Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hemera

#3676 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Hemera »

hoće li ikada sarajevo biti kao nekada lijepo? :(
bull21

#3677 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bull21 »

piupiu wrote:Meni je ova posebno lijepa, možda zbog ovih autića što su naopako okrenuti ... :D

Image
1) Jel' ja tripujem ili ima neka zvijezda, nešto na vrhu zgrade na lijevoj strani?
2) Sjeća li se iko šta su ove radnje bile? Sjećam se poslijeratnog MiG-a i Fast Fooda.
Vitezanin

#3678 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Vitezanin »

Image
Vitezanin

#3679 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Vitezanin »

Tramvaj kroz današnju Ferhadiju:

Image
Vitezanin

#3680 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Vitezanin »

Hemera wrote:hoće li ikada sarajevo biti kao nekada lijepo? :(
Ja ne znam kako se nešto stariji građani Sarajeva osjećaju gledajući ove slike, ali npr ja kao neko ko poznaje grad jako dobro, a niti sam rođen u SA niti sam tu odrastao, na osnovu slika koje sam našao zaključujem sljedeće:
- grad ni tad, a pogotovo danas nije bio uređen u potpunosti
- stari dio grada danas izgleda puno bolje i čini mi se da je tad čaršija bila sistematski zanemarena
- novi dio grada je prije izgledao puuuuuno bolje, čišće i "urbanije", a to je dakle 90% grada
- život mi se s ovih slika u SA čini boljim i kvalitetnijim ili je to samo moć propagande, ne znam.

E sad, ti kad kažeš "hoće li Sarajevo biti kao nekada lijepo" možda misliš i na ljude koji su tu živjeli, a sad ih nema. Ako se radi o tome, to je već puno veći problem jer jednostavno "nema sadržaja" tj tih ljudi. Ljudi s ovih slika su ili otišli, pobjegli, ili su ubijeni ili su jednostavno - umrli.

Generalni je zaključak da su poslije devedesetih svi naši gradovi totalno potonuli i da se još nisu vratili na predratni nivo, a dok se mi vratimo na to svijet je već daleko otišao što znači da kaskamo još više nego prije. A potencijal doslovno VRIŠTI sa svih strana, posebno u Sarajevu.

Mislim da također ne treba zaboraviti da Sarajevo danas ima 60.000 ljudi manje nego prije rata. A to su ljudi koji su nekada stvarali, radili,živjeli i koristili grad i činili ga onim što je SA nekad bio, a i danas dan dobrim dijelom to i jeste.

Mislim da ne trebamo upadati u zamku tkz "zlatnog doba" i misliti da je prije sve bilo bolje i time zanemariti očigledni napredak oko nas.

Ali dobro, mislim da Sarajlije (i Sarajke dakako :) ) te svi drugi koji imaju neku emociju prema ovom gradu (kakvu god) ovo bolje poznaju od mene, ali eto, ovo iznad je neki moj dojam.

:)
dragma
Vozim: Pješe

#3681 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragma »

sabina1 wrote:
muha_sa wrote: bila je dvosmjerna i do Vijecnice
:kiss:
Hvala :thumbup:
Slobodno pitaj @Muhu, pravo gradsko dijete i sve zna. Legenda :thumbup:

@Vitežanin majstore, svaka čast i hvala što si oživio temu :thumbup:
Vitezanin

#3682 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Vitezanin »

dragma wrote:
sabina1 wrote:
Slobodno pitaj @Muhu, pravo gradsko dijete i sve zna. Legenda :thumbup:

@Vitežanin majstore, svaka čast i hvala što si oživio temu :thumbup:
Hvalaaaa, imam još dosta materijala pa će biti živahna tema.

:D :D :D
Hemera

#3683 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Hemera »

Vitezanin wrote: Ja ne znam kako se nešto stariji građani Sarajeva osjećaju gledajući ove slike, ali npr ja kao neko ko poznaje grad jako dobro, a niti sam rođen u SA niti sam tu odrastao, na osnovu slika koje sam našao zaključujem sljedeće:
Grad možda nije bio uređen tada,ali definitivno je izgledao prirodniji i širi nekada jer sve ono što se pravilo u gradu je imalo neki koliko-toliko red i logiku,osim običnog gomilanja infrastrukture,kao npr. danas.

Stari dio grada,danas blago rečeno izgleda užasno,i za nekoliko godina će da izgubi svu vrijednost i simboliku,razloga je više za to.

