Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post Reply
CungaLunga

#3676 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CungaLunga »

radostan dan wrote:ma nešto mi poznato, ali evo čitalac je intervenisao.
i kao što napisa cska, nek bude kako bude, samo ovo u makedoniji ne izgleda uopšte obećavajuće, plus se namjestili izbori u srbiji šestog.
A kako ne izgleda, sprijecili su dalje etnicke sukobe, uhapsili vjerovatno pocinitelje. Mislim da je makedonska policija i vlada dobro postupila. Albanske stranke u parlamentu su isto radili dosta da sprijece dalju eskalaciju. Moglo je biti mnogo gore u Makedoniji. Da je ovako mirno uprkos svemu, to je uspijeh na balkanu.

Opet edit: Odoh :zzzz:
Čitalac

#3677 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Čitalac »

CungaLunga wrote:
radostan dan wrote:šta ono na albanskom znači drin?
Pise u rijecniku Cascade (eng)
a na hr. nisam jos stigao

Edit: Kaskada i na hrv :P

A rijeka Drina je dobila svoje ime mnogo godina prije dolaska turaka ako se ja sjecam istorije tacno :)
Da, to me je uvek zbunjivalo. Negde sam našao da se Drina najpre zvala Bistrica. Ko će to sve pohvatati. U svakom slučaju, Drina je baš lepo ime.
radostan dan

#3678 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

CungaLunga wrote:
radostan dan wrote:ma nešto mi poznato, ali evo čitalac je intervenisao.
i kao što napisa cska, nek bude kako bude, samo ovo u makedoniji ne izgleda uopšte obećavajuće, plus se namjestili izbori u srbiji šestog.
A kako ne izgleda, sprijecili su dalje etnicke sukobe, uhapsili vjerovatno pocinitelje. Mislim da je makedonska policija i vlada dobro postupila. Albanske stranke u parlamentu su isto radili dosta da sprijece dalju eskalaciju. Moglo je biti mnogo gore u Makedoniji. Da je ovako mirno uprkos svemu, to je uspijeh na balkanu.

Opet edit: Odoh :zzzz:
nemoj dok ti ne okrijem kako s zove jedna planina u albaniji.
radostan dan

#3679 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

Čitalac wrote:
Da, to me je uvek zbunjivalo. Negde sam našao da se Drina najpre zvala Bistrica. Ko će to sve pohvatati. U svakom slučaju, Drina je baš lepo ime.
ćeka r de nira se zove drina.
Helikopter

#3680 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

CungaLunga wrote:
radostan dan wrote:ne vidim način da to neće biti tako jednog dana.
Svi smo mi iliri :D Znas li kako se zove najveca rijeka Albanije? :)
Albania/Kosovo. Rivers map
http://en.wikipedia.org/wiki/Drin_(river)
Image

Na sjevero-istoku Albanije proticu dvije rijeke Crni i Bjeli Drin (ili Drina) a na jugu Albanije rijeka Drino. Ima i rijeka Buna, a i rijeka Bistrica, pogledati iznad na prilozenoj karti.
radostan dan

#3681 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

ma znam za drin :-) sad sam skontao. i je kratko, za razliku od i u imenu - drina. jel tačno?
CungaLunga

#3682 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CungaLunga »

radostan dan wrote:
Znam za Ozren vec
CSKA

#3683 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CSKA »

Oslobođeni za zločine u Klečki
Izvor: B92

Priština -- Mešovito sudsko veće u Prištini oslobodilo je Fatmira Ljimaja i trojicu bivših komandanta OVK optužbi za ratne zločine u selu Klečka.

Ljimaj je potpredsednik Demokratske partije Kosova i poslanik u skupštini Kosova.

Postupak za zločine u Klečkoj ponovljen je i ponovo je počeo 30. marta, a na jednom od prethodnih ročišta posebnom presudom optužnice su oslobođena šestorica bivših pripadnika OVK, koji su bili optužneni za ratne zločine.

Posebnom odlukom sudsko veće je odlučilo da se nastavi suđenje za Fatmira Ljimaja, Nedžmija Krasnićija, Nasera Šalju i Nasera Krasnićija i od tužioca zatražilo da promeni kvalifikaciju krivićnog dela za koje su oni optuženi.

