Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Zaitsev

#3676 Re: RE: Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Zaitsev »

Kal El wrote:Zna ih na Piku biti, oko 100-150KM,a ima i skupljih
http://www.Olx.ba
Redovno pratim Pik, ali svi uzgajivači su mahom iz Srbije. Mislim da je procedura uzimati mače od tamo, a i mnogo su skuplji od 100-150 KM. Mislio sam da kod nas ima neko da uzgaja...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3677 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

ako ko hoce malih maca avlijaneri...

Image

ljutikasa spava :evil:

Image

budi se... tajac u kuci :run:

Image

Image

Image

Image

Ja Mahaulusa :oops:
lijepa u dusi

#3678 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

Hahahaha joj pici, mace su medovi dragi, jedan :kiss: za njih
Vitezanin

#3679 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Vitezanin »

Mali mačor nam se skroz oporavio nakon kastracije u roku dva dana.

Taj dan i dan poslije je bio malo naporan jer neke mace teško podnose anesteziju (npr naš) i povraćao je u više navrata, ali već idući dan sve je normalno bilo.

Mačor definitivno ide manje od kuće i uglavnom se sad igra i istražuje u našem dvorištu, ali uglavnom je uvijek u blizini. Ono što je nama postalo čudno jeste da je postao znatno energičniji pa čak i malo otresit :D. I npr, prije bi se samo igrao s bajama...Sad ih lovi i doslovno ih guta. :shock:

Ne mogu 100% tvrditi da to ima veze s kastracijom, ali prije kastracije ovo nije radio i bio je miran prilično, a sad je budala. :D :D A sudeći po onome što čitam, mace se poslije zahvata smire? Ili to možda dolazi kasnije?
Banksy

#3680 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Banksy »

Smiri se tako da ne luta, manje ide od kuće i manje je agresivan, ali zaista postaje razigraniji. Nabavite mu krpenog miša, ili neku sličnu igračku, biće u stanju da se igra s njim satima. Također postaje umiljatiji i privrženiji i domu i vlasnicima, ali i gladniji, pazite da ne pretjerate s hranom. Možda zato guta baje, jer je gladan? :D
Najvažnije, spasili ste mu život jer lutanjem i parenjem mužjaci lako stradaju, pa im životni vijek ne prelazi 2-3 godine.
Kal El

#3681 Re: RE: Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kal El »

Vitezanin wrote:Mali mačor nam se skroz oporavio nakon kastracije u roku dva dana.

Taj dan i dan poslije je bio malo naporan jer neke mace teško podnose anesteziju (npr naš) i povraćao je u više navrata, ali već idući dan sve je normalno bilo.

Mačor definitivno ide manje od kuće i uglavnom se sad igra i istražuje u našem dvorištu, ali uglavnom je uvijek u blizini. Ono što je nama postalo čudno jeste da je postao znatno energičniji pa čak i malo otresit :D. I npr, prije bi se samo igrao s bajama...Sad ih lovi i doslovno ih guta. :shock:

Ne mogu 100% tvrditi da to ima veze s kastracijom, ali prije kastracije ovo nije radio i bio je miran prilično, a sad je budala. :D :D A sudeći po onome što čitam, mace se poslije zahvata smire? Ili to možda dolazi kasnije?
Koliko mu ima? I ja bih svog, mi ga hvalili ljudima kako ne ide nigdje, sad vazda ode negdje [emoji23]

A moj ganja muhe i jede ih,ganja sve što se pomjeri, i zna zagristi [emoji16]

Sent from my D5103 using Tapatalk
Donnie Smith

#3682 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Donnie Smith »

Je li normalno da se moj mačak ponaša kao da je on mene udomio i u kuću doveo i k'o da on mene hrani :D
Znači, samo još što mi ne vadi pare iz novčanika...grize, ujeda, (je li to isto, nemam veze) :D grebe, ne sluša, na mac-mac ne reaguje, a i ni na šta drugo, kako da provjerim je li gluh :|
Uništava namještaj, već sam morala vrata jedna mijenjati, za ostala mi sad žao love, sve izgreb'o, plus hoće čist pijesak, da mu se mijenja 4 puta dnevno :|
Ako ne stignem, piški u paket gdje mi stoji usisivač, u cvijeće...
Aman belaja. Našla sam mu curu, prebio je, drugu, marisana opet, druga - ma na mrtvo ime haman, nema mačke u komšiluku na kilometre strah i trepet. Inače je umiljat jako, posebno kad čitam, dođe i lista mi stranice fino, prede, tad nije agresivan.
Koja bi mu mogla biti dijagnoza?
macchiato

#3683 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by macchiato »

I ova moja je takva, a ima joj 4 i po mjeseca.

