Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pemanapemani

#3676 Re: Sarajevo Construction

Post by pemanapemani »

Dobro čovjek reče, Hastahana kao neki prekid - rupa u savršenom nizu i baš bi dobro legla jedna staklena zgradica od nekoliko hiljada kvadrata sa tri drveta oko nje, ali ja sam stvarno za zelenilo i parkove. :mrgreen:

Recimo, moja malenkost je za revanšizam iz pjesme Atheist rapa. :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3677 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

karanana

#3678 Re: Sarajevo Construction

Post by karanana »

Ali te investicije su najbolje.
Kupi rus od austrijanca banku - investicija.
Kupi rus od austrijanca pumpu - investicija.
Kupi katarcanin od talijana imovinu - investicija.

Kako i na koji nacin su ovo investicije koje idu na dobrobit zemlji i ekonomiji zemlje?
Po meni su ove transakcije upravo obratno - deinvesticija jer investitor prodaje stvari izvlaci pare i odlazi. A Neto efekat ulaganja u privredu je 0.
supercali

#3679 Re: Sarajevo Construction

Post by supercali »

Kad kazes investicija to zvuci nesto moderno dobro wall street fazoni kaf kazes kupovina prodaja nije to to a i raja to konta pa te moze pljuvati ovako abu ibn investiro to je nesto dobro vidis mi privukli investitora
DaysleepeR

#3680 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Bosmal je najbolji pokazatelj kako će završiti ovi mega projekti koji se sada grade

Bosmal je davno odobren kao projekat, prije arapske "investicione" histerije, po svim školskim standardimam rađen je prekvalitetno, radio sam 2 godine tamo, sve je tip top, odlično je urađen, sad bih živio tamo, i propao je ko žeton uprkos svemu tome

tako će i Sarajevo Tower i Waves i ini resorti završiti na aukciji kod banaka
So What!

#3681 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

DaysleepeR wrote:
ne brini se ti za Daysleepera nisam ja od juče na forumu, sve je u okviru teme, radiš direkt propagandu za građevinski biznis, i SDA predstvljajući neplansku gradnju kao razvijanje grada
Možeš biti i 20 godina, dok se ne izliječiš vlastitih kompleksa, pisat ćeš iste stvari. Ja podvlačim, nemam ništa protiv suprotnog mišljenja, samo protiv ekstremnog razmišljanja, kontraškog, podjelu na crnu i bijelo i na kraju krajeva kompleksaškog razmišljanja.

Bosmal je prvenstveno živi dokaz da Bosanci mogu prodati muda pod bubrege kome stigne, ali ih to kad-tad stigne.

Braća Šabanović su postali čuveni prevaranti, a jednu iznimno prijateljski nastrojenu zemlju Maleziju i jednog od najdaljih prijatelja naše zemlje, ovaj projekat je tamo doveo na jako loš glas.

Ti ako nisi primjetio moj kriticizam, onda zaista selektivno biraš šta ćeš komentarisati. Na kraju krajeva, doprinos koji dajete ovom forumu je uglavnom offtopic, jer nigdje slika, nekih detalja, novih informacija. No hajde nema veze ...

Pljujte i dalje ... Vjerujte da je svako ko je sagradio u Sarajevu nešto nakon 1995. - lopov, čiji je kapital prljav, a svaka vlast je apsolutno učinila sve da napravi ruglo od ovog grada. Svi koji su zaista od ovog grada počeli praviti ruglo, će doći na red. Damir Hadžić je zbog slučaja Radeljaš iza rešetaka, doći će na red i Memić jednog dana kao i ostala ekipa.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3682 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

supercali wrote:Kad kazes investicija to zvuci nesto moderno dobro wall street fazoni kaf kazes kupovina prodaja nije to to a i raja to konta pa te moze pljuvati ovako abu ibn investiro to je nesto dobro vidis mi privukli investitora
Ka'e jedan od komentara na vijest: Arapi polako izvlace BiH iz krize :D
DaysleepeR

#3683 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

So What! wrote:
DaysleepeR wrote:
ne brini se ti za Daysleepera nisam ja od juče na forumu, sve je u okviru teme, radiš direkt propagandu za građevinski biznis, i SDA predstvljajući neplansku gradnju kao razvijanje grada
Možeš biti i 20 godina, dok se ne izliječiš vlastitih kompleksa, pisat ćeš iste stvari. Ja podvlačim, nemam ništa protiv suprotnog mišljenja, samo protiv ekstremnog razmišljanja, kontraškog, podjelu na crnu i bijelo i na kraju krajeva kompleksaškog razmišljanja.

