Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
macan prvi

#3676 Re: Avio kompanije all about

Post by macan prvi »

drndalo wrote:Pa dobro, ne pretjeruj bas... Ako bi ubo kartu za negdje u Evropi za ovih 210 EUR, ili 400 KM prevedeno, to nije bezobrazna cjena... To je sasvim postena cijena za takvu uslugu, nije ni neka pljacka jeftino, ali je nize nego sto je uobicajeno...

E sad, sto je nama to puno para, to je drugi par opanaka...

@macane,

Meni ovaj Opodo sto ga ti spomenu nista ne pretrazuje... :x
Ljutis li se na mene ili opodo :cry: :D

Evo za Bec s opodo.de, rijec je o letovima koje dijelom provodi Niki pa mislim da je trenutno rezervacija moguca samo za Austriju:

Abreise: 06:30 Di Sarajevo Internation Airport, Bosnien-Herzegowina
Ankunft: 07:10 Di Belgrade Nikola Tesla Airport, Serbien Terminal 2
Jat Airways JU 109 - Flugzeugtyp - 733
Freigepäck: 30 Kg Mehr Info

Economy

Buchungsklasse S

Dauer des Zwischenstopps: 3h15
airberlin
Abreise: 10:25 Di Belgrade Nikola Tesla Airport, Serbien Terminal 2
Ankunft: 11:35 Di Vienna International Airport, Österreich
airberlin AB 8029 - Flugzeugtyp - DH4

Abreise: 17:55 Do Vienna International Airport, Österreich Terminal 1A
Ankunft: 19:00 Do Belgrade Nikola Tesla Airport, Serbien Terminal 2
airberlin AB 8030 - Flugzeugtyp - DH4
Freigepäck: 1 Gepäckstück(e) Mehr Info

Economy

Ausgeführt von Niki

Buchungsklasse S

Dauer des Zwischenstopps: 2h10

Abreise: 21:10 Do Belgrade Nikola Tesla Airport, Serbien Terminal 2
Ankunft: 21:55 Do Sarajevo Internation Airport, Bosnien-Herzegowina
Jat Airways JU 108 - Flugzeugtyp - 733

Cijena za let u jednom smjeru je od 143€, sto je 100 eura jeftinije nego sto trazi Croatia Airlines. Austrian naravno trazi 700€ u jednom smjeru :-)
Cijene u oba smjera su tu negdje s Austrianom. Ali: kombinacija JAT/Air Berlin se u svakom slucaju isplati daleko vise ukoliko je potrebna karta u jednom smjeru.
drndalo

#3677 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Ma jok na tebe, na njih, a sve iz sebicnog razloga sto mi ne daju bolju ponudu od one koju imam... :wink:

Ovo niko ne prokomentarisa jos ? Avazova kopanija za koristenje one Cessne E7-FRA pocela s radom...

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... iriji.html

Uz zelje za mirnim nebom, direktoru i pilotu Kulicu zelim i bolje poslovne odluke nego u Air Bosni... Sto i nece bitinarocito tesko, jer se ovdje zna gazda svega...
drndalo

#3678 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Jest, odlicno su radili, nesto se ne sjecam samo koliko miliona je firma ostala duzna prije nego sto su je ubili da se ne pati... I koliko je hiljada dijasporaca kroz par godina ostalo opaljeno po usima za uplacene karte u "bratskim" agencijama po Skandinaviji...

Digao kompeniju ? Jos malo pa ce biti da je od svojih para to radio... A ne od nasih...
drndalo

#3679 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Ma da, sad kad su dotjerali cara do duvara, ja da ih vadim...? E ne moze... :D

Mada bih mogao tebe uzeti za zamjenika, pa da mi preporucis Kulica za savjetnika... :wink:
Target2010

#3680 Re: Avio kompanije all about

Post by Target2010 »

zdravo svima,

bas danas citam da ce qatar airways poceti 20. novembra da leti iz Dohe za Beograd via Ankare 3 puta sedmicno http://www.qatarairways.com/english_glo ... e_20120815 .... pa ovaj Qatar stvarno poceo da hara Balkanom, a Sarajeva ni na mapi... stvarno ne kontam... zar nisu mogli mozda umjesto Ankare da uvedu DOH-BEG-SJJ-BEG-DOH ... jer to bi bio bolji potez i napokon bi bosanci koji zive u Australiji mogli bez neke frke-trke-panike presjedati u Dohi sa letova iz Pertha, Sydney, Brisbane itd itd.. Stvarno bi to bilo cool stvar, kad bi Sarajevo imao neki redovan let izvan Evrope...

