Ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#3676 Re: Ljetne gume

Post by RagibUzoriti »

Turske? Dobre za klizanja :run:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3677 Re: Ljetne gume

Post by _BataZiv_0809 »

Šta znam oklen su. Ja gonim samo Sportivu i El Tigre.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3678 Re: Ljetne gume

Post by bitanga_sa_otesa »

tigar tg-625 najbolja guma :D
Me_again

#3679 Re: Ljetne gume

Post by Me_again »

drug_profi wrote:
Optimist wrote:Set guma se kupuje jednom u 5 godina. Za prosjecan set dati 400 KM ili za top klasu 500 KM? U 5 godina to je razlika od 20 KM godisnje. Po meni to i nije neka usteda.
jeftinije gume su za ljude koji prave puno kilometara. To je moj rezon. On ce gumu poderati dok jos nije izgubila hemijske karakteristike i tu je sasvim logicno da se bira jeftiniji, ekonomik brend.
Svi oni kojima ce guma prije ostariti nego se poderati, bolje da biraju premium brendove radi duze trajnosti hemijskih osobina smjese.
Složio bih se ali i ne bih.
Meni bi set guma mogao trajati 5 sezona jedino ako vozim 3 auta.
Oni koji prelaze puno kilometara više su izloženi riziku i dobra guma im život može spasiti.
Ti isti valjda imaju razlog što prelaze puno kilometara, u 99% slučajeva je posao u pitanju, pa je logično da se ima iz čega investirati u bolje gume.
S druge strane, ne slažem se sa pljuvanjem po Savama i jeftinijim gumama, danas gotovo da nema loše gume izuzev onih baš China marki.
Sve je to za 5 u odnosu na gume od prije par decenija.
Svako zna kakve su mu potrebe i koliko je dubok novčanik, glavno je da se sa razumom kupuje a ne samo zato što je npr Continental pobjednik na nekim testovima ili što je neka XXX guma najjeftinija. To su trivijalni razlozi za odabir gume.
amar1994

#3680 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

Ove su najbolje :thumbup: :thumbup: :thumbup:

GUME 225 45 17 NJEMACKI PROTEKT 3 GODINE GARANCIJE (75 KM)
https://www.olx.ba/r/31227509/175297

Ps.Continental od 1871 postoji,pa me toliko i ne cude rezultati na testovima,da su losije ne bi valjalo :D
Me_again

#3681 Re: Ljetne gume

Post by Me_again »

Ta se guma ubila za kakvog premiJuma kupljenog kod Kramara :D
Me_again

#3682 Re: Ljetne gume

Post by Me_again »

amar1994 wrote:

Ps.Continental od 1871 postoji,pa me toliko i ne cude rezultati na testovima,da su losije ne bi valjalo :D
Generalno Conti je odlicna guma, iako su i oni imali odrona prije desetak godina. Kvalitet je rijetko konstantan.
basicm

#3683 Re: Ljetne gume

Post by basicm »

bitanga_sa_otesa wrote:tigar tg-625 najbolja guma :D
Image

Valja li ova :)
amar1994

#3684 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

Me_again wrote:
Generalno Conti je odlicna guma, iako su i oni imali odrona prije desetak godina. Kvalitet je rijetko konstantan.
premium contact 2,po meni a i starom ni prosjecna guma u odnosu na cijenu :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3685 Re: Ljetne gume

Post by bitanga_sa_otesa »

basicm wrote:
Valja li ova :)
vidim da je odrvenila, taman je sad :D
drug_profi

#3686 Re: Ljetne gume

Post by drug_profi »

Me_again wrote: Oni koji prelaze puno kilometara više su izloženi riziku i dobra guma im život može spasiti.
Ti isti valjda imaju razlog što prelaze puno kilometara, u 99% slučajeva je posao u pitanju, pa je logično da se ima iz čega investirati u bolje gume.
S druge strane, ne slažem se sa pljuvanjem po Savama i jeftinijim gumama, danas gotovo da nema loše gume izuzev onih baš China marki.
Svako zna kakve su mu potrebe i koliko je dubok novčanik, glavno je da se sa razumom kupuje a ne samo zato što je npr Continental pobjednik na nekim testovima ili što je neka XXX guma najjeftinija. To su trivijalni razlozi za odabir gume.
Malo si kontradiktoran.
Kazes bolja (skuplja) guma treba onima koji je vise trose, a onda kazes da su Save ok gume.
Slazem se da su jeftinije, ekonomik gume, koa sto je Sava sasvim dobre za prve dvije godine eksploatacije i upravo je to razlog zasto je taj tip gume sasvim logican izbor za ljude sa velikom godisnjom kilometrazom.
Me_again

#3687 Re: Ljetne gume

Post by Me_again »

drug_profi wrote:
Me_again wrote: Oni koji prelaze puno kilometara više su izloženi riziku i dobra guma im život može spasiti.
Malo si kontradiktoran.
Kazes bolja (skuplja) guma treba onima koji je vise trose, a onda kazes da su Save ok gume.
Slazem se da su jeftinije, ekonomik gume, koa sto je Sava sasvim dobre za prve dvije godine eksploatacije i upravo je to razlog zasto je taj tip gume sasvim logican izbor za ljude sa velikom godisnjom kilometrazom.
Nije u pitanju kontradiktornost jer nisam rekao da je Sava izbor za one koji vise voze.
Performanse Save i slicnih guma vise opadnu sa kilometrima nego sa godinama. Moje iskustvo sa Sava UHP 17-tke je da su bile zaista super do nekih 25000 km a tada su dramaticno izgubile na performansama. Znas ono kada te na kolotrazima pocnu bacati na sve strane. Sve se to odigralo unutar jedne godine.
kabal1337

