Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
maraccana

#3676 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by maraccana »

Smrcak15 wrote:
kako ce se covjek ili bilo koje bice adaptirati kad mutacija nema oci da vidi okruzenje pa da mutira gene i da bice pocne liciti na okruzenje, kao insekt koji lici na truho list, jeli to mutyacija vidjela trho list pa odlucila da mutira insekat utruho list, ili mozda je insekt nadosao na ideju da bi trebalo se kamuflirati??
Jel ti znaš uopšte šta je adaptacija? Kakve crne oči, ne trebaju ti ikakve oči i razum jer npr. tijelo, organizam itd. posjeduje funkcije adaptacije. Kao drugo u vezi insekta koji lici na list, očito ne razumiješ kako funkcionište prirodna selekcija, odnosno postoji toliko vrsta i postojalo je, dok tokom vremena, samo one koje su svojim oblikom i karakteristikama bile najbolje uklopljenje u okruženju ( npr. zeleni insekti logično su bolje uklopljeni u zelenije okruženje od insekata drugih boja), su uspjele na taj način da opstanu. I nakon svega toga, ti ispadaš samo neko ko pada na optičku varku i nerazumjevanje evolucije.
pa sta ti hoces, da je univerzum raj za zivjeti?? pa vi hocete da spustite Raj na zemlju da bi inteligentni dizajn bio valjan, kao eto sad je sve savrseno , onda mora biti inteligentni dizajn :-)

normalno da opasnosti vrebaju sa svih strana i to je u sklopu testa, jer kad bi sve opasnosti sklonili, gdje je tu test?? da nema bolesti, da nema smrti, da nema ozljede i mnogo stosta, pa gdje je tu onda test?
Je li ti onda teško zaključiti, da zbog nelogičnosti postojanja grešaka u prirodi i univerzumu, ne može postojati ni inteligentni dizajner koji ne bi smio praviti ikakve greške, a time ni raj ni perfekcija ?

ko to kaze da nevalja, to ti tvrdis, ja ne, dinosaurusi su bili dio ekosistema to sto su uklonjeni od strane BOga jeste da covjeku omoguci zivot na zemlji, jer samo sebi postavi pitanje, a sta da sad zive sa ljudima ili da su zivjeli sa ljudima kroz vjekove vjekova, ko bi to smio izaci i raditi poljoprivredu, ko bi to smio uci u sumu da lovi, kako bi ljudi prezivljavali, gdje bi se sakrili od raptora i t-rexa naprimjer??

jednostavno bi bila teska patnja za zivjeti, i samo bi se gledalo kako da se prezivi goli zivot gdje bi dinosaurisi kocili napredak ljudske civilizacije.

nebrini dobit ces za sva pitanja odgovore barem ono sto znam odgovoriti.
Zaista je gubljenje vremena čitati ovakvu glupost, i uopšte teško je zamisliti da su ljudi u stanju valjati ovakve gluposti kako bi branili vlastita uvjerenja. Jasno je da je slučaj dinosaurusa direktni dokaz greške i nepostojanja inteligentnog dizajnera, jer nema smisla da prvo da pravi takve nazadne i neracionalne životne oblike pa onda briše, da bi nakon toga eto nas mogao staviti, notorna glupost.
Smrcak15

#3677 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

maraccana wrote:
Smrcak15 wrote:
kako ce se covjek ili bilo koje bice adaptirati kad mutacija nema oci da vidi okruzenje pa da mutira gene i da bice pocne liciti na okruzenje, kao insekt koji lici na truho list, jeli to mutyacija vidjela trho list pa odlucila da mutira insekat utruho list, ili mozda je insekt nadosao na ideju da bi trebalo se kamuflirati??
Jel ti znaš uopšte šta je adaptacija? Kakve crne oči, ne trebaju ti ikakve oči i razum jer npr. tijelo, organizam itd. posjeduje funkcije adaptacije. Kao drugo u vezi insekta koji lici na list, očito ne razumiješ kako funkcionište prirodna selekcija, odnosno postoji toliko vrsta i postojalo je, dok tokom vremena, samo one koje su svojim oblikom i karakteristikama bile najbolje uklopljenje u okruženju ( npr. zeleni insekti logično su bolje uklopljeni u zelenije okruženje od insekata drugih boja), su uspjele na taj način da opstanu. I nakon svega toga, ti ispadaš samo neko ko pada na optičku varku i nerazumjevanje evolucije.
pa sta ti hoces, da je univerzum raj za zivjeti?? pa vi hocete da spustite Raj na zemlju da bi inteligentni dizajn bio valjan, kao eto sad je sve savrseno , onda mora biti inteligentni dizajn :-)

normalno da opasnosti vrebaju sa svih strana i to je u sklopu testa, jer kad bi sve opasnosti sklonili, gdje je tu test?? da nema bolesti, da nema smrti, da nema ozljede i mnogo stosta, pa gdje je tu onda test?
Je li ti onda teško zaključiti, da zbog nelogičnosti postojanja grešaka u prirodi i univerzumu, ne može postojati ni inteligentni dizajner koji ne bi smio praviti ikakve greške, a time ni raj ni perfekcija ?