Nada posljednja umire...

IC ;-)
drndalo

#3681 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Target2010 wrote:zar nisu mogli mozda umjesto Ankare da uvedu DOH-BEG-SJJ-BEG-DOH ... jer to bi bio bolji potez i napokon bi bosanci koji zive u Australiji mogli bez neke frke-trke-panike presjedati u Dohi sa letova iz Pertha, Sydney, Brisbane itd itd..
Da, mislim da se Qatar Airways bas vodi ovom logikom sta bi bilo super za Bosance, i ove ovdje, i one "anamo" u Australiji i Okeaniji... Sta mislis o potencijalnoj velicini trzista kao jednom od faktora za otvaranje nove linije ?
Target2010

#3682 Re: Avio kompanije all about

Post by Target2010 »

pa bas i mislim i na trziste ... zato se i pitam sto ne uvedu liniju.. prvo i prvo... Qatar ne koristi na ove relacije Boeing 777 ili Airbuse 340 ili sta ja vec znam.. to su avioni A319/320 sa nekih 129 sjedista u economy i 12 u business klasi... uvijek ih moze popuniti na relaciji DOH-BEG-SJJ-BEG-DOH... jer su dobro povezani sa "onima anam' u Aziji i Australiji... plus jos kad bi imali prava prodaju karata na relaciji BEG-SJJ-BEG, to bi jos bilo bolje... ne zaboravi takodje da je sjediste Al Jazeere u Sarajevu, kao da imaju i svoj studio u Beogradu... barem bi na relaciji BEG-SJJ cesto bilo novinara Al Jazeera, jer su ionako ionako uvijek u pokretu izmedju ta dva grada.. tako da bi trosili novac na Qatar a ne na JAT, ovo je bio samo neki mali banalni primjer... a plus bi novinari mogli lakse doci do svoje centrale u Dohi (znam da manje-vise nemaju nista s njom na redovnoj bazi) ali tu ipak ima potrebe za putovanjem... plus arapski turisti iz Qatra i iz drugih zemalja GCC-a (npr. Saudi, UAE, Oman, Kuwait...etc) bi lakse i direktno dolazili u Sarajevo... na terapije ili sta ja vec znam sto idu po Ilidzi.. ili pak jednostvno provodili bi ljeta u Bosni, da bi izbjegli njihove vrucine... i taj "avioncic" sa ca. 130 sjedista ka Beogradu i Sarajevu, vjerovatno bi bio popunjen... ako ne pun, onda nekih prosjek 60-80 % zauzetih sjedista... Kontas sad'? :wink:

Pozz,

IC
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#3683 Re: Avio kompanije all about

Post by Entropio »

Ja mislim da je problem u aerodromu, a ne u tržištu (takse i ponašanje kao da su najbolji i najprometniji aerodrom na svijetu, pa se za slot treba dobro platiti). Ali opet, ona linija Tuzla - Dubai je ugašena odmah nakon što je puštena... jer je popunjenost aviona bila 5%.
macan prvi

#3684 Re: Avio kompanije all about

Post by macan prvi »