#3688 Re: Ljetne gume

Post by kabal1337 »

Pocelo je opet
Pauza

#3689 Re: Ljetne gume

Post by Pauza »

RagibUzoriti wrote:Turske? Dobre za klizanja :run:

Zar michelin nije Made in Germany ili Made in Italy? Je li imaš provjerenu info da su u total trade Michelinke Turska proizvodnja? Je li postoji neko istraživanje da je ta turska mišelin fabrika slabijeg kvaliteta?
vauvau

#3690 Re: Ljetne gume

Post by vauvau »

Me_again wrote:
drug_profi wrote:
Malo si kontradiktoran.
Nije u pitanju kontradiktornost jer nisam rekao da je Sava izbor za one koji vise voze.
Performanse Save i slicnih guma vise opadnu sa kilometrima nego sa godinama. Moje iskustvo sa Sava UHP 17-tke je da su bile zaista super do nekih 25000 km a tada su dramaticno izgubile na performansama. Znas ono kada te na kolotrazima pocnu bacati na sve strane. Sve se to odigralo unutar jedne godine.
Sava je smeće obično, jedino gore od save su tigar i sportiva.
NediM17

#3691 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

Pauza wrote:

Zar michelin nije Made in Germany ili Made in Italy? Je li imaš provjerenu info da su u total trade Michelinke Turska proizvodnja? Je li postoji neko istraživanje da je ta turska mišelin fabrika slabijeg kvaliteta?
Ja sam kupio prosle godine Michelinke u Total Trade-u. Nemam pojma koja je zemlja proizvodnje, bas cu pogledati, ali cini mi se da je Germany.

@Bata, vjerovatno je stari DOT u pitanju. I nemoj Energy Saver ziv bio, ta guma od Michelina ima samo ime.
Better Man

#3692 Re: Ljetne gume

Post by Better Man »

Mislim da su Michelinke made in Spain
RagibUzoriti

#3693 Re: Ljetne gume

Post by RagibUzoriti »

Pauza wrote:

Ja nisam rekao da je taj Michelin koji Total prodaje turski.Daleko od toga. Ali postoji mogucnost da nabasas na turske michelinke koje su bukvalno plasticne.

Ja licno ne mogu da vjerujem da Michelin dopusti da se onakve gume prodaju pod njihovim logom.

E to sam zelio reci,nista vise od toga.
LP
drug_profi

#3694 Re: Ljetne gume

Post by drug_profi »

A mozda je bio i dupljak.
RagibUzoriti

#3695 Re: Ljetne gume

Post by RagibUzoriti »

drug_profi wrote:A mozda je bio i dupljak.
moguce :?
Nisrin

#3696 Re: Ljetne gume

Post by Nisrin »

175-65-R14

Koje kupiti - set, da nisu skupe. malo je auto, godisnje 7-8k predjemo...kakve su kelly, tigar, sava? Ne bismo isli na skuplje varijante, jer nije ni auto neko preskupo...
il dottore

#3697 Re: Ljetne gume

Post by il dottore »

RagibUzoriti wrote:
DonieBrasco wrote:Ja sam vec dugo vremena na ljetnim - Continental, zimske - Nokian, na prijasnjem autu koje je bilo vece i snaznije od sadasnjeg sam imao ljetne - Michelin, zimske - Continental, naravno to je imalo i ima svoju cijenu ali zaista je dobra investicija i mirna glava.

Sto se tice ovog degradiranja Save i Tigra kao "jeftine" varijatne za nekoga ko nema novca, mozda i ovaj bugarski brend, kao i mnogi drugi dalo bi se to ispitati jer nema logike da su to lose gume, cak i kad se usporede sa nekim poznatijim brendovima.
Nokian je vrhunski model gume pod uslovom da je za Skandinavijsko trziste.
Za trziste EU i dalje to vise nije ista guma.

100% provjereno iz prve ruke :thumbup:
Ne znam te podatke na nokian, ono sto mogu iz iskustva reci za zimske nokian je da su po suhom i mokrom jako dobre dok su po snijegu ne kurac nego trokurac. Prosjecan sam vozac bez nekog trkanja
nepass1

#3698 Re: Ljetne gume

Post by nepass1 »

Nisrin wrote:175-65-R14

Koje kupiti - set, da nisu skupe. malo je auto, godisnje 7-8k predjemo...kakve su kelly, tigar, sava? Ne bismo isli na skuplje varijante, jer nije ni auto neko preskupo...
vredestein sportrack 5 u savi snizenje 20% besplatna montaza. 195/65/15 su 320KM, po adac testu drugo mjesto zauzima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3699 Re: Ljetne gume

Post by _BataZiv_0809 »

NediM17 wrote:
@Bata, vjerovatno je stari DOT u pitanju. I nemoj Energy Saver ziv bio, ta guma od Michelina ima samo ime.
Nije Enerdji sejver i ne kupujem jos :mrgreen: prvo valja auto kupit :run: na ovo sto spremam za udaju idu dosadasnje Sportive Super Z plus. Mene su sluzile bez ikakvih problema 4 godine. Pa ko kupi auto nek vala i kupuje gume.
Nisrin wrote:175-65-R14

Slobodno Tigar, Sava, Sportiva, BF Gudric, Fulda....
Nisrin

#3700 Re: Ljetne gume

Post by Nisrin »

.
Last edited by Nisrin on 03/04/2019 12:48, edited 1 time in total.
Post Reply