Bosmal je prvenstveno živi dokaz da Bosanci mogu prodati muda pod bubrege kome stigne, ali ih to kad-tad stigne.

Braća Šabanović su postali čuveni prevaranti, a jednu iznimno prijateljski nastrojenu zemlju Maleziju i jednog od najdaljih prijatelja naše zemlje, ovaj projekat je tamo doveo na jako loš glas.

Ti ako nisi primjetio moj kriticizam, onda zaista selektivno biraš šta ćeš komentarisati. Na kraju krajeva, doprinos koji dajete ovom forumu je uglavnom offtopic, jer nigdje slika, nekih detalja, novih informacija. No hajde nema veze ...

Pljujte i dalje ... Vjerujte da je svako ko je sagradio u Sarajevu nešto nakon 1995. - lopov, čiji je kapital prljav, a svaka vlast je apsolutno učinila sve da napravi ruglo od ovog grada. Svi koji su zaista od ovog grada počeli praviti ruglo, će doći na red. Damir Hadžić je zbog slučaja Radeljaš iza rešetaka, doći će na red i Memić jednog dana kao i ostala ekipa.
Ja kompleksa momak nemam a znamo se 200%, kad skontas ko sam skontaces i sam.

Bosmal je indigo ostalih investicija.
Pa SCC je sagradjen jer je u hipoteku za kredit data vrijednost Magrosa na papiru koji je kupljen za marku.
Znaci u tu "investiciju" marka je usla izvan BiH.
A kakvi su tek ostali projekti kreditirani overseas bankama na hipoteku imaginarnih nekretnina u zaljevu. Ovo je klasicni bubble koji ce puci, a kad pukne ostavice strasnu bijedu iza sebe.

Ja kompleksa nemam ja samo volim svoj grad i noli me kako se unistava i od njega pravi betonsko stakleno selo
Sociolog

#3684 Re: Sarajevo Construction

Post by Sociolog »

DaysleepeR wrote:
So What! wrote:
DaysleepeR wrote:

Ja kompleksa momak nemam a znamo se 200%, kad skontas ko sam skontaces i sam.

Pa SCC je sagradjen jer je u hipoteku za kredit data vrijednost Magrosa na papiru koji je kupljen za marku.
A kakvi su tek ostali projekti kreditirani overseas bankama na hipoteku imaginarnih nekretnina u zaljevu. Ovo je klasicni bubble koji ce puci, a kad pukne ostavice strasnu bijedu iza sebe.

Ja kompleksa nemam ja samo volim svoj grad i noli me kako se unistava i od njega pravi betonsko stakleno selo
Pozz ekipa, ja zivim tik do Bosmala u kucama preko ceste...ima pored moje kuce ogromnaa livada,barem 150/200 i kako to, niko dosad nije kupio cudi me, mogla bi se solidna zgrada, nabavili s mobilijarom pa i djecijim parkom te garazama
So What!

#3685 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

DaysleepeR wrote:Ja kompleksa momak nemam a znamo se 200%, kad skontas ko sam skontaces i sam.

Ja baš volim Sarajevo, ne ko Sandžaklija, nego baš istinski volim. Prvenstveno kao glavni grad moje zemlje, pratim arhitekturu, pratim trendove u arhitekturi, čitam magazine relevantne i na kraju krajeva pratim i relevantne forume za iste.

Pošteno, ništa me od toga ne čini ekspertom, ali upoznat sam sa onim šta ekspreti misle da je dobro. I mogu reć da sam poprilično upućen.

