Ma 100 posto jer nema drugog nacina obracuna osim da su isli ocitavati 31.12. pa da su digli sve od portira do direktora da se to ocita na vrijemeBlack swan wrote:dabogda
ali zafaljivam na pojašnjenju...
izgleda logično
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
channel10
#3676 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
- drug_profi
#3677 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Stigao racun. Ocitano 9.jan. Potvrdjujem pojasnjenje.Black swan wrote:dabogda
ali zafaljivam na pojašnjenju...
izgleda logično
- jalijas74
#3678 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Svi dobili racune a sute
Ima li hrabrih ?!
Ima li hrabrih ?!
- drug_profi
#3679 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Meni je invertor samo backup. Imam centralno gradsko. Palio samo par noci oko nove godine kad se duze sjedilo. Nisam primjetio iskakanje u odnosu na standardan racun.jalijas74 wrote:Svi dobili racune a sute![]()
Ima li hrabrih ?!
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#3680 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
127KM, 2 invertera, od ukupnog racuna oni potrosili 65KM.jalijas74 wrote:Svi dobili racune a sute![]()
Ima li hrabrih ?!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3681 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
pa ja sam prvi okačio jer prvom meni očitajujalijas74 wrote:Svi dobili racune a sute![]()
Ima li hrabrih ?!
154 mislim
1 konvektor i pola stana se grije od 57 kvadrata
sad za januar ako dođe manje od 200 biće super
- rovac13
#3682 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kuca 85 m2 obracun 13.og
100 ili 105 KM bice racun,nije jos stigao,pa nisam siguran kako ce ga obracunat zbog poskupljenja.
Od toga dva invertera na grijanje potrosili oko 65-70KM.
Ovo je do sad najveci racun u ove 3 godine,otkako se grijem na invertere.I temperature su bile najnize u ove 3 godine.
100 ili 105 KM bice racun,nije jos stigao,pa nisam siguran kako ce ga obracunat zbog poskupljenja.
Od toga dva invertera na grijanje potrosili oko 65-70KM.
Ovo je do sad najveci racun u ove 3 godine,otkako se grijem na invertere.I temperature su bile najnize u ove 3 godine.
- piplica
- rovac13
#3684 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Piplica jesi li primijetio kakav otezan rad na tim temperaturama.
Vjerujem da mnoge zanima,posto su cesto spominjali klime deklarisane do -15 i slicno.Pa tvoja je deklarisana na -15,vjerovatno nekog zanima kako to radi.
U mom slucaju klime su bolje radile ove zime na velikim minusima jer tad nije bilo puno vlage.....teze su radile prosle zime na samo par stepeni minusa a ogromna vlaga,magla itd
Vjerujem da mnoge zanima,posto su cesto spominjali klime deklarisane do -15 i slicno.Pa tvoja je deklarisana na -15,vjerovatno nekog zanima kako to radi.
U mom slucaju klime su bolje radile ove zime na velikim minusima jer tad nije bilo puno vlage.....teze su radile prosle zime na samo par stepeni minusa a ogromna vlaga,magla itd
-
tominjo
#3685 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
pozdrav iz zagreba
evo da se i ja pridruzim ovom cijenjenom forumu.
Isto se grijem na klimu već drugu sezonu i ispada mi 50 % jeftinije nego na plin.
evo da se i ja pridruzim ovom cijenjenom forumu.
Isto se grijem na klimu već drugu sezonu i ispada mi 50 % jeftinije nego na plin.
- piplica
#3686 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Otezan rad? Nema govora o tome, na tom minusu kada je temp u prostoriji 23°c trose 1300w.rovac13 wrote:Piplica jesi li primijetio kakav otezan rad na tim temperaturama.
Sto znace da rade sa 30-40% kapaciteta.
Ovih -15 je prvwnstveno radi odvoda kondezata, jer bi se tada fakat sve zaledilo da nema grijaca.
