Sirija vol. 2

Locked
General War

#3676 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

Kaligula I wrote:
...antiasadistima-antisekuklaristima raznih boja...
aaa, Ok.
Co0l

#3677 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

Kaligula I wrote:
General War wrote: Kome nama?
...antiasadistima-antisekuklaristima raznih boja...
Nadam se da ne mislis da je to dvoje sinonim u Siriji.
Man of steel

#3678 Re: Sirija vol. 2

Post by Man of steel »

Challenger__ wrote:
Man of steel wrote:I dalje ne vjerujem da su Turci ispali ovoliko naivni i glupi obaranjem ruskog aviona.

Erdogan kao da okoliša jer bi se mit o velikom sultanu mogao raspršiti kao mjehur od sapunice kada bi priznao da ne kontroliše ni sopstvenu vojsku, a sve mi se čini da jedva čeka sastanak sa Putinom u dva oka kako bi pao na koljena i zamolio za izvinjenje.

Kako stvari stoje ovaj vrlo sumnjivi događaj će oblikovati taj dio svijeta više nego svi ostali događaji zajedno u proteklih nekoliko godina.
+1

Imam i ja istu impresiju (podvučeno). Jaku impresiju ali ne i dokaze. Da li si baš uvjeren da je o tome (nemanju kontrole) riječ?
Turska ima specifično ustavno uređenje gdje vojska ima velike ovlasti nezamislive za mnoge zemlje.

Nije tajna da Erdogan već godinama vodi bitku sa vojnim krilom koja trenutno i kulminira pokušajima da se promjeni ustav i uvede predsjednički sistem gdje bi vojska još više izgubila uticaj.

Ja Erdoganu vjerujem kad kaže da mu je mnogo žao i da 'oni' nisu znali da je u pitanju bio ruski avion.

Ali isto tako vjerujem i Rusima koji kažu da je to bila unaprijed isplanirana zasjeda.

Istina je tu negdje u sredini a ona smrdi na dobro organizovanu urotu i zavjeru.
Kikibombona

#3679 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Seawolf wrote:...
Vidim da se razumijes u oruzje, pa me zanima sta mislis o oruzju kojem raspolazu kurdske Pesmerge iz Iraka.

Eto, ako ti nije mrsko, pogledaj, malo prelistaj...

Ima kamara slika, imaju bas svasta. Stalno im stize novo oruzje, razlicita oprema...

http://kurdistanskyscrapers.com/topic/9346414/1/
Challenger__

#3680 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Man of steel wrote:Turska ima specifično ustavno uređenje gdje vojska ima velike ovlasti nezamislive za mnoge zemlje.

Nije tajna da Erdogan već godinama vodi bitku sa vojnim krilom koja trenutno i kulminira pokušajima da se promjeni ustav i uvede predsjednički sistem gdje bi vojska još više izgubila uticaj.

Ja Erdoganu vjerujem kad kaže da mu je mnogo žao i da 'oni' nisu znali da je u pitanju bio ruski avion.

Ali isto tako vjerujem i Rusima koji kažu da je to bila unaprijed isplanirana zasjeda.

Istina je tu negdje u sredini a ona smrdi na dobro organizovanu urotu i zavjeru.
Da... Postoji taj ustavno-pravni prostor kao idealan, zatamnjeni međuprostor za urotu svake vrste. Vrlo, vrlo moguće.
sunceKOtepsija

#3681 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

Čitalac wrote:
Challenger__ wrote:
Ima u Selimovićevoj "Tvrđavi" priča o nekom đavolu (ne mogu se sad sjetiti imena) koji zaskače ljudima na leđa...
:thumbup:

Karanđoloz, crni demon, smrdljiv i težak.
"Ko odgovori: nisi težak, spašće se, jer karanđoloza odmah nestane i čovjek je slobodan. Zbog te riječi hrabrosti, zbog riječi prkosa".
Challenger__ wrote::thumbup:

Aman, tako je, Karanđoloz! Sad sam počeo da listam po "Tvrđavi", nisam se mogao sjetiti. Inače, preuzeo iz narodne mitologije.
:thumbup:
https://en.wikipedia.org/wiki/Night_hag
Challenger__

#3682 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

ManOfSteel uvijek napiše podsticajne teze...

