Novi rat

Locked
Itakoto

#3676 Re: Novi rat

Post by Itakoto »

Ali Kemal wrote:
155_mm wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/oskrnavl ... /150720096

Image
jebiga kad nema zivog bosnjaka za urezati mu 4C moze onda bar mrtvima na spomenik.

ma ko nas bre zavadi?

ako nista bar sljedeci put nece biti veliki problem dogovoriti se koje kriv za novi rat. ipak je sve dokumentovano. jebiga sve ima nekako mane i prednosti.
Zasto djela nekih kretena, za koje se i ne zna ko su, mogli su to biti i Bosnjaci, zasto ne, generalizovati milion ljudi.
Bilo je i po Sarajevu grafita Srbe na vrbe, pa ili ti to nije smetalo ili mozda nisi znao :oops:
:thumbup:
Nije fer. Ja sam vidio proteste po citavoj RS zbog ovoga. Narod RS je odlucno rekao "NE U MOJE IME" nakon ovoga incidenta. Bas kao sto su uvijek do sada uradili i nakon svih negiranja genocida i napada na Ne-srbe u RS.
Mister Yes

#3677 Re: Novi rat

Post by Mister Yes »

Lakat Jebić wrote:veliki hajr ove teme je, ako nista drugo, da se mister yes konacno definitivno pogubio izmedju svojih stvarnih i virtuelnih identiteta :D
Uvijek mi je drago vidjeti fanove da prate moj rad. Ali ipak bih volio malo preciznije ako nije problem. Koji je moj stvarni identitet po tvom, jasno skromnom, mišljenju? :-D
Itakoto

#3678 Re: Novi rat

Post by Itakoto »

Mogu li ja?

Ili si
a) obicni provokator, kompleksas (sto i nije lose jer se ovo da i izlijeciti. Izadjes malo vani, uzivas u zivotu i prestane depra i nagon za dokazivanjem i provokacijama na forumu) ili
b) "cedomir" iz dna duse (jebi ga onda, nema ti pomoci).

Posto te neke teme i komentari itekako "dirnu" pa vrlo brzo skines masku sa lica, bojim se da je ovo drugo. Ali se jos uvijek nadam da je ono prvo. :D

p.s. zaboravio sam vremena kad si se hvalio da si jedan od boljih forumasa na nekim stranin forumima. Povlacim napisano, ipak je "ono" prvo.
Last edited by Itakoto on 20/07/2015 17:55, edited 1 time in total.
DrugaGimnazija

#3679 Re: Novi rat

Post by DrugaGimnazija »

mirsek wrote:
Mister Yes wrote:
Fudo387 wrote: Zanimljiva teorija, tebi sekularnom nema mjesta u rs, ali ti ista treba kako bi mogao da dises u Sarajevu? Ti ili se samo zajebajes ili ti je prijeko potrebna posjeta psihijatru. Ovo tvoje je ekvivalentno kao kad bi bolesnika oboljelog od raka vodili na terapije u Mittal da se svaki dan naguta zeljezne prasine.
Hajde da ti probam ovako objasniti (pri tome uopšte nije bitno koliko je ovaj hipotetski scenario moguć ali ko da gledam ti ćeš vrisnuti "to nije moguće")

Dakle, kao što sam ranije objasnio RS vidim kao garanciju opstanka Srba u BiH. Smatram da bez RS-a Srbi ne mogu dugoročno opstati u BiH i objasnio sam zašto to mislim.

E sad, ako Srba nema u BiH onda nema ko da udari veto na odluke Bošnjaka. Recimo parlament usvoji odluku da se u BiH ne smije konzumirati alkohol, a žene moraju hodati pokrivene (ponavljam, pusti sad priču o tome koliko je to moguće. Ućićemo u filozofiju a o tome možemo na drugoj temi). Nema Srba da to blokiraju i ja moram preći na sokiće a moja žena mora postati ninđa pod stare dane.

