Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
¤ jelena ¤

#3676 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

medvjed23 wrote:pravo poslušno žemsko, kakvo i treba biti :thumbup: dže muško okom, tu ona skokom :thumbup:

shodno navedenom, zamisli da ti ovaj muževni, autoritativni primjerak jačeg roda
Image
dubokim, grubim glasom govori il tačnije rečeno zapovijeda: piši stihove!

Velka glava, kratak vrat....tenor...tojes horoz piskutavi! Ništa od tog: duboki, grubi glas.... žalim slučaj... :nokti:

On jenu - ja hiljadu i jenu, a mogo bi još i batina fasovat. :stasreko:
Zejnep

#3677 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Zejnep »

Ne znam gdje drugo da pitam...je li neko bio na predstavi Divlje meso? Utisci? :)
piupiu

#3678 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Zejnep wrote:Ne znam gdje drugo da pitam...je li neko bio na predstavi Divlje meso? Utisci? :)
Je l' to još uvijek igra? Jupiiiiii! Stefanovski je dobar pisac, Dino je dobar režiser, vrijedi pogledati. E sad ako još ima koga s utiscima... :D
piupiu

#3679 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

¤ jelena ¤ wrote:
medvjed23 wrote:pravo poslušno žemsko, kakvo i treba biti :thumbup: dže muško okom, tu ona skokom :thumbup:
:pisnula:

Jelooooooo.... :kiss:
¤ jelena ¤

#3680 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

piupiu wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
:pisnula:

Jelooooooo.... :kiss:
oooo, ćijući, pa đes bona ti... :D :kiss: :kiss:

hm...ono će ko nešta narađivat... :twisted: :D
medvjed23

#3681 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

Image

jao, jao, pa je l moguće da je već prošlo skoro pola novembra i da nam 15.11. snažno i ustrajno kuca na vrata..

strašno je kako vrijeme jezdi noseći u nepovrat snove, želje, prilike (za učešće na poetskim konkursima, primjera radi)..

zdvajati pred užasavajućom neumitnošću prolaznosti il se pokrenuti, zgrabiti momenat i napraviti od njega nešto lijepo, recimo neku pjesmicu - pitanje je sad..
black

#3682 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by black »

piupiu wrote:
Zejnep wrote:Ne znam gdje drugo da pitam...je li neko bio na predstavi Divlje meso? Utisci? :)
Je l' to još uvijek igra? Jupiiiiii! Stefanovski je dobar pisac, Dino je dobar režiser, vrijedi pogledati. E sad ako još ima koga s utiscima... :D
gledao nekad prije 2 godine, odlicna ali i poteska, ugl necete se zeznuti ako pogledate :)
¤ jelena ¤

#3683 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

medvjed23 wrote:Image

jao, jao, pa je l moguće da je već prošlo skoro pola novembra i da nam 15.11. snažno i ustrajno kuca na vrata..

strašno je kako vrijeme jezdi noseći u nepovrat snove, želje, prilike (za učešće na poetskim konkursima, primjera radi)..

zdvajati pred užasavajućom neumitnošću prolaznosti il se pokrenuti, zgrabiti momenat i napraviti od njega nešto lijepo, recimo neku pjesmicu - pitanje je sad..
Šalu na stranu...kao što si već i sam shvatio...ja, medo, pogazila obećanje Hmokmusu dato i ništa nisam poslala. Nisam uspjela napisati.

Dvije strofe iscijedih i to nikakve. Prvu bih možda nekom drugom, sem sebi, i pročitala, a ovo ostalo....ni za šta na svijetu...
pa čak ni za brdo krofni...ne bih prepustila sudu javnosti il kakvim stručnjacima na uvid.

Eto, tako, ja rekoh, a sad mi ostaje samo da se uzdam u onu...ko prizna pola mu se prašta. :| :oops: :sad:
medvjed23

#3684 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

razumijem da prethodnih sedmica nisi ništa uspjela napisati, al ne razumijem kako nemaš ništa ranije napisano a neobjavljeno.. šteta, prilika da šta zaradimo i malo okrečimo temu ode, iščeznu ko miris.. i pred tom činjenicom smo nemoćni te nam ostaje samo da očajavamo uz pojeziju:
O skupi sebe u se i svoju sudbinu
Ne razlivaj se preko ruba
Zatvori vrata svakoj nadi
jer to su vrata u prazninu
O skupi sebe u se i svoju sudbinu.
Tvoje tijelo biva tanje
ruke bljeđe
oči dublje
Bez šuma krv iz tvoga srca hlapi
Kad stojiš go u noći sličiš
- tako tanak
proziran i plav -
na visok svenut cvijet.
O kud ćeš, kud ćeš?
Zar ovdje već na zemlji
posvema ćeš se osloboditi od tijela?
Bogataš gleda kud si nesto, čudeći se
"Iščeznu ko miris".
ovaj šimić stilom, obilježenim škrtom interpunkcijom, dosta podsjeća na neke forumaše :D
¤ jelena ¤

