IRAN

Post Reply
simpozijum delirijum

#3676 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

evo analize sta se moze desiti ako pocne rata sa Iranom
( imate i video i mape regiona )
naime , Izrael sam ne moze unistiti sve ciljeve u Iranu sam u jednome naletu , tu uskacu Amerikanci i broj ciljeva koji se moraju istovremeno napasti je 10 000 ! da bi se sprijecila masovna raketna odmazda Iranaca , te u prvih par sati neutralizirati svu Iransku mornaricu i avijaciju
Iranci mogu uzvratiti i upadom svojih trupa u Afganistan i Kuvajt te Irak i krenuti u lov na NATO i Americke trupe u tim drzavama
( realna sansa pogotovo Afganistan koji je planinski reljef i USA avijacija ce imati teskoca da ih zaustavi na vrijeme )
svi vojni strucnjaci i u Pentagonu znaju da ce izgubiti par ratnih brodova u zaljevu , zrtve medju mornarima USA Navy mogu biti i blizu 1000 prvi dan !
radioaktivni oblak iz Iranskih nuklearnih reaktora koji su vec u pogonu i ostalih nuklearnih postrojenja koji su pogodjeni se moze rasiriti cijelom regijom
zrtve medju Iranskim civilima u samo par dana mogu biti i preko milion !
i ne samo na kraju , Kina i Rusija se ukljucuju i dovidjenja :roll:
link;
http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=28511
Republic of Bosnia

#3677 Re: IRAN

Post by Republic of Bosnia »

Svi koji kazu da Iran ima pravo da napravi nuklearnu bombu onda moraju reci da svaka zemlja na svijetu ima pravo da napravi svoju bombu.
Zamislite kakav bi to svijet bio. Ups, taj svijet nebi bio nikakav jer ga nebi vise ni bilo. :(

Nazalost mnoge zemlje vec imaju bombu i nemoguce je sad da je se odreknu, ali itekako je moguce da se zaustavi bilo koja druga zemlja da napravi svoju bombu.
Nije uopste pitanje dali iran ima "pravo" da je napravi vec dali iko ima to "pravo". NE!!!

Bar oko toga valjda mozemo svi da se slozimo? :zoka:
Republic of Bosnia

#3678 Re: IRAN

Amerika bi definitivno imala gubitke u ratu sa Iranom ali to se ne moze porediti sa npr eksplozijom nuklearne bombe(koju su teroristi na neki nacin dobili, uzeli, kupili... od Irana) u sred Njujorka.

To je njihov strah i ne vjerujem da ce dozvoliti da se mogucnost za to poveca.
jeza u ledja

#3679 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Ako stvarno do sukoba, ja stvarno ne znam kako Iran zamislja da iz njega izadje kao pobjednik?
amoninan

#3680 Re: IRAN

Post by amoninan »

Još je ovo samo psihološko ratovanje.
Republic of Bosnia wrote:Amerika bi definitivno imala gubitke u ratu sa Iranom ali to se ne moze porediti sa npr eksplozijom nuklearne bombe(koju su teroristi na neki nacin dobili, uzeli, kupili... od Irana) u sred Njujorka.

To su priče za malu djecu, ono za one frikove iz Čajanke.

Ne boji se ba Izrael da će ih Iran napasti N bombom, pa to bi bilo samoubistvo. Nestali bi i Iran i Izrael. Radi se o nečem drugom. Ako bi Iran imao nuklearni arsenal njegova svjetska i time i regionalna pozicija bi se promjenila. Odnosno Iran bi tad zvanično postao jednak takmac Izraelu. Izrael naravno to ne želi, želi da idalje bude jedina nuklearna time i najjača regionalna sila. I da ona postavlja zajedno s Amerima pravila u regiji. Eh, Iran upravo to želi. I naravno, N bomba je odlična garancija da te sutra neće napasti neko od susjeda.
MUNAFIK

#3681 Re: IRAN

Post by MUNAFIK »

A jedan wrote:
jeza u ledja wrote:Ako stvarno do sukoba, ja stvarno ne znam kako Iran zamislja da iz njega izadje kao pobjednik?
a sta mislis da iran trenutno moze uraditi da do njega ne dodje??
Predat se i pokoriti Cionistima...
Republic of Bosnia

#3682 Re: IRAN

amoninan wrote:Još je ovo samo psihološko ratovanje.
Republic of Bosnia wrote:Amerika bi definitivno imala gubitke u ratu sa Iranom ali to se ne moze porediti sa npr eksplozijom nuklearne bombe(koju su teroristi na neki nacin dobili, uzeli, kupili... od Irana) u sred Njujorka.