Možda je ovo glup primjer ali Erdogan i društvo već rade stvari koje itekako ne gode sekularnim Turcima a biće sve gore. Da, meni treba da Srbi imaju veto. Meni treba da Srbi i Hrvati imaju dvije trećine državnih pozicija. Šta ću kad gledam malo dalje od običnih mržnji kojima nas mediji 25 godina siluju.
Onda treba da se u drzavi bez entiteta Srbima ostavi pravo veta na pitanju vjerskih sloboda i obima uvodjenja vjerskih obicaja na drzavnom nivou i jos jedan razlog za neukidanje RS idu u kantu za smece.
U ustav se takodje mogu staviti garancije o razdvajanju drzave i crkve/dzamije. Nikakav problem. Nije nam potreban zlocinacki aparthejd na teritoriji pola drzave da bi rijesili ovako trivijalan problem, koji nikad ne bi ni bio problem (kao da nikad nisi upoznao Bosnjake - ko to jos zahtjeva zabranu alkohola i obavezne marame?!?)
Lakat Jebić

#3680 Re: Novi rat

Post by Lakat Jebić »

sto se tice mog misljenja o tebi, ono je u svakom slucaju, shodno predmetu istog, skromno :D

a sadrzajno odgovara manje vise ovome sto je itakoto napisao

edit: prije edita :D
Itakoto

#3681 Re: Novi rat

Post by Itakoto »

Koja Edita? :D
Bodkin

#3682 Re: Novi rat

Post by Bodkin »

mirsek wrote:
rade12432 wrote:U principu sluzbenom Sarajevu ne odgovara rat jer se u miru mnogo vise dobija. Sarajevo; kao jedina metropola u BiH (Tuzla, Zenica, Mostar i Banja Luka su gradici za evropske standarde) ima prostora i mogucnosti da se razvija demografski, ekonomski, akademski, turisticki, infrastrukturalno i u svakom drugom smislu.

Sa druge strane; ako pogledamo Bosnu i Hercegovinu vrlo brzo dolazimo do zakljucka da su na velikim dijelovima BiH zapravo pustinje u vidu sumskih poducija i planina (90% BiH je takvo). Na tim podrucijima cak i u zlatno doba Josipa Broza nije niko skoro zivio a kamoli danas. Uzmimo primjere recimo Livna, Glamoca, Drvara, Kalinovika, Duvna.

Uz to; ako pogledamo recimo Srpski teritorij koji se naslanja na Sarajevo i Gorazde, jasno je da su ti Srpski gradici ekonomski ovisni totalno jal od Sarajevske jal Gorazdanske ekonomije. Zato Srbi iz Lukavice imaju znatno drugaciji odnos prema Bosnjacima nego oni iz Banja Luke recimo.

Znaci mir donosi jacanje Sarajeva ali i daljnje slabljenje gradica koji su se dana vec pretvorili u sela (Kalinovik, Foca, Livno, Glamoc, Drvar, Duvno itd.).Rat donosi jacanje Srbijanske pozicije i Hrvatske pozicije u odnosu na Bosnjacke pozicije. Jer Srbija bi gurnula Srbe u rat; taj rat bi iscrpio Bosnjake (iako bi oni bili u stanju da zauzmu 50% danasnje RS-a) a nakon iscrpljenih Bosnjaka koji opet krecu iznova da grade imidz, Srbija i Hrvatska bi se mogle profilirati kao vodioci u regionu u decenijama koje bi uslijedile.

Ovako ako samo danas pogledamo banalan primjer; nekretnina u Sarjevu. Koliko se samo gradi velikih ili ogromnih projekata arapskim novcem. Koliko se samo gradi luksuznih vila naselja u okolini Sarajeva namjenjena za arape Kuvajta, Qatara, Emirata. Koliko su samo arapi najavili gradova da ce izgraditi u sastavu Sarajeva u koje ce investirati 2,2 miljarde (Nova Ilidza) i 4,5 miljardi (Ozone -Trnovo). Svaki 10. dan na Klix-u procitam kako su arapi zapoceli opet neki veliki projekat tu ili tamo ili donirali za put, investirali u poljo privredu ili biblioteku itd.

