Snajperisti u Sarajevu..
- pirpa
#3676 Re: Snajperisti u Sarajevu..
.
Last edited by pirpa on 22/07/2018 10:56, edited 1 time in total.
- insomnia78
#3677 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Misli na ubistvo Đindžića
-
Stari kenjac
#3678 Re: Snajperisti u Sarajevu..
pirpa wrote:citajucu komentare povodom hapsenja u srbiji sedmorice koji su osumljiceni za ratne zlocine u srebrenici naletim na ovaj komentar....
gledajuci profir starog kenjca ne bi me zacudilo da je bio vikend ratnik po BiH ratistima
Kojeg Starog kenjca???
- insomnia78
#3679 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dje si proveo vikend?
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#3680 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Znači, tema je "Snajperisti u Beogradu (Nemanjina 11)"
-
Stari kenjac
#3681 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Na Dolac Malti ko i svaki!
- Ramzess Veliki
#3682 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Bio je jedan njihov opasan na tom rejonu. Postavili ga nakon Dobrice jer Dobrica iako je bio vrhunski strijelac nije htio pucati u ljude, pa ga skinuli sa dužnosti. Zatim je došao taj novi, i za dan četvoricu na prelazu od C-5 do sadašnjeg Merkatora poslao u vječna lovišta. Jedno vrijeme smo ga lovili, i bilo je napeto ... previše tačaka koje kontrolišeš a na našoj strani par tačaka sa kojih si mogao da ga tražiš. Vjerovatnoća da ti složi kuglu 1:10 u njegovu korist. Navodno ga je neko i odradio jer se prestao pojavljivati od kraja ljeta '94-te.Repetitor wrote:Ramzess Veliki wrote:Na nju sam i mislio.Nije se vala plaho nista moglo vidjeti iz nje pa ni preko mahale niti dole oko Kulina.Sa pancirke isto tako.Siljili malo dole po barikadi i to je to.
A nije nikad nas niko bio zaganjan na pancirki? Barem ja sto znam,a provodio sam finog vremena gore![]()
Osim kad je onaj tenk izasao,pa 4-5 granata sprasio u lift kucice i bjezi nazad.
Inače je ta Pancirka u Dvici bila opasna ... vanjski zidovi poispadali van, u sredini stana drvene pregrade za saksije a iza leđa penđeri - svaki ti se pokret primjeti.
Tu me je jednom zašarao PAM sa teologije, brate buši one zidove k'o papir, sreća pa je na 800-900 metara to razbacana grupa tako da je porušio sve oko mene. A taman smo bili pristavili kahvu, zapraši nam džezvu.
-
butmir
#3683 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma,gdje ih nema?Woody wrote:Znači, tema je "Snajperisti u Beogradu (Nemanjina 11)"
http://www.klix.ba/vijesti/regija/novi- ... /150318111
-
Stari kenjac
#3684 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Odkud ti Khahva?Ramzess Veliki wrote:Bio je jedan njihov opasan na tom rejonu. Postavili ga nakon Dobrice jer Dobrica iako je bio vrhunski strijelac nije htio pucati u ljude, pa ga skinuli sa dužnosti. Zatim je došao taj novi, i za dan četvoricu na prelazu od C-5 do sadašnjeg Merkatora poslao u vječna lovišta. Jedno vrijeme smo ga lovili, i bilo je napeto ... previše tačaka koje kontrolišeš a na našoj strani par tačaka sa kojih si mogao da ga tražiš. Vjerovatnoća da ti složi kuglu 1:10 u njegovu korist. Navodno ga je neko i odradio jer se prestao pojavljivati od kraja ljeta '94-te.Repetitor wrote:Ramzess Veliki wrote:Na nju sam i mislio.Nije se vala plaho nista moglo vidjeti iz nje pa ni preko mahale niti dole oko Kulina.Sa pancirke isto tako.Siljili malo dole po barikadi i to je to.