Ne znam sta ti je tu toliko nevjerovatno? Al Qeida ponudi dosta novca nekom siromasnom Iranskom vojniku, naucniku, generalu ili ....za bombu koja ce unistiti njhovog smrtnog neprijatelja Ameriku. I tako u ime Alaha i uz dosta para taj vojnik, general ili naucnik odluci da im da jednu ili dio bombe.
Opet ponavljam da je 9/11 izgledao potpuno nevjerovatno ali se ipak dogodio.
Tako Amerika gleda na stvari. To je potpuno obravdano kad se uzme u obzir da je Iran islamska zemlja u kojoj hodze imaju veliki dio vlasti.
nellington

#3683 Re: IRAN

Post by nellington »

Republic of Bosnia wrote:
amoninan wrote:Još je ovo samo psihološko ratovanje.

Ne znam sta ti je tu toliko nevjerovatno? Al Qeida ponudi dosta novca nekom siromasnom Iranskom vojniku, naucniku, generalu ili ....za bombu koja ce unistiti njhovog smrtnog neprijatelja Ameriku. I tako u ime Alaha i uz dosta para taj vojnik, general ili naucnik odluci da im da jednu ili dio bombe.
Opet ponavljam da je 9/11 izgledao potpuno nevjerovatno ali se ipak dogodio.
Tako Amerika gleda na stvari. To je potpuno obravdano kad se uzme u obzir da je Iran islamska zemlja u kojoj hodze imaju veliki dio vlasti.
Voz smrti, Lov na crveni oktobar... su filmovi.
amoninan

#3684 Re: IRAN

Post by amoninan »

@Nelligton

:lol: :thumbup:

Sve rečeno!
Republic of Bosnia

#3685 Re: IRAN

Siguran sam da je pet aviona palo na tvoju zemlju nista ti vise nebi bilo nevjerovatno i smijesno.

Ali nije ni bitno sta ja i ti mislimo o tome vec Amerikanci. Cinjenica je da je to njihova glavna briga u vezi Irana.
amoninan

#3686 Re: IRAN

Post by amoninan »

Republic of Bosnia wrote:Siguran sam da je pet aviona palo na tvoju zemlju nista ti vise nebi bilo nevjerovatno i smijesno.

Ali nije ni bitno sta ja i ti mislimo o tome vec Amerikanci. Cinjenica je da je to njihova glavna briga u vezi Irana.
Upravo, pod velom straha prodaju narodu ublehe. Dakle..
Činjenica je da je to ono što prodaju glasačima. Kao npr i Saddamov arsenal oružja za masovno uništenje - za koji se znali da ne postoji itd.
Ustvari, radi se isključivo o geoplitičkim strateškim interesima. I to je suština cjele priče.
Bodkin

#3687 Re: IRAN

Post by Bodkin »

amoninan wrote:
Republic of Bosnia wrote:Siguran sam da je pet aviona palo na tvoju zemlju nista ti vise nebi bilo nevjerovatno i smijesno.

Činjenica je da je to ono što prodaju glasačima. Kao npr i Saddamov arsenal oružja za masovno uništenje - za koji se znali da ne postoji itd.
Ustvari, radi se isključivo o geoplitičkim strateškim interesima. I to je suština cjele priče.
naravno. poenta je da se u ovom trenutku iran ne moze odbraniti. da li su mogli bolje odigrati do ovog trenutka, vjerovatno jesu. sad je gotovo...
fidoremilienko

#3688 Re: IRAN

Post by fidoremilienko »

Bodkin wrote:
naravno. poenta je da se u ovom trenutku iran ne moze odbraniti. da li su mogli bolje odigrati do ovog trenutka, vjerovatno jesu. sad je gotovo...
Milan Tarot? :roll:
Bodkin

#3689 Re: IRAN

Post by Bodkin »

fidoremilienko wrote:
Bodkin wrote:
impliciras zbog ovoga?
amoninan

#3690 Re: IRAN

Post by amoninan »

Bodkin wrote:
amoninan wrote:

Slažem se da jesu, možda. Međutim, i druga strana je mogla odigrati bolje. Ne možemo ovo posmatrati samo iz jednog ugla, nikako.

Iran sigurno ne može spriječiti ogroman broj ljudskih žrtava i uništenje gradova. Ali sigurno može od Tel Aviva npr napraviti Bejrut iz 2006. I nanijeti ogromne gubitke agresorima. U slučaju kopnene invazije, Iran se može braniti i godinama u to budi siguran.

Gotovo? Ništa nije gotovo dok nije gotovo.
Mislim da raja malo preĆeruje sa svim ovim. Da, situacija je napeta, ali ovo su još uvijek samo psihološke igre. I ništa više.
fidoremilienko

#3691 Re: IRAN

Post by fidoremilienko »

Bodkin wrote:
fidoremilienko wrote:
Bodkin wrote:
impliciras zbog ovoga?
Pametan si ti dečko :D
Bodkin

#3692 Re: IRAN

Post by Bodkin »

fidoremilienko wrote:
Bodkin wrote:
fidoremilienko wrote: Milan Tarot? :roll:
impliciras zbog ovoga?
Pametan si ti dečko :D
eis profesora. nemam namjeru raspravljati se na tom nivou ;-)
Bodkin

#3693 Re: IRAN

Post by Bodkin »

amoninan wrote:
Bodkin wrote:
amoninan wrote:
Slažem se da jesu, možda. Međutim, i druga strana je mogla odigrati bolje. Ne možemo ovo posmatrati samo iz jednog ugla, nikako.