Target2010 wrote:pa bas i mislim i na trziste ... zato se i pitam sto ne uvedu liniju.. prvo i prvo... Qatar ne koristi na ove relacije Boeing 777 ili Airbuse 340 ili sta ja vec znam.. to su avioni A319/320 sa nekih 129 sjedista u economy i 12 u business klasi... uvijek ih moze popuniti na relaciji DOH-BEG-SJJ-BEG-DOH... jer su dobro povezani sa "onima anam' u Aziji i Australiji... plus jos kad bi imali prava prodaju karata na relaciji BEG-SJJ-BEG, to bi jos bilo bolje... ne zaboravi takodje da je sjediste Al Jazeere u Sarajevu, kao da imaju i svoj studio u Beogradu... barem bi na relaciji BEG-SJJ cesto bilo novinara Al Jazeera, jer su ionako ionako uvijek u pokretu izmedju ta dva grada.. tako da bi trosili novac na Qatar a ne na JAT, ovo je bio samo neki mali banalni primjer... a plus bi novinari mogli lakse doci do svoje centrale u Dohi (znam da manje-vise nemaju nista s njom na redovnoj bazi) ali tu ipak ima potrebe za putovanjem... plus arapski turisti iz Qatra i iz drugih zemalja GCC-a (npr. Saudi, UAE, Oman, Kuwait...etc) bi lakse i direktno dolazili u Sarajevo... na terapije ili sta ja vec znam sto idu po Ilidzi.. ili pak jednostvno provodili bi ljeta u Bosni, da bi izbjegli njihove vrucine... i taj "avioncic" sa ca. 130 sjedista ka Beogradu i Sarajevu, vjerovatno bi bio popunjen... ako ne pun, onda nekih prosjek 60-80 % zauzetih sjedista... Kontas sad'? :wink:

Pozz,

IC
Ja ti vec sad mogu reci da BH Direkcija za civilnu avijaciju ne bi dozvolila prodaju karata za BEG-SJJ-BEG. Zasto? Zato sto ne moraju, a mogli bi. Zasto? Zato sto Otvoreno nebo ne funkcionise. A zasto? Zato sto je Grcka u krizi, eto zasto... :roll:
drndalo

#3685 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

@Target

Sve si ti u pravu, teoretski... A ja ti kazem ako je Qatar za pocetak naveo da 3x sedmicno leti za Ankaru i Beograd istim avionom, glavne gradove zemalja vecih od BiH, jedne cca. duplo vece, a jedne punooo vece, pokazuje da krecu oprezno, jer ne znaju sta da ocekuju... Ako bude islo, pojacace, ukoliko imadnu dovoljno aviona, koji im stalno stizu, ali sukcesivno, pa ih nemaju bas za otvoriti buljuk linija odjednom...

To ne znaci da to ne bi moglo ici, ali kasnije, nismo prioritet, potencijal trzista od npr. 10 mil. ljudi (zahvat Beograda i Ankare) je veci od potencijala 1 mil. koji gravitira Sarajevu...

Kad su pocinjali liniju za BUD i ZAG zajedno, bilo je raznih skeptika, pa vidi radi odlicno... U sezoni je cak dignuto sa A319 na A321... Od toga je prema mojim podacima iz ZAG za Dohu obicno oko 30-ak putnika, 10-ak za BUD (jer imaju petu slobodu punjenja ZAG-BUD-ZAG), a ostalo je iz Budimpeste...

U svakom slucaju u pravu si za Australiju, Qataru nije cilj ovamo letjeti zbog profita, oni time pune velike avione za dalje iz Dohe, i tu se zaradjuje vise... Ovo odavde je cisti feeding sjedista...
Franjo Kluz

#3686 Re: Avio kompanije all about

Post by Franjo Kluz »

[quote][/quote]U sarajevskom hotelu Evropa upriličen je tradicionalni iftar turske nacionalne avio-kompanije Turkish Airlines.

Direktor Turkish Airlines-a u BiH Ahmet Salih Kansu, u svom obraćanju prisutnima na iftarskom druženju, podsjetıo je da avioni ove kompanije već 17 godina slijeću na sarajevski aerodrom. On je najavio povećanje broja sedmičnih letova na deset u zimskom, odnosno na 18 letova u ljetnom periodu.

"Imamo letove u preko 200 gradova širom svijeta. Mi smo most koji povezuje Balkan sa svijetom. Želimo omogućiti putnicima u BiH da putuju bilo gdje u Europu, SAD, Aziju, Afriku i Daleki istok", rekao je Kansu.