- Zaista, ovo je (obaranje ruskog aviona), na prvu, krajnje iracionalan, neobjašnjv čin. Lišen unutrašnje logike. Međutim, ako stvari interpretiramo sa Manove premise, sve dobija jasan logički okvir: Turska armija je dio jedne šire Alijanse koja je vojni ogranak elita koje uslovno zovemo "zapad". Njima smeta i ruska, Putinova i Erdoganova, AKP pozicija. Ovakav incident ide na štetu obojici, znatno više Erdoganu. E, sad, ako druga strana prihvata ovu argumentaciju onda se nalazi u dvostrukom riziku:

- ako mu ne halali, pogoršaće poziciju čovjeka (Erdogana) koji mu je neuporedivo bliži od nepredvidivih, izvan turske kontrolisanih vojnih i nevojnih struktura;
- ako mu halali, niko ne garantuje da se incident neće ponoviti jer on (Erdogan) jednostavno više nema kontrolu nad situacijom/armijom.

Gadno.

_____

Itd.
MMM1977

#3683 Re: Sirija vol. 2

Post by MMM1977 »

Challenger__ wrote:
Man of steel wrote:Turska ima specifično ustavno uređenje gdje vojska ima velike ovlasti nezamislive za mnoge zemlje.

Da... Postoji taj ustavno-pravni prostor kao idealan, zatamnjeni međuprostor za urotu svake vrste. Vrlo, vrlo moguće.
Ovo ima itekakvog smisla.
Kikibombona

#3684 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Divi ih :D

Kod YPG jedino motivacija nikada nije bila upitna...

https://vid.me/VY9l

Video iz Kobanija! Cetiri druga iz jedinice. Jedan iz Sirije, drugi iz Turske, treci iz Iraka i cetvrti iz Irana. :D Malo imitiraju ISILovo poznato 'nabrajanje'... :lol:

https://vid.me/DtNp

Kobane... Kaze, ranjen sam, cetiri dana nisam spavao... :D

https://vid.me/XqB3

Na liniji u Kobaniju

https://vid.me/BQSB

Sa Pesmergama u Kobaniju... Pesmerga kaze da je spreman poginuti za bilo kojeg Kurda, da tu za njega nema razlike. Na kraju kaze... naprijed YPG, naprijed Pesmerga, naprijed Kurdi, naprijed Odzalan i naprijed Talibani. Barzanija zaboravio! :D

https://vid.me/ac8k

Nisam ja preveo, ne znam kurdski. :D Covjek preveo na engleski, pa ja ovdje na bosanski... :D
celava_dlaka

#3685 Re: Sirija vol. 2

Post by celava_dlaka »

rusofili ce opravdati svaki potez rusije i smetljara putinka makar ti potezi i njegovom narodu stetu nanosili
oridjidji

#3686 Re: Sirija vol. 2

Post by oridjidji »

Grean wrote:Mislim da se Rusiji ipak daje prevelik znacaj, sila vojna jesu ali ipak, ovo cime ih forum tj vecinom rusofili caste je dobro pretjerano.

Zemlja sa 6.600 GDP-om per capita (by the way 2000 dolara manje nego Turska) bas i ne moze rusiti tudje ekonomije nekakvim sankcijama. Osjetiti hoce ali da ce biti tako dramaticno cisto sumnjam.
Nakon Ukrajine, Rusija ce izgubiti jos jednu tranzitnu rutu svoga gasa, doduse ne bas aktivnu kao ova ukrajinska sto je, a to je ova turska ruta. Sljedeca je destabilizacija Bjelorusije. Slobodno nek zahladne odnose sa Turskom, kako mogu stajati turski kamioni na ulazu u Rusiju, mogu i ruski brodovi na moreuzu. Pitanje je samo dokle Turci u ovoj situaciji zele ici sa zahladjivanjem odnosa sa Rujama. Cijena glupe politike i zahladjivanja odnosa bi trebala rezultirati kratkorocnim spiranjem vlastite odgovornosti Putina za rusenje njihovog borbenog aviona. Turci i Rusi imaju dosta politicko-ekonomskih veza koje ih preplicu. Rusija je trebala biti ta koja je trebala raditi na stvaranju prve nuklearne elektrane u Turskoj, a sada cemo vidjeti da li ce ovaj dogadjaj narusiti pomenute dogovore.

