Novak20 wrote:
Govoriš za sebe u množini jer vjerovatno misliš da svi razmišljaju kao ti. Mene oslovljavaš u množini jer misliš da su svi kao ja. Ne znam kako to drugačije nazvati nego predrasudom ili papanlukom, drugim izrazom za primitivizam. Žao mi je što si vjerovatno ne svojom voljom otjeran sa svog ognjišta ali pitaj za koju godinu svoju unučad jesu li Šveđani ili Bosanci pa dođi da raspravljamo na temu bošnjaštvo-bosanstvo-jugoslovenstvo.
Ti bi da budeš i etnički Bošnjak i regionalni Bosanac i državljanin BiH po potrebi. Misliš da je to tvoje (vaše) ekskluzivno pravo da budeš i Bosanac a nije. Trudom i krvlju tri konstitutivna naroda napravljena je sadašnja država BiH koja Ustavom kaže da je država Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih. Ostali, potpuno ravnopravni a nedefinisani, mogu biti marsovci, Romi, Jevreji, Bosanci, Hercegovci, Turci....To su dokazali i Sejdić i Finci u Strazburu. Valja se još malo boriti ali biće to OK.
Jugoslavije nema, neće je ni biti. Kad već meni spočitavaš nešto što nije uzeću i ja slobode da kažem tebi. Ti si etnički Bošnjak državljanin Švedske i porijeklom regionalni Bosanac (ne osporavam) a ja sam državljanin BiH (samo) i regionalni Bosanac i etnički Bosanac koji priča sva tri ravnopravna jezika od kojih mi je najdraži moj Bosanski. Ako mi uskrate bosanski, pričati ću i bošnjački. U mjestu koje je u pola Bosne. Šta ću. Bez obzira na rezultate popisa i na neravnopravnost može mi se još uvijek.
Budi pozdravljen i ne sekiraj se za nas.
Ma ne sikiram se, zasto bih. Davno sam rekao da je ovo samo forum koji ne oslikava realnost naseg drustva. Ima vas jedno desetak koji isto, istovjetno zvucite i uvijek jedni druge podrzavate. U stvarnosti vas je 1% . Docim se ne moze bas reci da postoji tolika maltene sektaska slicnost medju Bosnjacima. Pocev od mene samog na ovoj temi koji se ne slaze ni sa proslavom rezultata, nadom da ce sad nesto kao biti bolje i sl.
Medjutim, dopustam si pravo da prenesem sve sto sam cuo, vidio, procitao za svog zivota od svih koji se osjecaju Bosancima.
Mi Bosanci, dakle,.. obrati paznju na mi,.. jesmo razliciti, razlicite individue, razliciti politicki svjetonazori,,... ali smo uvijek se ponosili sto smo Bosanci
i to znaci regionalnu i kulturolosku pripadnost. To prestaje kod Ivan Sedla. Iako imamo mnogo mana i nedostataka, mislimo da je Bosna najljepsa, imamo najljepse zene, najbolju hranu, najbolju muziku, da smo duhoviti, sarmeri, prostodusni, simpa,...
Na internetu ces isto naci mnostvo pisanog, video, audio,.. o tome i sve otprilike isto. Bosanac kao regionalni i kulturoloski fenomen.
I ti i slicni, eto da izbjegnem "vi" bi od Bosanca pravili zamjenu za Jugoslovena?
Pa zao mi je ali to je nemoguce. Nadjite neki drugi izraz u grupi Ostalih.
Ako pak izaberete svoj identitet kao bosanskohercegovacki, odnosno bosanskohercegovacka nacija,.. tu imate punu podrsku od mnogih Bosnjaka. Jer to smo po defaultu svi. Ali skracenice nece proci. Pogotovo ne Bosanac koji je odvajkada znacio nesto drugo, koji je stariji od propale bivse drzave i propale bivse ideologije.