Masallah, 18 puta sedmicno !!!
Ja toliko puta ne mogu ni mjesecno a kamoli sedmicno. Provjerio sam malo u istoriji kada su otvorili Sarajevo, nisam nista nasao. Pa ovo nije destinacija kao Zagreb i Pristina (to sam nasao) Mislim da nije 17 godina jer ni BH Airlines tj.Air Bosna ne leti tako dugo.Mozda su mislili i na TOP AIR koji je prvi poceo letiti za IST.
Sada kad s pravom mozemo reci da su ''ispostovali'' partnerski ugovor i razvili maksimalno liniju Sarajevo via IST i vice versa, okrenuli su ledja BH Airlinesu. U pravu su , valjda prevlaciti ovih 200 turskih radnika na dionici Tarcin-Suhodol. Sta cemo kad na birou nemamo nezaposlenih baustelaca i kad nam giganti Hidrogradnja i Vranica itd itd imaju pune ruke poslova i ne mogu glave dignuti. A plata redovna ko menzis u starije omladinke od 60 godina. Sram ih bilo sve skupa.
Target2010

#3687 Re: Avio kompanije all about

Post by Target2010 »

bolje bi mi bilo, da je malo osim i rek'o i o cijenama koje nudi za istanbul... to je bezobrazno, da let iz Sarajeva do IST kosta najmanje 220 eura..... dok Turkish iz cijele evrope nudi od 170 eura pa nadalje za IST... Mislim iz Londona, Frankfurta, Parisa, BErlina.. etc etc... naravno tu je bilo nekih jadnih ponuda za 100 eura za IST, ali one su jednom godisnje 5 dana.. i to je to... Stvarno je sramota da toliko skupo letovi iz Sarajeva za Istanbul kostaju....

ljut sam... gdje je low cost pegasus da dodje do nas....
alibaba007

#3688 Re: Avio kompanije all about

Post by alibaba007 »

sve gore do goreg :x
Bosnia and Herzegovina’s busiest airport welcomed only 69.346 passengers, a decrease of 14.4% compared to the same month last year when it handled 81.042 passengers. It is the third consecutive month that the airport has seen its numbers plummet. The figures have been affected by B&H Airlines’ cut in operations. The Bosnian national carrier handled only 29.459 passengers in the first half of the year, a 54.9% plunge on 2011.
http://exyuaviation.blogspot.com/2012/0 ... -dive.html
macan prvi

#3689 Re: Avio kompanije all about

Post by macan prvi »

Target2010 wrote:bolje bi mi bilo, da je malo osim i rek'o i o cijenama koje nudi za istanbul... to je bezobrazno, da let iz Sarajeva do IST kosta najmanje 220 eura..... dok Turkish iz cijele evrope nudi od 170 eura pa nadalje za IST... Mislim iz Londona, Frankfurta, Parisa, BErlina.. etc etc... naravno tu je bilo nekih jadnih ponuda za 100 eura za IST, ali one su jednom godisnje 5 dana.. i to je to... Stvarno je sramota da toliko skupo letovi iz Sarajeva za Istanbul kostaju....

Gdje je Pegasus? Nigdje. Gdje je Wizzair? Isto nigdje, sto bi se njima omogucilo da lete u Bosnu :oops: Al nema veze, Aerodrom Sarajevo ionako ima rast broja putnika od 15% na godisnjem nivou :oops:
A nije rast, kazes, nego pad? :? :oops: Ajd nema veze, na budzetu si i plata ti je sigurna :oops:
alibaba007 wrote:sve gore do goreg :x
Bosnia and Herzegovina’s busiest airport welcomed only 69.346 passengers, a decrease of 14.4% compared to the same month last year when it handled 81.042 passengers. It is the third consecutive month that the airport has seen its numbers plummet. The figures have been affected by B&H Airlines’ cut in operations. The Bosnian national carrier handled only 29.459 passengers in the first half of the year, a 54.9% plunge on 2011.
http://exyuaviation.blogspot.com/2012/0 ... -dive.html
Ajd ba, zato ce Wizzair uvesti liniju Skoplje-Memmingen da Makedonci iz metropole Memmingena ne moraju ici na neki aerodrom daleko, da im ne bude tesko. Pa da :oops:
edina2