A nije nikad nas niko bio zaganjan na pancirki? Barem ja sto znam,a provodio sam finog vremena gore![]()
Osim kad je onaj tenk izasao,pa 4-5 granata sprasio u lift kucice i bjezi nazad.
Inače je ta Pancirka u Dvici bila opasna ... vanjski zidovi poispadali van, u sredini stana drvene pregrade za saksije a iza leđa penđeri - svaki ti se pokret primjeti.
Tu me je jednom zašarao PAM sa teologije, brate buši one zidove k'o papir, sreća pa je na 800-900 metara to razbacana grupa tako da je porušio sve oko mene. A taman smo bili pristavili kahvu, zapraši nam džezvu.
-
PM72
#3685 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Možda je ona iz lanč paketa. 
- Ramzess Veliki
#3686 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Prava ... iz onog bunkera od sirove brazilske kahve.Stari kenjac wrote: Odkud ti Khahva?od jecma ili prava?
Kako sam većinu podijelio po komšiluku naknadno sam sa Igmana povukao koje kilo leblebije, pokazala se dobrom zamjenom za kahvu.
-
staraojebina
#3687 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Procitao sam 90% postova i mogu reci da je interesantna tema ... pozdrav svima... Svi mi koji smo bili u SA tada smo osjetili dejstvo snajpera ili zalutalog metka:) o granatama da ne pricamo...
E sad, mene interesuje da ovi znalci koji su direktni ucesnici, malo meni pojasne neke stvari.
Nije mi jasno kako neko tebe moze u to vrijeme pronaci i likvidirati s obzirom da se podrazumjeva da djelujes iz neke zgrade koja ima desetine ili stotine prozora, pomjeris se i pucas kroz par zidova, sa vanjske strane nema sanse da se nesto vidi ( trag ), jos ako si oprezan a trebas biti jer se radi o tvojoj glavi, pa nepucas vise od dva - tri metka sa jednog mjesta ... Kako neko ko posmatra neki pravac djelovanja moze taman i da gleda mjesto sa kojeg pucas da te otkrije? Meni ovo izgleda kao da su sanse jako jako male, i jedino sreca igra ulogu...
Kad malo pojasnite onda cu se opet ukljuciti da ne sirim dalje...pozzzz
E sad, mene interesuje da ovi znalci koji su direktni ucesnici, malo meni pojasne neke stvari.
Nije mi jasno kako neko tebe moze u to vrijeme pronaci i likvidirati s obzirom da se podrazumjeva da djelujes iz neke zgrade koja ima desetine ili stotine prozora, pomjeris se i pucas kroz par zidova, sa vanjske strane nema sanse da se nesto vidi ( trag ), jos ako si oprezan a trebas biti jer se radi o tvojoj glavi, pa nepucas vise od dva - tri metka sa jednog mjesta ... Kako neko ko posmatra neki pravac djelovanja moze taman i da gleda mjesto sa kojeg pucas da te otkrije? Meni ovo izgleda kao da su sanse jako jako male, i jedino sreca igra ulogu...
Kad malo pojasnite onda cu se opet ukljuciti da ne sirim dalje...pozzzz
- smurf
#3688 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Svi pronadjeni i likvidirani ne pisu - garant.
- holowey
#3689 Re: Snajperisti u Sarajevu..
a pisu li oni koji su ih pronasli?smurf wrote:Svi pronadjeni i likvidirani ne pisu - garant.
- Dozer
#3690 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ali, generalno, osnovna fizicka metoda (sto znaci bez ikakve tehnike i tehnologije tipa Thermo Vision-a i sl.), prilicno je komplikovana, a zahtijeva i nekog iskustva i mozga. A i damu.
Recimo, kod nas je lik njihove snajperske polozaje ugrubo locirao po zvuku. Npr. onog sto je krajem ljeta '92 siljio oko Holiday-a, kroz Franje Rackog, skontao je tako sto je prvo s boka, sjedeci uz prozor Skupstine pored te ulice, slusao pucanj. Iz tog zvuka, koji je bio glasan, ostar i kratak, procijenio je da snajper nije dalje od 200m od mjesta pogodaka, a onda je iza ponoci s pasivom ispuzavao na rakrsnicu Franje Rackog i glavne dzade, kod Filozofije, sto je bio pravac tog djelovanja, pa osmatrao odakle se sve otamo vidi taj pravac.
