Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
soxx
#3676 Re: Uvoz auta
Kako dobiti eur1 obrazac i da li on oslobadja nas carine kod uvoza automobila?
Kako vratit porez ako se kupi u nekoj autokuci u inostranstvu?
Sta treba od dokumenata za uvoz auta. Gdje se javljam, na bosanskoj granici ili negdje ranije?
Kako vratit porez ako se kupi u nekoj autokuci u inostranstvu?
Sta treba od dokumenata za uvoz auta. Gdje se javljam, na bosanskoj granici ili negdje ranije?
-
Flion
#3677 Re: Uvoz auta
@jantruscekjantruscek wrote: ↑18/08/2023 16:55Neću više pisati na ovoj temisime_cipol wrote: ↑18/08/2023 13:59 Bilo bi lijepo da napise koji auto si kupio, koliko si platio, koliko je bio povrat poreza, troskovi puta i boravka, koliko si platio dadzbina u BiH i koliko je na kraju auto izasao na cesti.
Ko ne vjeruje ne mora da vjeruje
Ko želi da uveze sebi auto iz Norveške može mi se javiti na pp
Ne želim nikakvu zaradu već mogu dati savjet
Pokušao sam poslati pp ali forum ne nudi tu opciju u tvom slučaju. Blokirao si pp? Kako možemo da se čujemo? Hvala i pozdrav
- cobe_fks
#3678 Re: Uvoz auta
Kod uvoza auta na povlasticu, da li su potrebni izvozni papiri, auto nije iz EU, Svicarska je u pitanju? I ako trebaju da li moraju biti na ime vlasnika povlastice, ili moze neko u njegovo ime? Hvala
-
kazo
#3679 Re: Uvoz auta
Ako je auto juce bilo na carini i rekli su da ce danas papiri biti gotovi, ima li sanse da do sutra dobijem tablice? Moram odjaviti svoje auto zbog prenosa police. Moram na put ici, ako je riskantno sa vremenom da ne odjavljujem svoje auto.
- Optimist
#3680 Re: Uvoz auta
Ne odjavljuj, ne ide to tako brzo.
-
Juka Jebach
#3681 Re: Uvoz auta
Auto je na stranim tablama, euro 5 je i nalazi se u BiH. Koja je procedura da se registruje. Trebam prvo da ga uvezem ali on je vec fizicki u BiH
- Optimist
#3682 Re: Uvoz auta
Javi se nekoj od spedicija da ti zavrsi papire.Juka Jebach wrote: ↑26/07/2024 15:22 Auto je na stranim tablama, euro 5 je i nalazi se u BiH. Koja je procedura da se registruje. Trebam prvo da ga uvezem ali on je vec fizicki u BiH
Procedura je da vozilo trebas odjaviti u maticnoj zemlji, nakon toga njima dostavis dokumente da oni dalje sve zavrse u tvoje ime, ukljucujuci placanje dadzbina do registracije.
-
Flexa
#3683 Re: Uvoz auta
Vozilo koje se prodaje u Njemackoj, i za koje se nudi VAT povratak, tj porez, kakvu fakturu mogu ocekivati? Da li bez ili sa porezom? Tipa vozilo 25.000 eura ali bez poreza malo ispod 21.000, da li da racunam nekih 30-35% vise kada bih ga htio uvesti?
Receno mi je da se nekad i ne uzima kupoprodajna cijena vec procjena carnika, je li to istina? Ako jeste, po cemu se procijeni vozilo? Npr. za Golf 8 GTE (dakle hibrid, 1.4 benzinski motor od 110kw i elektricni motor od 80kw), godiste hajmo reci 2021. Da li bi se jos nesto gledalo?
Zelio bih znati osnovne i ako nista okvirne kalkulacije
Receno mi je da se nekad i ne uzima kupoprodajna cijena vec procjena carnika, je li to istina? Ako jeste, po cemu se procijeni vozilo? Npr. za Golf 8 GTE (dakle hibrid, 1.4 benzinski motor od 110kw i elektricni motor od 80kw), godiste hajmo reci 2021. Da li bi se jos nesto gledalo?