Specijalni tužilac Euleksa, Maurisio Salustro nije prihvatio zahtev sudskog veća za promenu optužnicu i da Ljimaja i trojicu njegovih saboraca optuži za komandnu odgovornost.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sto je super imati ovakav sud.
CungaLunga

#3684 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CungaLunga »

CSKA wrote:
Sto je super imati ovakav sud.
Zasto su samo srbi krivi? Zavera bre
CSKA

#3685 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CSKA »

Jel se ti to zajebavas nad civilnim zrtvama ?
CungaLunga

#3686 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CungaLunga »

CSKA wrote:Jel se ti to zajebavas nad civilnim zrtvama ?
Nikako, samo na tvoj komentar o sudstvu. Lici na komentare koje sam prije vidio. O sudu BiH, Hagu itd...
Sigurno si u pravu, oslobodjeni su od Kosovskog suda zato sto su albanci. A ne zbog manjak dokaza.
CSKA

#3687 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CSKA »

Pusti supljiranja,i na sta tebi lici.Ja ovdje pisem o konkretnom primjeru.I nije prvi slucaj kada svjedoci za zlocine UCK,budu ubijeni,zastrasivani i onda dodje i do nedostatka dokaza.

Ipak tebi je do zajebancije,svatam vrucina danas,pa dobro....
radostan dan

#3688 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

CungaLunga wrote:
radostan dan wrote:
Znam za Ozren vec
Morava. :mrgreen:
Helikopter

#3689 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

EULEX najavio masovna hapšenja kriminalaca na sjeveru Kosova

Osumnjičeni, kako se navodi, zaradili milione eura na štetu Kosova

Autor Fena | Objavljeno 03.05.2012. u 07:31

EULEX će nakon izbora u Srbiji 6. maja početi masovna hapšenja kriminalaca na sjeveru Kosova, gdje su Srbi većina stanovništva, objavio je u četvrtak portal koha.net, pozivajući se na neimenovanog diplomatu.

Navodi se da će oko 300 pripadnika elitnih jedinica EULEX policije početi široku akciju hapšenja kriminalaca srpske nacionalnosti u tom dijelu Kosova zbog ilegalne trgovine i drugih krivičnih djela.

Na taj način su osumnjičeni, kako se navodi, zaradili milione eura na štetu Kosova.

- Među ovim kriminalnim grupama su i Albanci koji sarađuju s kriminalcima na sjeveru Kosova, rekao je taj strani diplomata.

http://www.dnevniavaz.ba/globus/region/ ... osova.html
Helikopter

#3690 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

UOČI NEDJELJNIH IZBORA U SRBIJI

U kosovskom gradu Zvečanu osvanuo grafit Ratka Mladića

Image

U gradu Zvečanu na sjeveru Kosova jutros je osvanuo grafit na kojem je prikazan ratni zločinac Ratko Mladić.

Grafit na kojem je prikazan ratni zločinac Ratko Mladić (Foto: AFP)
Grafit Ratka Mladića na jednoj od zgrada uzburkao je duhove uoči lokalnih i predsjedničkih izbora u Srbiji. Predstavnici mirovnih snaga koji se nalaze u Kosovskoj Mitrovici strahuju od incidenata uoči nedjeljnih izbora.

http://www.klix.ba/vijesti/regija/u-kos ... /120504103
radostan dan

#3691 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

Helikopter wrote:EULEX najavio masovna hapšenja kriminalaca na sjeveru Kosova
daj bože da bude tako.
vivaldi

#3692 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivaldi »

I za ovo Kosovo ne vidim rijesenje nikakvo..boga pitaj na sta ce to sve izaci..
mO k3

#3693 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by mO k3 »

vivaldi wrote:I za ovo Kosovo ne vidim rijesenje nikakvo..boga pitaj na sta ce to sve izaci..
a sta nas briga .... to je druga drzava , kao da mi nemam svojih problema :x
vivaldi

#3694 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivaldi »

Ženski Dr.Med wrote:
vivaldi wrote:I za ovo Kosovo ne vidim rijesenje nikakvo..boga pitaj na sta ce to sve izaci..
Ma nije me briga, ali sve to utice i na nas. Nas svijet uglavnom nazivna zbirnim imenom jal region jal balkan.
Helikopter

#3695 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

Ženski Dr.Med wrote:
Ima nas kojih je briga i sta se desava kod nas a i u nama susjednim komsiskim drzavama kao i sire jer i mi direktno ili indirektno zavisimo cijelo vrijeme od tih i slicnih situacija. Sve bivse drzave SFRJ kao i nama najblize drzave u regiji su jako zavisne jedne od drugih politicki, ekonomski i vojno. Sve te drzave zive ekonomski od prodaje/kupovine odnosno izvoza/uvoza jedni drugima, davanje raznoraznih poslova u gradjevinarstvu i jedna masa drugih stvari. Tako da treba da nas je i te kako briga sta se desava u susjedstvu i sire licno zbog samog ekonomsko/poslovnog razvoja Bosne i Hercegovine. BiH jedino ima pozitivni ekonomski izvoz svojih roba i usluga na Kosovo a sa svim ostalim drzavama je u minusu.