ko to kaze da nevalja, to ti tvrdis, ja ne, dinosaurusi su bili dio ekosistema to sto su uklonjeni od strane BOga jeste da covjeku omoguci zivot na zemlji, jer samo sebi postavi pitanje, a sta da sad zive sa ljudima ili da su zivjeli sa ljudima kroz vjekove vjekova, ko bi to smio izaci i raditi poljoprivredu, ko bi to smio uci u sumu da lovi, kako bi ljudi prezivljavali, gdje bi se sakrili od raptora i t-rexa naprimjer??

jednostavno bi bila teska patnja za zivjeti, i samo bi se gledalo kako da se prezivi goli zivot gdje bi dinosaurisi kocili napredak ljudske civilizacije.

nebrini dobit ces za sva pitanja odgovore barem ono sto znam odgovoriti.
Zaista je gubljenje vremena čitati ovakvu glupost, i uopšte teško je zamisliti da su ljudi u stanju valjati ovakve gluposti kako bi branili vlastita uvjerenja. Jasno je da je slučaj dinosaurusa direktni dokaz greške i nepostojanja inteligentnog dizajnera, jer nema smisla da prvo da pravi takve nazadne i neracionalne životne oblike pa onda briše, da bi nakon toga eto nas mogao staviti, notorna glupost.
Jel ti znaš uopšte šta je adaptacija? Kakve crne oči, ne trebaju ti ikakve oči i razum jer npr. tijelo, organizam itd. posjeduje funkcije adaptacije. Kao drugo u vezi insekta koji lici na list, očito ne razumiješ kako funkcionište prirodna selekcija, odnosno postoji toliko vrsta i postojalo je, dok tokom vremena, samo one koje su svojim oblikom i karakteristikama bile najbolje uklopljenje u okruženju ( npr. zeleni insekti logično su bolje uklopljeni u zelenije okruženje od insekata drugih boja), su uspjele na taj način da opstanu. I nakon svega toga, ti ispadaš samo neko ko pada na optičku varku i nerazumjevanje evolucije
opet se vracas na istu problematiku

drugim rijecima kazes mi: slucajnim dogadjajima do inteligentno povucenih crta i boja, i formi od mutacije koja nevidi okruzenje niti predatora.

a jos cu ti dodati i ovo, znaci slucajni dogadjaji kreiraju komplexne struture kao motore i bakterijskim celijama i sperminim celijama

evo u sta vi vjerujete , slucajni dogadjaji kreiraju najbolje i efikasnije motore u univerzumu

kakve ba greske, o cemu ti to??

Zaista je gubljenje vremena čitati ovakvu glupost, i uopšte teško je zamisliti da su ljudi u stanju valjati ovakve gluposti kako bi branili vlastita uvjerenja. Jasno je da je slučaj dinosaurusa direktni dokaz greške i nepostojanja inteligentnog dizajnera, jer nema smisla da prvo da pravi takve nazadne i neracionalne životne oblike pa onda briše, da bi nakon toga eto nas mogao staviti, notorna glupost
kazem ti dinosaurusi su imali svoju funkciju u svoje vrijeme, imali su svoju svrhu, bili su dio eko sistema prirode, jedno od stvari sta su doprinijeli dinosaurusi jeste zagrijavanje planete

Dinosaur gases 'warmed the Earth'
http://www.bbc.co.uk/nature/17953792

ukloni dinosauruse da bi postavio covjeka da moze lakse zivjeti, u cemu je glupost neznam.
Arminovski

#3678 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Arminovski »

Smrcak15 wrote:

Ja bi da ne idemo dalje od one žirafe i njenog živca. Mislio sam da vi što zagovarate ID to radite baš zbog inteligentnog dizajna. Sve i jedan primjer koji si do sad dao se svodi na to. U slučaju da živac ima druge funkcije, zašto mora da se zavraća nazad? Uopšte nije potrebno. Znači po tebi je to Božja namjerna greška? Ne kontam, objasni mi.
Stani malo jeli absolutno sve istrazeno oko tog zivca, dali ima vise funkcia pa mora biti tako kako je napravljeno, jesi li se zapitao je bilo potrebno zivac prikopcati ovako jos u embrio fazi itd govoriti kako je los dizan za nesto sto funkcionise je van sake pameti. Druga stvar, ovo mene podsjeca na vase furanje o nepotrebnim organima kao slijepo crijevo a nacnici na kraju otkrili vaznu funkciju slijepog crijeva da obnovi bakterijsku floru nakon kolere i ostali bolescina , slijepo crijevo je ko izbjeglicki centar za dobre bakterije.
Ne skreci sa teme, mene interesuje samo prva stvar. Ja ne znam je li ili nije jedina funkcija ili nije. Nije ni bitno ali ako jeste, onda ocito nije inteligentan dizajn. Ako nije onda mi je nejasno to zavracanje jer opet nije potrebno jer se zivac moze jednostavnije izgranati. Ti si ovde ekspert, ti postavljas dokaze. Pitao sam te pitanje jer sam ne razumijem rezonovanje pa bi te zamolio da odgovoris a ne da me jos vise zbunjujes dodatnim pitanjima. Nejasno mi je da u jednu ruku reklamiras ID a onda nesto sto izgleda pobija ID jer Bog moze to. Okej, prihvatam da je Bog svemocan ali u vezi ID-a ne moze oboje. Odluci se koje je. Ako je oboje onda ta teorija pada u vodu jer onda moze bilo sta a to onda nije (naucna) teorija vec nesto u rangu astrologije jer tamo moze haman kako ti je milo.
L u c i f e r

#3679 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by L u c i f e r »

Smrcak15 wrote:
Zasto onda pokusavati dokazati bozje postojanje?
zato sto nije potrebno d apoznajes sustinu sta znaci vjecnost jer ti je um nemoze obuhvatiti, dok postojanje BOga se radi o tvojoj guzici na kraju ce tvoja guza ispastati zbog nevjerovanja u njega kad umres a mozda cak i prije smrti.
Zasto vjerovati u nesto sto nemozemo shvatiti?
zato sto ti se radi o glavi, jer ti kad dodjes pred Boga nakon sto si odbio sve moguce dokaze i nedokaze neces imati opravdanje ni jedne sekunde.
Zasto nas je bog navodno stvorio UPRAVO takvima da ga ne mozemo pojmiti, a od nas trazi da vjerujemo u njegovo postojanje i prijeti vjecnim mukama ako to ne cinimo?
nemoze pojmiti beskonacnost univerzuma a da razumijes bozije bistvovanje oduvijek.

spasiti se mozes bez da razumijes bozije postojanje oduvijek, ali se nemozes spasiti na sudnjem danu ako ne prihvatyis njegovo postojanje.
Možeš li voliti iz straha? Ne možeš.
Možeš li vjerovati nešto iz straha? Ne možeš.
Barem ne iskreno, ako ti je nešto jednostavno nelogično.
Da li bi takva ljubav ili vjera bili iskreni? Naravno da ne bi.

Još jedan od velikih razloga zašto je abrahamski bog nevjerovatan mnogima:
tako kompleksno i moćno biće nikako ne bi moglo biti sitničavo i mikromenadžerski osvetoljubivo.
Ako si kad imao priliku da upoznaš kvalitetne i mudre ljude, a vjerovatno jesi, primjetićeš koliko su oni široki, tolerantni, benevolentni, ne zamaraju se sitnicama niti tuđim slabostima. Kako bi tek tako izuzetno i jedinstveno biće trebalo biti plemenito.
U svakom slučaju bi imalo razumijevanja da ga biće koje koje je upravo on stvorio takvim ne može spoznati na osnovu datih išareta, a da hoće bog bi mu sigurno dalo sasvim dovoljno premisa da ga spozna.

Da se usput malo osvrnem i na ove famozne dinosauruse.
Kažeš uklonio ih bog da bi čovjek mogao živjeti.
A zašto ih je uopšte stvarao?
I zašto stvara ove šarene pauke i gusjenice?
I zašto je stvarao stotine životinjskih vrsta koje su do sada izumrle?
I zašto je stvarao neandertalce, koji su također izumrli?
I da li će neandertalci u džennet?
Last edited by L u c i f e r on 21/11/2016 22:17, edited 1 time in total.
Arminovski

#3680 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Arminovski »

dupli...
Last edited by Arminovski on 21/11/2016 22:34, edited 1 time in total.
maraccana

#3681 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by maraccana »

Nema smisla dalje diskutovati kad se lik namjerno pravi lud kada postavi ovako pitanje:
Smrcak15 wrote:
Znači namjerno je iz posta u post preskakao pitanje o (ne)inteligentom dizaju u vezi univerzuma punog neinteligenih stvari kao npr. meteora koji u trenu mogu izbrisati sav život na Zemlji, pa tek tonu ostalih stvari poput pravljenja i brisanja dinosaursa, i onda nakon ignorancije dođe i onako pita "kakve greske ba, o cemu ti", ili valja oborene teze o bacterial flagellum o kojem veze nema, kao i prirodnoj selekciji koja igra ulogu i slično.

