Citati koje bi podijelili s drugima

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
ptičica

#3676 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by ptičica »

Muderris wrote:"Moja žena je slijepa i u kolicima je. Kad bih mogao
vrijeme vratiti i kad bih znao
da će oslijepiti i biti u kolicima,
opet bih je oženio."

Eldin Huseinbegović
:thumbup:
frameni

#3677 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

"Među ljudima se, nakon nekog vremena ništa ne može "dovesti u red".
Čovjek živi i dograđuje, popravlja, podiže, katkada i pokvari svoj život, no s vremenom će uočiti da je cjelina, koja se naposlijetku posložila od tih grešaka i slučajnosti, zapravo neponovljiva.
Kad netko izroni iz prošlosti i sentimentalnim glasom najavi da želi "sve" srediti možemo ga samo žaliti i nasmijati se njegovoj namjeri, jer je vrijeme ionako sve "sredilo" i to na onaj čudnovat način na koji se ta stvar jedino može provesti."

Sandor Marai
tendzera

#3678 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by tendzera »

Nevolja je prilika za hrabrost. 8-)
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#3679 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Entropio »

frameni wrote:"Među ljudima se, nakon nekog vremena ništa ne može "dovesti u red".
Čovjek živi i dograđuje, popravlja, podiže, katkada i pokvari svoj život, no s vremenom će uočiti da je cjelina, koja se naposlijetku posložila od tih grešaka i slučajnosti, zapravo neponovljiva.
Kad netko izroni iz prošlosti i sentimentalnim glasom najavi da želi "sve" srediti možemo ga samo žaliti i nasmijati se njegovoj namjeri, jer je vrijeme ionako sve "sredilo" i to na onaj čudnovat način na koji se ta stvar jedino može provesti."

Sandor Marai
frameni

#3680 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

"Čudno je to. Voliš nekoga, a onda to jednog dana iznenada nestane, izmijeni se ili se zauvijek izgubi. Ali to nekako ne može da spriječi ljubav. Možda se tako prepoznaje prava stvar. Kada ne dođe uz uslove i klauzule o dolasku, kada nema rok trajanja. Kada samo dajemo ljubav, ne prestajemo da je dajemo i znamo da nećemo nikad prestati. Tada je to stvarno. Tada niko ne može da je dotakne, pokvari ili oduzme...."

Tony Parsons
ptičica

#3681 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by ptičica »

frameni wrote:"Čudno je to. Voliš nekoga, a onda to jednog dana iznenada nestane, izmijeni se ili se zauvijek izgubi. Ali to nekako ne može da spriječi ljubav. Možda se tako prepoznaje prava stvar. Kada ne dođe uz uslove i klauzule o dolasku, kada nema rok trajanja. Kada samo dajemo ljubav, ne prestajemo da je dajemo i znamo da nećemo nikad prestati. Tada je to stvarno. Tada niko ne može da je dotakne, pokvari ili oduzme...."

Tony Parsons
:thumbup: :thumbup:
Entropio

#3682 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Entropio »

Lagano umire onaj koji ne putuje,
onaj koji ne čita,
onaj koji ne sluša muziku,
onaj koji ne nalazi zadovoljstvo u sebi.

Lagno umire onaj koji uništava vlastitu ljubav,
onaj koji ne prihvaća pomoć.

Lagano umire onaj koji se pretvara u roba navika,
postavljajući sebi svaki dan ista ograničenja,
onaj koji ne mijenja rutinu,
onaj koji se ne usuđuje odjenuti u novu boju,
onaj koji ne priča sa ljudima koje ne poznaje.

Lagano umire onaj koji bježi od strasti
i njenog izvora emocija;
onih koje daju sjaj u očima i napuštenim srcima.

Lagano umire onaj koji ne mijenja svoj život
kada nije zadovoljan svojim poslom ili svojom ljubavi,
onaj koji se ne želi odreći svoje sigurnosti radi nesigurnosti,
i koji ne ide za svojim snovima; onaj koji sebi neće dozvoliti,
niti jednom u svom životu, da pobjegne od smislenih savjeta...

Živi danas, učini danas, riskiraj danas!
Ne dozvoli lagano umiranje!
Ne zaboravi biti sretan!"