Primarni cilj SCC-a i nije bio da donese milione u BiH, to je pitanje ekonomije. Stvar je šta on može učiniti za Sarajevo, a učinio je već mnogo, jer savremen grad bez shoping malla je ništa, a turistima se preporučuje upravo za kupovinu, te činjenica je da je to dom mnogim prodavnicama koje PDV upravo plaćaju kod nas. Eh u tom segmentu već možemo razgovarati o ekonomiji, jer to je mjesto na kojem se troši mnogo novca, od kojeg na kraju krajeva benefit ima naša ekonomija.

Pa u Londonu pored samog Tower of Londona je nikao Canary Wharf. Nećemo mi nikada biti kao London, naravno, ali jednostavno je nemoguće bez savremenih modernih zgrada imati grad. Ne može Sarajevo ostati ikebana i muzejski eksponat.
Cossack

#3686 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

So What! wrote:
DaysleepeR wrote:Ja kompleksa momak nemam a znamo se 200%, kad skontas ko sam skontaces i sam.

Ja baš volim Sarajevo, ne ko Sandžaklija, nego baš istinski volim. Prvenstveno kao glavni grad moje zemlje, pratim arhitekturu, pratim trendove u arhitekturi, čitam magazine relevantne i na kraju krajeva pratim i relevantne forume za iste.

Pošteno, ništa me od toga ne čini ekspertom, ali upoznat sam sa onim šta ekspreti misle da je dobro. I mogu reć da sam poprilično upućen.

Primarni cilj SCC-a i nije bio da donese milione u BiH, to je pitanje ekonomije. Stvar je šta on može učiniti za Sarajevo, a učinio je već mnogo, jer savremen grad bez shoping malla je ništa, a turistima se preporučuje upravo za kupovinu, te činjenica je da je to dom mnogim prodavnicama koje PDV upravo plaćaju kod nas. Eh u tom segmentu već možemo razgovarati o ekonomiji, jer to je mjesto na kojem se troši mnogo novca, od kojeg na kraju krajeva benefit ima naša ekonomija.

Pa u Londonu pored samog Tower of Londona je nikao Canary Wharf. Nećemo mi nikada biti kao London, naravno, ali jednostavno je nemoguće bez savremenih modernih zgrada imati grad. Ne može Sarajevo ostati ikebana i muzejski eksponat.
Upravo tako! I BBI i SCC i Alta i Importane su odlični i za grad i one koji tu rade. Ogromne pare se tu vrte i na sve to se plača i PDV i porezi i radnici...
JThomas

#3687 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

dok isto ili manje ljudi ima isto ili manje para za potrošiti, potpuno je svejedno koliko će se centara otvoriti. ovo bi trebalo biti jednostavno i zdrav razum, ali očito nije. kolač se jedino malo povećava zbog više turista. ali realna kupovna moć običnog stanovnika pada, a realno, mimo papira, pada i broj tih stanovnika. i to kola iz šupljeg u prazno pa makar šiknuo još ovoliko tržnih centara. jer ljudi moraju jesti i obući se, sa ili bez scc.

nešto uđe u izgradnji u sistem i to je to. a koliko je to što uđe u izgradnji, kad vidiš današnji članak da je federalna porezna dosad u ovoj godini naplatila dvije milijarde direktnih poreza, a UIO 2,6 milijardi indirektnih. što ni blizu nije dovoljno da bez zaduživanja pokrije i namiri isti aparat koji nam sve ovo servira...
DaysleepeR

#3688 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Nije pitanje zasto je SCC izgradjen vec kako.
Kupis firmu u stecaju za marku, apliciras za kredit i kao hipoteku prilozis njenu imovinu napuhanu do daske.
Banka ti da kredit. Kredit nit si imao prostora dici niti ga od cega imas vracati. Kad pukne mjehuric ode gazda, banka uzima sebi Magros i nudi ga ispod svake cijene. Nigdje para, nigdje nista, kao Agrokor.

