u pravu si za naziv (nova kifla - bijela kifla ali je bila kifla uvijek)... nikad nije bila majorka ali neise... koji haustor? izgleda da smo komsijegidra wrote: Da, da(mada sam ja sve vrijeme mislio da je "nova kifla" ).
Ona zgrada je možda i najkvalitetniji tip prijeratne gradnje, a nije uopće puno ni stara.
Pošto je tema cijena stanova, obzirom na lokaciju, 2 sprat, lift, podrumske prostorije, blizinu škola i ostalih javnih institucija, blizinu tram. stanice, ogroman broj parking mjesta oko zgrade, stan sam platio 1860 KM/m2 i mislim da sam ekstra prošao. Pa eto možda raji koja traži stan info pomogne.
Stan je u izvornom stanju, uslovan je i sada za normalan život ali je zreo za renoviranje.
Žena koja mi je prodala stan je objavila oglas u 12h na PIKu, gidra ga je kupio već u 13h, a na dobru priliku sam čekao 2 godine.
Cijene stanova All about
Moderator: anex
- VladaFBiH
#3676 Re: Cijene stanova All about
- VladaFBiH
#3677 Re: Cijene stanova All about
jašta je,... pola D-ova je vojno, neboder u Alojza Benca (Branke Blažek) broj 2 dobrim dijelom vojni, Kukanjac je bio 50m od Nagiba, obje kifle vojne... dernek pravi_BataZiv_0809 wrote:Izraz "Majorka" sam procitao ovdje.VladaFBiH wrote:
ako baš tjeraš mak na konac - oduvijek su je zvali "bijela kifla" a neko "nova kifla"- majorka su je počeli poslije rata zvati ljudi koji su doselili na Maltu
... a Kukanjac nam je bio komšija - prije rata skoro cijela Malta je bila vojna
Ja je znam kao Kiflu.
Nisam znao da je Malta bila u toj mjeri vojnaGdje jos ima puno vojnih zgrada, izuzev na Grbavici?
Gidra-dobar posao nema sta.Jbt mogu misliti zenine srece, za sat prodala stan
- VladaFBiH
#3678 Re: Cijene stanova All about
prije nego što skontaš da imaš ogroman kreditBlack swan wrote:pričaj mi kako je ući u svoj stan koji si kupio
ne naslijedio ili dobio od tetke... ili u neku kompenzaciju
nego keširo i imaš račun
pretvorio sam se u uho![]()
osjećaj me zanima
- VladaFBiH
#3679 Re: Cijene stanova All about
u nekim novogradnjama ni nemaš prikljućak na struju ili ti daju monofazni ili ono novo s*anje gdje imaš "vršnu" snagu 4kw (ili kako se već zove) pa kad upališ dvije stvari iskoči sklopkasabanss wrote:El. instalacija - obicno monofazna, sam proces prelaska na trofaznu je oko 1500 KM, meni trebalo... Zamjena svih zica + armature + zastita (osiguraci i sklopke), ne smijem ni spomenutu cifrumadner wrote:
Ja iz rekla kazala.![]()
Elektricna instalacija moze biti u redu, vodo instalacija moze biti u redu, stolarija moze biti ok. I onda je stvarno samo krecenje i laminat.
Vodo instalacija - nema sanse da je dobra na zgradi iz 80-te, sto je najgore zamijenim ja svoju ali komsija iznad nece svoju. Nerviranje da li ima ili nema vode i zasto mi curi, neprocjenjivo.
Stolarija - takodjer kao i vodoinstalacija samo sto mi se jebe za komsijinuSama vanjska stolarija vise srednje klase na stanu od 60-tak kvadrata je oko 7500 KM (cisto za ove koji kazu da moze za cenera se renovirati citav stan)
Estrih, parket, plocice, sanitarije, unutrasnju stolariju, ulazna vrata nismo ni dotakli...
Stolarija - ako ideš sa vanjskim roletnama, komarnicima, troslojnim staklima, stolarijom u boji (da ne bi narušio izgled zgrade) sa višom srednjom klasom može toliko izaći... ali ako nemaš vanjske roletne, stolariju u boji, komarnike i sl. 3-4k je za takav stan...
uglavnom jako varijabilno je koliko ti treba i šta želiš da napraviš + što ne moraš odjednom sve uraditi već kako imaš para
- madner
#3680 Re: Cijene stanova All about
Pa kazem zavisi sve. To je najgori slucaj. Inace u novogradnji mozes imati isti problem.sabanss wrote:El. instalacija - obicno monofazna, sam proces prelaska na trofaznu je oko 1500 KM, meni trebalo... Zamjena svih zica + armature + zastita (osiguraci i sklopke), ne smijem ni spomenutu cifrumadner wrote:
Ja iz rekla kazala.![]()
Elektricna instalacija moze biti u redu, vodo instalacija moze biti u redu, stolarija moze biti ok. I onda je stvarno samo krecenje i laminat.