Jedino je fina kad se malo smiri i kad joj se prispava, pa se to sve umiljava, trlja, lezi uz tebe, prede, ma bolan na ranu da je zavijes :oops:
Ali kad je uhvati ono ludilo, ma gotovo, kao vragu iz torbe da je ispala, ni pomilovat je ne mozes. Doduse ne unistava namjestaj (osim sto se uz stranice kauca penje pomocu kandzi pa je samo pitanje vremena kad ce ga razjebati), ali zato grize, grebe, skace na noge, pa me vreba iz daljine i skoci na mene, znaci puna sam ogrebotina po tijelu. :D
Dobro ajde da ne bude da je samo kudim, naucila je koliko-toliko uvlaciti kandze kad se igra i nesto manje nego prije terorise noge, to je cini mi se prerasla.

Uglavnom, ne znam sta da ti kazem osim sto ja licno molim boga da se ce se smiriti dok jos malo odraste i dok je sterelisem, ipak mi ona njena macja dobrota i umiljatost kad se smiri uliva neku nadu da ce biti normalna maca. Valjda. :oops:

a i koliko sam citala po netu, ta razigranost i agresivnost je normalna kod macica i valjda bi trebalo proci negdje oko 8-12 mjeseci. :skoljka:
Vitezanin

#3684 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Vitezanin »

Banksy wrote:Smiri se tako da ne luta, manje ide od kuće i manje je agresivan, ali zaista postaje razigraniji. Nabavite mu krpenog miša, ili neku sličnu igračku, biće u stanju da se igra s njim satima. Također postaje umiljatiji i privrženiji i domu i vlasnicima, ali i gladniji, pazite da ne pretjerate s hranom. Možda zato guta baje, jer je gladan? :D
Najvažnije, spasili ste mu život jer lutanjem i parenjem mužjaci lako stradaju, pa im životni vijek ne prelazi 2-3 godine.

Nije gladan sigurno. :D

Lovi velike skakavce i donosi u kuću. Prije se s njima samo igrao i nogicama ih lijevo-desno bacao, a sad :-)

:D
Vitezanin

#3685 Re: RE: Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Vitezanin »

Kal El wrote:
Vitezanin wrote:Mali mačor nam se skroz oporavio nakon kastracije u roku dva dana.

Koliko mu ima? I ja bih svog, mi ga hvalili ljudima kako ne ide nigdje, sad vazda ode negdje [emoji23]

A moj ganja muhe i jede ih,ganja sve što se pomjeri, i zna zagristi [emoji16]

Našem mačoru je godina i 3 mjeseca. Mačori jako brzo počinju ići od kuće zbog parenja i to su belaji. Naš prethodni mačor je redovno dolazio iskasapljen zbog stalnih borbi i stalno mu se mijenjala kilaža. Na kraju je završio pod točkovima i još ga nikad nismo zaboravili. :sad: Zato smo odlučili da s ovom macom jednostavno moramo drukčije ukoliko hoćemo da je zadržimo dugo u životu.

I nekako je još bebast, ali neka.

:D
Kal El

#3686 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kal El »

Mog nema od pet sati, još ova oluja :/ Daj Bože da dođe..

#EDIT

Došao :3
Banksy

#3687 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Banksy »

Kastriraj ga, olakšaćeš život i sebi i njemu.
fortaleza

#3688 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by fortaleza »

Nemoj, nećeš mu olakšati, samo ćeg ga otežati.
_turpija_

#3689 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by _turpija_ »

Pozdrav mace, macori i macici.. Posto vidim da se razumijete u mace i njegu i sve tako imam jedno pitanje za vas, pa ako ko moze da mi pomogne...

Ovako privatna je kuca, na prvom spratu dva su stana jedan preko puta... U jednom stanu smo ja, muz i dvije bebe, a u drugom lik koji je malo problematican narkoman, uhljup i eto.. On ima 5 maca, mace su prelijepe, ali pune buha... vecinom su kod njega u stanu ali ih pusta vani i budu tu u tom zajednickom hodniku.. Gledam neki dan oko okica more buha, bas mi nesto zao... Kako otvorim vrata tako podju buhe skakati i ulaziti u stan, ja uzela onaj Biotell i naprskala sve usisala i super dok ne otvorim vrata... Ja mu govorila da vodi mace veterinaru da ih rijesi buha, on me napao kao sta se ja mjesam itd..