Na isti fazon su izgradjene i ostale ublehe. Dodje lafo seik otvori d.o.o. za 2000 KM pusti pricu o milijardu ulaganja i pusti politicare da mu dolaze na noge sa nadom fa ce se ugraditi, a svaki ima vezu i vezicu. Jedan zavrsi vodi, drugi struju,treci kredit, cetvrti pecat, dobra prica za izbore, investitor nova radna mjesta, banka uleti sa kreditom i eto resorta. Ako ga ne proda za godinu, banka uzme sebi, ode on kuci a ostade gradiliste... vec je pocelo
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3689 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

DaysleepeR wrote:Nije pitanje zasto je SCC izgradjen vec kako.
Kupis firmu u stecaju za marku, apliciras za kredit i kao hipoteku prilozis njenu imovinu napuhanu do daske.
Banka ti da kredit. Kredit nit si imao prostora dici niti ga od cega imas vracati. Kad pukne mjehuric ode gazda, banka uzima sebi Magros i nudi ga ispod svake cijene. Nigdje para, nigdje nista, kao Agrokor.

Na isti fazon su izgradjene i ostale ublehe. Dodje lafo seik otvori d.o.o. za 2000 KM pusti pricu o milijardu ulaganja i pusti politicare da mu dolaze na noge sa nadom fa ce se ugraditi, a svaki ima vezu i vezicu. Jedan zavrsi vodi, drugi struju,treci kredit, cetvrti pecat, dobra prica za izbore, investitor nova radna mjesta, banka uleti sa kreditom i eto resorta. Ako ga ne proda za godinu, banka uzme sebi, ode on kuci a ostade gradiliste... vec je pocelo
Nisam te bas skonto do kraja :-?

Jel' se ovo zadnje desilo ili se tek treba desiti?

Zar ga nije napravila fantomska firma parama iz porezne oaze?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3690 Re: Sarajevo Construction

Post by mali_milojica »

Koliko je bolesna ova vlast i gladna za parama dovoljno govori da ljudi koji zive npr na M Dvoru u AU zgradama ne mogu mm odstupiti od gradnje,prozori,krov,fasada mora biti skoro pa ko izvorna.
Dok na 20m od njih,preko ulice bukvalno, ljudi prave svemirske brodove :-)
JThomas

#3691 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

od čije led rasvjete ovaj prvi ne može da spava :mrgreen:

i kažu ti pa svakako je bolje izdati za poslovnu namjenu :mrgreen:
DaysleepeR

#3692 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

_BataZiv_0809 wrote:

Nisam te bas skonto do kraja :-?

Jel' se ovo zadnje desilo ili se tek treba desiti?

Zar ga nije napravila fantomska firma parama iz porezne oaze?

Tako se izgradio. Al Shiddi je kupio Magros za marku. Sve zalihe priklijalog brasna i ostlog smeca je naveo cijrnu i zalozio za hipoteku za kredit kod banke u BiH. Nije lik marke donio u BiH. To nije tajna.
karanana

#3693 Re: Sarajevo Construction

Post by karanana »

Ili ti ga mlacenje gloginja tudjim kurcem. Da mnogi su primjenili taj recept i to radili, izvukli pare i noga. Zemlja za manipulacije i manifetluke dusu dala. Prvo naki slovenci a sad naki arapi. Rizik 0.
JThomas

#3694 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

nemojte biti takvi, ipak moraš "uložiti" u "kafu" za političare i bankare :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3695 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Koja banka mu je dala pare? BBI? Vakufska :D Union? Privredna?
So What!

#3696 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Ali evo stanemo na loptu, zašto je bitno ko ostaje vlasnik SCC-a. Ja se mogu ne slagati sa izraleskom politokom recimo, mogu i ne voljeti Izraelce (ništa protiv normalnih), ali ja ću i dalje posjećivati Cinema City koji je izraelski. Sutra ga mogu Turci preuzeti, prekosutra Bangladešci, zatim Japanci, meni to i ne igra neku ulogu, kada želim gledati film ja idem u Cinema City.