Rusija je vojna sila, ekonomska zahvaljujuci prvenstveno nafti i gasu. Nije ni cudo sto su sada oborene cijene nafte i sto se svaka zemlja koja cini tranzitnu rutu ruskog gasa destabilizuje, sve u cilju slabljenja Rusa.

Turska je postala ekonomskom silom zahvaljujuci industralizaciji zemlje i prilivom stranog kapitala. Vojna sila savremene Turske ima mnogo veze sa time sto su geostrateski bitan partner Zapadnjacima i clanica NATO saveza. Posto NATO voli rasporedjivati nuklearni asortiman po Evropi i u Turskoj su na desetke bojevih glava strpali u bazu Incirlik, malo su popravili i status vojsci kreirajuci bolje uslove u turskoj namjenskon industriji oruzija, koja sada radi svasta nesto tursko po licencama zapadnih armija izvozi prvenstveno u bivse sovjetske zemlje. Svakako Turska nije Rusija, ali jeste respektabilna vojna i ekonomska sila.

Nijednim ni drugima sukob nebi valjao. Ako se igdje budu suocavali to ce biti na prostoru Sirije. Interesantno je kako upravo Sirija oslikava interese mnogih, bivsa britansko-francuska kolonija, sa ruskom bazom u sebi, turski komsiluk bogat naftom, jedan od bastiona iranizma, sa debelim backgroundom selefizma koji koriste Saudi, strateska smetnja Americi koja treba da zaokruzi njen uticaj u tome dijelu svijeta, Izraelov protivnik sa malo debljim zubima. Najavise i Kineze u Siriji, ali ocito ove boli kurac za njih. :D
Ironmen

#3687 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

[/quote]

Sisi je došao na vlast vojnim udarom. Nema se tu šta govoriti. Zemlje u kojima su vojne hunte normalna stvar u njima je najjeftiniji je ljudski život. Nema dostojanstva, živi se u nepravdi, gledaš gdje će puknuti, al hajd to sve, narod ko narod. Neko voli da gleda kako ljudi rafalom ubijaju stotine civila usred Kaira.Al sto brate maltretiraju svojom vojnom huntom čitav dunjaluk što arapi muslimani decenijama izvoze terorizam u Evropu i druge zemlje? To im neki sport, neko tamičenje? Ono koja arapska zemlja će izvesti više terorista u 2016. u zemlje Evrope i Zapada?[/quote]

A nusra nece doci na vlast vojnim udarom kako si tako licemjeran izvjestavas o maskrima u Guti i Dumi a nisi ni spomenuo novu masovnu grobnicu u blizini Sizdnara preko 100 jezida vecinom starci zene i djeca sto su pocinili tvoji ideopoklonici pa gdej ce ti dusa bolan..Nikad zlo nece pobjedit upamti to.
Ironmen

#3688 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

arman1 wrote:Image

:lol: :lol: :lol:
Point.

#3689 Re: Sirija vol. 2

Post by Point. »

Challenger__ wrote:
Point. wrote:Zamisli da si ovako velikodusan bio i uz ukrajinski narod. :-)
Vidim bas si se umislio da z n a s nesto vanjskoj politici. Sta kaze Putin, kakve su namjere jenkija u narednom periodu, sta su ti sapnuli Mossadovci. Pricaj nam. :)
Ne sekiraj se ništa Pointu, sve će to Obuma pozlatiti.
Naravno, da nece Putin The Great?
jefff

#3690 Re: Sirija vol. 2

Post by jefff »

Svi u ovome kuršlusu traže svoj interes.Muslimani i jesu najodgovorniji, u čemu je problem dogovarati se.Kakve crne razlike između šiita i sunita? Kakve crne diktature u 21. vijeku? Svi ti silni tabui, silno sektaštvo, silne diktature i policijske države, vojni udari, 5 ljudi 50 godina vlada arapskim svjetom.Jedan jezik, jedna nacija, jedna vjera a imaju 30 država, plus nasilje u Palestini u srcu arapskog svijeta koje decenijama traje.