Samo bi rekao, da je sramota, da postoje ljudi, homosapiensi, koji važe kao inteligentno najnaprednija vrsta, da valjaju ovakve gluposti, vrše zločin nad vlastitom logikom i intelektu radi totalno apsurdnih uvjerenja, sramotno.
Smrcak15

#3682 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Arminovski wrote:
Smrcak15 wrote:

Ja bi da ne idemo dalje od one žirafe i njenog živca. Mislio sam da vi što zagovarate ID to radite baš zbog inteligentnog dizajna. Sve i jedan primjer koji si do sad dao se svodi na to. U slučaju da živac ima druge funkcije, zašto mora da se zavraća nazad? Uopšte nije potrebno. Znači po tebi je to Božja namjerna greška? Ne kontam, objasni mi.
Stani malo jeli absolutno sve istrazeno oko tog zivca, dali ima vise funkcia pa mora biti tako kako je napravljeno, jesi li se zapitao je bilo potrebno zivac prikopcati ovako jos u embrio fazi itd govoriti kako je los dizan za nesto sto funkcionise je van sake pameti. Druga stvar, ovo mene podsjeca na vase furanje o nepotrebnim organima kao slijepo crijevo a nacnici na kraju otkrili vaznu funkciju slijepog crijeva da obnovi bakterijsku floru nakon kolere i ostali bolescina , slijepo crijevo je ko izbjeglicki centar za dobre bakterije.
Ne skreci sa teme, mene interesuje samo prva stvar. Ja ne znam je li ili nije jedina funkcija ili nije. Nije ni bitno ali ako jeste, onda ocito nije inteligentan dizajn. Ako nije onda mi je nejasno to zavracanje jer opet nije potrebno jer se zivac moze jednostavnije izgranati. Ti si ovde ekspert, ti postavljas dokaze. Pitao sam te pitanje jer sam ne razumijem rezonovanje pa bi te zamolio da odgovoris a ne da me jos vise zbunjujes dodatnim pitanjima. Nejasno mi je da u jednu ruku reklamiras ID a onda nesto sto izgleda pobija ID jer Bog moze to. Okej, prihvatam da je Bog svemocan ali u vezi ID-a ne moze oboje. Odluci se koje je. Ako je oboje onda ta teorija pada u vodu jer onda moze bilo sta a to onda nije (naucna) teorija vec nesto u rangu astrologije jer tamo moze haman kako ti je milo.
Ja neznam potpunu funkciju tog zivca i kakve je sve funkcije imao od embrija faze pa do odrasle zirafe. Kako mozes reci los dizajn za nesto sto funkcionise i sto neznas apsolutno sve funkcije tog zivca , upustas se u teren koji ti je nepoznat isto kao sto ste se upustali u slijepo crijevo, nek ti slijepo crijevo bude opomena.
Smrcak15

#3683 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

L u c i f e r wrote:
Smrcak15 wrote:
Zasto onda pokusavati dokazati bozje postojanje?
zato sto nije potrebno d apoznajes sustinu sta znaci vjecnost jer ti je um nemoze obuhvatiti, dok postojanje BOga se radi o tvojoj guzici na kraju ce tvoja guza ispastati zbog nevjerovanja u njega kad umres a mozda cak i prije smrti.
Zasto vjerovati u nesto sto nemozemo shvatiti?
zato sto ti se radi o glavi, jer ti kad dodjes pred Boga nakon sto si odbio sve moguce dokaze i nedokaze neces imati opravdanje ni jedne sekunde.
Zasto nas je bog navodno stvorio UPRAVO takvima da ga ne mozemo pojmiti, a od nas trazi da vjerujemo u njegovo postojanje i prijeti vjecnim mukama ako to ne cinimo?
nemoze pojmiti beskonacnost univerzuma a da razumijes bozije bistvovanje oduvijek.

spasiti se mozes bez da razumijes bozije postojanje oduvijek, ali se nemozes spasiti na sudnjem danu ako ne prihvatyis njegovo postojanje.
Možeš li voliti iz straha? Ne možeš.
Možeš li vjerovati nešto iz straha? Ne možeš.
Barem ne iskreno, ako ti je nešto jednostavno nelogično.
Da li bi takva ljubav ili vjera bili iskreni? Naravno da ne bi.