Vodo instalacija - nema sanse da je dobra na zgradi iz 80-te, sto je najgore zamijenim ja svoju ali komsija iznad nece svoju. Nerviranje da li ima ili nema vode i zasto mi curi, neprocjenjivo.
Stolarija - takodjer kao i vodoinstalacija samo sto mi se jebe za komsijinuSama vanjska stolarija vise srednje klase na stanu od 60-tak kvadrata je oko 7500 KM (cisto za ove koji kazu da moze za cenera se renovirati citav stan)
Estrih, parket, plocice, sanitarije, unutrasnju stolariju, ulazna vrata nismo ni dotakli...
Nema razloga da ne bude dobra ako je sve po psu. Komsije su zlo.
Ima jeftinije, a garantujem da ne dobijes takvu stolariju kod vecine novogradnje.
Gledam upravo predracun sa svim navedenim stavkama i ispod je 300 KM po kvadratu. Bez ulaznih vrata.
- pepeljara
#3681 Re: RE: Re: Cijene stanova All about
Svaki mjesec stavka -8xx hahah elem linep osjecaj slazem se jer skoro istu lovu das za stan rezije i eto mozda sitno prekoVladaFBiH wrote:prije nego što skontaš da imaš ogroman kreditBlack swan wrote:pričaj mi kako je ući u svoj stan koji si kupio
nego keširo i imaš račun
osjećaj me zanimaili poslije
- dva različita osjećaja, samo sto ovaj drugi drži puuunooooooo duže
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
-
gidra
#3682 Re: Cijene stanova All about
Nisam jos doselio, prazan je stan, povremeno obidjem da uzmem racune i ponekad prespavam vikendom onako vise iz znatizelje jer zivim i navikao sam na kucu, tako da cemo o osjecaju nekad poslijeVladaFBiH wrote:prije nego što skontaš da imaš ogroman kreditBlack swan wrote:pričaj mi kako je ući u svoj stan koji si kupio
nego keširo i imaš račun
osjećaj me zanimaili poslije
- dva različita osjećaja, samo sto ovaj drugi drži puuunooooooo duže
A haustor je do sanitacije.
-
sabanss
#3683 Re: Cijene stanova All about
E jbg ga napadoste me
Rekao sam visa srednja klasa jer ne smijem spomenuti cifru koju je trazio Kontinental
Uglavnom drvena stolarija sa vanjskim ALU roletnama koje su mozda 20% cijene, koliko se sjecam Moja Malta ima cak i nesto kvalitetniju stolariju a spominjana je.
Rekao sam visa srednja klasa jer ne smijem spomenuti cifru koju je trazio Kontinental
Uglavnom drvena stolarija sa vanjskim ALU roletnama koje su mozda 20% cijene, koliko se sjecam Moja Malta ima cak i nesto kvalitetniju stolariju a spominjana je.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3684 Re: Cijene stanova All about
hebo vas kredit
bolje za stan nego za auto i podstanare
- VladaFBiH
#3685 Re: Cijene stanova All about
za auto uzeti kredit a nemati riješeno stambeno pitanje može samo moron (osim ako mu auto služi za posao npr. taxi i sl.)Black swan wrote:hebo vas kredit
-
probook
#3686 Re: Cijene stanova All about
Slazem se, ali ako je auto preko 15 000 KM. Sve do 10 000 je potreba, a ne luksuz sto se tice auta, posebno ako sluzi za odlazak na posaoVladaFBiH wrote:za auto uzeti kredit a nemati riješeno stambeno pitanje može samo moron (osim ako mu auto služi za posao npr. taxi i sl.)Black swan wrote:hebo vas kredit
Npr burazer je kupio auto za 7500, a nema rijeseno stambeno pitanje, ali je morao jer se stalno nekako krpio za odlazak na posao, a sa busom nema sanse posto ne moze 3 linije autobusa uskladiti nikako i jos radi u smjenama
-
almir_tz
#3687 Re: Cijene stanova All about
Vlado,VladaFBiH wrote:za auto uzeti kredit a nemati riješeno stambeno pitanje može samo moron (osim ako mu auto služi za posao npr. taxi i sl.)Black swan wrote:hebo vas kredit
-
Heller
#3688 Re: Cijene stanova All about
Luksuz je to slažem se FadileVladaFBiH wrote:za auto uzeti kredit a nemati riješeno stambeno pitanje može samo moron (osim ako mu auto služi za posao npr. taxi i sl.)Black swan wrote:hebo vas kredit
-
Tuzla111
#3689 Re: Cijene stanova All about
Ovaj stan od 53 kvadrat za 91k u Hrasnom brzo otisao.
