Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Ratarka

#3676 Re: Bášča

Post by Ratarka »

CvjetnaOaza wrote:
Senći wrote:
CvjetnaOaza wrote:Tako su i meni rekli, pa me iznenadio Muminov komentar.
Senći špricaš li povrće ili je sve bio/zdrava hrana?
Ne špricam ništa 100 % zdrava hrana, više volim i manju količinu, a zdravo nego veću količinu, a hemija.
Onda Senći na jesen ako Bog da ti meni pripremiš 2-3 vreće paprika za kiselit. Ja to fino u Bosni pripremim, nešto donesem, a ostalo ostavim da imam kad dođem. Ne znam gdje živiš, ali Bosna nije tako velika da se ne može transportovati. Naravno platim ti sve po propisu :D
Ovdje paprike jako slabo rode. Bude ih, ali to je ono samo da nas želja mine :-D
CvjetnaOaza wrote:
Senći wrote:
CvjetnaOaza wrote:
2-3? zezas se! to amater more,a senci je daleko iznad :D
nego, sadi li iko patlidzane?
mumine? jednu sadnicu imam, ostale su krepale oa sam sijala ponovo....
CvjetnaOaza

#3677 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ratarka, ja nisam razumjela ovo za amatera :?
3,naravno, velike vreće, možda i prolazim negdje pored njegove bašte kad putujem u Bosnu. Obično kupim u Banjaluci, ali one male "što u oko mogu stati" :-D
kerima1

#3678 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Oaza veli Ratarka da amateri mogu proizvesti 2-3 vrece paprika,a senci doosta vise.Nije ona tebe bila razumila da ti trazis da kupis samo 3 vrece paprika ne vise. :)
Ratarka

#3679 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:Oaza veli Ratarka da amateri mogu proizvesti 2-3 vrece paprika,a senci doosta vise.Nije ona tebe bila razumila da ti trazis da kupis samo 3 vrece paprika ne vise. :)
e fala honey, tako sam mislila :-)
CvjetnaOaza

#3680 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ah to....ti si Kerima naša glasnogovornica :D sve kontaš od prve.
Mu'min

#3681 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Svako govori svoje iskustvo, al moje je ovako:
1 sadnica = 1 pritka, jer kad se paradajz razgranata (mada redovno trgam tićeve) i naraste 180 cm pa i više tu nastaje šuma.
Kod kišnih dana to prouzrokuje veću mogućnost bolesti (plemenjače).

Sad opet ako neko ima drugi metod koji je provjeran i funkcionira (npr. CvjetnaO.) onda neka radi po tome.
Nema nekog 100% pravila. Ja eto imam gore napisana iskustva.
Senći

#3682 Re: Bášča

Post by Senći »

CvjetnaOaza wrote: Onda Senći na jesen ako Bog da ti meni pripremiš 2-3 vreće paprika za kiselit. Ja to fino u Bosni pripremim, nešto donesem, a ostalo ostavim da imam kad dođem. Ne znam gdje živiš, ali Bosna nije tako velika da se ne može transportovati. Naravno platim ti sve po propisu :D
Ovdje paprike jako slabo rode. Bude ih, ali to je ono samo da nas želja mine :-D
Važi možemo se dogovoriti ja sadim samo babure i roge, a kad bude vrijeme vidjećeš i slike.
kerima1

#3683 Re: Bášča

Post by kerima1 »

CvjetnaOaza wrote:Ah to....ti si Kerima naša glasnogovornica :D sve kontaš od prve.
Ma kakvi znam ja profulit da se to ne moze vise popraviti,al eto vas sam skuzila hehehehe
CvjetnaOaza

#3684 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Senći wrote:
CvjetnaOaza wrote: Onda Senći na jesen ako Bog da ti meni pripremiš 2-3 vreće paprika za kiselit. Ja to fino u Bosni pripremim, nešto donesem, a ostalo ostavim da imam kad dođem. Ne znam gdje živiš, ali Bosna nije tako velika da se ne može transportovati. Naravno platim ti sve po propisu :D
Važi možemo se dogovoriti ja sadim samo babure i roge, a kad bude vrijeme vidjećeš i slike.
Senći meni je jedino važno da nisu špricane.
vrtlar

#3685 Re: Bášča

Post by vrtlar »

CvjetnaOaza wrote:Ovaj put ću saditi po 2 sadnice paradajza na razmaku od 20-tak cm (jedan štap) tako ću uštediti na površini. Nas je četvoro odraslih, a onda dolazi i društvo od djeće, pa se uvijek jede uz gril.
Tako sam planirala, pa vidjet ću. Grah sijem i to samo za mahune - "trkljaš". Nemam prostora za grah "čuču".