#3685 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

medvjed23 wrote:razumijem da prethodnih sedmica nisi ništa uspjela napisati, al ne razumijem kako nemaš ništa ranije napisano a neobjavljeno.. šteta, prilika da šta zaradimo i malo okrečimo temu ode, iščeznu ko miris.. i pred tom činjenicom smo nemoćni te nam ostaje samo da očajavamo uz pojeziju:
O skupi sebe u se i svoju sudbinu
Ne razlivaj se preko ruba
Zatvori vrata svakoj nadi
jer to su vrata u prazninu
O skupi sebe u se i svoju sudbinu.
Tvoje tijelo biva tanje
ruke bljeđe
oči dublje
Bez šuma krv iz tvoga srca hlapi
Kad stojiš go u noći sličiš
- tako tanak
proziran i plav -
na visok svenut cvijet.
O kud ćeš, kud ćeš?
Zar ovdje već na zemlji
posvema ćeš se osloboditi od tijela?
Bogataš gleda kud si nesto, čudeći se
"Iščeznu ko miris".
ovaj šimić stilom, obilježenim škrtom interpunkcijom, dosta podsjeća na neke forumaše :D
Nemam, medo, ja u šteku mnogo pjesama, a i to što imam davno je napisano i to mi više nije nekako...aktuelno, šta znam.
Poj'o zub vremena...gotovo i ne valja mi to sad.
Ja sam htjela da pišem o jednoj temi, a za to mi nije moglo poslužiti ono što sam već napisala.

Post scriptum

U siromaštvo gledah
i htjedoh da ga opjevam

Al kad se dublje zagledah unutra
zanijemih

vidjeh:

Bezdana je bijeda!

Šta posta mojom pjesmom?

jedan pogled, uzdah

Sve ostalo mi osta izvan pjesme
neopjevano

To mogu samo ćutati.

petunija

#3686 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by petunija »

Juče gledala Aidu, pa se sjetih one scene kad robinje uređuju Amneris, mnogo mi se dopada arija koju robinje pjevaju,
Džoni, možeš li molim te, postaviti link :kiss: slabo se snalazim sa ovim restrikcijama koje je uveo youtube :(
John Cleese

#3687 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

petunija wrote:Juče gledala Aidu, pa se sjetih one scene kad robinje uređuju Amneris, mnogo mi se dopada arija koju robinje pjevaju,
Džoni, možeš li molim te, postaviti link :kiss: slabo se snalazim sa ovim restrikcijama koje je uveo youtube :(
https://www.youtube.com/watch?v=4zjKgCD2cl4 :D
Connaisseur Karlin

#3688 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Connaisseur Karlin »

petunija wrote:Juče gledala Aidu, pa se sjetih one scene kad robinje uređuju Amneris, mnogo mi se dopada arija koju robinje pjevaju,
petuinija, i ja sam gledala Aidu, ali se meni opera Karmen znatno vise dopala :-D Da li si gledala Madame Buterfly , pogledja obavezno :thumbup:

petunija

#3689 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by petunija »

@Džoni, :kiss: da, to je to, hvala :kiss: i baš tu verziju iz Skale sam gledala i snimila sa kanala Mezzo, dok sam se još mogla "šverati" i gledati ga besplatno :oops: :lol:
@Karlin, da gledala sam Madam Baterflaj više puta, jednom čak u Moskvi, sjećam se da sam :place1: koliko mi je bilo žao madam i njenog sina, mislim da od tog dana (odnosno večeri :D ) datira moja netrpeljivost prema amerima :D a gledala sam je i u Sa, u izvedbi Ljiljane Molnar, dok je još živjela tu. Inače, nekad prije rata je Sa bilo "krcato" dobrim pjevačima i baletnim umjetnicima, imali smo čast gledati baš lijepe predstave, opere i balete, sjećam se Gertrude Munitić u Travijati, Poljubi me Kato... pa Katarine Kocke i Minke Kamberović u Žizeli...
Dopada mi se i Karmen, ali ova izvedba Aide mi je baš "legla" :D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#3690 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Nurudin »

Connaisseur Karlin

#3691 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

petunija wrote:@Džoni, :kiss: da, to je to, hvala :kiss: i baš tu verziju iz Skale sam gledala i snimila sa kanala Mezzo, dok sam se još mogla "šverati" i gledati ga besplatno :oops: :lol:
@Karlin, da gledala sam Madam Baterflaj više puta, jednom čak u Moskvi, sjećam se da sam :place1: koliko mi je bilo žao madam i njenog sina, mislim da od tog dana (odnosno večeri :D ) datira moja netrpeljivost prema amerima :D a gledala sam je i u Sa, u izvedbi Ljiljane Molnar, dok je još živjela tu. Inače, nekad prije rata je Sa bilo "krcato" dobrim pjevačima i baletnim umjetnicima, imali smo čast gledati baš lijepe predstave, opere i balete, sjećam se Gertrude Munitić u Travijati, Poljubi me Kato... pa Katarine Kocke i Minke Kamberović u Žizeli...
Dopada mi se i Karmen, ali ova izvedba Aide mi je baš "legla" :D
dobro jutro petunija, pa ti si ekspert :-D no znas sto je interesantno u vezi Gejse u Madamme Butterfly: zivot gejsi je pogresno prezentiran; molim te, procitaj 43 stranicu (link) :)

