Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
daxon

#3676 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by daxon »

Bimmer_ wrote:Ogranicenje broja postoji svugdje u svijetu.
Dokaži svoju tvrdnju.
Bimmer_ wrote:Sto se ne bi mogla naslijeđivat, ako tvoj otac ima advokatsku kancelariju, granap,... sto ti ne bi mogao preuzeti to od njega?
He, ni blizu, pošto licenca nije vlasništvo oca, poput granapa ili adv. kanc., licenca je vlasništvo kantona, a ne pojedinca i za svaku licencu treba biti raspisan natječaj, da li svake godine, ili svakih 5 nebitno.
fidoremilienko

#3677 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by fidoremilienko »

uskrsno_respo wrote:ogranicenje postoji u svakom normalnom gradu
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

joj nicka

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
daxon

#3678 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by daxon »

uskrsno_respo wrote:ogranicenje postoji u svakom normalnom gradu
Pa, nabroji nam neke od tih "normalnih" gradova?
daxon

#3679 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by daxon »

uskrsno_respo wrote:new york
berlin
london
paris

hm vidi cuda sve najveci gradovi
a i ostali iza njih imaju istu praksu
Dakle, za London nije istina, što se tiče Parisa, ili New Yorka, tu vladaju retrogradna riješenja iz 30 -tih godina prošlog vijeka koja se protive svakoj logici i svim naprednim rješenjima. U tom smislu prošitaj neke članke i argumente koji govore o deregulacij, a naročito obrati pažnju po kojim se cjenama trguje licencama u tim gradovima, te kakvi lobi i kakvi nakaradni argumenti se protive tome (deregulacij). Pitanje je, trebaju li nama rješenja iz 30-tih godina prošlog vjeka, ili pak moderna, napredna rješenja, koja odgovaraju savremenim ekonomskim i tržišnim rješenjima?

Na kraju, da bi uvidio kakvi vjetrovi pušu u modernom svijetu, predlažem ti da proćitaš ovo štivo:
http://www.oecd.org/regreform/sectors/41472612.pdf
titinho

#3680 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by titinho »

daxon wrote:
Dokaži svoju tvrdnju.
Bimmer_ wrote:Sto se ne bi mogla naslijeđivat, ako tvoj otac ima advokatsku kancelariju, granap,... sto ti ne bi mogao preuzeti to od njega?
He, ni blizu, pošto licenca nije vlasništvo oca, poput granapa ili adv. kanc., licenca je vlasništvo kantona, a ne pojedinca i za svaku licencu treba biti raspisan natječaj, da li svake godine, ili svakih 5 nebitno.

Grijesis, licence su kupljene i vlasnistvo su privatnika sto znaci da se po svakoj logici moraju nasljedjivati i prodavati !

Cak do prije 3 godine su se prodavale bila je cijena od 5 do 10 hiljada km
mirzet87sa

#3681 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

daxon wrote: He, ni blizu, pošto licenca nije vlasništvo oca, poput granapa ili adv. kanc., licenca je vlasništvo kantona, a ne pojedinca i za svaku licencu treba biti raspisan natječaj, da li svake godine, ili svakih 5 nebitno.
Licenca je vlasnistvo oca i nikog drugog.
dede merdzane

#3682 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dede merdzane »

Meni je sa strane korisnika usluga svejedno da li je licenca nasljedna ili ne. Ono sto mene zanima je da vozilo i vozac ispunjavaju niz uslova za obavljanje tim poslom, npr.:
- Da znaju osnove koristenja jednog stranog jezika
- Da znaju ulice u gradu
- Da nisu krivicno gonjeni
- Da se znaju pozdraviti i odzdraviti

- Vozilo da je cisto, komforno, ne smrdi na duhan i burek.

I ostale uvjete koji su npr. navedeni ovdje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Taxicabs_o ... ed_Kingdom

Da se od nasih taksista ovo trazi "For each route, the applicants must recite the names of the roads used, when they cross junctions, use roundabouts, make turns, and what is 'alongside' them at each point." ne bi bilo problema sa licencama. Bilo bi ih i visak.