- Cherry-Cherry
#3690 Re: Cijene stanova All about
Kolika je cijena kvadrata na Vojničkom? Viđala sam od 1400 do 1700 KM.
Pa zar je moguće, da je toliki raspon? 
-
Tuzla111
#3691 Re: Cijene stanova All about
A zar je veliki rason? Meni je uvijek bilo smijesno kako u SA svako za svakakvu rupu trazi istu cijenu po kvadratu, cijelo Sarajevo 2k po kvadratu. ahahaCherry-Cherry wrote:Kolika je cijena kvadrata na Vojničkom? Viđala sam od 1400 do 1700 KM.Pa zar je moguće, da je toliki raspon?
- HAVANA
#3692 Re: Cijene stanova All about
Pa to je sasvim normalan raspon cijene sve i da su u istom stanju.Samo polozaj,spratnost,pogled...daje taj raspon cijene.Polako,bice jos malo pa ko i vani.I duplo vise ili manje zavisno od stanja,na istoj lokaciji..Mora biti ako je cijena renoviranja od 300 do 1000 km po m2.Zavisi od stanja i potrebnih ulaganja.U centru je vec tako.Ima za 1800 a ima i za 4000km po m2.I na grbavici sam gledao za 1600 po m2,mezar.A vidio sam sprat iznad za 3500 perverziju od stana kod poznanika.145000 km ulozili u renoviranje stana od 100 m2.Rastavili se i prodaje se.Cisto sumnjam da ce dobiti i ublizu koliko traze, ali stan je ludilo.
- Cherry-Cherry
#3693 Re: Cijene stanova All about
Ja sam po Vojničkom gledala sve neke krševe od stanova, od 1400 do 1700 po kvadratu. Pa nigdje veze. Moraš promijeniti vrata, prozore, radijatore, parket, kupatilo kompletno, al je ono 1700 po kvadratu.
Na Čengić Vili ima po 1700, lokacija je sto puta bolja, samo što je meni iz nekih razloga Vojničko sada potrebnije.
Na Čengić Vili ima po 1700, lokacija je sto puta bolja, samo što je meni iz nekih razloga Vojničko sada potrebnije.
-
sabanss
#3694 Re: Cijene stanova All about
Sad skontaj kad na Vojnickom koji je radjeno pred rat moras toliko toga mijenjati, sta je sa C. Vilom koja je gradjena jos 30 godina prije toga.Cherry-Cherry wrote:Ja sam po Vojničkom gledala sve neke krševe od stanova, od 1400 do 1700 po kvadratu. Pa nigdje veze. Moraš promijeniti vrata, prozore, radijatore, parket, kupatilo kompletno, al je ono 1700 po kvadratu.
Doduse, pocni se malo cjenkati. Ta cijena od 1700 po kvadratu za VP moze ako je stan solidno renoviran.
-
johnlock071
#3695 Re: Cijene stanova All about
Ti vjerovatno prođeš MarijinDvor samo na more kad ideš jelde? Dobrinja nije džungla, i ko ti je rekao da jeste slagao te.eyesburn wrote: tu se valjda svi slažemo. ali isto tako je skupo i nerealno dati preko 100k za novogradnju u pizdićima i džungla naseljima.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3696 Re: Cijene stanova All about
pa valjda su i ljudi na cvili u tih 40 godina nešto uložili
-
gidra
#3697 Re: Cijene stanova All about
ali je Vojničko i stradalo puno više u ratu...ali slažem se da su zgrade puno kvalitetnije od onih kao što su npr. u Nedima Filipovića ili Džemala Bijedića..sabanss wrote:Sad skontaj kad na Vojnickom koji je radjeno pred rat moras toliko toga mijenjati, sta je sa C. Vilom koja je gradjena jos 30 godina prije toga.Cherry-Cherry wrote:Ja sam po Vojničkom gledala sve neke krševe od stanova, od 1400 do 1700 po kvadratu. Pa nigdje veze. Moraš promijeniti vrata, prozore, radijatore, parket, kupatilo kompletno, al je ono 1700 po kvadratu.