- Magarece_godine
#3684 Re: Uvoz auta
Za kalkulaciju koliko ces imati davanja (poreza i carine prilokom uvoza) najbolje pitaj neku spediciju. Oni mogu vidjeti po katalogu vrijednost vozila, a s obzirom na cijenu mislim da je to tu negdje.Flexa wrote: ↑06/08/2024 12:31 Vozilo koje se prodaje u Njemackoj, i za koje se nudi VAT povratak, tj porez, kakvu fakturu mogu ocekivati? Da li bez ili sa porezom? Tipa vozilo 25.000 eura ali bez poreza malo ispod 21.000, da li da racunam nekih 30-35% vise kada bih ga htio uvesti?
Njemacka firma ce ti vjerovatno kao kauciju uzeti Mwst (njihov porez) i novac ti vratiti nakon sto im posaljes dokumente kao dokaz da je vozilo izvezeno van EU. Ako budes imao srece, mozda platis samo vrijednost netto auta, ali u tom slucaju oni zadrzavaju orginal dokumente kod sebe (koje ti trebas da uvezes auto) kao garanciju dok im ne dostavis dokumente o uvozu.
-
superOdlichan
#3685 Re: Uvoz auta
Planiram uvesti neko auto iz Njemacke, eventualno Svicarske.. (ili odakle je najbolje?) Ali nakon citanja objasnjenja sta i kako na ovoj temi, manje znam nego prije.., jedni tvrde ovako, drugi onako... Ima li mozda na netu negdje neki clanak koji je up-to-date gdje je sve detaljno objasnjeno?
Je li isplativije kupiti ovdje auto ili se cimati sa tim uvozom? Auto kupujem sebi, ne radi preprodaje i slicno.
Je li isplativije kupiti ovdje auto ili se cimati sa tim uvozom? Auto kupujem sebi, ne radi preprodaje i slicno.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3686 Re: Uvoz auta
Zavisi sto hoces da dovuces
- canvra888
#3687 Re: Uvoz auta
Sve su prilike da će te mainstream dobro i kvalitetno auto skjplje doći ih uvoza, nego neko koje je već nekoliko godina ovdje.superOdlichan wrote: ↑15/08/2024 20:47 Planiram uvesti neko auto iz Njemacke, eventualno Svicarske.. (ili odakle je najbolje?) Ali nakon citanja objasnjenja sta i kako na ovoj temi, manje znam nego prije.., jedni tvrde ovako, drugi onako... Ima li mozda na netu negdje neki clanak koji je up-to-date gdje je sve detaljno objasnjeno?
- ZoomZoomKiwi
#3688 Re: Uvoz auta
Stvari su jednostavne...superOdlichan wrote: ↑15/08/2024 20:47 Planiram uvesti neko auto iz Njemacke, eventualno Svicarske.. (ili odakle je najbolje?) Ali nakon citanja objasnjenja sta i kako na ovoj temi, manje znam nego prije.., jedni tvrde ovako, drugi onako... Ima li mozda na netu negdje neki clanak koji je up-to-date gdje je sve detaljno objasnjeno?
Automobil ako kupiš od fizičkog lica kao polovno korišteno vozilo plaćaš cijenu koju se dogovoriš s prodavcem i ista se navede na kupoprodajnom ugovoru.
Na tu cijenu prilikom uvoza plaćaš 17% PDV i 12% carine. Uz napomenu da carinski službenik zadržava diskreciono pravo da prema katalogu utvrdi drukčiju vrijednost (glavnicu) od one navedene na ugovoru, ako ona uveliko odstupa od realnih tržišnih cijena.
Za provedbu carinske procedure potrebno je angažovati i špediterske usluge neke od špedicija (Meridian, EuroExpress Šped itd.)
Što se prevoza tiče, tu su troškovi individualni i ovise o udaljenosti od BiH, bez obzira da li ćeš auto dovesti na labudici ili na točkovima.