Usput, na ovoj stranici pise da u Londonu broj taksista nije ogranicen.
dede merdzane

#3683 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dede merdzane »

uskrsno_respo wrote:Jer si to rijesili pravilnikom i inspekcijama zato nemaju potrebu sada ograniciti
Dok to nisu uveli bilo je ogranicenje
Sad lupam cifre na london dodje 20000 taxista
Dok nisu bila pravila apliciralo je 25000
Kad su uvedena apliciralo je 18000
Tako da nema potrebe stavljati ogranicenje
Dakle nije ogranicen broj, ali postoji dobar pravilnik. Otprilike ono sto hoce sad da urade u KS, ali se zale iz Sarajevo taxija. Sto li?
mirzet87sa

#3684 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

Iz razloga sto voznja u londonu s taksijem kosta 20 - 100 funti, a ovdje 5-10km. Iz razloga sto u londonu ima 7miliona stanovnika, a u sarajevu* 400.000. Sljedeci put, uzmi dubai za poredjenje ipak smo mi meteropola za jedan mali london :lol:
I da, 90% tog grada ima stalni radni odnos s godisnjim primanjem vecim nego tvojim zivotnim.
Last edited by mirzet87sa on 04/11/2013 13:13, edited 2 times in total.
Jon Spencer

#3685 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

daxon wrote:
Dokaži svoju tvrdnju.
Idi reci to Crvenom ili Žutom. Tom logikom kad preseli Žuti sve licence Žutog taksija se vraćaju kantonu?
dede merdzane

#3686 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dede merdzane »

mirzet87sa wrote:Iz razloga sto voznja u londonu s taksijem kosta 20 - 100 funti, a ovdje 5-10km. Iz razloga sto u londonu ima 7miliona stanovnika, a u sarajevu* 400.000. Sljedeci put, uzmi dubai za poredjenje ipak smo mi meteropola za jedan mali london :lol:
I da, 90% tog grada ima stalni radni odnos s godisnjim primanjem vecim nego tvojim zivotnim.
Nije mi jasno da li je ovo bilo upuceno meni? Ako jeste, mozes li malo pojasniti posto mi nije nista jasno. Ako je cijena voznje skuplja to znaci da ne treba ograniciti broj taksista? Ljudi u Londonu dobro zaradjuju i to utice na ogranicenje broja? Sta bolan? Kakav Dubai?
dede merdzane

#3687 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dede merdzane »

uskrsno_respo wrote:Pa nije ogranicen zbog pravilnika da se pocne javljati vise njih koji ispunjavaju pravila stavili bi ogranicenje prosto da prostije ne moze biti
I to sve prepisati i kod nas i riješen problem taksista. A izgleda da ovim novim pravilnikom idu tim putem.
Edin H.

#3688 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

[quote="Bimmer_"]Cuj da se udruzimo, sta cu se ja udruzivati sa nekim ako nemam koristi u ovom slucaju radio sistem, pomoc itd...
Jeste ali mora postojati pravilnik, kakva bi onda anarhija bila. Ja jesam privatnik i mogu biti clan udruzenja a i ne moram niko me ne tjera.. Mogu koristiti njihov radio sistem a i ne moram. Ako vec koristim moram placati uslugu i ponasati se u skladu sa pravilima. Npr. nema rasprave na radnim kanalima, bespotrebnih dobacivanja, postoji neki red na stajalistu, itd.
Kod nas na standu se storgo drze pravila (nema odbijanja voznji taman da je 100m, ide se striktno po redu ili ako stranka zahtjeva izricito zahtjeva drugo vozilo ne mora sa prvim itd...)[/quote]

Koji si ti stand ako nije tajna?
Mislim da znam gdje da uzmem taksi, a da izbjegavam one standove na kojima cu uci u bespotrebnu raspravu.
mirzet87sa

