Koliko mjere mogu trajati?
Moderator: O'zone
- bunk
#3676 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Opet se razmatraju mjere samoizolacije u Hrvatskoj za sve koji ulaze iz BiH.
-
Zoya
#3677 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Mi smo bili zatvoreni skoro dva mjeseca i moram se složiti sa tobom, da je bilo užasno održavati nastavu Online. Kod nas će škole nastaviti normalno sa radom od Avgusta, ali smo u nekoj žutoj zoni- što će reći da nije još sigurno raditi u velikim grupama. Dakle, ako imaš 30 učenika, ne smiju biti više od 15 u razredu, moraju se podijeliti u dvoje grupe/razreda. i oni mogu skupa se igrati kada je veliki i mali odmor, ne smiju se miješati sa ostalih 15. I dalje se mora držati distanca, pranje ruku je obavezno i ako je dijete malo skroz prehlađeno, ne smije dolaziti u školu.azurna_obala wrote: ↑07/07/2020 12:03 Najgori dio mog života je bio 3 mjeseca online nastave, ni sa čim to ne mogu uporediti, pored trogodisnjeg djeteta i oko 90 učenika, bila sam na rubu nervnog sloma.
Najvjerovatnije je da ce ici online opet od septembra, sve na to ukazuje, tako da se psihički i fizički moram pripremiti. Nadam se da ce bar vrtići nastaviti sa radom.
Na pranje ruku koristimo oko dva sata svaki dan
Razlog zbog kojeg će škole nastaviti sa radom je zato što nijedan slučaj zaraze nije registrovan u školama. Nema potrebe za zatvaranjem. Djeca koja imaju nekoga u familiji da je u riziko zoni, sa njima se vodi zasebno Online nastava, oko sat vremena dnevno. Mi smo morali sa svakim učenikom ponaosob imati razgovor Online kada su škole bile zatvorene. To je najviše vremena i oduzimao, ali je bilo dobrog efekta jer su se djeca osjećala bitno i mogli su da nam kažu ako su imali nekih problema, bilo zadaće ili nešto treće. Imali smo i troje odgovornih na poslu koji su bili dostupni preko telefona 24 sata, za djecu kojima je bio potreban razgovor.
-
aldinjo
-
daddy-kool
-
MUNAFIK
#3680 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Nevjerovatno je kako ljudi razmisljaju.... Cuj pustit djecu u skolu ravno samoubistvu...
- azurna_obala
#3681 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Zoya wrote: ↑08/07/2020 13:44Mi smo bili zatvoreni skoro dva mjeseca i moram se složiti sa tobom, da je bilo užasno održavati nastavu Online. Kod nas će škole nastaviti normalno sa radom od Avgusta, ali smo u nekoj žutoj zoni- što će reći da nije još sigurno raditi u velikim grupama. Dakle, ako imaš 30 učenika, ne smiju biti više od 15 u razredu, moraju se podijeliti u dvoje grupe/razreda. i oni mogu skupa se igrati kada je veliki i mali odmor, ne smiju se miješati sa ostalih 15. I dalje se mora držati distanca, pranje ruku je obavezno i ako je dijete malo skroz prehlađeno, ne smije dolaziti u školu.azurna_obala wrote: ↑07/07/2020 12:03 Najgori dio mog života je bio 3 mjeseca online nastave, ni sa čim to ne mogu uporediti, pored trogodisnjeg djeteta i oko 90 učenika, bila sam na rubu nervnog sloma.
Najvjerovatnije je da ce ici online opet od septembra, sve na to ukazuje, tako da se psihički i fizički moram pripremiti. Nadam se da ce bar vrtići nastaviti sa radom.
Na pranje ruku koristimo oko dva sata svaki dana svako dijete ima flašicu sa sredstvom za dezinfekciju na svojoj klupi.
Razlog zbog kojeg će škole nastaviti sa radom je zato što nijedan slučaj zaraze nije registrovan u školama. Nema potrebe za zatvaranjem. Djeca koja imaju nekoga u familiji da je u riziko zoni, sa njima se vodi zasebno Online nastava, oko sat vremena dnevno. Mi smo morali sa svakim učenikom ponaosob imati razgovor Online kada su škole bile zatvorene. To je najviše vremena i oduzimao, ali je bilo dobrog efekta jer su se djeca osjećala bitno i mogli su da nam kažu ako su imali nekih problema, bilo zadaće ili nešto treće. Imali smo i troje odgovornih na poslu koji su bili dostupni preko telefona 24 sata, za djecu kojima je bio potreban razgovor.