Robot na Socijalnom drži Bosanac, ali mi se ne sviđa, preloš mi je i neukusan, pogotovo za lokaciju koju zauzima i mislim da mu nije mjesto u glavnom gradu, barem ne na onoj lokaciji. Nekom se sviđa, ne mogu mu ja ništa, sviđa mu se, ide tamo kupuje itd... Meni se sviđa recimo Alta, ja odem tamo uzmem nešto, do jučer je bio drugi vlasnik, danas je to Bingo, sutra možda neko drugi.

Bosmal, on generalno je stigao u Sarajevo prije nego što je Sarajevo bilo zrelo za isti. Basement je bio odličan restoran sa finom ponudom, recimo imali su kuhare iz Azije, radnje poput Cesare Paciottia, generalno rpvobitno zamisao je išla malo drugačije. Kasnije su tu opet smještaj našli adekvatni stanari IT kompanije, Face televizija, Siemens, ali i cijene su išle niže. U početku investitori bili Malezijci, kasnije je bilo i naših, pa UniCredit banka, danas Al Tani, sutra Roman Abramovič, prekosutra Hastor, apsolutno ne igra mi ulogu, sve dok se radi o adekvatnom prostoru.
DaysleepeR

#3697 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Koji je prazan a cijene niske.
Nabrojao si 5 firmi za 10 godina postojanja. Znas li ti uopste koliko prostora i stanova je tamo prazno?

Kako li je tek sa ovim jeftinjacima u izgradnji a skupim u renti... Eno na Otoci prazna zgrada godinama. SCC prazan, sad ce kao hotel. Pa nece imati 1000 soba.

I ima veze ko je vlasnik, ko ce biti lud da kupi objekat koji je banka zapljenila jer sam sebe ne moze da izdrzava...
So What!

#3698 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Faktor u posjeti Butilama: Voda iz sarajevske kanalizacije čista se odlijeva u rijeku Bosnu
U Sarajevu je 22. maja ponovo otvoreno obnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Butile, čija je obnova koštala 50 miliona maraka.

Image

Ovo postrojenje prečišćava kanalizacione vode vode Grada Sarajeva i kontrolisano ispuštanje prečišćenih voda u rijeku Bosnu u tačno propisanom obimu i propisanog kvaliteta. To će utjecati na sanitarne i okolišne uslove ne samo u Sarajevu, već i u nizvodnim područjima rijeke Bosne, te njeno iskorištenje učiniti bezbjednim za navodnjavanje, poljoprivredne djelatnosti, te rekreaciju i ribolov, počeo je priču prilikom posjete ekipe Faktora Butilama Aljoša Dizdarević, magistar ekologije i tehnolog na prečišćavanju vode u Butilama.

- Kanalizacija iz Sarajeva dolazi u ulaznu komoru u Butile i tu se spajaju gradski kolektor koji doprema kanalizaciju iz grada i Rajlovački kolektor. Na ovom mjestu počinje proces pročišćavanja. To je samo kanalizacija koja je u sistemu, jer poznato je da svi korisnici nisu uvezani u gradsku kanalizaciju i još koriste septičke jame – kaže Dizdarević.

Trupla životinja u otpadnim vodama

Sirova kanalizacija prebacuje se u dva kanala. Tu se uz pomoć kiseonika odvaja otpad, a voda prolazi u kanale.

- Prilikom odvajanja otpada bude gomila smeća kojoj nije mjesto u kanalizaciji. Tu su flaše, krpe, konzerve, razni predmeti, ali i strvine. Odvajali smo čitave uginule životinje, čak i cijele ovce. Kako se sve to nađe u kanalizaciji, teško je objasniti – priča naš sagovornik.

Sve što se odvoji od kabastog otpada skuplja se u kontejnere i KRO Rad to odvozi na gradsku deponiju. Izdvoji se i pijesak i može se iskoristiti, za đubrenje cvijeća, šuma i parkova. Ne smije se upotrebljavati u poljoprivredi jer sadrži salmonelu, upozorava Dizdarević.