Onaj razapinje šatore, onaj cijeli grad sravni sa zemljom, mislim sve ovo se moglo predvidjeti.Mnogo ljudi je očekivalo ovo danas što gledamo na Bliskom istoku.Elita muslimana i obični muslimani, tu decenijama postoji jaz, niko ne razgovara, svi problemi se gurali pod tepih, a kada je nastupila katastrofa za sve je kriva zavjera Zapada i Izrael.

Gdje to ima u svijetu da vojna hunta preuzima vlast? Gdje to ima u svijetu da vojska izađe i puca po narodu na ulici? Pa to su katastrofalne stvari, to su crvene linije, to je vijesnik katastrofe.Sisi nije čovjek od akcije, kako mu neki ovdje na forumu tepaju, on je udario temelje današnjem zlu, a svi koji su ga podržali podržali su te temelje.Gdje to još ima da ubijaš hiljade građana na ulici dugim cjevima rešetaš po njima i govoriš kako je to za dobrobit Egipta? To ono hajde da pobijemo 5000 da bi nam svima bilo bolje?

I u tome ga podržala ulema Azhara, prije toga Hafeza Al Asada isto tako muslimanska ulema podržala kada je ravnao Hamu, mislim, muslimani su na žalost danas upravo tu gdje treba da budu.Milijarde dolara su i jedni i drugi ulagali u širenje sektaštva i sunitskog i šiitskog.Gdje to ima sekta, čuj sekta? Mislim koliko trebaš truda, rada, da stvoriš milione bolida u svijetu koji s mržnjom gleda na drugu osobu samo zbog toga što je druge sekte.
Nakon svega gore navedenog, rat i jeste jedino rješenje bio.
sarajevoxxxx

#3691 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Najmanje 40 poginulih i desetine ranjenih u masakru kojeg su jutros počinili Rusi u gradu Ariha u Idlibu!!!
sarajevoxxxx

#3692 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Idlib, Ariha 29.11.2015. prvi trenuci ruskog masakra.Rusi su izveli zračni udar na sami centar grada, projektil je pao na lokalnu tržnicu u trenutku kada se na ulicama nalazilo na desetine Sirijaca.

18+

https://www.youtube.com/watch?v=oWrfdle ... e=youtu.be
arzuhal

#3693 Re: Sirija vol. 2

Post by arzuhal »

Pogledajte Mosul: to je grad u kojem živi milion i po ljudi, a među njima nema više od 15.000 ISIS terorista. Ako hoćete da se riješite ISIS-a u Mosulu, moraćete sravniti cijeli grad.

Strategija bombardovanja će prije svega nanijeti udarce civilnoj populaciji Sirije. To će jako obradovati ISIS-ove ratnike.

U oktobru 2014. bio sam prvi zapadni novinar koji je proveo neko vrijeme među ISIS-ovim borcima i vratio se živ. Tokom mog boravka, više puta smo bili meta američkih borbenih aviona i bespilotnih letjelica. Nevjerovatno je koliko su brzo naši ISIS pratioci svaki put uspijevali da nestanu među lokalnim stanovništvom. Dok smo se vozili preko teritorije Islamske države u tri automobila – od kojih je prvi najčešće mamac za dronove – držali smo distancu od 10 km između vozila, često mijenjajući pozicije. Mantra ISIS boraca je: nikada ne smiješ biti meta.

http://pescanik.net/isis-se-raduje/
Sehro

#3694 Re: Sirija vol. 2

Post by Sehro »

.
Last edited by Sehro on 29/11/2015 10:46, edited 1 time in total.
Sehro

#3695 Re: Sirija vol. 2

Post by Sehro »

Sehro wrote:Ubiše Rusi, (Ariha 29.11.2015., uznemirujući prizori).:
arzuhal

#3696 Re: Sirija vol. 2

Post by arzuhal »