Da se razumijemo; ekonomija BiH je losa. Ali ekonomija Srbije je takodjer losa i standard im je cak i manji. Ipak je Bosnjaka 2 miliona u BiH (ako i toliko) sa velikom dijasporom koja pumpa pare u drzavu, sa velikim arapskim investicijama koje su u usponu, sa velikim Turskim kreditnim linijama namjenjena za uspostavu manjih i srednjih preduzeca. Srbija nema konja za utrku. U Srbiji arapi ne grade nekretnine za svoje ljude nego Srbiji arapi davaju kredite sa nesto povoljnijim kamatama. Zato u miru BiH napreduje brze nego Srbija i u interesu BiH je odrzati mir sto je duze moguce. Jer bez para na kraju krajeva nema ni ratovanja.
PRO BIH snagama odgovara i da velikosrbi sruse dejton kao sto dodik radi pa da se to brze ali krvavije rijesi gdje ce Srbi platiti najvecu cijenu ali odgovara i da se ovako oteze bez rusenja dejtona gdje cemo se svi patiti sa manje ubijenih ali ce opet pobijediti PRO BiH strana.
Samo ce tada jedna generacija pola svoga zivota protraciti u rahat patnji.
E cuj srbi platiti krvaviju cijenu, a bosnjaci su ti koji bi morali napadati doboj, vlasenicu ili banja luku. Da ne kazem da niko ne zna sta bi hrvati radili.
mirsek

#3683 Re: Novi rat

Post by mirsek »

pemanapemani wrote:Kompromis je civilizacijsko i nadasve demokratsko dostignuce.
Uredjem BiH je zadovoljno 30% ljudi.

Zasto se mora sve udovoljiti grupi ljudi koja je u manjini, a drugima nista?

BiH drzava 5 ili vise regija/kantona zasnovanih na geografskom i ekonomskom principu.
Pravo na jezik, kulturu, obicaje..., zagarantovano svim mogucim zakonima i aktima. Politicki sistem gdje je nemoguce preglasavanje.(ukratko, prepisati od neke uredjene drzave)

Bosnjaci bi "izgubili" centralizovanu BiH, koje se toliko plase Srbi i Hrvati.
Hrvati bi "izgubili" treci entutet.
Srbi bi izgubili RS.

Svi gradjani bi dobili zagarantovana sva moguca ljudska prava na citavom teritoriju BiH.

To bi bio kompromis.

@radosni dan
BiH je oduvijek bila, nazovimo tako, gradjanska. Od Kulina Bana do 19. st. Od tada do 1990., si imao tri etnije, ali bosanskohercegovacku republicku odrednicu, koja je prakticki bosanskohercegovacka nacija po mojoj logici, mada se mnogi ne slazu. Uglavnom, BiH nikad nije bila podjeljena po etnickoj matrici do kraja 1995.

Ovakva podjela zemlje nema nikakvu historijsku, ekonomsku, moralnu i bilo kakvu drugu utemeljenost.
Tacno , samo sto to neki proglasavaju maksimalistickim zahtjevom, podvalom prije uvodjenja bosnjacke unitarne drzave itd itd.
Izmisljaju se razlozi da se sprijeci normalizacija drzave i ravnopravnost svih na svakom njenom pedlju.
Bodkin

#3684 Re: Novi rat

Post by Bodkin »

DrugaGimnazija wrote:
Bodkin wrote:Zajednicku ligu u fudbalu treba ukinuti
Policiju RS treba ukinuti. To su pocinioci genocida i ta institucija nema pravo da postoji.
:lol: nije ni druga gimnazija sto je nekad bila
Mister Yes

#3685 Re: Novi rat

Post by Mister Yes »

pemanapemani wrote:Kompromis je civilizacijsko i nadasve demokratsko dostignuce.
Uredjem BiH je zadovoljno 30% ljudi.
Zasto se mora sve udovoljiti grupi ljudi koja je u manjini, a drugima nista?
Kojih 30%? Po mojoj računici, ako gledamo rezultate izbora, trenutnim uređenjem zadovoljni su oni koji glasaju za srpske stranke, oni koji glasaju za SDA, oni koji glasaju za SBB i oni koji ne glasaju. Nezadovoljni su oni koji glasaju za hrvatske stranke, zatim dijaspora, zatim SDP, DF itd.