Još jedan od velikih razloga zašto je abrahamski bog nevjerovatan mnogima:
tako kompleksno i moćno biće nikako ne bi moglo biti sitničavo i mikromenadžerski osvetoljubivo.
Ako si kad imao priliku da upoznaš kvalitetne i mudre ljude, a vjerovatno jesi, primjetićeš koliko su oni široki, tolerantni, benevolentni, ne zamaraju se sitnicama niti tuđim slabostima. Kako bi tek tako izuzetno i jedinstveno biće trebalo biti plemenito.
U svakom slučaju bi imalo razumijevanja da ga biće koje koje je upravo on stvorio takvim ne može spoznati na osnovu datih išareta, a da hoće bog bi mu sigurno dalo sasvim dovoljno premisa da ga spozna.

Da se usput malo osvrnem i na ove famozne dinosauruse.
Kažeš uklonio ih bog da bi čovjek mogao živjeti.
A zašto ih je uopšte stvarao?
I zašto stvara ove šarene pauke i gusjenice?
I zašto je stvarao stotine životinjskih vrsta koje su do sada izumrle?
I zašto je stvarao neandertalce, koji su također izumrli?
I da li će neandertalci u džennet?
On se voli kad pogledas cime je sve covjeka opskrbio i cim ga hrani i sta ti je sve dao, Bog samo trazi da je covjek zahvalan na tome i da cijeni to.

On nijee takav kakvog ti zamisljas, da mudri ljudi se ne zamaraju drugima jer druge nisu stvorili a Bog je sve nas stvorio i postavio na test, zamisli se profesora koji postavi studente na test i napusti ih, niti ih nagradi niti kazni ocjenama, ostanu ni na nebu ni na zemlji.

Zato da budu dio ekosistema prirode, recimo imali sy mozda finkciju da zagrijavaju zemlju i mnogo toga jos sto se treba otkriti.

Zato stvara i ove zivotinje danas da budu dio eko sistema, da se sistem drzi u balansu, nek samo jedna vrsta zivotinje se ugrozi mode dovesti do velikih problema u ekosistemu i za ljude, pogledaj slucaj kad su kinezi izstrijebili jednu vrstu ptica u kini pa se namnozili insekti koji su opustosili poljoprivredu i izumrlo milione kineza samo zato sto su zadrli u regulatorni sistem i to je dovelo do disbalansa pa su posljedice osjetili na svojoj kozi. Zasto stvara sare na zivotinjama da bi prepali predatore, nemora sve predatore prepasti nek samo neke prepadne to je dovoljno jer da nebi sve vrste prsatora ih jele nego samo neke vrste.
Dope_Man

#3684 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

maraccana wrote:Znači namjerno je iz posta u post preskakao pitanje o (ne)inteligentom dizaju u vezi univerzuma punog neinteligenih stvari kao npr. meteora koji u trenu mogu izbrisati sav život na Zemlji, pa tek tonu ostalih stvari poput pravljenja i brisanja dinosaursa, i onda nakon ignorancije dođe i onako pita "kakve greske ba, o cemu ti", ili valja oborene teze o bacterial flagellum o kojem veze nema, kao i prirodnoj selekciji koja igra ulogu i slično.

Samo bi rekao, da je sramota, da postoje ljudi, homosapiensi, koji važe kao inteligentno najnaprednija vrsta, da valjaju ovakve gluposti, vrše zločin nad vlastitom logikom i intelektu radi totalno apsurdnih uvjerenja, sramotno.

Nemoj tako covjek je lijepo objasnio, sada vec dva puta, da su dinosaurusi bili tu kako bi naprdili dovoljno da zagriju planetu kako bi kasnije ljudima bila ugodna temperatura za zivot. Meni je to sasvim dobro objasnjejne.. jeste da je nakon unistenja dinosaurusa malo zahladilo zbog onog ledenog dobcica koje je uslijedilo, ali to je sad irelevantno.
zijancer

#3685 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by zijancer »

The key difference between natural materials and man-made ones is not so much about physical properties. It’s about how they are made. Human engineering is adept at using more energy to solve problems. Nature does it through the use of better information.
Dozer

#3686 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Besmisleno je voditi bilo kakvu diskusiju s ljudima koji uopste ne zele sagledati realnost, koji negiraju hiljade dokaza, a i te dokaze podvode pod svoju "gajb" mantru.
Da ne pricamo o tome da nisu u stanju dati odgovor na bilo koje konkretno pitanje, kao i da svako takvo pitanje na neki volsebni nacin preokrenu u neki totalno besmisleni pravac jer i njima samima zdrav razum govori da je to besmislica, ali, eto...valjda ne zele prihvatiti da je to tako...