Ako automobil kupuješ od pravnog lica/firme kao robu kojom on trguje (znači ne prodaje ti osnovno sredstvo nego robu) onda ćeš na fakturi imati posebno iskazan PDV u zemlji u kojoj ga kupuješ. Plaćaš ukupnu cijenu (glavnica plus PDV) i onda naravno ovdje ostalo sve gore navedeno kao i kad kupuješ od fizičkog lica, s tim što nakon uvoza u većini slučajeva možeš ishoditi povrat PDV-a kojeg si platio tamo gdje si kupio vozilo (kako bi se izbjeglo dvostruko oporezivanje). Traži se poseban obrazac uz fakturu kojeg ovjeravaš na carini na izlasku iz EU i onda taj papir šalješ firmi kako bi ostvario pravo na povrat prethodno plaćenog PDV-a.
Oslobađanje od carine dokazivanjem preferencijalnog EU porijekla automobila kojeg uvoziš (EUR1 obrascem) možeš zaboraviti i na to nemoj nikako računati.
Uvoz se svakako isplati ukoliko tačno znaš koje vozilo želiš, a tog vozila ima malo ili nikako na našem tržištu. Ili tražiš kvalitetan, dobro očuvan primjerak sa malo km i ne gledaš koliko košta.
Ukoliko je u pitanju neko sveprisutno auto kojeg ima na našem tržištu onda je svakako neisplativo strogo matematički gledano.
No, vrijedi napomenuti da naši trgovci koji uvoze automobile iz vana, u velikoj većini slučajeva uvoze bagatelne primjerke koji su bagatelni iz raznih razloga (udarena ili loše održavana vozila, vozila s nekim problemom) jer im se, realno, jedino tako i isplati. Dovoljan dokaz za to su cijene dobrih primjeraka vani i ovdje.
Ako se može naći vozilo od fizičkog lica u BiH kojem je prva registracija u BiH i koje je redovno održavano, to je najbolja opcija, ali i najrjeđa.
-
trolejbus1921
#3689 Re: Uvoz auta
A sta je toliki problem sa tim EUR1 obrascem i zasto se ne moze dobit?
- mk ultra
#3690 Re: Uvoz auta
Jedva ga za novu robu dobijes jer ti ga mora izdati proizvodjac, sa svojim "carinskim" pecatom, pa se pilas nevjerojatno, jer su oni svi uglavnom navikli na izvoze unjtar EU
A za polovnu sklopociju
bez uvrede
A za polovnu sklopociju
Last edited by mk ultra on 15/08/2024 22:20, edited 1 time in total.
- ZoomZoomKiwi
#3691 Re: Uvoz auta
Priča koja kod nas kruži jeste da su naši iz vanjskotrgovinske komore stalno provjeravali validnost EUR1 obrazaca, i to u tolikoj mjeri da su ovima koji izvoze i proizvođačima dopizdili da ovi jednostavno to više ne izdaju.trolejbus1921 wrote: ↑15/08/2024 22:16 A sta je toliki problem sa tim EUR1 obrascem i zasto se ne moze dobit?
Istina je malo drukčija, a to je da proizvođači jednostavno ne smiju izdati EUR1, jer ne mogu dokazati da je više od 50% svih komponenti i dijelova koje čine automobil napravljeno (from scratch) u EU i sa EU radnom snagom. Pogotovo je teško dokazati ovaj drugi dio.
Prevelika procedura dokazivanja koja se nikom ne isplati, s toga ga i ne izdaju.
Za jednokomponentne i neke jednostavnije višekomponentne artikle, itekako se izdaju EUR1 obrasci. Ja uvozim svjetiljke, stubove i kablove većinom, i za sve što je proizvedeno u EU, uredno svaki put dobijem EUR1 obrazac. Ali, to su sve, u poređenju sa automobilima, jako proste stvari.
- mk ultra
#3692 Re: Uvoz auta
Takoe
A cesto bude problema sa nekim proizvođačima koji ti daju serijski COO (na kojem pise npr da 10 modela necega se proizvodi u italiji sa 60% vrijednosti iz EU) koji nasa JEBENA carina ne prihvata
Dakle eur1 mora fiksno biti vezan za fakturu masom volumenom i pecatom proizvodjaca i izvoznka
Allahami zivot mi se zgadi kad to po holandiji ili spaniji trazim
Ceka kamion
Ceka roba
A holandjanin ceska mudiće
Tako mi je proklizao sleper kablova iz spanije koji je napustio spaniju, a ovi ostavili na fakturi samo made in spain i eori broj
10k eura evo 4 godine jos nisam halalio
A cesto bude problema sa nekim proizvođačima koji ti daju serijski COO (na kojem pise npr da 10 modela necega se proizvodi u italiji sa 60% vrijednosti iz EU) koji nasa JEBENA carina ne prihvata
Dakle eur1 mora fiksno biti vezan za fakturu masom volumenom i pecatom proizvodjaca i izvoznka
Ceka kamion
Ceka roba
Tako mi je proklizao sleper kablova iz spanije koji je napustio spaniju, a ovi ostavili na fakturi samo made in spain i eori broj
10k eura evo 4 godine jos nisam halalio
Last edited by mk ultra on 15/08/2024 22:26, edited 1 time in total.
