Ljetne gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#3676 Re: Ljetne gume
Turske? Dobre za klizanja 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3677 Re: Ljetne gume
Šta znam oklen su. Ja gonim samo Sportivu i El Tigre.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#3678 Re: Ljetne gume
tigar tg-625 najbolja guma 
-
Me_again
#3679 Re: Ljetne gume
Složio bih se ali i ne bih.drug_profi wrote:jeftinije gume su za ljude koji prave puno kilometara. To je moj rezon. On ce gumu poderati dok jos nije izgubila hemijske karakteristike i tu je sasvim logicno da se bira jeftiniji, ekonomik brend.Optimist wrote:Set guma se kupuje jednom u 5 godina. Za prosjecan set dati 400 KM ili za top klasu 500 KM? U 5 godina to je razlika od 20 KM godisnje. Po meni to i nije neka usteda.
Svi oni kojima ce guma prije ostariti nego se poderati, bolje da biraju premium brendove radi duze trajnosti hemijskih osobina smjese.
Meni bi set guma mogao trajati 5 sezona jedino ako vozim 3 auta.
Oni koji prelaze puno kilometara više su izloženi riziku i dobra guma im život može spasiti.
Ti isti valjda imaju razlog što prelaze puno kilometara, u 99% slučajeva je posao u pitanju, pa je logično da se ima iz čega investirati u bolje gume.
S druge strane, ne slažem se sa pljuvanjem po Savama i jeftinijim gumama, danas gotovo da nema loše gume izuzev onih baš China marki.
Sve je to za 5 u odnosu na gume od prije par decenija.
Svako zna kakve su mu potrebe i koliko je dubok novčanik, glavno je da se sa razumom kupuje a ne samo zato što je npr Continental pobjednik na nekim testovima ili što je neka XXX guma najjeftinija. To su trivijalni razlozi za odabir gume.
- amar1994
#3680 Re: Ljetne gume
Ove su najbolje

GUME 225 45 17 NJEMACKI PROTEKT 3 GODINE GARANCIJE (75 KM)
https://www.olx.ba/r/31227509/175297
Ps.Continental od 1871 postoji,pa me toliko i ne cude rezultati na testovima,da su losije ne bi valjalo
GUME 225 45 17 NJEMACKI PROTEKT 3 GODINE GARANCIJE (75 KM)
https://www.olx.ba/r/31227509/175297
Ps.Continental od 1871 postoji,pa me toliko i ne cude rezultati na testovima,da su losije ne bi valjalo
-
Me_again
#3681 Re: Ljetne gume
Ta se guma ubila za kakvog premiJuma kupljenog kod Kramara 
-
Me_again
#3682 Re: Ljetne gume
Generalno Conti je odlicna guma, iako su i oni imali odrona prije desetak godina. Kvalitet je rijetko konstantan.amar1994 wrote:
- basicm
#3683 Re: Ljetne gume
bitanga_sa_otesa wrote:tigar tg-625 najbolja guma

Valja li ova
- amar1994
#3684 Re: Ljetne gume
premium contact 2,po meni a i starom ni prosjecna guma u odnosu na cijenuMe_again wrote:
Generalno Conti je odlicna guma, iako su i oni imali odrona prije desetak godina. Kvalitet je rijetko konstantan.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#3685 Re: Ljetne gume
vidim da je odrvenila, taman je sadbasicm wrote:
Valja li ova
- drug_profi
#3686 Re: Ljetne gume
Malo si kontradiktoran.Me_again wrote: Oni koji prelaze puno kilometara više su izloženi riziku i dobra guma im život može spasiti.
Ti isti valjda imaju razlog što prelaze puno kilometara, u 99% slučajeva je posao u pitanju, pa je logično da se ima iz čega investirati u bolje gume.
S druge strane, ne slažem se sa pljuvanjem po Savama i jeftinijim gumama, danas gotovo da nema loše gume izuzev onih baš China marki.
Svako zna kakve su mu potrebe i koliko je dubok novčanik, glavno je da se sa razumom kupuje a ne samo zato što je npr Continental pobjednik na nekim testovima ili što je neka XXX guma najjeftinija. To su trivijalni razlozi za odabir gume.
Kazes bolja (skuplja) guma treba onima koji je vise trose, a onda kazes da su Save ok gume.
Slazem se da su jeftinije, ekonomik gume, koa sto je Sava sasvim dobre za prve dvije godine eksploatacije i upravo je to razlog zasto je taj tip gume sasvim logican izbor za ljude sa velikom godisnjom kilometrazom.
-
Me_again
#3687 Re: Ljetne gume
Nije u pitanju kontradiktornost jer nisam rekao da je Sava izbor za one koji vise voze.drug_profi wrote:Malo si kontradiktoran.Me_again wrote: Oni koji prelaze puno kilometara više su izloženi riziku i dobra guma im život može spasiti.
Kazes bolja (skuplja) guma treba onima koji je vise trose, a onda kazes da su Save ok gume.
Slazem se da su jeftinije, ekonomik gume, koa sto je Sava sasvim dobre za prve dvije godine eksploatacije i upravo je to razlog zasto je taj tip gume sasvim logican izbor za ljude sa velikom godisnjom kilometrazom.