Pročišćena kanalizacija nakon izdvajanja otpada ide na četiri spiralne pumpe, a njihova uloga je da otpadnu vodu podignu na devet metara. Spirale u jednoj sekundi povuku 1.300 litara otpadnih voda. Sva voda ide u dva velika bazena, a svako može da primi po 7.500 kubnih metara vode. Iz bazena se vadi mulj, a pročišćena čista voda se ispušta u rijeku Bosnu.

Proizvodnja električne energije

- U rijeku Bosnu ispuštamo čistu vodu bez štetnih materija, nakon serije zakonskih metoda koje moramo provesti. Tu se poštuju zakoni Evropske unije i na taj način poslije prolaska kanalizacije kroz naše postrojenje garantujemo da je voda čista – tvrdi Dizdarević.

Zahvaljujući ovom procesu sa površine otpadnih voda u bazenima izdvaja se mast, ulje i mulj.

- Od toga proizvodimo bio gas, skladištimo sve i to koristimo za grijanje. Zagrijavamo postrojenja i administrativnu zgradu. Uskoro treba da počne sa radom postrojenje za proizvodnju struje i to od korisnih otpadnih materija. Procjena je da ćemo mjesečno moći proizvoditi oko jedan megavat struje, a naše mjesečne potrebe su oko tri megavata – kaže naš sagovornik.

Prečistač u Butilima radi 24 sata, kojim se automatski upravlja iz dispečerskog centra u krugu postrojenja. Radi se u četiri smjene, a ukupno je zaposleno 35 ljudi. Dnevno se preradi oko 160.000 litara vode.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda grada Sarajeva prvobitno je izgrađeno početkom 1980. godine. Rad postrojenja je prekinut u aprilu 1992. godine i u maju ove godine ponovo je počelo raditi, a postrojenje u sklopu javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija.
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Faktor
So What!

#3699 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

DaysleepeR wrote:Koji je prazan a cijene niske.
Nabrojao si 5 firmi za 10 godina postojanja. Znas li ti uopste koliko prostora i stanova je tamo prazno?

Kako li je tek sa ovim jeftinjacima u izgradnji a skupim u renti... Eno na Otoci prazna zgrada godinama. SCC prazan, sad ce kao hotel. Pa nece imati 1000 soba.

I ima veze ko je vlasnik, ko ce biti lud da kupi objekat koji je banka zapljenila jer sam sebe ne moze da izdrzava...
Znam i lagano, pronaći će se rješenje i za to. Sama licitacija od prije nekoliko dana za stanove u Bosmalu dovoljno govori koliki interes stvarno vlada. Na gubitku je investitor, od toga nemamo nikakve koristi, a niti gubitka mi obični građani, osim možda što nekome takav prostor postane pristupačniji.

SCC je bio prazan iz razloga što Bahreinska međunarodna investicijska banka (IIB) koja je suvlasnik sa Al Shiddijem ne dozvoljava alkohol u objektu, dok Shiddiju to toliko i ne smeta. Između ostalog konzervativni Bahreinci su zakočili i multiplex koji je prvobitno planiran. Staklen itoranj je predviđen za hotel, kockasti dio je predviđen za kancelarije.

Prvo je Westin imao namjeru da se tu doseli, ali jednostavno im se ne isplati zbog koncepta dry hotela, na kojem se insistira. Zatim je Swissotel tu uletio i čitav toranj su uzeli u kojem će biti 218 soba, s tim da ja pojma nemam da li su pristali na koncept dry hotela, na renderu se vide vinske čaše.

Zgrada na Otoci je u vlasništvu Ljiljanka Palca, inače je iz Gruda, a zgradu je kompletnu dao pod zakup Central Osiguranju, nasljedniku Croatia Osiguranja.
DaysleepeR

#3700 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

nažalost to ništa ne mijenja činjenicu da su objekti prazni

i ako tebe ne interesuje ko je vlasnik to je tvoje pravo, ali mene interesuje, i državu mora da interesuje
Post Reply