@HCMX
Hajd' nam, Allaha ti, reci koliko je tebi godina? :D
r_faruk

#3687 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by r_faruk »

maraccana wrote:Nema smisla dalje diskutovati kad se lik namjerno pravi lud kada postavi ovako pitanje:
Smrcak15 wrote:
Znači namjerno je iz posta u post preskakao pitanje o (ne)inteligentom dizaju u vezi univerzuma punog neinteligenih stvari kao npr. meteora koji u trenu mogu izbrisati sav život na Zemlji, pa tek tonu ostalih stvari poput pravljenja i brisanja dinosaursa, i onda nakon ignorancije dođe i onako pita "kakve greske ba, o cemu ti", ili valja oborene teze o bacterial flagellum o kojem veze nema, kao i prirodnoj selekciji koja igra ulogu i slično.

homosapiensi ne postoje, ne znam odakle ti to kada zakir naik fino kaze da su izumrli :D
Arminovski

#3688 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Arminovski »

Smrcak15 wrote:
Ja neznam potpunu funkciju tog zivca i kakve je sve funkcije imao od embrija faze pa do odrasle zirafe. Kako mozes reci los dizajn za nesto sto funkcionise i sto neznas apsolutno sve funkcije tog zivca , upustas se u teren koji ti je nepoznat isto kao sto ste se upustali u slijepo crijevo, nek ti slijepo crijevo bude opomena.
???

Hebes slijepo crijevo, neka tebi inkvizicija i mracno doba budu opomene. Da je do vas, u slijepom crijevu bi bili jos uvijek.

TI reklamiras ovde ID i savrsen dizajn sa slikama paukova pa bi trebao valjda moci dati i neki bolji odgovor bez nekog veceg koprcanja na potencijalno imperfektan dizajn.
patriot_1

#3689 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

Arminovski wrote:
Smrcak15 wrote:
???

Hebes slijepo crijevo, neka tebi inkvizicija i mracno doba budu opomene. Da je do vas, u slijepom crijevu bi bili jos uvijek.

TI reklamiras ovde ID i savrsen dizajn sa slikama paukova pa bi trebao valjda moci dati i neki bolji odgovor bez nekog veceg koprcanja na potencijalno imperfektan dizajn.
Slijepo crijevo je zakon,ali bit slijep pored vlastitih očiju,to je bed!Ne "vidjeti" da Bog postoji,slijepće je od slijepog crijeva!
Dope_Man

#3690 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

Prvo se ti i Smrle govorite o kom bogu govorite :thumbup:
Arminovski

#3691 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Arminovski »

patriot_1 wrote:
Arminovski wrote:
Smrcak15 wrote:
???

Hebes slijepo crijevo, neka tebi inkvizicija i mracno 8doba budu opomene. Da je do vas, u slijepom crijevu bi bili jos uvijek.

Slijepo crijevo je zakon,ali bit slijep pored vlastitih očiju,to je bed!Ne "vidjeti" da Bog postoji,slijepće je od slijepog crijeva!
Nasmija me. Ne može se biti slijepći :D
Ili si slijep ili nisi. Male kućice ne postoje.

Na koji način si došao do mudrog zaključka da ja ne vjerujem u Božije postojanje?
.
Last edited by Arminovski on 22/11/2016 17:08, edited 1 time in total.
raoul duke

#3692 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by raoul duke »

Pa pustite djecu da vjeruju u djeda mraza, ne budite dosadni ateisti.
aurora313

#3693 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote: auuuuu, znaci pocele su se davati neinteligentnoj prirodi bez razuma karakteristike inteligentnog bica koje se brine i razmislja o drugome, pa iz te brige za zivotinjm da je spasi priroda se sjeti da bi dobro bilo da ovog malog gustera pretvori u suhi list da se utopi u okruzenje..........
......
oduzimas Bozije pravo i prirodajes ga neinteligentnoj prirodi, a to je da se brine i stvara sto je potrebno za bica na zemlji, i onda se cudit zasto ce neko biti kaznjen na sudnjem danu kad nakon ociglednih dokaza okrene se glava od BOga , oduzme se od Boga i dadne kome to ne pripada. :-)
Pa bolan, zar ne vidiš da je to prilagođavanjer gore navedenih riba, kornjača, kameleona svom okruženju kako bi bile manje vidljive što svojoj ishrani, što neprijatelju. Pa znaš li (jope!) bolan da su se iguane našle na vulkanskim otocima Galapagosa, pa kako tu nije bilo dovoljno hrane, počele su da rone i ćopaju alge iz mora, a zatim da na suncu izbacuju sol iz vode i hrane koje su u prevelikoj količini uzeli?
Pa kada te iguane vratiš u Ekvador, prestanu da traže more i nakon par generacija, mirno pasu na suhom!
DA LI TI TO BILO ŠTA DOKAZUJE?
Smrcak15

