vrtlar wrote:Ratarka wrote:gledam opet onaj moj plan za plastenik, ipak ja mogu unutra da uguram 50 sadnica paradajza ako idem po mojoj metodi (kao oaza, na dvije jedna pritka) i nekih 40 sadnica paprike, samo ako zarotiram papriku i paradajz. tako ne moram da pocupam grasak, zao mi kad je vec procvjeto, njega cu po sencijevom savjetu samo proguscat, iza njega cu u junu po plodoredu staviti vec nesto (bizet rekla), a salatu cu kako kaze senci ipak onu foliju prerezat, tako da mogu prici i posadicu je gusce (imam ja jos iks presadnica ako se ove budu zeznule), pa ce mi ostati kao u planu razmak ka paprikama 50cm. sa druge strane ostaje spinat koji je svakako tamo vec udomacen od januara, sa njim bih mogla tu i tamo jos nesto, ali ne znam sta moze uz njega a ujedno u plastenik, citacu pa skontat. a umjesto svih ostalih "sarenih polja" cu da stavim zacine i kadife. onda mogu skroz vrtlareve savjete da ispostujem, ukljucujuci savjet za krastavicu, ali nazalost ne na sredini (imam vrata i te glupe letve) nago sa obje strane po par sadnica, moram da pogledam ponovo kako se slazu sa paradajzom i paprikom, ako se ne vole imace kadife za prve komsije. ima li sad nekog smisla ovo sto sam kao smislila?
One letve u sredini nisu problem pomaknes stazu lijevo ili desno da ih izbjegnes.A za 50 sadnica paradajza tesko jer ce biti zagusljivo a paradajz ne voli zagusenje onda je biljka sklona bolestima.Paradajz mozes bez ikakvih problema i vani staviti nema veze sto je vjetar.A ako je stalno veliki vjetar onda ga mozes posaditi kao oni ljudi koji zive uz obale mora gdje je stalno bura.Ovaj razmak medju paprikama je izmedju redova ili izmedju sadnica.Ja sam ti savjetovao u dnu plastenika da posijes krastavice i nece ti smetati.Kao sto ti je senci rekao grasak moras malo vise gusto saditi na svakih 3cm po jedan grasak.I kad se grasak stavi na vrijeme u februaru i pokrije se najlonom bice zreo krajem maja a tad se na njegovo mjesto moze staviti paradajz.Jer mahune su nabolja predkultura za paradajz.
dobro, samnjicu dozivljaj sa paradajzom unutra, nisam bas luda od zelje da ga pobijem zagusljivoscu, smijem 30?
razmak si mi rekao medju redovima 50cm (ne znam vise gdje si mi to napisao) pa sam se toga drzala, po dvije sadnice na jednu pritku sa razmakom izmedju sadnica 10 te dvije a naredna 40 cm, medju redovima generalno 50cm. grasak cu u subotu proguscat, necu ga cupat, pa cu iza njega onda tu da stavim paradajz za jesenju pricu, ovo vani mogu dogodine, sad nije novo frezanje jos zavrseno tako da vani nista jos ne mogu

krastavice cu isto uraditi kako si rekao, jedino sa "rupom" gdje su vrata (nemam bocno provjetravanje, samo vrata na obje strane). slikacu kako sta uradim pa vi svi zagalamite ako vidite da sam sta zeznula