- ZoomZoomKiwi
#3693 Re: Uvoz auta
Sve znam, Španija mi je tu najgora, po desetak dana mi se redovno produži isporuka zbog čekanja na validan EUR1, jer i oni daju izjavu na fakturi I COO. Pa onda čekaj, zovi, moli, kumi...mk ultra wrote: ↑15/08/2024 22:21 Takoe
Ceka kamion
Ceka roba
A naši ne prihvataju COO jer su nepismeni, nema drugog razloga. Ne možeš objasniti ljudima nikako, jer ih je većina uhljebljena preko štele, ne zna ni bosanski kako treba a kamoli engleski, nit želi da razmišlja nego samo mrtvo slovo na papiru, neko mu je od starih kadrova rekao EUR1, i on ništa drugo ne čita, makar ga Papa iz Vatikana poslao.
Jebiga...
- ZoomZoomKiwi
#3694 Re: Uvoz auta
Ma kabele samo iz Turske. A tu imamo poseban sporazum. Dovoljno je samo da na fakturi piše Made in Turkey i miran si
- mk ultra
#3695 Re: Uvoz auta
Tako da verujtemi
Jedino ako neku egzotiku uvozite onda se slazem
Al golfa dizela dovuci ne bi luuuddd
Ili bilo sta ovo slicno sto kramar i ostali dovlace
Izaci ce skuplja pita neg tepsija
Jedino ovo sto je oslobodjeno, ala svoja kola vratio se u Bosnu i to.
Pa jebotepas jednom sam se natezao 90 dana zamalo u prekrsaj usao i ja i spediter jer izjava na fakturi nije bila odgovarajuceg oblika.
Jedino ako neku egzotiku uvozite onda se slazem
Al golfa dizela dovuci ne bi luuuddd
Ili bilo sta ovo slicno sto kramar i ostali dovlace
Izaci ce skuplja pita neg tepsija
Jedino ovo sto je oslobodjeno, ala svoja kola vratio se u Bosnu i to.
Pa jebotepas jednom sam se natezao 90 dana zamalo u prekrsaj usao i ja i spediter jer izjava na fakturi nije bila odgovarajuceg oblika.
- basicm
#3696 Re: Uvoz auta
Da ste ikad pravdali porijeklo robe ne bi ga nikad izdaliZoomZoomKiwi wrote: ↑15/08/2024 22:20Priča koja kod nas kruži jeste da su naši iz vanjskotrgovinske komore stalno provjeravali validnost EUR1 obrazaca, i to u tolikoj mjeri da su ovima koji izvoze i proizvođačima dopizdili da ovi jednostavno to više ne izdaju.trolejbus1921 wrote: ↑15/08/2024 22:16 A sta je toliki problem sa tim EUR1 obrascem i zasto se ne moze dobit?
Istina je malo drukčija, a to je da proizvođači jednostavno ne smiju izdati EUR1, jer ne mogu dokazati da je više od 50% svih komponenti i dijelova koje čine automobil napravljeno (from scratch) u EU i sa EU radnom snagom. Pogotovo je teško dokazati ovaj drugi dio.
Prevelika procedura dokazivanja koja se nikom ne isplati, s toga ga i ne izdaju.
Za jednokomponentne i neke jednostavnije višekomponentne artikle, itekako se izdaju EUR1 obrasci. Ja uvozim svjetiljke, stubove i kablove većinom, i za sve što je proizvedeno u EU, uredno svaki put dobijem EUR1 obrazac. Ali, to su sve, u poređenju sa automobilima, jako proste stvari.