#3690 Re: Avio kompanije all about

Post by edina2 »

Target2010 wrote:bolje bi mi bilo, da je malo osim i rek'o i o cijenama koje nudi za istanbul... to je bezobrazno, da let iz Sarajeva do IST kosta najmanje 220 eura..... dok Turkish iz cijele evrope nudi od 170 eura pa nadalje za IST... Mislim iz Londona, Frankfurta, Parisa, BErlina.. etc etc... naravno tu je bilo nekih jadnih ponuda za 100 eura za IST, ali one su jednom godisnje 5 dana.. i to je to... Stvarno je sramota da toliko skupo letovi iz Sarajeva za Istanbul kostaju....

Ima akcija sad trenutno BH Airlinesa ali samo za polaske iz Istanbula... mislim da dodje ukupno oko 160 Eur povratna
Mobile_Disco

#3691 Re: Avio kompanije all about

Post by Mobile_Disco »

Letio sa wizzairom, odlicni! Nadam se da ce uskoro poceti letiti za BiH, Tuzla ako nista, blize je od Beograda..
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#3692 Re: Avio kompanije all about

Post by Entropio »

Image

BH Airlines. :)
drndalo

#3693 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Jedini mi je sad problem gdje da letim s njima ovih 5 letova, da zaradim besplatni 6-i, posto imaju cak 2 destinacije, pardon, 3... :evil:
smolsvoje

#3694 Re: Avio kompanije all about

Post by smolsvoje »

drndalo wrote:Jedini mi je sad problem gdje da letim s njima ovih 5 letova, da zaradim besplatni 6-i, posto imaju cak 2 destinacije, pardon, 3... :evil:
Ti inace jako puno letis pa ti malo 3 destinacije. Hajde reci kad si to posjetio i Cirih i Kopenhagen i Istanbul. Ni ja koji sam obisao pola EU ne mogu se pohvaliti da sam bio u svim ovim gradovima. Sad kakvi smo kokuzi, necu ni otici vise. Isao sam 50 puta u Istanbul do sada sto privatno, sto po robu. Sada je toliko poskupio da necu ni tamo moci privatno.
U pravu su oni koji kazu da treba otvoriti neku shopping liniju. Evo za koji dan se otvara 'jeftina Mostar - Trst linija. Oni su sada puno jeftiniji od Istanbula.
Franjo Kluz

#3695 Re: Avio kompanije all about

Post by Franjo Kluz »

Ja sam cuo da se drugi avion vrlo brzo vraca sa remonta. Prema tome ne vjerujem da ce firma ostati sa samo 3 odredista.
Koje ce se nove linije uspostaviti, ne zna se. Ja bi im predlozio da uvedu neku jeftiniju varijantu Istanbula, neku pristojniju destinaciju.
Rgds
Moj brat Rudi Cajavec
drndalo

#3696 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

smolsvoje wrote:
drndalo wrote:Jedini mi je sad problem gdje da letim s njima ovih 5 letova, da zaradim besplatni 6-i, posto imaju cak 2 destinacije, pardon, 3... :evil:
Ti inace jako puno letis pa ti malo 3 destinacije. Hajde reci kad si to posjetio i Cirih i Kopenhagen i Istanbul.
Hvala na ispitivanju, ne letim ni blizu koliko bih volio, ali u 2/3 ovih gradova sam bio, u jednom 2x, u drugom 3x... Ni jedan puta < 4 dana, pa imam problem gdje da nakupim tih 5 letova u godini dana, da bih mozda dobio 1x besplatan... Da imam butik u Sarajevu, mozda bi mi bilo drago da idem 1x dzabe do IST, a u ostalim slucajevima, cak i kada bih bio u situaciji da nisam bio ni u jednom od ova 3 grada, opet bih imao problem da ih sve zajedno smisleno povezem u jednoj godini, + 2/3 njih po 2x/godisnje... U stvari grijesimo svi, i BEG spada u te letove, jer JA ima code-share sa Jat-om na SJJ-BEG, pa ako kupis kartu sa JA kodom, umjesto Jatovog JU, onda ti je to jos jedna destinacija pored gore navedenih... Jedino sto sam i tamo bio preko nekoliko puta, a posao me na zalost ne vodi dovoljno cesto tamo...