Sve u svemu, više zadovoljnih nego nezadovoljnih. Samo što na forumima dominiraju glasači SDP, DF, HDZ i dijaspora pa se stiče drugačiji dojam :wink:
pemanapemani wrote:BiH drzava 5 ili vise regija/kantona zasnovanih na geografskom i ekonomskom principu.
Ko bi nacrtao granice tih regija i kako? Bez rata ovdje nema kompromisa oko crtanja granica. To je valjda svakome jasno.
pemanapemani wrote:Pravo na jezik, kulturu, obicaje..., zagarantovano svim mogucim zakonima i aktima. Politicki sistem gdje je nemoguce preglasavanje.(ukratko, prepisati od neke uredjene drzave)
Pravo na jezik, kulturu i običaje ima svaka manjina u normalnim zemljama. Ovdje ipak imamo konstitutivne narode a ne manjine. Politički sistem gdje je nemoguće preglasavanje = izborne jedinice. Ne može se prepisati od uređene države dok se prvo ne postigne istinsko pomirenje. A istinsko pomirenje se ne može postići ako se stalno priča o prošlosti i evocira mržnja.
pemanapemani wrote:Uglavnom, BiH nikad nije bila podjeljena po etnickoj matrici do kraja 1995.
Zato što je svo vrijeme bila okupirana i niko nije ni pitao ovdašnje narode šta žele. Prvi put kada su pitani podjelili su se i napravili granice. Što nije nikakvo čudi. Različiti narodi uvijek između sebe odrede neke granice ako su u mogućnosti (ako nisu pod okupacijom veće sile). Druge evropske zemlje su to uradile ranije a mi čim smo mogli to jest početkom devedesetih.
pemanapemani wrote:Ovakva podjela zemlje nema nikakvu historijsku, ekonomsku, moralnu i bilo kakvu drugu utemeljenost.
Ima najvažniju moguću utemeljenost: tako smo se dogovorili
Last edited by Mister Yes on 20/07/2015 18:16, edited 1 time in total.
DrugaGimnazija

#3686 Re: Novi rat

Post by DrugaGimnazija »

Ali Kemal wrote:
DrugaGimnazija wrote:Evo primjera koji se odigrao dva puta u 20. vijeku:
Tako radi tipican nacionalista. Spomene samo ono sto su drugi radili, a ono sto su njegovi radili iz nekog razloga ne zna :oops:

E ko li je tebe odgajo tako nakaradno, zalosna nam majka. Druga gimnazija, predpostavljam od 16 do 18 godina, duboko zatrovan nacionalizmom. :skoljka:
Potpuno si promasio, ali nema veze. Od koga je, i ne vrijedja me.

Mozda da me malo prosvijetlis da se malo detoksifikujem od nacionalizma.
nosara

#3687 Re: Novi rat

Post by nosara »

Rat na vidiku... Elektroprivreda vs ovce... :D
radostan dan

#3688 Re: Novi rat

Post by radostan dan »

pemanapemani wrote:
@radosni dan
BiH je oduvijek bila, nazovimo tako, gradjanska. Od Kulina Bana do 19. st.
ja brate ne znam šta da ti kažem...ako ti veliš da je tako, evo ja ću se složiti, meni nije cilj ovdje ni svađati se ni ubjeđivati se sa nekim. volim razmijeniti mišljenja i družiti se, to je moj motiv bitisanja ovdje...ali reći da je bosna, a zatim i bosna i hecegovina pod otomanskom imperijom bila građanska - no koment.
Od tada do 1990., si imao tri etnije, ali bosanskohercegovacku republicku odrednicu, koja je prakticki bosanskohercegovacka nacija po mojoj logici mada se mnogi ne slazu. Uglavnom, BiH nikad nije bila podjeljena po etnickoj matrici do kraja 1995.
eto nije...
L u c i f e r

#3689 Re: Novi rat

Post by L u c i f e r »

General War wrote:
L u c i f e r wrote:Jbm ga pa ja sam haman vec jednog djenerala bio bahnovo...?

Mora da imaju 2 komada djenerala na hvorumu....?