Kod nas je bilo slično, s tim da sam imala grupu djece sa kojom sam se morala cuti svaki dan, biti online od 9 do 12 za sve, pa od 1 do 4 ako me ko treba, onda svake sedmice planiranje i pisanje individualnih planova za svako dijete, pa smo to promijenili u planiranje svake dvije sedmice, tako što smo kreirali projekte sa što vise uključenih predmeta u jednu temu, čime se smanjio obim planiranja. Onda svaki rad pregledati, dati komenentar i ocijeniti. Jedna od tema je bila kuhanje i hrana, djeca su bila odusevljena, svi su kuhali i snimali video, roditelji također, jer smo im dali nešto drugačije i zabavnije da rade.
Za srednju školu, pošto je Cambridge otkazao ispite širom svijeta, a djeca su se morala ocijeniti, morala sam da prikupim, pregledam i ocijenim njihove radove u zadatom roku. Znala sam raditi do duboko u noć da bih sve stigla.
Ma bilo je toliko intenzivno i teško, da me zaista panika hvala od septembra.
Mi nemamo smjene u školi, ali ako krenemo, možda se to uvede, da bi izbjegli vece grupe na jednom mjestu.
Hvala @zoya, lijepo je pročitati još nečije iskustvo i znati da nisi sam u svemu ovome.
- dulekrele
#3682 Re: Koliko mjere mogu trajati?
djaba ovim govoriti sto im je zemlja ravna ploha.daddy-kool wrote: ↑07/07/2020 14:43 Ako bude opcija, ja djecu neću vraćati u školu prije nego što se vakcina ne pojavi na tržištu.
Šta radim pratim šta se dešava po obdaništima i stanje po školama, kod nas ali i vijesti iz drugih država. A u vijestima svako malo da se neko obdanište ili škola zatvara zbog zaražene učiteljice ili djeteta. Sada je u ovim grupama po obdaništima manje djece, ljeto i opet fino zaraze jedni druge, dok u školi bude 25-30 u jednom razredu. Ide jesen i zima, biće zatvoreni prostori, djeca k'o djeca niti mogu držati fizičku distancu niti su dovoljno disciplinovani za maske.
-
aldinjo
#3683 Re: Koliko mjere mogu trajati?
dulekrele wrote: ↑13/07/2020 14:42djaba ovim govoriti sto im je zemlja ravna ploha.daddy-kool wrote: ↑07/07/2020 14:43 Ako bude opcija, ja djecu neću vraćati u školu prije nego što se vakcina ne pojavi na tržištu.
Šta radim pratim šta se dešava po obdaništima i stanje po školama, kod nas ali i vijesti iz drugih država. A u vijestima svako malo da se neko obdanište ili škola zatvara zbog zaražene učiteljice ili djeteta. Sada je u ovim grupama po obdaništima manje djece, ljeto i opet fino zaraze jedni druge, dok u školi bude 25-30 u jednom razredu. Ide jesen i zima, biće zatvoreni prostori, djeca k'o djeca niti mogu držati fizičku distancu niti su dovoljno disciplinovani za maske.
-
aldinjo
#3684 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Vlast formalno ukinula stanje prirodne nesreće u FBiH krajem maja mjeseca da bi predstavili privid normalnog stanja, a onda počeli ponovo da uvode mjere odnosno restrikcije a jedna od istih je nametanje obaveznog nošenja maski u gradskom prijevozu i slično. Dozvolili da se radnje otvore a onda počeli prijetiti mjerama. Nigdje ne postoji naučni dokaz da maske spriječavaju virus da djeluje ali to nije spriječilo ublehašku vlast da uvede tu mjeru, iako su one ranije kazne "pale" na sudu. Narod kulturan i poslušan i niko se ne buni. Kada vidim šta se dešava odnosno kako se narod pobunio u Beogradu a kakvo je stanje u BiH onda mi je jasno zašto i ne zaslužujemo bolji tretman od vlasti. A od prodaje maski jedinu pravu korist su imali oni koji su čitavo vrijeme prodavali iste. Vjerovatno se radi o milionskim ciframa.
A objavljena je peticija protiv obaveznog nošenja maski. Pa ko hoće može potpisati istu.
A objavljena je peticija protiv obaveznog nošenja maski. Pa ko hoće može potpisati istu.
- Janjicar
#3685 Re: Koliko mjere mogu trajati?
To građanine, udari vlast tamo gdje ih najviše boli. Peticijom, i to online ako moRe.
-
elcaliente
#3686 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Posto politika i struka kazu da ce situacija sa koronom trajati najmanje jos 2 godine, kako vi zamisljate period pred nama?
-
Mogy87
#3687 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Maska i socijalna distanca. Pranje ruku se podrazumijeva. Ostalo business as usual.elcaliente wrote: ↑13/07/2020 19:19 Posto politika i struka kazu da ce situacija sa koronom trajati najmanje jos 2 godine, kako vi zamisljate period pred nama?
-
Medobrundo25
#3688 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Korona ce trajati do kad politika to kaze , struka je u sluzbi isteelcaliente wrote: ↑13/07/2020 19:19 Posto politika i struka kazu da ce situacija sa koronom trajati najmanje jos 2 godine, kako vi zamisljate period pred nama?