-
engrez
#3697 Re: Uvoz auta
Vidim da se opet Eur1 povlači kao tema. Ja sam ne tako davno pisao svoje (pozitivno) iskustvo uvoza auta iz Norveške s Eur1. Nisam još uvozio iz Njemačke, pa nisam lično provjeravao šta je kod njih (ne)izvodivo.
Međutim, auta u NO su ove godine zadržala ili još dobila na cijeni, pa je pitanje koliko je isplativo čak i sa EUR1, kada uporedimo s trenutnim cijenama u BiH.
Međutim, auta u NO su ove godine zadržala ili još dobila na cijeni, pa je pitanje koliko je isplativo čak i sa EUR1, kada uporedimo s trenutnim cijenama u BiH.
engrez wrote: ↑05/10/2023 16:58Evo, rekao sam se javiti u septembru, pa se izvinjavam na kašnjenju!engrez wrote: ↑23/08/2023 15:49 Okej, ipak nije ni Eur1 bauk.
- Bosanski špediter me uputio da je moguće u NO dobiti Eur1.
- Norveški špediter kaže da to zadovoljstvo košta 1300 kruna, i uputio me da od oficijelnog distributera u NO tražim "leverandør-erklæring" (suppliers origin...), jer samo s njim može izdati Eur1, logy...
- Oficijelni distributer veli: "Može brt, evo popuni papir". Mogu izdati dokaz o porijeklu za vozila koja su oni uvezli. Čeka se do 15 dana i košta 1250 kruna.
Javim se opet s rezultatima u septembru :run:
Hvala svima na prethodnim informacijama.
Uvezao sam Audi Q5 iz NO, sa EUR1, tako da sam na kraju platio samo PDV, homologaciju i špediciju.
EUR1 uopšte nije bauk. Razlog što se za neka auta ne može dobiti jeste što se ne može uvijek dobiti ovaj dokaz o porijeklu od oficijelnog distributera (suppliers origin što sam ranije spominjao), a on se nekad ne može dobiti jer je vjerojatno je izvoznik u EU odlučio podnijeti zahtjev za povrat carina koje su plaćene za ulazne materijale korištene u proizvodnji.
Evo detaljno za dobavljanje EUR1 i uvoz auta iz Norveške:
- za dokaz o porijeklu kontaktirajte oficijelnog distributera za VW (i audi) "Moller bil" i to na mail [email protected]. Recite da vam treba "leverandør-erklæring". Oni će vam poslati formu (jedna stranica) u koju unesete broj šasije, vaše podatke i pošaljete im tako popunjeno
- "leverandør-erklæring" se može čekati i do 15 dana, a u mom slučaju je to bilo 2 dana. Dobio sam fakturu na adresu tek prije neki dan od 1000 kruna. Dakle, oni će vam poslati dokument i vi tek poslije plaćate.
- to je u suštini samo jedan papir na kojem je kratka izjava koja potvđuje da to auto zadovoljava uslove za blabla...