Performanse Save i slicnih guma vise opadnu sa kilometrima nego sa godinama. Moje iskustvo sa Sava UHP 17-tke je da su bile zaista super do nekih 25000 km a tada su dramaticno izgubile na performansama. Znas ono kada te na kolotrazima pocnu bacati na sve strane. Sve se to odigralo unutar jedne godine.
- Pauza
#3689 Re: Ljetne gume
RagibUzoriti wrote:Turske? Dobre za klizanja
Zar michelin nije Made in Germany ili Made in Italy? Je li imaš provjerenu info da su u total trade Michelinke Turska proizvodnja? Je li postoji neko istraživanje da je ta turska mišelin fabrika slabijeg kvaliteta?
-
vauvau
#3690 Re: Ljetne gume
Sava je smeće obično, jedino gore od save su tigar i sportiva.Me_again wrote:Nije u pitanju kontradiktornost jer nisam rekao da je Sava izbor za one koji vise voze.drug_profi wrote:Malo si kontradiktoran.Me_again wrote: Oni koji prelaze puno kilometara više su izloženi riziku i dobra guma im život može spasiti.
Performanse Save i slicnih guma vise opadnu sa kilometrima nego sa godinama. Moje iskustvo sa Sava UHP 17-tke je da su bile zaista super do nekih 25000 km a tada su dramaticno izgubile na performansama. Znas ono kada te na kolotrazima pocnu bacati na sve strane. Sve se to odigralo unutar jedne godine.
-
NediM17
#3691 Re: Ljetne gume
Ja sam kupio prosle godine Michelinke u Total Trade-u. Nemam pojma koja je zemlja proizvodnje, bas cu pogledati, ali cini mi se da je Germany.Pauza wrote:RagibUzoriti wrote:Turske? Dobre za klizanja
Zar michelin nije Made in Germany ili Made in Italy? Je li imaš provjerenu info da su u total trade Michelinke Turska proizvodnja? Je li postoji neko istraživanje da je ta turska mišelin fabrika slabijeg kvaliteta?
@Bata, vjerovatno je stari DOT u pitanju. I nemoj Energy Saver ziv bio, ta guma od Michelina ima samo ime.
- Better Man
#3692 Re: Ljetne gume
Mislim da su Michelinke made in Spain
- RagibUzoriti
#3693 Re: Ljetne gume
Ja nisam rekao da je taj Michelin koji Total prodaje turski.Daleko od toga. Ali postoji mogucnost da nabasas na turske michelinke koje su bukvalno plasticne.Pauza wrote:RagibUzoriti wrote:Turske? Dobre za klizanja
Ja licno ne mogu da vjerujem da Michelin dopusti da se onakve gume prodaju pod njihovim logom.
E to sam zelio reci,nista vise od toga.
LP
- drug_profi
#3694 Re: Ljetne gume
A mozda je bio i dupljak.
- RagibUzoriti
#3695 Re: Ljetne gume
mogucedrug_profi wrote:A mozda je bio i dupljak.
- Nisrin
#3696 Re: Ljetne gume
175-65-R14
Koje kupiti - set, da nisu skupe. malo je auto, godisnje 7-8k predjemo...kakve su kelly, tigar, sava? Ne bismo isli na skuplje varijante, jer nije ni auto neko preskupo...
Koje kupiti - set, da nisu skupe. malo je auto, godisnje 7-8k predjemo...kakve su kelly, tigar, sava? Ne bismo isli na skuplje varijante, jer nije ni auto neko preskupo...
-
il dottore
#3697 Re: Ljetne gume
Ne znam te podatke na nokian, ono sto mogu iz iskustva reci za zimske nokian je da su po suhom i mokrom jako dobre dok su po snijegu ne kurac nego trokurac. Prosjecan sam vozac bez nekog trkanjaRagibUzoriti wrote:Nokian je vrhunski model gume pod uslovom da je za Skandinavijsko trziste.DonieBrasco wrote:Ja sam vec dugo vremena na ljetnim - Continental, zimske - Nokian, na prijasnjem autu koje je bilo vece i snaznije od sadasnjeg sam imao ljetne - Michelin, zimske - Continental, naravno to je imalo i ima svoju cijenu ali zaista je dobra investicija i mirna glava.
Sto se tice ovog degradiranja Save i Tigra kao "jeftine" varijatne za nekoga ko nema novca, mozda i ovaj bugarski brend, kao i mnogi drugi dalo bi se to ispitati jer nema logike da su to lose gume, cak i kad se usporede sa nekim poznatijim brendovima.
Za trziste EU i dalje to vise nije ista guma.
100% provjereno iz prve ruke
- nepass1
#3698 Re: Ljetne gume
vredestein sportrack 5 u savi snizenje 20% besplatna montaza. 195/65/15 su 320KM, po adac testu drugo mjesto zauzima.Nisrin wrote:175-65-R14
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3699 Re: Ljetne gume
Nije Enerdji sejver i ne kupujem josNediM17 wrote:
@Bata, vjerovatno je stari DOT u pitanju. I nemoj Energy Saver ziv bio, ta guma od Michelina ima samo ime.
Slobodno Tigar, Sava, Sportiva, BF Gudric, Fulda....Nisrin wrote:175-65-R14
- Nisrin