Ono sto mene sad zanima sta ja mogu uraditi, da unistim te buhe u tom hodniku, da mi ne ulaze u kucu.. Imam dvije bebe i nije mi dobro da mi nesto od baja skace po kuci a da ne naskodim sta njima, ili ima li gdje da se prijavi on da ga makar neko natjera da odvede mace veterinaru..

Eto halalite na dugom tekstu, muku mucim ima vec mjesec dana...
Kal El

#3690 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kal El »

Bježi te od tamo ako možete ,ovo narkoman blizu djece mi se ne sviđa nikako [emoji17]
_turpija_

#3691 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by _turpija_ »

Kal El wrote:Bježi te od tamo ako možete ,ovo narkoman blizu djece mi se ne sviđa nikako [emoji17]
Vala da imamo gdje bi vrlo rado.. ali tu smo gdje smo... Kad imamo neki problem, policija je tu, znaju za njega itekako... Bebare imaju 2 godine tako da nemaju doticaja, ne izlaze van... I bas trenutno mi buhe najveci problem prave, ako me ista iseli iz kuce one ce... :(
kakav nered

#3692 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

_turpija_ wrote:Pozdrav mace, macori i macici.. Posto vidim da se razumijete u mace i njegu i sve tako imam jedno pitanje za vas, pa ako ko moze da mi pomogne...

Ovako privatna je kuca, na prvom spratu dva su stana jedan preko puta... U jednom stanu smo ja, muz i dvije bebe, a u drugom lik koji je malo problematican narkoman, uhljup i eto.. On ima 5 maca, mace su prelijepe, ali pune buha... vecinom su kod njega u stanu ali ih pusta vani i budu tu u tom zajednickom hodniku.. Gledam neki dan oko okica more buha, bas mi nesto zao... Kako otvorim vrata tako podju buhe skakati i ulaziti u stan, ja uzela onaj Biotell i naprskala sve usisala i super dok ne otvorim vrata... Ja mu govorila da vodi mace veterinaru da ih rijesi buha, on me napao kao sta se ja mjesam itd..

Ono sto mene sad zanima sta ja mogu uraditi, da unistim te buhe u tom hodniku, da mi ne ulaze u kucu.. Imam dvije bebe i nije mi dobro da mi nesto od baja skace po kuci a da ne naskodim sta njima, ili ima li gdje da se prijavi on da ga makar neko natjera da odvede mace veterinaru..

Jedina ti je opcija da sama kupiš frontline ili stronhold i staviš macama kad ih on pusti vani... i hodnik isto nečim da naprskaš da ih uništiš... ja buhe nikad nisam imala u stanu jer su mace kućne, ne izlaze vani, pa ne znam čime je najbolje prskati, to neka se drugi nadovežu... ali znam iz priča da ih se nije lako riješiti...
komšija ako neće ništa da radi po tom pitanju ne možeš ga natjerati, na žalost... mada ne kontam kako njemu buhe ne smetaju jer ih sigurno ima pun stan...
__Phoenix__

#3693 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by __Phoenix__ »

Dovoljno je jednu mačku da uhvatiš i staviš joj frontline combo za vrat pa će mu stan biti dosta čišći, ili kupite čovjeku, dva tri pakovanja, komšijski ga pogurate, a buhe inače neće ljudima nikakvu štetu nanijeti, samo što su neugodne za primjetiti...
lijepa u dusi

#3694 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

Buhe znaju napraviti vrlo nezgodne ugrize i ako se samo prase necim bez da ih ubije postaju vrlo agresivne. Ciljaju mjesta gdje su krvni sudovi blizi, najcesce je to oko clanaka. Za ljude nisu opasne mada jedno vrijeme mogu prezivjeti na covjeku dok ne nadju novog domacina-macu.
Ono sto vi mozete uraditi je usisavati sto cesce, strongholdom ili frontlineom tretirati mace. Probajte razgovarati s vlasnikom kuce ako se ne uspijete dogovoriti s tim narkomanom da i kod njega minimalno sedmicu redovno usisavate. Mozete nesto od ovih ampula kupiti i razblaziti s vodom tek toliko da imate sta naprskati po kuci, pa to uraditi po cijelom spratu.

Ono sto je losa stvar je sto se ta terapija macama mora ponavljati svako 3 mj jer izlaze vani.