Tebe licno ako nije briga zaobidji lagano ovu temu o Kosovu i Albaniji i tvoj problem je rjesen.
Last edited by Helikopter on 04/05/2012 19:26, edited 2 times in total.
Helikopter

#3697 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

Rjesice se ovo (ali ne uskoro) jer je albansko-srpski konflikt ogranicen i izolavan za manji teritorijalni dio na sjevero-zapadu Kosova. 90% teritorije Kosova funkcionise kako treba i politicki, ekonomski, vojno i slicno. Tih 90% teritorije Kosova i pravne drzave se gradi i ide velikom brzinom naprijed. Ovaj dio od 10% teritorije na kojoj Srbi prave konflikte je izolovan i ceka se politicko rjesenje a kada se nadje i tih 10% teritorije ce krenuti naprijed za izgradnjom i slicno. Ovdje Srbi najvise prave konflikte jer se na sjeveru nalaze veliki prirodni resursi Kosova a koje bi Srbija zeljela zadrzati za sebe. Medutim to nece ici jer su Kosvari vec ta prirodna bogatstva stavili pod hipoteku zapada.

Rjesenje na sjeveru Kosova ne odgovara ni kriminalcima na svim stranama jer mogu radit sverc komerc i zaradjivati na anarhiji i na crno milione eura izbjegavajuci placanje poreza drzavi odnosno poreskim obveznicima jer su porezni obveznici zaposleni u firmama kao i privatnici ti koji pune drzave budjete i finansiraju sve ostalo. Ne odgovara mozda ni nekim politicarima na svim stranama jer onda mogu isto kao u BiH da drze svoja stada pod svojom kontrolom i tako drze vlast i povlastice koje ta vlast nosi. Ne odgovara ni nekim politicarima koji zele da je tu medjunarodna zajednica prisutna dugo vremena a koji trose i ostavljaju novac na Kosovu i koji ubacuju novac na Kosovo za rjesenje problema, daju kredite i slicno. Ne odgovara ni nekim medjunarodnim faktorima jer su im pomalo potrebni svugdje veci i manji konflikti zbog nekih njihovih globalnih ekonomskih, politickih i vojnih ciljeva.

Ovakvo stanje najmanje odgovara obicnim i postenim gradjnaima na svim stranama i medju albancima i srbima i drugim koji samo zele da narmalno i posteno zive, rade i dizu svoj privatni i drzavni standard.
Last edited by Helikopter on 04/05/2012 19:07, edited 1 time in total.
vivaldi

#3698 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivaldi »

Helikopter wrote:Rjesice se ovo (ali ne uskoro
Sve mi to zvuci poznato, vec 17 godina kod nas ista prica. Ustvari, ne samo kod nas vec i u Makedoniji, koja ide korak naprijed nazad dva. Pogledaj komentare pod onaj Agimov video. Mrznja gora nego kod nas.
nOrMaLaC

#3699 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by nOrMaLaC »

vivaldi wrote:
Helikopter wrote:Rjesice se ovo (ali ne uskoro
Sve mi to zvuci poznato, vec 17 godina kod nas ista prica. Ustvari, ne samo kod nas vec i u Makedoniji, koja ide korak naprijed nazad dva. Pogledaj komentare pod onaj Agimov video. Mrznja gora nego kod nas.
Iskreno mislim da sukobi na Balkanu kao što je ovaj na Sjeveru Kosova i u Makedoniji dugo će ostati neriješeni...
Za Sjever Kosova: Imate 2 zavađene strane Albance i Srbe koji su također stradali u proteklom ratu krajem 1990 god.
Jedna strana optužuje UCK dok druga optužuje tadašnju Srbijansku vojsku i različite separatističke i paravojne formacije
Kao što je kolega prethodno rekao, da ima i tu i rudnog bogatstva kao što je rudnik u ....zaboravio sam kako se zove mjesto... :)
Kada sve ovo sagledamo vidimo da zapravo i rješenja nema.Jako je teško i ugoditi svim 3 stranama.
Srbiji,Kosovo i Međunarodnoj zajednici.
Sukobi pred izbore je sada najmanje potrebno jer rane još uvijek nisu zarasle.....
gidora

#3700 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by gidora »

agim. wrote:Protest vjernika-Albanaca u Skoplje
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... v_8IJqhTfA
:roll:
nema "ovome" kraja... :?
Post Reply