#3694 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:
maraccana wrote:Znači namjerno je iz posta u post preskakao pitanje o (ne)inteligentom dizaju u vezi univerzuma punog neinteligenih stvari kao npr. meteora koji u trenu mogu izbrisati sav život na Zemlji, pa tek tonu ostalih stvari poput pravljenja i brisanja dinosaursa, i onda nakon ignorancije dođe i onako pita "kakve greske ba, o cemu ti", ili valja oborene teze o bacterial flagellum o kojem veze nema, kao i prirodnoj selekciji koja igra ulogu i slično.

Nemoj tako covjek je lijepo objasnio, sada vec dva puta, da su dinosaurusi bili tu kako bi naprdili dovoljno da zagriju planetu kako bi kasnije ljudima bila ugodna temperatura za zivot. Meni je to sasvim dobro objasnjejne.. jeste da je nakon unistenja dinosaurusa malo zahladilo zbog onog ledenog dobcica koje je uslijedilo, ali to je sad irelevantno.
Ja prenosim sto naucnici govore
HardcoreMX

#3695 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Arminovski wrote: Nije žirafa jedina što su iskasapili i jedva sam gledao.

Slušaj, po ovim tvojim odgovorima ne vidim da imaš namjeru da doprineseš temi na ikakav konstruktivan način a ja stvarno nemam živaca da se natežem iskim neko duže vrijeme. Zato živ bio, popusti, jer se tebi nisam ni obraćao. Kod mene ideš do daljneg na ignore. Pozz i ugodno veče ti želim.
-Nije to žirafa, to je slon. :) Od par miliona funti na bankomatu.Bacaš šuplju,studenti ionako ne kontaju,a ti bereš platu.Elitnu na elitnom fakultetu.Bolje nego na budžetu.
-Ako jedva gledaš onda uglavnom slušaš,površinski stečenim dojmom logično nisi mjerodavan imati konstruktivnu predstavu o bilo čemu.Ako ti nemaš živaca,nema ih više ni žirafa.A ko te drži uopće pa da bi te popustio,držati te za riječ sigurno neće niko,jer lažeš da se ne obraćaš a mene prvog kvotaš.Kad vidiš da si bio u krivu,jasno, da ne povrijediš već povrijedjeni ego, imaš opciju ignore,no to te ,minimalno rečeno, samo dodatno diskvalifikuje kao kvalitetnog diskutanta,a ništa ti neće pomoći jer ti čitaš ovo i dalje. :D Drugi put pazi kako se obraćaš,nije djabe davno neko rekao “Takvi smo mi ljudi,jednom mjerom mjerimo riječ kad je upućujemo ljudima oko sebe,a posve drugom kad nas ta ista riječ,vraćena, udari u lice. “ Ivo Andrić,meš'čini.

-Što se tiče „neinteligentnog dizajna“,to je obična patka.Osim toga, ako se brani ta teza,onda indirektno ruši postulat ateizma u osnovi,jer onda priznaje prisustvo dizajnera,jer ne postoji uopće bilo kakav dizajn bez njegovog dizajnera,tvorca,kreatora.Pošto iza svakog dizajna stoji neki vid inteligencije,onda je čisti apsurd govoriti za nešto „neinteligentni“dizajn. Nonsens.Dizajn se uobičajeno posmatra sa estetske i konceptualne strane pa onda i sa uže strukovne,dakle funkcionalne strane.Tako da se logički nameće pitanje koje je trebalo biti upućeno u klipu,šta se dešava kada se neutrališe dotični živac pa neka onda odgovore je li „neinteligentni“dizajn ili nije.Za napomenu, n.l.recurrens inervira motorički mišiće larinksa,a daje i nekoliko ogranaka za disajnu i probavnu cijev. Zamisli da je kod žirafe ostao taj nerv zakržljao na pola puta ostao da visi,šta bi bilo sa inervacijom ostatka vrata od nekoliko metara i struktura u tom dijelu.Zapravo,prezentovano je čudo koje se ogleda upravo u tome da je Kreator jednim potezom riješio na isti način inervaciju različitih živih bića,a bez da naruši njihov osobni integritet i funkcionalitet sadržani u različitosti karakteristika specifičnih za svaku,posebnu vrstu.
-Kritička misao je značajna,pogotovo intelektualci kao što je Dawkins,ili uopćeno znanstvenici prirodnih,egzaktnih znanosti mogu da doprinose konstruktivnoj diskusiji te da se preispita ispravnost osobnih stavova.