Definitivno najucinkovitije sredstvo je zalba stanodavcu i da ga iseli odatle.
pici

#3695 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

_turpija_ wrote:Pozdrav mace, macori i macici.. Posto vidim da se razumijete u mace i njegu i sve tako imam jedno pitanje za vas, pa ako ko moze da mi pomogne...

savjet za to je bas ono problem... mace koje su u hodniku, i da stavis frontline kapi opet ce poslije nekog vremena se osugat jer mu je stan pun buha... najbolje otidi u veterinarsku stanicu reci problem il u ZOO centar makar da imas neki prasak il kapi kojima bi sprijecila ako nista buhe po stubistu i ulazenju u tvoj stan, posto je komsija peksin pa ne mozes na fin nacin ima inspekcija veterinarska, obrazlozis stanje, mogu mu i macke oduzet ako su u katastrofalnom il bolesnom stanju... njegov stan je stjeciste tih macijih buha, one nusu prelazne na covjeka al znaju biti jako neugodne pa da bauljaju po tebi pa da neko misli da si se ti zausljivila... tom peksijaneru treba oduzet svaki kontakt sa bilo kojom zivotinjom...pozzz
lijepa u dusi

#3696 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

pici wrote:

savjet za to je bas ono problem... mace koje su u hodniku, i da stavis frontline kapi opet ce poslije nekog vremena se osugat jer mu je stan pun buha... najbolje otidi u veterinarsku stanicu reci problem il u ZOO centar makar da imas neki prasak il kapi kojima bi sprijecila ako nista buhe po stubistu i ulazenju u tvoj stan, posto je komsija peksin pa ne mozes na fin nacin ima inspekcija veterinarska, obrazlozis stanje, mogu mu i macke oduzet ako su u katastrofalnom il bolesnom stanju... njegov stan je stjeciste tih macijih buha, one nusu prelazne na covjeka al znaju biti jako neugodne pa da bauljaju po tebi pa da neko misli da si se ti zausljivila... tom peksijaneru treba oduzet svaki kontakt sa bilo kojom zivotinjom...pozzz
Mozda covjek samo voli sve zivotinje i smatra da i buhe imaju pravo na zivot i slobodno kretanje. Pravda za buhe! :D
pici

#3697 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

lijepa u dusi wrote:
Mozda covjek samo voli sve zivotinje i smatra da i buhe imaju pravo na zivot i slobodno kretanje. Pravda za buhe! :D
majoojjjj neznam sta je gore kad neko misli da toliko voli zivotinje i ono i da kao potpunu slobodu a zapravo ne cini uslugu ni njima ni sebi... moras ih odrzavat ko malu djecu, ja svoje cetkam skoro svaki drugi dan i vazda je dlaka na cetki... zato kad ih gledas dlaka im blista i izgledaju cisto i lijepo... moras im pridavat paznju ako nisi u stanju onda nije kucni ljubimac za tebe, mada ih ja ne volim zvati tako oni su za mene moje bebare :kiss:
lijepa u dusi

#3698 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

pici wrote:
lijepa u dusi wrote:
majoojjjj neznam sta je gore kad neko misli da toliko voli zivotinje i ono i da kao potpunu slobodu a zapravo ne cini uslugu ni njima ni sebi... moras ih odrzavat ko malu djecu, ja svoje cetkam skoro svaki drugi dan i vazda je dlaka na cetki... zato kad ih gledas dlaka im blista i izgledaju cisto i lijepo... moras im pridavat paznju ako nisi u stanju onda nije kucni ljubimac za tebe, mada ih ja ne volim zvati tako oni su za mene moje bebare :kiss:
Slazem se pici potpuno. Moj se Dzoni nije volio toliko cetkati, ali je podnosio s vremena na vrijeme. Nije on kriv sto je zavrsio sa mnom u stanu i sto je dobio takav zivot. Mackama kao lovcima zivot u 4 zida je patnja. Zato sam se maksimalno trudila da mu zivot ucinim sto zanimljivijim, da on bude sto zdraviji, sretniji... Toliko mu dugujem, a i svako od nas svom ljubimcu-clanu porodice.
Iskreno se nadam da cu uskoro imati uslove i snage da opet neko maleno mace spasim s ulice i pruzim mu lijep zivot, bar se nadam da je Dzoniju bio.
Xeox2

#3699 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Xeox2 »

Pozdrav svima. Dobio sam nedavno mačku na poklon, sada me zanima koja je ovo rasa mačke. Neki kažu da je ruska plava, neki kažu da nije jer joj oči nisu baš zelene boje nego žućkaste. Ako se neko bolje razumije da kaže. Koja god da je, ja sam je zavolio, maza mala. :)

Image
fortaleza

#3700 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by fortaleza »

Baca na rusku plavu po boji i građi, ali definitivno ima drugih primjesa, nije čistokrvna štono bi se reklo. :D
Post Reply