Vrlo brzo je shvatio da je snajper u zgradi Metalke gdje je bila picerija Maestro, i da moze djelovati samo kroz par prozora s kojih se ta lokacija vidi kroz drvece na Vilsonovom.
Onda ga je pokusavao naci s nizih spratova I.V., ali bezuspjesno jer je onaj tamo pucao negdje iz dubine zgrade. Nije htio pucati onako, da ga prepada i tjera, nego je onda skontao da je ta zgrada izgorila na tom dijelu pa je otisao u prvu zgradu do semafora kod Vrbanje, odakle je zgradu Metalke vidio s boka. Naravno, kako je bila izgorena, tako je i sve bilo jos crnje nego inace, pa ni kroz otvore s bocne strane, a koji su gledali u haustor zgrade, nije mogao vidjeti nista dublje od metar dalje od otvora.
Potrosio je dane tako keteci i nadajuci se da ce uspjeti vidjeti bar nesto sto bi mu odalo poziciju tog snajpera, ali opet bezuspjesno, sve dok se jedan dan taj snajper nije oglasio predvecer, odmah nakon zalaska sunca.
Tu je skontao da uzme pasivu i da pokusa s njom vidjeti bar malo dublje u zgradu s boka, jer nije bilo direktnog i jakog suncevog svjetla. Bez skidanja poklopca s pasive cekao je da se onaj tamo oglasi, i cim je cuo ispaljenje odmah je upalio i na lijevo oko pogledao. Uspio je vidjeti obrise lika kako sjedi na stolici, 4-5 metara dalje od izgorenog otvora, a onda je odmah, i po sjecanju, tu spakovao metak. Opet je pogledao na pasivu i vidio obrise nekoga na podu.
Nakon toga se dugo odatle nije culo pucanje.
Na slican nacin je skontao i lika koji je pucao po M. Dvoru, kroz razmaknute crijepove na kuci pored Jevrejskog groblja. I njega je cekao danima, posmatrajuci teren kroz teleskom uvecanja 50x, dok nije upratio da jedan crijep na krovu kuce ne stoji kako je stajao jucer (koliko god smijesno ili nevjerovatno nekome to bilo).
Onda ga je par dana pratio s kupole Skupstine, dok se nije uvjerio da je to zaista ta pozicija i da se taj crijep pomjera (pomakne se i pojavi se otvor), da bi i tu spakovao metak kad se jedan dan snajper oglasio po M. Dvoru. Prije toga je svoju optiku i pusku upucao na kuci pored te, na istoj daljini (mislim da je rekao da je bilo oko 650m), jedan dan kada je crijep bio na svom mjestu, sto je znacilo da onaj tamo nije bio tu.
Taj crijep je do kraja rata ostao pomaknut u stranu.
Last edited by Dozer on 27/03/2015 10:41, edited 4 times in total.
- holowey
#3691 Re: Snajperisti u Sarajevu..
znaci ovdje sve amateri 
- Dozer
#3692 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa da...sta si ti mislio? Da ti ljudi pisu po forumima? Ti bas poludio 
Mi ti samo imamo dosta teoretskog znanja ba.
Mi ti samo imamo dosta teoretskog znanja ba.
-
staraojebina
#3693 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sve to stoji ali da je onaj tamo bio imalo pametniji mogao ga je izbjeci.... pogotovo taj u metalci... s obzirom na puske toga vremena i gradnju na ovim prostorima gdje su zidovi obicno beton, ako izbusi par zidova , i napravi par pozicija postaje jako tesko docekati ga na nekoj od tih pozicija a i u tom slucaju tesko ga je pogoditi... po meni je veci bio problem je sto su vecinom to bili krvoloci koji su pucali sa istog mjesta dugo po svemu sto se krece te na taj nacin te navlaci da ga otkrijes... Da je pucao po jedan dva metka, sa onako uredjenom pozicijom, i na samo siguran pogodak vojnika , vrlo vrlo tesko bito islo....Dozer wrote:![]()
![]()
Ni oni.
