bez posljedica, samo zato jer su kalorije bitne. Kako da ne.
2. Sva tkiva su gradjena od svih substance, misicno tkivo sadrzi znatne kolicine lipida i ugljihkohidrata (glikogena). Vitamini nisu principijelno gradivne substance, vec su potrebni za metabolicke procese.
3. Adipozno TKIVO moze osloboditi ogromnu kolicinu energije, odredjenu po danu, koja zavisi od same kolicine u organizmu. Osoba koja je u kalorijskom deficitu ce nadoknaditi manjak energije iz sva tri makronutrijenta, al pametno osmisljenom ishranom primarno iz adipoznog tkiva.
4. Leptin, adiponektin, vasfatin, i tonu drigh adipokina i citokina, koji remete metabolizam. Ipak, zakon termodinamike se BEZ IZNIMKE primjenjuje na svakog covjeka, bez obzira na hormone (osim patoloske slucajeve). Manjak energije se mora odnekud nadoknaditi, ne moze doci iz zraka.
5. Obesity gene (kao thrifty gene hypothesis) je samo hipoteza da se objasni brdo metabolicki jedinstvenih procesa, koji su svojstveni svakom pojedincu. BMI nema nikakve veze sa usporenim metabolizmom. Epidemioloskim studijama je dokazano da nivo aktivnosti nema znacajnog uticaja na mrsanje, vise na odrzavanje tezine (zato se ukljucuje pravilo od 10.000 koraka dnevno za odrzavanje postignute tezine u programima za mrsanje). Sat vremena trcanja sagori 500-600 kalorija, to ti je omanji rucak, pa ti skontaj. Prosjecan bosanskir rucak sadrzi vise od 1000 kalorija. Manji unos kalorija je puno bitniji od veceg nivoa aktivnosti. Pogotovo sto pretili ljudi cesto ne mogu trcat sat vremena.
6. Sa 1500 kalorija dnevno odredjeno vrijeme kontinuirano ces smrsati, al ne bez posljedica. Ipak, pretilost sama po sebi je cesto opasnija po zdravlje nego ekstremniji pristupi mrsanju.
7. Sa mnom ne mozes raspravljat o ovome, jer savjeti koje si pokupio po fitness forumima od 'fitness trenera', magazinima i sl. od kojih dobijem glavobolju kad procitam kakve nebuloze pisu, ipak ne mogu nadmasiti struku.
Lijep pozdrav.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#3687 Re: Mrsanje - nacini ?
Da je to tako jednoobrazno, univerzalno i opće aplikativno, ne bi ni postojali lječnici nutricionisti. Svatko je individua za sebe, zato i lječnik tretira individualno i uzme sve podatke od sexualnog života do genetike. Ne djeluje isti tretman niti ista namirnica na sve osobe jednako, nego baš na svaku različito.
Ovo ne treba biti dr. medicine pa znati
-
A_A_AKCIJA
#3688 Re: Mrsanje - nacini ?
Dragi doktore,
Niko nije doveo tvoje znanje o endokrinologiji u pitanje. Ja sam ti skrenuo pažnju na činjenicu da si malo rasista jer si ponudio rješenje nama koji imamo višak kilograma. To rješenje smo svi mi do sada čuli hiljadu puta, pa da ti i ja ponovim: To ne radi! Svi mi znamo da je ključ potrošiti salo koje je zapravo nataložena energija, ali gladovanjem se to ne postiže. Pogotovo ako imaš 25-30 kg za skinuti. Hiljade ljudi se godinama stručno bave ovim problemom, a ti si ga, kao i većina tvojih kolega prelomio: jedi manje, troši više.
Poslije sam te pitao i sada te pitam, koliko si ti kila skinuo, ili neko od tvojih pacijenata ovom metodom? Pitam te jer sam ja pokušavao kada su me savjetovali takvi kao ti, pa mi nije uspjelo. Kada sam konačno zarovio i saznao malo više o svemu, desio se i napredak. 13 kg za 2.5 mjeseca. I sad treba da vjerujem tebi, a ne sebi? Bez gladovanja, sa primjenom novijih saznanja o metabolizmu i dijetom na kojoj ne gladujem.