Ako nisi mogao prepoznati shalu/shegu/sarkazam u mom postu, onda ti nema pomoci... :thumbup:
smolsvoje

#3697 Re: Avio kompanije all about

Post by smolsvoje »

Svaka cast da si prepoznao gresku jer se tog Beograda ne bih nikada sjetio.
Evo sanse da se otvori jos neka linija kako kaze Njofra. Ma ja , to je bio tandem , ovo sam skontao Franjo Kluz i Rudi Cajavec, pioniri na Potezu 25 (ako se ne varam)
Mislim da ima prostora za destinacije na kojima nema konkurencije kao sto lete Cirih i Kopenhagen. Ne znam sta bi bilo dobro.
Prag su probali pa nije islo iako sada nema niko iz ex-Yu da tamo leti pa... ma zaboravi.
Frankfurt ponovo ali je 2.5 sata na ATR-u ?!?
Bec ponovo ali je tu Austria x2 daily (-2puta u zimu)
Amsterdam - predaleko (isto ko i Kopenhagen ali u KPH vise lete)
Rim - to bi moglo biti dobro jer su slabe veze. Jedino do Splita ili Dubrovnika pa autom ili busom u Sarajevo.

Samo nisam skontao ovo sa butikom , sta je to ???
drndalo

#3698 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Ma da imam butik, pa da me svaki 6x odlazak po robu tamo u IST sa BH Airlines-om dodje dzaba... :wink:

Sve linije koje su pocinjali, pocinjali su ih ko iz *urca... Prag su ukinuli taman kad je raja pocela da cuje da ima linija, nije ni karta skupa bila (pisao sam o tome barem 6x ovdje, mislim da ni posade u ATR-ima nisu znale da lete taj prvi dan za PRG, dok nisu pogledali u plan leta :lol: )... Bec im je bio vise pun nego prazan, po pristojnoj cijeni, nije predaleko ni sa ATR-om, pa ga opet ukinuse, na sta je Austrian rekao "Gesundheit", i sretno podigao cijene za/sa SJJ... Rim, koji, by the way, ima bruku letova i iz Amerike (cak i Deltu iz Atlante, gde dijaspore ima mnogo...), te mogucnost presjedanja na BH Airlines nisu ni probali... Zirih im je koliko znam OK linija, i jedina pored IST koja je konstanta, cak je i BNX medjuslijetanje na toj liniji pozitivno...

Umjesto da rade na tome da malo koketiraju sa clanovima drugih alijansi osim LH Star-a, koji na SJJ ima fakticki monopol, oni nista... I ovo malo sto voze i vrijede, kao da jos vise obezvrijedjuju... Ma kome ja to sve pricam...? Kad su imali 2 ATR-a, cak i onaj jedan A319, broj letova im je bio dovoljan za pola te flote... Ni sa chartertima nikada nisu presli u prosjeku 2/3 potrebne kolicine upotrebe aviona koje imaju...
smolsvoje

#3699 Re: Avio kompanije all about

Post by smolsvoje »

Ne znam jel ti poznato da je prva ponuda carter letova za Kuvajt odbijena prije skoro 2 godine jer je skodila putnicima Turkisa, isti prijedlog je odbijen prije 7-8 mjeseci iz istog razloga (kasnije se uspostavilo da je u medjuvremenu Turkis odlucio da ''otme'' avion pa nema smisla potpisivati nesto sto se nece moci odraditi.
Sto se tice Antalije, tu je generalno pala zabrana BH Airlinesu prije 2 godine, da se dozvoli turskim kompanijama da lete.
Znam da nema smisla ali je tako. Mi smo 10 puta zvali u HQ BH Air da trazimo letove za Antaliju i Izmir i uvijek neki izgovor ima. Dok je bio Okan (on je za razliku od ovog zadnjeg znao i navratiti i posjetiti nas ) jos smo mogli nesto ali kasnije kad je Aliriza dosao - vise nema. Na kraju bi mi i pristali na nocne letove ali oni su i to izbjegli ?!?