Pablo Neruda
Entropio

#3683 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Entropio »

"Nekad je mislila da je život pjesmi nalik. Bože dragi, kakve glupe asocijacije se mogu roditi u glavi. Rodi ih trenutak ushita. Ne, život nije pjesma, nikad…" - Nura Bazdulj Hubijar
Cherry-Cherry

#3684 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Cherry-Cherry »

Prošlo je dosta vremena. A eto, ja se još uvijek svega sjećam, kao da je jučer bilo... Čak sam se i predomišljala da li da pokušam s tobom ili ne. Rekla sam sebi: "Ma, hajde, šta te košta?!" Boga mi, dobro me je koštalo. Koštalo me je mnogo neprospavanih noći, mnogo dana kada sam mjesto osmijeha na licu nosila suze. A najviše od svega, koštalo me srca, toliko da više nisam mogla sebi priuštiti neku novu ljubav i ponovnu sreću.
TetkaSara
Location: Za neke knjige sam emotivno vezana. Više nego za neke ljude.

#3685 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by TetkaSara »

''Nije mi žao što me lažeš.Žao mi je što misliš da ti vjerujem.''
vesela_sveska

#3686 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by vesela_sveska »

Tako obično biva. Oni koje želimo da vidimo ne dolaze u časovima kad na njih mislimo i kad ih najviše očekujemo, a pojavljuju se u nekom trenutku kad smo mislima najdalje od njih.

Ivo Andrić
vesela_sveska

#3687 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by vesela_sveska »

Srećom niko i ništa ne broji koliko sam puta pomislila na tebe i koliko je dugo to razmišljanje trajalo. U svakom trenutku mogu slagati da te se nisam nijednom sjetila... :-) :-)
tendzera

#3688 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by tendzera »

Ja te ne volim više. Znaš li koliko sam boli morao podnijeti da bih rekao tu jednostavnu rečenicu!? Koliko sam morao žena poljubiti, u mraku se poigravati s mjesecom u njihovim očima i paziti da ne izgovorim tvoje ime!? Bojao sam se ljubavi nakon tebe. Učio sam zaboravljati ulice kojima smo išli, izmišljao nove gradove rijeke, zvijezde… Brisao sam kišu sa svojih pjesama. Pamtio sam tragove tvojih prstiju koji su skinuli nježnost s mene. Pamtio sam slike; riječi sam znao napamet. I trošio vrijeme da te zaboravim, da te ne volim. Molio se očajnički da to nestane iz mene, da se vratim na početak. :roll: 8-)

- Željko Krznarić
potočanka

#3689 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by potočanka »

vesela_sveska wrote:Srećom niko i ništa ne broji koliko sam puta pomislila na tebe i koliko je dugo to razmišljanje trajalo. U svakom trenutku mogu slagati da te se nisam nijednom sjetila... :-) :-)
:D
vesela_sveska

#3690 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by vesela_sveska »

tendzera wrote:Ja te ne volim više. Znaš li koliko sam boli morao podnijeti da bih rekao tu jednostavnu rečenicu!? Koliko sam morao žena poljubiti, u mraku se poigravati s mjesecom u njihovim očima i paziti da ne izgovorim tvoje ime!? Bojao sam se ljubavi nakon tebe. Učio sam zaboravljati ulice kojima smo išli, izmišljao nove gradove rijeke, zvijezde… Brisao sam kišu sa svojih pjesama. Pamtio sam tragove tvojih prstiju koji su skinuli nježnost s mene. Pamtio sam slike; riječi sam znao napamet. I trošio vrijeme da te zaboravim, da te ne volim. Molio se očajnički da to nestane iz mene, da se vratim na početak. :roll: 8-)

- Željko Krznarić
frameni

#3691 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

Entropio wrote:"Šta znači smiriti potrese u dubinama sebe? Znači: ugasiti glas. Reč je veštačka misao. Prisutan i mnogolik trajaćeš iza svih. Jer živeti se može ili zagonetno ili nikako." - Mika Antić
vesela_sveska wrote:Tako obično biva. Oni koje želimo da vidimo ne dolaze u časovima kad na njih mislimo i kad ih najviše očekujemo, a pojavljuju se u nekom trenutku kad smo mislima najdalje od njih.