Defrost na niskim temp je jako rijedak, svakih 2h i vise. Sa skoroz malo vode.
Mogu one gurati na -25 i malo iznad, a da se ne "oznoje".
Ja nisam uopste osjetio da slabije grije, jedino eto potrosnja ide gore.
Pri tim uslovima poteosnja je oko 20kwh dnevno.
-
tominjo
#3687 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
znači, hoćete reći da moja klima koja je deklarirana do -5 može raditi i na -15.
kupio sam klimu 2010 i tada nisam mislio da ću grijati sa njom.
- piplica
#3688 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Model? Brend?tominjo wrote:znači, hoćete reći da moja klima koja je deklarirana do -5 može raditi i na -15.
- rovac13
#3689 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Klima koja je deklarisana do -5 vjerovatno nije konstruisana za grijanje u teskim uslovima,nego za hladjenje i dogrijavanje.tominjo wrote:znači, hoćete reći da moja klima koja je deklarirana do -5 može raditi i na -15.
Japanci koji su deklarisani na -15 ocito rade i nize od toga cak i bez grijaca tacne,a uz ugradnju grijaca tacne bez problema rade na -20 -25.Bitno je samo da voda odlazi da se ne zadrzava u tacni led.
-
Profil za pisanje
#3690 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pozdrav,
račun za decembar 154 KM.
Uređaj: Fujitsu Nocira 14 + grijalica u kupatilu.
Kvadratura grijanja: 60 m2
Inače ljeti je račun za struju oko 60 KM.
račun za decembar 154 KM.
Uređaj: Fujitsu Nocira 14 + grijalica u kupatilu.
Kvadratura grijanja: 60 m2
Inače ljeti je račun za struju oko 60 KM.
- rovac13
#3691 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Tominjo iz Zagreba zasto ti nama nebi prenio svoja neka iskustva.tominjo wrote:znači, hoćete reći da moja klima koja je deklarirana do -5 može raditi i na -15.
Nesto ne vjerujem bas da si laik u ovome kao sto se predstavi.
Na forum.hr tominjo vec par godina pise o klimama i grijanju na iste,s obzirom da na tom forumu je pisao i jedan od boljih strucnjaka na nasem podrucju "nike123"(hoce li bit da je iz Splita) vjerujem da je tominjo pokupio dosta dobrih stvari.
Tako da mene sto se tice dobro dosao na forum.
-
tominjo
#3692 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala na dobrodošlici...
Iskreno govoreći svih 148 stranica sam pročitao u 3,4 dana i reko sam sebi da se i ovdje ulogiram...i eto me.
stan mi je 75 m2 - novogradnja - 10 cm stiropora.
Grijem 65 m2. Imam 2 klime (Panasonic inverter 3,5 kw i Panasonic neinverter 3,5 kw) inverter grije cijeli dan a neinverter se pali kod nižih vanjskih temperatura da dogrije hodnik, kupaonu i dječju sobu.Inverter grije dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu.
Cijela prošla zima potrošeno je 85,00 Eura struje za grijanje.
Što se tiče ove godine 11/2014 - 14,00Eura, 12/2014 - 24,00 Eura.
Teško mi je reči kolko koje tarife u kwh je potrošeno jer to više baš ne pratim.
Imam mjerač potrošnje ali naravno više baš i ne pratim koliko klima povuče koji dan, uglavnom maksimalno sta mi je povukla u jednom danu je 7 kw, a maksimalno ja mislim cca 1300 W.
U stanu održavamo 23 - 24 stupnja i klima radi od cca 06:00 - cca 23:00.
Iskreno govoreći svih 148 stranica sam pročitao u 3,4 dana i reko sam sebi da se i ovdje ulogiram...i eto me.
stan mi je 75 m2 - novogradnja - 10 cm stiropora.
Grijem 65 m2. Imam 2 klime (Panasonic inverter 3,5 kw i Panasonic neinverter 3,5 kw) inverter grije cijeli dan a neinverter se pali kod nižih vanjskih temperatura da dogrije hodnik, kupaonu i dječju sobu.Inverter grije dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu.