Zasto toliki razmak stavi na 10cm a izmedju stavi stap- plitku. I da ti odgovorim za gigant paradajz negdje na temi ces naci da je jedan momak posadio i vise se nikad nije javio.I taj gigantski uvijek ima jednu te istu sliku svi koriste samo nju.Nikad nisam cuo da je nekome narastao 5 m cak neki ga reklamiraju kao da moze da rodi i do 30 000kom paradajza.Ne bih zelio da ti kvarim uzitak ali tako je
vrtlar

#3686 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Ratarka wrote:gledam opet onaj moj plan za plastenik, ipak ja mogu unutra da uguram 50 sadnica paradajza ako idem po mojoj metodi (kao oaza, na dvije jedna pritka) i nekih 40 sadnica paprike, samo ako zarotiram papriku i paradajz. tako ne moram da pocupam grasak, zao mi kad je vec procvjeto, njega cu po sencijevom savjetu samo proguscat, iza njega cu u junu po plodoredu staviti vec nesto (bizet rekla), a salatu cu kako kaze senci ipak onu foliju prerezat, tako da mogu prici i posadicu je gusce (imam ja jos iks presadnica ako se ove budu zeznule), pa ce mi ostati kao u planu razmak ka paprikama 50cm. sa druge strane ostaje spinat koji je svakako tamo vec udomacen od januara, sa njim bih mogla tu i tamo jos nesto, ali ne znam sta moze uz njega a ujedno u plastenik, citacu pa skontat. a umjesto svih ostalih "sarenih polja" cu da stavim zacine i kadife. onda mogu skroz vrtlareve savjete da ispostujem, ukljucujuci savjet za krastavicu, ali nazalost ne na sredini (imam vrata i te glupe letve) nago sa obje strane po par sadnica, moram da pogledam ponovo kako se slazu sa paradajzom i paprikom, ako se ne vole imace kadife za prve komsije. ima li sad nekog smisla ovo sto sam kao smislila?

One letve u sredini nisu problem pomaknes stazu lijevo ili desno da ih izbjegnes.A za 50 sadnica paradajza tesko jer ce biti zagusljivo a paradajz ne voli zagusenje onda je biljka sklona bolestima.Paradajz mozes bez ikakvih problema i vani staviti nema veze sto je vjetar.A ako je stalno veliki vjetar onda ga mozes posaditi kao oni ljudi koji zive uz obale mora gdje je stalno bura.Ovaj razmak medju paprikama je izmedju redova ili izmedju sadnica.Ja sam ti savjetovao u dnu plastenika da posijes krastavice i nece ti smetati.Kao sto ti je senci rekao grasak moras malo vise gusto saditi na svakih 3cm po jedan grasak.I kad se grasak stavi na vrijeme u februaru i pokrije se najlonom bice zreo krajem maja a tad se na njegovo mjesto moze staviti paradajz.Jer mahune su nabolja predkultura za paradajz.
Mu'min

#3687 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:I da ti odgovorim za gigant paradajz negdje na temi ces naci da je jedan momak posadio i vise se nikad nije javio.I taj gigantski uvijek ima jednu te istu sliku svi koriste samo nju.
Potpuno se slažem. Ni sma ne mogu da vjeruje kako ljudi uveliko fale onaj "paradjaz" koji je prekri čitavo dvorište...
vrtlar wrote:Nikad nisam cuo da je nekome narastao 5 m cak neki ga reklamiraju kao da moze da rodi i do 30 000kom paradajza.Ne bih zelio da ti kvarim uzitak ali tako je
E ovo ti mogu potvrditi da zaista postoji. 10-ak kilometara od mene ima jedan što je uspio. Vidio sam sliku njega i paradajza.
CvjetnaOaza