Svako uz svoje generale,
rokaj civile, moli se Bogu!
salik79

#3697 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

General War wrote:
salik79 wrote:
General War wrote: Sta ti je cinjenica, to sto kazes da si bio na obuci u iranu i da nije bilo vjerske indoktrinacije, sto mene ne poslase :lol: ?
Da je cinjenica da Hezbolah nije napravio zlocine...recimo u plaestini?
Da je cinjenica da je oruzje cekalo istovar dok se Alija ne rijesi alispahica,Cengica kako bi ga dobili od amerikanaca..zato sto ga nevole?
Da nije Amerika precutno dozvolila dotur oruzja preko hrvatske iz Irana...inace iran bi vec nekako to poslao drugacije...itd itd
"laste" slale pripadnike na obuku u Iran? To Vikic nije pomenuo...da nisu Seve...ili bas Laste?
Ti, ili si glup, ili namjerno izvrces moje rijeci, jer nepismen nisi. De ponovo procitaj, pa mi citiraj gdje sam to ja rekao da sam bio, ili bilo ko od pomenutih, u Iranu na obuci?!! Tebe, i da su ikog slali u Iran na obuku, a nisu, ne bi mogli - jer je ocito iz tvog upisa da si u ratu Bosnu na vijestima vidjo, a pitanje je da li si i rodjen bio. Jer, kako objasniti da na moj upis o vojnoj obuci, ustrojavanju sigurnosno-obavjestajne sluzbe, ti povezes da je neko u ratu u Iran isao?! Jedino ako rata i Bosne ocima tada vidio nisi. Dalje, u tom kontekstu spominjes Hizbullah i Palestinu?! Hajde sto nisi upucen u ratna desavanja u Bosni, o Teherijanovom nevjerovatnom angazmanu, o vrhunskim instruktorima-borcima iz Irana i Libana (Hizbullah) i njihovom angazmanu na teritoriji BiH, u odbrani BiH, nego si totalni laik po pitanju aktuelnih svjetskih vojno politickih zbivanja. Kako, inace, objasniti tvoje povezivanje Hizbullaha i Palestine :? Kakve veze Hizbullah ima sa Palestinom, molim te da mi objasnis, a da ne spominjem da bih volio vidjeti citat, pa barem iz cionistickih medija, o Hizbullahovim "zlocinima" u Palestini!!?

Ameri su Aliji, nakon rata, doslovno postavili ultimatum - ili mi, ili Iranci! Nema tu nikakve mudrologije. Iranci su bili svjesni naseg polozaja i nisu postavljali nikakva daljnja pitanja, tj nisu nam htjeli stvarati probleme, te se povukli (uostalom, vec su bili izvrsili svoju duznost po pitanju odbrane BiH).

I da jos jednom ponovim pitanje (citiram samoga sebe) sada kada sam te uputio da su ti instruktori i borci u u ratu djelovali u BiH, u nasim jedinicama:

Uostalom, navedi mi jedan jedini zlocin koji je u ratu neki Iranac, ili Hizbullahovac, pocinio?!! Samo jedan!? Ako ne znas, navedi mi barem jednu vojnu formaciju, u kojoj su bili, a da je neki ratni zlocin pocinila?! Neces, jer ga nije ni bilo. Obucavali su nas za casnu borbu i tako se i borili, dok su upravo ovi - koji kasnije proganjase Irance - dovukarili bjelosvjetski olos koji je, uglavnom, bio tu da spijunira i cini zlocine. Cast izuzecima...
A da i tebi ne ostanem duzan:
Pa procitaj sta si napisao, nisi ni rekao da su vas obucavali u BiH...zato sam i spomenuo AID...koji se bavi sigurnosnim i obavjestajnim radom,a i sam pricas da si bio u iranu.
To sto si ti oslobodio zajedno sa svojim ahbabima se moze za dan ishasovat...
Tvoja proiranska poletnost je i bila rezultat sto nas je zapadni svijet odjebao u ratu...Alju &C0. bi oni pustili niz vodu, nego nisu dozvolili da agresor na dva fronta razbuca bosnu i unisti Muslimane...
"
Underlying the Clinton Administration's misguided policy toward Iranian influence in Bosnia is a fundamental misreading of the true nature of the Muslim regime that benefited from the Iran/Bosnia arms policy. "The most dubious of all Bosniac [i.e., Bosnian Muslim] claims pertains to the self-serving commercial that the government hopes to eventually establish a multiethnic liberal democratic society. Such ideals may appeal to a few members of Bosnia's ruling circles as well as to a generally secular populace, but President Izethbegovic and his cabal appear to harbor much different private intentions and goals."
Jah, sta su Iranci radili u bosni kad su tako srdacni kad je bilo potpisano da sve strane jedinice napuste bosnu?
Da pomazu Bosni ili spijuniraju SFOR...poslovicno Aljino sjedenje na tri stolice :-)