- taj dokument skupa sa kupoprodajnim ugovorom ili fakturom šaljete norveškoj špediciji. Ovo je bila moja špedicija https://www.vtsc.no/en/ . Tražite Karolinu (Caroline) vrlo ljubazna i ažurna špediterka
- budući da sam ja kupovao vozilo od privatnog lica trebala mi je još od prodavca potpisana punomoć (fullmakt na norveškom jel), koji je isto jedna rečenica koja kaže da se on slaže s tim da se radi Eur1 na tom autu (kod njih nema pečata tako da je potpis i skeniran dokument sasvim dovoljan)
- naglasio sam da taj Eur1 obavezno bude opečaćen od carine naravno jer ona ga validira (da ne bi bilo problema ovdje)
- špediterka mi je još izdala i izvozni papir, a kada sam znao i koje su tablice kamiona koji će ga izvest onda mi je izdala i tranzitni papir
-eur1 je 1350 kruna, ostali papiri jos oko 600 kruna
Dalje o autu:
- auto sam našao na finn.no
- NAF test nije neophodan kao što sam ja bio nasavjetovan (košta a i čeka se termin). To je test pun svega i svačega i samo vas može odvratiti od kupovine. Radije uzmite historiju vozila iz oficijalnog servisa i probajte auto i tjt. Eto... moj savjet
- uglavnom svi traže žiralne uplate. Neki su raspoloženi za parcijalno plaćanje u kešu ali ja sam rijetko nailazio na takve
- prva peripetija kod plaćanja žiralno je bila što mi je banka ovdje tražila potvrdu iz poreske da nemam poreskih dugovanja i to tek onda kada sam došao s nalogom. Međutim, kada sam u prethodna dva dolaska u banku, jasno prezentovao situaciju kada i kolko para i zašto želim uplatiti i pitao jel mi išta treba, nije mi trebalo... al' jbg na kraju sam to riješio bez potvrde iz poreske na ljubaznost
- kada sam zaključio kupoprodajni ugovor s prodavcem sam odmah otišao u Vegvesen (njihova administracija za registracije), on je odjavio auto predao tablice, a ja sam kupio testne na 24h za 500 kruna
- interesantno je da nije moguće izvesti polovno auto na tockovima iz NO osim ukoliko nije registrovano i to mi je porvrdjeno od strane policije i Vegvesena. Testne table vas mogu dovući najdalje do Danske, a izvozne table daju samo novim autima. Rekli su mi i da postoji opcija da ja kao fizicko lice, koje nije norvezanin, registrujem auto (tu vjestinu jos nisam stekao al probacu iduci put)
- ovo gore sve traje ukupno 5 minuta. Prodavac auto moze odjaviti i preko aplikacije lol
- auto je pokupio prevoznik iz Bosne koji radi to non stop. Ko želi broj nek se javi u PP. oko 2200KM
- za 4 gume s felgama koje su bile u autu, hrvatima je išlo 30 eura na kafu lol
- btw trebaju vam "obje one njihove saobracajne" takozvani kec i dvica haha odnosno CoC dokument
- carinio sam auto u Docu na Lašvi (Travnik) sa Interšpedom, sve preporuke, oko 200KM. Homologaciju sam radio u Lašva trans 250KM
- dakle na carini su trebali izvozni papir, izvozna deklaracija, CoC (kec i dvica), Eur1 i opet onaj dokaz o porijeklu, kupoprodajni i homologacija zavrsena.
- pdva bilo oko 4500KM. Platio u kešu uzeo papire i auto.
- nije bilo nikakvih depozita za provjeru EUR1 il kojekakva čuda i podmazivanja.
Registracija:
-naravno moralo je zapet na kraju jer u MUP-u su najpametniji i bolje znaju od svih ovih prethodnih špeditera, carina, granicara i šta ti ja znam lol
- oni su mi tražili ORIGINALNUUU POTVRDU DA JE AUTO ODJAVLJENO U NORVEŠKOJ EVO JA JOŠ NE MOGU DA VJERUJEM
- vratite se gore na korak gdje je prodavac za 5 minuta odjavio auto. Eh tu mu odmah vegvesen izda tu potvrdu, na norveškom (opet nema pečata)
- ja se javim vegvesenu za 10 minuta mi na mail pošalju tu potvrdu jer se ona štanca ko cips brt nema tu fejk original
- isprintam u crno bijelo, odbiju opet nije original (jer je crno bijela)
- isprintam u koloru, ali i sasvim slučajno nađem u fascikli među dokumentima, koje mi je carina vratila jer im nije trebalo, i originalnu potvrdu. Originalna potvrda se naravno ni po čemu ne razlikuje od ove što sam ja isprintao u koloru.
- helem odnio fkt originalnu i sve pet, auto registrovano
- btw norvežani imaju i online portal gdje svako može provjeriti osnovne detalje o autu uključujući i datum odjave ako je odjavljeno.