#3688 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Volim eksperimentisati, pa je i sjetva ovog paradajza upravo eksperiment, znatiželja.....
Ovaj prethodni post nisam razumjela: šta je tačno, a šta ne ?
vrtlar

#3689 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Da i ja dam svoj raport o basti danas posijao.
Oko 1000 paprika
oko 500 paradajza
oko 200 patlidjana
Naravno sve je proslo kroz ljekovite kupke i uklijana sva sjemena.Sa tim da sam patlidjan protrljao sa sitnim pijeskom prije kupki.
Sutra ide luk oko 5 kg luk kupujem od jednog seljaka pa uvijek stavi vise od onoga sto kupujem. Krompir i persun, mrkva, spinat i druge stvari.Poslije ide krastavice oko 100kom i tamo negdje u junu idu kornisoni oko 200kom.Ovo je za ovaj mjesec a poslije ide presadjivanje
Mu'min

#3690 Re: Bášča

Post by Mu'min »

CvjetnaOaza wrote:Volim eksperimentisati, pa je i sjetva ovog paradajza upravo eksperiment, znatiželja.....
Ovaj prethodni post nisam razumjela: šta je tačno, a šta ne ?
Tačno je da sam u mog komšije narastao paradajz 5 metara (vidio sliku).
A slažem se sa vrtlarom oko onih što 1 te isti sliku curaju po internetu. Radi se naime o slici o nekom velikom paradajzu u obliku drveta (navadono) i ako je to moguće kako to da samo jednu te ista slika postoji na internetu.
"Priča izvučena za kosu" što kažu.
Mu'min

#3691 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Da i ja dam svoj raport o basti danas posijao.
Oko 1000 paprika
oko 500 paradajza
oko 200 patlidjana
Vrtlar

zavidne brojke, koliko različitih sorti paradajzi i paprika u ovih 1000 tj. 500 komada imaš? ili je sve jedna te ista sorta.
CvjetnaOaza

#3692 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Vrtlaru ove brojke još nikad nisam pročitala, mislim da neko toliko sije tj. sadi. Svaka čast, moj naklon.
Poduči me molim te, šta ti je kornison...nikad čula.
Mu'min

#3693 Re: Bášča

Post by Mu'min »

CvjetnaOaza wrote:šta ti je kornison...nikad čula.
Mini krastavice za ulaganje.
CvjetnaOaza

#3694 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Mu'min wrote:
Hvala Mumine, pretpostavljam da su kiseljenje ili?
Senći

#3695 Re: Bášča

Post by Senći »

CvjetnaOaza wrote:
Mu'min wrote:
Hvala Mumine, pretpostavljam da su kiseljenje ili?
To je Mumin i mislio kornišoni su sitniji krastavci za kiselit i moraju se navrijeme ubrat da ne prerastu. Mene su kornišoni prošle godine prevarili za par dana prerasli onu normalnu veličinu.

Vrtlar svaka čast ovo su zaista velike količine, kako sve stigneš posaditi i šta radiš sa viška nije valjda da sve potrošite?
Ratarka

#3696 Re: Bášča

Post by Ratarka »

vrtlaru aferim, jedva cekam slike tvojih zasada :)
cini mi se, ispravi me ako grijesim, da sam procitala negdje da si ti ovo poceo raditi kao osnovnu djelatnost?
Ratarka

#3697 Re: Bášča

Post by Ratarka »

vrtlar wrote:
Ratarka wrote:gledam opet onaj moj plan za plastenik, ipak ja mogu unutra da uguram 50 sadnica paradajza ako idem po mojoj metodi (kao oaza, na dvije jedna pritka) i nekih 40 sadnica paprike, samo ako zarotiram papriku i paradajz. tako ne moram da pocupam grasak, zao mi kad je vec procvjeto, njega cu po sencijevom savjetu samo proguscat, iza njega cu u junu po plodoredu staviti vec nesto (bizet rekla), a salatu cu kako kaze senci ipak onu foliju prerezat, tako da mogu prici i posadicu je gusce (imam ja jos iks presadnica ako se ove budu zeznule), pa ce mi ostati kao u planu razmak ka paprikama 50cm. sa druge strane ostaje spinat koji je svakako tamo vec udomacen od januara, sa njim bih mogla tu i tamo jos nesto, ali ne znam sta moze uz njega a ujedno u plastenik, citacu pa skontat. a umjesto svih ostalih "sarenih polja" cu da stavim zacine i kadife. onda mogu skroz vrtlareve savjete da ispostujem, ukljucujuci savjet za krastavicu, ali nazalost ne na sredini (imam vrata i te glupe letve) nago sa obje strane po par sadnica, moram da pogledam ponovo kako se slazu sa paradajzom i paprikom, ako se ne vole imace kadife za prve komsije. ima li sad nekog smisla ovo sto sam kao smislila?