Jel´ovo najbolje sto si, nakon par dana googlanja uspio smutati?! Ne uspjevas pronaci ono sto bi zelio, pa nastavis sa nebuloznim doskocicama...Onome ko je bio tu, ko je ratovao, ne treba posebno objasnjavati gdje se je obuka vrsila - u Iranu, ili u BiH. Tvrditi da se ono sto su "Laste" u ratu oslobodile (i odbranile) "moze za dan izhasovati" je bezobrazluk, sam po sebi!!! Dalje - spominjes da "pricam da sam bio u Iranu", ne navodeci kada, gdje i u koju svrhu!? Naravno, na ovoj temi ni spomenuo nisam da sam bio u Iranu (a ni na drugim), a pogotovo ne kada i zasto!? I na kraju, ne uspjevsi pronaci niti jedan argument s kojim bi potvrdio svoju "tezu", citira nekakav tekst, koji je pokupio negdje, te proizvoljno bolda jedan dio, dok zaboravlja boldati ovo:

Underlying the Clinton Administration's misguided policy toward Iranian influence in Bosnia is a fundamental misreading of the true nature of the Muslim regime that benefited from the Iran/Bosnia arms policy.

Ne zelim komentarisati ovo "Muslim regime". :oops:

Dalje, da ne bih dalje objasnjavao nekom wannabe generalu znacaj iranske pomoci tokom odbrane od agresije, neka mu to u kratkim crtama objasni pravi general:

Ukratko: "SAD, Njemačka i Turska ostali su gluhi. Pomoc Irana i Pakistana je bila vrlo konkretna, vrlo dragocjena i presudna za neke borbe u Bosni i Hercegovini."

A evo i teme na kojoj su forumasi, direktni sudionici odbrambeno-oslobodilackog rata, dali svoj komentar na ovu temu:
http://forum.klix.ba/uloga-irana-u-ratu-t134951.html

Posebno bih iozdvojio ovaj:

Postby BISCANIN2 » 30/03/2015 19:14

Vec sam jednom pisao o tome ponovo pisem, godina 94 autonomija sa jedne strane, a četnici pokreću februarsku ofanzivu, nema municije, na Hasinu vrhu meci se broje i dijel po 10 tak na svakog, i onda za par dana dolazi municija rpg granate, mini bst topovi, PAM koreanske proizvodnje ,sam sam prisustvovao otvaranju konzervi municije od 1000 kom zapakovana ko riba municija je ruska a na kutijama alllahu ekber, komadant kaže poklon naroda IRANA, da nije tog poklona bilo mi u Krajini bi sad orali nebeske njive.
IRAN je od tad u mom srcu n1, prvi su investirali u poljoprivredu na našem kantonu odmah poslije rata 97 i 98 godine.
Svaka čast svakom ali za Krajinu je Iran uradio što niko nije.
Ne znam na koji način da se odužimo tom našem dokazanom najvećem prijatelju.Ako ko ima ideju rado cu je podrzati.

Drugi puta, ili se potrudi da sastavis nesto bolje, ili se mani pljuvanja po Iranu i njegovoj ulozi tokom agresije na nasu Domovinu!!!
sarajevoxxxx

#3698 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Borci opozicije nakon žestokih borbi sa pripadnicima PKK-a i Džejš Suvar zauzeli ili povratili selo Keštear u sjevernoj okolini Haleba.
RepublikanskaGarda

#3699 Re: Sirija vol. 2

Post by RepublikanskaGarda »

Dosta je bilo zajebancije, abou bakr al chinchilla je položio zakletvu :D

Image
Ironmen

#3700 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Sirijska vojska napreduje protiv ISIL-a istočno od Aleppa, osvaja kilometre glavne prometnice koja vodi prema Raqqi..

Na jednom frontu dobiju na drugom izgube i tako vec u krug 5 godina :shock:
Locked