Iran sigurno ne može spriječiti ogroman broj ljudskih žrtava i uništenje gradova. Ali sigurno može od Tel Aviva npr napraviti Bejrut iz 2006. I nanijeti ogromne gubitke agresorima. U slučaju kopnene invazije, Iran se može braniti i godinama u to budi siguran.

Gotovo? Ništa nije gotovo dok nije gotovo.
Mislim da raja malo preĆeruje sa svim ovim. Da, situacija je napeta, ali ovo su još uvijek samo psihološke igre. I ništa više
.
jesu sigurno, uvijek je bolje biti dobar sa kaubojima :) a usa se isto ponasa svugdje na svijetu, barem od njih mozes ocekivati konstantu. ja se duboko nadam da ce na boldiranome ostati. iran ima potencijala da bude jako razvijena, moderna i bitna zemlja, samo mislim da nece daleko sa trenutnim ustrojem
fidoremilienko

#3694 Re: IRAN

Post by fidoremilienko »

Bodkin wrote: eis profesora. nemam namjeru raspravljati se na tom nivou ;-)
MA ne. Već vidim da proričeš budućnost pa zato! :wink: :D Ne daj se ti zbuniti :)
Kindzadza

#3695 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

Evo jedan snimak sa zadnje, vrlo mocne vezbe Iranske mornarice u Persijskom zalivu i izjava brigadnog generala Mesuda Dzezaira.

Kindzadza

#3696 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

Republic of Bosnia wrote:Siguran sam da je pet aviona palo na tvoju zemlju nista ti vise nebi bilo nevjerovatno i smijesno. Ali nije ni bitno sta ja i ti mislimo o tome vec Amerikanci. Cinjenica je da je to njihova glavna briga u vezi Irana.
Sami pali, sami se ubili...
http://www.youtube.com/watch?v=8XC9OZumq3k

... i sta velis, Al Keida... :lol:
Johnny_x

#3697 Re: IRAN

Post by Johnny_x »

Ma amerima je bitna nafta i nista vise drugo. Ovo ima i veze sa Libijom, da li mislite da je nova libijska vlada rekla NE eksplatisanju njihove nafte kao u slucaju sa Irakom vec su ostavili to za sebe, pa ameri hoce iransku naftu
Republic of Bosnia

#3698 Re: IRAN

Joj ovi naftasi su mi najdrazi. :-)
Bez americkih dolara sve te zemlje bi pocrkale od gladi. Amerika placa(veoma skupo) svu tu naftu! Nafta je 2000. bila 10$po barelu a dans je 100$.
Zamisli da Amerika ukine slobodno trziste nafte i da odluci da naftu kupije kao drzava. Pa cijena bi bila mozda 20$.
ili zamisli jos gore da Amerika i ostatak svijeta uopste ne treba naftu pa Iran i mnoge druge zemlje vise nebi postojale.
Kupovina i prodaja nafte je uzajamna korist. Koliko god Amerika treba naftu toliko Iran( i slicne zemlje) treba novac od te nafte. Cak sta vise Amerika ima mnogo drugih energetskih opcija dok je jedina opcija Irana da prodaje naftu.
MUNAFIK

#3699 Re: IRAN

Post by MUNAFIK »

Republic of Bosnia wrote:Joj ovi naftasi su mi najdrazi. :-)
Bez americkih dolara sve te zemlje bi pocrkale od gladi. Amerika placa(veoma skupo) svu tu naftu! Nafta je 2000. bila 10$po barelu a dans je 100$.
Zamisli da Amerika ukine slobodno trziste nafte i da odluci da naftu kupije kao drzava. Pa cijena bi bila mozda 20$.
ili zamisli jos gore da Amerika i ostatak svijeta uopste ne treba naftu pa Iran i mnoge druge zemlje vise nebi postojale.
Kupovina i prodaja nafte je uzajamna korist. Koliko god Amerika treba naftu toliko Iran( i slicne zemlje) treba novac od te nafte. Cak sta vise Amerika ima mnogo drugih energetskih opcija dok je jedina opcija Irana da prodaje naftu.
hahahahahahahah :-) :-) :-) :-) :-)

Hajd Ok podrzavas USA i kauboje, mogu razumjeti, ali pisati i vjerovati u ove gluposti e to je vec nesto... Svaka ti cast :lol: :lol: :lol: :lol:
jeza u ledja

#3700 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

A jedan wrote:
jeza u ledja wrote:Ako stvarno do sukoba, ja stvarno ne znam kako Iran zamislja da iz njega izadje kao pobjednik?
a sta mislis da iran trenutno moze uraditi da do njega ne dodje??
Znas ono kad cuko legne na ledja i digne sve cetiri?
Last edited by jeza u ledja on 06/01/2012 09:43, edited 1 time in total.
Post Reply