Cijela prošla zima potrošeno je 85,00 Eura struje za grijanje.
Što se tiče ove godine 11/2014 - 14,00Eura, 12/2014 - 24,00 Eura.
Teško mi je reči kolko koje tarife u kwh je potrošeno jer to više baš ne pratim.
Imam mjerač potrošnje ali naravno više baš i ne pratim koliko klima povuče koji dan, uglavnom maksimalno sta mi je povukla u jednom danu je 7 kw, a maksimalno ja mislim cca 1300 W.
U stanu održavamo 23 - 24 stupnja i klima radi od cca 06:00 - cca 23:00.
-
tominjo
#3693 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
zaboravih...
obje klime probane u režimu od vanjskih -5 i više, dobro griju pri tim temperaturama ali se bojim kvarova pa pri tim vanjskim temperaturama u principu palim plinsko etažno grijanje, to je ove godine za sada bilo samo 1 dan.
Nažalost kada sam kupovao klime nisam mislio se sa njima grijati nego samo hladiti tako da sada moram paziti na vanjsku temperaturu.
I u principu kao što sam napisao , na klimu mi je jeftinije 50 % grijanje.
obje klime probane u režimu od vanjskih -5 i više, dobro griju pri tim temperaturama ali se bojim kvarova pa pri tim vanjskim temperaturama u principu palim plinsko etažno grijanje, to je ove godine za sada bilo samo 1 dan.
Nažalost kada sam kupovao klime nisam mislio se sa njima grijati nego samo hladiti tako da sada moram paziti na vanjsku temperaturu.
I u principu kao što sam napisao , na klimu mi je jeftinije 50 % grijanje.
- Hajlac
#3694 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koliko ti vuče W tokom ovakvog defrosta?piplica wrote:Kompletan defrost ciklus, vlaga 100%.
- Hajlac
#3695 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Javi račun za Decembar. Kakva je s bukom?ami8 wrote:Ova moja radi još bez greške(Haier sa unutrašnjom parapetnom, ili kako se već zove, jedinicom, ona što ide blizu poda). Držimo je konstantno na 22 stepena, kad je vruće pritisnem Quiet dugme na daljinskom da malo uspori, a kad je baš vruće ugasimo je(gasim je i po noći). Ja sam inače još prije prošle zime prešao na jedno-tarifni sistem sa dvotarifnog jer sam skontao da je tako isplativije.
Ono što sam primjetio za vrijeme ovih velikih minusa je da tada nije išla nikako u defrost(valjda suh vazduh pa nema potrebe). Najviše ide u defrost kada su temeprature tu oko nule i ima magle. U drugoj sezoni korištenja ovo su joj prvi ozbiljniji minusi, vidjećemo kako će se odraziti na račun za struju. Prošle zime najveći ukupni račun je bio nešto preko 70 KM za decembar a prije ugradnje klime, kada smo se grijali na plin, računi su zimi bili u prosjeku 35 KM.
Moj za prošli mjesec 52KM - veći nego prošlih godina jer dodadoh mali 500W konvektor u kupatilu radi luXuza(brže sušenje veša zimi)
Temp. u dnevnom, predsoblju i kupatilu oko 24C, kuhinji oko 23C.
- Hajlac
#3696 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa će ti se stan zapaliti dok budeš jal na poslu jal spavao...Black swan wrote: a nikad nisam bio za štemanje zidova i pravljenje novih utičnica... jer ne vjerujem nikome u bosni i balkanu jer jedno prave drugo kvare a sve do sada što sam uložio i što mi je neko popravljao za veliku lovu je sfušerio
sam neću niš da pravim radije ću uživati čitajući i gledajući omiljeni program i knjige ne pada mi na pamet da nešto sam čeprkam i gubim vrijeme
Na Kovačićima se lijepo uzme kvalitetna zidna utičnica(5KM), kvalitetan kruti kabl i oni držači na ekser(umjesto kanalice) i eto nove utičnice.