Ivo Andrić
tendzera wrote:Ja te ne volim više. Znaš li koliko sam boli morao podnijeti da bih rekao tu jednostavnu rečenicu!? Koliko sam morao žena poljubiti, u mraku se poigravati s mjesecom u njihovim očima i paziti da ne izgovorim tvoje ime!? Bojao sam se ljubavi nakon tebe. Učio sam zaboravljati ulice kojima smo išli, izmišljao nove gradove rijeke, zvijezde… Brisao sam kišu sa svojih pjesama. Pamtio sam tragove tvojih prstiju koji su skinuli nježnost s mene. Pamtio sam slike; riječi sam znao napamet. I trošio vrijeme da te zaboravim, da te ne volim. Molio se očajnički da to nestane iz mene, da se vratim na početak. :roll: 8-)

- Željko Krznarić
frameni

#3692 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

"Neki glas, miris neki i jedna lijepa zvijezda ne mogu,
noćas, da dignu iz moje dubine sve što je bilo.
Ovo mora da su mi popucali svi konci, lijepi
konci, tanani, što vezahu mene za moje Jučer.
Ne drže konci. U dubini svojoj osjećam tegobu
mrtvog Lane i žalost zaborava.
Od svih ružnih noći, ovo mi dođe noć, kad
zaboravih značenje svega.
Pa ipak mutno slutim, da sve to ima drage i tužne
veze sa onim, što je potonulo."

Ivo Andrić
ptičica

#3693 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by ptičica »

vesela_sveska wrote:

- Željko Krznarić
+1
partybrakerica

#3694 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by partybrakerica »

"Što mislimo o sebi, postaje istina za nas. Vjerujem da je svako, uključujući i mene, sto posto odgovoran za sve što mu se u životu događa - dobro ili loše. Svaka naša misao kreira našu budućnost. Svojim načinom razmišljanja i osjećajima stvaramo svoja iskustva. Misli i riječi koje danas izgovaramo, kreiraju naša buduća iskustva... Niti jedna osoba, niti mjesto ili stvar nema nikakvu moć nad nama jer smo mi jedini koji koristimo svoj um. Mi kreiramo svoja iskustva, svoju stvarnost i određujemo odnose drugih prema sebi. Ako stvorimo mir i harmoniju u svojim mislima, pronaći ćemo ih i u svojim životima."

Louise L. Hay
Entropio

#3695 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Entropio »

partybrakerica wrote:"Što mislimo o sebi, postaje istina za nas. Vjerujem da je svako, uključujući i mene, sto posto odgovoran za sve što mu se u životu događa - dobro ili loše. Svaka naša misao kreira našu budućnost. Svojim načinom razmišljanja i osjećajima stvaramo svoja iskustva. Misli i riječi koje danas izgovaramo, kreiraju naša buduća iskustva... Niti jedna osoba, niti mjesto ili stvar nema nikakvu moć nad nama jer smo mi jedini koji koristimo svoj um. Mi kreiramo svoja iskustva, svoju stvarnost i određujemo odnose drugih prema sebi. Ako stvorimo mir i harmoniju u svojim mislima, pronaći ćemo ih i u svojim životima."

Louise L. Hay

- Željko Krznarić

PurpurHazel

#3696 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by PurpurHazel »

"Da, inati mi se. Ali to je kao kada se proleće inati zimi. Inatim joj se, da, ali to je kao kada se jesen inati letu, pa izgubi. Neustrašiva je. Dečak u meni trapavo pazi da je ne povredi. Devojčica u njoj ismeva moje velike opasne zube i tvrdi da ne bole, da su tu samo da se kvare i stvaraju zubobolje. Da se manem njih i da se držim usana."

R.Petrović
ptičica

#3697 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by ptičica »

"Nikada nemoj shvatiti moju šutnju kao ignorisanje, smirenost kao prihvatanje i ljubaznost kao slabost."
partybrakerica

#3698 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by partybrakerica »

"Ne smiješ potonuti. Nema, bona, ništa izdržljivije od čovjeka. Šta sve predevera i ostane u pameti.."
frameni

#3699 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

Svaki put moraš iznova znati da voliš bolje, da voliš jače.
Ne da se vadiš. Ne da se tešiš. Već da se istinski do neba smešiš.

Miroslav Antić
hanny12

#3700 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by hanny12 »

Najveca hrabrost je prkositi boli,zivjeti sa njom,nikad ne pokazivati drugima,i uprkos njoj veseliti se zivotu i buditi se svako jutro odusevljen danom koji dolazi.
Howaed Cosell
Post Reply