Slike nisu nikakva propaganda,to je stvarno stanje grada,i glupo je u suštini posmatrati taj momenat u kojem je Sarajevo ostalo,i posmatrati ga danas kako se izobličio zbog rata.
Vjerujem da nije bilo rata da bi definitivno stvari u ovom gradu išle drugim tokom i da bi se znalo SA dovoljno razviti i modernizovati prirodno,a ne nasilno poslijeratnom demagogijom građenja i života.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3684 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

bull21 wrote:
1) Jel' ja tripujem ili ima neka zvijezda, nešto na vrhu zgrade na lijevoj strani?
reklama iskre je to bila
exliberal-ex

#3685 Re: Slike starog Sarajeva

Post by exliberal-ex »

bull21 wrote:
piupiu wrote:Meni je ova posebno lijepa, možda zbog ovih autića što su naopako okrenuti ... :D

Image
2) Sjeća li se iko šta su ove radnje bile? Sjećam se poslijeratnog MiG-a i Fast Fooda.

Na cosku je bio restoran sto se i vidi sad, onda je do njih bila koliko se ja sjecam prodavnica tekstila. pa onda unis banka ako se nevaram...
piupiu

#3686 Re: Slike starog Sarajeva

Post by piupiu »

Vitezanin wrote:Image
Vidi gumenjaka. :) :thumbup:
piupiu

#3687 Re: Slike starog Sarajeva

Post by piupiu »

Vitezanin wrote:Image
Eeeee, jesmo se od tada naumirali ... :(
muha_sa

#3688 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

sabina1 wrote:
molim--i drugi put :-D :kiss:

Image
muha_sa

#3689 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Image
muha_sa

#3690 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

bitanga_sa_otesa wrote:
bull21 wrote:
reklama iskre je to bila
vrtila se laganini :) što je tad bila atrakcija :lol:
muha_sa

#3691 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Image
Nepass

#3692 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Nepass »

Stari kenjac wrote:možda mi je bilo ljepše jer sam mladjan momak bio ja :lol:
Ne znam zasto,meni mozda i najdraza ulica u Sarajevu.[/quote]

Ja znam zasto sam posebno sentimentalno vezan za podkovace i Plocu! A sa svojim dedom sam dolazio po duhan u ovu kafanu . Kutije od kosulje, zamotano u plavi pak papir!!! :([/quote]
Ne volim kaldrmu, ne volim uzbrdicu. A sad je i jedna od prljavijih ulica kojima prodjem, curi voda iz onog ne dovrsenog islamskog centra. Tako da mi nije draga ta ulica :)
Ovako na prvu bih izabrao a. sahinagica, kad sa vrha pukne pogled na vjecnicu...
Vitezanin

#3693 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Vitezanin »

Jbt, ljudi se prije kupali u rijeci. :

Otkad je Miljacka postala zagađena tj otkad se ljudi više tu ne mogu kupati, zna li ko?
exliberal-ex

#3694 Re: Slike starog Sarajeva

Post by exliberal-ex »

muha_sa wrote:
Image

ah kad se ovog sjetim, kod nas je u komsiluku bio jedan sto je imao ove trokolice pa bi nas nekad u povratku potrpao pa provozao do svoje kuce....nego sad se sjetih bili su i oni sto su sa konjima razvozili ugalj i drva po kucama, kod nas je bio jedan poznat sto se znao napit ( a koji nije pio) pa ga samo stave pozadi gdje je ugalj utovaran i malo udare konja da krene, on je znao sam da se vrati kuci dok ovaj spava pozadi :D
Vitezanin

#3695 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Vitezanin »

Baš je dobra ta cesta s tim malim pločama ili šta je to već.

:)

Ajmo dalje:

Image
Vitezanin

#3696 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Vitezanin »

Image
Vitezanin

#3697 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Vitezanin »

Image
Vitezanin

#3698 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Vitezanin »

Image
Vitezanin

#3699 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Vitezanin »

Image
muha_sa

#3700 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Vitezanin wrote:Jbt, ljudi se prije kupali u rijeci. :

Otkad je Miljacka postala zagađena tj otkad se ljudi više tu ne mogu kupati, zna li ko?
Miljacka je bila cista ko suza :-D vidi se na slici šljunkovita plaža :-D ljeti nisi imo gdje peškir spustit, a uzvodno pa sve do kozje cuprije krcato bilo izletnicima i kupacima :-D raja u koloni išli na darivu a gdje je sad aleja ambasadora to je bio glavni put za I.B.
bilo vrijeme lijepog druženja--svak ponese ponešto--neko roštilj, neko krompir i šerpu u kojoj se isti kuha i obavezno džezvenjaci pa se kafeniše sa nepoznatim ljudima i muhabeti kao da se 100 godina znate :D

Image
Post Reply