Tako sam ja uradio za ovaj 500W konvektor u kupatilu, postavivši ga na mjestu izbačenog gusanog radijatora za centralno.
- piplica
#3697 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sada tacno ne znam, ali negdje oko 1000W, s tim da je ovdjw zavrsila otapanje u 3min.Hajlac wrote:Koliko ti vuče W tokom ovakvog defrosta?piplica wrote:Kompletan defrost ciklus, vlaga 100%.
1min nakon toga vec pocinje lagano puhati toplo.
- rovac13
#3698 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
http://www.amazon.de/comfee-Luftentfeuc ... B001YRHPJ2Hajlac wrote:Moj za prošli mjesec 52KM - veći nego prošlih godina jer dodadoh mali 500W konvektor u kupatilu radi luXuza(brže sušenje veša zimi)
Temp. u dnevnom, predsoblju i kupatilu oko 24C, kuhinji oko 23C.
Jako korisna sprava
Odvlazuje,zadas idealnu vlaznost u prostoru i on po potrebi izvlaci samo visak vode.Zivi se u zatvorenom prostoru,disajuci izbacujemo vodu,kuhajuci,tusirajuci se,pa jos i ako se ves susi po stanu.Rezultat moze da se javi kondenz na staklima,ili nedaj boze gljivice po zidovima,ovaj uredjaj je lijek za sve to.
Ovaj uredjaj je strasno dobar,u njemu je kompresor slicno kao u klimi samo manje,osim sto izbacuje vodu cesto duva kao mlako toplo,tako da i to malo struje sto potrosi ubaci nekakve toplote malo,tako da nista ne kosta.
Pored vesa stavis odvlazivac i on pocupa vodu ko blesav
- rovac13
#3699 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jesi li kad uporedjivao defroste,jesu li uvijek jednako dugi vremenski i trose li uvijek isto za vrijeme defrosta.piplica wrote:Sada tacno ne znam, ali negdje oko 1000W, s tim da je ovdjw zavrsila otapanje u 3min.
Kod mene ako stavis ventilator u 1. brzinu ogranicis klimu na oko 1200w i tad puno rjedje ide u defrost ali defrost traje duze skoro duplo,dok u vecoj brzini zalijece se na vecu potrosnju cesce ide u defrost ali defrost traje skoro duplo krace.
Najcesce traje oko 7-8 min ukupno.
Ponekad se desi 3-4 min ukupno.
A u 1. brzini kad radi obavezno traje preko 10 min defrost.(12-13 rekao bih).
Ima li mits nekakve sheme povodom toga.
- piplica
#3700 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Naravnon da nisu isti, po potrebi traju dok je ne odledi.rovac13 wrote:Jesi li kad uporedjivao defroste,jesu li uvijek jednako dugi vremenski i trose li uvijek isto za vrijeme defrosta.piplica wrote:Sada tacno ne znam, ali negdje oko 1000W, s tim da je ovdjw zavrsila otapanje u 3min.
Kod mene ako stavis ventilator u 1. brzinu ogranicis klimu na oko 1200w i tad puno rjedje ide u defrost ali defrost traje duze skoro duplo,dok u vecoj brzini zalijece se na vecu potrosnju cesce ide u defrost ali defrost traje skoro duplo krace.
Najcesce traje oko 7-8 min ukupno.
Ponekad se desi 3-4 min ukupno.
A u 1. brzini kad radi obavezno traje preko 10 min defrost.(12-13 rekao bih).
Ima li mits nekakve sheme povodom toga.
Ponekad zna trajati sveka 30sek, iz kojeg razloga ne znam.
Ostale parametre nisam pratio jer mi kao korisniku nisu potrebni, ova slabija se redovno zapusi, sto govori da se efikasnije rjesava leda, veca hoce takodje, ali dosta rjedje.