Tvoj stav je da svi debeli ljudi lažu sebe i druge, (ergo, smo lažovi). Pored toga smo i slab karakter, jer ne možemo da se suzdržimo od hrane. Ja kažem da ti je stav za obrisat dupe i da se okaniš nečega o čemu možda imaš znanje, ali ne radi, tj ne skida kile.
Na kraju krajeva, budi konstruktivan i podijeli to svoje znanje, pa pomozi nekome ovdje da smrša. To je moj motiv ovdje, da se neko okoristi mojim iskustvom i ne istražuje ono što sam ja. Ne, ti si kao i većina rasista došao da u jednoj složenoj rečenici objasniš svima nama: jedi manje, troši više.
Ostatak što si napisao je samo potvrda onoga što sam ja i rekao: kalorije da, ali samo kao dio jednačine. Cilj je navići organizam da troši salo, da ne troši mišiće zbog gladovanja, da ne usporava metabolizam zbog gladovanja, da ne ruši psihu i generalno zdravlje gladovanjem i sve to bez yo-yo efekta. Ovo je moguće samo posebno osmišljenom ishranom, koja uzima kalorije kao faktor, ali još puno toga u kalkulaciju.
I da, ako ti je cilj da se raspravljaš, produži dalje, ako hoćeš da pomogneš, bujrum.
Niko nije doveo tvoje znanje o endokrinologiji u pitanje. Ja sam ti skrenuo pažnju na činjenicu da si malo rasista jer si ponudio rješenje nama koji imamo višak kilograma. To rješenje smo svi mi do sada čuli hiljadu puta, pa da ti i ja ponovim: To ne radi! Svi mi znamo da je ključ potrošiti salo koje je zapravo nataložena energija, ali gladovanjem se to ne postiže. Pogotovo ako imaš 25-30 kg za skinuti. Hiljade ljudi se godinama stručno bave ovim problemom, a ti si ga, kao i većina tvojih kolega prelomio: jedi manje, troši više.
Poslije sam te pitao i sada te pitam, koliko si ti kila skinuo, ili neko od tvojih pacijenata ovom metodom? Pitam te jer sam ja pokušavao kada su me savjetovali takvi kao ti, pa mi nije uspjelo. Kada sam konačno zarovio i saznao malo više o svemu, desio se i napredak. 13 kg za 2.5 mjeseca. I sad treba da vjerujem tebi, a ne sebi? Bez gladovanja, sa primjenom novijih saznanja o metabolizmu i dijetom na kojoj ne gladujem.
Tvoj stav je da svi debeli ljudi lažu sebe i druge, (ergo, smo lažovi). Pored toga smo i slab karakter, jer ne možemo da se suzdržimo od hrane. Ja kažem da ti je stav za obrisat dupe i da se okaniš nečega o čemu možda imaš znanje, ali ne radi, tj ne skida kile.
Na kraju krajeva, budi konstruktivan i podijeli to svoje znanje, pa pomozi nekome ovdje da smrša. To je moj motiv ovdje, da se neko okoristi mojim iskustvom i ne istražuje ono što sam ja. Ne, ti si kao i većina rasista došao da u jednoj složenoj rečenici objasniš svima nama: jedi manje, troši više.
Ostatak što si napisao je samo potvrda onoga što sam ja i rekao: kalorije da, ali samo kao dio jednačine. Cilj je navići organizam da troši salo, da ne troši mišiće zbog gladovanja, da ne usporava metabolizam zbog gladovanja, da ne ruši psihu i generalno zdravlje gladovanjem i sve to bez yo-yo efekta. Ovo je moguće samo posebno osmišljenom ishranom, koja uzima kalorije kao faktor, ali još puno toga u kalkulaciju.
I da, ako ti je cilj da se raspravljaš, produži dalje, ako hoćeš da pomogneš, bujrum.
- Michun
#3689 Re: Mrsanje - nacini ?
U odbranu dr. Nije rekao svi isto nego da je princip isti...probusi kasiku ako hoces guzove da skines. Slazem se 100%KatarinaKosaca wrote:Da je to tako jednoobrazno, univerzalno i opće aplikativno, ne bi ni postojali lječnici nutricionisti. Svatko je individua za sebe, zato i lječnik tretira individualno i uzme sve podatke od sexualnog života do genetike. Ne djeluje isti tretman niti ista namirnica na sve osobe jednako, nego baš na svaku različito.