#3689 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

dede merdzane wrote: Nije mi jasno da li je ovo bilo upuceno meni? Ako jeste, mozes li malo pojasniti posto mi nije nista jasno. Ako je cijena voznje skuplja to znaci da ne treba ograniciti broj taksista? Ljudi u Londonu dobro zaradjuju i to utice na ogranicenje broja? Sta bolan? Kakav Dubai?
Normalno da je tebi upuceno. Haj ti meni objasni, kojom logikom si ti dosao poredit sarajevski ( komplet ) taksi sa londonskim? Pa da nasi ljudi dnevno zaradjuju 500-700km, mislis da se ne bi ponasali kao gospoda, postovali sve propise te se izljubili s tobom prilikom ulaska/izlaska? Ne mozes poredit LONDON sa sarajevom, ali nikako. Osvrni se malo na zagreb/beograd, mada su i oni meteropole za nas grad, pa vidi kakav je tamo taksi.
Prestanite se furati na becku skolu, shvatite, mi london/new york/berlin/dubai nismo nit cemo ikad biti.
drug_profi

#3690 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

Au pi*u materinu... :-)

Pa sta sad trebamo, poklopiti se i nek nas prcaju krkani? Hos pare da zaradis? Pa potrudi se majka mu stara. Kako? Pa donosenjem regulative gdje nema bogomdanih taksista. Ko nece i ne zna, ima dostava pizza i bureka.
Samo oni koji nece da rade, grcevito se protive promjenama. Ima i sad bar 10% ljudi koji rade. a da bi ko od sale prosli i Londosnki test primjenjen u Sarajevu.
Krkane odjebati.
mirzet87sa

#3691 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

Ja price majko draga, reko bi covjek ugrozena smo vrsta, maltretiraju nas na sve strane. Eto od 1000 taksista 1000 ih ne valja, aha - al u qrcu. Isto ko sto od 100 granapa, 20 ne valja, tako i od 100 taksista 20 ne valja. Ne svidja ti se, uzmi drugi imas mogucnosti izbora, niko te ne tjera da se vozas.
Jon Spencer

#3692 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

drugi profil wrote:Au pi*u materinu... :-)

Pa sta sad trebamo, poklopiti se i nek nas prcaju krkani? Hos pare da zaradis? Pa potrudi se majka mu stara. Kako? Pa donosenjem regulative gdje nema bogomdanih taksista. Ko nece i ne zna, ima dostava pizza i bureka.
Samo oni koji nece da rade, grcevito se protive promjenama. Ima i sad bar 10% ljudi koji rade. a da bi ko od sale prosli i Londosnki test primjenjen u Sarajevu.
Krkane odjebati.
Je li se trudiš da održiš taj nivo komunikacije ili to jednostavno izlazi samo iz tebe?

Regulativa već postoji ali je nadležni ne sprovode nego ganjaju regularne jel mu isteko pp aparat dok pored njih neometano radi sto miliona hiljada tisuća divljih. Taxi je luksuz svugdje u svijetu samo je ovdje zamjena za gradski prevoz. Da se londonski test primjeni ovdje ti ga nikad u taksi sjeo nebi.

PS molim administarciju* da ovo sankcioniše!
Last edited by Jon Spencer on 05/11/2013 00:50, edited 1 time in total.
drug_profi

#3693 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

Jon Spencer wrote:

Krkane odjebati.
Je li se trudiš da održiš taj nivo komunikacije ili to jednostavno izlazi samo iz tebe?

Regulativa već postoji ali je nadležni ne sprovode nego ganjaju regularne jel mu isteko pp aparat dok pored njih neometano radi sto miliona hiljada tisuća divljih. Taxi je luksuz svugdje u svijetu samo je ovdje zamjena za gradski prevoz. Da se londonski test primjeni ovdje ti ga nikad u taksi sjeo nebi.

PS molim aministarciju da ovo sankcioniše!
A vi ste gospon taksist, ne?
Malo mi je nejasno kako ste se nasli prozvanim u mom postu, osim ako se niste licence docepali naslijedjem, pa spadate medju ove pomenute krkane.
Duboko stovanje, milostivi gospodine.
Lijepo vas molim jedan primjerak tih testova za musterije koje vi djelite prije nego nekog pustite u svoju cjenjenu vozilicu.
Jon Spencer

#3694 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

drugi profil wrote:
Jon Spencer wrote:

Krkane odjebati.