Eto, ako kome trebadne još detalja nek se javi u PP
- moon_walker_90
#3698 Re: Uvoz auta
Nemoj se iznenaditi ako dobijes poziv da platis carinu 2+ godine nakon sto je auto uvezeno, iako je auto uredno uvezeno sa eur1 obrascem i registrovano i vozano bez problema. Nadam se da neces.engrez wrote: ↑16/08/2024 17:09 Vidim da se opet Eur1 povlači kao tema. Ja sam ne tako davno pisao svoje (pozitivno) iskustvo uvoza auta iz Norveške s Eur1. Nisam još uvozio iz Njemačke, pa nisam lično provjeravao šta je kod njih (ne)izvodivo.
engrez wrote: ↑05/10/2023 16:58Evo, rekao sam se javiti u septembru, pa se izvinjavam na kašnjenju!engrez wrote: ↑23/08/2023 15:49 Okej, ipak nije ni Eur1 bauk.
- Bosanski špediter me uputio da je moguće u NO dobiti Eur1.
- Norveški špediter kaže da to zadovoljstvo košta 1300 kruna, i uputio me da od oficijelnog distributera u NO tražim "leverandør-erklæring" (suppliers origin...), jer samo s njim može izdati Eur1, logy...
- Oficijelni distributer veli: "Može brt, evo popuni papir". Mogu izdati dokaz o porijeklu za vozila koja su oni uvezli. Čeka se do 15 dana i košta 1250 kruna.
Javim se opet s rezultatima u septembru :run:
Hvala svima na prethodnim informacijama.
Uvezao sam Audi Q5 iz NO, sa EUR1, tako da sam na kraju platio samo PDV, homologaciju i špediciju.
EUR1 uopšte nije bauk. Razlog što se za neka auta ne može dobiti jeste što se ne može uvijek dobiti ovaj dokaz o porijeklu od oficijelnog distributera (suppliers origin što sam ranije spominjao), a on se nekad ne može dobiti jer je vjerojatno je izvoznik u EU odlučio podnijeti zahtjev za povrat carina koje su plaćene za ulazne materijale korištene u proizvodnji.
- za dokaz o porijeklu kontaktirajte oficijelnog distributera za VW (i audi) "Moller bil" i to na mail [email protected]. Recite da vam treba "leverandør-erklæring". Oni će vam poslati formu (jedna stranica) u koju unesete broj šasije, vaše podatke i pošaljete im tako popunjeno
- "leverandør-erklæring" se može čekati i do 15 dana, a u mom slučaju je to bilo 2 dana. Dobio sam fakturu na adresu tek prije neki dan od 1000 kruna. Dakle, oni će vam poslati dokument i vi tek poslije plaćate.
- to je u suštini samo jedan papir na kojem je kratka izjava koja potvđuje da to auto zadovoljava uslove za blabla...
- taj dokument skupa sa kupoprodajnim ugovorom ili fakturom šaljete norveškoj špediciji. Ovo je bila moja špedicija https://www.vtsc.no/en/ . Tražite Karolinu (Caroline) vrlo ljubazna i ažurna špediterka
- budući da sam ja kupovao vozilo od privatnog lica trebala mi je još od prodavca potpisana punomoć (fullmakt na norveškom jel), koji je isto jedna rečenica koja kaže da se on slaže s tim da se radi Eur1 na tom autu (kod njih nema pečata tako da je potpis i skeniran dokument sasvim dovoljan)
- naglasio sam da taj Eur1 obavezno bude opečaćen od carine naravno jer ona ga validira (da ne bi bilo problema ovdje)
- špediterka mi je još izdala i izvozni papir, a kada sam znao i koje su tablice kamiona koji će ga izvest onda mi je izdala i tranzitni papir
Dalje o autu:
- NAF test nije neophodan kao što sam ja bio nasavjetovan (košta a i čeka se termin). To je test pun svega i svačega i samo vas može odvratiti od kupovine. Radije uzmite historiju vozila iz oficijalnog servisa i probajte auto i tjt. Eto... moj savjet
- uglavnom svi traže žiralne uplate. Neki su raspoloženi za parcijalno plaćanje u kešu ali ja sam rijetko nailazio na takve