Meni teretana/fitnes spomaze da se utegnem a i opominje me da kad sam se napatila i oznojila, ne zderem poslije toga.
Osim toga, volim biti aktivna bar 3 X sedmicno jer sjedim na poslu.
- KatarinaKosaca
#3690 Re: Mrsanje - nacini ?
Pa, naravno, ko je još ovdje napisao da se može jesti i smršati??? Naravno, da će čovjek ako ne biti gladan, onda bar dobro željan i nije smršao ko se nije (manje ili više, opet ovisno o genetici) napatio. Tako da ni za to ne treba biti doktor, i ne znam šta je novo rečenoMichun wrote:U odbranu dr. Nije rekao svi isto nego da je princip isti...probusi kasiku ako hoces guzove da skines. Slazem se 100%KatarinaKosaca wrote:Da je to tako jednoobrazno, univerzalno i opće aplikativno, ne bi ni postojali lječnici nutricionisti. Svatko je individua za sebe, zato i lječnik tretira individualno i uzme sve podatke od sexualnog života do genetike. Ne djeluje isti tretman niti ista namirnica na sve osobe jednako, nego baš na svaku različito.
Meni teretana/fitnes spomaze da se utegnem a i opominje me da kad sam se napatila i oznojila, ne zderem poslije toga.
Osim toga, volim biti aktivna bar 3 X sedmicno jer sjedim na poslu.
- KatarinaKosaca
#3691 Re: Mrsanje - nacini ?
Kupih Olimp. Zašto Dukan? Neki poseban razlog? Samo što to mene nikako ne zasiti i dalje bih pojela šporetA_A_AKCIJA wrote:Ja, sa današnjim danom, u nekih 2.5 mjeseca sam skinuo 13 kg. Bez izgladnjivanja, na modificiranoj proteinskoj dijeti (Dukan). Ima restrikcija, ali nisam gladan, što je najvažnije.
-
A_A_AKCIJA
#3692 Re: Mrsanje - nacini ?
Do dukana sam došao jer sam svjedočio uspjehu kod ljudi koje poznajem. Probao i vidio da kile idu i da mi odgovara. Volim meso, pa mi je i to odgovaralo.KatarinaKosaca wrote:Kupih Olimp. Zašto Dukan? Neki poseban razlog? Samo što to mene nikako ne zasiti i dalje bih pojela šporetA_A_AKCIJA wrote:Ja, sa današnjim danom, u nekih 2.5 mjeseca sam skinuo 13 kg. Bez izgladnjivanja, na modificiranoj proteinskoj dijeti (Dukan). Ima restrikcija, ali nisam gladan, što je najvažnije.![]()
Tako da se dobro patim, iako imam rezultate.
Doduše, pročitao sam dosta recenzija Dukana i uvažio njihove kritike: ostavio maslinovo ulje i puter i koristim punomasno mlijeko. Takođe i kod mesa ne pazim previše na masno.
Pored dukana imaš ih još dosta uključujući i ove hemijske (liposukcijska, protekal...), koje se baziraju na low carb - hi protein režimu.
Probao prije sa Undiet i bio vječito gladan. Tek poslije saznao da je to zapravo ugljikohidratna dijeta.
-
quarterback
#3693 Re: Mrsanje - nacini ?
A_A_AKCIJA wrote:Probao prije sa Undiet i bio vječito gladan. Tek poslije saznao da je to zapravo ugljikohidratna dijeta.
nekad davno sam probao undiet i sletio 20 kila, poslije nekog vremena vratio to i jos 10
ne bih preporucio nikome
kasnije se bazirao na proteinskoj prehrani i to mi je dalo vrlo dobre rezultate kako u pogledu kilaze tako i ukupne energije
bas sam bio zadovoljan
a onda sam upoznao svoju sadasnju djevojku i pocelo je sa - hej da vidis kako majstor pravi dobre pizze
- KatarinaKosaca
#3695 Re: Mrsanje - nacini ?
A_A_AKCIJA wrote:Do dukana sam došao jer sam svjedočio uspjehu kod ljudi koje poznajem. Probao i vidio da kile idu i da mi odgovara. Volim meso, pa mi je i to odgovaralo.