Nama bi iskreno najvise pasalo otvaranje Rima jer je veza katastrofa. Osim OS koji ima relativno dobru konekciju ali ubi cijenom. Mislim da bi mogli sedmicno po 2 grupe uputiti prema Rimu na redovnom letu , cca. 30 ljudi ako je cjelogodisnji let. Kod njih je isto kriza i dalo bi se jeftinije naci. Bolje letiti sat i po direktno nego se zajebavati 4-5 sati preko nekuda.
Ne znam sta bi vise, nama odgovara sto vise direkt linija jer je turisticka ponuda bogatija. Kad otvaras liniju gdje ima konkurencija tu je takmicenje u cijenama prevoza za grupe a opet bi mi nesto novo u ponudu. Prag je bio idealan ali oni nisu mogli izdrzati.
Mislim na kraju da je italija neistrazena , pa dolazi u obzir i Venecija. Ima i dosta letova preko Atlantika za Veneciju, pa da spoje , malo redovnih malo turista u oba pravca i to je to.

Hvala ti na prijedlogu ali nasa ne pije vode, mislim
Franjo Kluz

#3700 Re: Avio kompanije all about

Post by Franjo Kluz »

smolsvoje wrote:Svaka cast da si prepoznao gresku jer se tog Beograda ne bih nikada sjetio.
Evo sanse da se otvori jos neka linija kako kaze Njofra. Ma ja , to je bio tandem , ovo sam skontao Franjo Kluz i Rudi Cajavec, pioniri na Potezu 25 (ako se ne varam)
Mislim da ima prostora za destinacije na kojima nema konkurencije kao sto lete Cirih i Kopenhagen. Ne znam sta bi bilo dobro.
Prag su probali pa nije islo iako sada nema niko iz ex-Yu da tamo leti pa... ma zaboravi.
Frankfurt ponovo ali je 2.5 sata na ATR-u ?!?
Bec ponovo ali je tu Austria x2 daily (-2puta u zimu)
Amsterdam - predaleko (isto ko i Kopenhagen ali u KPH vise lete)
Rim - to bi moglo biti dobro jer su slabe veze. Jedino do Splita ili Dubrovnika pa autom ili busom u Sarajevo.

Samo nisam skontao ovo sa butikom , sta je to ???
Jel neko razmisljao o Budimpesti ? Ja sam misljenja da je to da se moglo trebalo odmah nastaviti da nema diskontinuiteta u letenju. To je bila prava linija, i turistika i tranzitiranje, doduse sada nema Maleva i njihovih letova.
Isto tako Pristina i Skoplje. Jako je tesko doci do tamo a statistike pokazuju da se od tamo jako puno leti. Mislim da je Pristina oko 1.5 miliona putnika dok se i Skoplje priblizilo na 800.000 (Ja ne znam da li ovo znaju odgovorni na aerodromu Sarajevo) Pogotovo sto Skoplje jos uvijek nema svoje kompanije iako je WIZZ tamo bazu napravio.
Sto se tice Beca,Austrian je u krizi (velikoj) iako ne daju da se to vidi na letovima za Sarajevo. Uzimaju lopatom (mala im je lopata Sirotanovicka) Ja sam par puta isao u Bec sa BH AIR i nije bilo lose. Ja inace uvijek nosim hrane od kuce pa me usluga na avionu ne zabrinjava, samo nek je jeftinije. Medjutim meni nisu 100% dani odgovarali. Pa mora se znati da je uvijek petak popodne i nedjelja popodne najoptimalnije za nase ljude i putnike, a cini mi se da nedjeljom ili petkom nije bilo leta nikako, nego ponedjeljak ujutro.
Mozda bi Minhen bio dobar ali u kontravremenima sa Lufthansom. Ali opet se slazem sa prethodnicima da je najbolje ici tamo gdje nema konkurencije a ima potencijala.
I da ne zaboravim , Mostar - Medjugorje, ko temo ne leti - radi protiv interesa ove drzave !!!
Hajde raja ukljucite se da cujemo i vas vezano za ovo.
Post Reply