- prva peripetija kod plaćanja žiralno je bila što mi je banka ovdje tražila potvrdu iz poreske da nemam poreskih dugovanja i to tek onda kada sam došao s nalogom. Međutim, kada sam u prethodna dva dolaska u banku, jasno prezentovao situaciju kada i kolko para i zašto želim uplatiti i pitao jel mi išta treba, nije mi trebalo... al' jbg na kraju sam to riješio bez potvrde iz poreske na ljubaznost
- kada sam zaključio kupoprodajni ugovor s prodavcem sam odmah otišao u Vegvesen (njihova administracija za registracije), on je odjavio auto predao tablice, a ja sam kupio testne na 24h za 500 kruna
- interesantno je da nije moguće izvesti polovno auto na tockovima iz NO osim ukoliko nije registrovano i to mi je porvrdjeno od strane policije i Vegvesena. Testne table vas mogu dovući najdalje do Danske, a izvozne table daju samo novim autima. Rekli su mi i da postoji opcija da ja kao fizicko lice, koje nije norvezanin, registrujem auto (tu vjestinu jos nisam stekao al probacu iduci put)
- ovo gore sve traje ukupno 5 minuta. Prodavac auto moze odjaviti i preko aplikacije lol
- auto je pokupio prevoznik iz Bosne koji radi to non stop. Ko želi broj nek se javi u PP. oko 2200KM
- btw trebaju vam "obje one njihove saobracajne" takozvani kec i dvica haha odnosno CoC dokument
- carinio sam auto u Docu na Lašvi (Travnik) sa Interšpedom, sve preporuke, oko 200KM. Homologaciju sam radio u Lašva trans 250KM
- dakle na carini su trebali izvozni papir, izvozna deklaracija, CoC (kec i dvica), Eur1 i opet onaj dokaz o porijeklu, kupoprodajni i homologacija zavrsena.
- nije bilo nikakvih depozita za provjeru EUR1 il kojekakva čuda i podmazivanja.
Registracija:
-naravno moralo je zapet na kraju jer u MUP-u su najpametniji i bolje znaju od svih ovih prethodnih špeditera, carina, granicara i šta ti ja znam lol
- oni su mi tražili ORIGINALNUUU POTVRDU DA JE AUTO ODJAVLJENO U NORVEŠKOJ EVO JA JOŠ NE MOGU DA VJERUJEM
- vratite se gore na korak gdje je prodavac za 5 minuta odjavio auto. Eh tu mu odmah vegvesen izda tu potvrdu, na norveškom (opet nema pečata)
- ja se javim vegvesenu za 10 minuta mi na mail pošalju tu potvrdu jer se ona štanca ko cips brt nema tu fejk original
- isprintam u koloru, ali i sasvim slučajno nađem u fascikli među dokumentima, koje mi je carina vratila jer im nije trebalo, i originalnu potvrdu. Originalna potvrda se naravno ni po čemu ne razlikuje od ove što sam ja isprintao u koloru.
- btw norvežani imaju i online portal gdje svako može provjeriti osnovne detalje o autu uključujući i datum odjave ako je odjavljeno.
- canvra888
#3699 Re: Uvoz auta
Zar ne postoji neki vremenski rok za takve pošiljke?moon_walker_90 wrote: ↑16/08/2024 17:42Nemoj se iznenaditi ako dobijes poziv da platis carinu 2+ godine nakon sto je auto uvezeno, iako je auto uredno uvezeno sa eur1 obrascem i registrovano i vozano bez problema. Nadam se da neces.engrez wrote: ↑16/08/2024 17:09 Vidim da se opet Eur1 povlači kao tema. Ja sam ne tako davno pisao svoje (pozitivno) iskustvo uvoza auta iz Norveške s Eur1. Nisam još uvozio iz Njemačke, pa nisam lično provjeravao šta je kod njih (ne)izvodivo.
engrez wrote: ↑05/10/2023 16:58
Evo, rekao sam se javiti u septembru, pa se izvinjavam na kašnjenju!
Dalje o autu:
Registracija:
- mk ultra
#3700 Re: Uvoz auta
Kada je Carina u pitanju
Vjeruj mi nema apsolutno nijedno pravilo
Pa mogu ti donijeti stopu odlukom kako im volja bez mogucnosti zalbe
Ne bih tog sranja i stresa za auto nema pite.
Kome volja nek se pegla
Vjeruj mi nema apsolutno nijedno pravilo
Pa mogu ti donijeti stopu odlukom kako im volja bez mogucnosti zalbe
Ne bih tog sranja i stresa za auto nema pite.
Kome volja nek se pegla