-
elcaliente
#3689 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Pa dobro eto po onome sto politika kaze trajati ce 2 godine.Medobrundo25 wrote: ↑13/07/2020 19:25Korona ce trajati do kad politika to kaze , struka je u sluzbi isteelcaliente wrote: ↑13/07/2020 19:19 Posto politika i struka kazu da ce situacija sa koronom trajati najmanje jos 2 godine, kako vi zamisljate period pred nama?. Alergican sam na stalno forsirsnje izraza "novo normalno" , ne ovo nije normalno, nikada nece biti i ovo je samo privremeno , nornalno ce se vratiti
![]()
Kako vidis jos te 2 godine?
-
aldinjo
-
Zoya
#3691 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ja mislim da će većini biti potreban psiholog. Dvije godine... Depresivno je i pomisliti na toelcaliente wrote: ↑13/07/2020 19:37Pa dobro eto po onome sto politika kaze trajati ce 2 godine.Medobrundo25 wrote: ↑13/07/2020 19:25Korona ce trajati do kad politika to kaze , struka je u sluzbi isteelcaliente wrote: ↑13/07/2020 19:19 Posto politika i struka kazu da ce situacija sa koronom trajati najmanje jos 2 godine, kako vi zamisljate period pred nama?. Alergican sam na stalno forsirsnje izraza "novo normalno" , ne ovo nije normalno, nikada nece biti i ovo je samo privremeno , nornalno ce se vratiti
![]()
Kako vidis jos te 2 godine?
Ekonomija je baška priča.
- GAU8
#3692 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Niste u stanju dokazane kriminalce pihapsiti, i hajde onda da se iskaljujemo na isprepadanom narodu... Liječenje kompleksaZijo77 wrote: ↑07/07/2020 13:48 Ove što im odgovara vječno bavljenje koronom i koji su za zatvaranja svega, odmah identifikovati, uhapsiti i osuditi na kazne zatvora sa prisilnim radom. To su pravi kreatori teorije zavjere koji očekuju da cijeli život neko drugi rintači za njih, to su uhljebi i paraziti, vrlo opasni za cijelo društvo.
- DEMONIKA
#3693 Re: Koliko mjere mogu trajati?
kako ih pohapsiti kad nam i kunto i panto glasaju i biraju ih decenijama
pa sada imamo to što imamo, ustoličeno nedodirljivo
pa sada imamo to što imamo, ustoličeno nedodirljivo
- GAU8
- Tesla Edison
#3695 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Zna se ko zagovara zatvaranje. Osim srednjoškolaca koji su guzovače završili godinu pa im se osladilo (svakako roditelji rintače za njih), to su i uhljebi u raznim institucijama, poreznim upravama, kantonalnim i federalnim zavodima i sl. Takvi bi i g**e dali za novi lockdown.GAU8 wrote: ↑13/07/2020 21:29Niste u stanju dokazane kriminalce pihapsiti, i hajde onda da se iskaljujemo na isprepadanom narodu... Liječenje kompleksaZijo77 wrote: ↑07/07/2020 13:48 Ove što im odgovara vječno bavljenje koronom i koji su za zatvaranja svega, odmah identifikovati, uhapsiti i osuditi na kazne zatvora sa prisilnim radom. To su pravi kreatori teorije zavjere koji očekuju da cijeli život neko drugi rintači za njih, to su uhljebi i paraziti, vrlo opasni za cijelo društvo.
Njih pohapsiti je nemoguće. Oni i njihove porodice drže ove stranke u vlasti. Svaki izbori isti rezultati.
E kad je vlast sigurna tu dolaze i respiratori i maske i maline i sve ostalo.
-
elcaliente
#3696 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Tesla, eto docekao si, iako mi nemozemo njima ovi iz EU mogu nama.
-
laik1981
#3697 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Mozemo i mi njima ovako kako oni mogu nama.. Dodje te put stotinjak eura vise, koliko kosta taj test.. Isto i svabo mora kada dolazi u BiH.. I jesu nam zamandalili vrata i uslovili testom zato sto smo ih vracali sa granice ko gubavce.. Crnogorci u goroj situaciji sa virusom, a ne traze im test..
-
tap3ah75
#3698 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Istekao mi ban
Smijem se okladiti da niko od nadležnih nema hrabrosti reći da će ići normalno škola.
-
daddy-kool
-
elcaliente
#3700 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Problem je sto je puno nastavnika u rizicnoj grupi.daddy-kool wrote: ↑04/08/2020 20:51Bilo bi dobro da ostave mogućnost odabira online i škole uživo.
Manji razredi, ko nema druge opcije ima škola, nastavnici i profesori rade, vozi miško.
Pusaci, preko 50god, astma, debeli itd.