Ali, generalno, osnovna fizicka metoda (sto znaci bez ikakve tehnike i tehnologije tipa Thermo Vision-a i sl.), prilicno je komplikovana, a zahtijeva i nekog iskustva i mozga. A i damu.
Recimo, kod nas je lik njihove snajperske polozaje ugrubo locirao po zvuku. Npr. onog sto je krajem ljeta '92 siljio oko Holiday-a, kroz Franje Rackog, skontao je tako sto je prvo s boka, sjedeci uz prozor Skupstine pored te ulice, slusao pucanj. Iz tog zvuka, koji je bio glasan, ostar i kratak, procijenio je da snajper nije dalje od 200m od mjesta pogodaka, a onda je iza ponoci s pasivom ispuzavao na rakrsnicu Franje Rackog i glavne dzade, kod Filozofije, sto je bio pravac tog djelovanja, pa osmatrao odakle se sve otamo vidi taj pravac.
Vrlo brzo je shvatio da je snajper u zgradi Metalke gdje je bila picerija Maestro, i da moze djelovati samo kroz par prozora s kojih se ta lokacija vidi kroz drvece na Vilsonovom.
Onda ga je pokusavao naci s nizih spratova I.V., ali bezuspjesno jer je onaj tamo pucao negdje iz dubine zgrade. Nije htio pucati onako, da ga prepada i tjera, nego je onda skontao da je ta zgrada izgorila na tom dijelu pa je otisao u prvu zgradu do semafora kod Vrbanje, odakle je zgradu Metalke vidio s boka. Naravno, kako je bila izgorena, tako je i sve bilo jos crnje nego inace, pa ni kroz otvore s bocne strane, a koji su gledali u haustor zgrade, nije mogao vidjeti nista dublje od metar dalje od otvora.
Potrosio je dane tako keteci i nadajuci se da ce uspjeti vidjeti bar nesto sto bi mu odalo poziciju tog snajpera, ali opet bezuspjesno, sve dok se jedan dan taj snajper nije oglasio predvecer, odmah nakon zalaska sunca.
Tu je skontao da uzme pasivu i da pokusa s njom vidjeti bar malo dublje u zgradu s boka, jer nije bilo direktnog i jakog suncevog svjetla. Bez skidanja poklopca s pasive cekao je da se onaj tamo oglasi, i cim je cuo ispaljenje odmah je upalio i na lijevo oko pogledao. Uspio je vidjeti obrise lika kako sjedi na stolici, 4-5 metara dalje od izgorenog otvora, a onda je odmah, i po sjecanju, tu spakovao metak. Opet je pogledao na pasivu i vidio obrise nekoga na podu.
Nakon toga se dugo odatle nije culo pucanje.
Na slican nacin je skontao i lika koji je pucao po M. Dvoru, kroz razmaknute crijepove na kuci pored Jevrejskog groblja. I njega je cekao danima, posmatrajuci teren kroz teleskom uvecanja 50x, dok nije upratio da jedan crijep na krovu kuce ne stoji kako je stajao jucer (koliko god smijesno ili nevjerovatno nekome to bilo).
Onda ga je par dana pratio s kupole Skupstine, dok se nije uvjerio da je to zaista ta pozicija i da se taj crijep pomjera (pomakne se i pojavi se otvor), da bi i tu spakovao metak kad se jedan dan snajper oglasio po M. Dvoru. Prije toga je svoju optiku i pusku upucao na kuci pored te, na istoj daljini (mislim da je rekao da je bilo oko 650m), jedan dan kada je crijep bio na svom mjestu, sto je znacilo da onaj tamo nije bio tu.
Taj crijep je do kraja rata ostao pomaknut u stranu.