Doduse, pocni se malo cjenkati. Ta cijena od 1700 po kvadratu za VP moze ako je stan solidno renoviran.
Fin je raspored prostrija u stanovima na Vojničkom.
-
sabanss
#3698 Re: Cijene stanova All about
Sticajem okolnosti Vojnicko dobro poznajem. Zgrade koje su bile pod pravim uglom u odnosu na Nedzarice nisu previse stradale kao i zgrade u sredini naselja bez direktnog pogleda na Nedzarice.gidra wrote: ali je Vojničko i stradalo puno više u ratu...ali slažem se da su zgrade puno kvalitetnije od onih kao što su npr. u Nedima Filipovića ili Džemala Bijedića..
Fin je raspored prostrija u stanovima na Vojničkom.
Eto info, ako neko kupuje mozda bude korisno.
-
sabanss
#3699 Re: Cijene stanova All about
Postoje dijelovi zgrade koje jednostavno ne mozes renovirati ili ne zelis da radis sam. Krov, zajednicka vodo / toplotna instalacija, podrumi, liftovi... Instalacije i krov narocito znaju stvoriti ogromne probleme.Black swan wrote:pa valjda su i ljudi na cvili u tih 40 godina nešto uložili
Prosao sam horor renoviranja stana u zgradi iz 72. i sto se mene tice ne bih ga ponovio.
-
Rizvan
#3700 Re: Cijene stanova All about
Kod nas ljudi prilikom prodaje stana računaju samo dva faktora, koliko treba uložiti u sam stan i u kojem je dijelu grada, pa tako ako je stan smješten u nekom zvučnijem naselju, udaraju se automatski cijene, bez obzira na sam mikrolokalitet, odnosno u kakvom je stanju zgrada, ulica, kakav je komšiluk. To ne igra neku ulogu pri formiranju cijene, što je samo kod nas slučaj.
Pa imamo apsurdnu situaciju, da se napucani stanovi u centralnom dijelu grada prodaju po 2800 - 3000KM, a sama zgrada je u ruševnom stanju, komšiluk upitan, ove zavučenije ulice nisu obnavljane desetljećima......još ako je riječ o austrougarskim zgradama obično jedna strana je direkt iznad ceste, a druga gleda u tzv. dvorište. S tim što je u tom dvorištu u proteklih stotinjak godina sigurno nadograđeno ili prošireno par zgrada, ili ako nije to, dvorište je poslužilo kao plac za gradnju garaža, pa tako u stanu od 3000KM imaš pogled na komšijin zahrđali limeni garažni krov , ili u najgorem slučaju u dvorištu je neka stračara, izgrađena pitaj boga kada i kako, u kojoj još uvijek žive ljudi po starim bosanskim običajima
.... steranje veša napolju, kahvenisanje s konama u dvorištu. Ono malo zelenih površina ako i ima, je bez trave, ugaženo parkiranjem automobila, u kišnom periodu su tu lokve. A da ne govorim sad o drugoj strani koja gleda na ulicu i koje radosti življenja ona nudi, naročito ako su u neposrednoj blizini neki kafić ili hostel.
Uglavnom, zacijeniti 3000+ maraka po kvadradnom metru, za život u ovakvom okruženju, bez obzira koliko stan bio napucan i sređen, je i više nego precijenjeno.
Pa imamo apsurdnu situaciju, da se napucani stanovi u centralnom dijelu grada prodaju po 2800 - 3000KM, a sama zgrada je u ruševnom stanju, komšiluk upitan, ove zavučenije ulice nisu obnavljane desetljećima......još ako je riječ o austrougarskim zgradama obično jedna strana je direkt iznad ceste, a druga gleda u tzv. dvorište. S tim što je u tom dvorištu u proteklih stotinjak godina sigurno nadograđeno ili prošireno par zgrada, ili ako nije to, dvorište je poslužilo kao plac za gradnju garaža, pa tako u stanu od 3000KM imaš pogled na komšijin zahrđali limeni garažni krov , ili u najgorem slučaju u dvorištu je neka stračara, izgrađena pitaj boga kada i kako, u kojoj još uvijek žive ljudi po starim bosanskim običajima
Uglavnom, zacijeniti 3000+ maraka po kvadradnom metru, za život u ovakvom okruženju, bez obzira koliko stan bio napucan i sređen, je i više nego precijenjeno.