@Čiko Dozer
Eto,ne prestaješ da daješ sam sebi dokaze i dalje.Vidiš na svom primjeru,da se isključivo nevjernici ili praznovjerni ljudi,neprestano kunu.Svojedobno si tvrdio da to nije tako,nego obrnuto.Ne može,jer rezultat mora uvijek biti tačan.Praznovjerje,prazan put,prazni ljudi.A na kakvom je putu ona čokolada?
Smrcak15

#3696 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote: auuuuu, znaci pocele su se davati neinteligentnoj prirodi bez razuma karakteristike inteligentnog bica koje se brine i razmislja o drugome, pa iz te brige za zivotinjm da je spasi priroda se sjeti da bi dobro bilo da ovog malog gustera pretvori u suhi list da se utopi u okruzenje..........
......
oduzimas Bozije pravo i prirodajes ga neinteligentnoj prirodi, a to je da se brine i stvara sto je potrebno za bica na zemlji, i onda se cudit zasto ce neko biti kaznjen na sudnjem danu kad nakon ociglednih dokaza okrene se glava od BOga , oduzme se od Boga i dadne kome to ne pripada. :-)
Pa bolan, zar ne vidiš da je to prilagođavanjer gore navedenih riba, kornjača, kameleona svom okruženju kako bi bile manje vidljive što svojoj ishrani, što neprijatelju. Pa znaš li (jope!) bolan da su se iguane našle na vulkanskim otocima Galapagosa, pa kako tu nije bilo dovoljno hrane, počele su da rone i ćopaju alge iz mora, a zatim da na suncu izbacuju sol iz vode i hrane koje su u prevelikoj količini uzeli?
Pa kada te iguane vratiš u Ekvador, prestanu da traže more i nakon par generacija, mirno pasu na suhom!
Prilagodjavanje kaze , da prilagodjavanje tih zivotinja of strane boga a ne sami sebe, jer kad tvrdis da su sami sebe prilagodili reci mi kako mutacija vidi kako okruzenje izgleda pa kreira bice da izgleda kao okruzenje???
belfy

#3697 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

samo da opet promijenim status na fejsu (uleti neki status izmedju...):
"ono kad se nagovoris vjerniku samo zato sto je inteligentniji i obrazovani, ali postavlja vise pitanja... a onda jos nisi shvatio ni da je vjernik..."
Arminovski, bolji si covjek od mene...
maraccana

#3698 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by maraccana »

aurora313 wrote:
Smrcak15
auuuuu, znaci pocele su se davati neinteligentnoj prirodi bez razuma karakteristike inteligentnog bica koje se brine i razmislja o drugome, pa iz te brige za zivotinjm da je spasi priroda se sjeti da bi dobro bilo da ovog malog gustera pretvori u suhi list da se utopi u okruzenje..........
......
Džaba se trudiš objasniti mu osnovne principe evolucije, da uopšte nije potreban ikakav mega inteligentni faktor da djeluje, za stvar poput adaptacije koja dovodi do promjena (npr. tijelo ima funkciju da se adaptira na temperaturu i slično, ili ako se porežeš postoji funkcija regeneracije, znači nikakva viša sila nije potrebna za takve funkcije) , ali lik jednostavno ne konta, ko da slijepom čovjeku objašnjavaš kako izgleda boja i da li postoji, šta god kažeš on ne može shvatiti ni pojmiti nit ga možeš ubjediti ...
Dope_Man

#3699 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

Smrcak15 wrote:
Ja prenosim sto naucnici govore
Ne, naucnici govore da su dinosaurusi zbog velicine i brojnosti mogli svojim gasovima utjecati na povecanje temperature.

A ti govoris: Bog je stvorio zemlju, pomalo neuslovnu za ljude, pa je stvorio dinosauruse da naprde dovoljno da bi bila topla ljudima, a onda je unistio dinosauruse i stvorio ljude.

Velika je tu razlika izmedju onoga o cemu govore naucnici, i tvog pokusaja da njihova otkrica uklopis u price u koje ti vjerujes.
zforumas

#3700 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by zforumas »

Lakse je sve pripisati nekome ili necemu nego se potruditi pa objasniti kako je to toga doslo... mozemo mi pisati hiljade stranica i opet ce se sve svesti na isto.
Locked