- Dozer
#3694 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Taj u Metalci i jeste pucao kroz rupu uz zidu, a onda kroz dvije prostorije. I tako duze od mjesec dana.
Onaj s crijepova je pucao i duze.
- Ramzess Veliki
#3695 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Eh da sam tada imao onu šklopociju 14,5 milimetara da ga ošarafim ne kroz taj zid nego kroz susjednu zgradu pa da ga špahtlom stružu sa zidova ...staraojebina wrote: Sve to stoji ali da je onaj tamo bio imalo pametniji mogao ga je izbjeci.... pogotovo taj u metalci... s obzirom na puske toga vremena i gradnju na ovim prostorima gdje su zidovi obicno beton, ako izbusi par zidova , i napravi par pozicija postaje jako tesko docekati ga na nekoj od tih pozicija a i u tom slucaju tesko ga je pogoditi... po meni je veci bio problem je sto su vecinom to bili krvoloci koji su pucali sa istog mjesta dugo po svemu sto se krece te na taj nacin te navlaci da ga otkrijes... Da je pucao po jedan dva metka, sa onako uredjenom pozicijom, i na samo siguran pogodak vojnika , vrlo vrlo tesko bito islo....
-
staraojebina
#3696 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa to stoji ali vjerovatno bi da smo imali takvo oruzje se znalo, pa bi i utvrdjenje bilo jace na svim pozicijama odakle se djeluje...Ramzess Veliki wrote:Eh da sam tada imao onu šklopociju 14,5 milimetara da ga ošarafim ne kroz taj zid nego kroz susjednu zgradu pa da ga špahtlom stružu sa zidova ...staraojebina wrote: Sve to stoji ali da je onaj tamo bio imalo pametniji mogao ga je izbjeci.... pogotovo taj u metalci... s obzirom na puske toga vremena i gradnju na ovim prostorima gdje su zidovi obicno beton, ako izbusi par zidova , i napravi par pozicija postaje jako tesko docekati ga na nekoj od tih pozicija a i u tom slucaju tesko ga je pogoditi... po meni je veci bio problem je sto su vecinom to bili krvoloci koji su pucali sa istog mjesta dugo po svemu sto se krece te na taj nacin te navlaci da ga otkrijes... Da je pucao po jedan dva metka, sa onako uredjenom pozicijom, i na samo siguran pogodak vojnika , vrlo vrlo tesko bito islo....
Smatram da im je najveca greska bila djelovanje dugo vremena na sve sto se krece pa onda onaj koji trazi ima i vremena i mogucnosti da smeka i da ga uprati... da je bilo djelovanje samo na vojnike i to po dva tri metka sa jednog mjesta pa onda pauza, tesko bi to bilo upratiti bas...jedino onda onako naslijepo pa ako utrefish...a i tada nije sigurno da ces ga srediti...
-
staraojebina
#3697 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ali je pucao dugo i cesto sa istog mjesta?Dozer wrote:Taj u Metalci i jeste pucao kroz rupu uz zidu, a onda kroz dvije prostorije. I tako duze od mjesec dana.
I jos jedna stvar, da li je uopste i ako jeste moguce sa neke realne distance provuci metak kroz tri rupe u zidu 10x10? i to ako bi ga nasao...
- Dozer
#3698 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Cini mi se da nisi najbolje shvatio...
Nije on pucao kroz 3 rupe, nego iz haustora kroz jednu rupu i dvije prostorije, pa kroz prozor. Znaci, bio je u dubini nekih 10-ak metara.
A nije nadjen frontalno, nego s boka, kroz izgorena vrata.
Nije on pucao kroz 3 rupe, nego iz haustora kroz jednu rupu i dvije prostorije, pa kroz prozor. Znaci, bio je u dubini nekih 10-ak metara.
A nije nadjen frontalno, nego s boka, kroz izgorena vrata.
-
junior3
#3699 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa moze se reci da je znao znanje. 
- Dozer
#3700 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mislim da su oba