Velahavle...
:?
nije ba ne kontas izgleda sta sam htio "rekti", posto ti je nick takav, znas valjda gdje anam oni zive, a ovi sto izdaju saopstenja a koji su dorektno krivi...samo jos scepo fali koliko upratih, jebi ga kvare nam mobilizaciju...kako je krenulo sa ratom saopstenjima, bilo bi dobro staviti ih sve na stadion pa nek se tamo marisu, a raja navija .
ne znam ko ti je drugi dzeneral?
...a jebi ga moras priznat da neki imaju rezerve oko opredjeljenja s obzirom na onu staru:"nemoj da te sejtan navodi" :evil:
Ma kontam, nego te pobrka sa drugim insanom, halali... :D

Hoce to kad insan bahnuje po foruma... :oops:

Image
Image
radostan dan

#3690 Re: Novi rat

Post by radostan dan »

seln wrote:
radostan dan wrote:
seln wrote: Da je taj narod bio odan principima zavnobiha, ne bi se listom priklonio matici.
a zavnobih bi postojao da srbih nije definisana kao dio fnrj?
glavni nosioci zavnobiha bi glasali za rbih?
Da te podsjetim, prvo je bio zavnobih, pa onda avnoj. federacija je gradjena od temelja, ne od krova.

Прво заседање Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије одржано је у Бихаћу од 26. до 27. новембра 1942. године.
Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. u 19 sati. Završeno je iste noći (26. novembra) u 4 sata ujutro.

ja bih rekao da je građena od krova...
Bodkin

#3691 Re: Novi rat

Post by Bodkin »

Kazu u danskoj su godine obrnute
nemesisx

#3692 Re: Novi rat

Post by nemesisx »

Ovaj lucifer bas neki lik. Ne moze da prihvati da, ej, ljudi imaju drugacija misljenja o nekoj temi.
Koja ludnica, ovaj forum pun osoba sa ptsp-om. Bas je pun sebe.
nosara

#3693 Re: Novi rat

Post by nosara »

nemesisx wrote:Ovaj lucifer bas neki lik. Ne moze da prihvati da, ej, ljudi imaju drugacija misljenja o nekoj temi.
Ed Fo... :lol:

Citirajte me, tako da mora vidjet... :D
Bodkin

#3694 Re: Novi rat

Post by Bodkin »

nosara wrote:
nemesisx wrote:Ovaj lucifer bas neki lik. Ne moze da prihvati da, ej, ljudi imaju drugacija misljenja o nekoj temi.

Nema ko da citira. Pitaj mudraca i selna. Samo jos njih nije :lol:
PM72

#3695 Re: Novi rat

Post by PM72 »

Ono što me raduje jeste činjenica da internet ratnici polako gube volju i želju za ratom,valjda ispucali virtualnu municiju. :mrgreen: Još malo pa će i ova tema u zapećak,dosta se vala i održala.

:bih:
nosara

#3696 Re: Novi rat

Post by nosara »

Bodkin wrote:
nosara wrote:

Nema ko da citira. Pitaj mudraca i selna. Samo jos njih nije :lol:
U cemu on uziva... :lol:

Image
PM72 wrote:Ono što me raduje jeste činjenica da internet ratnici polako gube volju i želju za ratom,valjda ispucali virtualnu municiju. :mrgreen: Još malo pa će i ova tema u zapećak,dosta se vala i održala.

:bih:
Hafis

#3697 Re: Novi rat

Post by Hafis »

Bodkin wrote:
E cuj srbi platiti krvaviju cijenu, a bosnjaci su ti koji bi morali napadati doboj, vlasenicu ili banja luku. Da ne kazem da niko ne zna sta bi hrvati radili.
Čuj šta bi radili? Ekonomija i srednje poduzetništvo...pa tko bi konvoje propuštao i osiguravao :)
nosara

#3698 Re: Novi rat

Post by nosara »

Hafis wrote:
Bodkin wrote:
Čuj šta bi radili? Ekonomija i srednje poduzetništvo...pa tko bi konvoje propuštao i osiguravao :)
Ed... Fo... :maca:
L u c i f e r

#3699 Re: Novi rat

Post by L u c i f e r »

Gle gle, ma ko mi se to uzjebo...? :lol:

Image

Vako bi i u ratu bilo, no mercy... :nargila:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3700 Re: Novi rat

Post by japin_mutapi »

dodik pizda
referendum izda
neće biti rata
ispali nas bata

velemajstorski potez šahiste iz laktaša
Locked