One letve u sredini nisu problem pomaknes stazu lijevo ili desno da ih izbjegnes.A za 50 sadnica paradajza tesko jer ce biti zagusljivo a paradajz ne voli zagusenje onda je biljka sklona bolestima.Paradajz mozes bez ikakvih problema i vani staviti nema veze sto je vjetar.A ako je stalno veliki vjetar onda ga mozes posaditi kao oni ljudi koji zive uz obale mora gdje je stalno bura.Ovaj razmak medju paprikama je izmedju redova ili izmedju sadnica.Ja sam ti savjetovao u dnu plastenika da posijes krastavice i nece ti smetati.Kao sto ti je senci rekao grasak moras malo vise gusto saditi na svakih 3cm po jedan grasak.I kad se grasak stavi na vrijeme u februaru i pokrije se najlonom bice zreo krajem maja a tad se na njegovo mjesto moze staviti paradajz.Jer mahune su nabolja predkultura za paradajz.
dobro, samnjicu dozivljaj sa paradajzom unutra, nisam bas luda od zelje da ga pobijem zagusljivoscu, smijem 30?
razmak si mi rekao medju redovima 50cm (ne znam vise gdje si mi to napisao) pa sam se toga drzala, po dvije sadnice na jednu pritku sa razmakom izmedju sadnica 10 te dvije a naredna 40 cm, medju redovima generalno 50cm. grasak cu u subotu proguscat, necu ga cupat, pa cu iza njega onda tu da stavim paradajz za jesenju pricu, ovo vani mogu dogodine, sad nije novo frezanje jos zavrseno tako da vani nista jos ne mogu :(
krastavice cu isto uraditi kako si rekao, jedino sa "rupom" gdje su vrata (nemam bocno provjetravanje, samo vrata na obje strane). slikacu kako sta uradim pa vi svi zagalamite ako vidite da sam sta zeznula :)
Ratarka

#3698 Re: Bášča

Post by Ratarka »

usudila sam se da prebrijim do sada prepikirano, nema onog smajlija sto pada u nesvjest, takav bi mi sad dobro doso....
preko 50 paradajza i preko 50 paprike, ne racunajuci male razne paradajze, zute, zelene, vake, nake, feferone ove i one boje.... hajd za plastenik, to ce uskoro moci tamo, ali ovo sto ne stane moram da sokiram necim da do njive izdrzi, ili ce sve odletit u goleme saksije, kante visece, ovo i ono a komsije ce kjonacno dobit potvrdu da zive pored ludjakinje!
sad sam pristavila krastavicu na kupanje, ali cu staviti slovom i brojem 20 sjemenki, 10 ih mogu ugurat u plastenik, vani ih necu ni sadit!
niko ne rece sta to ima sa sjemenom mrkve da treba prije sijanja? ona ide u zemlju direktno jel tako?
hrastov žižak

#3699 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

i ja sam danas prepikiro 50ak paradajzova, imam još jedno 30ak sutra. paprike istruhle, al nema veze, to se da nabavit rasada, ovih paradajzova nema u bih. grašak je bio pred nicanje, da hoće malo sunca da ga pogura.
Ratarka

#3700 Re: Bášča

Post by Ratarka »

hrastov žižak wrote:i ja sam danas prepikiro 50ak paradajzova, imam još jedno 30ak sutra. paprike istruhle, al nema veze, to se da nabavit rasada, ovih paradajzova nema u bih. grašak je bio pred nicanje, da hoće malo sunca da ga pogura.
imam ja paprike viska, hoces li?
Post Reply