Doduše, pročitao sam dosta recenzija Dukana i uvažio njihove kritike: ostavio maslinovo ulje i puter i koristim punomasno mlijeko. Takođe i kod mesa ne pazim previše na masno.
Pored dukana imaš ih još dosta uključujući i ove hemijske (liposukcijska, protekal...), koje se baziraju na low carb - hi protein režimu.
Probao prije sa Undiet i bio vječito gladan. Tek poslije saznao da je to zapravo ugljikohidratna dijeta.
Hvala
-
neretvanac
#3696 Re: Mrsanje - nacini ?
Kao prvo I osnovno, moja namjera nije bila da nekoga uvrijedim. Ja sam samo konstatovao naucne cinjenice, koje su nepobitne I ne mogu se oboriti. Svako ko je u kalorijskom deficit jedan kontinuirani period - al utvrdjenom kalorijskom deficit, jer ljudi dosta podcjenjuju gdje se sve nalaze kalorije (jedan kolacic tu I tamo, par kafa sa mlijekom I secerom dnevno itd.) - a ne skida tezinu I masno tkivo, treba otici na temeljitu medicinsku obradu, jer je to fizioloski nemoguce. Dijete nisu nikakvo rjesenje, jer ljudi kontaju da kad skinu kile mogu poceti opet "normalno jesti", a radi se o tome da oni u biti nisu nikada ni jeli "normalno" (sta god se pod ovim podrazumijevalo), jer nikada ne bi nabili 20 kg viska da jesu.A_A_AKCIJA wrote:Dragi doktore,
Makronutrijenti nemaju veze sa debljanjem, svaki visak energije ce se pohraniti kao salo, istina neki makronutrijenti (protein primarno) se teze pohranjuju, dijetalne masti prakticno najlakse.
Psiholoska komponenta je prica za sebe, jer vecina pretilih ljudi ima neku vrstu emocionalnog odnosa sa hranom, mnogi toga nisu ni svjesni. Skidanje suvisnih kilograma bi trebao biti prioritet pretile osobe, jer pretilost predstavlja VELIKI zdravstveni rizik. A u BiH postoji prava epidemija pretilosti. Nasa tradicionalna prehrana je cista katastrofa, I to blago receno. Nas tipicni rucak - tepsija pouljenog krompira, janjetine, I jos uz to bijeli hljeb, je nutritivno smece, I ne treba nas cuditi sto je 50% stanovnistva pretilo, a svi u 40im pocnu piti ACE blokatore.
- dobar osjecaj
#3697 Re: Mrsanje - nacini ?
Ne znam postoji li epidemija ali vjerujem da pretilost koliko god ima veze s pretjeranim unosom hrane, da isto toliko ima veze s apsolutnim manjkom kretanja bilo koje vrste. Moji roditelji jedu uglavnom svu hranu koja je na crnoj listi nutricionista, dakle, jedu svakodnevno domaci maslac, kajmak, razne sireve, domacu teletinu, peceni krompir, masne pite a tata umjesto vecere najcesce pojede nesto tipa kutije keksa, tanjira domacih kolaca ili cokolade od 300 grama. Sa sezedeset godina, oboje roditelja su zdravi ko drijen, s odlicnom krvnom slikom i dobrim radom jetre. Njihov stil zivota podrazumijeva stalni pokret najcesce od sest ujutro do mraka. Tata je prilicno mrsav a mama ima normalnu tezinu (kad je bila mladja i radila kancelarijski posao, imala je visak kg). Tata je oduvijek mrsavko.neretvanac wrote: A u BiH postoji prava epidemija pretilosti. Nasa tradicionalna prehrana je cista katastrofa, I to blago receno. Nas tipicni rucak - tepsija pouljenog krompira, janjetine, I jos uz to bijeli hljeb, je nutritivno smece, I ne treba nas cuditi sto je 50% stanovnistva pretilo, a svi u 40im pocnu piti ACE blokatore.
- mousstapha
#3698 Re: Mrsanje - nacini ?