PS molim aministarciju da ovo sankcioniše!
Koji si ba sad ti faktor? Taksista on bjese jel? :lol: Sve si nam rekao, pasa. Pronasao si se medju krkanim aizgleda, a ne medju onih 10%.
I hvala ti brate, biram taksi u koji sjedam. Jos mi niko nije dao kontrolni da radim.... :lol:
To si se sad malo "upakov'o"? Jesi sredio post svaka ti čast! Na kontrolnom bi možda čak i do trojke dobacio.
mirzet87sa

#3695 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

Fakat, gledaj edita.. Lijepi strah od bana, brze bolje edituj.. i kaze nekome da je krkan, da je ovakav da je onakav. Jadno.
Jon Spencer

#3696 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

mirzet87sa wrote:Fakat, gledaj edita.. Lijepi strah od bana, brze bolje edituj.. i kaze nekome da je krkan, da je ovakav da je onakav. Jadno.
Bezkičmenjak ima potrebu da nešto kaže ali nema i mošnje za to!
drug_profi

#3697 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

Ah, uhvatili ste me.... :lol:
Hajde taxe, ko vas ne zna...

A ostaje pitanje koje namjerno izbjegavate i skrecete sa teme. Zasto ste se nasli prozvanim u mojem postu, prvom ili drugom, imaju isti smisao?

Da cujem akademici, ima li odgovora?
drug_profi

#3698 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

mirzet87sa wrote:Fakat, gledaj edita.. Lijepi strah od bana, brze bolje edituj.. i kaze nekome da je krkan, da je ovakav da je onakav. Jadno.
Za sta ban? :lol: :lol:
drndalo

#3699 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

Jon Spencer wrote:Taxi je luksuz svugdje u svijetu samo je ovdje zamjena za gradski prevoz.
Aha, luxuzom se bavite pa vam to daje za pravo da sa aerodroma i zeljeznicke vozite za koliko vi ocjenite da je "luxuzno", a ne po cijeni za koju je vase udruzenje dobilo odobrenje, i po taximetru ?
dede merdzane

#3700 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dede merdzane »

Jon Spencer wrote: Regulativa već postoji ali je nadležni ne sprovode nego ganjaju regularne jel mu isteko pp aparat dok pored njih neometano radi sto miliona hiljada tisuća divljih. Taxi je luksuz svugdje u svijetu samo je ovdje zamjena za gradski prevoz. Da se londonski test primjeni ovdje ti ga nikad u taksi sjeo nebi.
Ne znam zasto meni spominjes divlje taksiste? Sta ja imam sa njima? I kada mogu sjesti u taksi u Londonu, sto ne bi u Sarajevu? Nazalost, londonski taksi, u odnosu na sarajevski, zajednicko ima samo vrstu djelatnosti. Mozda bi i ti trebao uporediti.

A dobro si primjetio to za gradski prevoz. U zadnjih par godina se bas trudim da izbjegnem voznju taksijem, radije pjesacim, pa ako treba i po nekoliko kilometara. Gostima koji dolaze, ne preporucujem voznju taksijem, kao ni gradskim prevozom. Mozes reci da je problem u meni, ali vjeruj da bi mi bilo draze da neko lokalni zaradi pare nego da ja vozam do aerodroma i autobuskih stanica, a i sam vise volim komfor voznje u taksiju umjesto hodanja.

Naravno, imam par brojeva taksista sa kojima je voznja uzivanje, ali zao mi je ljude dovlaciti mozda i s kraja grada zbog 10 ili 20 km. Dakle novac nije problem. Problem je usluga. Zao mi je sto je tako, ali dok god se situacija ne promijeni vise cete liciti na gradski prevoz nego na taksi. A sudeci po reakcijama na ovaj najmanji pokusaj promjena, dabogda.
Post Reply