https://books.google.com/books?id=4EZZ8 ... a)&f=false

A Vision of the Orient: Texts, Intertexts, and Contexts of Madame Butterfly
edited by J. L. Wisenthal

uf, zaboravila si Mariju Kalas :-D

ucestvujem u umjetnosti najvise na vizuleni nacin, iako pokusavam razumjeti vas, ljubitelje klasicne muzike ;a narocito volim dobru pozorisnu predstavu :)
petunija

#3692 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by petunija »

@Karlin :kiss: hvala
pročitala sam, međutim ovdje sam posmatrala Cio-Cio-san kao ljudsko biće a ne kao gejšu, zato mi je taj podatak o njoj nevažan. Suština je da je ona voljela tog čovjeka, da je on obećao da će doći po nju i na kraju uradio kako je uradio :evil:
Marija Kalas nije zaboravljena, za nju znaju i nepoznavaoci operne umjetnosti, ako ništa drugo, onda zbog njene tragične sudbine, ali ovdje nije spomenuta jer je bila priča o NP, a ona tamo nikad nije pjevala :D
Lijepo je što pratiš umjetnost. I treba :kiss: Evo i ja pokušavam sa poezijom, ali nisam sigurna da mi ide od ruke :D
Što se muzike tiče, tu ti ne treba predznanje, dovoljno je samo slušati i uživati. :D
Connaisseur Karlin

#3693 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

petunija wrote:@Karlin :kiss: hvala
pročitala sam, međutim ovdje sam posmatrala Cio-Cio-san kao ljudsko biće a ne kao gejšu, zato mi je taj podatak o njoj nevažan. Suština je da je ona voljela tog čovjeka, da je on obećao da će doći po nju i na kraju uradio kako je uradio :evil:
Marija Kalas nije zaboravljena, za nju znaju i nepoznavaoci operne umjetnosti, ako ništa drugo, onda zbog njene tragične sudbine, ali ovdje nije spomenuta jer je bila priča o NP, a ona tamo nikad nije pjevala :D
Lijepo je što pratiš umjetnost. I treba :kiss: Evo i ja pokušavam sa poezijom, ali nisam sigurna da mi ide od ruke :D
Što se muzike tiče, tu ti ne treba predznanje, dovoljno je samo slušati i uživati. :D
petunija , hvala, divno si srocila, a u vezi poezije, imamo isiti problem :-D
petunija

#3694 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by petunija »

:D drago mi je da nisam jedina
Ali, tu smo da naučimo, :D pažljivo prateći jelenu i medu :D
Connaisseur Karlin

#3696 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

petunija, hahahhaa, Jelenu i Medonju nikad ne propustam na temi :-D
peepeep

#3697 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by peepeep »

da ne otvaram temu, pitaću ođe - imal ko da je bio na kralju liru u nps, valjal sta
petunija

#3698 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by petunija »

Najbolje je da odeš i pogledaš, šta god ti mi kažemo, ti ćeš to svakako doživjeti na svoj način...
Gojeni H

#3700 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Gojeni H »

Image
Preminuo operski pevač Dmitrij Hvorostovski

Čuveni ruski operski pevač Dmitrij Hvorostovski umro je u 56. godini posle duge borbe s rakom.

Danas je saopšteno da je slavni bariton "umro mirno i okružen porodicom" u Londonu.

"Neka toplina njegovog glasa i duga uvek bude s nama", navodi se u saopštenju.

Hvorostovskom je 2015. otkriven tumor na mozgu posle čega je prestao da nastupa. Bečka opera je u junu objavila da je otkazao sve zakazane predstave.

http://rs.n1info.com/a343844/Vesti/Kult ... ovski.html

A favorite of audiences thanks to his alluring voice and heartthrob presence, Mr. Hvorostovsky cut a striking figure, his trim 6-foot-1 frame topped by a mane of prematurely white hair.

He also had a compelling personal story: He escaped the street-gang life as a teenager in a grim Siberian city, found his talent there despite the region’s cultural isolation, and overcame a tempestuous drinking problem that could have ruined his career.

Mr. Hvorostovsky was essentially a lyric baritone with a lighter voice. But his distinctive sound — with its russet colorings and slightly hooded quality, combining Russian-style melancholy with velvety Italianate lyricism — was so penetrating, he could send big top notes soaring. He could command the stage, and at his best he was a nuanced actor.

https://www.nytimes.com/2017/11/22/arts ... -dead.html
Post Reply