Vremena su se promijenila, danas je ovo navedeno zdrava hrana.dobar osjecaj wrote:Ne znam postoji li epidemija ali vjerujem da pretilost koliko god ima veze s pretjeranim unosom hrane, da isto toliko ima veze s apsolutnim manjkom kretanja bilo koje vrste. Moji roditelji jedu uglavnom svu hranu koja je na crnoj listi nutricionista, dakle, jedu svakodnevno domaci maslac, kajmak, razne sireve, domacu teletinu, peceni krompir, masne pite a tata umjesto vecere najcesce pojede nesto tipa kutije keksa, tanjira domacih kolaca ili cokolade od 300 grama. Sa sezedeset godina, oboje roditelja su zdravi ko drijen, s odlicnom krvnom slikom i dobrim radom jetre. Njihov stil zivota podrazumijeva stalni pokret najcesce od sest ujutro do mraka. Tata je prilicno mrsav a mama ima normalnu tezinu (kad je bila mladja i radila kancelarijski posao, imala je visak kg). Tata je oduvijek mrsavko.neretvanac wrote: A u BiH postoji prava epidemija pretilosti. Nasa tradicionalna prehrana je cista katastrofa, I to blago receno. Nas tipicni rucak - tepsija pouljenog krompira, janjetine, I jos uz to bijeli hljeb, je nutritivno smece, I ne treba nas cuditi sto je 50% stanovnistva pretilo, a svi u 40im pocnu piti ACE blokatore.

- dobar osjecaj
#3699 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja sam se prije cudila tati sto nece da jede kupljeno voce i povrce. Jedno vrijeme sam izbjegavala cak i te domace mlijecne proizvode vjerujuci da su stetni za zdravlje.mousstapha wrote: Vremena su se promijenila, danas je ovo navedeno zdrava hrana.
Danas sam sretna kad mi je vecina namirnica u frizideru iz basce ili vocnjaka mojih roditelja. Svu preradjenu hranu dozivljavam kao nuzno zlo i otrov. Pijem domace mlijeko, stavljam domaci kajmak i maslac u zeljanicu. Jedem ukusno a nemam nikakve tegobe. Kad zivim tempom mojih roditelja mogla bi jesti nonstop a da stalno gubim na kilazi.
-
neretvanac
#3700 Re: Mrsanje - nacini ?
AL radi se o tome da je danas procenat ljudi koji su svakodnevno vrlo aktivni blizu nuli.
Jeli smo pite, kajmak, maslac, al se citav dan kopalo I radilo u basti. Nastavili smo jesti isto, al poceli sjediti 15 od 16 sati koliko smo budni. Treba smanjiti unos kalorija.
Svako ko kaze da kalorije nisu primarni uzrok debljanja ne razumije osnove ljudske fiziologije. Ljudski organizam nije nikakav izuzetak ili svjetsko cudo da moze stvoriti energiju niotkuda. Kalorijski deficit (stvarni, ne pretpostavljeni) ce UVIJEK dovesti do gubitka tezine.
Sve I jedna epidemioloska studija koja je dizajnirana sa kontrolisanim unosom kalorija (a ne self-reported food intake) je dovela do gubitka tezine. Pusti ljude na self-reported food intake, dakle kad ljudi sami kazu koliko su jeli, i 80% ih nece smrsati ni kilo. Zakljucak: ljudi ne znaju/lazu sami sebe koliko stvarno jedu.
Jeli smo pite, kajmak, maslac, al se citav dan kopalo I radilo u basti. Nastavili smo jesti isto, al poceli sjediti 15 od 16 sati koliko smo budni. Treba smanjiti unos kalorija.
Svako ko kaze da kalorije nisu primarni uzrok debljanja ne razumije osnove ljudske fiziologije. Ljudski organizam nije nikakav izuzetak ili svjetsko cudo da moze stvoriti energiju niotkuda. Kalorijski deficit (stvarni, ne pretpostavljeni) ce UVIJEK dovesti do gubitka tezine.
Sve I jedna epidemioloska studija koja je dizajnirana sa kontrolisanim unosom kalorija (a ne self-reported food intake) je dovela do gubitka tezine. Pusti ljude na self-reported food intake, dakle kad ljudi sami kazu koliko su jeli, i 80% ih nece smrsati ni kilo. Zakljucak: ljudi ne znaju/lazu sami sebe koliko stvarno jedu.